Prace domowe na forum... - zadania tu

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
mesju

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 czerwca 2006, 21:20

stefan590 pisze:Witam

Chciałbym prosić was o małą pomoc. Dostałem zadanie z informatyki, polega ono na stworzeniu strony internetowej. Takiej bardzo prostej, bez większych "bajerów". Ostatnio mam kupe problemów w domu i nie mam czasu nic zrobić. Czy mógłbym prosić kogoś, kto taką stronę już ma, żeby przesłał mi folder z tą, że stroną na e-mail.

Strona będzie wykorzystana tylko raz-pokażę ją nauczycielowi od informatyki, i zaraz po tym usunę ją. Nie chce z niej korzystać w żaden sposób, poza tym, który opisałem powyżej.

Strona może zawierać treści o dowolnej tematyce.

P.S.Bardzo dziękuję wszystkim, którzy zgodzą się mi pomóc.
Ja kiedyś robiłem stronkę o samym sobie i gdzieś ją mam na twardzielu. Jeśli chcesz, mogę Tobie ją udostępnić. Jednak poza HTML są tam też skrypty JavaScript i arkusze stylów, więc nie wiem czy będzie Tobie odpowiadać... musiałbyś także zmienić trochę danych, poklejać inne zdjęcia. Oferuję swoją pomoc, ale sam też będziesz musiał włożyć trochę pracy, więc jak chcesz...

Jakby co to czekam na kontakt na priv, gg, mail :)

Szymek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 czerwca 2006, 21:35

Ja robiłem kilka stron na informatykę, bardzo prymitywnych - 2 podstorony, kilka fotek. Z tego co pamiętam to było ty strony o BMW, Barcelonie, Anty Rasizmow, oraz o Janis Joplin. Jakbyś chciał to liczę na odzew. Strony te umieszczone są na serwerze. :)

Railis

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 czerwca 2006, 13:47

Witam, mam problem z pewnym zadaniem z matematyki. Staram się wszystkim pomagać jak mogę, więc mam nadzieję że od was takową pomoc uzyskam.

Zadanie brzmi tak.

(1/1*2)+(1/2*3)+...+(1/n[n+1])=n/n+1

Trzeba udowodnić poprawność tego równania (m.in stosując indukcję matematyczną) biorąc pod uwagę 3 liczby naturalne większe od zera.

Chciałem dodać że jestem dość dobry z matematyki (jak na mój wiek 16lat), ale z tym zadzniem mam nielada problem.

Zauważyłem, że zmienna "n" określa również liczbę składników po lewej stronie.

Nie wiem jak to udowodnić. Mam pewien sposób ale nie wiem czy on jest dobrze.

Ten sposób:

jeżeli to trzeba przedstawić na 3 liczbach naturalnych większych od zera to:

te liczby to będą m, m+1 i m+2 gdzie m>0 i należy do naturalnych

więc:

(1/m[m+1])+(1/[m+1][m+2])+(1/[m+2][m+3])=m+2/m+2+1

to przedstawia to równanie i żeby udowodnić poprawność założenia (na samej górze) obie strony trzeba tak skrócić żeby było wiadomo że prawa strona równa sie lewej.

Czy taki sposób jest dobry? Proszę o pomoc.

mesju

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 czerwca 2006, 18:04

Ładnie, ładnie... bierzesz się za indukcję matematyczną w tym wieku :wink: Ja w gimnazjum nawet o indukcji nie słyszałem.

:bravo:

Przejdźmy do zadania.

Zaczynamy:

(1/1*2)+(1/2*3)+...+(1/n[n+1])=n/n+1

Sprawdzamy czy równanie to jest spełniane dla prostych liczb naturalnych. Np. dla n=1 i n=3. Jesto odpowiednio 1/2=1/2 i 3/4=3/4 więc wszystko gra.

Założenie ind.
n=k k>=3
(1/1*2)+(1/2*3)+...+(1/k[k+1])=k/k+1

Twierdzenie ind.
n=k+1
(1/1*2)+(1/2*3)+...+(1/[k+1][k+2])=(k+1)/(k+2)

Dowód ind.
L=(1/1*2)+(1/2*3)+...+(1/k[k+1])+(1/[k+1][k+2])=(k/[k+1])+(1/[k+1][k+2])=(k[k+2]+k)/([k+1][k+2])=(k^2 +2k+1)/([k+1][k+2])=([k+1]^2)/(k+1][k+2])=(k+1)/(k+2)=P

ufff... mam nadzieję, że ktoś się w tym połapie :prochno:
Życzę powodzenia i jakby co czekam na pytania. Mam nadzieję, że nie ma żadnych błędów (literówki, itp)
railis pisze:Czy taki sposób jest dobry?
Wydaje mi się, że pomysł jest dobry, ale napewno będzie sporo przekształcania i osobiście proponuję indukcję (choć nie wiem czy to Twoja klasa zrozumie). Musisz jednak bardzo uważać, ponieważ w zadaniu nie jest napisane, że są to KOLEJNE liczny naturalne. Wzór, który Ty przedstawiłeś jest prawdziwy dla n=3. Będziesz musiał się sporo napracować, aby to w miarę logicznie wytłumaczyć. Musiałbyś także zapisać podobne wzory dla n=1 i n=2 oraz udowodnić, że L=P. Przekształceń jest sporo, bo mianowniki są jednak dość mocno rozbudowane. Dlatego polecam indukcję :smile:

Venomik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 czerwca 2006, 18:13

Na początek polecam przestudiowanie linku:
http://www.matematyka.prx.pl/strona/ana ... tyczna.htm
Jeśli chciałbyś zrozumieć o co chodzi w indukcji matematycznej.

Oto rozwiązanie:Najpierw podstawiamy wartości dla n=1
1/2 = 1/2
Zgadza się. Teraz robimy to samo dla n=2
1/2 + 1/6 = 2/3
Także się zgadza. Teraz liczymy dla n=3
1/2 + 1/6 + 1/12 = 3/4
Sprowadzając do wspólnego mianownika:
6/12 + 2/12 + 1/12 = 9/12
Także się zgadza. Udowodniliśmy więc prawdziwość dla trzech kolejnych liczb naturalnych większych od zera. Teraz stosujemy indukcję matematyczną.
Przyjmujemy prawdziwość (!!) równania dla dowolnej liczby k=n
(1/1*2)+(1/2*3)+...+1/[k(k+1)] = k/(k+1)
(czyli w zasadzie podstawiliśmy k zamiast n)
Teraz uznając to powyższe za prawdziwe mamy udowodnić prawdziwość także dla liczby k+1
(czyli zamiast n podstawiamy (k+1)

(1/1*2)+(1/2*3)+...+1/[k(k+1)] + 1/[(k+1)(k+2)] = (k+1)/(k+2)

Jak widać po lewej stronie doszedł nam tylko kolejny element. To zaznaczone brązowym kolorem jest równe k/(k+1) (Powyżej także zaznaczyłem na brązowo by było widać dlaczego)

Podstawiając więc k/(k+1) zamiast tego brązowego otrzymujemy:
k/(k+1) + 1/[(k+1)(k+2)] = (k+1)/(k+2)
Sprowadzając do wspólnego mianownika:
[k(k+2) + 1] / [(k+1)(k+2)] = (k+1)/(k+2)
(k^2 + 2k + 1) / [(k+1)(k+2)] = (k+1)/(k+2)
[(k+1)(k+1)] / [(k+1)(k+2)] = (k+1)/(k+2)
Skracając po prawej stronie (k=1) z licznika i mianownika otrzymujemy:
(k+1)/(k+2) = (k+1)/(k+2)
Czyli to co mieliśmy otrzymać. Indukcja matematyczna zakończona.

Mam nadzieję, że o takie rozwiązanie chodziło Twojej nauczycielce. Jak ja się uczyłem indukcji to zawsze sprawdzaliśmy tylko dla n=1 a nie dla trzech liczb większych od zera, dlatego ten fragment mnie zastanawia.

Dirty mind
Capitan

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 czerwca 2006, 20:25

Mam wielką prośbę. Muszę jak najszybciej przetłumaczyć ten tekst. Jest to sprawozdanie z meczu Juve - Viola. Proszę o pomoc, bo jak dla mnie jest pisany zbyt zaawansowanym językiem.
"With Juventus controlling much of the early possession, Fiorentina were awarded a penalty a quarter of an hour into the first half against the run of play. Surging into the box from the left-hand-side, Toni beat Thuram before going down under the challenge of Zebina. From the subsequent spot-kick, Abbiati – a last-minute replacement for Buffon - guessed correctly to deny Jimenez and keep the game at 0-0. Five minutes later, Fiore’s pass across the face of the area was deflected off the outstretched foot of Giannichedda and rebounded off the post before being collected by the Juve ‘keeper.

Two minutes into the second-half Toni capitalised on a backheel from Jimenez to put the Viola in front. The goal seemed to spark a new determination in the home team who went close through a fierce strike from Zambrotta from outside the area. This was soon followed by the Juventus equaliser. Seeing Del Piero in space just inside the area, Vieira played an inch-perfect through ball which the Juve captain coolly slotted to the left of Lobont. Spurred on by the goal, Juve sought a second goal. The bianconeri went close twice trough Ibrahimovic and Zalayeta before Vieira’s powerful header struck the bar. In the final minutes Ibra had another chance but was unable to control Vieira’s pass, striking his shot over the bar. "

Z góry dziękuję

Siewier

Administrator
Administrator
Awatar użytkownika
Podziekował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 07 czerwca 2006, 21:28

Posiada ktoś jakiekolwiek materialy zwiazane z geografią :?: Prezentacje,filmy,referaty itp. Jesli tak to prosze o kontakt na pw lub gg.
Zbieram wszystko :!: :D
pozdro

Venomik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 lipca 2006, 11:56

Może to nie jest szczególnie odpowiedni temat, ale co mi tam:
Z powodu mojej (jakże ambitnej) pracy mam małą prośbe o pomoc.
Mam staż w firmie ubezpieczeniowej.
Firma robi jakąś luźną prezentacje dla klientów i chce to zobrazować zabawnymi obrazkami.
Potrzebne są obrazki do haseł:
- utrata pracy
- poważne zachorowanie
- trwała i całkowita niezdolność do pracy
- śmierć

Tylko te obrazki powinny być raczej stonowane, bez nadmiaru erotyki, morderstw, Leppera :)
Jakby ktoś coś miał (może być więcej na dany temat) to będę wdzięczny.

Dirty mind
Bartek89

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 września 2006, 16:47

Pilnie potrzebuje pomoc w rozwiązaniu dwóch zadań... na jutro... Byłbym ogromnie wdzięczny za pomoc.

Ile molekuł powietrza znajduje się w pomieszczeniu o objętości 240 m^3 przy temperaturze 15 stopni C i ciśnieniu 750 mmHG

W naczyniu o objetosci 3dm^3 znajduje sie 4mg helu, 70mg azotu i 5*10^21 molekul wodoru. Jakie jest cisnienie mieszaniny jezeli temperatura wynosi 27stopni C.

Juve per sempre.
EXCALIBUR DH

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 września 2006, 21:18

Czy ktoś nie rozwiązał by mi zadanie z fizyki?? Lub napisał w jaki sposób należy je rozwiązać?? Prosze o pomoc!

Samochód odobowy porusza się bez poślizgu. Jaką część energii kinetycznej stanowi energi kinetyczna ruchu obrotowego kół. Przyjmij, że masa jednego koła stanowi 1/50 całej masy scmochodu, a pozostałe potrzebne parametry oszacuj. Pomiń energię kinetyczną ruchu obrotowego silnika i układu przeniesienia napędu.

Prawda, że proste? :angry:

Pale, ale nie stale, bo ten co pali stale ma tylko jedno na świat spojrzenie, jak ten co nie pali wcale! :D
JuventinoPS

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 października 2006, 16:03

...
Ostatnio zmieniony 22 stycznia 2009, 20:17 przez JuventinoPS, łącznie zmieniany 2 razy.

Venomik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 października 2006, 11:12

:ball: prośba [proźba] Link
:ball: szybko [szypko] (link ten sam)
:ball: jabłko [japko] (twórczość własna ;) )

ps: jestem matematykiem, który pierwszy raz coś takiego widzi :)

Dirty mind
Michel Platini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 listopada 2006, 20:34

Ludziska mam do Was ogromną prośbe. Uratujcie mi życie . :pray: Mianowicie chodzi o to, czy ktoś z was nie ma streszczenia jakiejkolwiek książki związanej z fizyką :?: Niestety fizyka nie jest moją mocną stroną i czytając książkę popularno-naukową nic z niej nie rozumiem, a muszę jakąś streścić. Proszę Was wszystkich . Jeśli macie jakieś streszczenie lub wiecie gdzie można takie znależć to błagam Was o pomoc. Będę dozgonnie wdzięczny.

Być może ktoś z Was zna jakąś książkę z biografią, któregoś ze znanych fizyków . Jeśli tak to proszę o podanie tytułu i autora.

Murzyn Murzyna nie usmoli.
Negri

Juventino
Juventino
Podziekował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 08 listopada 2006, 12:56

Mam dla was prośbę. Potrzebuję tekstu po angielsku o Juventusie ( z tłumaczeniem) Takiej długości, żeby o Juventusie pogadać ze 2-3 minuty. Błagam uratujcie mnie. Sam tego nigdy nie napiszę :(

Lopez

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 listopada 2006, 20:09

Hmm... nie wiem od czego zacząć.. i czy w ogóle jest sens pisać o tym zadaniu, czy w ogóle ktoś Was chodził/chodzi to Technikum Mechanicznego i czy w ogóle bedzie w stanie mi pomóc...
Mam tydzień na zrobienie pracy (ok 50 stron A4) na temat zwiazany z samochodami:
"Tworzenie charakterystyki siły napędowej na kołach w funkcji prędkości jazdy samochodem ….(marka, model, typ)”
Nie będę pisał więej szczegółów bo to i tak nic nie da jak ktos nie wie o co chodzi…
Problem polega na tym, ze w internecie nie mogę nic znaleźć tzn. nic nie ma :/ i kompletnie nie wiem skąd mam czerpać informacje na temat charakterystyki jakiegoś samochodu
Nawet nie ma w bibliotece miejskiej żadnych książek na temat jakiegos modelu samochodu…
Prośbę mam o to iż może ktoś kiedyś robił taką prace, posiada może jakieś ksiązki na temat jednego konkretnego samochodu, gdzie są mi bardzo potrzebne informacje: (przełożenie na biegach, przełożenie w przekładni głównej, przełożenie w skrzyni biegów na poszczególnych biegach, rozmiar ogumienia, charakterystyka silnika- wykres itd….)

PS. Już nie wiem do kogo się zgłosić po pomoc…;/

Obrazek
ODPOWIEDZ