Mercato (LATO 2018) DYSKUSJA
- Arbuzini
- Juventino
Nie ma nic złego w defensywnej charakterystyce Cana. Wiele topowych zespołów wokół takich zawodników buduje teraz swoją pomoc. Czasy MVPP minęły, drugiego Pirlo nie mamy, a Marchisio zżarły kontuzje. Emre powinien mieć po bokach dobrych w ataku partnerów, dla których będzie stanowić zabezpieczenie. Choćby Pjanić powinien zostać uwolniony i grać jako b2b, tak jak to miało miejsce w Romie. Zresztą Can zagrozić bramce przeciwnika też potrafi - choćby niezłym uderzeniem z dystansu lub prostopadłym podaniem do kolegi.
Co do dość kontrowersyjnej kandydatury Ariasa... to ja dziwię się, że zainteresowaliśmy się nim tak późno. Właściwie to już chyba trzeci jego sezon, kiedy jest najlepszym prawym obrońcą Eredivisie, a teraz dodatkowo przyznano mu tytuł najlepszego gracza ligi. Owszem, dość ogórkowej, ale Meunier przechodząc do PSG był w tym samym wieku co teraz Kolumbijczyk i grał dla Club Bruges. Sam chętniej widziałbym w naszych barwach Belga, ale na Santiago nie mam zamiaru narzekać, choć 15 mln E wydaje mi się za niego zbyt wygórowaną ceną biorąc pod uwagę kończący się w 2019 roku kontrakt. Meunier do PSG trafił za 6 mln E zatem kwota w okolicach 10-12 mln E za Kolumbijczyka wydaje się bardziej odpowiednia. Jestem za tym żebyśmy się interesowali również takimi zawodnikami, a wyśmiewanie jego statystyk przy jednoczesnym porównywaniu do Sandro jest dość dziwne biorąc pod uwagę, że Brazylijczyk w ostatnim roku w Porto zanotował 5 asyst (w tym jedna w Lidze Mistrzów) oraz dołożył jedną bramkę. Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie teraz ryzykował transferu Sidibe, który będąc zdrowy wydaje się dla nas opcją wręcz idealną. Jeśli się odbuduje to zawsze będzie mógł zastąpić De Sciglio
Morata, Morata, Morata... Sam nie wiem co sądzić o tym ruchu. Alvaro jest bardzo dobry z kontry, ale jego psychika mnie odrzuca - taki miękki węgorz. Ma mocne predyspozycje żeby przejąć po Mandżukiciu rolę skrzydłowego, ale rodzi się pytanie - kiedy zacznie przeszkadzać mu gra na boku? Hiszpan uważa się za snajpera, ale lata zawodowej kariery powinny nas już utwierdzić, że na tej pozycji brakuje mu konsekwencji i charakteru właśnie. Niemniej jego technika, dynamika oraz gra obiema nogami przy wzorowych warunkach fizycznych nadal robią duże wrażenie. Dziwny to piłkarz i dziwne jego zawodowe losy. Mając do wyboru jego, Martiala oraz Chiesę naprawdę nie wiem na kogo bym postawił. Po dobrych doświadczeniach związanych z Bernardeschim ostatecznie zdecydowałbym się chyba na Włocha...
Perin? Bardzo dobry bramkarz, ale ze sporymi skłonnościami do kontuzji. Kontrakt kończący się w 2019 roku. W tym momencie, mając jeszcze tyle zmian w tzw. "polu", raczej szkoda wydawać na niego jakiekolwiek pieniądze.
Co do dość kontrowersyjnej kandydatury Ariasa... to ja dziwię się, że zainteresowaliśmy się nim tak późno. Właściwie to już chyba trzeci jego sezon, kiedy jest najlepszym prawym obrońcą Eredivisie, a teraz dodatkowo przyznano mu tytuł najlepszego gracza ligi. Owszem, dość ogórkowej, ale Meunier przechodząc do PSG był w tym samym wieku co teraz Kolumbijczyk i grał dla Club Bruges. Sam chętniej widziałbym w naszych barwach Belga, ale na Santiago nie mam zamiaru narzekać, choć 15 mln E wydaje mi się za niego zbyt wygórowaną ceną biorąc pod uwagę kończący się w 2019 roku kontrakt. Meunier do PSG trafił za 6 mln E zatem kwota w okolicach 10-12 mln E za Kolumbijczyka wydaje się bardziej odpowiednia. Jestem za tym żebyśmy się interesowali również takimi zawodnikami, a wyśmiewanie jego statystyk przy jednoczesnym porównywaniu do Sandro jest dość dziwne biorąc pod uwagę, że Brazylijczyk w ostatnim roku w Porto zanotował 5 asyst (w tym jedna w Lidze Mistrzów) oraz dołożył jedną bramkę. Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie teraz ryzykował transferu Sidibe, który będąc zdrowy wydaje się dla nas opcją wręcz idealną. Jeśli się odbuduje to zawsze będzie mógł zastąpić De Sciglio

Morata, Morata, Morata... Sam nie wiem co sądzić o tym ruchu. Alvaro jest bardzo dobry z kontry, ale jego psychika mnie odrzuca - taki miękki węgorz. Ma mocne predyspozycje żeby przejąć po Mandżukiciu rolę skrzydłowego, ale rodzi się pytanie - kiedy zacznie przeszkadzać mu gra na boku? Hiszpan uważa się za snajpera, ale lata zawodowej kariery powinny nas już utwierdzić, że na tej pozycji brakuje mu konsekwencji i charakteru właśnie. Niemniej jego technika, dynamika oraz gra obiema nogami przy wzorowych warunkach fizycznych nadal robią duże wrażenie. Dziwny to piłkarz i dziwne jego zawodowe losy. Mając do wyboru jego, Martiala oraz Chiesę naprawdę nie wiem na kogo bym postawił. Po dobrych doświadczeniach związanych z Bernardeschim ostatecznie zdecydowałbym się chyba na Włocha...
Perin? Bardzo dobry bramkarz, ale ze sporymi skłonnościami do kontuzji. Kontrakt kończący się w 2019 roku. W tym momencie, mając jeszcze tyle zmian w tzw. "polu", raczej szkoda wydawać na niego jakiekolwiek pieniądze.
- jackop
- Juventino
- Podziekował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 70 razy
Więc wymienimy ich na goszych od obecnie posiadanych.Marotta w wywiadzie pisze:„To trudne wzmocnić Juventus i znaleźć lepszych graczy niż mamy teraz.
Newsy wskazują na co innego: Arias, Bonaventura, Darmian, Morata. W zeszłym okienku MDS i Matuidi.Marotta w wywiadzie pisze:Szukamy zawodników na najwyższym poziomie, by nie tracić na jakości kiedy rotujemy składem.
No i zapewne na przyglądaniu się zakończy.Marotta w wywiadzie pisze:Śledząc rynek przyglądamy się najlepszym.
Dlatego na dwóch nowych podstawowych obrońców wydamy 30-35 mln €.Marotta w wywiadzie pisze:Bierzemy pod uwagę jakość zawodników, kwestie ekonomiczne są na drugim planie”
Nie-mo-żli-we. Kto nie chciałby mieć w składzie uwielbianego przez kibiców Juventusu zawodnika kompletnego, zdobywcy nagrody najlepszego piłkarza sezonu 16/17 na JP. Na pewno zgłoszą się jeszcze przynajmniej 3 zdobywcy LM: Real, Barcelona i Bayern. Rekord transferowy zagrożony.f-i pisze:Według najnowszych doniesień prasowych mimo, że praktycznie przesądzone jest odejście z Juventusu Mario Mandžukicia, to wciąż nie pojawiły się za niego żadne oferty.
Bianconeri mieli poprosić o znalezienie byłemu zawodnikowi Bayernu i Atletico nowego klubu aż trzy różne agencje. Dotąd jednak nie wpłynęły żadne oferty, a jedyne zainteresowanie wyrazić miał AC Milan.
Jeśli faktycznie zbudujemy obronę złożoną z Darmiana, Chielliniego, Benatii i Ariasa, to pierwszy raz od niepamiętnych czasów ta formacja będzie wyglądać słabiej niż ta z GorszejCzęściMediolanu o ile uda im się skompletować: Asamoah, De Vrij, Skrinar, Cancelo

Do tego druga linia w składzie podstawowym: Bonaventura, Can, Pjanić i lecimy po Uszata 18/19

O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
- CzeczenCZN
- Juventino
Coś czuje że on jest dogadany z Realem M. Plotki o Nas to zasłona dymna. Prosta sprawa, nie ogłosił decyzji, bo Real M dalej gra w CL. Można zapomnieć o nim.jakku1 pisze:Wszystko z VS: 5. Oficjalnych informacji w sprawie Cana nalezy sie spodziewac... po finale LM..
To co tutaj czytam - zarówno zawodnicy którzy maja przyjść jak i odejść - sugeruje mi, że chcemy się osłabić a nie wzmocnić.
Perin, Can, Arias, Morata, Darmian to poziom albo i dwa niżej niż,
Buffon, Khedira, Lichsteiner, Higuain, Alex Sandro....
#FinoAllaFine
#WeAreOne
#WeAreOne
- BlackJacky
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Ty sie serio musisz uspokoic. Alves nie chcial grac w BETONOWYM, DEFENSYWNYM Juventusie, na ktory patrzy sie z przykroscia, a nie ze olał kolegow. Jesli dziarsko nastawiony Alves dal nam final CL, a Arias da nam... no wlasnie nie wiem, czego po nim sie mozna spodziewac, bo gosciu ma 26 lat, a gdzie do tej pory kopal, to wszyscy wiedza. Poza tym niekoniecznie nam trzeba Bellerina za 50. Sa inni.MRN pisze:A co do Ariasa to wolę jego dla którego gra w Juve będzie zaszczytem niż dziada pokroju Alvesa dla które olanie kolegów nie będzie stanowiło problemu.
Jesli Perina mamy wyhaczyc za 12mln. i Audero, to ja jestem za! pomimo Wojtka w kadrze. Aczkolwiek i tak uwazam, ze mamy pilniejsze potrzeby.
Morata, to ani wybitny napastnik, ani wybitny skrzydlowy. Rzeklem.
- pumex
- Juventino
Mam zbliżone wrażenie. Przedstawiając listę najbardziej prawdopodobnych zakupów na chwilę obecną, w oparciu o doniesienia mediów: Can, Darmian, Arias, Caldara, Spinazzola, Perin, może Morata.Cobra pisze:To co tutaj czytam - zarówno zawodnicy którzy maja przyjść jak i odejść - sugeruje mi, że chcemy się osłabić a nie wzmocnić.
Straszna słabizna. Z powyższej 7-tki jedynie zaklepany 2 lata temu Caldara powoduje u mnie jakąś ciekawość i pozytywne emocje. Reszta to głównie rozmienianie się na drobne.

- CzeczenCZN
- Juventino
No może przedstawione opcje transferów może nie są wszystkie rewelacyjnie, ale po kolei:Cobra pisze:To co tutaj czytam - zarówno zawodnicy którzy maja przyjść jak i odejść - sugeruje mi, że chcemy się osłabić a nie wzmocnić.
Perin za Buffona? Buffon młodszy nie będzie, popełnia coraz więcej błędów, ile mu zostało gry, poza tym pytanie co z jego motywacja? Perin może być tylko lepszy i jest dalej młody.
Can za Khedire? Khedira statystyki ma świetne - chyba jedne z najlepszych w historii Juventusu, jak na ŚP, ale większość meczów miał słabych, jeśli chodzi o całokształt. Pomijając to że większość forum doprowadzał do szału. Can jest na fali wznoszącej, ale dla mnie to już zawodnik Realu M. Rocznik 94 do 87. Szkoda że Emre już (Nie)Realny.
Arias za Lihtsteinera? No Szwajcar metryki nie oszuka, może Kolumbijczyk to nie numer 1 PO na świecie, ale zmiana na pewno na plus poza tym rocznik 92 do 84.
Morata za Higuaina? Dziwne by to było, ale kto za Gonzalo do więcej, teraz ostatnia szansa by na nim zarobić. To był jeden z najbardziej przepłaconych piłkarzy w historii Juventusu i ciężko z tym dyskutować.
Sandro za Darmiana? To trochę różne pozycje - Skoro przyjdzie Arias, to już nie Darmian. Mamy już MDS.
Swoją drogą, przyjście mniej ofensywnie usposobionego Ariasa, może wskazywać na pozostanie Sandro. Na dwóch czarodziei bocznej flanki może nas nie stać, dlatego zostanie jeden.
BTW: Ktoś napisał że odejdzie Asamoah, Sandro i Lichtsteiner, przyjdzie Spinazzola, Darmian i Arias. Wierzycie że w takim klubie jak Juventus na LO będą sami prawonożni zawodnicy? Serio?!

- albertcamus
- Juventino
Skoro Darmian dogadany i takie mocne info o tym Ariasie, to MDS out? Czy Mattia będzie po prostu zastępował A. Sandro na lewej?Osgiliath pisze:Darmian też ponoć dogadany na 4 mln i około 20 mln.
- mzm
- Dortmundczyk
Jakby Can poszedł do Realu Madryt to chyba tylko po to, żeby być 7. wyborem i grać w Castilli.ForzaItanimulli3vujcm pisze:Coś czuje że on jest dogadany z Realem M. Plotki o Nas to zasłona dymna. Prosta sprawa, nie ogłosił decyzji, bo Real M dalej gra w CL. Można zapomnieć o nim.jakku1 pisze:Wszystko z VS: 5. Oficjalnych informacji w sprawie Cana nalezy sie spodziewac... po finale LM..
- Osgiliath
- Juventino
Ja to bym się nie zdziwił, jak pisałem kilka postów wyżej, jak boki będą na PO Arias/MDS a na lewej Darmian/Spinazzola. Inaczej nie widziałbym celu rozmów z Ariasem i Darmianem w celu zakontraktowania na PO, jeśli nie ruszamy MDS a póki co cicho o jego odejściu, a jeśli Maxy zostanie to i najpewniej MDS nigdzie się nie ruszy.albertcamus pisze:Skoro Darmian dogadany i takie mocne info o tym Ariasie, to MDS out? Czy Mattia będzie po prostu zastępował A. Sandro na lewej?Osgiliath pisze:Darmian też ponoć dogadany na 4 mln i około 20 mln.
Czytałem też, że AFC jest coraz pewniejszy pozyskania Allegriego, zaś z drugiej strony po sezonie mamy się z nim spotkać, chcemy go dalej i takie ruchy jak zostawienie MDS, czy zakup Jacka mają Allegriego też przekonać do pozostania.
- CzeczenCZN
- Juventino
Wiesz, Neto ponoć przyszedł do Juventusu bo chciał wygrać rywalizacje z Buffonem, jak wyszło wszyscy wiemy. Możliwe że dla niego ma mniejsze znaczenie ma to ile będzie grał, niż to że będzie w kadrze Realu M.mzm pisze:Jakby Can poszedł do Realu Madryt to chyba tylko po to, żeby być 7. wyborem i grać w Castilli.ForzaItanimulli3vujcm pisze:Coś czuje że on jest dogadany z Realem M. Plotki o Nas to zasłona dymna. Prosta sprawa, nie ogłosił decyzji, bo Real M dalej gra w CL. Można zapomnieć o nim.jakku1 pisze:Wszystko z VS: 5. Oficjalnych informacji w sprawie Cana nalezy sie spodziewac... po finale LM..
Dla mnie to że nie ogłosił jeszcze swojej decyzji i to że Liverpool ma dalej na drodze Real M, jest bardzo jednoznaczne. Tym bardziej że oni też się nim interesowali.
- Arbuzini
- Juventino
Nie przesadzajmy. Buffon i Lichtsteiner metryki nie oszukają i w ciągu sezonu wyraźnie obniżyli poziom.Cobra pisze:To co tutaj czytam - zarówno zawodnicy którzy maja przyjść jak i odejść - sugeruje mi, że chcemy się osłabić a nie wzmocnić.
Para Szczęsny-Perin wygląda na silniejszą od Buffon-Szczęsny. Dzięki Gigiemu pokochałem Juventus, ale trzeba obiektywnie spojrzeć na to jak prezentował się w przeciągu całego sezonu.
Ariasa nikt nie zna, a już każdy zdążył go ocenić. W Holandii od kilku lat nie ma lepszego prawego obrońcy od niego, a stary wcale nie jest. Lichtsteiner po ablacji to już nie ten sam Stefan co kiedyś i wiek też już robi swoje. Moim zdaniem kolejna zmiana na plus choć nie jest to najlepsza i najbardziej pobudzająca wyobraźnię kandydatura. Niemniej nikt o zdrowych zmysłach nie kupi Sidibe z rozsypanym kolanem, który swoją drogą i tak mógłby okazać się dla nas za drogi. Spoglądając na Monaco można pomyśleć o Fabinho, ale on jako prawy obrońca nie gra od dwóch lat i nie zmieniła tego nawet kontuzja Francuza. Osobiście podoba mi się Meunier, który był gotów odejść z PSG, ale ostatecznie chyba zostanie w Paryżu i będzie liczył na przejęcie pałeczki po Alvesie. Odkurzenie tematu Danilo? Brazylijczyk ma na koncie dwa transfery za 30 mln E i za każdym razem wyraźnie przegrywa walkę o pierwszy skład ze swoim konkurentem. Odnoszę wrażenie, że po tym sezonie ciężej będzie o sensownego prawego obrońcę niż o lewego.
Można zastanawiać się, gdzie ostatecznie zagra Can, ale moim zdaniem w Realu to on nie ma czego szukać. Przy Casemiro, Krossie, Modriciu i Isco za wiele sobie nie pogra. Biorąc pod uwagę jego charakterystykę to o miejsce w składzie konkurowałby głównie z Casemiro, który od Cana na ten moment jest zwyczajnie lepszy. Wiele zależy od tego jakie podejście w Madrycie mają do Ceballosa, którego kupili rok temu.
Odkąd nie ma u nas Vidala, Pogby i Pirlo to transfery do pomocy prezentują się najmizerniej. Przetrawię brak konkretnych nazwisk do obrony oraz ataku, ale pomoc potrzebuje pie...prznięcia.
Szczęsny - Arias, Benatia, Chiellini, Sandro - Pjanić, Can, SMS - Dybala/Bernardeschi, Higuain, Costa/Bernardeschi
Takie czysto hipotetyczne założenie, ale jak na dłoni widać, gdzie mamy braki i kto jest dla nas zbędnym zawodnikiem

- wieczorek00
- Juventino
Nie wiem jak to jest że chcemy dać za darmiana 20 mln kiedy MANU kupił go za 18 mln. On przecież jest teraz 2 lata starszy a do tego praktycznie cały ostatni sezon przesiedział na ławce ( 352 minuty w PL).
Jak tak czytam te pogłoski transferowe to na ten moment mam wrażenie, że chcemy się zbliżyć poziomem do interu czy lazio aniżeli do realu, barcy czy bayernu.
Ogólne w tej chwili mamy : Darmian 20 - Perin 15 - Arias 15 - Costa 40 - Bonaventura 30 co daje nam w sumie około 120 mln, a tak naprawdę się nie wzmocniliśmy. Can dalej nie pewny oraz brak następcy higuain do tego mniejszy wpływy z LM więc nie liczył bym na jakieś topy na te pozycje. Pewnie wypożyczymy tego morate za te 15 mln i jakiś ŚP za ok 30-40 mln (pamiętacie jeszcze marzenia o SMS za 100mln
).
A co do Ariasa to chłop ma 26 lat i nic jeszcze nie pokazał w żadnej z top 5 lig. A to że niby od trzech lat jest najlepszym PO ligi i dalej nikt większy się po niego nie zgłosił daje do myślenia.
Jak tak czytam te pogłoski transferowe to na ten moment mam wrażenie, że chcemy się zbliżyć poziomem do interu czy lazio aniżeli do realu, barcy czy bayernu.
Ogólne w tej chwili mamy : Darmian 20 - Perin 15 - Arias 15 - Costa 40 - Bonaventura 30 co daje nam w sumie około 120 mln, a tak naprawdę się nie wzmocniliśmy. Can dalej nie pewny oraz brak następcy higuain do tego mniejszy wpływy z LM więc nie liczył bym na jakieś topy na te pozycje. Pewnie wypożyczymy tego morate za te 15 mln i jakiś ŚP za ok 30-40 mln (pamiętacie jeszcze marzenia o SMS za 100mln

A co do Ariasa to chłop ma 26 lat i nic jeszcze nie pokazał w żadnej z top 5 lig. A to że niby od trzech lat jest najlepszym PO ligi i dalej nikt większy się po niego nie zgłosił daje do myślenia.