Chiellini - lepszy jako stoper czy lewy obrońca?
- MSJ23
- Juventino
Zauważyłem, że ten zawodnik bardzo korzystnie się prezentuję na środku obrony, ale ma także niezłe zapędy na bramkę(oczywiście przeciwnika) jak gra na boku. Jak sądzicie, nagle Italia stała się krajem gdzie brakuje stoperów z prawdziwego zdarzenia. "Wyprodukowanie" sobie takiego zawodnika i przyzwyczajanie go do gry z Criscito może dać z kilka lat niezłe skutki.

- Hołek
- Juventino
- Podziekował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
No tak..dobry temat i na czasie
Hmm.. Przede wszystkim to według mnie Chiellini jest w chwili obecnej najlepszym obrońcą Juve.Zawsze lubiałem oglądać tego zawodnika w akcji chociaż w serie B był taki jakby mniej widoczny albo ja nie zwracałem na niego uwagi.Bardzo zaimponował mi szczególnie w przedsezonowych przygotowaniach w Anglii gdzie w idealnym momencie robił wślizgi i prawie zawsze odbierał piłke.Oczywiście teraz też świetnie sobie radzi (szczególnie w meczu z interem,gdzie miedzy innymi po jego pojedynkach z panem x miałem cheć pojechac do Turynu i go uściskać ),ale dopiero wtedy zauważyłem jaki skarb mamy w obronie.A wracając do tematu to myślę,że Chielli powinien być jednak bardziej wystawiany na boku ze względu na jego rajdy i dośrodkowania..ale też ze wskazaniem do schodzenia w środek.Oczywiście w niektórych sytuacjach też może być wystawiany w środku bo ani mu widocznie to nie przeszkadza ani nie traci na tym Juve bo tam też sie świetnie spisuje.
Forza Magica Juventus & Alex Del Piero

Hmm.. Przede wszystkim to według mnie Chiellini jest w chwili obecnej najlepszym obrońcą Juve.Zawsze lubiałem oglądać tego zawodnika w akcji chociaż w serie B był taki jakby mniej widoczny albo ja nie zwracałem na niego uwagi.Bardzo zaimponował mi szczególnie w przedsezonowych przygotowaniach w Anglii gdzie w idealnym momencie robił wślizgi i prawie zawsze odbierał piłke.Oczywiście teraz też świetnie sobie radzi (szczególnie w meczu z interem,gdzie miedzy innymi po jego pojedynkach z panem x miałem cheć pojechac do Turynu i go uściskać ),ale dopiero wtedy zauważyłem jaki skarb mamy w obronie.A wracając do tematu to myślę,że Chielli powinien być jednak bardziej wystawiany na boku ze względu na jego rajdy i dośrodkowania..ale też ze wskazaniem do schodzenia w środek.Oczywiście w niektórych sytuacjach też może być wystawiany w środku bo ani mu widocznie to nie przeszkadza ani nie traci na tym Juve bo tam też sie świetnie spisuje.
Forza Magica Juventus & Alex Del Piero
- stahoo
- Juventino
Według mnie w obecnej sytuacji dobrym rozwiązaniem jest stawianie Chielliniego na środku. Jeżeli w pełni sił byłby Andrade, albo mielibysmy 2 dobrych ŚO lepszą pozycja wg. mnie dla Giorgio jest lewa obrona. Tam może sie właczac do akcji ofensywnych, a ŚO raczej tego nie robi (chyba ze przy rzutach roznych). Jednak poki co Chiellini powinien grac na środku bo innej mozliwości przy obecnych kontuzjach nie widzę...
- RavaneVialli
- Juventino
Widać, że ostatni sezon, w którym dość często występował na środku, pomógł mu przyzwyczaić się do tej pozycji i gra już na niej pewnie. Nb. grał na niej również w młodzieżowej reprezentacji, a z kolei Criscito na lewej stronie - i może właśnie taki wariant powienien Ranieri zastosować.
- Łukasz
- Juventino
Tymbardziej, że warunki fizyczne obu zawodników w pewnym sensie predestynują ich do gry w takim ustawieniu (Criscito jest drobniejszy).RavaneVialli pisze:Nb. grał na niej również w młodzieżowej reprezentacji, a z kolei Criscito na lewej stronie - i może właśnie taki wariant powienien Ranieri zastosować.
- drozdi
- Juventino
Chiellini ma budowe ktora umozliwia mu gre na srodku a w meczu z Interem tylko to potwierdzil. Moim zdaniem powinien grac na srodku jesli znajdziemy jego nastepce na lewa strone obrony. Criscito ma potencjal ale narazie to nie ta sama polka co Chiellini.
Podsumowujac... Chcialbym by Chiellini gral na srodku i zeby znaleziono zawodnika nadajacego sie na lewa strone od zaraz...
Podsumowujac... Chcialbym by Chiellini gral na srodku i zeby znaleziono zawodnika nadajacego sie na lewa strone od zaraz...

- Łukasz
- Juventino
Otóż to. To podstawowy warunek. Myslę że ciekawą opcją byłby Urby Emanuelson z Ajaxu.drozdi pisze:Moim zdaniem powinien grac na srodku jesli znajdziemy jego nastepce na lewa strone obrony.
- Łukasz
- Juventino
Gdzie to słyszałeś? Podaj jakieś żródło. Jeśli to prawda, to nasi działacze mogliby się zakręcić koło Norwega. To jeden z moich ulubionych zawodników.Kogucik pisze:Podobno Liverpool chce sprzedać Riise ....
Chyba raczej miałeś na myśli środek.mati__________ pisze:Moje zdanie jest takie, że Chiellini jest na tyle wszechstronny że zarówno na lewej jak i prawej stronie gra bardzo dobrze
Ostatnio zmieniony 08 listopada 2007, 15:07 przez Łukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mati
- Juventino
Moje zdanie jest takie, że Chiellini jest na tyle wszechstronny że zarówno na lewej jak i prawej stronie gra bardzo dobrze.Dzięki temu może grać na tych pozycjach na zmianę, w zależności od aktualnych potrzeb i stanu kadrowego.
Gdyby jednak patrzeć tylko na jego występy i predyspozycje, ja ustawił bym Giorgio na lewej stronie.Po pierwsze bardzo dobrze potrafi odebrać piłke pędzącemu po skrzydle zawodnikowi.Zauważyłem że coraz częściej zdarza się w meczach gubienie krycia na skrzydłach, i boki są mniej bronione.Chiellini za to zapewnia mocną defensywę z tej strony.Drugim, ważnieszym chyba powodem , jest to , że Chiellini jest obrońcą który wie co to ofensywne wejście.Potrafi wbiegać do przodu w odpowiednim momencie, ładnie dośrodkowuje (miał ładną asystę przy bramce Molinaro w meczu pucharowym z Parmą) oraz nie boi sie uderzyć z dystansu.
Co by nie mówić o pozycjach Chielliniego, to nieustępliwy, twardy, wspaniały obrońca.
Gdyby jednak patrzeć tylko na jego występy i predyspozycje, ja ustawił bym Giorgio na lewej stronie.Po pierwsze bardzo dobrze potrafi odebrać piłke pędzącemu po skrzydle zawodnikowi.Zauważyłem że coraz częściej zdarza się w meczach gubienie krycia na skrzydłach, i boki są mniej bronione.Chiellini za to zapewnia mocną defensywę z tej strony.Drugim, ważnieszym chyba powodem , jest to , że Chiellini jest obrońcą który wie co to ofensywne wejście.Potrafi wbiegać do przodu w odpowiednim momencie, ładnie dośrodkowuje (miał ładną asystę przy bramce Molinaro w meczu pucharowym z Parmą) oraz nie boi sie uderzyć z dystansu.
Co by nie mówić o pozycjach Chielliniego, to nieustępliwy, twardy, wspaniały obrońca.
- naros
- Juventino
Nominalna pozycja Giorgio Chielliniego to lewa obrona lecz muszę przyznać że tak na lewej jak na środku "kielich" gra rewelacyjnie. Na lewej stronie Giorgio może wchodzić w akcje ofensywne i trzeba przyznać jest w tym dobry, ale młody Włoch jest bardzo silnym piłkarzem i do tego gra bardzo dobrze głową co daje mu predyspozycje do gry w środku obrony. Według mnie Chiellinie na razie powinien grać na środku, ponieważ nie mamy rewelacyjnych piłkarzy na tej pozycji po kontuzjo Andrade.

Un capitano c'è solo un capitano!!!
- darek
- Juventino
Wg. mnie jest dobry i na lewej i na środku. Jak gra na lewej stronie to ładnie leci do przodu, i w obronie też radzi sobie dobrze. A to co robił w środku ostatnio z interem to po prostu cudo. Wiem że się powtarzam ale strasznie mi się to podobało jak zlatan nic nie mógł zrobić 8) . Te Jego wślizgi... Nie wiem gdzie jest lepszy. Ważne że go mamy i że chłopak walczy jak może. Młody i świetny obrońca z niego. Tyle powiem
- Franz del Torino
- Juventino
Chiellini dobrze gra zarówno na środku i na lewym boku obrony, lecz uważam, że powinien grać raczej na lewej obronie, bo lepiej może tam wykorzystywać swoje inklinacje do gry ofensywnej. Jednak Andrade jest kontuzjowany i obecnie Giorgio Chiellini musi go zastępować na środku, bo tak jest lepiej dla zespołu.
''Czas jest względny, ale czasy są bezwzględne'' - Ferdynand K.