Rimini vs Wyspa Pag

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ

Rimini vs Wyspa Pag

Można wybrać tylko 1. opcję

6
67%
3
33%

Liczba głosów: 9

MarcinB

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 czerwca 2007, 11:48

Siemano, gdzie wolelibyście spędzić lub może byliście w którymś z tych miast podaczas wakacji jeśli tak to opiszcie wrażenia.

Rimini-to miejscowość i gmina we Włoszech, w regionie Emilia-Romania, w prowincji Rimini, nad Morzem Adriatyckim. Rimini to jedno z najpopularniejszych miast turystyczno-wypoczynkowych nad północnym Adriatykiem. Latem jest w nim bardzo dużo turystów z różnych stron świata. Bywa nazywane "Ibizą\Rivierą Adriatyku", z powodu dyskotek, hoteli, dobrze rozwiniętej turystyki i niepowtarzalnej atmosfery. Najsłynniejsze w Rimini zabytki to Most Tyberiusza (wł. Ponte di Tiberio) i Łuk Augusta (wł. Arco di Augusto). W pobliżu Rimini leży San Marino. Miejsce urodzenia Federico Felliniego.
Według danych na rok 2006 gminę zamieszkuje 135 886 osób, 1013 os./km².

Wyspa Pag-wyspa na Morzu Adriatyckim, u wybrzeży Dalmacji (Chorwacja). Piąta co do wielkości wyspa Chorwacji (długość 60 km, szerokość od 2 do 10 km, powierzchnia 285 km²), mająca przy tym najdłuższą linię brzegową (302 km). Ludność liczy ok. 9 tys. mieszkańców (2002).

Siewier

Administrator
Administrator
Awatar użytkownika
Podziekował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 07 czerwca 2007, 12:03

Na Wyspa Pag nie byłem, za to byłem kilka lat temu w Rimini, z racji tego, że byłem tam w ramach wyjazdu kolonijnego, to nie mogłem sobie za bardzo poużywać :wink: jednak pobyt tam wspominam bardzo dobrze.
Głównie z powodu wesołego miasteczka, które mieści się jakieś 5 km od centrum miasta. Płaci się około 15-20 euro (tak sobie strzelam, nie pamiętam ceny, grunt, że nie było to jakoś szczególnie dużo) i można za tą cenę do oporu korzystać ze wszystkiego co się znajduje w wesołym miasteczku. Kolejki są przecudowne, gwarantują niezapomniane wrażenia i zwrócenie wszystkiego co się jadło przez ostatni tydzień :P
Wybrzeże jak i całe miasto też jest niczego sobie, ale kolejki i tak są najlepsze :D

gloria_victis

Szczakowianin
Szczakowianin
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 czerwca 2007, 14:48

Bez zastanowienia wybrałbym Wyspę Pag. Byłem tam sześciokrotnie (dodam, ze w okolicach Rimini byłem raz i nie mam zamiaru tam wracać).
Wyspa Pag to miejsce gdzie czas się zatrzymał. Cudowne landszafty, majestatyczne morze i kobiety... Boże bajeczne chorwackie kobiety. Kwiat chorwackiej piękności.

WYSPA PAG RZĄDZI!

"Chciałbym umrzeć na kiłę" Wojciech Jaruzelski
"Szkoda, ze Wojciech Jaruzelski nie umarł na kiłę w 68" Teodor Biegin
MarcinB

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 czerwca 2007, 14:49

Zapewne chodzi Ci o Mirablilandię 8) Słyszałem juz co nie co, a najwięcej o kolejce "Katun" :-D Jeśli nie byliście na tej Wyspie to przynajmniej porównajcie kraje. W jakim miesiącu najlepiej, gdzie laski lepsze, ceny itp itd

ODPOWIEDZ