Wszystko o Squadra Azzurra

Pokój dla fanów piłki reprezentacyjnej.
ODPOWIEDZ
SKAr7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 października 2012, 15:05

zahor pisze: W tym ustawieniu, w odróżnieniu od np. 4-4-2 braki Bonucciego są dość dobrze kamuflowane, a zalety eksponowane.
Szczególnie, że z Ranocchią w Bari byli zaporą nie do przejścia właśnie w 4-4-2...
Il Fenomeno pisze:Mit baboli Leo? Serio? Z ostatnich dwóch miesięcy:
Nie wiem, jak ktokolwiek może wrzucać taki filmik i uznawać za argument. Że niby babolem jest to, że asekuruje z deczka niepotrzebnie tyły, podczas gdy Marrone i Licht biorący udział w akcji bezpośrednio stoją jak kołki? Czy może że sędzia wyciąga Lampardowi wolnego z niczego? Że gra ostro z Tottim, na granicy faulu, a spryciarz to wykorzystuje? Że piłka go trafia z po pinballu i w konsekwencji trafia do pomocnika Szachtara? Czy że chce wybić piłkę i ta po jego nodze wpada do bramki?
Faktycznych błędów Bonuca jest tutaj kilka, na ~20 akcji, i przede wszystkim odnoszą się do jego zachowania kiedy to jest ostatnim obrońcą, pod presją napastników. Błędy młodości, innymi słowy.

Ogólnie, to też nie jest krytyka samego posta Il Fenomeno, bo w kluczowych punktach jego wypowiedzi nie ma sensu nawet się kłócić. Kielon robi 4 wślizgi na mecz, podczas gdy Bonuc wykona 3, ale 2 mu nie zaliczą do statów bo faul. Obaj są klocuchowaci(12) motorycznie, i spieranie się "który bardziej" przypomina raczej wyścigi ślimaków, niż zająca z żółwiem.

Oczywiście, nie wpisuję się w nurt "Team Leo", jestem jak najbardziej Progiorgio, ale nie można przesadzać w drugą stronę, widzieć błędy i nie zauważać jak kluczową postacią dla taktyki Juventusu jest taki obrońca jak Bonuc. Bo obrońców tej klasy i tak rozprowadzających piłkę, jest zaledwie kilku.

Il Fenomeno

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 października 2012, 17:14

SKAr7 pisze:Nie wiem, jak ktokolwiek może wrzucać taki filmik i uznawać za argument. Że niby babolem jest to, że asekuruje z deczka niepotrzebnie tyły, podczas gdy Marrone i Licht biorący udział w akcji bezpośrednio stoją jak kołki? Czy może że sędzia wyciąga Lampardowi wolnego z niczego? Że gra ostro z Tottim, na granicy faulu, a spryciarz to wykorzystuje? Że piłka go trafia z po pinballu i w konsekwencji trafia do pomocnika Szachtara? Czy że chce wybić piłkę i ta po jego nodze wpada do bramki?
Faktycznych błędów Bonuca jest tutaj kilka, na ~20 akcji, i przede wszystkim odnoszą się do jego zachowania kiedy to jest ostatnim obrońcą, pod presją napastników. Błędy młodości, innymi słowy.
Nie ja robiłem ten film, znalazłem go i jest świetną odpowiedzią na tezę: "MIT baboli Bonucciego". Jak widać dalej je popełnia, więc mitem nie są. Spieprzona bramka z Napoli (nabicie klaty, nieumiejętne blokowanie strzału), z Szachtarem (najpierw nie udało mu się przeciąć podania, później źle się ustawił i nie wyszła pułapka offsidowa), wyłożenie jak na tacy piłki napastnikowi Genoi, asysta do Maty (?) z Chesela, przecież to było tragiczne. <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> się rękami w Destro i sprokurowanie karnego, z Biabianim nie wiem co chciał zrobić itd. Błędy młodości? Nie wiem ile jeszcze będę słuchał tego argumentu, ale powiedzmy, że przyjmuję. A co do tych przypadkowych błędów, czyli podbicie piłki przy strzale Chelsea i przypadkowe odbicie klatką, co w konsekwencji dało sytuację bramkową Szachtarowi, to ktoś tutaj pisał. Czy to nie dziwne, że jeżeli ktoś się spóźni, źle odbije piłkę, niefortunnie ją podbije itd to zawsze on? No i też trzeba zauważyć, że to są tylko sytuacje z 7 meczów.

Obrazek
Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Nieprzeczytany post 17 października 2012, 19:19

Il Fenomeno pisze:Spieprzona bramka z Napoli (nabicie klaty, nieumiejętne blokowanie strzału)
fakt, podobny błąd przy linii popełnił z chyba Parmą (następne ujęcie), jak widać gra z boku to nie on...
Il Fenomeno pisze:z Szachtarem (najpierw nie udało mu się przeciąć podania, później źle się ustawił i nie wyszła pułapka offsidowa)
no tu "trochę" naciągasz, nie przejął podania? a niby jak miał to zrobić? napastnik dobrze się zastawił i miał bliżej do piłki bo była dobrze zagrana, nie naginaj faktów... następnie co się stało? William robi na 16 metrze co chce a obrona jest kompletnie rozsypana, każdy stoi gdzie chce
Il Fenomeno pisze:wyłożenie jak na tacy piłki napastnikowi Genoi, asysta do Maty (?) z Chesela, przecież to było tragiczne.
wyłożenie? nie przesadzaj, od groma takich piłek leci i nieraz obrońca tak wybije, Lucio w lecie to wyłożył piłkę ale tu? a Mata? nawet nie ma co komentować... zaraz napiszesz, że przy golu nie było rykoszetu tylko Bonucci strzelił samobója...
Il Fenomeno pisze:<brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> się rękami w Destro i sprokurowanie karnego
drugi fakt, bezsensowne zagranie
Il Fenomeno pisze:Czy to nie dziwne, że jeżeli ktoś się spóźni, źle odbije piłkę, niefortunnie ją podbije itd to zawsze on?
Chiellini i Barzagli też w tym sezonie mieli po kilka takich błędów, że żal było patrzeć tylko, że nie padały gole albo zwyczajnie na nich się tak nie zwraca uwagi ;] do tego przecież ten Bonucci, nawet jeśli nie ma najlepszego początku sezonu, w pozostałych sytuacjach gra bardzo pewnie, a to nie jest poprzedni sezon gdzie przeciwnicy nie wychodzili ze swojej połowy tylko teraz często nasze posiadanie piłki jest mizerne i obrońcy mają co robić...

podczas Euro prezentował się bardzo dobrze i pewnie stąd w ogóle prowadzicie tą głupią dyskusję, a i w końcu też zauważyliście jak wiele braków w swojej ofercie posiada Chiellini... na tle obrońców jakich mieliśmy 3-4 lata temu wyglądał jak profesor ale teraz po prostu nie wystaje poziomem nad innych i tyle, ale nie ma się co dziwić - mamy przecież 3 najlepszych włoskich środkowych defensorów... ale jednocześnie żaden z nich to nie Nesta czy Cannavaro i nigdy nie będzie na ich najlepszym poziomie

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
Brutalo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 listopada 2012, 21:15

Prandelli powołał nie tylko kadrę, ale zdradził również przewidywalny skład. Questa la formazione: Sirigu, Maggio, Barzagli, Chiellini, Balzaretti, Verratti, Montolivo, Marchisio, Candreva, Balotelli, El Shaarawy.
Szkoda braku Buffona, wolałbym Bonuca za Barzagliego, a De Rossiego za Montolivo. Pirlo też by mógł zagrać, w końcu z Lazio pauzuje... No ale sorry, ja kadry nie prowadzę :roll:

Obrazek
WWW.PAJACYK.PL <-- KLIKNIJ
jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 70 razy

Nieprzeczytany post 13 listopada 2012, 21:22

De Rossi nie został powołany z powodów dyscyplinarnych czyt. pancz in the fejs. Mam nadzieję, że Prandelli nie będzie za bardzo eksploatował naszych Juventinich, może poza Gackiem, któremu przydałoby się pewnie parę minut na boisku.

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
De Rossi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 listopada 2012, 21:30

To też ma być inna formacja, bo nie 4-3-1-2, a 4-3-3. Ten system bardziej sprzyja El Shaarawiemu, który jako jeden z 2 napastników nie jest tym samym graczem co na skrzydle. Zamiast Montolivo na b2b, wolałbym zobaczyć Florenziego. Fajne, że Verratti dostanie szanse od 1 minuty na pozycji Pirlo. Zobaczymy na ile da radę zastąpić - wydawałoby się, niezastąpionego gracza w te reprezentacji z trudnym przeciwnikiem. I właśnie taki myślę, ma w tym cel Prandelli. Candreva: należało mu się.
Czekam na mecz.

ObrazekObrazek
@D@$

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 listopada 2012, 22:01

Brutalo pisze:Prandelli powołał nie tylko kadrę, ale zdradził również przewidywalny skład. Questa la formazione: Sirigu, Maggio, Barzagli, Chiellini, Balzaretti, Verratti, Montolivo, Marchisio, Candreva, Balotelli, El Shaarawy.
Szkoda braku Buffona, wolałbym Bonuca za Barzagliego, a De Rossiego za Montolivo. Pirlo też by mógł zagrać, w końcu z Lazio pauzuje... No ale sorry, ja kadry nie prowadzę :roll:
Chyba pierwszy raz odkąd prowadzi kadrę daje odpocząć Pirlo, doceń to.
De Rossi pisze:To też ma być inna formacja, bo nie 4-3-1-2, a 4-3-3. Ten system bardziej sprzyja El Shaarawiemu, który jako jeden z 2 napastników nie jest tym samym graczem co na skrzydle. Zamiast Montolivo na b2b, wolałbym zobaczyć Florenziego. Fajne, że Verratti dostanie szanse od 1 minuty na pozycji Pirlo. Zobaczymy na ile da radę zastąpić - wydawałoby się, niezastąpionego gracza w te reprezentacji z trudnym przeciwnikiem.
A Candreva nie będzie przypadkiem grał jako trequartista? :think:

Tymczasem U-21 dostało od równolatków z Hiszpanii 1-3, nie wiecie czy Marrone był powołany?

bendzamin

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 listopada 2012, 22:50

@D@$ pisze:A Candreva nie będzie przypadkiem grał jako trequartista? :think:
Raczej nie. Prandelli powiedzial na konferencji, ze bedzie gral po prawej stronie. Zreszta, w klubie tez gra chyba ostatnio na prawym skrzydle, wiec wydaje sie to w miare logiczne.
@D@$ pisze: Tymczasem U-21 dostało od równolatków z Hiszpanii 1-3, nie wiecie czy Marrone był powołany?
Byl, gral 69 minut. Po polowie zagrali Immobile i Gabbiadini. Football-italia pisze, ze byla to pechowa porazka, a Azzurrini dominowali w drugiej polowce.

Obrazek
szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 24 razy

Nieprzeczytany post 13 listopada 2012, 23:08

@D@$ pisze:Chyba pierwszy raz odkąd prowadzi kadrę daje odpocząć Pirlo, doceń to.
Właśnie dlatego (odpukać) przeczuwam jakąś zbliżającą się kontuzję.

De Rossi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 listopada 2012, 23:10

Teraz do mnie doszło, że w pierwszym składzie zagra Sirigu. Podobno w tym sezonie jest w świetnej formie i nie przypomina tego niepewnego gracza z Serie A. Podobno, ale słyszałem z dobrego źródła. Widział ktoś?
Wie ktoś jak Santon? Wreszcie się doczekał powrotu.

@D@$ pisze:Tymczasem U-21 dostało od równolatków z Hiszpanii 1-3, nie wiecie czy Marrone był powołany?
Bez Verrattiego, Florenziego, El Shaarawiego, Insigne (który ponoć został dowołany do pierwszej reprezentacji, za kontuzjowanego Osvaldo), Destro można im wybaczyć. No Santona z Balotelli też by można było podpiąć.

bendzamin pisze:
@D@$ pisze:A Candreva nie będzie przypadkiem grał jako trequartista? :think:
Raczej nie. Prandelli powiedzial na konferencji, ze bedzie gral po prawej stronie. Zreszta, w klubie tez gra chyba ostatnio na prawym skrzydle, wiec wydaje sie to w miare logiczne.
up.

@D@$, dalej jesteś przeciwnikiem Balotellego w kadrze, bo coś ostatnio nie krzyczysz na niego?

I tu zdjęcie dla szczypka: Obrazek

ObrazekObrazek
pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 listopada 2012, 13:59

Póki gra Buffon, powołania dla innych bramkarzy do reprezentacji mijają się z celem, ale dawno nie było takiego wysypu "numerów 2." - Viviano, Sirigu, De Sanctis. Gdyby nie Gigi, cała trójka walczyła by o miejsce między słupkami.

Podoba mi się pomysł sprawdzenia Santona, widziałem tylko migawki newcastle, ale prezentował się w nich całkiem nieźle.
Prandelli to odpowiedni człowiek na tym stanowisku, tylko utwierdzam się w tym przekonaniu, gdyby w kadrze był taki lippi czy inny leśny dziad, w kadrze na Francje grałby Ambrosini, Floro Flores, a szczytem powołania nowego zawodnika byłby Astori z Bocchettim... No i pewnie przez kadrę przewinąłby się De Ceglie, na szczeście Cesare ma głowę na karku i widzi w nim prawdziwe drewno.
Balo, Szary, Insigne, Veratti, Florenzi - na Euro 2016 widzę ich w finale 8)

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
meda11

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 listopada 2012, 14:10

pan Zambrotta pisze:Balo, Szary, Insigne, Veratti, Florenzi - na Euro 2016 widzę ich w finale 8)
Dodać do tego "weteranów" jak Bonucci, Chiellini, De Rossi i daj boże kapitalnego następce Buffona w osobie Lealiego i wyjdzie, że generacja piłkarzy po "Cannavaro, Pirlo, Del Piero" wcale nie okazała się taka słaba jak się nam wydawało 2-3 lata temu. :prochno: Jeśli do tego czasu ktoś jeszcze wystrzeli z formą jak przystało na starszych Włochów to w ogóle bajka.

Obrazek
@D@$

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 listopada 2012, 14:23

bendzamin pisze:Raczej nie. Prandelli powiedzial na konferencji, ze bedzie gral po prawej stronie. Zreszta, w klubie tez gra chyba ostatnio na prawym skrzydle, wiec wydaje sie to w miare logiczne.
Ja go głównię kojarzę z występów za Ferrary gdzie był wciskany na trequartistę, ale faktycznie wyglądał obiecująco, choć to nie była pozycja dla niego. Czy to nie pół roku temu wiele osób psioczyła gdy miał przyjść jako uzupełnienie za grosze? :whistle:
szczypek pisze:Właśnie dlatego (odpukać) przeczuwam jakąś zbliżającą się kontuzję.
Czyli że Prandelli podejrzewa że Pirlo może się połamać, dlatego go nie wystawia? Bo w Juve rtaczej na nic chyba nie narzekał? :think:
De Rossi pisze:@D@$, dalej jesteś przeciwnikiem Balotellego w kadrze, bo coś ostatnio nie krzyczysz na niego?
Czy ja komuś coś ostatnio zrobiłem? :-D
Powiem tak, fanem jego nigdy nie będę a jak zacznie coś odwalać to nie będę protestował by go odsunąć od drużyny. Co do formy, to jak wiecie ligi angielskiej jakoś namiętnie nie śledzę, ale zdaje się że trochę opuścił po tych problemach z oczami, więc nie wiem czy jest w optymalnej dyspozycji.
pan Zambrotta pisze:Póki gra Buffon, powołania dla innych bramkarzy do reprezentacji mijają się z celem, ale dawno nie było takiego wysypu "numerów 2." - Viviano, Sirigu, De Sanctis. Gdyby nie Gigi, cała trójka walczyła by o miejsce między słupkami.
Ale wystawianie Buffona i Pirlo w każdym sparingu też się mija z celem, zwłaszcza, że kilku do wyporóbowania na nr 2 jest a i Verattiego fajnie by sprawdzić jako alternatywę dla Andrei. Co do bramkarzy to jeszcze jest Marchetti, przynjamniej zesżły sezon miał dobry.

De Rossi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 listopada 2012, 21:43

SopCast nie chce mi się załadować, a przeglądarkowe transmisje działają tak, że nie mam pojęcia co się dzieje. Klatki co 2 sekundy. Bramkę obejrzałem dopiero na youtube i właśnie po to piszę, proszę bardzo:

ObrazekObrazek
Dante93

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 listopada 2012, 21:43

Tak sobie oglądam Włochów z Francuzami (swoją drogą spoko mecz) i nadal nie moge przeboleć tego, ze latem Verattiego nie wyciągneliśmy :prochno: O ile oglądając go w Serie B wieszczyłem, że za 10 lat chłopak będzie najlepszym registą na świecie, o tyle teraz daje na to 2-3 lata bo już teraz jest gorszy od Pirlo jedynie przez to, że brak mu doświadczenia i takiej 'pewności psychicznej'. Poza tym jest zawodnikiem kompletnym - idealna technika, idealne podania, walecznośc, świetny drybling, umiejętnośc kreowania gry i dyktowania tempa. Jednak 13 mln to wcale nie była zła oferta, PSG zrobiło świetny interes. No nic nam pozostaje zgrzyt zębów bo mieliśmy czysty talent do wzięcia. Chłopak jest nieziemski.

A no i Szary kontynuuje swoją świetną serie - kolejny gol. Co prawda nie trawie kolesia no ale jestem pod wrażeniem :prochno:

ODPOWIEDZ