Transfery w Europie

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
daroo89

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 maja 2013, 22:00

francois pisze: Czyli statystycznie co piąty mieszkaniec Katalonii miałby w swojej szafie taką koszulkę? Nie wydaje mi się :stop:
Zwróć uwagę na to, że Barca ma kibiców na całym świecie, a nie w samej Katalonii. Tak mi się przynajmniej wydaje. Ale to nie zmienia faktu, że taki transfer raczej nie spłaci się na samej sprzedaży koszulek. Mnie natomiast bardzo ciekawi jak będzie wyglądała współpraca Neymara z Messim. Zobaczymy jak pogodzą obecność takich indywidualności na boisku jednocześnie.

Orkos

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 26 maja 2013, 22:09

Zbieranina gwiazdek to nic dobrego, a już na pewno nie gwarancja sukcesów. Gdyby tak było to Real powinien wygrywać rok w rok LM i PD. Klub moim zdaniem powinien być złożony z dobrych lub bardzo dobrych piłkarzy, uzupełniony 3-4 mistrzami i to wystarczy.
Ciekaw jestem jak Neymar sobie poradzi. W Europie nie ma takich leszczy jak w Brazylii. Na pewno nie będzie robił takich cudów jak tam.
Nie skreślam chłopa, ale niesamowicie ciężko mu będzie osiągnąć podobny sukces na Starym Kontynencie jak Ronaldo czy Ronaldinho.

stahoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 maja 2013, 22:11

alina pisze:
YaSq pisze:
alina pisze: :angry: Strasznie ciężko będzie wykorzenić ten mit.
Dlaczego mit ? W pierwszym sezonie samych koszulek sprzedano ponad 1,2mln. Nie mowiac juz o TV, sponsorach, reklamach, sezonowych kibicach itp. Nawet jak nie zwrocil sie w ciagu 1 sezonu to napewno w ciagu tych 3 lat zwrocil sie juz z nawiazka.
Kolejne roczne przychody komercyjne (kasa od sponsorów, sprzedaż koszulek, czapek, kubków, etc) Realu:
2007 - 124 mln €
2008 - 114 mln €
2009 - 129 mln €
2010 - 135 mln €

Cristiano przyszedł w 2009 za 94 mln, rocznie pobiera 20 mln brutto. Gdzie ta kasa z koszulek, skoro łączne przychody komercyjne z '09 i '10 wzrosły w porównaniu z 2007 o 16 mln?

Real sprzedaje 1,2 mln koszulek rocznie. Ale wszystkich. Tak samo jak ManU. Gdzie ten Cristiano?

Mit jak nic. Z resztą pisał o tym na tym forum kibic Realu.
http://forum.juvepoland.com/viewtopic.p ... 791d19a918

to samo tyczy się Nejmara.

Jeszcze łączna sprzedaż koszulek na rok: http://www.sportingintelligence.com/201 ... ts-081001/

krystiank

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 maja 2013, 22:21

a od jutra Falcao w Monaco, masakra jakas ..... nastepny leci za $ do słabiuteńkiej ligi :/

francois

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 maja 2013, 22:22

stahoo pisze:Jeszcze łączna sprzedaż koszulek na rok: http://www.sportingintelligence.com/201 ... ts-081001/
Ta grafika mówi wszystko. Nawet Neymar nie sprawi, że sprzeda się dwa razy więcej koszulek.

A z tą Katalonią to miało być takie obrazowe :D Sory za brak precyzji ;)

„To jest miejsce wyjątkowe,
tu się mogą ziścić sny,
za te barwy, herb, tradycję,
zostaw serce, pot i łzy”
Pluto

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 11 razy

Nieprzeczytany post 26 maja 2013, 22:54

Orkos pisze: Ciekaw jestem jak Neymar sobie poradzi. W Europie nie ma takich leszczy jak w Brazylii. Na pewno nie będzie robił takich cudów jak tam.
w LM moze i nie ale w Hiszpanii z pewnoscia :smile:. Bedzie mial swietna lige i druzyne zeby czarowac. Bardziej interesujace jest jak to przyjmnie Messi, ktory mocno przezywal, ze Villa nie akceptuje jego pozycji w druzynie.

Sila Spokoju

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 51 razy

Nieprzeczytany post 27 maja 2013, 11:13

Pluto pisze:
Orkos pisze: Ciekaw jestem jak Neymar sobie poradzi. W Europie nie ma takich leszczy jak w Brazylii. Na pewno nie będzie robił takich cudów jak tam.
w LM moze i nie ale w Hiszpanii z pewnoscia :smile:. Bedzie mial swietna lige i druzyne zeby czarowac. Bardziej interesujace jest jak to przyjmnie Messi, ktory mocno przezywal, ze Villa nie akceptuje jego pozycji w druzynie.

Czytałem gdzieś, że podobno sam Messi miał się zgodzić na transfer Neymara. Ale ile w tym bujdy, a ile prawdy tego nie jestem w stanie powiedzieć (zresztą nawet nie pamiętam gdzie to czytałem, może wp.pl :prochno: :prochno: ).

Obrazek
Kucharius1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 27 maja 2013, 11:46

Zobaczymy co będzie z Najmanem za rok, w MMA mu nie poszło to może chociaż Barcelona.

Zobaczymy jak Brazol zniesie że w klubie jest kilka, większych gwiazd od niego, i że zamiast strzelać , będzie musiał odgrywać do wiadomo kogo ;)

Piti

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 maja 2013, 12:29

100 mln za takiego chłystka? szkoda mi Barcelony ze dala sie tak zmanipulowac, jest tylu fajnych pilkarzy w Europie ktorzy pokazali juz cos na arenie miedzynarodowej jak Erisken czy Isco a oni dali za brazola z ekstrawagancka fryzurka 100 mln, parodia..czuje ze ten transfer odbije sie jeszcze wielkim beknieciem niz transfer Ibry.

francois

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 maja 2013, 12:36

Bazyliszek pisze:
100 mln za takiego chłystka? szkoda mi Barcelony ze dala sie tak zmanipulowac, jest tylu fajnych pilkarzy w Europie ktorzy pokazali juz cos na arenie miedzynarodowej jak Erisken czy Isco a oni dali za brazola z ekstrawagancka fryzurka 100 mln, parodia..czuje ze ten transfer odbije sie jeszcze wielkim beknieciem niz transfer Ibry.
Neymar to także chwyt marketingowy. On jest gwiazdą, a w Brazylii niemal młodym bogiem. Na pewno to im się opłaci.

Ale nie w kontekście sprzedaży koszulek z jego nazwiskiem :roll:

„To jest miejsce wyjątkowe,
tu się mogą ziścić sny,
za te barwy, herb, tradycję,
zostaw serce, pot i łzy”
Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Nieprzeczytany post 28 maja 2013, 14:57

stahoo pisze:
alina pisze:
YaSq pisze:
Dlaczego mit ? W pierwszym sezonie samych koszulek sprzedano ponad 1,2mln. Nie mowiac juz o TV, sponsorach, reklamach, sezonowych kibicach itp. Nawet jak nie zwrocil sie w ciagu 1 sezonu to napewno w ciagu tych 3 lat zwrocil sie juz z nawiazka.
Kolejne roczne przychody komercyjne (kasa od sponsorów, sprzedaż koszulek, czapek, kubków, etc) Realu:
2007 - 124 mln €
2008 - 114 mln €
2009 - 129 mln €
2010 - 135 mln €

Cristiano przyszedł w 2009 za 94 mln, rocznie pobiera 20 mln brutto. Gdzie ta kasa z koszulek, skoro łączne przychody komercyjne z '09 i '10 wzrosły w porównaniu z 2007 o 16 mln?

Real sprzedaje 1,2 mln koszulek rocznie. Ale wszystkich. Tak samo jak ManU. Gdzie ten Cristiano?

Jeszcze łączna sprzedaż koszulek na rok: http://www.sportingintelligence.com/201 ... ts-081001/
szkoda, że nie zacytowałeś tego co było dalej...
Vimes pisze:Według goal.com w pierwszym roku trwania kontraktu Ronaldo sprzedano koszulki z jego nazwiskiem o wartości 100 mln euro (to jest przychód, ktrego nie należy mylić z zyskiem). Zysk, czyli 100 mln euro minus koszty produkcji i sprzedaży, został podzielony pomiędzy Real, Adidasa i samego Ronaldo według nieznanych proporcji. Ponadto Real posiada prawa do około 50% wizerunku Ronaldo, czyli czerpie dochody z reklam z jego udziałem.
to ostatnie najważniejsze, jeśli barca ugrała jakiś duży procent na reklamach naymara to szybko odzyskają co wydali

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
zakiii

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 maja 2013, 15:00

Maly pisze:
stahoo pisze:
alina pisze: Kolejne roczne przychody komercyjne (kasa od sponsorów, sprzedaż koszulek, czapek, kubków, etc) Realu:
2007 - 124 mln €
2008 - 114 mln €
2009 - 129 mln €
2010 - 135 mln €

szkoda, że nie zacytowałeś tego co było dalej...
Vimes pisze:Według goal.com w pierwszym roku trwania kontraktu Ronaldo sprzedano koszulki z jego nazwiskiem o wartości 100 mln euro (to jest przychód, ktrego nie należy mylić z zyskiem). Zysk, czyli 100 mln euro minus koszty produkcji i sprzedaży, został podzielony pomiędzy Real, Adidasa i samego Ronaldo według nieznanych proporcji. Ponadto Real posiada prawa do około 50% wizerunku Ronaldo, czyli czerpie dochody z reklam z jego udziałem.
to ostatnie najważniejsze, jeśli barca ugrała jakiś duży procent na reklamach naymara to szybko odzyskają co wydali

Ja gdzieś czytałem, że Neymar ugrał 100% praw do swojego wizerunku.

Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 maja 2013, 15:36

Transfer Neymara to ogromne ryzyko. Pomyśleć, że był jakiś czas temu (choć raczej to tylko ploty) przymierzany do Juventusu. I te rzekome jego wypowiedzi, że bardzo chciałby grać w brawach Starej Damy itp. Nie wiem czy Barca w ten sposób nie chce zyskać rozgłosu po nieudanym (jak to dziwnie brzmi: szansa na 100 pkt w PD i 1/2 Champions League) sezonie. Pewien koleś niedawno porównał Neymara do Justina Biebera. Z pewnością Brazylijczyk ma dużo talentu, lecz jeśli głównie będzie dbał o wizerunek medialny i robienie szumu wówczas stanie się takim Bieberem piłki nożnej. Oby tak się nie stało.

Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Nieprzeczytany post 28 maja 2013, 17:54

raczej beckhamem ;)
jeśli rzeczywiście ugrał 100% praw do wizerunku to sam w sobie finansowo się nie zwróci, chociaż te 100mln uważam za przesadzone i to grubo

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
zakiii

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 maja 2013, 18:07

Maly pisze:raczej beckhamem ;)
jeśli rzeczywiście ugrał 100% praw do wizerunku to sam w sobie finansowo się nie zwróci, chociaż te 100mln uważam za przesadzone i to grubo
Choć nie pojawiła się oficjalna informacja na ten temat, pensja Neymara miałaby wynieść 7 milionów euro rocznie przez wszystkie lata kontraktu z katalońskim klubem. Co również nie zostało potwierdzone, umowa z FC Barceloną ma gwarantować piłkarzowi zachowanie 100% praw do swojego wizerunku.
Coś takiego znalazłem, wprawdzie nigdzie jakiegoś oficjalnego potwierdzenia nie widzę.

ODPOWIEDZ