Cech najlepszy, Dudek siódmy .
- Michel Platini
- Juventino
Grający w londyńskiej Chelsea czeski bramkarz Petr Cech został uznany w ankiecie Międzynarodowej Federacji Historyków i Statystyków Futbolu (IFFHS) najlepszym bramkarzem w 2005 roku. Jerzy Dudek (Liverpool) zajął siódme miejsce.
Petr Cech wyprzedził Brazylijczyka Didę z AC Milan. Na trzeciej pozycji uplasował się ubiegłoroczny zwycięzca Włoch Gianluigi Buffon z Juventusu Turyn.
Ankieta jest organizowana od 1987 roku - wówczas triumfował Belg Jean-Marie Pfaff.
Petr Cech miał bardzo udany rok. Awansował z reprezentacją kraju do mistrzostw świata, z klubem zdobył mistrzostwo i Puchar Anglii.
Klasyfikacja czołówki:
1. Petr Cech (Czechy/Chelsea Londyn) 175 pkt
2. Nelson de Jesus e Silva Dida (Brazylia/AC Milan) 91
3. Gianluigi Buffon (Włochy/Juventus Turyn) 78
4. Gregory Coupet (Francja/Olympique Lyon) 43
5. Oliver Kahn (Niemcy/Bayern Monachium) 42
6. Iker Casillas (Hiszpania/Real Madryt) 41
7. Jerzy Dudek (Polska/Liverpool) 34
8. Edwin Van der Sar (Holandia/Manchester United) 32
9. Rogerio Ceni (Brazylia/Sao Paulo) 31
10.Roberto Carlos Abbondanzieri (Argentyna/Boca Juniors) 26
dotychczasowi zwycięzcy:
1987: Pfaff (Belgia)
1988: Dasajew (ZSRR)
1989-1991: Zenga (Włochy)
1992-1993: Schmeichel (Dania)
1994: Preud'homme (Belgia)
1995: Chilavert (Paragwaj)
1996: Koepke (Niemcy)
1997-1998: Chilavert (Paragwaj)
1999: Kahn (Niemcy)
2000: Barthez (Francja)
2001-2002: Kahn (Niemcy)
2003-2004: Buffon (Włochy)
2005: Cech (Czechy)
http://pilka.interia.pl/news?inf=707672
Chyba nalażała się Cechowi ta nagroda , ale wątpię , że utrzyma swoją formę przez dłuższy okres . Dziwi pozycja Didy , który w ubiegłym roku nie zachwycał swoimi interwencjami . Może został wyróżniony za swoje boskie pochodzenie
( patrz drugie imię ) . Z pierwszej dziesiątki nie znam dwóch ostatnich zawodników . Szczerze mówiąc zdziwiły mnie wysokie pozycje Buffona i Dudka . Buffon niczym specjalnym się nie wyróżnił , a Dudek rozegrał przez cały sezon świetne tylko kilkanaście minut .
Petr Cech wyprzedził Brazylijczyka Didę z AC Milan. Na trzeciej pozycji uplasował się ubiegłoroczny zwycięzca Włoch Gianluigi Buffon z Juventusu Turyn.
Ankieta jest organizowana od 1987 roku - wówczas triumfował Belg Jean-Marie Pfaff.
Petr Cech miał bardzo udany rok. Awansował z reprezentacją kraju do mistrzostw świata, z klubem zdobył mistrzostwo i Puchar Anglii.
Klasyfikacja czołówki:
1. Petr Cech (Czechy/Chelsea Londyn) 175 pkt
2. Nelson de Jesus e Silva Dida (Brazylia/AC Milan) 91
3. Gianluigi Buffon (Włochy/Juventus Turyn) 78
4. Gregory Coupet (Francja/Olympique Lyon) 43
5. Oliver Kahn (Niemcy/Bayern Monachium) 42
6. Iker Casillas (Hiszpania/Real Madryt) 41
7. Jerzy Dudek (Polska/Liverpool) 34
8. Edwin Van der Sar (Holandia/Manchester United) 32
9. Rogerio Ceni (Brazylia/Sao Paulo) 31
10.Roberto Carlos Abbondanzieri (Argentyna/Boca Juniors) 26
dotychczasowi zwycięzcy:
1987: Pfaff (Belgia)
1988: Dasajew (ZSRR)
1989-1991: Zenga (Włochy)
1992-1993: Schmeichel (Dania)
1994: Preud'homme (Belgia)
1995: Chilavert (Paragwaj)
1996: Koepke (Niemcy)
1997-1998: Chilavert (Paragwaj)
1999: Kahn (Niemcy)
2000: Barthez (Francja)
2001-2002: Kahn (Niemcy)
2003-2004: Buffon (Włochy)
2005: Cech (Czechy)
http://pilka.interia.pl/news?inf=707672
Chyba nalażała się Cechowi ta nagroda , ale wątpię , że utrzyma swoją formę przez dłuższy okres . Dziwi pozycja Didy , który w ubiegłym roku nie zachwycał swoimi interwencjami . Może został wyróżniony za swoje boskie pochodzenie
Murzyn Murzyna nie usmoli.
- Yari
- Juventino
Pół roku gry wystarczyło by wskoczyć Buffonowi na 3 miejsce , a to o czymś świadczy , jedynie wielki pech zatrzymał ,,punktowanie" na korzyść Gigiego , bo na pewno byłby pierwszy. Pozycja Cecha była do przewidzenia , ale nie zgadzam się z nią. Co najwyżej za sukcesy odniesione w Chelsea mógłby ją dostać , ale nie za umiejętności , oglądałem sporo meczy Chelsea w poprzednim roku i naprawdę trudno mi było znaleźć jakąś naprawdę fenomenalną interwencje Cecha , nie mówię , że jest on słaby , ale jest .... przereklamowany ( niektórzy zarzucają to Buffonowi , biedacy
).
Ja na pierwsze miejsce przesunąłbym Coupet'a albo Casillasa , oboje mają świetny refleks i dobrze spisują się w swoich klubach.
Ja na pierwsze miejsce przesunąłbym Coupet'a albo Casillasa , oboje mają świetny refleks i dobrze spisują się w swoich klubach.
Ostatnio zmieniony 18 stycznia 2006, 17:40 przez Yari, łącznie zmieniany 1 raz.
- tabo89
- Juventino
Dobrze ze Gigi jest w czołówce, cieszy mnie to
troszke brakuje mi tutaj bramkarza PSV Gomesa bo to naprawde siwetny zawodnik i w poprzednim sezonie pokazal co potrafi...
mam nadzieje ze niedlugo w tym rankingu znajdzie sie nasz Artur Boruc a jeszcze pozniej Tomek Kuszczak bo to niewatpliwie dobrzy bramkarze... oby tak dalej sie rozwijali
troszke brakuje mi tutaj bramkarza PSV Gomesa bo to naprawde siwetny zawodnik i w poprzednim sezonie pokazal co potrafi...
mam nadzieje ze niedlugo w tym rankingu znajdzie sie nasz Artur Boruc a jeszcze pozniej Tomek Kuszczak bo to niewatpliwie dobrzy bramkarze... oby tak dalej sie rozwijali
- JuventinoPS
- Juventino
- białas
- Juventino
dokładnie. Chelsea traciła mało bramek, ale to było głównie spowodowane dobrej grze obrońców. owszem, Cech dobrze bronił, ale w kilku jego interwencjach widziałem brak pewności siebie i brak porozumienia obrońcami.Yari pisze: Pozycja Cecha była do przewidzenia , ale nie zgadzam się z nią. Co najwyżej za sukcesy odniesione w Chelsea mógłby ją dostać , ale nie za umiejętności...
co do Gigiego, to uważam, że trzecie miejsce jest bardzo dobre, zwłaszcza, że przez długi okre czasu nie bronił w bramce Juve, ani w reprezentacji Włoch. jednak pierwsza część roku była wyśmienita w jego wykonaniu i przy słabszej grze obrońców uratowała nam kilka, jakże cennych punktów.
trochę zdziwiło mnie drugie miejsce Didy, bo patrzać na przełomie całego roku Milan nie zdobył jakieś cennego trofeum, a tu taka niespodzianka. ale to może właśnie dlatego Dida jest na drugim miejscu

PS. ciekawe, kiedy Boruc będzie w pierwsze dziesiątce

- mesju
- Qualità Juventino
zgadzam się i nie miałbym nic przeciwko, gdyby pojawił się na drugim miejscu zamiast Didytomek89-15 pisze: troszke brakuje mi tutaj bramkarza PSV Gomesa bo to naprawde siwetny zawodnik i w poprzednim sezonie pokazal co potrafi...

- kubinho 10
- Juventino
No pozycja Cecha nie zaskoczyła mnie ani troche. Przez cały sezon było o nim bardzo głośno i sprawował sie bardzo dobrze. O ile mnie pamięć nie myli na początku tamego sezonu ustanowił rekord jeżeli chodzi o minuty bez straty gola.
Nie wiem dlaczego niektórzy mówią że Chelsea traci mało bramek tylko dzięki dobrej obronie i Cech ma w tym mały udział. Przecież po meczach reprezentacji także był bardzo chwalony a reprezentacja Czech nie ma tak klasowej obrony jak "The Blues"
FORZA GIGI!!!
Nie wiem dlaczego niektórzy mówią że Chelsea traci mało bramek tylko dzięki dobrej obronie i Cech ma w tym mały udział. Przecież po meczach reprezentacji także był bardzo chwalony a reprezentacja Czech nie ma tak klasowej obrony jak "The Blues"
Tak to mówi samo za siebie. Gigi grał tylko pół roku ale za to grał na swoim bardzo wysokim poziomie i udało mu się zająć 3 miejsce. Buffon teraz jest zdecydowanie najlepszym bramkarzem świata i jestem dumny że reprezentuje on barwy Bianconerrich i mam nadzieję że będzie grał u nas jak najdłużej.Yari pisze:Pół roku gry wystarczyło by wskoczyć Buffonowi na 3 miejsce , a to o czymś świadczy , jedynie wielki pech zatrzymał ,,punktowanie" na korzyść Gigiego , bo na pewno byłby pierwszy
FORZA GIGI!!!

Grande Juve, Vinci Per Noi
- Radidam
- Juventino
Tak jak Kube niedziwi mnie wygrana w rankingu Cecha, ktory był chyba najlepszym zawodnikiem Chelsea z Lampardem. Ustanowił on rekord pod wzgledem niewpuszczonych bramek w Premiership. Naprawde w Lidze Mistrzow bronił bardzo dobrze. Dida oczywiscie bramkarz najwyzszej klasy swietny refleks i swietne warunki. Szkoda ze Buffon leczył tak dlugo kontuzje ze niemogł bronic tak jak nas przywyczaił . Miejmy nadzieje ze w przyszłym roku wygra. Coupet jeden z najlepszych bramkarzy w Europie naprawde swietny.

- nookie
- Juventino
tomek89-15 pisze:Dobrze ze Gigi jest w czołówce, cieszy mnie to
Dokładnie...pamietam jego świetny występ w tamtym sezonie przeciwko Milanowi...naprawde jego interwencje były nieprawdopodobne..ale cóż..może w przyszłości...

tomek89-15 pisze:mam nadzieje ze niedlugo w tym rankingu znajdzie sie nasz Artur Boruc a jeszcze pozniej Tomek Kuszczak bo to niewatpliwie dobrzy bramkarze... oby tak dalej sie rozwijali
Kuszczakowi to chyba jeszcze troche daleko...ale Boruc ma droge o wiele krótszą...z Celtiku raczej do tej 10-tki nie wejdzie...chyba ze Celtic wygra LM albo daleko w niej zajdzie to wtedy..

A czym ma zaskakiwać?fryzurą?bo nie bardzo rozumiem :? bramkarz powinien przede wszystkim bronić...i to efektywnie..a efektowność przyjdzie samarailis pisze:Ale denerwóją mnie ci którzy faworyzują bramkarza Chelsea. Przecież nie zaskakuje niczym
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- BartekGajda9
- Juventino
Ogólnie rzecz biorąc cieszy wysoka pozycja Dudka, bo fakt grał mało, a chyba jego dobry wystep pamietam tylko z Finału Ligi Mistrzów z Milanem. Cieszy także pozycja Buffona, choc jak wiadomo nie grał dluzszy okres czasu i to spowodowalo iz zajał "tylko" 3 miejsce, bo napewno gdyby gral bylby wg mnie 1.
- Railis
- Qualità Juventino
A czym ma zaskakiwać?fryzurą?bo nie bardzo rozumiem :? bramkarz powinien przede wszystkim bronić...i to efektywnie..a efektowność przyjdzie samarailis pisze:Ale denerwóją mnie ci którzy faworyzują bramkarza Chelsea. Przecież nie zaskakuje niczym
Człowieku popatrz na Ggiego. Jakie on czasem ma interwencje. Ja tam osobiście nie mam nic do Cecha, ale żeby na pierwsze miejsce z nim. Wiem, że niec nie zmienie i to jest decyzja kibiców, ąle mam prawo się nie zgadzać.