Fuzja Amica Wronki - Lech Poznań

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
Ja-JUVE-nek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 grudnia 2005, 17:11

Amica łączy się z Lechem!

Zakończyły się negocjacje pomiędzy Lechem Poznań a Amicą Wronki. Holding z Wronek pierwsze pieniądze zainwestuje z początkiem nowego roku.

Drużyna będzie złożona z najlepszych graczy obu zespołów. Lech nie zmieni dotychczasowej nazwy, ani miejsca rozgrywania spotkań.

Więcej szczegółów zostanie podanych na specjalnej konferencji prasowej, która odbędzie się w poniedziałek 19 grudnia, o godz. 11:00. W konferencji wezmą udział m.in. prezes Lecha Radosław Majchrzak, prezes zarządu Amica S.A. - Jacek Rutkowski i prezydent Poznania - Ryszard Grobelny

www.LechPoznan.Com

Czyżby to był nowy polski gigant ? Ciekawie się to zapowiada. Jednak jestem ciekaw jak do tego podchodzą kibice, szczególnie Lecha, ale także innych klubów.

Wg polepszy to poziom 1 ligi. Jestem tylko ciekaw co się statnie z jednym miejscem w pierwszej lidze? Jedna drużyna mniej spadnie z 1 ligi?

Obrazek
Gregor del Ptasior

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 grudnia 2005, 17:21

Hmm... Póki co na Interii jest napisane, że decyzja zapadnie w poniedziałek. Nie wiem skąd masz te informacje. Jeśli to prawda, to uważam to poprostu za żałosne !!! Takie zabiegi sprowadzają football na dalszy plan, na pierwszy wysuwając stronę biznesową. W ten sposób zabija się piłkę !!! No ale cóż... Przywykłem do tego, że w naszym kraju działacze są zwykłymi dorobasami i interesuje ich TYLKO strona finansowa. Nie wiem jakie są podstawy takiej sytuacji. Może kwestia finansowa ??? Nawet jeśli, to jakoś Fiorentina, która za problemy finansowe została zdegradowana do 4 ligi nie łączyła sie np z Chievo. Dzięki profesjonalnemu zarządzaniu potrafiła powrócić do Serie A i wszyscy widzimy jak sobie radzi. Jak widać u nas nie ma czegoś takiego jak profesjonalne zarządzanie. Dla mnie to jest poprostu żałosne !!!

revenever

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 18 grudnia 2005, 17:25

Kibice Lecha (w tym i ja) raczej narzekac nie beda, poniewaz bez tej fuzji Lech najpewniej nie dostanie licencji na przyszly sezon. Teraz zas stworzy sie okazja do zbudowania naprawde silnej druzyny, ktora bedzie zarabiac sama na siebie, a pieniadze od sponsorow bedzie mogla przeznaczac na transfery.. Dodatkowo bedzie niezly stadion, miejmy nadzieje wysoki poziom pilkarski i wtedy beda takze tlumy na trybunach.. Moze to byc naprawde nowa jakosc w polskiej pilce...
Kibice Amiki wniebowzieci nie sa, ale ilu ich tak naprawde jest? wystarczy spojrzec na frekwencje na meczach... Wydawanie duzych pieniedzy na taki klub mija sie moim zdaniem z celem.
Odnosnie zwolnionego miejsca w pierwszej lidze, wedlug mnie powinna awansowac jeszcze jedna druzyna z drugiej - gra tam obecnie na tyle duzo uznanych druzyn, ze raczej nie grozi w tej chwili wejscie do pierwszej ligi jakiejs przypadkowej druzyny.
EDIT: odnosnie wypowiedzi wyzej, Fiorentina nie wrocila calkiem wlasnymi silami do SERIE A, ale moze co po niektorzy juz zapomnieli... Jesli chodzi zas o zabijanie futbolu itp. - dla mnie zabijanie futbolu to sytuacja, w ktorej na mecz pierwszoligowej druzyny przychodzi 500 "kibicow".

gosciu_Muranista

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 grudnia 2005, 17:45

Już od dłuższego czasu mówiło się fuji obu klubów ale nic z tego nie wychodziło gdyż strony nie mogły się dogadać. Teraz jednak do niej doszło. Co oznacza kolejny groźny zespół w walce o mistrzostwo a tym samym więcej emocji. Ale jedno co za uważyłem, mimo iż bardzo ciekawie będzie wyglądać atak i pomoc Lecha/Amiki to zauważcie że średnia wieku wynosi powyżej 30lat. A to oznacza, że za powiedzmy rok, dwa bedą musieli kupować kilku zawodników, żeby załatać dziury w składzie i to zawodnikami już ogranymi w lidze a nie młodymi bez doświadczenia.
Ja-JUVE-nek pisze:Jestem tylko ciekaw co się statnie z jednym miejscem w pierwszej lidze? Jedna drużyna mniej spadnie z 1 ligi?
mnie też to ciekawi, jak rozwiążą to działacze PZPN-u. W końcu jedno miejsce się zwolni.

Pilekww

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 grudnia 2005, 17:58

No moze byc z tego niezła drużyna. Lech i Amika to dobre drużyny a jak sie połączą moze byc ciekawie!! Za pare lat mogą walczycy o mistrzostwo Polski bo teraz zanim sie to wszytsko poukłada trener, zgranie zawodników itd. to napewno chwila minie.
Ja uważam to za dobry pomysł bo może naraszcie bedzie jakis klub który będzie godnie reprezentował ligę polską.

"... Mamy 42 kluby w Serie A i B. Wszyscy rozmawiają, jedyny głuchoniemy klub to Inter." - Luciano Moggi
kedzier

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 grudnia 2005, 18:13

Prezes Jacek Rutkowski stracił jak widać cierpliwość... Muszę przyznać, że tą decyzją jestem troszkę zaskoczony, ale można ją rozpatrywać na różne sposoby. Dopóki Amica zdobywała Puchary Polski, była w czołówce ligi, grała w miarę regularnie w europejskich pucharach, inwestowanie w nią miało sens. Teraz gdy poziom sportowy sie obniżył, prezes zauważył najwyraźniej, że możliwości promowania holdingu Amica, są bardzo ograniczone. Tak naprawdę Amica nigdy nie będzie miała takiej marki jak choćby Lech czy Wisła Kraków, czego główną przyczyną są kibice, których właściwie nie posiadają... Bo czym jest kilkuset widzów w porównaniu do jednej z największych piłkarskich widowni jaka jest na Bułgarskiej w Poznaniu. Te rzesze kibiców są dodatkowo bardzo dobrze zorganizowane, można tu podać wiele przykładów, np. przejęcie władzy przez Majchrzaka, czy nawet bojkotowanie browaru Lech... Jeśli prezes Rutkowski zainwestuje duże pieniądze w Kolejorza, może dojdzie do jakiejś akcji typu "Kibice Lecha kupują sprzęt AGD tylko u swojego sponsora"? :lol: To z pewnością są dobre strony tej zmiany dla Poznaniaków, bo kibice z Wronek nawet niezbyt mocno protestują, nie mają podobnej siły przebicia... Dlatego uważam, że dla polskiej piłki jest to zmiana in plus. Ale z drugiej strony, po cóż było tyle lat inwestować we wroniecki futbol? Przecież stworzono tam naprawdę porządny, kameralny stadion, z bardzo dobrze rozwiniętą bazą hotelową. Szkoda by takie obiekty miały się marnować w II czy III lidze, zwłaszcza, że tego typu zabudowania to w Polsce rzadkość... Sukcesy piłkarskie przyszły we Wronkach bardzo szybko, teraz to wszystko zostanie roztrwonione. Jeśli Rutkowski po zmianie klubu, również nie będzie miał szybko wyników, obawiam się, że sytuacja może się powtórzyć. Polscy sponsorzy i dobrodzieje piłkarscy są wyjątkowo niecierpliwi...

Bardzo ciekawie będzie się teraz prezentować skład Lecha Amicy Poznań... Kilku młodych zdolnych z Wronek i Poznania, na spółkę z rutyniarzami Reissem, Świerczewskim, Iwanem i Dembińskim, to może być mieszanka wybuchowa nawet na puchary. Poza tym ciekaw jestem jak będą grać piłkarze Lecha, mając świadomość, że teraz ktoś będzie im regularnie płacił., to może być dla nich prawdziwy szok :D Nie jestem kibicem Lecha, ale cieszę się, że taka uznana firma w końcu ustabilizuje swoją pozycję.
Gregor del Ptasior pisze:Nawet jeśli, to jakoś Fiorentina, która za problemy finansowe została zdegradowana do 4 ligi nie łączyła sie np z Chievo.
To porównanie jest absurdalne, wystarczy zerknąć na mapie. Jaka odległość dzieli Florencję i Weronę, a ile jest z Wronek do Poznania... Poza tym w przypadku Lecha zyska kilkadziesiąt tysięcy kibiców, a straci garstka Wronczan... Rachunek jest prosty, a przecież Jacek Rutkowski to kapitalista, dlatego nie można mu się dziwić, że postanowił to zrobić.

Obrazek
Mario_90

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 grudnia 2005, 18:32

Na pewno fuzja tych druzyn da duzo dobrego dla polskiej pilki. Lech ktory posiada wielkie tradycje i duzo kibicow dostanie teraz zastrzyk duzej gotowki oraz dobrych pilkarzy. Mozna zrozumiec kibicow z Wronek ktorzy beda zapewne nie zadowoleni...ale patrzac na frekwencje na meczach Amici inwestowanie w futobl we Wronkach jest nie oplacalne, dlatego powinni oni zrozumuiec decyzje szefostwa Amici. Polska liga stanie sie mocniejsza, juz teraz kilka klubow jest w dobrej sytuacji kadrowej i finansowej, teraz dolaczy do nich Lech. Osobiscie jako kibic Legii,mam nadzieje ze "nowy" Lech na razie nie bedzie zbytnio zagrazal Legii :smile:

Turbo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 grudnia 2005, 18:46

jak dla mnie super. Jest kilka powodów: lubie nawet Lech, mniej drużyn z wiosek( jeszcze tylko Groclin i Odra), dojdzie kandydat do mistrzostwa Polski, kolejny klub z dobrą kondycją finansową(jeszcze Wisła, Legia, Korona, Zagłębie)

Mario_90

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 grudnia 2005, 19:47

kolejny klub z dobrą kondycją finansową(jeszcze Wisła, Legia, Korona, Zagłębie)
Zapomniales dodac Groclin i Cracovie :P

A czytalem ze jeszcze nie powiedziano ze na 100% ta fuzja a sie odbyc, wszystko ma byc powiedziane na konfernecji w poniedzialek. Dlatego jeszcze nic pewnewgo ;)

Szilgu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 grudnia 2005, 19:59

Gregor del Ptasior pisze:Nie wiem skąd masz te informacje. Jeśli to prawda, to uważam to poprostu za żałosne !!! Takie zabiegi sprowadzają football na dalszy plan, na pierwszy wysuwając stronę biznesową. W ten sposób zabija się piłkę !!!
Zabijają piłkę? :think: A spadek klubu takiego jak Lech wyłącznie z powodu złej sytuacji finansowej to jak nazwiesz? :smile: Zastanów się trochę, ta fuzja miała pomóc zarówno Lechowi jak i Amice, więc pieniądze, nie były jedynym (aczkolwiek najważniejszym) powódem do połączenia tych klubów........
Jestem kibicem Lecha, więc naturalnie cieszy mnie ta fuzja :) Lech, jak tu ktoś już wspomniał mógłby nie dostać licencji na gre w nowym sezonie ekstraklasy, a tak nie dość, że sytuacja finansowa się polepszy i Lech będzie mógł grać w pierwszej lidze, to dodatkowo otrzyma paru niezłych piłkarzy, dzięki którym będzie mógł powalczyć o puchary (choć i teraz nieźle mu idzie) :) Podsumowując, uważam że decyzja o fuzji obu klubów jest decyzją w 100% słuszną i może przynieść same pozytywy :)
Ostatnio zmieniony 18 grudnia 2005, 20:31 przez Szilgu, łącznie zmieniany 1 raz.

gregor_g4

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 grudnia 2005, 20:23

Gregor del Ptasior pisze: Nawet jeśli, to jakoś Fiorentina, która za problemy finansowe została zdegradowana do 4 ligi nie łączyła sie np z Chievo. Dzięki profesjonalnemu zarządzaniu potrafiła powrócić do Serie A i wszyscy widzimy jak sobie radzi.
Skoro zarzadzanie bylo profesjonalne, to skad pojawily sie problemy finansowe? :think:
Gregor del Ptasior pisze:Jak widać u nas nie ma czegoś takiego jak profesjonalne zarządzanie. Dla mnie to jest poprostu żałosne !!!
Jak widac, malo wiesz. Wystarczy podac przyklady Lechii Gdansk, badz Zaglebia Sosnowiec ( podobnych przykladow jest wiecej) kluby te zostaly rozwiazane, ale po latach walki i wspinania sie w ligowej hierarchii zblizaja sie do 1 ligi. Podobnie jest z GKSem Katowice, zdegradowanym do 4 ligi, ale mysle ze nie zagrzeje tam zbyt dlugo miejsca.

Co do tematu, uwazam ze jest to dobre rozwiazanie dla polskiej pilki. Po 1 powstanie jeden silny klub, ktory bedzie mogl podjac rywalizacje o najwyzsze ligowe cele. Ponadto z pilkarskiej mapy Polski zniknie twor zwany Amica Wronki, klub praktycznie bez kibicow, a jego miejsce byc moze zamie zespol, ktory pod tym wzgledem ma duzo wiekszy potencjal.

Ultras

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 7 razy

Nieprzeczytany post 18 grudnia 2005, 20:53

Ja jestem z fuzji bardzo zadowolony. Mimo, że Lech i Amica są mi obojętne to jednak ciesze się, ze z dwóch niezłych klubów powstanie jeden jeszcze lepszy ;) W Poznaniu trwa przebudowa stadionu. Na projektach obiekt ten przedstawia się bardzo ładnie, pozatym z tego co się orientuje najwyższa przeciętna frekwencja jest własnie na Bułgarskiej. Uważam, że Poznań zasługuje na to, aby mieć drużynę, która będzie wstanie walczyć o mistrza Polski czy też europejskie puchary. A z tego co dziś słyszałem w telewizji Rutkowski ma chrapke na gre LM, więc przyszły sezon zapowiada się bardzo interesująco ;)

farmer16

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 grudnia 2005, 20:56

No pierwszy raz z takim czymś się spotykam :) . Będzie to bardzo ciekawe zdarzenie. Teraz będę ciekawy jak będzie grała drużyna Lech Poznań. Słyszałem, że klub będzie nosił nazwe Lecha i będzie rozgrywny na stadionie przy ulicy Bułgraskiej w Poznaniu. No nie mogę się doczekać pierwszego meczu złączonego klubu :) :dance:

Alessandro Del Piero 202 gole! i wszystko jasne !
zlatan_sc

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 grudnia 2005, 21:00

Pomysł dobry. Lech zachowa barwy, stadion, zawodnikow i co najwazniejsze kibicow. Jesli chodzi o miejsce w 1 lidze to zapewne zwieksza ilosc miejsc premiowanych awansem z 2 ligi.
Jeśli to prawda, to uważam to poprostu za żałosne !!!
Ty jestes zalosny, dobrze, ze juz dostales bana 8)
Takie zabiegi sprowadzają football na dalszy plan, na pierwszy wysuwając stronę biznesową. W ten sposób zabija się piłkę !!!
Jasne. Dla Ciebie klub powinien "byc", a kase dostawac tylko od darczyncow. Dzisaj kazda dziedzina zycia rzadzi biznes i pieniadz. Chociaz Ty pewnie wolabys zeby Lech stoczyl sie na dno, prawda? Zeby tylko nie bylo gadania o pieniadzach..
No ale cóż... Przywykłem do tego, że w naszym kraju działacze są zwykłymi dorobasami i interesuje ich TYLKO strona finansowa.
Tak, biedni Ci nasi dzialacze, dobrze, ze to tylko w naszym kraju. A Moggi mysli tylko o szachach elektrycznych w wannie :D Tak samo jak reszta dzialaczy w Europie i na swiecie. Kto w dzisiejszym sporcie mysli o stronie finansowej? phi..

Obrazek
wloski w alfabecie pisze:Prawdą jest to, że eskimosi jedyną przyjemnością miedzy ludzką na jaką mogą sobie pozwolić jest pocieranie się o nosek.
El Nino

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 grudnia 2005, 22:27

No nareszcie. Czekam na potwierdzenie na oficjalnej stronie Lecha lub Amiki..
Jak sie połączą to liga nasza !!! Z takim składem.. Będzie lepsza obrona w lechu.. NIe no super !! ciesze się.. Bedą pieniadze, będzie dobra gra.. Piłkarze dostaną pensje i zaczną grać na przyzwoitym poziomie. W dzisiejszych czasach to tylko pieniadze sie liczą..

Dobrze że będą grać na Bułgarskiej i zostanie nazwa Lech Poznań.. NO i chyba trener-Michniewicz zostanie coachem bo w amice nie ma teraz takiego kogos..

ODPOWIEDZ