Stand up & Speak UP [szacunek dla Zoro]
- Bukol87
- Juventino
We Włoszech głośno o Interze, ale nie za sprawą gry, a zachowania kibiców. Pamiętacie Didę i rzucane w jego kierunku petardy w rewanżowym meczu ćwierćfinału Ligi Mistrzów? Efekt - cztery spotkania bez udziału publiczności.
W niedzielę fani "nerazzurri" znów dali o sobie znać. Podczas pojedynku 13. kolejki Serie A pomiędzy FC Messina a Interem, Zoro - piłkarz gospodarzy rodem z Wybrzeża Kości Słoniowej - obrażony powtarzającymi się rasistowskimi okrzykami z trybuny zajmowanej przez kibiców gości ("Buu!, Buu!") - przerwał grę, biorąc piłkę pod pachę i pomaszerował w kierunku ławki rezerwowych. Adriano i Martins zatrzymali go jednak i przekonali, by grał dalej...
To sytuacja bardzo dziwna i chyba jeszcze nie spotykana na europejskich boiskach. Na pewno zaś zdarzyła się po raz pierwszy we Włoszech właśnie za sprawą Marco Andre Kpolo Zoro, obrońcy, rocznik 1983.
Incydent na Stadio San Filippo w Messynie wywołał natychmiastową reakcję włoskiej federacji, która od razu przesłuchała piłkarza. Zareagował także Inter, który ustami prezesa Giacinto Facchettiego przeprosił Zoro "za źle wychowanych fanów". Sam zawodnik tak tłumaczy swoją "rebelię". - Nie chcę być bohaterem, ale nie akceptuję faktu, iż ludzie przychodzą na stadion w moim mieście i wykrzykują rasistowskie teksty. Zgodziłem się wrócić na murawę, bo nie chciałem aby Inter przegrał ten mecz i nie chciałem robić przykrości moim kolegom z boiska.
Z przypadkami rasistowskiego zachowania spotykamy się ostatnio coraz częściej. Kilka miesięcy temu celem kibiców-rasistów stał się Samuel Eto'o, który zareagował bardzo inteligentnie. Zdobycie gola w lidze hiszpańskiej uczcił bowiem, tańcząc w stylu małpy...
Wracając do Interu, to na ironię zakrawa fakt, iż właśnie w ubiegłym tygodniu klub z Mediolanu był przez niektóre siły polityczne (nacjonalistyczna Liga Północna) oskarżany o brak patriotyzmu, gdy na środowe spotkanie z Artmedią w Lidze Mistrzów wybiegło 11 (słownie: jedenastu) obcokrajowców!
A może Ze Maria, Martins, Adriano są blondynami o niebieskich oczach?
Stefano Deflorian
(INTERIA.PL)
Szkoda ze takie sytuacje sa jeszcze na stadionach. Moze ma ktos link do tego zdarzenia??
W niedzielę fani "nerazzurri" znów dali o sobie znać. Podczas pojedynku 13. kolejki Serie A pomiędzy FC Messina a Interem, Zoro - piłkarz gospodarzy rodem z Wybrzeża Kości Słoniowej - obrażony powtarzającymi się rasistowskimi okrzykami z trybuny zajmowanej przez kibiców gości ("Buu!, Buu!") - przerwał grę, biorąc piłkę pod pachę i pomaszerował w kierunku ławki rezerwowych. Adriano i Martins zatrzymali go jednak i przekonali, by grał dalej...
To sytuacja bardzo dziwna i chyba jeszcze nie spotykana na europejskich boiskach. Na pewno zaś zdarzyła się po raz pierwszy we Włoszech właśnie za sprawą Marco Andre Kpolo Zoro, obrońcy, rocznik 1983.
Incydent na Stadio San Filippo w Messynie wywołał natychmiastową reakcję włoskiej federacji, która od razu przesłuchała piłkarza. Zareagował także Inter, który ustami prezesa Giacinto Facchettiego przeprosił Zoro "za źle wychowanych fanów". Sam zawodnik tak tłumaczy swoją "rebelię". - Nie chcę być bohaterem, ale nie akceptuję faktu, iż ludzie przychodzą na stadion w moim mieście i wykrzykują rasistowskie teksty. Zgodziłem się wrócić na murawę, bo nie chciałem aby Inter przegrał ten mecz i nie chciałem robić przykrości moim kolegom z boiska.
Z przypadkami rasistowskiego zachowania spotykamy się ostatnio coraz częściej. Kilka miesięcy temu celem kibiców-rasistów stał się Samuel Eto'o, który zareagował bardzo inteligentnie. Zdobycie gola w lidze hiszpańskiej uczcił bowiem, tańcząc w stylu małpy...
Wracając do Interu, to na ironię zakrawa fakt, iż właśnie w ubiegłym tygodniu klub z Mediolanu był przez niektóre siły polityczne (nacjonalistyczna Liga Północna) oskarżany o brak patriotyzmu, gdy na środowe spotkanie z Artmedią w Lidze Mistrzów wybiegło 11 (słownie: jedenastu) obcokrajowców!
A może Ze Maria, Martins, Adriano są blondynami o niebieskich oczach?
Stefano Deflorian
(INTERIA.PL)
Szkoda ze takie sytuacje sa jeszcze na stadionach. Moze ma ktos link do tego zdarzenia??
- m4Tiex
- Juventino
Oglondalem ten mecz i widzialem jak ZORO chcial oposcic boisko i Adriano z innymi go zatrzymywali ale nie rozumialem oco chodzi bo komentatorzy byli Azjatami 
Naprawde szkoda mi tych pilkarzy ,ze sa wygwizdywani i wyzywni za to ,ze urodzili sie o czarnym kolorze skory .
Takich kibicow to tylko do klatki z malpami to wtedy by sie poczuli tak jak ci co sa wyzywani i obrzucani roznymi przedmiotami(np.banany).

Naprawde szkoda mi tych pilkarzy ,ze sa wygwizdywani i wyzywni za to ,ze urodzili sie o czarnym kolorze skory .
Takich kibicow to tylko do klatki z malpami to wtedy by sie poczuli tak jak ci co sa wyzywani i obrzucani roznymi przedmiotami(np.banany).
Aaaa...aaaaa mocniej
- Jasiek-x
- Juventino
N oto Inter ma problem, zreszta od jakiegos czasu i wg mnie włoska federacja powinna im jakoś pomóc lub zmusić do podjęcia kroków w tej sprawie. A co do Zoro to go popieram najpierw jego sprzeciw, a później powrót na boisko i zachowanie się fair. A co do braku patriotyzmu - przeciez klub powstał i jak nazwa wskazuje miał być pracodawca dla piłkarzy z zagranicy, więc za bardzo nie rozumiem postępowania polityków...
- Bukol87
- Juventino
kurcze ja nie widzialem tego zdarzenia a chcialbym to zobaczyc na pewno musialo to wygladac dosc komicznie chociaz cala sytuacja juz taka nie jest. Mysle ze Inter rozwiaze ten problem i nie zdarza sie juz takie sytuacje na wloskich stadionach.
- Pilekww
- Juventino
Nie moge tego zrozumieć jak tak mozna sie zachowywać tylko dlatego ze ktos ma inny kolor skóry czyli więcej melaniny :o Ja osobiśćie daże ich sympatią bo poprostu są normalnymi ludźmi a newt bardziej sympatyczniejszymi od "Nas" doświadczyłem tego bo mialem okazje byc w Paryzu a tam jak chyba więcie jest duzo murzynów i z jednym nawet rozmawiałem
mówie wam spoko ludzie.
A tak do tematu to Adriano z Martinsem sie zachwali ładnie inaczenij niz ich kibice, o których sie wypwowidac nie będę... :!:
PS Sam noszę opaski STAND UP SPEAK UP bo uwazam ze każdy człowiek niezaleznie od koloru skóry jest równy!

A tak do tematu to Adriano z Martinsem sie zachwali ładnie inaczenij niz ich kibice, o których sie wypwowidac nie będę... :!:
PS Sam noszę opaski STAND UP SPEAK UP bo uwazam ze każdy człowiek niezaleznie od koloru skóry jest równy!
"... Mamy 42 kluby w Serie A i B. Wszyscy rozmawiają, jedyny głuchoniemy klub to Inter." - Luciano Moggi
- El Nino
- Juventino
Zal mi tych murzynów... Ciągle ich wyzywają a oni nic nie poradzą na to ze są "czarnymi". Kibice Interu powinni miec zakaz wejscia na stadion..
Cieakawe co by było jakby na swiecie było najwiecej murzynów i wszyscy smiali by sie z bialych to czy kibicom interu byloby tak wesolo.. c
Cieakawe co by było jakby na swiecie było najwiecej murzynów i wszyscy smiali by sie z bialych to czy kibicom interu byloby tak wesolo.. c
- Pirlo
- Juventino
Kibice Interu poraz kolejny pokazują swoj poziom....żałosne jak oni potrafia sie osmiszać :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: ....przeciez trzeba byc skonczonym kretynem zeby robic cos takiego...no ludzie to ja juz wole zeby na Juve nie przychodziło zbyt duzo kibiców ale zeby zachowywali sie jak ludzie i kibice niż 80 tys ludzi ale kretyn jak to ma miejsce w Mediolanie-oczywiscie nie o wszystkich tu mowa.Szkoda wogole coos gadac o zajsciu z Zoro, tylko zastanawia mnie jedno...gdzsie wtedy był sedzia
Przeciez w Hiszpani jest tak ze gdy są rasisitowskie okrzyki sedzia ma prawo przerwac mecz....czy we Włoszech tak niema

- Bartas_01
- Juventino
To Jest dziwne... Ja osobiscie bardzo lubie murzynkow :-D zawsze mnie pociagal ich styl i to nie tylko pilkarzy ale tez wszystkich raperow. 50 cent The Game itp. nie rozumiem jak moglo nastapic takie cos na stadionie... moze Kibice chcieli w ten sposob pokazac swoja slabosc...??
- Włodar
- Juventino
Jeśli jeszcze ktoś nie widział to podaje link do strony Rai, na której znajduje się artykuł a także materiały filmowe (słabej jakości) oraz zdjęcia dotyczące tego zajścia :
http://www.raisport.rai.it/sportarticol ... 41,00.html
Oczywiscie takie zachowanie się kibiców jest według mnie skandaliczne, powinno spotkać się z reakcją nie tylko włoskiej federacji ale przede wszystkim władz klubu. Co do Zoro to uważam, że postąpił słusznie schodząc z boiska, pokazał w ten sposób to, czego być może nie dostrzegali (lub nie chcieli dostrzec) delegaci FIGC na ten mecz. Również powrót na boisko był słuszny, myślę, że od początku nie chciał on definitywnie zejść z boiska a jedynie zaznaczyc tym akcentem rasistowskie zachowanie kibiców z Mediolanu
http://www.raisport.rai.it/sportarticol ... 41,00.html
Oczywiscie takie zachowanie się kibiców jest według mnie skandaliczne, powinno spotkać się z reakcją nie tylko włoskiej federacji ale przede wszystkim władz klubu. Co do Zoro to uważam, że postąpił słusznie schodząc z boiska, pokazał w ten sposób to, czego być może nie dostrzegali (lub nie chcieli dostrzec) delegaci FIGC na ten mecz. Również powrót na boisko był słuszny, myślę, że od początku nie chciał on definitywnie zejść z boiska a jedynie zaznaczyc tym akcentem rasistowskie zachowanie kibiców z Mediolanu
- gonzo
- Interista
Kolejny raz kibic Juventusu pokazuje swoją ignorację.Kibice Interu poraz kolejny pokazują swoj poziom....żałosne jak oni potrafia sie osmiszać
Dziwne ze sie tak nie oburzales gdy to samo dzialo sie niedawno na meczu Lazio, albo kilka lat temu na meczu Treviso.
Poza tym wsrod kibicow Juventusu na pewno są takie same osoby, a nie wiadomo nic o nich bo na kazdy mecz przychodzi maksymalnie 20 tyś ludzi :rotfl:
Co proponujesz? Bo nie za bardzo wiem jak mialoby to zostać przeprowadzone.przede wszystkim władz klubu
- herr_braun
- Juventino
Bardzo inteligentnie...bukol87 pisze:Samuel Eto'o, który zareagował bardzo inteligentnie. Zdobycie gola w lidze hiszpańskiej uczcił bowiem, tańcząc w stylu małpy...
no ładne lolki. Nie chciałbym żeby coś takeigo miało miejsce w Juve albo w Legii.bukol87 pisze:na środowe spotkanie z Artmedią w Lidze Mistrzów wybiegło 11 (słownie: jedenastu) obcokrajowców!
Co do tematu to nie ma co przesadzać. Z jednego sie smieją że drewniak, z jednego że ma krzywe zęby a z innego że ma czarny kolor skóry. Oczywiście należy to potępić bez dwóch zdań ale też nie ma co przesadzać.
Każdy kto był na jakimś poważniejszym meczu i nie na jakiejś trybunie dla vipów etc wie, że drużyna gości jest zbluzgana od góry do dołu łącznie ze swoimi rodzinami zwłaszcza rodzicielkami. Jestem temu notabene przeciwny ale ma to też swój urok. Ale jeśli wśród tej drużyny jest jakiś murzyn to już mówi się o rasizmie.
To tak trochę odchodząc od tematu, który jest rzeczywiście przykry.
- TdF
- Interista
Ale Wy dziwni jesteście. Przecież takie zachowania są na 90% wszystkich meczów Serie A. Teraz się wielkie halo zrobiło bo Zoro odstawił taką szopkę. Ja oczywiście nie pochwalam takiego zachowania (rasizmu) ale nie można generalizować, że wszyscy kibice Interu są ksenofobami. Chciałbym zauważyć, że Inter spośród włoskich klubów zrobił najwięcej na rzecz walki z rasizmem, a że znajdzie się grupa myśląca inaczej to już trudno mieć na to wpływ. A tak pyzatym pojazd na Zoro nie był spowodowany tylko kolorem jego skóry. :idea:
Inter per Sempre

- Paolo_Rossi_1982
- Juventino
I właśnie dlatego wolę 20 tysięcy kibiców, którzy skupiają się wyłącznie na kibicowaniu własnej drużynie, niż 50 tys. ludzi obrażających kogoś tylko dlatego, że ma inny kolor skóry ... :roll:gonzo pisze:Poza tym wsrod kibicow Juventusu na pewno są takie same osoby, a nie wiadomo nic o nich bo na kazdy mecz przychodzi maksymalnie 20 tyś ludzi :rotfl:
Tak zapewne ... też macie pomysły na tłumaczenie głupoty własnych ultrasów, pff :roll: W taki razie można powiedzieć, że na 90% wszystkich meczów Serie A bombarduje się murawę racami i rani piłkarzy, rzuca skuterem czy wykrzykuje rasistowskie hasła w kierunku czarnych. Z tego wynika, że we Włoszech dzieje sie o wiele gorzej niż w polskiej piłce!TdF pisze:Przecież takie zachowania są na 90% wszystkich meczów Serie A.
TdF pisze:ale nie można generalizować, że wszyscy kibice Interu są ksenofobami.
Tak jak nie wszyscy kibice romy rzucają monetami w piłkarzy i sędziów, nie wszyscy Laziale to rasiści itd. Ultrasi tych klubów są jednak na trybunach i tym samym utożsamiają się z danym klubem. Twoim zdaniem trzeba siedzieć cicho i nie nagłaśniać takiej bezmyślności?
TdF pisze:Chciałbym zauważyć, że Inter spośród włoskich klubów zrobił najwięcej na rzecz walki z rasizmem
Chyba jednak zbyt mało skoro klub nawet własnym kibicom nie potrafił uzmysłowić jakim złem jest rasizm

TdF pisze:A tak pyzatym pojazd na Zoro nie był spowodowany tylko kolorem jego skóry. :idea:
A to ciekawe ...

Ostatnio zmieniony 29 listopada 2005, 20:59 przez Paolo_Rossi_1982, łącznie zmieniany 1 raz.