LIGA MISTRZÓW - prawdopodobieństwo....

Klubowe finanse, stadion, marketing, nowe logo i wiele innych. Podyskutuj na temat najważniejszych spraw związanych z Juventusem.
ODPOWIEDZ
kramnik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2005, 15:52

Za pomoća rachunuku prawdopodobieństwa, zasad logiki, zasad paradygmatyki (a jednak bez tej dziedziny nie za bardzo dalo by sie ulozyc owe zestawienie) oraz przy pomocy statystyk (w bardzo małym stopniu) - zestawiłem najbardziej prawdopodobne ulozenie par piątkowego losowania LM. Jako, iz caly proces obliczen i zapisu danych jest stosunkowo duzy oraz skomplikowany, praktycznie niemozliwym jest pokazanie wam w jaki sposob dokonywalem obliczen (poza tym - zawsze moglem sie pomylic, choc w tym wypadku jest to watpliwe)...Nie mniej jednak pragne na koncu nadmienic, ze istnieje znacznie wieksza mozliwosc nie sprawdzenia sie tych par niz ich urzeczywistnenia...oto one:

REAL MADRYT - ARSENAL LONDYN

CHELSEA LONDYN - FC BARCELONA

BAYERN MONACHIUM - VILLAREAL CF

BENFICA LIZBONA - OLYMPIQUE LYON

AJAX AMSTERDAM - INTER MEDIOLAN

WERDER BREMA - AC MILAN

PSV EINDHOVEN - JUVENTUS TURYN

GLASGOW RANGERS - FC LIVERPOOL

PS. Post utworzny dla zainteresowanych, ze wzgledu na to, ze tak naprawde watpliwe jest sprawdzenie sie omawianych typów, pomyślałem, że policze coś takiego podsycając atmosfere przed piatkowym losowaniem...

Pilekww

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2005, 16:07

Szerze mówiąc nie mozliwe jest posiadanie stu procentowej pewności co do par. Tak jak dłoń losującego "wybierze" pary nie wie nikt :!: Może na podstawie statystyk, prawdopodobieństwa jak to autor powiedzial mozna wskazać pary, które są najbardziej prawdopodobne ale.... ja daje koło 20% sprawdzalności.
Osobiście takie pary mogły by być Juve z PSV da sobie rade. No i oczywiście Barcelona-Chelsea tez by bylo bardzo ciekawie :bravo:
Kramnik jestes studentem matematyki :?: :lol:

PS
<--------- MÓJ 200 POST JESTEM TU OD 12 MARCA 2005 I JEST BARDZO ZADOWLONY

"... Mamy 42 kluby w Serie A i B. Wszyscy rozmawiają, jedyny głuchoniemy klub to Inter." - Luciano Moggi
Gregor del Ptasior

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2005, 16:10

LOL
W życiu dobrym matematykiem nie byłem i nawet nie proszę o wytłumaczenie tego rachunku prawdopodobieństwa... Coś mi się jednak zdaje, że to nierealne. Oczywiście nie wykluczam, że niektóre z tych par mogą zagrać ze sobą, ale... Losowanie to losowanie. Jedynym pewniakiem jest, które drużyny ze sobą NIE zagrają.
Typujesz Juve-PSV. Hmm... Taka para chyba nie byłaby najgorsza. PSV gra solidny football. Napsuł sporo krwi milanowi :) ale Juve to za wysokie progi.

mesju

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2005, 16:13

A ja śmiało chciałbym zzobaczyć chociaż część z tych obliczeń. W końcu pisze mature z matmy :prochno: i to rozszerzoną :smile: A tak naprawdę to trudno stwierdzić, która kulka będzie cieplejsza, a która nie :rotfl:

Co do wyników, to można by było być zadowolonym z PSV, choć to byłby BARDZO trudny przeciwnik. No i mecz Chelsea z Barcą :whistle:

Życzę powodzenia w trafieniu tych par. Jeśli to się uda to już teraz proszę o obliczenie szóstki w najbliższym losowaniu LOTTO :wink:

LeVi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2005, 16:14

hmmm ciekawe :think:
heh Chelsea znowu z Barca :smile: ale za przeciwnika Juve nie chciałbym PSV :naughty:

Obrazek
Alexander De Large 655321
white_wolv

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2005, 16:53

O parach decyduje losowanie.Losowanie polega na wybraniu jednej pileczki z koszyka zawierajacego zespoly ktore zajely pierwsze miejsce w swoich grupach i dolosawniu do niej przeciwnika z drugiego koszyka(ktory zawierajacego druzyny ktore zakonczyly ryw.grupowa na 2 mscu).

Prawdopodobienstwo wylosowania z koszyka A np.Juventusu = prawdopodobienstwu wylosowania z tego koszyka np.Barcelony = 1/8,podobnie wyglada kwestia prawdopodobienstwa w losowaniu z koszyka B.
Wiec nie rozumiem czemu para Juventus - PSV miala by byc bardziej prawdopodobna od np.Juventus - Rangers?

Wydaje mi sie ze wciskasz nam ciemnote...

Tak samo ostatnio rozsmieszyl mnie "student-ekspert" z AGH ktory to genialnie obliczyl prawdopodobienstwo z jakim Polska trafi do takiej a nie innej grupy....ktos w TVP ma caly narod za ignorantow w dziedzinie matematyki.Ze im nie wstyd robic w balona tylu mln widzow :roll:
(..)tak naprawde watpliwe jest sprawdzenie sie omawianych typów
Tak naprawde typy te sa rownie prawdopodobne jak kazde inne(ktore sa zgodne z zasadami losowania) wiec po co to komu?

DamKam

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2005, 17:02

Ja rowniez nie rozumiem jak mozna takie cos "obliczyc" i szczerze mowiac nie wierze w to :!: Ale kramnik, jakby sprawdzil sie Twoj scenariusz to ja bym sie nawet nie obrazil :smile:

Venomik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2005, 17:18

Nie 1/8, bo nie możemy trafić na Bayern!
Czyli prawdopodobieństwo wynosi 1/7 (co też nie jest do końca ścisłe - Barca nie może trafić na Real, a więc dla niej prawdopodobieństwo trafienia na konkretną drużynę koszyka B wynosi 1/6 - czyli dla innych musi być odrobinę więcej).
Natomiast daleki jestem od jakiegokolwiek determinizmu statystycznego :)
To jak często druzyny wczesniej na siebie wpadały nei ma teraz żadnego wpływu. Wyrzucenie 5 kolejnych orłów na zwykłej monecie, zakładając, że rzucający nie oszukuje, nie wpływa na prawdopodobieństwo wyrzucenia kolejnego orła :)
Ale masz "paradygmat" - pewnie Twój własny, z czym się kłócić nie mogę :prochno:

Dirty mind
Vieira

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2005, 17:20

white_wolv - napisal
Tak naprawde typy te sa rownie prawdopodobne jak kazde inne(ktore sa zgodne z zasadami losowania) wiec po co to komu?

Zgadzam sie z white_wolv ze kazda druzyna z pierwszego koszyka moze trafic na kazda z 2 koszyka!Wszystkie mozliwosci sa prawdopodobne( oczywiscie zgodnie z zasadami)!
No chyba ze bedziemy mieli zimne i cieple kule :rotfl: a kramnik wie cos wiecej,ma tajne zrodlo informacji! :-D [/quote]
Tak naprawde kazdy z nas moze sobie wybrac pary jakie zostana wylosowane i potem mozemy porownac kto ile trafil?!!

del kasa

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2005, 17:39

venomik pisze:Nie 1/8, bo nie możemy trafić na Bayern!
Czyli prawdopodobieństwo wynosi 1/7 (co też nie jest do końca ścisłe - Barca nie może trafić na Real, a więc dla niej prawdopodobieństwo trafienia na konkretną drużynę koszyka B wynosi 1/6 - czyli dla innych musi być odrobinę więcej).
Dlaczego to Barca nie może trafić na Real? Nie rozumiem tutaj czegoś ... Barcelona w swojej grupie zajęła pierwsze miejsce natomiast Real przegrał rywalizacje z Lyonem jeśli mnie pamięć nie myli. Czyli zgodnie z zasadami losowania drużyna która zajęła pierwsze miejsce w grupie spotka się z drużyną która zajęła drugie miejsce w fazie grupowej. Tutaj najważniejsze! Nie ma przeciwskazań aby drużyny z tego samego kraju rywalizowały ze sobą w fazie pucharowej! Także spotkanie Barcy z Realem jest mozliwe jak 1/7 :wink:

Pirlo

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2005, 17:47

del kasa pisze:Dlaczego to Barca nie może trafić na Real? Nie rozumiem tutaj czegoś ... Barcelona w swojej grupie zajęła pierwsze miejsce natomiast Real przegrał rywalizacje z Lyonem jeśli mnie pamięć nie myli. Czyli zgodnie z zasadami losowania drużyna która zajęła pierwsze miejsce w grupie spotka się z drużyną która zajęła drugie miejsce w fazie grupowej. Tutaj najważniejsze! Nie ma przeciwskazań aby drużyny z tego samego kraju rywalizowały ze sobą w fazie pucharowej! Także spotkanie Barcy z Realem jest mozliwe jak 1/7 :wink:
Nie bo jest rozstawienie chyba...niewiem napewno ale chyba jest ze niemogą na siebie trafić zaraz po wyjsciu z grupy druzyny z tego samego kraju...

A co do tego prawdopodobienstwa to niemam pojecia jak to obliczyłes ale jakos w to niewierze...ale co do PSV to jest to dobry rywal...Juve poradziło by sobie spokojnie....ale ja i tak chce Chelsea :!: :!: :!: :!:

del kasa

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2005, 17:49

Cris pisze:
del kasa pisze:Dlaczego to Barca nie może trafić na Real? Nie rozumiem tutaj czegoś ... Barcelona w swojej grupie zajęła pierwsze miejsce natomiast Real przegrał rywalizacje z Lyonem jeśli mnie pamięć nie myli. Czyli zgodnie z zasadami losowania drużyna która zajęła pierwsze miejsce w grupie spotka się z drużyną która zajęła drugie miejsce w fazie grupowej. Tutaj najważniejsze! Nie ma przeciwskazań aby drużyny z tego samego kraju rywalizowały ze sobą w fazie pucharowej! Także spotkanie Barcy z Realem jest mozliwe jak 1/7 :wink:
Nie bo jest rozstawienie chyba...niewiem napewno ale chyba jest ze niemogą na siebie trafić zaraz po wyjsciu z grupy druzyny z tego samego kraju...
Wiec oznajmniam wam, że nie ma rozstawień 8) Teraz chyba wszystko jasne...
Ostatnio zmieniony 14 grudnia 2005, 17:50 przez del kasa, łącznie zmieniany 1 raz.

Venomik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2005, 17:49

Z tego co sięorientuję, to druzyny z jednego państwa dalej nie mogą wpadać na siebie w 1/8 finału.
Miało to być zniesione, ale chyba (wbrew temu co mówił pan redaktor w TVP) pozostało, więc Barca i Real mają tylko 6 potencjalnych rywali.
Cieszmy się, są większe szanse aby trafić na Real ;)

Edit:
Skoro tak, to oki, szanse są równo po 1/7.
Dla Juve to w zasadzie wielkiej różnicy nie robi :)
Ostatnio zmieniony 14 grudnia 2005, 17:55 przez Venomik, łącznie zmieniany 1 raz.

Dirty mind
Pirlo

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2005, 17:51

A to spoko..tylko moglbys jeszcze podac skad masz takie info :wink: ...nie zebym ci nie wierzył tylko kiedys wiem ze rostawienie było i dziwi mnie troche ze teraz niema...a napewno jest jakies rozstawienie bo przeciez niemozemy trafic na Bayern...to by był absurd :!:

paf

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2005, 17:57

kramnik pisze:Za pomoća rachunuku prawdopodobieństwa, zasad logiki, zasad paradygmatyki (a jednak bez tej dziedziny nie za bardzo dalo by sie ulozyc owe zestawienie) oraz przy pomocy statystyk (w bardzo małym stopniu) - zestawiłem najbardziej prawdopodobne ulozenie par piątkowego losowania LM. Jako, iz caly proces obliczen i zapisu danych jest stosunkowo duzy oraz skomplikowany, praktycznie niemozliwym jest pokazanie wam w jaki sposob dokonywalem obliczen (poza tym - zawsze moglem sie pomylic, choc w tym wypadku jest to watpliwe)...Nie mniej jednak pragne na koncu nadmienic, ze istnieje znacznie wieksza mozliwosc nie sprawdzenia sie tych par niz ich urzeczywistnenia...oto one:

REAL MADRYT - ARSENAL LONDYN

CHELSEA LONDYN - FC BARCELONA

BAYERN MONACHIUM - VILLAREAL CF

BENFICA LIZBONA - OLYMPIQUE LYON

AJAX AMSTERDAM - INTER MEDIOLAN

WERDER BREMA - AC MILAN

PSV EINDHOVEN - JUVENTUS TURYN

GLASGOW RANGERS - FC LIVERPOOL

PS. Post utworzny dla zainteresowanych, ze wzgledu na to, ze tak naprawde watpliwe jest sprawdzenie sie omawianych typów, pomyślałem, że policze coś takiego podsycając atmosfere przed piatkowym losowaniem...

koles jak tak bedzie to bez kitu przyjade tam ... no gdzie ty mieszkasz i postawie ci browar... albo nie pol litra :lol:

ODPOWIEDZ