Reklama na koszulkach Barcelony już od nowego sezonu !!

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ

Czy Laporta podją dobrą decyzję podpisując konrakt z Chinami ?

Można wybrać tylko 1. opcję

Pokaż wyniki
x_men_1988

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 maja 2005, 11:52

Pierwszy raz w 106-letniej historii piłkarze FC Barcelona będą grać z logo sponsora na koszulce. Za umieszczenie na niej na pięć lat słowa "Pekin" rząd Chin zapłaci ponad 100 mln euro.

Logotyp angielskiej nazwy stolicy Chin (Beijing) jest jeszcze w fazie opracowywania, ale na trykotach Barcelony zmierzającej po 17. w historii tytuł mistrza Hiszpanii na pewno się znajdzie. Początkowo rząd Chin chciał umieścić na koszulkach Barcy reklamę igrzysk w Pekinie w 2008 roku, ale wyłączne prawo do pięciu kół olimpijskich ma Międzynarodowy Komitet Olimpijski.

Trzeba było 106 lat, żeby "Duma Katalonii" się na to zdecydowała. Inne wielkie kluby od lat mają na koszulkach logo sponsorów, co zapewnia tym najsławniejszym ok. 20 mln euro za sezon. Lider tej klasyfikacji - turyński Juventus - otrzymuje rocznie 22 mln euro.

Ponad 100 tysięcy barcelońskich socios (członkowie klubu kibica, którzy co roku płacą regularne składki) długo się sprzeciwiało. Klub był na tyle bogaty, że stać go było na tak kosztowny kaprys, by logo sponsora na koszulkach piłkarzy nie było. Dopiero poprzedni prezes Joan Gaspart sprawił, że Barca popadła w finansowe tarapaty.

Klub z zapaści wyciąga nowy prezes Joan Laporta. To właśnie Laporta przekonał kibiców i udziałowców klubu, że przyjęcie oferty sponsora jest konieczne. Najpierw mówiono o firmie Bet and Win, ale według wielu fanów logo zakładów bukmacherskich źle wpływałoby na wizerunek klubu.

źródło : http://sport.onet.pl/1093477,wiadomosci.html

Jak dla mnie szok ! Myślałem ze jak juz podpiszą jakiś kontrakt to bedzie to więcej od tego co dostaje Juve , dużo więcej . Choć oczywiscie 20 mln € to i tak dużo . Barcelona jeszcze bogatsza bedzie jescze lespza , bo bede mieli wiecej kasy na transfery . Tylko czy bylo warto zerwać taką tradycję... ciężko powiedzieć , nie mieli tej reklamy i jakoś sobie radzili , ale z drugiej strony teraz potrzebne sa naprawde duze fundusze , zeby liczyc się w walce o najwięszke trofea , a ja nie chialbym zeby Barcelona była kiedyś zmuszona do sprzedaży najlepszych piłkarzy , z powodów finansowych , bo jest to klub który bardzo lubie i szanuje :) .

matechu

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 07 maja 2005, 12:06

Nie jest to jakies wielkie zaskoczenie, bo Laporta jak tylko objal posade prezesa oglosil, ze na koszulkach Barcy pojawi sie reklama. Tak wiec mamy kolejny dowod na to, ze dzisiejszym futbolem rzadza pieniadze. Chociaz z drugiej strony trudno sie dziwic, ze Laporta robi wszystko aby mial za co kupowac nowych pilkarzy

KOPEĆ

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 maja 2005, 12:12

Dla mnie to jest zwykłe sprzedanie się jakiemuś małemu Chińczykowi...
Tradycja dla klubu powinna być największą świętością... Myślę że prawdziwi kibice będą zawiedzeni.

Pawciosss

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 maja 2005, 12:30

Jak dla mnie szok ! Myślałem ze jak juz podpiszą jakiś kontrakt to bedzie to więcej od tego co dostaje Juve , dużo więcej . Choć oczywiscie 20 mln € to i tak dużo .
A ja myślałem, że jak już podpiszą jakiś kontrakt to będzie to w miarę normalny sponsor. Bo szczerze mówiąc narazie nie wyobrażam sobie koszulki Barcelony z napisem ... Pekin. Przecież jak to wygląda :? Jeden z najlepszych i najsławniejszych klubów na świecie ma na koszulce nazwę stolicy Chin. Ja bym nie ścierpiał takiego czegoś na koszulkach Juve.

gosciu_Muranista

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 maja 2005, 12:44

słuchy o tym że Barca w końcu będzie mieć sponsora na koszulkach już od dawna chodziły ale nie spodziewałem się że przyjmą ofertę z Chin!!!
Choć nawet Chińczycy nie mają jeszcze pomysłu jak to ma wyglądać. Oby tylko nie było rzeczywiście tak jak mówicie czyli napis "Pekin" bo to będzie fatalnie wyglądało. A co do samego udostępnienia no cóż wszystko kosztuje. I z czegoś trzeba płacić żeby utrzymać tak wielki klub jakim jest Barca i mieć na dobrych zawodników forse. Kibice napewno to zrozumieją bo wiedzą jaka jest sytuacja w Barcie i na rynku transferowym.

Reggie

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 maja 2005, 12:54

KOPEĆ pisze:Dla mnie to jest zwykłe sprzedanie się jakiemuś małemu Chińczykowi...
Tradycja dla klubu powinna być największą świętością... Myślę że prawdziwi kibice będą zawiedzeni.
Brak reklam to tradycja? Jeśli tak to już chyba wszystkie kluby zerwały z tradycją. Na pewno część będzie zawiedziona, ale część powie "Nareszcie", ta reklama napewn przyniesie duże korzyści Barcelonie. Sprzedaniem sie można nazwać zmianę nazwy klubu na nazwe sponsora (np. GKS Dospel K-ce).
Dziwne że Chiny chcą tak reklamować swoją stolicę, bo chyba chodzi tu głównie o promocje miasta. Czy zwiekszy to turystyke w Pekinie? :roll:

"Ludzie wybierają najczęściej rozwiązania pośrednie, które są najgorsze ze wszystkich, a to dlatego, że nie potrafią być ani całkiem źli, ani całkiem dobrzy." Niccolò Machiavelli
adrian_markuś

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 maja 2005, 13:00

No kasy sporo dostaną, ale że na koszulkach ma być nazwa miasta,no tego to jeszcze nie było :shock: .Ci hiszpanie mają jednak pomysły...Atletico Madrid mają na koszulkach tytuły filmów jakiejś wytwórni filmowej,nie pamietam już jakiej.Czyli wierni kibice Atletico co miesiąc by musieli nowe koszulki kupić.Jednym słowem-lol.

Forza Juve!!!
KOPEĆ

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 maja 2005, 13:03

Człowieku mówię o tradycji Barcelony, która nie miała reklam na koszulkach od ponad 100 lat...
Jakbyś wiedział to byś nie dawał takich głupich uwag =)

Wener

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 maja 2005, 13:04

Barca a z logo jakiegoś sponsora na koszulkach :!: Szkoda,ze Laporta chce zerwac z ponad 100-letnią tradycją, przecież te "czyste" koszulki Barcy zawsze budziły szacunek u kibicow, także innych drużyn. No ale z drugiej strony- 20 milionów euro to całkiem pokaźny zastrzyk finansowy dla klubu. Pamietajmy tez,ze nie ważne są koszulki(to a propo naszych nowych trykotów :wink: ) tylko płkarze i ich gra :D

Ja-JUVE-nek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 maja 2005, 13:12

matechu pisze: Tak wiec mamy kolejny dowod na to, ze dzisiejszym futbolem rzadza pieniadze.
Hehe na to nie trzeba dowodów :] Mozna powiedziec ze to swego rodzaju aksiomat jest :D

A co do Barcelony to dla Nas może być oczywiste, że prędzej czy później wezmą sponsora na koszulki, ale dziwi troche że to będzie Pekin ( kto to wymyslił??? Myśle że znalazłoby się wielu innych "normalnych" chętnych na sponsorowanie Barcy). Ale dla kibiców Barcy to największa zdrada ze strony zarządu. Barcelona wyróżniała się przez tyle lat brakiem reklam na koszulkach. Kibice prawie wszystkich klubów im temu zazdrościli....

Obrazek
mnowo

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 maja 2005, 13:15

Ktos kiedys powiedzial, ze "gdy w gre wchodza pieniadze, tam koncza sie wszelkie sentymenty". Moze nie zawsze to sie sprawdza, ale dosc czesto. Na przyklad w tym przypadku. Co prawda mnie to ani grzeje ani ziebi, nigdy nie zachwycalem sie tym, ze Barca akurat radzi sobie bez zadnego logo sponsora na koszulce, ale na pewno to byl (wlasnie- byl) jej swego rodzaju znak rozpoznawczy :roll: Rzeczywiscie, nie logo sponsora jest najwazniejsze tylko gra pilkarzy, cala ta sprawa na pewno wywola(la) sporo kontrowersji wsrod postronnych oraz wsrod kibicow Barcelony. Jesli chodzi o mnie, to ani tego nie pochwalam, ani nie krytykuje. Skoro zarzad Barcelony podjal taka a nie inna decyzje, widocznie mial swoje motywy. O motywach rzecz jasna wiemy- kasiora. Czy rzeczywiscie ta decyzja byla konieczna- to wiedza chyba tylko szefowie klubu. A z drugiej strony, zawsze to cos nowego... :roll: Moze nie bedzie sie tyle dyskutowac o czerwonych koszulkach Juve :wink:

gandalf

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 maja 2005, 13:18

Tak wiec mamy kolejny dowod na to, ze dzisiejszym futbolem rzadza pieniadze.
... i niestety górują nad 106-letnią tradycją Barcy.Uważam że to zła decyzja bo w końcu 106 lat to kawał czasu a Barcelona nadal jakoś sie trzymała bez reklam na koszulkach.Tylu ludzi ją podziwało a teraz wszystko legnie w grózach a szkoda.Myśle że bez tego też dali by rade.

Forza Grande Juve
Obrazek
Wojtom

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 maja 2005, 13:32

Jak dla mnie to schiza niezła :P
Miało być coś takiego http://www.olympic.org/common/images/ga ... ng_400.gif , ale chyba nie wyrazili zgody więc będą coś jeszcze kombinować. Ciekawe i bardzo kontrowersyjne, zwłaszcza, ze przez tak długi okres czasu Barcelona nie miała zadnego loga na swoich koszulkach. Przyzwyczaiłem się juz, ze nie mają tego loga i troche dziwnie bedzie to wygladać. Co dopiero powiedzą kibice Barcy :P Ale to jest kasa dla klubu, ktora na pewno się przyda, chocby na pensje dla nowego nabytku Barcy - Van Bommela :roll:

Zobaczymy jak wszystko będzie wygladać juz na koszulce, po wszystkich ustaleniach i zmianach. :)

Alteri vivas oportet, si tibi vis vivere.
envy_

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 maja 2005, 13:41

Rysiek pisze:
KOPEĆ pisze: Dziwne że Chiny chcą tak reklamować swoją stolicę, bo chyba chodzi tu głównie o promocje miasta. Czy zwiekszy to turystyke w Pekinie? :roll:
nie chodzi o reklamowanie miasta tylko o reklamowanie igrzysk ktore sie tam odbeda w 2008.. a na koszulce nie bedzie napisu "pekin" tylko jego angielska wersja "beijin" co moim zdaniem bedzie wygladalo jescze gorzej :)

Gibon

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 maja 2005, 13:58

Ehh, szkoda mi tych wszystkich socios. Laporta poświęca 106 letnią tradycję dla sprowadzania Del Horno i Milito oraz poprawienia sytuacji finansowej. Kto za 50 lat będzie w ogóle pamiętał tych piłkarzy? To niedorzeczność i absurdalnie głupia kalkulacja prezesa. Sprzedano ideały, których wartość jest nieporównywalnie większa od pieniądza. Po takich głosach sprzeciwu przypuszczam, że Laporta długo nie zagości na Camp Nou, a następca szybko wyciągnie wnioski z popełnionych błędów i możliwe jest, że będzie to jedynie krótki epizod w historii Barcy, taka malutka skaza na ich tradycji.

Obrazek

ODPOWIEDZ