Aborcja..

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ

Czy aborcja to morderstwo?

Można wybrać tylko 1. opcję

68
69%
24
24%
7
7%

Liczba głosów: 99

mnowo

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 lipca 2005, 09:52

Wczoraj bylem w Lublinie (zdarza mi sie czasem :roll: ), i przechodzac obok Poczty Glownej, zauwazylem spora wystawe plakatow i fotografii odnosnie aborcji. To chyba jakas zorganizowana akcja, bo na taka to wygladalo, z reszta slyszalem, ze glosno tez o niej w lubelskich radiach.

Plakaty przedstawialy koszmarne zdjecia nienarodzonych dzieci, ktore zabito w szpitalach przez aborcje- przerwanie ciazy. Pokazane byly zdjecia plodu w roznych stadiach rozwoju, ale zawsze juz martwe, usuniete. Zdjecia byly wstrzasajace, naprawde :doh: (Dragon, BIGGI- nie wiem, czy byliscie w okolicach pomnika Pilsudskiego i widzieliscie to wszystko?)..

Ciekawe byly tez hasla, ktore umieszczono. Na jednym plakacie z jednej strony bylo zdjecie katowanego wieloryba, z drugiej martwy płód, i napis "Chcemy traktowac zwierzeta po ludzku, a ludzi traktujemy jak zwierzeta", albo inne w tym stylu. W kazdym badz razie dzialaly na wyobraznie :|

Osobiscie jestem jak najbardziej przeciwny aborcji, gdyz uwazam, ze nawet nienarodzone dziecko juz jest zywe i usuwanie ciazy to morderstwo, ale sa ludzie, ktorzy uwazaja inaczej. I to z roznych powodow. Chcialbym poznac Wasze zdanie na ten temat.

BIGGI

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 lipca 2005, 10:25

Widziałem w Panoramie Lubelskiej te zdjęcia (w innym miescie chyba tez kiedys byla ta wystawa)

A moje zdanie ?? Jestem za dopuszczeniem aborcji w przypadku :
- gwałtu (ale gwałtu a nie "gwałtu")
- zagrozenia życia matki przez płód
- ciężkiego kalectwa płodu

Mysle ze tylko w tych przypadkach mozna dopuscić aborcje, a wszelkie inne to zwykle widzimisie (nastolatki,wielodzietnosc itp).
Oczywiscie kazda sytuacja jest inna (psychika osoby, stopień kalectwa itp i na prawde uwazam ze tylko WYJATKOWO mozna aborcje dopuscić :!: :!: )
Ale oby jak najmniej takich rzeczy, gdyz mimo wszystko jest to pozbawianie zycia.
Ostatnio zmieniony 16 lipca 2005, 13:39 przez BIGGI, łącznie zmieniany 2 razy.

Spitfire

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 lipca 2005, 10:38

BIGGI pisze:Widziałem w Panoramie Lubelskiej te zdjęcie (w innym miescie chyba tez kiedys byla ta wystawa)

- gwałtu

Mysle ze tylko w tych przypadkach mozna dopuscić aborcje, a wszelkie inne to zwykle widzimisie (nastolatki,wielodzietnosc itp).
Ale oby jak najmniej takich rzeczy, gdyz mimo wszystko jest to pozbawianie zycia.
no i ja tak mysle,w skrajnych przypadkach powinno sie dopuscic do aborcji.A co do akcji to tak samo było w Łodzi.Wg mnie jest to głupie,niesmaczne i bezcelowe.Bo co to da,najwyżej doprowadzi ludzi do mdłości bo jak będą chcieli usunąć to i tak usuną

tylko margaryna mleczna jest na ciążę skuteczna
wiwat

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 lipca 2005, 10:52

Ja niestety zdjec nie widzialem, ale jestem sobie w stanie to wyobrazic z pewnych innych wzgledow - zgadzam sie z przedmowcami na temat zasadnosci stosowania tego makabrycznego zabiegu. Nie moze byc tak, ze matka, ktora niewiadomo gdzie ma rozum w momencie poczecia, po 2 miesiacach ciazy, uswiadamia sobie, ze jest w trudnej sytuacji materialnej i zada przerwania ciazy - przeciez to jest chore. Ludzie, ktorzy tak postepuja sa dorosli i powinni sobie zdawac sprawe z konsekwencji swojego dzialania, przeciez jest mnostwo sposobow aby uniknac ciazy, a w ich przypadku czesto tez morderstwa. Bo nie bojmy sie nazywac aborcji, dajmy na to w 10 tygodniu ciazy, morderstwem. Od 40 dnia ciazy bije serce dziecka, i co z tego ze ma on wtedy 8-10 mm - kwestia czasu jest kiedy rozwinie sie, urosnie i bedzie zyl tak jak my. A argumenty typu: "a moze to bedzie zlodziej czy morderca, jak rodzice pochodza z patologicznej rodziny" nigdy mnie nie przekonaja, bo sa smieszne i bezpodstawne. Nie slyszalem, zeby ktos w/w teze udowodnil kiedykolwiek w jakichs powaznych badaniach. Uwazamy sie za ludzi, a nawet zwierzeta sie tak nie zachowuja :doh: Rozumiem, ze sa sytuacje uzasadnione, kiedy taki zabieg ratuje zycie matki albo dziecko po porodzie bedzie zylo 2 minuty, bo nie rozwinelo sie prawidlowo - wtedy OK.

mnowo

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 lipca 2005, 11:01

BIGGI pisze:A moje zdanie ?? Jestem za dopuszczeniem aborcji w przypadku :
- gwałtu
O wlasnie, nie moglem sobie przypomniec, co tam jeszcze bylo na tej wystawie. Byl tez plakat, na ktorym z jednej strony byl facet w kajdankach i podpis "przestepstwo" a z drugiej martwy płód i podpis "morderstwo". Calosc byla oczywiscie o aborcji poprzedzonej gwaltem, czy jak to inaczej nazwac, w kazdym badz razie byla ona rowniez potepiona.
Inne plakaty przedstawialy porownania mordow w krajach pokroju Jugoslawii itp z mordami (morderstwami) w postaci aborcji. Albo pokazano ratownika, ktory ratuje dziecko ze szponow wojny i oglasza sie go bohaterem, podczas gdy tysiace nienarodzonych dzieci jest mordowanych bez rozglosu.

W kazdym badz razie, aborcje przedstawiono z punktu widzenia (o ile tak to mozna w ogole nazwac) mordowanych dzieci, totez potepiono kazda jej postac, bez wzgledu na przyczyne.

filippo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 lipca 2005, 11:13

Aborcja to zdecydowanie morderstwo!!! ja widziałem film i to jest straszne. Aborcja powinna byc karana więzieniem. Nie można dopuścić do jej zalegalizowania!!!

forumowy ujadacz
Bad_Magick

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 lipca 2005, 11:19

Albo (1) traktujemy płód jak człowieka i nie zezwalamy na ŻADNĄ aborcję w tym płodów upośledzonych oraz tych 'powstałych' w wyniku gwałtu, albo (2) nie traktujemy ich jak ludzi i zezwalamy na aborcje w KAŻDEJ sytuacji.

Ad.1.
Nikt nawet nie dopuszcza myśli, że można by zabijać dzieci upośledzone już po urodzeniu. Dla każdego to już mordetstwo. Noi rzeczywiście. Ale jeśli traktujemy płody jako istoty ludzkie to tak samo ich zabijanie jest morderstwem. W sprawie gwałtów podobnie. Skoro to istota ludzka to nie można jej zabić dlatego, że tak będzie łatwiej i usprawiedliwiać się tym, że ten mały człowiek jest wynikiem okrutnego przestępstwa. Człowiek to człowiek i tyle, nie zabijać. W takim przypadku jedynym powodem może być znaczne zagrożenie życia matki.

Ad.2.
Ale jeśli nie traktujemy płodu jak nowego człowieka to czemu zabronić nastolatkom usuwać 'skutków' trochę zbyt udanych imprez ? Wtedy powinna być już zupełna dowolność i każda , która zechce powinna móc usunąć ciążę.

Tak więc wszystko rozbija się o to: jak traktować płód - już jak człowieka , czy jeszcze nie. Która opcja wydaje wam się bliższa ? Bo mieszać ich nie wolno.

EDIT: Płód, zarodek, może jeszcze zygota ? Niezależnie od stadium i nazwy tu nie medycyna ma decydować.
Ostatnio zmieniony 16 lipca 2005, 12:20 przez Bad_Magick, łącznie zmieniany 1 raz.

wiwat

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 lipca 2005, 11:19

mnowomiejsky pisze:aborcje przedstawiono z punktu widzenia (o ile tak to mozna w ogole nazwac) mordowanych dzieci, totez potepiono kazda jej postac, bez wzgledu na przyczyne
Ale to jakas paranoja straszna, bo jak mozna nie przeprowadzic aborcji w sytuacji, gdy dalsza ciaza moze zabic z prawdopodobienstwem 90-kilku %
zarowno matke i dziecko ---> no to w tej sytuacji gina 2 osoby. Mniejszym zlem jest raczej zabieg i chyba nikt nie ma co do tego watpliwosci.
Ta cala akcja w Lublinie to pewnie "wybryk" LPR i Radia Maryja, bo nikogo innego o to nie podejrzewam :wink:

Coolfi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 lipca 2005, 11:25

BIGGI pisze:A moje zdanie ?? Jestem za dopuszczeniem aborcji w przypadku :
- gwałtu
- ciężkiego kalectwa płodu.
Zgadzam się. Pierwszy przypadek jest w naszym kraju dość często spotykany. Niestety, bywa że w wyniku gwałtu kobieta bądź często jeszcze młoda dziewczyna załamuje sie kompletnie i nie widzi innego wyjścia niż aborcja. Niekiedy dół psychiczny bywa i taki że zdesperowana ofiara pragnie odebrać sobie życie. Z tego co słyszałem czasem jest tak, że ciąża zgwałconej dziewczyny zostaje przerwana aborcją na czarno, aby nikt z otoczenia ofiary nie dowiedział się o jej dramacie. To jest chore. Wiele było przypadków że ludzie wykonujący tego typu zabiegi nie są do nich przygotowani i w pełni uprawnieni. Zdesperowana dziewczyna, nie wiedząc co zrobić wyjścia szuka w takiej aborcji, nie zdając sobie sprawy jakie to dla niej zagrożenie.
Co do dwóch pozostałych przypadków - tu nie mam żadnego. Zgadzam sie w 100%. Według mnie jeśli istnieje zagrożenie życia matki przez płód, powinien on zostać usunięty, choć wszystko zależy od matki. To ona musi podjąć decyzję będąc w pełni świadoma zagrożenia jakie niesie za sobą poród. Jeśli chodzi o kalectwo płodu - tu także nie miał bym zastrzeżeń, ale czasem warto zastanowić się nad tym czy takie dziecko ma szansę na dalszy rozwój po porodzie i ewentualnie (zależnie od stopnia kalectwa płodu) pozwolić mu na życie...
Pozdrawiam.
P.S. Wreszcie jakiś temat gdzie może wywiązać sie jakaś dyskusja.
Ostatnio zmieniony 16 lipca 2005, 11:39 przez Coolfi, łącznie zmieniany 1 raz.

Podobno w chwili śmierci...
tracimy 21 gramów naszej wagi.
Każdy.
ULAT

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 lipca 2005, 11:28

Temat jak rzeka....aborcja ma zarówno swych przeciwników jak i gorących zwolenników. Wątpię a by w najbliższych latach została w Polsce zalegalizowana ale ilość nielegalnych zabiegów stale wzrasta.

gosciu_Muranista

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 lipca 2005, 11:47

BIGGI pisze:Widziałem w Panoramie Lubelskiej te zdjęcia (w innym miescie chyba tez kiedys byla ta wystawa)

- gwałtu
Co do tych 3 przez Ciebie wymienionych punktów to są one zgodne z prawem. Nazywa się to "przypadkami przerwania ciąży w sposób legalny w szpitalu". Przypadku 1 czyli gwałt- przerwać ciąże można do 12tygodnia ciąży. Jeśli chodzi o pkt.2 i 3 to przerwania ciąży można dokonać gdy dziecko może samodzielnie żyć(czyli w 6-7 miesiącu).
Natomiast co do kar za przerwanie ciąży to jeśli jest ona za zgodą kobiety to osobie, która przeprowadziła "operację" grozi kara pozbawienia wolności do lat 3.
Czyli gdyby zastosować się do ustawy o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży to aborcja w zasadzie może tyczyć się tylko gwałtu gdyż pozostałe dwa przypadki mogą nastąpić gdy dziecko będzie mogło same żyć czyli jest to poprostu jest to przyśpieszenie ciąży.

mnowo

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 lipca 2005, 11:51

Zła_Wróżka pisze:Albo (1) traktujemy płód jak człowieka i nie zezwalamy na ŻADNĄ aborcję w tym płodów upośledzonych oraz tych 'powstałych' w wyniku gwałtu, albo (2) nie traktujemy ich jak ludzi i zezwalamy na aborcje w KAŻDEJ sytuacji.
(...)
Tak więc wszystko rozbija się o to: jak traktować płód - już jak człowieka , czy jeszcze nie. Która opcja wydaje wam się bliższa ? Bo mieszać ich nie wolno.
Ja uwazam, ze plod nalezy bezsprzecznie traktowac juz jako zywa istote. No bo w ktorym momencie mamy przyjac, ze "zaczyna sie nowe zycie"? Czy ze "powstalo nowe zycie"? Uwazam, ze w momencie zaplodnienia. Co z kolei w moim przypadku prowadzi do tego, ze uwazam, ze przerwanie zycia w ktorymkolwiek momencie po zaplodnieniu, czy to bedzie 1. tydzien, czy 4. czy 20.- to morderstwo.

Co do przerwania ciazy w przypadku zagrozenia zycia ktoregos lub obydwu- matki i dziecka, to jest dosc delikatna i zarazem szalenie kontrowersyjna sprawa, ale moim zdaniem nie da sie zaprzeczyc, ze i w tym wypadku mielibysmy do czynienia z morderstwem. Byc moze wg niektorych byloby to usprawiedliwione tym, ze dzieki temu morderstwu przezyje ktos inny, ale pewne rzeczy beda tutaj niezaprzeczalne. Niestety.

Notch

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 lipca 2005, 12:04

A teraz smutna prawda. Wiecie kto zabrania oborcji? Kobiety powyzej 50, po menopauzie ktore nie maja zadnych szans za zajscie w ciaze.
Niestety (a moze stety) w medycynie sa pewne ustalenia dzieki ktorym mozna (bylo) rozwiazac wlasnie takie problemy. Aborcja jest dopuszczona do 3 miesiaca ciazy w wypadkach wymienionych przez mnowomiejsky'ego. Do 3 jest to zarodek, nie plod. Dochodzi wtedy do samoitnych aborcji, kobieta nawet nie wie ze poronila (jezeli nie wiedziala o ciazy). I to tez jest mordersto? Pozdro

stahoo pisze: To naprawdę mądra wypowiedź!
No baa
Johnny777

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 lipca 2005, 12:28

Zła_Wróżka pisze:Albo (1) traktujemy płód jak człowieka i nie zezwalamy na ŻADNĄ aborcję w tym płodów upośledzonych oraz tych 'powstałych' w wyniku gwałtu, albo (2) nie traktujemy ich jak ludzi i zezwalamy na aborcje w KAŻDEJ sytuacji.

Ad.1.
Nikt nawet nie dopuszcza myśli, że można by zabijać dzieci upośledzone już po urodzeniu. Dla każdego to już mordetstwo. Noi rzeczywiście. Ale jeśli traktujemy płody jako istoty ludzkie to tak samo ich zabijanie jest morderstwem. W sprawie gwałtów podobnie. Skoro to istota ludzka to nie można jej zabić dlatego, że tak będzie łatwiej i usprawiedliwiać się tym, że ten mały człowiek jest wynikiem okrutnego przestępstwa. Człowiek to człowiek i tyle, nie zabijać. W takim przypadku jedynym powodem może być znaczne zagrożenie życia matki.

Ad.2.
Ale jeśli nie traktujemy płodu jak nowego człowieka to czemu zabronić nastolatkom usuwać 'skutków' trochę zbyt udanych imprez ? Wtedy powinna być już zupełna dowolność i każda , która zechce powinna móc usunąć ciążę.

To chyba najlepszy głos w tej dyskusji :ok:
Właśnie - albo człowiek jest od poczęcia - i wtedy jakakolwiek aborcja jest morderstwem, albo nie - i wtedy jak to Zła Wróżka (Bad Magic) powiedział - dopuszczamy aborcję w każdym przypadku.

Osobiście jestem przeciwnikiem aborcji nie tylko ze względów wiary, ale również z innych. Jestem biologiem z wykształcenia i moge zainteresowanym podrzucić garść informacji co w dziecku już "działa" do 12 tygodnia ciąży kiedy jeszcze można je w majestacie prawa usunąć.

Co do wystawy - tej nie widziałem - widzialem podobne - ale wydaje mi się że one są potrzebne - może kogoś zniesmaczą, ale od niesmaku gorsza jest ignorancja i niewiedza tego tematu.
Notch pisze:Aborcja jest dopuszczona do 3 miesiaca ciazy w wypadkach wymienionych przez mnowomiejsky'ego. Do 3 jest to zarodek, nie plod. Dochodzi wtedy do samoitnych aborcji, kobieta nawet nie wie ze poronila (jezeli nie wiedziala o ciazy). I to tez jest mordersto? Pozdro
A wiesz co to jest świadomość popełnianych czynów? Bo z tego zdania wynika że nie.

Dla mnie Człowiek "zaczyna się" w momencie zapłodnienia - już wtedy ma "komplet" potrzebny do dalszego rozwoju :-D

Dragon

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Nieprzeczytany post 16 lipca 2005, 13:32

Coolfi pisze: P.S. Wreszcie jakiś temat gdzie może wywiązać sie jakaś dyskusja.
Dokładnie :wink:

Osobiście nie widziałem tych plakatów, o których pisał mnowomiejsky, jednak głos w tej dyskusji oczywiście zabiorę. Wiele się dziś słyszy o aborcji, nie wiem czy widzieliście, myślę, że na pewno, jak wygląda dziecko po aborcji....to makabryczny widok, to już nie jest dzieckjo tylko szczątki ludzkie zalane krwią :roll: tego sie nie da opisać. Nawet na religi w tym roku maiłem temat o aborcji, tam też oglądałem zdjęcia, są różne rodzaje usunięcia ciąży, niepamiętam dokładnie dlatego nie napiszę, jednak efekt zawsze pozostaje ten sam...ktoś był bliski największego daru, życia, jednak się go nie doczekał :(

W przypadkach jakie wymieniliście, czyli gwałt, lub zarożenie życia, no aborcja jest raczej wskazana. Gwałt to wiadomo, nie zrobiła tego kobieta z własnej woli, co innego jakby na imprezie jak wspomniał Bad_Magick, nieco przecholowała. To też sie odbija na psychice, ma się tę świadomość, że już się nosiło dziecko, jednak do porodu nie doszło.
Zagrożenie życia to wiadomo, jak ktoś slusznie zauważył, lepiej usnunąć ciążę, niż okupić to utratą życia przez dzieko jak i matkę.

Reasumując, dla mnie to bardzo przykra sprawa, jakby nie było, niezależnie od przypadku, zabieramy ,komuś' szansę na życie...kto wie, ile takich osób kiedyś byłoby znaczący ludźmi na Świecie, ale można tylko gdybać, bo prawda jest brutalna :?

Obrazek
ODPOWIEDZ