Calciopoli ciąg dalszy...

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
Slim

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 października 2006, 00:13

Włoska Federacja Piłkarska (FIGC) zapowiedziała w sobotę, że na początku przyszłego tygodnia przesłucha byłego sędziego Mario Mazzoleniego. Arbiter przyznał przed kilkoma dniami, że naciskano na niego, by faworyzować Lazio Rzym podczas spotkań Serie A.

Mazzoleni przyznał niedawno w wywiadzie telewizyjnym, że jeden z wysoko postawionych pracowników FIGC wywierał na niego presję przed spotkaniem Lazio Rzym z Cagliari, które odbyło się 21 stycznia tego roku. Były już arbiter piłkarski wymienił nazwisko Maurizia Mattei, który w ubiegłym sezonie był odpowiedzialny na obsadę sędziowską na spotkania Serie A.

Mazzoleni nie ugiął się i w tym spotkaniu pokazał m.in. dwie czerwone kartki zawodnikom ze stolicy Włoch. Mecz zakończył się remisem 1:1. Arbiter wielokrotnie po tym spotkaniu musiał stawać przed różnymi komisjami FIGC.

Mazzoleni stanie w poniedziałek przed Francesco Borrellim, szefem pionu śledczego powołanego przez FIGC. Będzie to pierwsze przesłuchanie związane z podejrzeniami o popełnienie przestępstwa korupcji w sezonie 2005-06. Wcześniejsze dochodzenia dotyczyły wyłącznie sezonu 2004-05.

Afera korupcyjna we włoskim futbolu skończyła się zabraniem tytułu mistrzowskiego Juventusowi Turyn, relegacją tego klubu do Serie B oraz odjęciem 17 punktów na starcie nowego sezonu. Pozostałe drużyny zamieszane w aferę: AC Milan, Lazio Rzym, Fiorentina i Reggina utrzymały swoją pozycję w Serie A, choć każdej z nich odjęto punkty.

http://www.seriea.pl/index.php?strona=news&id=69449

Czyzby przesluchania mialy dotyczyc rowniez Juventusu? Czy tez moze znow cos wymysla i naloza nam jeszcze jakies kary za poprzedni sezon? Bo skoro tamte kary byly tylko za 2 lata wstecz to to bedzie za poprzedni sezon tak? Tutaj pisza aqrat o Lazio... ale Czy Juve to tez sie tyczy? Moze mi ktos to wytlumaczyc?

Andryk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 października 2006, 01:12

Slim pisze: ale Czy Juve to tez sie tyczy? Moze mi ktos to wytlumaczyc?
no w newsie nie ma nic konkretnego.. baa nie ma zadnej wzmianki o Juve... tyle co przypomnienie o aferze korupcyjnej, w której Juve grało główną rolę.... ale to już nie na temat :)
pozdro

Martin

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 października 2006, 09:17

Niektorzy po prostu zauwazyli, ze wszystko to jest grubymi nićmi szyte i próbują pokazać, że inne drużyny również były zamieszane. Mniej lub więcej mało ważne. Bo jesli Juventus został ukarany za naciski na sędziów, to dlaczego pozostałe drużynom nic wielkiego się nie stało. Az mi sie wierzyc nie chce, zeby przez tyle lat Juventus mógł swobodnie "robic przekręty" a inni po prostu się temu przyglądali. Ręka rękę myła, aż w końcu ktos puscil parę. Niestety dla wizerunku włoskiej piłki prędzej czy później wyjdą niezbite dowody na to, że wszyscy kręcili wałki. W takim stopniu na jakie pozwalały im wpływy bądź zasoby kieszeni.

I drugie niestety. Tak jest wszędzie. Zarowno w polityce jak i sporcie. Zarowno w Polsce jak i we Włoszech, Anglii, Hiszpani. Czyli tam gdzie wazne są układy, układziki i wielka kasa.

Log in: 15.12.1997
Log out: 31.03.2013
klsmkr

Interista
Interista

Nieprzeczytany post 10 października 2006, 09:39

Martin pisze:wszyscy kręcili wałki.
A tego to ja nie bylbym taki pewien. Albo inaczej - walek walkowi nierowny.

Gregor del Ptasior

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 października 2006, 09:48

klsmkr pisze:
Martin pisze:wszyscy kręcili wałki.
A tego to ja nie bylbym taki pewien. Albo inaczej - walek walkowi nierowny.
Wiesz co... Już lepiej milcz, bo inter właśnie się coraz bardziej wkopuje, a jeszcze niedawno wy - kibice IFC mówiliście, że jesteście strasznie pokrzywdzeni przez Juve, że tylko wy jesteście czyści i takie bzdury. Teraz również moratti zaczyna mieć problemy.

Apropos tematu ;) Może zobaczyli, że nad wyraz łatwo odrabiamy te punkty i chcą nam jeszcze dowalić.

klsmkr

Interista
Interista

Nieprzeczytany post 10 października 2006, 09:51

Gregor del Ptasior pisze:Wiesz co... Już lepiej milcz, bo inter
Nie bede znizal sie do Twojego poziomu. EOD.

PS: Szkoda, ze na forum nie ma opcji "ignoruj" - niektorzy wrecz sami sie o to prosza, przekraczajac pewne granice.

white_wolv

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 października 2006, 10:31

klsmkr pisze:
Gregor del Ptasior pisze:Wiesz co... Już lepiej milcz, bo inter
Nie bede znizal sie do Twojego poziomu. EOD.PS: Szkoda, ze na forum nie ma opcji "ignoruj" - niektorzy wrecz sami sie o to prosza, przekraczajac pewne granice.
Nie ma tez nigdzie nakazu aby nazwe Twojego ulubionego klubu pisac z duzej litery i zlota czcionka.

Co do tematu to mam podobne zdanie do Martina. Nie ma mozliwosci aby jeden klub krecil walki a reszta sie tylko biernie przygladala. Zbyt duzo jest do stracenia by sobie pozwolic na zostawanie w tyle. Tylko glupcy moga byc na tyle naiwni aby wierzyc ze Juventus to ten jeden jedyny winowajca w calym czysciutkim calcio.

klsmkr pisze:Dodam tylko, ze mi bez problemow przychodzi pisanie wyrazu "Juventus", zreszta, wystarczy przejrzec moje posty.
Nie dziwie sie.. w koncu to od nas dostaliscie za free mistrzostwo na ktore tyle czekaliscie.
Ostatnio zmieniony 10 października 2006, 10:53 przez white_wolv, łącznie zmieniany 1 raz.

klsmkr

Interista
Interista

Nieprzeczytany post 10 października 2006, 10:43

white_wolv pisze:Nie ma tez nigdzie nakazu aby nazwe Twojego ulubionego klubu pisac z duzej litery i zlota czcionka.
Jezeli ktos ominal lekcje na temat pisowni wyrazow wielka litera, to jest to tylko i wylacznie jego problem. Ewentualnie jego rodzicow.

PS. Wiem, ze to off topic, ale zachownie niektorych osob jest po prostu irytujace. Dodam tylko, ze mi bez problemow przychodzi pisanie wyrazu "Juventus", zreszta, wystarczy przejrzec moje posty.

EDIT:
white_wolv pisze:Nie dziwie sie.. w koncu to od nas dostaliscie za free mistrzostwo na ktore tyle czekaliscie.
Nie, tak mnie w domu wychowano. W Twoim przypadku, jak widac, jest inaczej.
Ostatnio zmieniony 10 października 2006, 12:37 przez klsmkr, łącznie zmieniany 1 raz.

Venomik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 października 2006, 11:09

Nie do końca zgodzę sięz tym, że wszystkie na pewno coś robiły (przynajmniej związanego z ostatnią aferą). pewnie małe kluby były zbyt słabe by wdawać się w taką walkę - co nie oznacza, że były uczciwe.
Tylko niech w końcu przestaną o tym pisać jako o aferze Juventusu.
Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie. Wszelkie obawy o Juve na razie uważam za bezpodstawne - sąd orzekł, że Juve było czyste w tym sezonie i nie ma żadnych podstaw by myśleć inaczej.
Nie ma tez nigdzie nakazu aby nazwe Twojego ulubionego klubu pisac z duzej litery i zlota czcionka.
Złotej czcionki faktycznie nie ma, ale:
3. a) Pisząc posta staraj się zachować poprawność języka polskiego z zachowaniem zasad ortografii i interpunkcji :P

Dirty mind
The_Sickness

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 października 2006, 11:41

I bardzo dobrze się dzieje. Cieszy mnie to, ze po wydaniu wyroków na kluby Juve, Lazio, Milan (..) Federacja nie umyła rączek i nie uznała sprawy z załatwionej. To co było ujawnione dotychczas to zapewne procent dokonanych przekrętów. Jezeli prawdą jest to, co jest napisane w newsie, to Lazio tez powinno zostać zdegradowane, bo przeciez w takim razie zrobili tyle złego co ex-działacze Juventusu, czyli "poprzez wpływy próbowali ustanowić sobie korzystne miejsce w tabeli". Szkoda, ze sezon się juz rozpoczął i pan Mazzoleni postanowił ujawnic ten fakt dopiero teraz, gdyz przed początkiem sezonu sprawa ad. ukarania klubów wyglądała by innaczej. Jest niestety jak jest, ale mam nadzieje, ze wszystkich winnych spotka kara.

mesju

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 października 2006, 14:04

Coś mi się wydaje, że to, czego do tej pory byliśmy świadkami w aferze Calciopoli, to tylko wierzchołek ogromnej góry lodowej. Już wcześniej usłyszeliśmy, że Milan zbudował swój obóz, który miał walczyć z JUVE. Tyle że w tym wypadku zapomniano o sprawiedliwości. Nieważne. Mam nadzieję, że w końcu role się odwrócą i to my będziemy krzyczeć z całych sił, aby największe włoskie kluby odpowiednio ukarano.

Swoją drogą, mam nadzieję, że w tej sprawie ważną rolę odegra jeszcze podobno największy mafiozo Włoch - Luciano "Lucek" Moggi. Według mnie posiada on ogromne informacje na temat tego, co działo się w Calcio i w swoim czasie podzieli się z nami swoją wiedzą. Tylko czy ktoś go będzie chciał wysłuchać? :think:

Discordia

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 października 2006, 14:07

Coś mi się wydaje, że nikt we włoskiej piłce nie jest czysty. Być może Juve było tak samo zamieszane w te wszystkie afery jak inne kluby, a że trzeba było znaleźć kozła ofiarnego, to został nim nasz ukochany klub.
Ehh... Czekam na ciąg dalszy tych rewelacji. Mam nadzieję, że wszyscy winni zostaną ukarani...
Ostatnio zmieniony 07 grudnia 2006, 20:35 przez Discordia, łącznie zmieniany 1 raz.

Barbarzynca

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 października 2006, 15:22

Tak szczerze powiedziawszy ciesze sie ze zostalismy ukarani. Jestem przekonany ze za kilka(nascie) miesiecy, moze lat okaze sie ze bylismy niewinni a to wszystko to sprawka ludzi ktorzy nie mieli nic wspolnego z Juve tylko winni okaza sie ci ktorzy nie umieja przegrywac ani tym bardziej ( teraz wyjdzie na jaw kogo mam na mysli :twisted: ) wygrywac.

Obrazek
Obrazek
JUVEFANE_10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 października 2006, 17:06

Mam nadzieję ze więcej klubów beknie za tą aferę.My nie jesteśmy jedynym który kręcił ale jedynym który został najbardziej pokrzywdzony!

Co do Interu to szkoda słów.
A co do klsmkr twój podpis mnie rozwala:"Patrząc na karę dla Vieiry łatwo można zobaczyć, że zmienił barwy klubowe - Massimo Moratti"
Widać że Moratti ma bardzo słabą pamięć powiem tylko tyle reszty powinieneś się domyslić! :!:

JESTEM OSZUSTEM
klsmkr

Interista
Interista

Nieprzeczytany post 10 października 2006, 17:58

JUVEFANE_10 pisze:Widać że Moratti ma bardzo słabą pamięć powiem tylko tyle reszty powinieneś się domyslić! :!:
Ale o co chodzi? Ze niby nasi pilkarze dostaja niskie kary? :lol:

ODPOWIEDZ