Praca w UK | przydatne informacje , doswiadczenia , porady

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
white_wolv

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 czerwca 2007, 16:45

Na pewno sporo osob wybiera się w wakacje za granice aby zarobic troche grosza na kolejne wyjazdy z JPC. Zachecam wiec do wymiany doswiadczen i informacji na temat pracy w Europie ( z naciskiem na UK),

--------

1 lipca wraz z osemka znajomych wylatuje do Glasgow .Jako ze dla kazdego z nas będzie to nowe zyciowe doswiadczenie odczuwamy silna potrzebe informacji , szczególnie takich które pochodza od osob majacych już za soba wakacyjne eskapady do UK. Na dodatek nie jest to żaden zorganizowany wyjazd wiec duze znaczenie będzie mialo rozeznanie w tym co nas czeka.
Wydaje mi się ze na tym forum conajmniej kilka osob które moglyby być pomocne w nizej wymienionych kwestiach.

1) MIESZKANIE

Kwestia podstawowa. Jak już wspomnialem wyjezdzamy dosc spora grupa (9-10 , prawdopodobnie 3:6 na korzysc kobiet) osob i w miare mozliwosci chcielibyśmy trzymac się razem. Oczywiście przyjmujemy do wiadomosci ze nie każdy z nas będzie miał do dyspozycji wlasne lozko i w sumie poki co nie widzimy w tym problemu.
Problemem może być za to miejscowe prawo. Nie wiem jak w innych czesciach Wielkiej Brytanii ale w Glasgow akurat obowiazuje przepis limitujacy liczbe niespokrewnionych osob które mogą mieszkac w jednym mieszkaniu. Brzmi to mniej wiecej tak :

Umowa na mieszkanie może być wystawiona na więcej niż jedną osobę, jest jednak ograniczenie - tzw. licencja HMO. Jest to regulacja przeciwpożarowa, która ogranicza liczbę osób w mieszkaniu. Teoretycznie prawo jest takie, że w jednym mieszkaniu nie mogą mieszkać więcej niż dwie niespokrewnione ze sobą osoby (mogą mieszkać dwie pary).

Prawo prawem a zycie zyciem wiec mamy nadzieje ze uda się namowic wlasciciela na przymkniecie oka bo wynajecie 3 osobnych mieszkan nie wchodzi w gre.

Należy jeszcze pamietac o tzw. Council Tax. Wiecej info TUTAJ.

Na obecnym etapie staramy się znalezc mieszkanie poprzez strony internetowe ( www.gumtree.pl , http://www.lettingweb.com/ ) . Raczej nie wiazemy z tym wiekszych nadziei lecz może akurat ktos potraktuje nas powaznie (oczywiście nie chwalimy się tym jak liczna jest nasza grupa). Do wyjazdu pozostaly jeszcze ponad 3tygodnie i wydaje mi się ze szanse na sukces będą rosly im blizej przylotu na miejsce.

Slyszalem tez o mozliwosci zakwaterowania w akademikach jednak ciezko znalec dokladniejsze informacje na ten temat.

Interesuja nas jeszcze tytuly gazetek zawierajacych ogloszenia mieszkaniowe które pojawiaja się w Glasgow.

2) PRACA

Druga podstawowa kwestia.

W wiekszosci miast znajduja się biura agencji które szukaja pracownikow do fabryk , firm itp. Z tego co zdazylem się zorientowac oplacaja je pracodawcy wiec wystarczy tylko ustawic się w odpowiednim miejscu o odpowiednio wczesnej porze aby mieć spore szanse na zatrudnienie. ( poki co nie udalo mi sie ustalic adresow takich agencji w Glasgow).

Jesli chodzi o przydatne dokumenty to CV (oczywiście in English) oraz referencje (również po ang) z poprzednich prac (wystarczy kilka cieplych slow podbitych blizej nieokreslona pieczatka byle by cos było na pismie). Oczywiście mile widziane doswiadczenie , kwalifikacje oraz dobra znajomosc jezyka.Swietnym interesem sa ponoc papiery na wozek widlowy.

UWAGA STUDENCI : nie przyznajemy się do naszego statusu. Student to fajny czlek ale nie jako pracownik. Malo która compania będzie chciala zatrudnic i szkolic czlowieka który po 2 miesiacach urwie się do domu. No chyba ze zamierzamy zarabiac na zmywaku czy sprzatajac kible ;)

3) PIENIAZKI

Jedną z pierwszych rzeczy, które należy zrobić po przyjeździe do UK jest założenie konta bankowego. Będzie ono nam bardzo potrzebne, a może się okazać, że niezbędne. A to dlatego, że spora część pracodawców wypłaca pensję przelewając ją na konto bankowe, choć zdarzać się również mogą rozliczenia gotówkowe. Ponadto może się okazać, iż nie możemy czegoś kupić za gotówkę a jedynie płacąc kartą.

Wazna sprawa jest tez uzyskanie nr identyfikacji podatkowej. Dokladnie nie wiem jak to wszystko wyglada wiec mile widziane rady od kogos kto już to zalatwial.

Chetnie tez dowiedzialbym się czegos na temat bankow w których warto zalozyc konto i sposobie wyplacenia zarobionych pieniedzy ( czy można je wyplacac w Polsce czy tez należy przed wyjazdem oproznic konto i jechac z gotowka w kieszeni).

WAZNA PYTANIE : ile Waszym zdaniem pieniedzy trzeba miec przy sobie aby spokojnie przezyc 2tyg (okres miedzy przylotem a znalezieniem pracy lub [odpukac] powrotem).

4) JEDZENIE

Jakies dobre sposoby na to aby nie glodowac i nie przejesc calych pieniedzy ? :wink:

Przydatne linki :

www.gumtree.com [mieszkania/praca]
www.szkocja.net [ogolne info n/t zycia i pracy w Szkocji]
http://www.lettingweb.com/ [mieszkania]

Jeśli macie cos pod reka (w szczegolnosci jakies dobre fora dot. pracy na wyspach) to zapraszam do wymiany.

To mniej wiecej tyle. Będę (a wlasciwie będziemy) wdzieczni za kazda wskazowke która pomoze w realizacji wyjazdu.

klsmkr

Interista
Interista

Nieprzeczytany post 08 czerwca 2007, 17:04

white_wolv pisze:Jakies dobre sposoby na to aby nie glodowac i nie przejesc calych pieniedzy ?
Od razu zaznaczam, że do GB lecę po raz pierwszy. :wink:

Ja po prostu znalazłem pracę, w której pracodawca zapewni mi mieszkanie i wyżywienie (rzecz jasna, będzie mi potrącał pewną kwotę z pensji). Oczywiście nie w Londynie. Zresztą, sama praca w lokalach gastronomicznych może po części rozwiązać problem z prowiantem.

PS. Będziecie szukać pracy dopiero po przylocie? IMO warto powysyłać CV już teraz.

white_wolv

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 czerwca 2007, 17:11

Znalazles prace wysylajac maile do firm czy tez poprzez jakies ogloszenie?

Poki co wysylamy maile z CV i zapytaniem o prace pod kazdy adres ktory wpadnie w rece(hotele,fabryki itp). Kolega ostatnio wzial pod obstrzal pola golfowe w Glasgow i poslal ponad 30 maili jednak otrzymal same negatywne odpowiedzi.

klsmkr

Interista
Interista

Nieprzeczytany post 08 czerwca 2007, 18:38

white_wolv pisze:Znalazles prace wysylajac maile do firm czy tez poprzez jakies ogloszenie?
Wszystkim zajęła się moja siostra. :smile: Wysyłała maile z naszymi (4 osoby) CV do firm, które zamieściły ogłoszenia na gumtree.

ODPOWIEDZ