Juventus kontaktował się z arbitrami?
- Gotti
- Juventino
Kolejny skandal wychodzi na jaw? nie wiem czy to prawda, ale nie miło się czyta takie newsy. :?
źródło:
http://pilka.pl/?mid=1&show=52391
http://www.sportnews.it/articoli/2006/0 ... 863108.php
Nie wiem co o tym myśleć. Mam nadzieje że to zwykła plota i wszystko się nie długo wyjaśni. Troche to dziwne że jak jakieś przekręty to tylko Juventus, coś w tym musi być...
Kod: Zaznacz cały
Wczoraj we włoskiej prasie pojawiły się informacje sugerujące, że wysoko postawiony działacz wielkiego klubu w sezonie 2004/05 kontaktował się telefonicznie z osobą odpowiedzialną za przydzielanie arbitrów na spotkania ligowe i ważnym urzędnikiem Federcalcio. Dziś są już znane nazwiska owych dżentelmenów.
Prokuratura w Turynie przechwyciła rozmowę telefoniczną w trakcie poprzedniego sezonu. Cała sprawa trafiła już nie tylko do odpowiedniego organu Federcalcio ale i do UEFA.
Obowiązujące zasady etyki sportowej złamali: Luciano Moggi z Juventusu Turyn, wiceprezydent FIGC Mazzini, a także odpowiedzialny za przydzielanie arbitrów na spotkania ligowe: Pierluigi Pairetto. Od września 2004 roku prokuratura w Turynie regularnie podsłuchiwała rozmowy między całą trójką.
Wszystkie dokumenty zostały przesłane do Federcalcio, UEFA i prokuratury w Rzymie. W całą aferę zamieszani są działacze Juventusu Turyn, arbitrzy, dziennikarze i politycy.
Pierluigi Pairetto od tego sezonu pozostaje bez pracy. Jego obowiązki przejął Pierluigi Collina. Okazuje się, że Moggi i Pairetto nie rozmawiali tylko na temat meczów ligowych. Panowie kontaktowali się także z sędziami zagranicznymi, którzy prowadzą spotkania Ligi Mistrzów.
Cała sprawa jest bardzo poważna, ale wyroki powinny zapaść bardzo szybko. Prezydent Federcalcio - Franco Carraro chce ukarać winnych jeszcze przed tegorocznym mundialem, który rozpocznie się 9 czerwca.
http://pilka.pl/?mid=1&show=52391
http://www.sportnews.it/articoli/2006/0 ... 863108.php
Nie wiem co o tym myśleć. Mam nadzieje że to zwykła plota i wszystko się nie długo wyjaśni. Troche to dziwne że jak jakieś przekręty to tylko Juventus, coś w tym musi być...
- koki90
- Juventino
Dla mnie dziwne jest to, iż rzekomo podsłuchiwano rozmowy telefoniczne na bierząco a sprawa "na jaw" wychodzi dopiero teraz. A tak w ogóle to podsłuchiwanie rozmów tel. nie jest łamaniem prawa?
Troche w to nie wierze szczególnie dzięki źródłu
Troche w to nie wierze szczególnie dzięki źródłu

- Pawełek
- Juventino
Ja jak czytałem tego newsa na www.pilka.pl to aż mnie zatkało ... mam jednak nadzieje ze jest to tylko plotka !! mysle ze Moggi jest na tyle powaznym człowiekiem i nie wpakował się w coś takiego ... cóż ... czekajmy na wypowiedź Moggiego.
Sky is the limit!
- Bany_DG
- Juventino
Ech naprawde, zaczynam wątpić czy naprawde uczciwie wygralismy mecz ze Sieną... :? JEżeli to wszystko jest najszczerszą prawdą uważam ze jak najszybciej powinnismy się odciąc od Lucka, wyzywajcie mnie od idiotów, ale ostatnie czego zyczyłbym sobie w naszym klubie to takie przekręty
Mam nadzieje ze to głupia plotka...

Pewnie, wiesz na czym polega śledztwo ?Dla mnie dziwne jest to, iż rzekomo podsłuchiwano rozmowy telefoniczne na bierząco a sprawa "na jaw" wychodzi dopiero teraz. A tak w ogóle to podsłuchiwanie rozmów tel. nie jest łamaniem prawa?
- Yari
- Juventino
Nie ma co dywagować czy to plotka czy nie , sprawa jest zbyt poważna , aby jakikolwiek serwis mógł sobie pozwolić na ,,plotki" tego typu , wiadomo czym mogłoby się to skonczyć.
Nam jako postronnym obserwatorom ciężko obiektywnie ocenic sytuacje , nie wiemy np czy dowody nie zostały sfabrykowane , pozostaje przyglądać się pracy prokuratury .
Mnie osobiście najabrdziej zaszokowały kontakty z sedziami zagranicznymi.
Może być nieciekawie;/.
Nam jako postronnym obserwatorom ciężko obiektywnie ocenic sytuacje , nie wiemy np czy dowody nie zostały sfabrykowane , pozostaje przyglądać się pracy prokuratury .
Mnie osobiście najabrdziej zaszokowały kontakty z sedziami zagranicznymi.
Może być nieciekawie;/.
- Mr Cezary
- Juventino
Ile już razy takie i podobne rzeczy miały miejsce? Nie pierwszy i nie ostatni raz Juventus jest posądzany o nieuczciwość. Jak dotąd jeszcze nic nam nie udowodniono :evil: Wątpię, że poniesiemy jakieś konsekwencje, ale jak to się mówi, w każdej plotce jest chociaż trochę prawdy.. :roll:
- swiergot
- Juventino
To są bzdury. Przyjrzyjmy się faktom:
1. Guarinello założył podsłuchy Moggiemu i Giraudo jeszcze kiedy prowadzona była sprawa o rzekomy doping.
2. Guarinello nie znalazł w tych rozmowach niczego, co by nadawało się do wszczęcia postępowania.
3. W tych rozmowach Moggi mówi o machlojkach innych drużyn, nie Juventusu.
4. Guarinello nagle, jak już wcześniej wspomniano po dwóch latach (aczkolwiek nie teraz, ale 13 marca), przekazał rozmowy do Lega Calcio, bo mogą zawierać informacje o niewłaściwym (ale nie kryminalnym) postępowaniu.
Repubblica podaje, że Moggi mówił też o "dobrym" sędziowaniu w niektórych meczach, co można zrozumieć na przykład tak, że chodziło mu o przydzielenie sędziów dobrze wykonujących swoją pracę. Gdyby chodziło o ustawianie wyników, co we Włoszech jest przestępstwem, sprawa już byłaby w sądzie. Nie ma więc o co się martwić. Pewnie chodzi głównie o to, żeby ponękać Juve przed końcem sezonu.
1. Guarinello założył podsłuchy Moggiemu i Giraudo jeszcze kiedy prowadzona była sprawa o rzekomy doping.
2. Guarinello nie znalazł w tych rozmowach niczego, co by nadawało się do wszczęcia postępowania.
3. W tych rozmowach Moggi mówi o machlojkach innych drużyn, nie Juventusu.
4. Guarinello nagle, jak już wcześniej wspomniano po dwóch latach (aczkolwiek nie teraz, ale 13 marca), przekazał rozmowy do Lega Calcio, bo mogą zawierać informacje o niewłaściwym (ale nie kryminalnym) postępowaniu.
Repubblica podaje, że Moggi mówił też o "dobrym" sędziowaniu w niektórych meczach, co można zrozumieć na przykład tak, że chodziło mu o przydzielenie sędziów dobrze wykonujących swoją pracę. Gdyby chodziło o ustawianie wyników, co we Włoszech jest przestępstwem, sprawa już byłaby w sądzie. Nie ma więc o co się martwić. Pewnie chodzi głównie o to, żeby ponękać Juve przed końcem sezonu.

- Lypsky
- Juventino
Sięgnijmy pamięcią rok wstecz. Kilka kolejek do końca sezonu, przed nami mecz z Milanem, sytuacja w tabeli bardzo wyrównana.
Nagle pojawia się wielka afera tak mocno rozdmuchana przez media, jeden z reprezentantów Włoch został nagrany w momencie korzystnia z niedozwolonych środków. Co się okazało? Był to Canna i nie robił nic złego.
Nie widać żadnych podobieństw?
Nagle pojawia się wielka afera tak mocno rozdmuchana przez media, jeden z reprezentantów Włoch został nagrany w momencie korzystnia z niedozwolonych środków. Co się okazało? Był to Canna i nie robił nic złego.
Nie widać żadnych podobieństw?
a ja kocham gołe baby, gołe baby do przesady
- Medi
- Qualità Juventino
Wy jesteście normalnie masochiści, już setki razy powtarzaliśmy, żebyście sie nie sugerowali tym co piszą na tym żenującym portalu szczególnie autorstwa tej panienki, a Wy dalej swoje..
Chyba zacznę banować ...dla Waszego dobra :lol:...bo sami sobie szkodzicie
Rozmowy ktore zostały przechwycone dotyczyły owszem arbitrów, ale nie w celu ustawiania meczy. Tylko powiedzmy...ich obgadywania
(obgadywania arbitrów, nie meczy oczywiście
)
Dlatego też pewne jest , że zaden mecz nie został ustawiony. (to jest napisane w tym newsie, ciekawe czemu panienka tego nie przełumaczyła
).
pewne jest również , że nie zostały pogwałcone prawa kodeksu karnego dlatego też Prokura turyńska zamknęła już tą sprawę, przedtem jednak odesłała akta do Prokury rzymskiej i FIGC . Cała trójka może być przesłuchiwana w sprawie naruszenia artykułu 1 (tego o lojalności sportowej).
W newsie nie ma nawet słowa o żadnej karze..
Jest tylko napisane, że Carraro jest na bierząco informowany o całej sprawie i chciałby ją zakończyć jeszcze przez Mundialem.
Chyba zacznę banować ...dla Waszego dobra :lol:...bo sami sobie szkodzicie
Rozmowy ktore zostały przechwycone dotyczyły owszem arbitrów, ale nie w celu ustawiania meczy. Tylko powiedzmy...ich obgadywania

Dlatego też pewne jest , że zaden mecz nie został ustawiony. (to jest napisane w tym newsie, ciekawe czemu panienka tego nie przełumaczyła
pewne jest również , że nie zostały pogwałcone prawa kodeksu karnego dlatego też Prokura turyńska zamknęła już tą sprawę, przedtem jednak odesłała akta do Prokury rzymskiej i FIGC . Cała trójka może być przesłuchiwana w sprawie naruszenia artykułu 1 (tego o lojalności sportowej).
Bzdura, w oryginalnym newsie napisane jest , że Moggi i Pairetto rozmawiali także o sędziach zagraniczynch, szczególnie tych prowadzących CL, a nie, że rozmawiali z nimi.Panowie kontaktowali się także z sędziami zagranicznymi, którzy prowadzą spotkania Ligi Mistrzów.
Ten fragment to już jest w ogóle przegięcie...Cała sprawa jest bardzo poważna, ale wyroki powinny zapaść bardzo szybko. Prezydent Federcalcio - Franco Carraro chce ukarać winnych jeszcze przed tegorocznym mundialem, który rozpocznie się 9 czerwca.
W newsie nie ma nawet słowa o żadnej karze..
Jest tylko napisane, że Carraro jest na bierząco informowany o całej sprawie i chciałby ją zakończyć jeszcze przez Mundialem.
- paku
- Juventino
Oł je ! 
Moggi i jego mafia działa, kupują mecze, sędziów, może jeszcze kupią podawaczy piłek zeby opuźniali rozpoczęcie ;] Ta laska sie juz kompromituje, jej newsy traktuje jak kazania ojca rydzyka w RM. Należy jej sie wizyta u psychoanalityka. Czytając komentarze na pilka.pl zapytam, wie ktos ile lat ma nie jaki zaza który cieszy jape za kazdym razem jak jest news o Juve. Kotles częsciej komentuje newsy o Juve niz o swoim klubie (Milan)
Pozdrawiam

Moggi i jego mafia działa, kupują mecze, sędziów, może jeszcze kupią podawaczy piłek zeby opuźniali rozpoczęcie ;] Ta laska sie juz kompromituje, jej newsy traktuje jak kazania ojca rydzyka w RM. Należy jej sie wizyta u psychoanalityka. Czytając komentarze na pilka.pl zapytam, wie ktos ile lat ma nie jaki zaza który cieszy jape za kazdym razem jak jest news o Juve. Kotles częsciej komentuje newsy o Juve niz o swoim klubie (Milan)
Pozdrawiam
- _Jah
- Juventino
Zawsze powinniśmy być przygotowani na takie oszczerstwa. To normalne, że klub, który u jednych wzbudza niepohamowaną Miłość, u innych? równie intensywną Nienawiść. I właśnie ta nienawiść podyktowana bólem z faktu tego, że wciąż wygrywa ten sam zespół, prowadzi ich w ten śmietnik.
Sprawa jest prosta. Juventus jest obrońcą tytułu. Juventus dzielnie zmierza po kolejny tytuł. Juventus celuje w trzecią gwiazdkę. Reszta zrobi wszystko, żeby odebrać Nam entuzjazm.
Juventus dysponujący najsilniejszym (obok Milanu) składem boi się Sieny. Potraficie w to uwierzyć? Nie bądźcie naiwni.
Sprawa jest prosta. Juventus jest obrońcą tytułu. Juventus dzielnie zmierza po kolejny tytuł. Juventus celuje w trzecią gwiazdkę. Reszta zrobi wszystko, żeby odebrać Nam entuzjazm.
Juventus dysponujący najsilniejszym (obok Milanu) składem boi się Sieny. Potraficie w to uwierzyć? Nie bądźcie naiwni.
- claudia464
- Juventino
a nie pamietacie jak bylo rok temu podczas ciszy prasowej? teraz sa mocni i nikt im nic nie odpowie a pisac to sobie moge ja tez moge napisac ze milan w kazdej kolejce kupuje mecze. dajcie spokoj z takimi plotkami
- Jasiek-x
- Juventino
Kolejne oszczerstwo. Jak tak dalej pójdzie to nadal będziemy mieli sprawy w sadzie, lecz będizemy domagac się kary dla innych za pomówienie i zniesławienie. Czekam na rozwój wydarzeń, ale wątpie czy jest aż tak powaznie jak się wydaje...