Frankowski w Wolverhampton
- Mario_90
- Juventino
Napastnik reprezentacji Polski i II-ligowego zespołu hiszpańskiego Elche CF, Tomasz Frankowski podpisał kontrakt z II-ligowym angielskim klubem Wolverhampton Wanderers.
Były snajper Wisły Kraków został kupiony za 1,4 mln funtów szterlingów. Jego umowa z "Wilkami" będzie obowiązywać przez dwa i pół roku.
W umowie między klubami znalazła się również klauzula, zgodnie z którą Elche otrzyma dodatkowe pieniądze w przypadku awansu Wolverhampton do Premiership i w przypadku odsprzedaży Frankowskiego do innego klubu.
"Franek" uzgodnił indywidualne warunki kontraktu i pomyślnie przeszedł testy medyczne. 32-letni wychowanek Jagiellonii Białystok może zadebiutować w niedzielnym meczu IV rundy Pucharu Anglii przeciwko Manchester United, o ile do tego czasu otrzyma pozwolenie na pracę w Wielkiej Brytanii.
Dyrektor wykonawczy klubu z Molineux, Jez Moxey, który zajmował się negocjacjami z Elche, powiedział: "Cieszę się, że wreszcie mamy piłkarza, którego chciał trener Glenn Hoddle. To właśnie Frankowski jest brakującym ogniwem, które da nam możliwość awansu do baraży i do Premier Laegue."
Wolves zajmują obecnie ósmą pozycję w Championship z dorobkiem 43 punktów po 30 kolejkach. Do strefy barażowej tracą 4 pkt. Do rozegrania pozostało jeszcze 16 kolejek, a strata do dwóch czołowych drużyn, które bezpośrednio uzyskają awans do Premier League, wynosi 23 i 30 pkt.
"Transfery międzynarodowe są, generalnie, bardziej skomplikowane niż krajowe, ale ten był szczególnie trudny," dodał Moxey, który rozpoczął starania o Polaka już 28 grudnia ubiegłego roku.
Frankowski zdobył osiem bramek dla Elche, a jego odejście miało wpływ na rezygnację Ramona Sancheza z funkcji prezesa hiszpańskiego klubu. Niemniej Elche ubiło na Frankowskim złoty interes, gdyż Hiszpanie kupili go z Wisły latem ubiegłego roku za niecały milion euro.
Hiszpańskie media spekulują, że sprzedaż Frankowskiego była konieczna ze względu na wzrastające zadłużenie Elche CF. Sanchez zrezygnował ze swojej funkcji, rzekomo z powodów zdrowotnych, lecz, zdaniem prasy, jest to wyraz protestu przeciw transferowi Polaka, którego gra miała pomóc w awansie do ekstraklasy.
źródło: http://sport.onet.pl/1236420,wiadomosci.html
Co sadzicie o tym transferze? Wg mnie Franek moze zyskac tylko pod wzgledem finansowym...chociaz nawet gdyby nie awansowal to moze pokaze sie i przejdzie do Premier League.
P.S Nie wiem czy w dobrym pokoju zalozylem temat. Jesli w zlym, to prosze o przeniesienie
Były snajper Wisły Kraków został kupiony za 1,4 mln funtów szterlingów. Jego umowa z "Wilkami" będzie obowiązywać przez dwa i pół roku.
W umowie między klubami znalazła się również klauzula, zgodnie z którą Elche otrzyma dodatkowe pieniądze w przypadku awansu Wolverhampton do Premiership i w przypadku odsprzedaży Frankowskiego do innego klubu.
"Franek" uzgodnił indywidualne warunki kontraktu i pomyślnie przeszedł testy medyczne. 32-letni wychowanek Jagiellonii Białystok może zadebiutować w niedzielnym meczu IV rundy Pucharu Anglii przeciwko Manchester United, o ile do tego czasu otrzyma pozwolenie na pracę w Wielkiej Brytanii.
Dyrektor wykonawczy klubu z Molineux, Jez Moxey, który zajmował się negocjacjami z Elche, powiedział: "Cieszę się, że wreszcie mamy piłkarza, którego chciał trener Glenn Hoddle. To właśnie Frankowski jest brakującym ogniwem, które da nam możliwość awansu do baraży i do Premier Laegue."
Wolves zajmują obecnie ósmą pozycję w Championship z dorobkiem 43 punktów po 30 kolejkach. Do strefy barażowej tracą 4 pkt. Do rozegrania pozostało jeszcze 16 kolejek, a strata do dwóch czołowych drużyn, które bezpośrednio uzyskają awans do Premier League, wynosi 23 i 30 pkt.
"Transfery międzynarodowe są, generalnie, bardziej skomplikowane niż krajowe, ale ten był szczególnie trudny," dodał Moxey, który rozpoczął starania o Polaka już 28 grudnia ubiegłego roku.
Frankowski zdobył osiem bramek dla Elche, a jego odejście miało wpływ na rezygnację Ramona Sancheza z funkcji prezesa hiszpańskiego klubu. Niemniej Elche ubiło na Frankowskim złoty interes, gdyż Hiszpanie kupili go z Wisły latem ubiegłego roku za niecały milion euro.
Hiszpańskie media spekulują, że sprzedaż Frankowskiego była konieczna ze względu na wzrastające zadłużenie Elche CF. Sanchez zrezygnował ze swojej funkcji, rzekomo z powodów zdrowotnych, lecz, zdaniem prasy, jest to wyraz protestu przeciw transferowi Polaka, którego gra miała pomóc w awansie do ekstraklasy.
źródło: http://sport.onet.pl/1236420,wiadomosci.html
Co sadzicie o tym transferze? Wg mnie Franek moze zyskac tylko pod wzgledem finansowym...chociaz nawet gdyby nie awansowal to moze pokaze sie i przejdzie do Premier League.
P.S Nie wiem czy w dobrym pokoju zalozylem temat. Jesli w zlym, to prosze o przeniesienie

- kosiorekk
- Juventino
Cieszę się z tego transferu, lepiej żeby grał w Wolverhampton, niż w Elche . Wanderers wydaje mi się być lepszym klubem. Franek musi grać systematycznie i musi złapać wysoką formę na Mundial, bo musi zostać Królem Strzelców 8)
- TURINIO
- Juventino
Jestem bardzo ciekawy czy ten niewątpliwie znakomity ale filigranowy snajper poradzi sobie w Anglii gdzie raczej gra się siłowo
Jeśli uda mu się wybić na wyspach to oznacza że jest naprawde wspaniałym napastnikiem...3mam kciuki za naszego najlepszego napastnika 

"...Znam swoją wartość i na boisku jestem bufonem. Dlatego nie pójdę do Juventusu, po co im dwóch bufonów?..." - jedna z wielu złotych myśli 'The Holy Goalie ' 

- herr_braun
- Juventino
Nie wydaje mi się to szczególnie dobrym transferem p/w sportowym...
Obie drużyny mają w tej chwili podobne szanse na awans (w trochę lepszej sytuacji jest chyba Elche, choć moja analiza nie była zbyt głęboka i ograniczała się to rzucenia okiem na tabele...
. Zaś Franek jest piłkarzem raczej drobnym jak na napastnika a wiadomo z jakiej gry słyną wyspiarze. Ponadto jest on już dość wiekowy takie zmiany lig, a co za tym idzie stylów gry może nie wyjść mu na dobre...
Tak czy siak, życzę mu powodzenia, żeby złapał dobrą formę na wyspach, którą zaprezentuje na mundialu
Obie drużyny mają w tej chwili podobne szanse na awans (w trochę lepszej sytuacji jest chyba Elche, choć moja analiza nie była zbyt głęboka i ograniczała się to rzucenia okiem na tabele...
Tak czy siak, życzę mu powodzenia, żeby złapał dobrą formę na wyspach, którą zaprezentuje na mundialu
- twardykkk
- Juventino
Zle zrobil. w hiszpanii bym mial lepiej. nawet w drugiej lidze. a w anglii to go zajezdza. dla mnie powinien dalej grac w hiszpanii. spokojnie by se w drugiej lidze pykal. kaska ciepelko a tam? ze wiecej kasiory? 

CAMPIONI D`ITALIA
- Radidam
- Juventino
Wiecie dlaczego Elche sprzedało Franka
Poniewaz Elche miało 12 mln Euro długu. Musieli sie pozbyc pilkarzy aby zalatac dziure. To był jedyny moment w ktorym mogli cos zarobic. 2 mln euro jest to duza sumka , w sumie sporo dosc zarobili na nim skoro go kupili za tak marne pieniadze z krakowskiej Wisły. Napewno Tomasz Frankowski sprawdzi sie w drugiej lidze angielskiej. Wolverhampton Wanderers mieli podobno problemy z napastnikami i ze strzelaniem bramek, franek ma byc lekarstwem na ich problemy, czy zostanie przekonamy sie niebawiem .

- Apollo_83
- Juventino
Z perspektywy MŚ to nie wiem czy był to słuszny wybór. W Angli gra się siłowo a nasz Franek postawą nie grzeszy i łatwo może nabawić się kontuzji. Z drugiej strony pokazał, że ma nosa do strzelania bramek więc nie sądze, żeby miał problemy ze zdobywaniem ich. Czas pokaże, może będzie gwiazdą tak samo w Anglii jak i przez chwilę w Hiszpani :-D
- Pilekww
- Juventino
Lubie Franka i ciesze się, że przeszedł do lepszego klubu, który da mu większe możliwości. Uważam ze I liga angielska jest lepsza niż II hiszpańska (oczywiście chodzi o ten sam szczebel rozgrywek tylko inaczej się nazywają w innych krajach) dlatego Franek napewno będzie tam mógł walczyc o wyższe cele i łatwiej będzie mu pojachac na mundial do Niemiec.
"... Mamy 42 kluby w Serie A i B. Wszyscy rozmawiają, jedyny głuchoniemy klub to Inter." - Luciano Moggi
- JuventinoPS
- Juventino
- gosciu_Muranista
- Juventino
Wy tak gadacie, że nie wiadomo czy dobrze zrobił przechodząc do Anglii. W końcu to jest jego decyzja i wiedział co robi. W Anglii gra się futbol siłowy ale może zapomnieliście o tym, że jakoś to problemów Frankowi nie robiło gdy strzelał bramki Walii bądź Anglii w meczach eliminacyjnych. Dlatego wierze, że mu się uda, bo zasługuje na to.
- kedzier
- Juventino
Skoro w tej samej lidze poradził sobie Grzesiek... to Franek tym bardziej musi! Przepraszam, nie mogłem się powstrzymaćMarianb pisze:Ciekawe czy ,,Franek"Sprawdzi sie 2 Lidze Angielskiej.Moim zdaniem powinien się sprawdzić.
Prosty kontrprzykład:Micheal Owen.herr_braun pisze:Zaś Franek jest piłkarzem raczej drobnym jak na napastnika a wiadomo z jakiej gry słyną wyspiarze.
Frankowski ma bodajże 32 lata.JuveFanik pisze:Miejmy nadzieję, że tak się nie stanie i dalej będzie się rozwijał, a czasu ma mało, bo młody nie jest o ile wiem ma 30 lat, szkoda że nikt wcześniej nie zauważył jego talentu!
Skoro takie słowa mówi legionista, czyli kibic klubu, któremu Franek strzelił ładnych parę bramek, to nie ma wyboru, to musi być prawdagosciu pisze:Dlatego wierze, że mu się uda, bo zasługuje na to.
Frankowski zaryzykował. Jest praktycznie w ostatnim momencie swojej kariery, w którym ma jeszcze bardzo realne szanse na odnoszenie sukcesów. Brak stabilizacji może mu w tym przeszkodzić, ale też wywindować jeszcze wyżej. To przecież jego trzeci klub w przeciągu ostatnich 12 miesięcy.
Wychodzę z założenia, że jeżeli piłkarz może skoncentrować się tylko na swojej grze, nie ma żadnych pozaboiskowych problemów, to zawsze i wszędzie będzie w stanie udowodnić swoją wartość. Nie ma znaczenia, czy będzie to Anglia czy Hiszpania. Dlatego, kiedy jest już wszystko jasne, Franek musi się skupić na grze. Mundial za pasem, a wszyscy na niego bardzo liczymy. Ciekaw jestem jak ułoży mu się współpraca z byłym selekcjonerem Albionu, Glennem Hoddle'm. Trafił w ręce chyba dobrego trenera, więc o jego sportową formę powinniśmy być spokojni. Wypada życzyć Good Luck!

herr_braun Poprawiłem, ale myślałem dobrze
Ostatnio zmieniony 26 stycznia 2006, 19:59 przez kedzier, łącznie zmieniany 1 raz.
- herr_braun
- Juventino
No ba... Wiadomo, że nawet drobni piłkarze są w stanie przystosować się do wysp, ale niemniej jest to trudniejsze. Zwłaszcza dla Franka, mającego już ponad 30 lat i po raz pierwszy stykającego się z tą ligąkedzier pisze:Prosty kontrprzykład:Micheal Owen.herr_braun pisze:Zaś Franek jest piłkarzem raczej drobnym jak na napastnika a wiadomo z jakiej gry słyną wyspiarze.
No właśnie... Wykazał się na pewno odwagą, czas pokaże czy także nie głupotą...kedzier pisze:Frankowski zaryzykował.
kedzier pisze:To przecież jego trzeci transfer w przeciągu ostatnich 12 miesięcy.

Przyłączam siękedzier pisze:Wypada życzyć Good Luck!
- BUŁA
- Juventino
Franek da sobie rade..
NIe jest ci prawda młodym zawodnikiem ale ma doswiadczenie no i co najwazniejsze strzelił bramke Anglikom:D Mam nadzieje ze bedzie czarował i strzelał mnostwo bramek... Oczywiscie niech sie przyczyni do przegranej Man UTD!!!!m FRANEK FRANEK ŁOWCA BRAMEK!!!

"Nasze barwy chwały, zawsze bedą ślnić.." FORZA JUVE!!!
- farmer16
- Juventino
W tym momencie to chyba dla niego najlepszym rozwiązaniem będzie gra w II lidze Angielskiej. Wolverhampton wcale tak źle nie stoi i mam nadzieję, że Franek będzie lepiej strzelał niż w hiszpańskim Elche. Nie chcę, aby on jednak popełnił taki sam błąd jak Rasiak... przenosząc sie do czołowego klubu Pemiership :? . Jeśli zrobi podobnie to prawdopodobnie posiedzi sobie więcej niż będzie grał. Mam nadzieję, że wraz z przyjściem Franka do Wolverhampton ten klub awansuje do Premiership
. Kolejny Polak na wyspach 

Alessandro Del Piero 202 gole! i wszystko jasne !