Mercato (2012-2014)
- Arbuzini
- Juventino
Widzę, że 9 dni przed końcem mercato niektórzy już pokusili się o jego ocenę. Trochę za wcześnie, Państwo drodzy. Wstępną ocenę wystawić będzie można dopiero 1 września, a całościową wraz z ostatnim meczem sezonu 2012/2013.
Marotta zaczął fantastycznie, ale na razie jest gorzej niż rok temu. Transfery Pirlo, Vidala i Lichta praktycznie ustawiły nam ten zwycięski sezon, a łącznie kosztowały 20 mln E z górką. Teraz nie ma tak super, ale przyszli Asamoah, Isla oraz Giovinco, w których bardzo wierzę. To mocne ruchy. Nie zapominałbym też o inwestycjach w przyszłość, gdyż w tym roku wyglądają wyjątkowo obiecująco: Leali (19 l.), Masi (20 l.), Pogba (19 l.) oraz Boakye (19 l.) Tego się nie do ocenić teraz. Może się okazać, że z tym będzie się trzeba wstrzymać nawet 5 lat.
Był taki moment, że byłem niemal przekonany o pozyskaniu Armero i Joveticia. Mam wrażenie, że deal z Turkami spowolnił i utrudnił pracę Marotty. Dzięki Secco. Tak - Secco. Szalonooki nie wycisnął z tego transferu praktycznie nic, ale to nie on ściągnął zawodnika, którego nikt nie chce dlatego, że jest dużym, agresywnym dzieckiem.
Ciekawe kogo ściągniemy do ataku. Jestem niemal pewien, że Marotta nie odpuści tego ruchu. Zawsze możemy skończyć z jakimś szrotem
...
PS. Adebayor u Kogutów za 6,4 mln E. Wiem, że nie stać nas na jego pensję i wcześniej u nich grał, ale da się... No i jeden konkurent o podpis Llorente odpadł.
Marotta zaczął fantastycznie, ale na razie jest gorzej niż rok temu. Transfery Pirlo, Vidala i Lichta praktycznie ustawiły nam ten zwycięski sezon, a łącznie kosztowały 20 mln E z górką. Teraz nie ma tak super, ale przyszli Asamoah, Isla oraz Giovinco, w których bardzo wierzę. To mocne ruchy. Nie zapominałbym też o inwestycjach w przyszłość, gdyż w tym roku wyglądają wyjątkowo obiecująco: Leali (19 l.), Masi (20 l.), Pogba (19 l.) oraz Boakye (19 l.) Tego się nie do ocenić teraz. Może się okazać, że z tym będzie się trzeba wstrzymać nawet 5 lat.
Był taki moment, że byłem niemal przekonany o pozyskaniu Armero i Joveticia. Mam wrażenie, że deal z Turkami spowolnił i utrudnił pracę Marotty. Dzięki Secco. Tak - Secco. Szalonooki nie wycisnął z tego transferu praktycznie nic, ale to nie on ściągnął zawodnika, którego nikt nie chce dlatego, że jest dużym, agresywnym dzieckiem.
Ciekawe kogo ściągniemy do ataku. Jestem niemal pewien, że Marotta nie odpuści tego ruchu. Zawsze możemy skończyć z jakimś szrotem

PS. Adebayor u Kogutów za 6,4 mln E. Wiem, że nie stać nas na jego pensję i wcześniej u nich grał, ale da się... No i jeden konkurent o podpis Llorente odpadł.
- typkens
- Juventino
Mnie najbardziej martwi fakt, że tak na dobrą sprawę nie przyszedł nikt do podstawowej jedenastki. O ile środek pomocy trudno wzmocnić, lub kogoś wymienić, o tyle lewa obrona, ew. lewa pomoc i napad kuleje jak licho. Zawsze byłem fanem Giovinco i cieszyłem się jak dziecko kiedy wrócił do nas na stałe, ale formą nie zachwyca. Obecnie Mirek z wąsem spisuje się lepiej, a wystawianie ich obok siebie chyba nie jest najlepszym pomysłem.
Marotta cholernie wzmocnił naszą ławkę (obecnie dłuższą niż zwykle) i nasprowadzał fajnych nastolatków. Niestety zawiódł (póki co!) przy wykonaniu zadania głównego.
Marotta cholernie wzmocnił naszą ławkę (obecnie dłuższą niż zwykle) i nasprowadzał fajnych nastolatków. Niestety zawiódł (póki co!) przy wykonaniu zadania głównego.
- Gąsior007
- Juventino
Arbuzini
Bynajmniej ja nie oceniam mercato, bo ono jeszcze się nie skończyło.
Oceniam je tylko jak wygląda w tym momencie.
Fakt, Marotta zaczął fantastycznie to okienko. Myślę, iż właśnie stąd bierze się zwiększony zawód większości. Szczerze też czuje z pewnością niedosyt
Nie to, żebym narzekał, czy też wybrzydzał
Tylko po prostu mieliśmy przed tym mercato priorytety.
Co do poprzedniego mercato to dodałbym jeszcze Szwagra
Co do młodych to świetne ruchy. Bo bynajmniej jak dla mnie widać, że w bardzo szybkim tempie Masi jak i Pogba mogą stać się ważnymi postaciami dla nas 8)
Ja również w pewnym momencie byłem przekonany, że jakiegoś klasowego napadziora pozyskamy
typkens
Zgodze się z Tobą. Tutaj nie ma co się oszukiwać i mydlić sobie oczu, że jest inaczej.
EDIT:

EDIT 2:
alina
To nie była opnia jednej osoby.
Ponadto powtórzę po raz kolejny (już to dzisiaj pisałem).
Marotta starał się sprowadzić Armero, lub Kolarova.
Jednak chciał to zrobić jak najmniejszym nakładem finansowym. Żeby zostały fundusze na napadziora. Bo wiedział, że on będzie dla nas najważniejszy. Co nie oznacza, że priorytetem nie był również Armero/Kolarov.
Przecież nie są to zawodnicy, którzy byliby sprowadzani tylko po to, aby uzupełnić kadrę. Oczywistym jest, żeby wskoczyli do 1 składu.
Zatem mówienie, że LO/left wingback nie był priorytetem obok top strajka nie ma zbytnio podstaw :naughty:
Bynajmniej ja nie oceniam mercato, bo ono jeszcze się nie skończyło.
Oceniam je tylko jak wygląda w tym momencie.
Fakt, Marotta zaczął fantastycznie to okienko. Myślę, iż właśnie stąd bierze się zwiększony zawód większości. Szczerze też czuje z pewnością niedosyt

Nie to, żebym narzekał, czy też wybrzydzał

Co do poprzedniego mercato to dodałbym jeszcze Szwagra
Co do młodych to świetne ruchy. Bo bynajmniej jak dla mnie widać, że w bardzo szybkim tempie Masi jak i Pogba mogą stać się ważnymi postaciami dla nas 8)
Ja również w pewnym momencie byłem przekonany, że jakiegoś klasowego napadziora pozyskamy

typkens
Zgodze się z Tobą. Tutaj nie ma co się oszukiwać i mydlić sobie oczu, że jest inaczej.
EDIT:
No i bajkaBazyliszek pisze:di Marzio potwierdził, że nie puścimy do PSG Lichyegorozsądny ruch.

EDIT 2:
alina
To nie była opnia jednej osoby.
Ponadto powtórzę po raz kolejny (już to dzisiaj pisałem).
Marotta starał się sprowadzić Armero, lub Kolarova.
Jednak chciał to zrobić jak najmniejszym nakładem finansowym. Żeby zostały fundusze na napadziora. Bo wiedział, że on będzie dla nas najważniejszy. Co nie oznacza, że priorytetem nie był również Armero/Kolarov.
Przecież nie są to zawodnicy, którzy byliby sprowadzani tylko po to, aby uzupełnić kadrę. Oczywistym jest, żeby wskoczyli do 1 składu.
Zatem mówienie, że LO/left wingback nie był priorytetem obok top strajka nie ma zbytnio podstaw :naughty:
Ostatnio zmieniony 23 sierpnia 2012, 00:33 przez Gąsior007, łącznie zmieniany 2 razy.
Forza Juve !
Podobno jestem uparty, więc zapytam po raz 4. Dlaczego LO to niby był cel transferowy, skoro PDC gra lepiej niż Licht a Marotta chce ściągnąć tylko rezerwowego dla De Ceglie (Peluso)? Dlaczego Marotta olał Armero kiedy był w Udine na zakupach? Skoro to taki mega-cel, to by go kupił, nie?rosomak pisze:4/10 to wedlug mnie odpowiednia ocena.
Marotta mial sprowadzic wkoncu snajpera ktory uczyni roznice, lewego obronce takze mial sprowadzic dobrego i co?
Ja sobie ustalę, że Marotta miał kupić bramkarza i dam za mercato 3/10. Bezsens.
A tam. Gio wskoczy do pierwszego składu to raz (juz zakładając brak topa). Isla jak się wyleczy wskoczy za Lichta, to dwa.typkens pisze:Mnie najbardziej martwi fakt, że tak na dobrą sprawę nie przyszedł nikt do podstawowej jedenastki. O ile środek pomocy trudno wzmocnić, lub kogoś wymienić, o tyle lewa obrona, ew. lewa pomoc i napad kuleje jak licho.
- Dobry Mudżyn
- Juventino
a i jeszcze Lucimar Ferreira da Silva wskoczy za Bonucaalina pisze: A tam. Gio wskoczy do pierwszego składu to raz (juz zakładając brak topa). Isla jak się wyleczy wskoczy za Lichta, to dwa.

tak, moze i DeCe gra w 3-5-2 lepiej niz swoje vis-a-vis - Lichsteiner, ale nie zapominajym, ze Asamoah byl glownie przez Antka ustawiany wlasnie na lewym wingerze w 3-5-2. W sumie nic dziwnego. Marnowac okolo 15 milionow na lawce? :doh: Poza tym, abstrahujac od wszystkiego, nasz czarny heban niezle sobie pomykal na LWB, moze go tam zostawic, a DECE na rezerwę?

BESTER MANN, BESTEEER !

- typkens
- Juventino
Być może i tak będzie, że Sebek zacznie grać jak z nut i zagości na stałe w podstawowej jedenastce. Jeśli natomiast chodzi o Islę, to obawiam się, że póki co nie będzie z niego taki pewniak. Lichtsteiner według mnie prezentuje równą, wysoką formę. Co prawda lepiej pasuje na prawą stronę do 4-3-3, ale w 3-5-2 też nie jest najgorzej. Ta druga taktyka wydaje się być stworzona bardziej pod Islę i np. Kwadwo na lewej stronie.alina pisze:A tam. Gio wskoczy do pierwszego składu to raz (juz zakładając brak topa). Isla jak się wyleczy wskoczy za Lichta, to dwa.
Jeżeli Szwajcar zostanie, to na prawej stronie (czy to pod 4-3-3, czy 3-5-2) będzie aż 5 zawodników - Lichtsteiner, Caceres, Isla, Pepe, Padoin - zaś na lewą? Praktycznie tylko 2 - De Ceglie i Asamoah. Chiellini ewentualnie pod 4-3-3, a Ziegler? Chyba to przesądzone, że odejdzie. Conte za nim najwyraźniej nie przepada.
To tak a propos

Edit.alina pisze:Dlaczego LO to niby był cel transferowy
Kurczę, patrzę na naszą kadrę i żałuję, że w piłce nożnej gra tylko 11 zawodników. Co prawda cracków w naszej kadrze brak, ale mamy mnóstwo solidnych zawodników (np. Pepe, Caceres, Marrone, Pogba) których chciałoby się oglądać, a zapewne nie zawsze będzie nam dane. Dobrze, że chociaż ławka rezerwowych we włoskich rozgrywkach będzie dłuższa niż poprzednio

- MishaAveJuve
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
UWAGA UWAGA nadeszła wiekopomna chwila pierwszy raz w historii tego forum zgadzam się z aliną i do tego staję delikatnie w obronie Marotty. LO to wymysł nasz, forumowiczów oraz mediów, to dla nas tam jest luka to my widzimy że tam coś jest nie tak, oczywiście jak również uważam że potrzebujemy kogoś na lewą stronę, ale ani Conte, ani Marotta ani nikt związany z klubem podczas tego Mercato nie mówił o tym że będzie ktoś kupowany na lewą, nawet nie kojarzę żadnego wywiadu kogoś od nas żeby chociaż potwierdzał takie zainteresowanie, może i działają nad taki transferem i kogoś kupią, ale z pewnością nie był to główny cel transferowy jakim natomiast był napastnik.alina pisze: Podobno jestem uparty, więc zapytam po raz 4. Dlaczego LO to niby był cel transferowy, skoro PDC gra lepiej niż Licht a Marotta chce ściągnąć tylko rezerwowego dla De Ceglie (Peluso)? Dlaczego Marotta olał Armero kiedy był w Udine na zakupach? Skoro to taki mega-cel, to by go kupił, nie?
Ja sobie ustalę, że Marotta miał kupić bramkarza i dam za mercato 3/10. Bezsens.
A tam. Gio wskoczy do pierwszego składu to raz (juz zakładając brak topa). Isla jak się wyleczy wskoczy za Lichta, to dwa.typkens pisze:Mnie najbardziej martwi fakt, że tak na dobrą sprawę nie przyszedł nikt do podstawowej jedenastki. O ile środek pomocy trudno wzmocnić, lub kogoś wymienić, o tyle lewa obrona, ew. lewa pomoc i napad kuleje jak licho.
I teraz drugi raz zgadzam się z aliną - świat staje na głowie..., Gio z pewnością jak nie odrazu to zaraz stanie się podstawowym zawodnikiem naszej jedenastki.
Od kołyski Az po grób jedna miłość jeden klub!!!!- JUVENTUS
- jakku1
- Juventino
LGDS: Viola odrzuciła nasza oferte w sprawie Joveticia. Ale bedziemy probowac dalej.
Przyszly tydzien bedzie decydujacy. Miejmy nadzieje, ze sie uda. Dalej wierze w Marotte i trzymam kciuki za bardzo dobry transfer.
Przyszly tydzien bedzie decydujacy. Miejmy nadzieje, ze sie uda. Dalej wierze w Marotte i trzymam kciuki za bardzo dobry transfer.
Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 

- Krystek
- Juventino
A nie wiesz jaką dokładnie ofertę?jakku1 pisze:LGDS: Viola odrzuciła nasza oferte w sprawie Joveticia. Ale bedziemy probowac dalej.
Forza Juve!
- Virgil
- Juventino
Podobno 22mln + QuagKrystek pisze:A nie wiesz jaką dokładnie ofertę?jakku1 pisze:LGDS: Viola odrzuciła nasza oferte w sprawie Joveticia. Ale bedziemy probowac dalej.
- @D@$
- Juventino
No właśnie, wstępną. Tak naprawdę mercato można zacząć oceniać po, ja wiem? 2-3 miesiącach. Pamiętam jak chwalono Genoę dwa lata temu i nie mówię tu o forumowiczach, ale ludziach związanych z calcio. Potem skończyło jak się skończyło, okopali się w dolnej połowie tabeli. Nie powiem, transfery Elii, Martineza od początku nie przypadły mi do gustu, ale za to taki Giacchierini niespodziewanie wystrzelił a co najmniej był mocnym pnktem szerokiego składu. Tak samo dziwi mnie, że po wymianie Cassano-Pazzini niektórzy nagle dużo wyżej zaczynają stawiać Inter niż Milan, pożyjemy zobaczymy.Arbuzini pisze:Widzę, że 9 dni przed końcem mercato niektórzy już pokusili się o jego ocenę. Trochę za wcześnie, Państwo drodzy. Wstępną ocenę wystawić będzie można dopiero 1 września, a całościową wraz z ostatnim meczem sezonu 2012/2013.
Nie zapominajmy o Vuciniciu. Dla niektórzych to słaba alternatywa dla Aguero czy Rossiego, ale to on był bardzo przydatny w decydujących momentach sezonu, może nawet kluczowy. Przypomnę chociażby mecz na przełamanie z Fiorentiną.Arbuzini pisze:Marotta zaczął fantastycznie, ale na razie jest gorzej niż rok temu. Transfery Pirlo, Vidala i Lichta praktycznie ustawiły nam ten zwycięski sezon, a łącznie kosztowały 20 mln E z górką.
Zgadzam się że żaden zakup w mercato nie jest szałowy, nawet nie tylko chodzi o pierwszy skład, ale proporcję jakość/cena. W większości są to bardzo dobrzy zawodnicy, ale warunki na którzych przyszli nie powalają, może tyle dobrze, że Isla i Asamoah się w połowie odroczeni w spłacie i może da się coś opuścić. Fajnie za to, że się jednak myśli o przyszłości, kilku młodych zdolnych, Asamoah tez może mieć najlepsze przed sobą, a już jest dobry.
Secco przepłacił, ale czy to było najważniejsze w tym momencie? te 25 mln i tak by na coś poszło już dawno a te 2-3 mln jakie możnaby dostać więcej, dużo by naszej sytuacji nie zmieniły.Arbuzini pisze:Mam wrażenie, że deal z Turkami spowolnił i utrudnił pracę Marotty. Dzięki Secco. Tak - Secco. Szalonooki nie wycisnął z tego transferu praktycznie nic, ale to nie on ściągnął zawodnika, którego nikt nie chce dlatego, że jest dużym, agresywnym dzieckiem.
Na razie Seba ma sporo do udowodnienia i na dzisiaj Vucinic>Giovinco, ale kto wie, może się to zmieni.alina pisze:A tam. Gio wskoczy do pierwszego składu to raz (juz zakładając brak topa). Isla jak się wyleczy wskoczy za Lichta, to dwa.
Z resztą, Conte tak buduje zespół, że po woli, poza kilkoma wyjątkami nie będzie pojęcia pierwszy/drugi skład, tylko wyrównany zespół. Schodzi Vidal/Marchisio, wchodzi nie gorszy Asamoah.
Jak już dawać Pepe na prawą w 3-5-2 to tym bardziej Giacchieriniego na lewą, ale w sumie tez o nim wcześniej zapomniałem. Padoin w sumie też bym awizonay jako lewy, aczkolwiek jeszcze chyba nie dane było mu tam zagrać.typkens pisze:Jeżeli Szwajcar zostanie, to na prawej stronie (czy to pod 4-3-3, czy 3-5-2) będzie aż 5 zawodników - Lichtsteiner, Caceres, Isla, Pepe, Padoin - zaś na lewą? Praktycznie tylko 2 - De Ceglie i Asamoah. Chiellini ewentualnie pod 4-3-3, a Ziegler? Chyba to przesądzone, że odejdzie.
Lichtsteiner zostaje, Jovetic nie przyjdzie, tak to wygląda.
Ciekawe jak tam szanse na Llorente lub Dzeko... Optymalnie jakby MC kupiło jakiegoś napastnika, nawet Joveticia, wtedy nie będą mieli jak blokować Bośniaka.
- Ouh_yeah
- Qualità Juventino
Skąd Viola ma tyle pieniędzy, żeby zapłacić za transfery tych wszystkich zawodników, ich kontrakty i jeszcze zatrzymać Joveticia?
Wydawało mi się, że właśnie te wzmocnienia uprzedzają odejście JoJo, w końcu zrobili niezłą paczkę, która i bez niego powinna sobie poradzić a ponad 20 mln euro to kupa kasy.