ME 2024
- Bart985
- Juventino
- Podziekował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Po tym wałku z brakiem karnego dla Niemców to odechciało mi się oglądać drugiego meczu. Włączyłem tylko karne i widzę, że nic nie straciłem. Mam nadzieję, że ktoś pokona Hiszpanów, bo ten fart i udawanki nie zasługują na medale.
- Nicram_93
- Juventino
- Podziekował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Co do karnego dla Niemców, to radzę się dobrze przyjrzeć, bo tam tuż przed tą sytuacją był spalony, więc karnego i tak by mnie było. Kroos zdecydowanie powinien skończyć z czerwoną. Ogólnie zawiodłem się na Hiszpanach, bo do tej pory grali jako jedni z niewielu obok Niemców cokolwiek na tym Euro jeśli chodzi o faworytów. Tutaj jednak na stojąco cały mecz, bojaźliwie, jak nasza reprezentacja, duży fart. Nie ma jednak co przesadzać, Niemcy jakoś lepsi bardzo nie byli. Zanosi się na jednego z najsłabszych mistrzów na miano Portugalii z 2016, Grecji 2004. Drużyny bez formy. Miał być wielki hit i przedwczesny finał, a wyszło bardzo słabe widowisko. Mecz wieczorny nie lepszy. Zarówno Portugalia jak i Francja udowodniły, że dawno powinno ich już nie być na turnieju. Bardzo słabiutkie Euro. Mnie tam każda porażka Niemców cieszy, choć Hiszpanii nie bronię, bo zagrała tragicznie wczoraj i końcowego zwycięstwa już im nie życzę.
Chciałbym aby za takie granie nosa utarła wszystkim Szwajcaria, ale pewnie gdzieś się po drodze wysypie, oby wyeliminowała chociaż Anglię. Do Turków też nic nie mam, ale tam jednak dużo farta i chaosu w grze. Do tej pory się udało, ale nawet słaba Portugalia obnażyła ich słabości.
Turniej nie porywa i szybko każdy o nim zapomni. Euro wypalonych gwiazd. Mecze na zasadzie byle rozegrać i mieć z głowy w wielu przypadkach. Aż dziw, że trafiła się taka perełka jak spotkanie Turcji z Gruzją. Osobiście bardzo mnie ten turniej rozczarowuje.
Chciałbym aby za takie granie nosa utarła wszystkim Szwajcaria, ale pewnie gdzieś się po drodze wysypie, oby wyeliminowała chociaż Anglię. Do Turków też nic nie mam, ale tam jednak dużo farta i chaosu w grze. Do tej pory się udało, ale nawet słaba Portugalia obnażyła ich słabości.
Turniej nie porywa i szybko każdy o nim zapomni. Euro wypalonych gwiazd. Mecze na zasadzie byle rozegrać i mieć z głowy w wielu przypadkach. Aż dziw, że trafiła się taka perełka jak spotkanie Turcji z Gruzją. Osobiście bardzo mnie ten turniej rozczarowuje.
"Prawdziwy dżentelmen nigdy nie opuszcza swojej damy."
Alessandro Del Piero, czerwiec 2006r.
- dimebag11
- Juventino
- Podziekował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
@Nicram_93
Niestety w przekroju turnieju nawet najlepszym drużynom trafia się przynajmniej jeden słabszy mecz i bardzo możliwe, że Hiszpanie mieli takowy przeciwko Niemcom. Na ich szczęście udało się im ograć Szkopów i teraz zobaczymy jak się zaprezentują przeciwko Francji w półfinale. Swoją drogą jak Angole i Holendrzy przebrną przez ćwierćfinały, to jeszcze wyjdzie, że któraś z tych ekip wygra Euro, bo Francja po takiej drabince może w finale oddychać rękawami.
Niestety w przekroju turnieju nawet najlepszym drużynom trafia się przynajmniej jeden słabszy mecz i bardzo możliwe, że Hiszpanie mieli takowy przeciwko Niemcom. Na ich szczęście udało się im ograć Szkopów i teraz zobaczymy jak się zaprezentują przeciwko Francji w półfinale. Swoją drogą jak Angole i Holendrzy przebrną przez ćwierćfinały, to jeszcze wyjdzie, że któraś z tych ekip wygra Euro, bo Francja po takiej drabince może w finale oddychać rękawami.
Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
- Volto
- Juventino
- Podziekował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Wszyscy musimy do tego przywyknąć, turnieje teraz są dla kasy, nie dla widowiska.
Coraz więcej spotkań, klubowe mś to kolejny wielki turniej, z krajowych superpucharów robią turnieje i to w USA czy u Arabów, w LM też więcej meczów, rozszerzone mś i me, znów więcej grania, piłkarze mogą zarabiać jeszcze i jeszcze więcej, ale pewnych ograniczeń organizmu nie przekroczysz, także na koniec sezonu tak to już będzie wyglądało . Szczerze mówiąc tego się spodziewałem po tych mistrzostwach, zero zaskoczenia.
- Bart985
- Juventino
Nie, bo to się wyrównuje z brakiem kartek za symulki Hiszpanów, praktycznie każdy upadek kończył aktorstwem na poziomie rozjechania przez walec. Aż dziwne, że bramkarz dostał żółtko za przeciąganie rozpoczęcia gry... tak czy siak sędziowanie w tym meczu było słabe.
Tak mnie to zniechęciło, a pogoda zachęciła, że w sobotę nie widziałem żadnego meczu. Skróty sobie obejrzałem. Szkoda Turcji, ale co Anglicy się przez karne przecisnęli
W każdym razie pompka jakakolwiek na turniej zeszła. Czekam już na nowy sezon Juve, naprawdę dawno tak nie miałem ochoty zobaczyć co wysmażą w Turynie.
Swoją drogą wg livescore'a miał być dzisiaj finał SP Polski? Tak offtopem. Niezłe jaja, wszystkie kraje sobie radzą, niektóre nawet zrobiły z tego zj... turniej poza granicami własnego kraju, ale tutaj... nie, bo po co.
O ile bardziej obejrzałbym Jagę z Wisłą niż tych Angoli czy Francuzów
- CzeczenCZN
- Juventino
Niezupełnie, a Rabiotjackop pisze: Odpadł ostatni Juventino tego turnieju i nieoczekiwanie był nim Yildiz.
- Distant Dreamer
- Juventino
- Podziekował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Całe szczęście od 30 czerwca Żabiocina już do nas nie przynależyCzeczenCZN pisze: ↑08 lipca 2024, 06:50Niezupełnie, a Rabiotjackop pisze: Odpadł ostatni Juventino tego turnieju i nieoczekiwanie był nim Yildiz.
- Vanquish
- Qualità Juventino
- Podziekował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
No i musiał przypomnieć... Tutaj już odmawiamy mu przymiotu JuventinoCzeczenCZN pisze: ↑08 lipca 2024, 06:50Niezupełnie, a Rabiotjackop pisze: Odpadł ostatni Juventino tego turnieju i nieoczekiwanie był nim Yildiz.
- Maly
- Juventino
- Podziekował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
źródło: O Futbolu Statystycznie na FB jakby ktoś był zainteresowanyOdkrywamy reguły rządzące Euro
Czym się różnią drużyny, które odniosły sukces na Euro (ćwierćfinał) od tych, które go nie odniosły?
Czego brakuje Polsce?
Czy są proste reguły, po których na podstawie rozgrywek grupowych można poznać, kto dostanie się do ćwierćfinału?
Pierwszy raz na tym fanpage'u wykorzystałem uczenie maszynowe (proste bardzo, bo drzewa decyzyjne). Zrobiłem to, aby odpowiedzieć na powyższe pytania, a konkretnie aby znaleźć w danych z FBREF (ok. 400 różnych wskaźników) jak najprostsze reguły dzielące zbiór na drużyny lepsze (ćwierćfinał) i na drużyny słabsze (max 1/8).
Oczywiście w analizie wykluczyłem oczywistości typu liczba zdobytych punktów. Bardziej chodzi tu o odkrycie statystyk związanych ze stylem, jakością gry.
Konkrety odnośnie statystyk ze spotkań grupowych:
Liczba progresywnych podań >= 119
Taką regułę spełnia 9 drużyn, w tym 7 ćwierćfinalistów + Chorwacja i Dania. Co tylko świadczy o tym, że Chorwacja i Dania prezentowały odpowiednią jakość.
Wśród 15 drużyn nie spełniających tej reguły było aż 14, które nie dostały się do ćwierćfinału, a jedynie Szwajcaria się tam jakoś dziwnie zaplątała.
Polska? 5. najgorszy wynik - 70 podań progresywnych, więc sporo nam zabrakło do jakości ćwierćfinalistów
%skutecznych podań >= 84,65%
Taką regułę spełnia 9 drużyn, w tym 7 ćwierćfinalistów + Chorwacja i tym razem Włochy.
Wśród 15 drużyn nie spełniających tej reguły było aż 14, które nie dostały się do ćwierćfinału, a jedynie Szwajcaria znowu się zgubiła wśród drużyn słabszych.
Polska? 7. najgorszy wynik - 79,5% podań skutecznych, więc znowu sporo nam zabrakło do jakości ćwierćfinalistów.
Wprowadzenie piłki w pole karne przeciwnika >= 14
Taką regułę spełnia 9 drużyn, w tym 7 ćwierćfinalistów + Austria i Belgia.
Wśród 15 drużyn nie spełniających tej reguły było aż 14, które nie dostały się do ćwierćfinału, a jedynie Anglia z grona ćwierćfinalistów. Czyżby brak Grealisha?
Polska? 3. najgorszy wynik wspólnie z 3 innymi drużynami - 6.
Jest jeszcze sporo takich reguł o zbliżonej skuteczności, ale wyłapują mniej prawdziwych ćwierćfinalistów, więc zostanę przy tych 3 głównych.
Na koniec mały komentarz: nie twierdzę, że te reguły będą działać w przyszłości, na innych turniejach, że czym więcej progresywnych podań tym lepiej. Twierdzę tylko, że na podstawie fazy grupowej Euro 2024 można było z dużą dokładnością (87,5%) na ich podstawie odróżnić drużyny, które dostaną się do ćwierćfinału od tych, które się nie dostaną zupełnie nie patrząc na wyniki.
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- CzeczenCZN
- Juventino
Jamal w końcu... Najmłodszy strzelec bramki w historii EURO..
Jestem za Francją, ale lubię takie historie
Jestem za Francją, ale lubię takie historie
- Bart985
- Juventino
Szkoda, że o kolejnym meczu decyduje samobój. Ale Francuzi dotarli do 1/2 dzięki nie, więc... karma. Żal, że symulanci hiszpańscy są w finale, ale bardziej ciekawi mnie czy Jamal jak dociągnie powiedzmy do 21 roku życia to będzie nadal cały, czy już wrak po jednej-dwóch operacjach?
Talent talentem, ale anatomia i fizjologia człowieka sobie.
Talent talentem, ale anatomia i fizjologia człowieka sobie.