Cech najlepszy, Dudek siódmy .

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
Michel Platini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 stycznia 2006, 16:49

Grający w londyńskiej Chelsea czeski bramkarz Petr Cech został uznany w ankiecie Międzynarodowej Federacji Historyków i Statystyków Futbolu (IFFHS) najlepszym bramkarzem w 2005 roku. Jerzy Dudek (Liverpool) zajął siódme miejsce.

Petr Cech wyprzedził Brazylijczyka Didę z AC Milan. Na trzeciej pozycji uplasował się ubiegłoroczny zwycięzca Włoch Gianluigi Buffon z Juventusu Turyn.

Ankieta jest organizowana od 1987 roku - wówczas triumfował Belg Jean-Marie Pfaff.

Petr Cech miał bardzo udany rok. Awansował z reprezentacją kraju do mistrzostw świata, z klubem zdobył mistrzostwo i Puchar Anglii.

Klasyfikacja czołówki:

1. Petr Cech (Czechy/Chelsea Londyn) 175 pkt

2. Nelson de Jesus e Silva Dida (Brazylia/AC Milan) 91

3. Gianluigi Buffon (Włochy/Juventus Turyn) 78

4. Gregory Coupet (Francja/Olympique Lyon) 43

5. Oliver Kahn (Niemcy/Bayern Monachium) 42

6. Iker Casillas (Hiszpania/Real Madryt) 41

7. Jerzy Dudek (Polska/Liverpool) 34

8. Edwin Van der Sar (Holandia/Manchester United) 32

9. Rogerio Ceni (Brazylia/Sao Paulo) 31

10.Roberto Carlos Abbondanzieri (Argentyna/Boca Juniors) 26

dotychczasowi zwycięzcy:

1987: Pfaff (Belgia)

1988: Dasajew (ZSRR)

1989-1991: Zenga (Włochy)

1992-1993: Schmeichel (Dania)

1994: Preud'homme (Belgia)

1995: Chilavert (Paragwaj)

1996: Koepke (Niemcy)

1997-1998: Chilavert (Paragwaj)

1999: Kahn (Niemcy)

2000: Barthez (Francja)

2001-2002: Kahn (Niemcy)

2003-2004: Buffon (Włochy)

2005: Cech (Czechy)

http://pilka.interia.pl/news?inf=707672

Chyba nalażała się Cechowi ta nagroda , ale wątpię , że utrzyma swoją formę przez dłuższy okres . Dziwi pozycja Didy , który w ubiegłym roku nie zachwycał swoimi interwencjami . Może został wyróżniony za swoje boskie pochodzenie :wink: ( patrz drugie imię ) . Z pierwszej dziesiątki nie znam dwóch ostatnich zawodników . Szczerze mówiąc zdziwiły mnie wysokie pozycje Buffona i Dudka . Buffon niczym specjalnym się nie wyróżnił , a Dudek rozegrał przez cały sezon świetne tylko kilkanaście minut .

Murzyn Murzyna nie usmoli.
Yari

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 stycznia 2006, 17:03

Pół roku gry wystarczyło by wskoczyć Buffonowi na 3 miejsce , a to o czymś świadczy , jedynie wielki pech zatrzymał ,,punktowanie" na korzyść Gigiego , bo na pewno byłby pierwszy. Pozycja Cecha była do przewidzenia , ale nie zgadzam się z nią. Co najwyżej za sukcesy odniesione w Chelsea mógłby ją dostać , ale nie za umiejętności , oglądałem sporo meczy Chelsea w poprzednim roku i naprawdę trudno mi było znaleźć jakąś naprawdę fenomenalną interwencje Cecha , nie mówię , że jest on słaby , ale jest .... przereklamowany ( niektórzy zarzucają to Buffonowi , biedacy :smile: ).
Ja na pierwsze miejsce przesunąłbym Coupet'a albo Casillasa , oboje mają świetny refleks i dobrze spisują się w swoich klubach.
Ostatnio zmieniony 18 stycznia 2006, 17:40 przez Yari, łącznie zmieniany 1 raz.

tabo89

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 stycznia 2006, 17:21

Dobrze ze Gigi jest w czołówce, cieszy mnie to

troszke brakuje mi tutaj bramkarza PSV Gomesa bo to naprawde siwetny zawodnik i w poprzednim sezonie pokazal co potrafi...

mam nadzieje ze niedlugo w tym rankingu znajdzie sie nasz Artur Boruc a jeszcze pozniej Tomek Kuszczak bo to niewatpliwie dobrzy bramkarze... oby tak dalej sie rozwijali :wink:

Obrazek
JuventinoPS

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 stycznia 2006, 17:26

...
Ostatnio zmieniony 22 stycznia 2009, 19:54 przez JuventinoPS, łącznie zmieniany 1 raz.

białas

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 stycznia 2006, 17:33

Yari pisze: Pozycja Cecha była do przewidzenia , ale nie zgadzam się z nią. Co najwyżej za sukcesy odniesione w Chelsea mógłby ją dostać , ale nie za umiejętności...
dokładnie. Chelsea traciła mało bramek, ale to było głównie spowodowane dobrej grze obrońców. owszem, Cech dobrze bronił, ale w kilku jego interwencjach widziałem brak pewności siebie i brak porozumienia obrońcami.

co do Gigiego, to uważam, że trzecie miejsce jest bardzo dobre, zwłaszcza, że przez długi okre czasu nie bronił w bramce Juve, ani w reprezentacji Włoch. jednak pierwsza część roku była wyśmienita w jego wykonaniu i przy słabszej grze obrońców uratowała nam kilka, jakże cennych punktów.

trochę zdziwiło mnie drugie miejsce Didy, bo patrzać na przełomie całego roku Milan nie zdobył jakieś cennego trofeum, a tu taka niespodzianka. ale to może właśnie dlatego Dida jest na drugim miejscu :think:

PS. ciekawe, kiedy Boruc będzie w pierwsze dziesiątce :whistle:

mesju

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 stycznia 2006, 17:55

tomek89-15 pisze: troszke brakuje mi tutaj bramkarza PSV Gomesa bo to naprawde siwetny zawodnik i w poprzednim sezonie pokazal co potrafi...
zgadzam się i nie miałbym nic przeciwko, gdyby pojawił się na drugim miejscu zamiast Didy :smile: Co do reszty, to patrząc obiektywnie zaskoczyła mnie trzecia pozycja Gigiego, choć przez pół roku grał na swoim najwyższym poziomie. Ale to tylko pół roku... Jeśli chodzi o komentarz do Jurka Dudka, to jego miejsce w ogóle w pierwszej dziesiątce jest wynikiem tylko i wyłącznie finału LM. Wystarcz wspomnieć jego niektóre kiksy :angry: Co do reszty zestawienia nie mam większych zastrzeżeń. Walka poza podium była niezwykle wyrównana i każdy mógł być czwarty, albo ostatni. ACHA no i jeszcze zwycięzca - Cech. Szczerze mówiąc to według mnie zasłużył na zwycięstwo (choć nie aż taką przewagą głosów), ponieważ jest pewnym punktem w swojej drużynie i gra na wysokim poziomie (a silna obrona to swoją drogą)

kubinho 10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 stycznia 2006, 18:23

No pozycja Cecha nie zaskoczyła mnie ani troche. Przez cały sezon było o nim bardzo głośno i sprawował sie bardzo dobrze. O ile mnie pamięć nie myli na początku tamego sezonu ustanowił rekord jeżeli chodzi o minuty bez straty gola.

Nie wiem dlaczego niektórzy mówią że Chelsea traci mało bramek tylko dzięki dobrej obronie i Cech ma w tym mały udział. Przecież po meczach reprezentacji także był bardzo chwalony a reprezentacja Czech nie ma tak klasowej obrony jak "The Blues"
Yari pisze:Pół roku gry wystarczyło by wskoczyć Buffonowi na 3 miejsce , a to o czymś świadczy , jedynie wielki pech zatrzymał ,,punktowanie" na korzyść Gigiego , bo na pewno byłby pierwszy
Tak to mówi samo za siebie. Gigi grał tylko pół roku ale za to grał na swoim bardzo wysokim poziomie i udało mu się zająć 3 miejsce. Buffon teraz jest zdecydowanie najlepszym bramkarzem świata i jestem dumny że reprezentuje on barwy Bianconerrich i mam nadzieję że będzie grał u nas jak najdłużej.
FORZA GIGI!!! :happy:

Grande Juve, Vinci Per Noi
Radidam

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 stycznia 2006, 19:07

Tak jak Kube niedziwi mnie wygrana w rankingu Cecha, ktory był chyba najlepszym zawodnikiem Chelsea z Lampardem. Ustanowił on rekord pod wzgledem niewpuszczonych bramek w Premiership. Naprawde w Lidze Mistrzow bronił bardzo dobrze. Dida oczywiscie bramkarz najwyzszej klasy swietny refleks i swietne warunki. Szkoda ze Buffon leczył tak dlugo kontuzje ze niemogł bronic tak jak nas przywyczaił . Miejmy nadzieje ze w przyszłym roku wygra. Coupet jeden z najlepszych bramkarzy w Europie naprawde swietny.

Obrazek
Jasiek-x

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 stycznia 2006, 18:48

Gdyby nie kontuzja Buffona po starciu z Kaką to znowu byłby najlepszy, ale co tam i tak jest :happy: :D Napewno pokaże to już w LM, gdzie (oby) zatrzyma wszystkich napastników werderu.

Railis

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 lutego 2006, 18:27

Dobrze, że Buffon jest 3. Ale denerwóją mnie ci którzy faworyzują bramkarza Chelsea. Przecież nie zaskakuje niczym, a Buffon jeszcze sie na pierwsze miejsce wdrapie MÓWIĘ WAM

nookie

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 lutego 2006, 20:56

tomek89-15 pisze:Dobrze ze Gigi jest w czołówce, cieszy mnie to

troszke brakuje mi tutaj bramkarza PSV Gomesa bo to naprawde siwetny zawodnik i w poprzednim sezonie pokazal co potrafi...

Dokładnie...pamietam jego świetny występ w tamtym sezonie przeciwko Milanowi...naprawde jego interwencje były nieprawdopodobne..ale cóż..może w przyszłości... :)

tomek89-15 pisze:mam nadzieje ze niedlugo w tym rankingu znajdzie sie nasz Artur Boruc a jeszcze pozniej Tomek Kuszczak bo to niewatpliwie dobrzy bramkarze... oby tak dalej sie rozwijali :wink:

Kuszczakowi to chyba jeszcze troche daleko...ale Boruc ma droge o wiele krótszą...z Celtiku raczej do tej 10-tki nie wejdzie...chyba ze Celtic wygra LM albo daleko w niej zajdzie to wtedy..;) ale to i tak w nastepnym sezonie dopiero...a jeśli nie z Celtikiem to z innym klubem..interesuje się nim ponoć Arsenal więc kto wie czy tu go nie zobaczymy za 2 lata?predyspozycje wydaje się mieć :)

railis pisze:Ale denerwóją mnie ci którzy faworyzują bramkarza Chelsea. Przecież nie zaskakuje niczym
A czym ma zaskakiwać?fryzurą?bo nie bardzo rozumiem :? bramkarz powinien przede wszystkim bronić...i to efektywnie..a efektowność przyjdzie sama :wink:

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
BartekGajda9

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 lutego 2006, 21:49

Ogólnie rzecz biorąc cieszy wysoka pozycja Dudka, bo fakt grał mało, a chyba jego dobry wystep pamietam tylko z Finału Ligi Mistrzów z Milanem. Cieszy także pozycja Buffona, choc jak wiadomo nie grał dluzszy okres czasu i to spowodowalo iz zajał "tylko" 3 miejsce, bo napewno gdyby gral bylby wg mnie 1.

Railis

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 lutego 2006, 21:18

railis pisze:Ale denerwóją mnie ci którzy faworyzują bramkarza Chelsea. Przecież nie zaskakuje niczym
A czym ma zaskakiwać?fryzurą?bo nie bardzo rozumiem :? bramkarz powinien przede wszystkim bronić...i to efektywnie..a efektowność przyjdzie sama :wink:[/quote]

Człowieku popatrz na Ggiego. Jakie on czasem ma interwencje. Ja tam osobiście nie mam nic do Cecha, ale żeby na pierwsze miejsce z nim. Wiem, że niec nie zmienie i to jest decyzja kibiców, ąle mam prawo się nie zgadzać.

ODPOWIEDZ