Historia Polski i Świata - dyskusja

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Solaris

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 maja 2005, 21:15

Witam!!
Jak już kilka osob słusznie stwierdziło jest tu wielu sympatyków historii i założyłem ten temat by owe osoby mogły pokazać jaką wiedzę mają
Taką małą reguła tego topicu jest to że co jakiś czas ,np. 3 dni zmeinia się głowny temat,jako że na pewno nie jestem tutaj najlepszy to niech ktos da swoją propozycje,kto pierwszy ten lepszy
PS- ten temat będzie mógł wspomóc kogoś z historii,pomóc mu napisać lepsze wypracowanie,weźcie to moderatorzy pod uwagę :!:

Obrazek
RuTeK

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 maja 2005, 14:19

No to moze zaczynajmy Stopniowo i Pnijmy sie w gore :P

Moze zaczniemy Od Mezopotami :) - Egipt - Grecja - Persja itd... :dance:

- "Dziadku byłeś bohaterem na Wojnie ?"
- "Nie... ale służyłem w kompani Bohaterów "

WSZYSTKO I NIC O Amaurim i innych Drewnianych Graczach !
Solaris

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 maja 2005, 15:53

Ekhem możemy zacząć stopniowo, kurcze gdyby ludzie mieli czasem tak dobre pomysły jak Egipcjanie czy Mezopotamczycy,system nawadniania,niesamowita konstrukcja piramid,szkoda że ludzie nadal nie odkryli jakim sposobem, te budowle przetrwały tyle lat w dobrym stanie,podobnie jak Aztecowie czy Majowie ludy Bliskiego Wschodu byli bardzo mądrzy potrafili konstuować czasmai lepiej niż ludzie w teraźniejszosci.Wstyd naprawdę wstyd :oops: ,szkoda że działo się to wszystko tak dawno,może by można było się wiele nauczyć od tego "pokolenia"
Nie zauważyliście że pismo hieroglificzne i klinowe wymagało dobrej logiki :idea: :?:

Obrazek
chajek5

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 maja 2005, 22:11

Ja tam najbardziej ze starozytnosci trawie Egipt...
Nie wiem czemu, moze dlatego ze bardzo mnie pociagaja te rozne mumie, sarkofagi, piramidy itp

Poczytajcie sobie (jak mozecie) o ostatecznym sadzie ozyrysa...To jest na prawde ciekawe!!
Albo o budowie grobowcow, czy piramid, o uczonych (kaplanach), czy nawet zwyklych robotnikach....dla mnie git :-D

juve21

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 maja 2005, 22:40

2 wojan światowa,wątpie aby znalazł się tu ktoś bardziej kompetentny ode mnie :-D

Zawsze i wszędzie Juve w moim sercu będzie
Dionizos

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 maja 2005, 22:44

juve21 pisze:2 wojan światowa,wątpie aby znalazł się tu ktoś bardziej kompetentny ode mnie :-D
Pogadaj z Yarim... :lol: . Zreszta druga wojna to nuda. Same mordy i zaglady. Pozatym wszyscy sie interesuja II wojna, to nic oryginalnego :lol: .

Solaris

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 maja 2005, 22:45

juve21 pisze:2 wojan światowa,wątpie aby znalazł się tu ktoś bardziej kompetentny ode mnie :-D
Skromny to Ty nie jestes...i w tym chyba lepszego nie ma na forum :twisted:
Moge Ci podesłać kiklka osób które jak mysle mogły by Ciebie przebic,mimo młodego wieku :smile:
Dionizos pisze:
Pogadaj z Yarim... :lol: . Zreszta druga wojna to nuda. Same mordy i zaglady. Pozatym wszyscy sie interesuja II wojna, to nic oryginalnego :lol: .
Właśnie yari pod tym względem by wygrał, sorry ze zapomniałem
2 Wojna, ja tych klimatów nie trawie,bardziej historia pierwszych piastów :dance:
chajek5 pisze:...
Poczytajcie sobie (jak mozecie) o ostatecznym sadzie ozyrysa...To jest na prawde ciekawe!!
móglbyś chociaż tak troche przybliżyć historie

Obrazek
juve21

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 maja 2005, 22:58

A ja myslę że nie, jeśli ktoś myśli że jest dobry bo przeczytał kilka podręcznikow do historii.. to hmm ,dobrze nie będe sie śmiał :) Był tu kiedyś taki jeden Dionizos co bardzo się chwailił swoją wiedzą ,ale coś przysiadł ;)

Zawsze i wszędzie Juve w moim sercu będzie
Dionizos

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 maja 2005, 23:03

juve21 pisze:A ja myslę że nie, jeśli ktoś myśli że jest dobry bo przeczytał kilka podręcznikow do historii
Tu sie musze pochwalic, nigdy nie przeczytalem zadnego...
Był tu kiedyś taki jeden Dionizos co bardzo się chwailił swoją wiedzą ,ale coś przysiadł ;)
Co przez to rozumiesz? Wytlumacz dokladnie i na schematach :lol: .

P!otr

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 maja 2005, 23:22

Hmm widze ze wiedza jest bardziej podrecznikowa niz wyczytana w jakis ksiazkach historycznych :) ale to raczej preferuje 99% społeczeństwa :) Zazwyczaj informacje te są bardzo uogólnione i nie dokońca tez prawdziwe chociaż nie zawsze :)

Z Mezopotami pamiętam taką ciekawostke że oni jako pierwsi wymyślili bodajrze piwo :-) oraz handlowali materiałem opałowym w postaci kupy wielbłądziej...(chociaż to drugie nie jestem pewien)

Ja tam lubie historie a szczególnie takie ciekawostki o których zazwyczaj nikt nie pisze ...ale no cóż uczy się człowiek cały życie ...

Yari

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 maja 2005, 00:26

juve21 ---> to może rzucisz jakieś hasło do rozmowy :). Albo ktokolwiek , coś o czym będzie można żywo podyskutować.
Ja zastrzegam tylko że interesuję się tą militarną sferą, tak drugiej wojny światowej jak i innych konliktów do roku 1945.

Solaris

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 maja 2005, 01:02

Wkońcu Yari sie odezwałeś 8) ciekawe starcie na lini juve21-Yari :D
Ja całkiem dobry jestem z pierwszych Piastów tj. Mieszko I , Bolesław I Chrobry. A to są całkiem inne tematy :smile:
Możemy pogadać o II Wojnie to może Yari jako że to twój "konik" to zacznij, może coś o początku wojny a może i nawet troche przed ( pakt o nieagresji 1936 :wink: )...hmm :?:

Obrazek
Yari

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 maja 2005, 01:22

Solaris pisze: ciekawe starcie na lini juve21-Yari :D
Starcie ? lol
Ja o żadnym starciu nie myśle. Lubie czytać co inni mają do powiedzenia na tematy które mnie zywo interesują:).
Solaris pisze: ( pakt o nieagresji 1936 :wink: )...hmm :?:
Do polityki się nie mieszam :). Machloje Stalina , Hitlera i ich popleczników zostawiam innym :).
Może są tu zwolennicy armii niemieckiej , radzieckiej , japońskiej , brytyjskiej lub amerykańskiej ?:).
Albo zwolennicy różnego sprzętu w/w wymienionych państw.
Zaspany jestem by coś zacząć:). Zresztą nikt nie lubi zaczynać , to się tyczy też forum. O kończeniu już jest chyba inaczej :wink: .

PS: Ale przyznam że zaciekawiła mnie pewnośc siebie juve21 :). Dlatego z nadzieją czekam na Jego głos , gdyż sam nie lubie wychylać sie przed szereg :).

Michal17

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 08 maja 2005, 12:54

Z góry przepraszam, że wypowiem sie troche nie na temat...

Widzę, że na forum mamy kilku specjalistów-historyków. Mam w związku z tym prośbe:
Jestem w drugiej klasie LO, profil tzw europejski czyli rozszerzone wszystko i nic 8) ale dominuje historia, wos i ang. I własnie z historia róznie bywa, generalnie nigdy nie mialem z nia problemów, natomiast delikatnie mowiac przeraża mnie wizja matury... Mam dosc dziwny podrecznik (a własciwie piec ksiazek), w ktorym nie ma żadnych konkretów. I tu mam pytanie: Znacie jakies dobre publikacje, ksiazki, strony internetowe itp ktore mogly by stac sie moim historycznym vademecum?? Chcialbym aby wiedza byla podana rzetelnie, chronologicznie, zwiezle i w miare bez komentarza (tych mam wystarczajaco w podr, szkoda, ze nie sa poparte konkretnymi wydarzeniami), raczej "suche" fakty. W ksiegarniach jest sporo ksiazek, ale nie znam autorow a nie chce kupowac w ciemno...

adrian_markuś

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 maja 2005, 21:26

Solaris, mógłbyś ten temat trochę zawęzić, np. dyskusja o IIWW,Napolenie czy Polsce Piastów.Michal17, jeżeli chcesz suche fakty to proponawałbym Ci Wikipedię, wystarczy wpisać interesujeące Cię wydarzenie i pojawi się zaraz ,,suchy fakt".Nie zawsze działa, ale ujdzie w tłoku.Może ja rzucę jakiś temat.Najważniejszy powód, dla was, końca I Rzeczypospolitej.Dla, mnie to zalążek kryzysu znajdował się już w XV wieku.Królowie dali się ubezwłasnowolnić szlachcie i magnatom.A jakie jest wasze zdanie?

Forza Juve!!!
ODPOWIEDZ