Polityka
- Alex96
- Juventino

Co nie oznacza, ze nie uciekali przed wojną...
Poratl bankier.pl pisze o kilkuset tysiącach Ukrainców (sam zauwazylem, ze jest ich coraz wiecej) no ale lemingoza "ciśnie beke" z miliona (który jest calkiem realny)
Poratl bankier.pl pisze o kilkuset tysiącach Ukrainców (sam zauwazylem, ze jest ich coraz wiecej) no ale lemingoza "ciśnie beke" z miliona (który jest calkiem realny)
- Makiavel
- Juventino

@Wiking
http://www.tvn24.pl/premier-o-uchodzcac ... 371,s.html
Uchodźców jest 4, a przez ostatnie lata (naście lat) wniosków o przyznanie takiego statusu było 5000. Nie wiem czy choćby 1% Ukraińców, których spotykasz w Warszawie to uciekinierzy przed wojną. We Wrocławiu też jest bardzo dużo Ukraińców, wielu studiuje na mojej uczelni, nawet miałem ukraińską współlokatorkę przez pewien czas. Ale oni tu przyjeżdżają do pracy albo na studia właśnie, nie potrzebują państwowej pomocy, takiej, jaka wymagana jest przy uchodźcach (kwaterunek, ubrania, intensywne kursy języka, środki czystości, etc..). Uznanie każdego Ukraińca w Polsce za uchodźcę przypomina mi to, co na wspominanym wcześniej spotkaniu, opowiadał dr Ziad: otóż był on w przedszkolu i pierwsze pytanie, jakie usłyszał od dziecka było "Czy jest Pan uchodźcą?". Widocznie to ten sam poziom.
http://www.tvn24.pl/premier-o-uchodzcac ... 371,s.html
Uchodźców jest 4, a przez ostatnie lata (naście lat) wniosków o przyznanie takiego statusu było 5000. Nie wiem czy choćby 1% Ukraińców, których spotykasz w Warszawie to uciekinierzy przed wojną. We Wrocławiu też jest bardzo dużo Ukraińców, wielu studiuje na mojej uczelni, nawet miałem ukraińską współlokatorkę przez pewien czas. Ale oni tu przyjeżdżają do pracy albo na studia właśnie, nie potrzebują państwowej pomocy, takiej, jaka wymagana jest przy uchodźcach (kwaterunek, ubrania, intensywne kursy języka, środki czystości, etc..). Uznanie każdego Ukraińca w Polsce za uchodźcę przypomina mi to, co na wspominanym wcześniej spotkaniu, opowiadał dr Ziad: otóż był on w przedszkolu i pierwsze pytanie, jakie usłyszał od dziecka było "Czy jest Pan uchodźcą?". Widocznie to ten sam poziom.
"veritas odium parit obsequium amicos"
https://poema.pl/publikacja/2633-moj-dzionek
http://natemat.pl/210925,platna-prawica ... internetem
- Cabrini_idol
- Juventino

<brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>.. ut EU. Przecież to twór podobny do ZSRR, tylko w ładniejszym opakowaniu. Ale dokładnie działający w taki sam sposób jak Związek Radziecki.
Nikomu nie musimy się tłumaczyć co się dzieje w naszym państwie, SUWERENNYM państwie. A co najśmieszniejsze NIC SIĘ NIE DZIEJE. Ludzie z PO i ich środowiska próbują rozpętać propagandę, że Polska idzie kierunkiem Białoruskim. Kłamstwo.
Nie spodziewałem się aż takiego kwiczenia świń z PO odciągając ich od koryta.
Nikomu nie musimy się tłumaczyć co się dzieje w naszym państwie, SUWERENNYM państwie. A co najśmieszniejsze NIC SIĘ NIE DZIEJE. Ludzie z PO i ich środowiska próbują rozpętać propagandę, że Polska idzie kierunkiem Białoruskim. Kłamstwo.
Nie spodziewałem się aż takiego kwiczenia świń z PO odciągając ich od koryta.

- Makiavel
- Juventino

@Cabrini_idol Mam do Ciebie prośbę. Zanim napiszesz kolejny komentarz weź książkę do historii XX wieku i poczytaj o ZSRR a potem odpowiedz sobie na pytanie czy wyjeżdżałeś do pracy zarobkowej do Holandii czy na wycinkę tajgi na Sybir.
Dalej zadanie trudniejsze. Ale skoro chcesz wygłaszać jakieś sądy, powinieneś wcześniej jemu sprostać: weź sobie traktaty, których jesteśmy stroną, które zostały ratyfikowane przez Polskę (m.in. przez PiS i Lecha Kaczyńskiego) i zobacz co musimy a czego nie musimy.
Na koniec pragnąłbym zwrócić uwagę, że dziennikarze tak poczytnych i opiniotwórczych tytułów jak np. Foreign Affairs to raczej nie są politycy PO a cała procedura wszczęta została w UE w oparciu o doniesienia prasy i opinie takich gremiów jak Rada Europy (także jesteśmy w niej dobrowolnie), organizacje strzegące wolności słowa i przestrzegania praw człowieka (np. Helsińska Fundacja Praw Człowieka).
PS. Nazywając ludzi krytykujących autorytarne zapędy PiSu "kwiczącymi świniami z PO" obrażasz tysiące ludzi, którym nie sięgasz do pięt i nie jesteś godzien całować podeszew stóp. Zapamiętaj to sobie, zanim kolejny raz powtórzysz, słowo w słowo, coś co wyczytałeś na portalu dla <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>. Bez odbioru.
Dalej zadanie trudniejsze. Ale skoro chcesz wygłaszać jakieś sądy, powinieneś wcześniej jemu sprostać: weź sobie traktaty, których jesteśmy stroną, które zostały ratyfikowane przez Polskę (m.in. przez PiS i Lecha Kaczyńskiego) i zobacz co musimy a czego nie musimy.
Na koniec pragnąłbym zwrócić uwagę, że dziennikarze tak poczytnych i opiniotwórczych tytułów jak np. Foreign Affairs to raczej nie są politycy PO a cała procedura wszczęta została w UE w oparciu o doniesienia prasy i opinie takich gremiów jak Rada Europy (także jesteśmy w niej dobrowolnie), organizacje strzegące wolności słowa i przestrzegania praw człowieka (np. Helsińska Fundacja Praw Człowieka).
PS. Nazywając ludzi krytykujących autorytarne zapędy PiSu "kwiczącymi świniami z PO" obrażasz tysiące ludzi, którym nie sięgasz do pięt i nie jesteś godzien całować podeszew stóp. Zapamiętaj to sobie, zanim kolejny raz powtórzysz, słowo w słowo, coś co wyczytałeś na portalu dla <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>. Bez odbioru.
- Cabrini_idol
- Juventino

Dlatego napisałem że w ładniejszym opakowaniu. ZSRR grało otwarcie w karty, brutalnie... UE zaś działa w sposób, gdzie obywatel UE myśli, że jest ok a wcale tak nie jest. I nie trzeba być tak ,,wykształconym'' inteligentem jak Ty, żeby to wiedzieć.

- Don Mateo bis
- Juventino

Naczytałeś się "portali dla <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>", nasłuchałeś wyimaginowanych autorytetów akademickich, i kwiczysz.Makiavel pisze:PS. Nazywając ludzi krytykujących autorytarne zapędy PiSu "kwiczącymi świniami z PO" obrażasz tysiące ludzi, którym nie sięgasz do pięt i nie jesteś godzien całować podeszew stóp. Zapamiętaj to sobie, zanim kolejny raz powtórzysz, słowo w słowo, coś co wyczytałeś na portalu dla <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>. Bez odbioru.
Forza Juve!
- mateo369
- Juventino

Po raz n-ty makiavel udowodnił jak bardzo mu słoma z butów wystaje. Dlaczego żaden moderator nie zbanuje tego neseserka za obrażanie nie tysięcy a milionów normalnych Polaków?Makiavel pisze:PS. Nazywając ludzi krytykujących autorytarne zapędy PiSu "kwiczącymi świniami z PO" obrażasz tysiące ludzi, którym nie sięgasz do pięt i nie jesteś godzien całować podeszew stóp. Zapamiętaj to sobie, zanim kolejny raz powtórzysz, słowo w słowo, coś co wyczytałeś na portalu dla <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>. Bez odbioru.
W złym miejscy cudzysłów wstawiłeś, powinno być przy inteligentem a nie wykształconym. Wykształcony to on jest ale to nie zawsze idzie w parze z inteligencją czego jest dobitnym przykładem.Cabrini_idol pisze: I nie trzeba być tak ,,wykształconym'' inteligentem jak Ty, żeby to wiedzieć.
"Freddy believes if a fridge falls in front of you, it's your job to get out of its way. I believe it's the fridge's job to get out of mine." - Frank Underwood
- Smok-u
- Juventino

- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Ja bym od Makiavela za wiele nie wymagał, on wszystko hiperbolizuje, przypomnę, że jego "dyskusje" na temat uchodźców sprowadzają się do zadania pytania na wykładzie syryjskiego socjologa. Najlepsze jest to, że rządy PO odbijały się cały czas na moim życiu (wzrost cen, wszechobecny nepotyzm (konkursy, nabory z góry ustawione to była masakra), zabrane pieniądze z OFE moim rodzicom. Teraz nic się nie dzieje negatywnego, a co nie włączę telewizji to słyszę straszne kwiczeń świń z PO odciąganych od koryta. A nie przepraszam oni kwiczą bo "demokrację" im się zabiera
. Teraz też pewnie sporo patologii jest, ale do poprzednich rządów ooo to jeszcze sporo brakuje.
- zbysioJuve
- Juventino

No, a Ty jak się zachowujesz nazywając praktycznie przy każdej okazji tak gdzieś na oko około 6 mln wyborców PiS-u, "ciemnym ludem"? Chyba tak trochę nie przystoi jak na członka KOD (którym mniemam jesteś i z którym pewnie się utożsamiasz). No chyba, że ta demokracja o którą tak się ostatnio walczy należy się tylko dla wybranych bo reszta i tak nie dosięga im nawet do pięt.Makiavel pisze:Nazywając ludzi krytykujących autorytarne zapędy PiSu "kwiczącymi świniami z PO" obrażasz tysiące ludzi, którym nie sięgasz do pięt i nie jesteś godzien całować podeszew stóp.
- Wiking
- Juventino

- Podziekował: 19 razy
Problem polega na tym, iż świnie z PO kwiczą, ponieważ 'niedorżnięta wataha' ostatecznie doszła do władzy. Starają się też kwiczeć na tyle wyraźnie, by nie dać się do końca wypchnąć świniom bardziej nowoczesnym...Makiavel pisze: PS. Nazywając ludzi krytykujących autorytarne zapędy PiSu "kwiczącymi świniami z PO" obrażasz tysiące ludzi, którym nie sięgasz do pięt i nie jesteś godzien całować podeszew stóp. Zapamiętaj to sobie, zanim kolejny raz powtórzysz, słowo w słowo, coś co wyczytałeś na portalu dla <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>. Bez odbioru.
Mnie bardziej interesuje co innego Makiavelu:
- Jak szacujesz obecnie ryzyko ataków spekulacyjnych na złotówkę, po obniżce raitingu?
- annihilator1988
- Juventino

Co się stało, że nie grają już hymnu w Jedynce? Wyrzucili pana dyrektora? Bronić stołka hymnem i krzykiem, że demokracja upada
Trza to kiedyś przetestować
Ciekawi mnie też jak będą się czuli ci,k tórzy głosowali na nowoczesną bo po ich zawiodło. Mówię o tym, bo część polityków z po zwyczajnie przejdzie do rumuna. Czy ktoś jest wstanie wykonać telefon do siedziby po i nowoczesnej w podobnym tonie ? Teraz czytam, że niższe formy życia z po i nowoczesnej żądają zaprzysiężenia 3 ostatnio nominowanych sędziów do tk. :rotfl: Ustawa 1044 chyba zniesiona, więc nie będzie bratniej pomocy brukseli
Ciekawe co motywuje kodowców do wypełzania na ulicę? Pieniążki? Gdyby tak jeden z drugim przez łeb dostał gumową pałą...od razu mózg by odżył, krążenie wróciło
Kiedyś jakaś zasuszona starucha z po, nie pamiętam nazwiska ale z ryja jak stary grzyb, powiedziała, że Polska nie może samodzielnie prowadzić polityki zagranicznej w stosunku do kryzysu imigracyjnego . Pewnie, kto kiedy widział samodzielnie prowadzoną politykę...Cabrini_idol pisze: Nikomu nie musimy się tłumaczyć co się dzieje w naszym państwie, SUWERENNYM państwie.
ktośtam na forum p$g pisze:Odnoszę wrażenie, że Ibra nie jest związany z PSG
- Makiavel
- Juventino

@zbysioJuve Nie jestem członkiem KODu i utożsamiam się z jego celami a nie organizacją, jako taką. Poza tym to pisowski prezes TVP uważa wyborców PiSu za "ciemny lud", ja tylko powtarzam za nim. Mylisz też dwie rzeczy: uważając ogromną część wyborców PiSu, Kukiza 15, KORWiNu (KORWIN'a? Nie chce mi się szukać pełnej nazwy) za, delikatnie mówiąc niezbyt zorientowanych w sprawach polityczno-gospodarczych, nie odbieram im prawa do głosu. Nie odbieram go też ludziom pokroju Smok'a, Carbiniego_idola, szczypka i im podobnym, bo na tym polega demokracja. Jak to ładnie ujęli w "Dniu świra": można demonstrować nawet z najgłupszymi hasłami. Można też największe głupoty wypisywać (czego przykład parę postów wyżej u carbinego), można być największym idiotą (tu info do moderatorów, nie mówię teraz konkretnie o w/w osobach) a ma się głos na tych samych prawach co najwięksi intelektualiści. Tak więc nie krytykuje demokracji, tylko dokonany wybór. Nie kwestionuje tego, że PiS wygrał wybory (choć PiS kwestionował te wybory, które przegrywał), tylko oceniam, że zrobił to oszukując naiwnych ludzi, na co mam bardzo silne dowody. Przedstawiając je pokrótce w formie pytań: czy PiS wygrałby wybory mówiąc to, co mówi obecnie czyli, że polska gospodarka ma bardzo stabilne fundamenty i one będą coraz mocniejsze (v-ce premier Morawiecki), Polska rozwija się dynamicznie, jest stabilna finansowo, ma dobre prognozy wzrostu (Duda, Szydło, Szałamacha)? Przypominam, że w kampanii Duda i Szydło mówili, że Polskę trzeba odbudować ze zgliszczy, że gospodarka i cała Polska "się zwija", kwestionowali wszystkie rankingi, zestawienia i prognozy, którymi dzisiaj bronią się komentując obniżkę ratingu. Czy PiS wygrałby wybory mówiąc, że odpolitycznienie mediów będzie polegało na tym, że wyrzuceni zostaną wszyscy dziennikarze, którzy nie hołubili PiSu przez ostatnie 5 lat z hakiem, a prezesem zostanie szef pisowskiej propagandy, który zaprosi do telewizji ludzi znanych ze służalczości wobec PiSu i skrajnie prawicowo-katolickich poglądów (środowisko Frondy)? Czy PiS wygrałby wybory zapowiadając, że sparaliżuje prace TK i nie będzie wykonywał jego wyroków? Czy PiS wygrałby wybory gdyby w kampanii wyborczej mówił o tym, że zamierza skrajnie upolitycznić służbę cywilną, zmieniając ustawę tak, by wszyscy dyrektorzy byli z politycznego nadania? Czy PiS wygrałby wybory gdyby Duda wcześniej wyręczał sądy i uniewinnił Kamińskiego? Mogę te pytania mnożyć.
@Wiking Przeciwko PiSowi protestują (nie tylko na ulicach) tysiące ludzi, którzy nie mają nic wspólnego z PO. Czy kwiczące świnie to są czołowi polscy prawnicy z UJ,UW,UWr,UAM, byli prezesi TK w tym Safjan, który ma świetną posadę w Brukseli, Helsińska Fundacja Praw Człowieka, wiele legend "Solidarności", obecna i były prezes SN ? Od jakiego koryta PiS odtrącił ludzi Petru? Skąd protesty "Polityki" skoro dla nich rządowe reklamy, jak podali, to mikry ułamek budżetu a pod rządami PiS ilość sprzedanych gazet na 100% im wzrośnie, bo ludzie będą chcieli sięgać po gazetę merytorycznie rozliczającą rząd, zamiast wiernopoddańczej prasy typu "UwarzamRze", "wSieci" i te inne, finansowane przez spółki powiązane z PiS? Długo by tak wymieniać. Pisząc wiec o tym, że to kwiczą jakieś świnie odgonione od koryta i, że to ludzie z PO piszący wystawia sobie laurkę - <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> i skrajny ignorant.
Nie jestem specjalistą w tym zakresie, o który mnie pytasz ale na pewno obniżenie ratingu na pewno sprzyja spekulacji. Zresztą obecny kurs PLN jest sztucznie niski, więc już tu mamy do czynienia, moim zdaniem, z czymś innym niż rynkowa wycena naszej waluty. Najgorsze jest to, że jedynym sposobem na walkę ze spekulacją jest wysoka wiarygodność rządu i władz finansowych. Belka ma raczej sporą wiarygodność, ale już rząd znacznie gorszą i do tego ma złą prasę.
Powyżej widać skąd się biorą moje oceny.
@Wiking Przeciwko PiSowi protestują (nie tylko na ulicach) tysiące ludzi, którzy nie mają nic wspólnego z PO. Czy kwiczące świnie to są czołowi polscy prawnicy z UJ,UW,UWr,UAM, byli prezesi TK w tym Safjan, który ma świetną posadę w Brukseli, Helsińska Fundacja Praw Człowieka, wiele legend "Solidarności", obecna i były prezes SN ? Od jakiego koryta PiS odtrącił ludzi Petru? Skąd protesty "Polityki" skoro dla nich rządowe reklamy, jak podali, to mikry ułamek budżetu a pod rządami PiS ilość sprzedanych gazet na 100% im wzrośnie, bo ludzie będą chcieli sięgać po gazetę merytorycznie rozliczającą rząd, zamiast wiernopoddańczej prasy typu "UwarzamRze", "wSieci" i te inne, finansowane przez spółki powiązane z PiS? Długo by tak wymieniać. Pisząc wiec o tym, że to kwiczą jakieś świnie odgonione od koryta i, że to ludzie z PO piszący wystawia sobie laurkę - <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> i skrajny ignorant.
Nie jestem specjalistą w tym zakresie, o który mnie pytasz ale na pewno obniżenie ratingu na pewno sprzyja spekulacji. Zresztą obecny kurs PLN jest sztucznie niski, więc już tu mamy do czynienia, moim zdaniem, z czymś innym niż rynkowa wycena naszej waluty. Najgorsze jest to, że jedynym sposobem na walkę ze spekulacją jest wysoka wiarygodność rządu i władz finansowych. Belka ma raczej sporą wiarygodność, ale już rząd znacznie gorszą i do tego ma złą prasę.
Powyżej widać skąd się biorą moje oceny.
- Vimes
- Juventino

"Jarosław Kaczyński - ostatni rewolucjonista III RP". Interesujący artykuł objaśniający prawdopodobne przesłanki jakimi kieruje się Jaro w sporze o trybunał.
"Nie ma wątpliwości, że choroby zakaźne, do których nie byliśmy przyzwyczajeni trafiają do naszego kraju razem z uchodźcami. Trwała dyskusja czy wszyscy uchodźcy powinni być badani". Pewnie Duńczycy zarazili się "faszyzmem" od Prezesa
.
"Nie ma wątpliwości, że choroby zakaźne, do których nie byliśmy przyzwyczajeni trafiają do naszego kraju razem z uchodźcami. Trwała dyskusja czy wszyscy uchodźcy powinni być badani". Pewnie Duńczycy zarazili się "faszyzmem" od Prezesa
- zbysioJuve
- Juventino

Nie przesadzasz czasem? Nic mi o tym nie wiadomo, ale wątpię żeby coś takiego padło z jego ust, masz jakiś cytat?Makiavel pisze:Poza tym to pisowski prezes TVP uważa wyborców PiSu za "ciemny lud", ja tylko powtarzam za nim.
Jeżeli mówimy już o głosie, to chyba gwarantuje go nasza konstytucja, a przynajmniej jeżeli chodzi o wyboryMakiavel pisze:Można też największe głupoty wypisywać (czego przykład parę postów wyżej u carbinego), można być największym idiotą (tu info do moderatorów, nie mówię teraz konkretnie o w/w osobach) a ma się głos na tych samych prawach co najwięksi intelektualiści.
I bardzo dobrze, że nie kwestionujeszMakiavel pisze:Nie kwestionuje tego, że PiS wygrał wybory (choć PiS kwestionował te wybory, które przegrywał), tylko oceniam, że zrobił to oszukując naiwnych ludzi, na co mam bardzo silne dowody.
Nie wiem tego i niedowiemy się już tego po fakcieMakiavel pisze:czy PiS wygrałby wybory mówiąc to, co mówi obecnie czyli, że polska gospodarka ma bardzo stabilne fundamenty i one będą coraz mocniejsze (v-ce premier Morawiecki), Polska rozwija się dynamicznie, jest stabilna finansowo, ma dobre prognozy wzrostu (Duda, Szydło, Szałamacha)? Przypominam, że w kampanii Duda i Szydło mówili, że Polskę trzeba odbudować ze zgliszczy, że gospodarka i cała Polska "się zwija", kwestionowali wszystkie rankingi, zestawienia i prognozy, którymi dzisiaj bronią się komentując obniżkę ratingu.
- Smok-u
- Juventino

- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
A czy PO wygrałaby wybory, gdyby od razu powiedziała uczciwie, że podniesie podatki (mówili, że obniżą), podniesie wiek emerytalny, zwiększy biurokracje (mówili, że obniżą), nepotyzm urośnie do skali wręcz niewyobrażalnej, wyprzedadzą przemysł, otwarcie będą mówić o tym co wychodziło na taśmach? Świetny argument, po prostu fantastyczny.