Ładowarka+Akumulatorki do aparatu cyfrowego
- Ulisses
- Qualità Juventino
Dostałem aparat cyfrowy wraz z ładowarka i akumulatorkami... Niby wszystko ładnie pieknie, ale aparat bardzo krótko na nich pracuje... Wręcz prawie od razu się wyłacza... Ładowarka to Hahnel PowerStation Tc max2 z 4 akumulatorkami 2500 mAh... Całośc warta ok. 80 zł... Powinno się je ładować ok. 14 godzin (do zgasniecia lampki ładowania)... Właczyłem wszystko zgodnie z instrukcją i lampki po minięciu okreslonego czasu nie zgasły... Włozyłem do aparatu, aby sprawdzić -> zrobił 3 zdjęcia i pokazywał, że baterie słabe... Włozyłem z powrotem do ładowarki na noc (przekonany, że trzeba sformatowac baterię i dlatego tak długo) i rano po obudzeniu zobaczyłem, że lampki... palą się dalej
Ponownie włożyłem do aparatu i ponownie po pstryknięciu kilku zdjęc zapaliło się, że słaba bateria... Testowałem na akumulatorkach pozyczonych od kolegi (zaledwie 500 mAh) i zrobił 40 zdjęć (z LCD właczonym i lampą) + film 1-minutowy... Dopiero po tym padło... Co jest nie tak?? Czyzby baterie do niczego -> te 2500 mAh?? A może to wina ładowarki?? Jakiej firmy polecacie?? Co robić?? Jutro prawdopodobnie jade oddac ta ładowarkę wraz z ACC, gdyż mam 7 dni na wymianę... Wole kupić coś droższego... Aparat (chociaż nie sądze, aby to była jego wina) to Kodak C340 EasyShare... Czekam na opinie, porady i Wasze doświadczenia z ładowarkami i akumulatorkami...
P.s. Na dołaczonych, podstawowych bateriach do aparatu, zrobił ok. 50 zdjęć z lampa + właczonym LCD cały czas i nakeciłem 3 filmiki po 1 minucie... Wg. tabeli w instrukcji aparatu na akumulatorkach powinienem zrobić dwa razy więcej...
WSTYD :!: :!: :!:
/redakcja
Jasne... Zobaczymy jak będziesz miał problem Siewierku z czymś

P.s. Na dołaczonych, podstawowych bateriach do aparatu, zrobił ok. 50 zdjęć z lampa + właczonym LCD cały czas i nakeciłem 3 filmiki po 1 minucie... Wg. tabeli w instrukcji aparatu na akumulatorkach powinienem zrobić dwa razy więcej...
WSTYD :!: :!: :!:

/redakcja
Jasne... Zobaczymy jak będziesz miał problem Siewierku z czymś

Ostatnio zmieniony 26 grudnia 2005, 15:13 przez Ulisses, łącznie zmieniany 1 raz.
- Alexa Del Piero
- Juventino
Prawdopodobnie uszkodzona jest ładowarka, jeśli masz rachunek to w ciągu tygodnia od daty sprzedaży powinni ci ją wymienić na inną.
Ja korzystam z GP PowerBank4 z aku. 2300mAh, w tej samej ładowarce można też ładować aku. rozmiaru R3. Aparat bardzo długo na nim działa, zanim padły zrobiłam ponad 150 fotek (z dożą rozdzielczością) i kilka filmików, w discmanie działają około 25 godzin (bat. alk. R6 duracell wytrzytmują 10h)
ładowarka z 4 aku. rozmiaru R6 2300mAh kosztuje około 70zł
Ja korzystam z GP PowerBank4 z aku. 2300mAh, w tej samej ładowarce można też ładować aku. rozmiaru R3. Aparat bardzo długo na nim działa, zanim padły zrobiłam ponad 150 fotek (z dożą rozdzielczością) i kilka filmików, w discmanie działają około 25 godzin (bat. alk. R6 duracell wytrzytmują 10h)
ładowarka z 4 aku. rozmiaru R6 2300mAh kosztuje około 70zł
Ostatnio zmieniony 26 grudnia 2005, 14:59 przez Alexa Del Piero, łącznie zmieniany 1 raz.
Fieri dopo la vittoria, fedeli dopo la sconfitta
FORZA JUVE !
FORZA JUVE !
- Alexa Del Piero
- Juventino
Ja mam NiMH, ładują się dość długo (około 16h), niklowo-kadmowe ładują się krócejUlisses pisze:to sa Ni-Cd czy Ni-Mh ?? Które lepsze?? Na których dłużej trzyma?? Ja myslałem o Energizer + 4 acc 2500 mAh... Ładuje w 70 minut :] Koszt 156 zł...
NiMH
NiCD
Fieri dopo la vittoria, fedeli dopo la sconfitta
FORZA JUVE !
FORZA JUVE !
- Ulisses
- Qualità Juventino
Zrobie jeszcze kilka testów tych akumulatorków... czekam jak kumpel naładuje je swoja ładowarką... Wówczas bede wiedział co i jak... ale i tak pewnie odmienie je na te Energizer lub GP... i najlepiej 2500 mAh... Do tych jestem już niechęcony... Ciekawe czy wypowie się tu ktoś, kto ma firmy Hahnel...
- sebekq
- Juventino
Najprawdopodobniej ładowarka jest uszkodzona. A co do akumulatorków to radzę nie oszczędzać, najlepiej jakiejś znanej firmy (np Kodak) o pojemności około 2400-2500 mAh i oczywiście Ni-MH, ponieważ nie występuje w nich efekt "pamięciowy" co w innych rodzajach po pewnym czasie powoduje zmniejszenie pojemności (da się i to ominąć ale po co sobie życie utrudniać). 

JUVE... aż po zycia kres!!!
- Marezmo
- Juventino
Na wymiane wadliwego towaru masz (z niewielkimi wyjątkami) 2 lataUlisses pisze:...Jutro prawdopodobnie jade oddac ta ładowarkę wraz z ACC, gdyż mam 7 dni na wymianę...

Ja z akumlatorkami zawsze robie im 3 sesje ładowania po 16 godzin każda i wtedy juz ładnie działają!
Powodzenia
- Ulisses
- Qualità Juventino
Pomyliłeś dwie sprawy... W przypadku uszkodzonego towaru mam rok gwarancji (najczęściej) i przez kolejny rok po gwarancji mogę się powołać na niezgodność towaru z umową... Ciężar dowodu leży po mojej stronie tzn. ja musze to udowodnić , że "coś jest nie tak"... Przy gwarancji niekoniecznie muszą mi wymienić towar - moga go naprawić... Wychodzi zatem okres 2 lat (z wyjatkami)... To o czym ja mówię to okres 7 dni w ciągu których moge odstapić od umowy bez powoływania się na konkretne przyczyny... Np. nie pasuje mi i już... A łatwiej tak zwrócić towar, niż później powoływac się na gwarancję (wchodza w to naprawy, mam 14 dni czekać itd.)... Dlatego wolę się zmiescić w tym okresie 7 dni...Marezmo pisze:Na wymiane wadliwego towaru masz (z niewielkimi wyjątkami) 2 lata
A jezeli akumulatorki wg. producentą są naładowane po 2 godzinach (kupie lepszą ładowarkę, lepsze acc), to tez mam robić 3 razy po 16 godzin?? Czy tylko takie formatowanie w przypadku tych 14 godzinnych??...Marezmo pisze:Ja z akumlatorkami zawsze robie im 3 sesje ładowania po 16 godzin każda i wtedy juz ładnie działają!
- Marezmo
- Juventino
@Ulisses
Ciężar dowodu w takich sprawach przez pierwsze 6 miesiecy należy do sprzedawcy (udowodnienie, że nie musi wymieniac towaru), a potem przez kolejne 18 do Ciebie
Dopiero wchodze w prawa konsumenckie, więc mogłem sie wcześniej pomylic
A co do akumlatorków to ładuje je 16 godzin niezależnie co jest na nich napisane
Ciężar dowodu w takich sprawach przez pierwsze 6 miesiecy należy do sprzedawcy (udowodnienie, że nie musi wymieniac towaru), a potem przez kolejne 18 do Ciebie
Dopiero wchodze w prawa konsumenckie, więc mogłem sie wcześniej pomylic
A co do akumlatorków to ładuje je 16 godzin niezależnie co jest na nich napisane