Grozne zapedy grupy G-14 ?!

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ

Czy popierasz taka idee grupy G-14 dazaca do tego typu dzialan ??

Można wybrać tylko 1. opcję

3
5%
52
90%
3
5%

Liczba głosów: 58

DamKam

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 19 marca 2006, 11:45

18 najbogatszych, europejskich klubów piłkarskich chce pozbawić UEFA praw decydowania o rozgrywkach Ligi Mistrzów i utworzyć własną organizację – Europejską Superligę.
Jeśli grupa G-14 wykaże się determinacją w realizacji swoich postanowień, już niedługo może dojść do poważnych zmian w organizacji rozgrywek pucharowych w Europie !
Według dziennika „The Guardian”, który dotarł do poufnego dokumentu grupy G-14, zrzeszającej m. in. Manchester, Liverpool i Arsenal, osiemnastka chce być dominującą siłą europejskiego futbolu.
Grupa G-14 powstała w 1998 roku, a w 2003 roku przyjęła czterech dalszych członków. Od dawna była podejrzewana o dążenie do utworzenia własnej organizacji, choć sama określała się dotychczas jako lobby.
Dokument zatytułowany „G14 Vision Europe”, który gazeta odbiera jako „eskalację ambicji”, stwierdza, że każdy z 18 klubów powinien nadal uczestniczyć w krajowych rozgrywkach ligowych, które są podstawową formą aktywności, ale sugeruje, iż do rozgrywek na szczeblu europejskim nie powinny być dopuszczani inni.
Grupa G-14 została założona w 1998 roku przez 14 klubów: Real Madryt, Barcelonę, Manchester United, Liverpool, Juventus Turyn, AC Milan, Inter Mediolan, Bayern Monachium, Borussię Dortmund, Olympique Marsylia, Paris Saint-Germain, Ajax Amsterdam, PSV Eindhoven i FC Porto.
W 2003 roku do grupy, która nie zmieniła jednak nazwy, dołączyły: Valencia, Arsenal Londyn, Bayer Leverkusen i Olympique Lyon.
„Uczestnictwo w rozsądnej liczbie meczów stwarzałoby najlepszą możliwość zwrotu nakładów na inwestycje (poniesionych przez 18 najbogatszych klubów)” – cytuje dokument G-14 brytyjska gazeta.
Wprowadzenie tych propozycji w czyn oznaczałoby nie tylko odebranie UEFA ważnych praw w organizowaniu i regulowaniu elitarnych rozgrywek Ligi Mistrzów, ale byłoby ciosem dla ambitnych klubów, takich jak angielskie Everton i Tottenham (obecnie czwarte i piąte miejsce w angielskiej ekstraklasie), które nie mogłyby liczyć na to, iż się kiedykolwiek przebiją do ścisłej czołówki.
Nawet Chelsea, pomimo pieniędzy Romana Abramowicza, nie udało się dostać do G-14.
zrodlo: http://www.juventus-fc.com/index.php?fu ... all&no=340

Co o tym sadzicie :?:
Jak dla mnie byloby to po prostu zle :!: Tego typu dzialania jeszcze bardziej powieksza przepasc pomiedzy tymi bogatymi a chocby przecietnymi klubami :roll:
Przypomne, ze przewodniczacym grupy G-14 jest obecnie Roberto Bettega...

Ibrahimović

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 marca 2006, 11:55

Generalny menedżer G-14 Thomas Kurth zaprzeczył jakoby grupa zamierzała zorganizować własne rozgrywki, konkurencyjne dla Ligi Mistrzów.
Gazeta The Guardian powołując się na rzekomo oficjalny dokument, doniosła, że grupa skupiająca 18 klubów zamierza oderwać się od rozgrywek, nad którymi czuwa UEFA.

Jednak Kurth zapewnił, że G-14 nie ma takich zamiarów i jest przeciwna rozbijaniu Ligi Mistrzów.

- Odrywanie się od Ligi Mistrzów nie ma żadnego sensu. Jakakolwiek próba rozbicia rozgrywek byłaby błędem i G-14 nie poparłoby takiego posunięcia - powiedział Kurth.

Grupę G-14 utworzono we wrześniu 2000 roku i wówczas w jej skład wchodziło 14 klubów - Real Madryt, Barcelona, Manchester United, Liverpool, Juventus Turyn, AC Milan, Inter Mediolan, Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Olympique Marsylia, Paris Saint Germain, Ajax Amsterdam, PSV Eindhoven i FC Porto. Pięć lat później do organizacji dopuszczono także Valencię, Arsenal, Bayer Leverkusen i Olympique Lyon.

http://www.seriea.pl/index.php?strona=news&id=54537

Myśle, ze to raczej głupi pomysł bo wtedy te mocne kluby nie zgarniały by kasy od UEFA za zwysciestwa ,remisy ,za awanse z grupy itp.

Vojtimar

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 19 marca 2006, 12:20

To byłby beznadziejny pomysł :evil: Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie. Jak autor napisał inne ambitne kluby nie miałyby okazji grać. Poza tym to nie miałoby klimatu piłkarskiego jak LM. Miom zdaniem można byłoby "poczuć" klimat pieniędzy :angry: Wierzę, że do tego nie dojdzie.

Z Juve na dobre i złe!
LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 19 marca 2006, 12:44

Myślę, że chociaż włodaże G-14 mieli takie zamiary, czyli oderwanie się od LM i powołanie własnego pucharu, spełzłyby one na niczym. To tylko 18 klubów z tak wielu. Co z tego, że mają pieniądze, ducha piłki nożnej żadnymi pieniędzmi nie da się zabić, a taka decyzja z pewnością dążyłaby do tego...

kubinho 10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 marca 2006, 13:56

Dla mnie to jest czysta głupota :doh: Jak powiedział DamKam takie coś powiększyło by przepaść pomiędzy największymi klubami, a resztą. Naszczęście w ostatnich sezonach okazało się że nikogo nie można lekceważyć, bo przecież na triumf FC Porto czy Liverpoolu mało kto stawiał. Mam nadzieję że nic takiego nie dojdzie skutku bo to byłby konieć Europejskich pucharów :pray:

Żadne rozgrywki Grupy G-14 nie zastąpiły by emocji które wiąże ze sobą LM. Hymn CL czy sam finał to są nie zapomniane chwile które mogą nam zostań odebrane :/ Ale wieżę że nic takiego sie nei stanie
DamKam pisze:Przypomne, ze przewodniczacym grupy G-14 jest obecnie Roberto Bettega...
lol :/

Grande Juve, Vinci Per Noi
wloski

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 marca 2006, 14:47

kubinho 10 pisze:
DamKam pisze:Przypomne, ze przewodniczacym grupy G-14 jest obecnie Roberto Bettega...
lol :/
z tego co ja wiem to mu się zakończy niedługo kadencja w roli przewodniczącego grupy G-14 , bo ona będzie chyba trwała do końca obecnego sezonu.

Co do grupy G-14 to ona powstała w myśli po to by się jeszcze bardziej wzbogacić i powiększyć odległość wielkich klubów od średniaków i mniejszych klubików. problemem jest poprostu w coraz większym tępie uciekanie pieniędzy z kont klubów i powstawanie dziur budżetowych.

Jeśli powstała by oddzielna "LM" dla klubów z grupy G-14 pieniądz obracałby się jedynie w ważkim kręgu 18 klubów, co nie sprzyjałoby rozwojowi piłki nożnej na świece jak i w Europie.

Jasiek-x

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 marca 2006, 15:17

Utworzenie takich rozgrywek byłoby beznadziejne, gdyż non-stop mielibyśmy pojedynki tych samych drużyn i dopiero wtedy futbol stałby sie nudny. Brakowałoby świeżości, której daje mnijesze kluby, często ubogie w porównaniu to gigantów, np. Artmedia czy FC Thun. Zresztą mogłoby to wywołać bunt kibiców, a bez nich żaden z tych klubów nie miałby zysków... Tak więc wg mnie taka liga byłaby najgorszym posunięciem w futbolu. Niech zostanie tak jak jest.

Pilekww

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 marca 2006, 15:56

Jaka większośc tez uważam że to nie miało by sensu. Za dużo meczy by było, zawodnicy by byli przemęczeni, football nie byłby taki pasjonujący. Np taka druzyna jak Juve miałaby Serie A, puchar Włoch, LM, przypuszczaną lige G-14 i jeszcze zawodnicy mieliby mecze reprezentacji :naughty: Cos mi sie zdaje ze tego troszke za dużo.
Poza tym jeszcze bardziej zwiekszyło by to przepaśc pomiedzy bogatymi klubami a tymi biedniejszymi, które prubóją sie wzbić.

Myśle ze jak jest czegoś za dużo to traci to na wartości. Jest LM, która ma duże zainteresowanie, jest rzadko (kilka meczy w miesącu) dlatego wielu kibiców czeka na nią z wielkim napięciem a jak by takie cos było co chwila to europejskie rozgrywki nie cieszyły by sie takim zainteresowaniem.

"... Mamy 42 kluby w Serie A i B. Wszyscy rozmawiają, jedyny głuchoniemy klub to Inter." - Luciano Moggi
wloski

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 marca 2006, 16:02

Jasiek-x pisze:Niech zostanie tak jak jest.
Całe szczęście, że narazie ograniczamy się jedynie do własnych spekulacji, bo ja także bym nie chciał powstania takiej ligi, bo gra była by zbyt monotonna, pamiętam jak do Japonii [szczególnie przekrój tal 80 i 90] czy USA [początek lat 80] wkraczała wielka piłka [powstanie MSL i Japan League] , wszystko było pięknie ładnie, ale szybko upadło, bo znudzono się tym wszystkim , ludziom się już nie podobała tak bardzo piłka jak na początku powstania , a przecież grali tam tacy zawodnicy jak Pele, Deyna [obaj MLS] czy Zico [Japońska Liga]

:whistle:
Ostatnio zmieniony 19 marca 2006, 16:49 przez wloski, łącznie zmieniany 1 raz.

jeżak

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 marca 2006, 16:21

Pomysł mógłby się podobać tylko dlatego, że praktycznie każdy mecz byłby szlagierem. Ale po co robić taki cyrk? :think: Niewątpliwą atrakcją jest obserwowanie takiego czarnego konia jak teraz Artmedia, wcześniej Basel itepe. Ideał moim zdaniem i tak nie wypali. Poza tym nie wszystkie druzyny trzymają się w czołówce przez wiele lat. Taka Valencia, Porto czy Marsylia mogą za jakieś 5-7 lat już nie grać tak dobrze. I wtedy co? znowu jakieś eliminacje?
gópi pomys :wink:

wloski pisze:pamiętam jak do Japonii [szczególnie przekrój tal 80 i 90] czy USA [początek lat 80] wkraczała wielka piłka
Czy rzeczywiście pamiętasz? :lol:

Mr Cezary

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 marca 2006, 16:30

Pilekww pisze:Myśle ze jak jest czegoś za dużo to traci to na wartości. Jest LM, która ma duże zainteresowanie, jest rzadko (kilka meczy w miesącu) dlatego wielu kibiców czeka na nią z wielkim napięciem a jak by takie cos było co chwila to europejskie rozgrywki nie cieszyły by sie takim zainteresowaniem.
Dokładnie. Co za dużo, to nie zdrowo. Ja jak pewnie większość kibiców na świecie, wyczekuje z niecierpliwością na rozgrywki LM. Gdyby liga G-14 została wprowadzona, to CL straciłaby dużo swego uroku. A wątpie też, że tak odrazu ludziom zacznie podobać się liga krezusów i marketingowców.

wloski

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 marca 2006, 16:31

jeżak pisze:Czy rzeczywiście pamiętasz?:lol:
nie dosłownie proszę pana ;] :prochno: przecież mnie jeszcze wtedy na świecie niebyło :oops:

Powiedziało mi się tak troszkę nie gustownie hehe, sorry wybacz poprostu chodziło mi o to, co ja wiem, bo oglądałem o tym wiele materiałów czy artykułów i przypatrzyłem się kiedyś tej sprawie poprostu i tyle

-------------------------------------------------------------------------------------
Mr Cezary pisze: Dokładnie. Co za dużo, to nie zdrowo. Ja jak pewnie większość kibiców na świecie, wyczekuje z niecierpliwością na rozgrywki LM. Gdyby liga G-14 została wprowadzona, to CL straciłaby dużo swego uroku. A wątpie też, że tak odrazu ludziom zacznie podobać się liga krezusów i marketingowców.
a pomyślałeś, że mogłoby się tak zdarzyć, że niebyło by nawet ligi, bo by upadła tylko na okrągło Liga G-14 to w jakiś sposób prowadziłoby do ogólno Europejskiego upadku tych drużyn? Bo zapewne te małe także posiadałyby lige, ale nie tylko krają, ale także Europejską [jak jest obecnie] , zaś G-14 obracałoby się w jednym kręgu, co było by kompletną padaką po paru latach… :doh:

pozdro

Szymek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 marca 2006, 16:38

DamKam pisze: Nawet Chelsea, pomimo pieniędzy Romana Abramowicza, nie udało się dostać do G-14.
Po pięciu latach od założenia G-14, do tej grupy dołączyły jeszcze 4 zespoły, więc bardo możliwe, że niestety na Chelsea również przyjdzie czas :roll: ...
DamKam pisze:Przypomne, ze przewodniczacym grupy G-14 jest obecnie Roberto Bettega
Mafia :smile:
wloski pisze:powstanie MSL i Japan League
Co to MSL? :rotfl:
wloski pisze:pamiętam jak do Japonii [szczególnie przekrój tal 80 i 90] czy USA [początek lat 80] wkraczała wielka piłka
Ciekawe, bo w innym temacie napisałeś, że masz 16 lat :rotfl:

Myśle, że takie posunięcie było by conajmniej idiotyczne. Niech zostanie tak jak jest, po co przepaść między bogatymi a biednymi klubami ma się powiększać?

Michael900

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 marca 2006, 16:45

Kto wymyślił takie głupoty?? Dla mnie jest to kompletnie bezsensowny pomysł. Przecież obecna sytuacja nie jest chyba zła. Ja rozumiem, że kluby z G-14 chciałyby się pozbyć słabszych drużyn i rozstrzygać między sobą sprawę o Puchar Europy. Ale takie rozwiązanie nie dawałoby szansy słabszym drużynom przebić się wyżej.

Ciekawostki o Juventusie, które musisz znać - www.facebook.com/JuveCiekawostki
Jezzo

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 20 marca 2006, 21:32

ale jakie emocje by były oglądać taką ligę :D

aLe MaDriD aLe !!!
ODPOWIEDZ