Ranieri: "Oto moje Juve" - taktyka 4-3-3?

Klubowe finanse, stadion, marketing, nowe logo i wiele innych. Podyskutuj na temat najważniejszych spraw związanych z Juventusem.
ODPOWIEDZ
RavaneVialli

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 czerwca 2007, 14:44

http://www.channel4.com/sport/football_ ... un24g.html

Claudio Ranieri zasugerował, że Juventus może grać "trójzębem" w ataku w przyszłym sezonie, a co za tym idzie, trzyosobowa byłaby również pomoc. Sądzę, że w takim razie transfer Quagliarelli staje się bardziej realny, o ile sprzedany zostanie Miccoli. Rozjaśnia także swoje zapatrywania odnośnie piłkarzy na poszczególne pozycje, z rozważań tych wynika między innymi, że Grygera będzie grał na środku obrony, prawą stronę pozostawiając Zebinie i Birindelliemu, zatem zarząd sprowadzi prawdopodobnie jeszcze tylko jednego wysokiej klasy środkowego obrońcę i, patrząc na pierwsze strony dzisiejszych Corriere dello Sport i Tuttosport, prawdopodobnym jest, iż jednak będzie to Gabriel Milito, który rzekomo nie ma ochoty przejść do Realu Madryt. Wszystko okaże się jutro, po spotkaniu działaczy Juve i Saragossy.

http://www.corrieredellosport.it/sportnetwork/
http://www.tuttosport.com/sportnetwork/

Ponadto, Ranieri nakreśla wizję pomocy w zależności od decyzji Nedveda, nowy trener raczej nie będzie kładł nacisku na grę skrzydłami, ale na kontrolę środka pola, grając trzema środkowymi pomocnikami Almiron-Zanetti-Tiago, bądź Almiron-Nedved-Tiago, podkreślając możliwość gry Nedveda na środku. Warto też zauważyć, że w owych rozważaniach nie pojawia sie nazwisko Camoranesiego - choć być może będzie zmiennikiem Iaquinty w przypadku braku transferu szóstego napastnika?

Doprawdy wiadomość to tyleż interesująca, co zaskakująca, podobnie jak większość spodziewałem się klasycznego ustawienia 4-4-2 z bardziej ofensywnym środkiem pomocy niż za Capello, a jednak Ranieri prawdopodobnie zdecyduje się na taktykę jeszcze bardziej ofensywną, dobitnie komentując: "Juventus będzie prawdziwym bólem dla każdego".

Prawdopodobny skład, który wyłania się po przeczytaniu tego wywiadu:

___________Trezeguet__________
__Del Piero____________Iaquinta_

*lub Zanetti, wydaje się, iż w zależności od przeciwnika, ustawienie bardziej ofensywne lub bardziej defensywne.
Ostatnio zmieniony 24 czerwca 2007, 15:16 przez RavaneVialli, łącznie zmieniany 2 razy.

Mortal Wombat

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 czerwca 2007, 15:00

Nie powiem ciekawe rozwiązanie, aż za ofensywne patrząc ostatnie kilka lat heheh :) , dajemy Ranieriemu wolną rękę, jeśli taka taktyka się sprawdzi, nie bedę miał nic przeciwko. Ze strzelaniem goli nie powinno być problemów, ale za to obrona musi być w takkim przypadku dobrze przygotowana i przede wszystkim pewna w interwencjach. Zresztą zobaczymy za niedługi czas jak się będzie sprawowała, jeśli będzie nasz trener ją stosował.

Obrazek
..::JUVENTUS TURYN FOREVER::..
wojti-s

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 24 czerwca 2007, 15:06

Taktyka wydaje się być bardzo interesująca. Ważną role odgrywa w niej zwłaszcza uniwersalność piłkarzy, ponieważ z tego 4-3-3 łatwo przejść na 4-5-1 lub 4-1-2-2-1 itd itd. Na pewno byłby to plus. Ponadto zawsze można odwrócić trójząb i zamiast 4-3-2-1 zagrać 4-3-1-2. Kombinacji cała masa, przynajmniej nie będzie to sztywne 4-4-2 i długie wrzuty na napadziorów :wink:

Zauważcie, iż podczas gdy 3 środkowych pomocników może absorbować całą pomoc rywala wystarczy rzuta na skrzydło do szerzej ustawionego DP czy Iaquinty i pomimo teoretycznie ataku pozycyjnego mamy kontratak.
Jeśli tak to będzie wyglądało to wielkie brawa z uwagi na fakt, że Juve często zbyt dużą swobodę pozostawiało rywalom w środku pola.

Zobaczymy jak wyjdzie. Na pewno Ranieri wszystkich asów z rękawa jeszcze nie wyjął :P

tabo89

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 czerwca 2007, 15:10

oto cały artykuł z channel4.com przetłumaczony przez Vince z SoloJuve i tam właśnie zamieszczony:
SoloJuve.com pisze:Claudio Ranieri w rozmowie z dziennikarzem zastanawia się nad zmasowaną ofensywną Juve, ukierunkowaną z myślą o Lidze Mistrzów w przyszłym sezonie oraz tłumaczy, dlaczego Juventus będzie „naprawdę groźny dla każdego”. Były trener Chelsea i Parmy poprowadzi Juve w przyszłym sezonie, po roku męki w drugiej lidze. Ranieri nie ukrywa swych ambitnych planów.
„Głównym priorytetem będzie dla nas awans do Ligi Mistrzów. Kiedy spotkałem się z zarządem klubu, jeszcze przed objęciem pozycji trenera, zapewniono mnie, że są pieniądze, by przywrócić klub na należyte miejsce we włoskim futbolu. Dyrektorzy dotrzymali obietnicy” – powiedział La Gazzetta dello Sport.
Tylko w minionym tygodniu Bianconeri pozyskali Sergio Almirona z Empoli, Tiago Mendesa z Lyonu, Vincenzo Iaquintę, Cristiana Molinaro ze Sieny, Antonio Nocerino z Piacenzy i Domenico Criscito z Genoi.
“Zarówno Tiago jak i Almiron są świetnymi technikami, wyrózniają się również determinacją i pracowitością, czego wymaga rola pomocnika. Mają zadatki na nowych liderów drużyny. Almiron i Tiago łączą grę ofensywną z cofaniem się pod własną bramkę, zatem są wszechstronni, tak jak sobie tego życzyłem. To dwaj prawdziwi Bianconeri, co mnie cieszy, ponieważ pomoc jest mózgiem drużyny. Oprócz nich może zagrać również Cristiano Zanetti. No i oczywiście Pavel Nedved, który może grać rolę środkowego w połączeniu z dwójką nowych. Jeśli chodzi o obronę, na lewej zagra Molinaro: znam go ze Sieny, świetnie kryje i nie odpuszcza przeciwnikowi. Pewne miejsca mają też Domenico Criscito i Giorgio Chiellini. Na prawej zagra Alessandro Birindelli lub Jonathan Zebina.” - mówi Ranieri.
Po odrzuceniu oferty rozszerzenia kontraktu przez Davida Trezeguet nie znamy jeszcze kształtu linii ataku Juve w przyszłym sezonie. “Dlaczego Iaquinta nie może grać obok Del Piero i może nawet Trezeguet’a? Jestem ciekaw, co pokaże okres przygotowawczy. Iaquintę mam na oku od sześciu lat, odkąd Chelsea grała sparing z Udinese. Wówczas był dosyć brutalnym zawodnikiem, ale już wtedy można było zauważyć w nim materiał na gwiazdę futbolu. I proszę, został mistrzem świata. Lubię go, ponieważ się nie poddaje i walczy o każdą piłkę. To będzie wojowniczy duch drużyny” - dodaje trener.
Mianem największego „fightera” Juve od dawna może poszczycić się Pavel Nedved. W następnym tygodniu Czech zadecyduje, czy chce dalej grać w piłkę. “Jak każdy, mam nadzieję, że zostanie. Cierpiał w Serie B, więc dlaczego nie miałby wziąć tej drużyny w swoje ręce i poprowadzić ich w Serie A? Myślę, że będzie kontynuować karierę. On jest jedną z tych baterii, które nigdy się nie wyczerpują.”
Plotki donoszą, że do Juventusu chciałby powrócić po roku gry w Realu Madryt i wywalczeniu mistrzostwa Hiszpanii Fabio Cannavaro. Ranieri nie dementuje jednoznacznie takiej możliwości: "Jeszcze nie skończyliśmy z transferami, wciąż brakuje nam kogoś w obronie. Środkowy obrońca musi być liderem, dyrygentem całej strefy, inteligentny taktycznie, by wskazać drogę i pozwolić innym defensorom na agresywniejszą grę." Obecny Najlepszy Piłkarz Europy oraz Świata wydaje się być idealnym kandydatem.
http://www.solojuve.com/oficjalny/ranie ... ventus.php

a wiec całkiem ciekawa koncepcja Ranieriego co do ustawienia druzyny. mysle ze cieszy bo kazdy z nas lubi ogladac ofensywnie grajace zespoły a tym bardziej ofensywnie i odwaznie grajace Juve
Ostatnio zmieniony 24 czerwca 2007, 15:14 przez tabo89, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
Bobeknaklo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 czerwca 2007, 15:14

nooo! na to czekalem! juz mnie irytowalo to ze capello gral tak defensywnie i tylko jakies dlugie pilki! Deshamps juz cos zrobil.

Teraz Juve bedzie takie magiczne i galaktyczne jak Man Utd czy Real. Już czekam na te magiczne akcje :lol:

CzarnyZkultury

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 czerwca 2007, 15:14

bardzo fajne rozwiazanie. co do obrony to zawsze zostaje jeszcze Boumsong, a Chiellini moze zejsc takze do srodka, w koncu mamy Molinaro. w srodkowej linii sadze ze Tiago bedzie lacznikiem pomiedzy defensywa a pomocą, Nedved zejdzie na lewa gdzie bedzie operowal z Del Piero albo Palladino(ktory pasuje bardzo na skrzydlowego), a Almior po prawej. jesli zostanie Camor to z Iaquinta pewnie beda zmieniac sie funkcjami z zalozeniem ze Iaquinta bedzie schodzil na szpice a Treze out. wracajac do pomocy zosaje jescze Marchiso, Nocerino i Zanetti. ale uwazam ze mlodzi powinni miec wiecej do powiedzenia. ufam Ranieriemu choc nie bylem do niego przekonany. zobaczymy jak to wszystko rozegra, ale Juve na 3 to naprawde cholernie ciekawy pomysl!

Gotti

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 24 czerwca 2007, 15:18

Bardzo podoba mi się to co ma zamiar zrobić Ranieri, ale troszkę nie podoba mi się to:
Na prawej zagra Alessandro Birindelli lub Jonathan Zebina.” - mówi Ranieri.
Nie ma co ukrywać że obaj ci piłkarze są przeciętni i bardziej prawdopodobne że na prawej mógłby grać ofensywnie usposobiony Hasan.

naros

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 czerwca 2007, 15:19

Według mnie, gdybyśmy mieli grać 4-3-3 i przeszedł by jednak Milito a nie np. Barzagli ( :/ ) to mój skład wyglądał by tak:

----------------Treze-------------
--Del Piero------------Iaquinta--

-Nedved------Tiago*-----Camor-

-Chiellini-----------------Zebina-
----------Milito---Grygera------

--------------Buffon--------------
*lub Almiron.
Sądzę jednak że lepsze ustawienie byłoby 4-2-2 i wyglądało by tak:
------Del Piero--------Treze-------
-Nedved------------------Camor--
----------Almiron-----Tiago-------
-Chiellini-----------------Zebina--
-----------Milito------Grygera----
----------------Buffon-------------

Wielka szkoda że zarząd chce kupić tylko jednego środkowego obrońce. Liczyłem że to będzie Barzagli ale niestety chyba jednak przejdzie Milito i będziemy mieli jednego Włocha w obronie :roll:

Obrazek
Un capitano c'è solo un capitano!!!
darek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 czerwca 2007, 15:19

No fajnie. Ofensywne ustawienie :think: . Jest dobrze. Ja wolę Nedveda w środku niż Zanetti'ego. Nedved powinien dać radę. Ma ogromną wole walki więc nie ma problemu ze środkiem. A co do pozyskania Quagliarelli to byłbym bardzo szczęśliwy gdyby Juve go kupiło. No bardzo dobrze ten nasz Ranieri kombinuje :smile:

Obrazek
Bianconeri Siamo Noi!
mrozzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Nieprzeczytany post 24 czerwca 2007, 15:28

Przyznam,że pomysł z ustawieniem Nedveda na środku jest trochę kontrowersyjny,ale jak rewolucja to na całego... :-D Ponadto w wywiadzie tym Ranieri wspominał o obsadzeniu Molinaro na lewej stronie obrony.Martwi mnie,podobnie chyba jak wszystkich,prawdopodobne przyjście tylko jednego obrońcy.A co z Miccolim,Zalayetą,Tacchinardim,Blasim??Możliwe jest jednak,jak się okazuje po ostatnich wypowiedziach,przyjście Quadliarelli.Powinniśmy jednak zdecydowanie za pozostałe pieniądze sprowadzić jeszcze Barzagliego bądź Pepe,oprócz Milito.

matekkuba

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 czerwca 2007, 15:47

Nie bardzo mi się to widzi. Nie chcę być pesymistą, ale moim zdaniem Zebina nie powinien występować w pierwszym składzie; doceniam to, że został gdy Juve było w potrzebie, ale wolałbym żeby zarząd kupił 2 obrońców środkowych, a na prawej zagrał Grygera, który moim zdaniem może jeszcze mieć formę taką jak na mundialu.
Co do tego ustawienia 4-3-3 to może być dobre tylko z tego wynika, że w pierwszej jedenastce zabraknie Treze (Iaquinta na szpicy) lub Camora (Vincenzo na skrzydle). Ciekawi mnie jaka będzie 1 jedenastka na przyszły sezon. Chyba, że Iaquina na ławę, ale wątpię.

Zdun

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 czerwca 2007, 15:54

-----Palladino-----Gilardinio------Torres

----Quaresma-----Tiago-------Marchioni

----Chielini------Millito---Barzagli----Alves

----------------------Buffon

:snooty:

B@rt

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy

Nieprzeczytany post 24 czerwca 2007, 16:02

@Zdun: Bez jaj...
4-3-3 to całkiem fajne rozwiązanie, wprawdzie raczej jestem zwolennikiem gry czterema pomocnikami, ale przede wszystkim zależy mi na tym, aby Juventus grał ofensywnie, a na to się zanosi. Mam tylko jedno "ale" - wolę Grygerę na prawej obronie, na środek lepiej sprowadzić nominalnego środkowego defensora.
P.S. Jeżeli jednak doszedłby do skutku transfer Van Der Vaarta, to też nie miałbym nic przeciwko, z całym szacunkiem dla Zanettiego, lubię go, ale z czwórki Tiago - Almiron - Van Der Vaart - Zanetti to właśnie Włoch jest najsłabszy.

Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 czerwca 2007, 16:03

Wolałbym klasyczne 4-4-2 lub 4-3-1-2 (4-4-2 z rozgrywającym), no ale jeśli nowy trener ma taką wizję drużyny, to cóż... W końcu to on ponosi odpowiedzialność za wyniki.

Jeśli brać pod uwagę zawodników, o których mowa w temacie, to takie ustawienie odpowiadałoby mi chyba najbardziej:
--------Del Piero---Trez--------
Nedved------Almiron----Hasan
---------------Tiago-------------
Chiellini-Milito?-Grygera-Zebina
---------------Buffon------------

No, a jeśli rzeczywiście doszedłby jeszcze Van der Vaart (mówię czysto hipotetycznie, bo absolutnie w ten transfer nie wierzę), mozna byłoby zagrać tak:
-------Del Piero---Trez----------
----------------VdV---------------
Nedved--------------------Hasan
---------------Tiago-------------
Chiellini-Milito?-Grygera-Zebina
---------------Buffon------------

Ale, Alex, Alessandro. DEL PIERO!

http://wsamookno.bloog.pl
FlooZwT

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 czerwca 2007, 16:28

wszystko spoko tylko gdzie tam salihamidzic gdzie camoranesi narazie takie spekulacje ale mysle ze bedzie inaczej po meczach na wyspach sie okarze

-------------Huntelar-------------
--Del Piero------------Iaquinta--

-Almiron----Tiago--Camoranesi-

-Chiellini-----------------Zebina-
-----Cannavaro---Grygera-----

--------------Buffon--------------

nieiwem co do Cannavaro to wiadomo mieszane uczucia ale jednak to klasa pomimo wieku myśle że mógł by żądzić w naszej obronie. W pomocy mamy dosc klasowych pilkarzy jeszcze tylko kupic napastnika jak odejdzie treze to huntelar by było piknie. No inne to Juve od tego jakie pamiętam muszą sie zgrac nieiwem czy cos osiągną w następnym sezonie (LM musi byc) ale zaczynam widzieć zmiany ciekawe tylko czy na lepsze przekonamy śię.

teraz chciał bym zapaść w śpiączke i obudzić sie na pierwszys mecz JUVE hehe FORZA GRANDE JUVE

FORZA GRANDE JUVENTUS!!!!!!
ODPOWIEDZ