Czym różnią się Polacy od Czechów??
- Sławek
- Juventino
Ostatnimi czasy oglądając występy Polskiej i Czeskiej reprezentacji zastanawiałem czym fizycznie różnią się te dwa narody (niczym). A jednak to oni piłkarsko nas przewyższają, może dlatego że są bliżej południa
. Mam nadzieje że ktoś mi to wyjaśni??

- ADAMJUVENTUSPL
- Juventino
Oni mają: Nedveda,Rosickiego,Kollera,Braosa jest ich jeszcze trochę.
A my mamy: Kosowskiego,Zdebela,Wichniarka,Olisadebe,Dudka(to jest jedyna pozycja gdzie mamy lepszą obsadę od nich, choć on też zawodzi)
Porównaj Nedveda do Kosowskigo ,Kollera do Olisadebe itd.
To chyba wystarczy za wyjaśnienie. A pozatym Czechami interesuje się Juve, a Polakami nie.
A my mamy: Kosowskiego,Zdebela,Wichniarka,Olisadebe,Dudka(to jest jedyna pozycja gdzie mamy lepszą obsadę od nich, choć on też zawodzi)
Porównaj Nedveda do Kosowskigo ,Kollera do Olisadebe itd.
To chyba wystarczy za wyjaśnienie. A pozatym Czechami interesuje się Juve, a Polakami nie.
Są trzy rzeczy które kocham Rodzina,Bóg oraz Juventus
"Łatwej jest wygrać drużynie zgranej, choć bez gwiazd, niż jedenastu niezgranym z sobą megapiłkarzom"
Alessandro Del Piero
"Łatwej jest wygrać drużynie zgranej, choć bez gwiazd, niż jedenastu niezgranym z sobą megapiłkarzom"
Alessandro Del Piero
- Siewier
- Administrator
- Podziekował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Do tego co napisał ADAMJUVENTUSPL dodam ino to że w Czechach na lepszym poziomie jest system szkolenia młodzieży co wyjaśnia dlaczego my mamy takich piłkarzy a oni takich.... :?
- Marco_Biancini
- Juventino
Tak to w polsce jest ze w klubach mlodziezowych przeważają ludzie ze slumsów. A człowiek troche wyżej postawiony społecznie, który nawet ma olbrzymii talent nie chce sie z takimi integrowac. Wcale mu sie nie dziwie.
Dziękuje Panu Domenico Maggiora!
To dzięki Panu teraz tu jestem!
All thanks to Mr. Domenico Maggiora!
I'm here now - thanks to you!
- BIGGI
- Qualità Juventino
wyjąłes mi to z ust. Dokladnie, przede wszystkim SZKOLENIE. A w Polsce z tym jest cieniutko....chyba wszyscy to widzimy....a przeciez na pewno moglibyśmy miec nie jedego Rosickiego czy nawet Nedveda....a trzeba sie zająć człowiekiem jak najwczesniej bo ile to my juz talentów zaprzepaściliśmy, a ile sie nawet rozwinąć nie miało możliwosci.... :?Siewier pisze:Do tego co napisał ADAMJUVENTUSPL dodam ino to że w Czechach na lepszym poziomie jest system szkolenia młodzieży co wyjaśnia dlaczego my mamy takich piłkarzy a oni takich.... :?
- Gianluigi
- Juventino
Nie umiemy zadbac o to kiedy pilkarz z juniora przechodzi w wiek seniora.
Taki Grzelak ,Madej Nawotczynski, Strak Brozek i inni byli najlepsi w europie do lat 16 potem zostali najlepsi na swiecie do lat 18 ,a co sie z nimi teraz dzieje >? Wcale nie mamy gorszej mlodziezy niz wlochy ,anglia czy hiszpania ,a jednak nie umiemy tego wykorzystac .Powinnismy takie mlode perelki sprzedac do wloch , hiszpani tam by ich dobrze wytrenowali i teraz byli by z nich klasa swiatowa .
Taki Grzelak ,Madej Nawotczynski, Strak Brozek i inni byli najlepsi w europie do lat 16 potem zostali najlepsi na swiecie do lat 18 ,a co sie z nimi teraz dzieje >? Wcale nie mamy gorszej mlodziezy niz wlochy ,anglia czy hiszpania ,a jednak nie umiemy tego wykorzystac .Powinnismy takie mlode perelki sprzedac do wloch , hiszpani tam by ich dobrze wytrenowali i teraz byli by z nich klasa swiatowa .
- BIANCONERI
- Juventino
Czesi lepiej pracuja z młodzieżą,mają solidną lige ze Sparta Praga na czele.Mają też wielkie indywidualności jak Nedved,Rosicki,czy Koller..ale mimo tego nie zawsze udaje im się awansowac do wielkich imprez.
"Bestia najgorsza zna troche litości lecz ja jej nie znam,więc nie jestem bestią"

- RUDI
- Juventino
Dokladnie a nawet jesli taka osoba chcialaby juz sie zintegrowac to zosatnie olany i odrzuconyMarco_Biancini pisze:Tak to w polsce jest ze w klubach mlodziezowych przeważają ludzie ze slumsów. A człowiek troche wyżej postawiony społecznie, który nawet ma olbrzymii talent nie chce sie z takimi integrowac. Wcale mu sie nie dziwie.
Ale jest jeszcze jeden wazny czynnik wplywajacy na roznice klas pilkarzy polskich i czeskich. Otoz w Czechach w byle miateczku znajduje sie boisko z oswietleniem przy osiedlach gdzei mlodziez moze grac a u nas??? gra na asflacie czy na byle jaki kartoflisku to nie to samo !
FORZA JUVE
- Marco_Biancini
- Juventino
I jeszcze jedno. W Polsce każdy kto umie kopnąc pilke troche mocniej jest od razu typowany na piłkarza. W wyszkoleniu młodzików brakuje nacisku na technikę i realizowanie założeń technicznych. K to w Polsce gra z finezją, polotem i tzw. czarem boiskowym? Chyba tylko Kosowski z Wisly - moze być z niego naprawde wielka gwiazda kiedyś. Musi tylko zostać oddany w ręce jakiegoś porządnego trenera.
Dziękuje Panu Domenico Maggiora!
- miloo7
- Juventino
Gdy wyjechałem na obóz piłkarski do czech z klubem agrykola to tam rozegraliśmy 6 sparingów z wiejskimi klubami : przegraliśmy 3 mecze zremisowaliśmy 2 i odnieśliśmy 1 zwycięstwo. A gdy graliśmy ze slavią praga to przegraliśmy 2:6
- RUDI
- Juventino
Jednak w gruncie rzeczy nasza mlodziez nie jest zla mamy przeciez wiele sukcesow w kategoriach mlodziezowych jednak ci mlodzi zawodnicy nie potrafia zostac dobrze wprowadzeni do reprezentacji seniorskich i marnuja swoj talent
FORZA JUVE
- Dżejson
- Juventino
oto czym Polacy różnią się od Czechów:
1. mówimy w innym języku (chociaż podobnym)
2. mamy dostęp do morza a Czesi nie
3. w Czechach bardziej profesjonalnie podchodzą do sportu
4. Nedved, Rosicky, Koller, Baros, Poborsky, Jankulovski itd. :-D
1. mówimy w innym języku (chociaż podobnym)
2. mamy dostęp do morza a Czesi nie
3. w Czechach bardziej profesjonalnie podchodzą do sportu
4. Nedved, Rosicky, Koller, Baros, Poborsky, Jankulovski itd. :-D
- Machlik
- Juventino
różnica jest jedna oni grają bo to kochają, nasi grają dla kasy. i prosze, różnice widać, czesi to teraz jedna z najsilniejszych reprezentacji, grają w silnych klubach, a nasi....wyjeżdżaja na zachód i grzeją ławe w przeciętnych, a nawet słabych klubach, ale co tam, ważne że kasa leci...eh...