HipHopowa strona Forum.
- Supersonic
- Juventino
Classic.DiaVolO pisze:
Dobry chilloutowy klimat na dzisiejszy wieczór, szkoda takiego West Coastu świat już na oczy nie zobaczy

Świat już chyba w ogóle dobrego ani East ani West nie zobaczy...
W większości piszecie tu o polskim rapie, a kto poleciłby mi coś konkretnego zza oceanu- wykonawca, płyta, chociaż pojedyńcze utwory

W czasach golden age nie było z tym problemu, w czasach hh w mainstreamie też, a ostatnio?
- DiaVolO
- Juventino
No właśnie, szkoda bo aż nie mogę wytrzymać jak patrzę jak ludzie jarają się jakimś Rick Rossem czy innym gównem.
Co do bounce'u to określ się bardziej bo nie wiem czy może mogą być g-funkowe brzmienia czy bardziej właśnie zachodnie czy może południowe Dirty South!
Co do bounce'u to określ się bardziej bo nie wiem czy może mogą być g-funkowe brzmienia czy bardziej właśnie zachodnie czy może południowe Dirty South!
- DiaVolO
- Juventino
Noo stary, tego mogę słuchać wieczność i mi się nie znudzi
To jedziemy dalej z Westside -> ! Dlaczego dzisiaj nie potrafią robić takich kawałków, czy poziom aż tak drastycznie spadł że sprzedaje się tylko "dziwki, fury i łańcuchy w teledyskach"? Żadnej prawdziwej zajawki tym nurtem nie widzę w tych newschoolowych pokoleniach poza paroma wyjątkami.

To jedziemy dalej z Westside -> ! Dlaczego dzisiaj nie potrafią robić takich kawałków, czy poziom aż tak drastycznie spadł że sprzedaje się tylko "dziwki, fury i łańcuchy w teledyskach"? Żadnej prawdziwej zajawki tym nurtem nie widzę w tych newschoolowych pokoleniach poza paroma wyjątkami.
- Supersonic
- Juventino
Zasadniczo w grę wchodzi większość black industry. 8)DiaVolO pisze: Co do bounce'u to określ się bardziej bo nie wiem czy może mogą być g-funkowe brzmienia czy bardziej właśnie zachodnie czy może południowe Dirty South!
nowy Busta jest niezły chociaż jego mój ulubiony to
Starzy wyjadacze mogą być - w stylu Busta, Missy, DMX, Game, Luda, Fabolous, D. Banner, NORE itd.
Bounce w rozumieniu takich bangerów klubowych. nie wiem ostatnio Buzzin 50 Centa, kawałki Nelly'ego, Joe Buddena, I like that Houstona :C , Right Thurr Chingy, ogólnie takie shake ya booty, miękki taneczny hip hop, chyba wiesz o co mi chodzi. Kawałki o hajsie, dupeczkach, dupeczkach w hajsie i dupeczkach w szampanie oblepionych hajsem

Odpadają "hip hopowcy spod znaku rnb" jakieś soldźia boje, akony, pop art Kanye Westa, BEP, C. Brown itd.
Hustla Ricka Rossa też

Raczej nie golden age i cały ten prawdziwy rap z przesłaniem, osadzony w kulturze itd. Z prostej przyczyny przesłuchałem większość

Dirty South jaaaak najbardziej. Wszystko oprócz Lil Wayne, bo jego nigdy nie lubiłem. Btw. znasz podgatunek (?) nazywa się to New Orlean Bounce? i czołowego w nim pozytywne świry.
Może być g-funk ale taki bardziej do c-walka np. Kurupt
Mogą być takie kawałki jak do poppingu lecą.
5 lat temu przestałem dodawać kawałki do playlisty i słucham wciąż 1990-2007/8. Co w ostatnich latach?
p.s. Lupe spoko, choć akurat do moich ulubionych nie należy.
aktualnie mi leci
- DiaVolO
- Juventino
hhmmm...chyba nie bardzo Ci pomogę.
1. Raz że to kompletnie nie moje klimaty, nienawidzę Dirty Southu który teraz brzmi wszędzie, w Californii jak i na Brooklynie w NY :doh: Najbardziej denna wersja rapu leci teraz w każdym zakątku USA i każdy raper bez względu skąd jest to robi właśnie muzykę w tym stylu :doh:
2. Już Cię nie lubię za te wszystkie klubowe bangiery
jak można słuchać takiego chłamu?
3. jestem truskulem/oldschoolem, lubię jak kawałki mają przekaz dlatego jestem fanem głównie fanem starego, dobrego hip hopu a przede wszystkim East Coastu.
4. takich kawałków o które prosisz będzie od cholery.
1. Raz że to kompletnie nie moje klimaty, nienawidzę Dirty Southu który teraz brzmi wszędzie, w Californii jak i na Brooklynie w NY :doh: Najbardziej denna wersja rapu leci teraz w każdym zakątku USA i każdy raper bez względu skąd jest to robi właśnie muzykę w tym stylu :doh:
2. Już Cię nie lubię za te wszystkie klubowe bangiery

3. jestem truskulem/oldschoolem, lubię jak kawałki mają przekaz dlatego jestem fanem głównie fanem starego, dobrego hip hopu a przede wszystkim East Coastu.
4. takich kawałków o które prosisz będzie od cholery.
- Supersonic
- Juventino
To bardzo proste. Wszystko zależy od tego czego szukasz w muzyce. Jak siedzę wieczorem w domu i chce posłuchać czegoś wartościowego to puszczam NWA, Ice Cube, Daza, Dilated Peoples, Warrena G, Snoopa, Compton itd.DiaVolO pisze:
2. Już Cię nie lubię za te wszystkie klubowe bangieryjak można słuchać takiego chłamu?
Z drugiej strony gdy tańczę ( funkstyles, hh)- jak idę na trening to potrzebuje czegoś z bouncowym bitem i nie ważne o jakich dupach śpiewają. Bit i tyle. Nie da rady tańczyć do Notoriousa 8) na battle takie kawałki się nie nadają.
DiaVolO pisze: 4. takich kawałków o które prosisz będzie od cholery.
Eee nie prawda. Jest dobry oldskul jest słaby oldskul, jest dobry bounce jest słaby bounce.
btw. Ja bym powiedział, że teraz każdy "raper" robi rnb a nie crunk.
W takim razie pytanie inne- wartościowi artyści ostatnich 5 lat w hh. Istnieją? Kogoś polecacie?
- pan Zambrotta
- Juventino
- Hunta
- Juventino
Oj da daSupersonic pisze:Nie da rady tańczyć do Notoriousa 8)

Masa dobrego rapu wyszła, ale fakt że znaczenie dobry trochę się zmieniło od 2000 roku w USA. Osobiście polecam krążek genialnego duetu Method Man & Redman - "Blackout! 2", Taliba Kweli "Eardrum", WU Tang Clan "8 Diagrams". Jak już jesteśmy przy WTC to oczywiście należy przesłuchać Raekwona "Only Built 4 Cuban Linx… Pt. II", no i wg mnie ostatni dobry album Nasa (tyle że z 2006) - "Hip Hop Is Dead". Bardzo dobry krążek pod okiem Premiera wydał Royce da 5'9 pt. "Street Hop".Dużo wartościowego rapu ujrzało światło dzienne,ale jak mówię teraz to już tylko pojęcie względne.Skoro takie legendy jak Jeru, Afu-Ra, O.C. (ponoć ma być na nowej płycie Rycha) mkną na Polski rynek to tam już dobrze nie jest.Supersonic pisze:W takim razie pytanie inne- wartościowi artyści ostatnich 5 lat w hh. Istnieją? Kogoś polecacie?
- DiaVolO
- Juventino
Nowy Wu-Tang jest świetny, nie przypuszczałem że panowie jeszcze dadzą radę nagrać coś dobrego ;P
Ogólnie to jest mnóstwo dobrych płyt ale trzeba głębiej poszukać, mnie jednak chodzi o to co się dzieje w mainstreamie, Ci którzy powinni propagować tą kulturę po prostu teraz robią wszystko żeby natrzepać jak najwięcej kapuchy. O ile jestem w stanie zrozumieć takiego Jaya-Z bo gość zrobił już wszystko dla rap gry i teraz po prostu bawi się stylami, spoko. Ale taki Busta Rhymes nagrywający z....Tiesto? Snoop to samo, no jak tu można powiedzieć na to co innego niż chłam. Choć Busta to kawał historii hip hopu tak Snoop dla mnie żadnym czołowym raperem nigdy nie był no bo jak można go takim nazwać skoro po swoim debiucie nie nagrał nic na wagę tego poza paroma przebłyskami?
Dobra, dzisiaj jedziemy z NY!!!
TO JEST TO!!!! czuć te klimaty blokowisk NY, kocham!
na koniec wisienka (szkoda że nie ma tego teledysku bez cenzury).
Ogólnie to jest mnóstwo dobrych płyt ale trzeba głębiej poszukać, mnie jednak chodzi o to co się dzieje w mainstreamie, Ci którzy powinni propagować tą kulturę po prostu teraz robią wszystko żeby natrzepać jak najwięcej kapuchy. O ile jestem w stanie zrozumieć takiego Jaya-Z bo gość zrobił już wszystko dla rap gry i teraz po prostu bawi się stylami, spoko. Ale taki Busta Rhymes nagrywający z....Tiesto? Snoop to samo, no jak tu można powiedzieć na to co innego niż chłam. Choć Busta to kawał historii hip hopu tak Snoop dla mnie żadnym czołowym raperem nigdy nie był no bo jak można go takim nazwać skoro po swoim debiucie nie nagrał nic na wagę tego poza paroma przebłyskami?
Przy "Juicy" spokojnie możesz iść na bounceSupersonic pisze:Nie da rady tańczyć do Notoriousa 8)
Dobra, dzisiaj jedziemy z NY!!!
TO JEST TO!!!! czuć te klimaty blokowisk NY, kocham!
na koniec wisienka (szkoda że nie ma tego teledysku bez cenzury).
- Supersonic
- Juventino
pan Zambrotta, Hunta, DiaVolO big up!
kilka Waszych pomysłów, już leci mi z aimpa :-D
Cóż można powiedzieć o propagowaniu kultury. Hip hop is dead? Dead może nie ale już w podeszłym wieku na pewno. Był kiedyś czas świetności bluesa, był jazzu, rocka, był hip hopu i... minął, już nawet nie rnb lecz szeroko rozumiana klubowa dance/house ok. 2005-8 rozpoczęła swe panowanie. Miejmy nadzieję, że krótkie
hip hop schodzi do drugiej ligi i będzie w niej spokojnie trwał, tak jak nie przymierzając heavy metal dziś.
Taka ewolucja rapu- od dresów A. Bambaaty do garnitura od Versace Jaya-Z. Od gnatów do lizaków Katy Perry i Snoopa. Od Harlemu do Upper East Side. xoxo
Całe szczęście trafiają się jeszcze tacy goście jak Swizz Beatz, którzy powinni zadowolić i oldskulowca DiaVolO i oldskulo-bangiera mnie. Lyrics najczęściej ambitne, bity jak dla mnie jedne z najciekawszych w branży.
różnorakie- w miarę nowe:
Swizz Beatz
Pharoahe Monch
Wu-Tang
Mobb Deep
DiaVolO czemu akurat zacząłeś od NY 8) :twisted:

Cóż można powiedzieć o propagowaniu kultury. Hip hop is dead? Dead może nie ale już w podeszłym wieku na pewno. Był kiedyś czas świetności bluesa, był jazzu, rocka, był hip hopu i... minął, już nawet nie rnb lecz szeroko rozumiana klubowa dance/house ok. 2005-8 rozpoczęła swe panowanie. Miejmy nadzieję, że krótkie

hip hop schodzi do drugiej ligi i będzie w niej spokojnie trwał, tak jak nie przymierzając heavy metal dziś.
Taka ewolucja rapu- od dresów A. Bambaaty do garnitura od Versace Jaya-Z. Od gnatów do lizaków Katy Perry i Snoopa. Od Harlemu do Upper East Side. xoxo
Całe szczęście trafiają się jeszcze tacy goście jak Swizz Beatz, którzy powinni zadowolić i oldskulowca DiaVolO i oldskulo-bangiera mnie. Lyrics najczęściej ambitne, bity jak dla mnie jedne z najciekawszych w branży.
różnorakie- w miarę nowe:
Swizz Beatz
Pharoahe Monch
Wu-Tang
Mobb Deep
DiaVolO czemu akurat zacząłeś od NY 8) :twisted:
- sk1le
- Juventino
Coś ode mnie
Wiz Khalifa - Black And Yellow [G-Mix] ft. Snoop Dogg, Juicy J & T-Pain
Nas - Nas Is Like
Nas - Got Ur Self A...
Tech N9ne - Dysfunctional
Tech N9ne - Unfair (ft. Krizz Kaliko & Ces Cru)
Wiz Khalifa - When I'm Gone
Bad Meets Evil - Echo (Deluxe track) - Eminem & Royce da 5'9
Westside Connection - The Gangsta, The Killa and The Dope Dealer
NWA - Alwayz Into Somethin'
2pac-life goes on
Dilated Peoples - You Can't Hide You Can't Run
Yelawolf - Pop The Trunk
Yelawolf - Let's Roll ft. Kid Rock
Hoodratz - Bootlegga
Smif N Wessun Feat. Raekwon - Black Trump
Naughty By Nature - "I GOTTA LOTTA"
GRAVEDIGGAZ - DIARY OF A MADMAN
Gdyby ktoś był zainteresowany to mogę podać więcej kawałków.
Jeżeli ktoś tego nie oglądał to serdecznie polecam:
Stary dobry Eminem, chociaż do jego nowych kawałków też nie można mieć żadnych zastrzeżeń. Uwielbiam tego wariata.
Wiz Khalifa - Black And Yellow [G-Mix] ft. Snoop Dogg, Juicy J & T-Pain
Nas - Nas Is Like
Nas - Got Ur Self A...
Tech N9ne - Dysfunctional
Tech N9ne - Unfair (ft. Krizz Kaliko & Ces Cru)
Wiz Khalifa - When I'm Gone
Bad Meets Evil - Echo (Deluxe track) - Eminem & Royce da 5'9
Westside Connection - The Gangsta, The Killa and The Dope Dealer
NWA - Alwayz Into Somethin'
2pac-life goes on
Dilated Peoples - You Can't Hide You Can't Run
Yelawolf - Pop The Trunk
Yelawolf - Let's Roll ft. Kid Rock
Hoodratz - Bootlegga
Smif N Wessun Feat. Raekwon - Black Trump
Naughty By Nature - "I GOTTA LOTTA"
GRAVEDIGGAZ - DIARY OF A MADMAN
Gdyby ktoś był zainteresowany to mogę podać więcej kawałków.
Jeżeli ktoś tego nie oglądał to serdecznie polecam:
Stary dobry Eminem, chociaż do jego nowych kawałków też nie można mieć żadnych zastrzeżeń. Uwielbiam tego wariata.
- Hunta
- Juventino
Oj Stary nie zgodzę się nigdy,o ile obecny Snoop mnie odraża o tyle jego stare kawałki są dla mnie osobiście po prostu klasykąDiaVolO pisze: Snoop dla mnie żadnym czołowym raperem nigdy nie był no bo jak można go takim nazwać skoro po swoim debiucie nie nagrał nic na wagę tego poza paroma przebłyskami?

Co prawda NWA,ale Snoop też tu przyjemnie brzmi

Więc proszę dalej:D Co do klasyki,to dla mnie osobiście zawsze największym mistrzem w historii był zmarły BIG L i cała jego ekipa DITC...po prostu fenomen,żaden skomercjalizowany Tupac się przy nim nie umywa.Supersonic pisze:pan Zambrotta, Hunta, DiaVolO big up!kilka Waszych pomysłów, już leci mi z aimpa :-D
Tu Kolejny klasyk...totalnie zapomniane Crooklyn Dodgers z genialnym wówczas Jeru the Damaja,Chubb Rockiem i O.C. Fani kina Spike Lee na pewno poznają ten numer (z rewalacyjnego filmu Crooklyn). Aż mi łzy cisną do oczu, ten kawałek przypomina mi moje słodkie lata początku przygody z rapem
Nie....nie....sk1le pisze:Stary dobry Eminem, chociaż do jego nowych kawałków też nie można mieć żadnych zastrzeżeń. Uwielbiam tego wariata.

- JuveFilip_8_
- Juventino
To też podzielę się z wami tym co mi wpada w ucho 
Zdecydowanie jeden z moich "numerów 1"
Pitch Black - Its All real
Bit !
Oprócz tego:
Gangstarr Skills
Ci sami z Mass Appeal
"Classic" z niesamowitym (jak dla mnie) brzmieniem Premiera
Troche inne, ale tez mi w ucho wpada świetnie. Z resztą, Zambro wspominał o "Korzonkach"

Zdecydowanie jeden z moich "numerów 1"
Pitch Black - Its All real
Bit !
Oprócz tego:
Gangstarr Skills
Ci sami z Mass Appeal
"Classic" z niesamowitym (jak dla mnie) brzmieniem Premiera
Troche inne, ale tez mi w ucho wpada świetnie. Z resztą, Zambro wspominał o "Korzonkach"

- Skibil
- Redaktor
To może i ja coś dorzucę... 
Nas - One mic (btw. któryś z polskich raperów użył tego samego bitu. Miuosh bodajże)
Mobb Deep - Shook ones pt. II
Digable Planets - Rebirth Of Slick
The Notorious B.I.G. - Big Poppa i Juicy
Dr. Dre, Snoop Dogg - Nuthin' But A G Thang
Naughty By Nature - O. P. P.
Luniz - I got 5 on it

Nas - One mic (btw. któryś z polskich raperów użył tego samego bitu. Miuosh bodajże)
Mobb Deep - Shook ones pt. II
Digable Planets - Rebirth Of Slick
The Notorious B.I.G. - Big Poppa i Juicy
Dr. Dre, Snoop Dogg - Nuthin' But A G Thang
Naughty By Nature - O. P. P.
Luniz - I got 5 on it