Mercato (Lato 2015)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Nieprzeczytany post 04 marca 2015, 11:09

Ruganiego już zimą wykupili, ale i tak zima na + bo sprzedano połówkę Gabbiadiniego. Jest kilku graczy na współwłasnościach, które trzeba rozwiązać i tam albo można zarobić kilka/kilkanaście baniek albo w drugą stronę je utopić, bo to gracze raczej nie robiący furory. Islę QPR może wykupi to powinna 10 wpaść. Może z niechcianych zbędnych zawodników wliczając już sprzedać Gabbiadiniego udałoby się wyskubać koło 20 baniek, tyle ,że pewnie większa część pójdzie na Pereyre, a przydałoby się to zainwestować w lewego obrońcę.

Urbi27

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Nieprzeczytany post 04 marca 2015, 19:39

Dodałbym do tego wymianę Llorente na Zazę, myślę, że jeśli chodzi o kwotę transferu to możemy wyjść na 0, ale z pewnością Włoch weźmie mniejszą kasę od Hiszpana.

Jeżeli chodzi o lewego obrońcę to ja wciąż pokladam nadzieję w Asamoah. Powrót po tak długiej kontuzji będzie trudny, na dodatek Asa wiele razy mówił, że nie czuje się lewym obrońcą, ale ma wszelkie atuty aby grać na tej pozycji. Na dodatek wciąż jest to zawodnik w optymalnym wieku, dobrze wybiegany i lepszy w ofensywie od Evry.

meda11

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 marca 2015, 20:06

Urbi27 pisze:Jeżeli chodzi o lewego obrońcę to ja wciąż pokladam nadzieję w Asamoah. Powrót po tak długiej kontuzji będzie trudny, na dodatek Asa wiele razy mówił, że nie czuje się lewym obrońcą, ale ma wszelkie atuty aby grać na tej pozycji. Na dodatek wciąż jest to zawodnik w optymalnym wieku, dobrze wybiegany i lepszy w ofensywie od Evry.
W czym dokładnie jest lepszy? Lepiej drybluje? Lepiej dośrodkowuje? Lepiej wbiega na pełnym gazie w wolny korytarz? Lepiej gra z Pogbą na 1-2 kontakty? No w czym?

Obrazek
Urbi27

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 marca 2015, 20:13

meda11 pisze:
Urbi27 pisze:Jeżeli chodzi o lewego obrońcę to ja wciąż pokladam nadzieję w Asamoah. Powrót po tak długiej kontuzji będzie trudny, na dodatek Asa wiele razy mówił, że nie czuje się lewym obrońcą, ale ma wszelkie atuty aby grać na tej pozycji. Na dodatek wciąż jest to zawodnik w optymalnym wieku, dobrze wybiegany i lepszy w ofensywie od Evry.
W czym dokładnie jest lepszy? Lepiej drybluje? Lepiej dośrodkowuje? Lepiej wbiega na pełnym gazie w wolny korytarz? Lepiej gra z Pogbą na 1-2 kontakty? No w czym?
Drybling lepszy, strzał lepszy, szybkościowo lepszy. Dośrodkowanie ani jeden ani drugi nie zachwyca.

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 marca 2015, 20:57

Urbi27 pisze:Jeżeli chodzi o lewego obrońcę to ja wciąż pokladam nadzieję w Asamoah
Mimo wszystko wydaje mi się, że od pokładania nadziei lepiej działa system sprzedaży nieprzystosowanych i kupna optymalnych.

wloski

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 marca 2015, 21:06

Urbi27 pisze:
meda11 pisze:
Drybling lepszy, strzał lepszy, szybkościowo lepszy. Dośrodkowanie ani jeden ani drugi nie zachwyca.
Wymieniłeś cechy, które tak na prawdę Evra ma lepsze. Bo jest to zawodnik, który potrafi nie tylko w pełnym biegu wrzucić piłkę, ale również być pomocny przy rzutach rożnych, ma lepszą dynamikę (start), szybkościowo też jest lepszy (od lat gra na tej pozycji Asa to inny typ zawodnika). Jedynie strzałem możne się Asa pochwalić lepszym, ale tak na prawdę Evra w tym momencie jest lepszy niż Asa i tak na prawdę jak się ogarnął to nie widać w nim żadnego partactwa. Po prostu musiał się Patryk przystosować do nowej ligi systemu itp. Asa to zawodnik, który ma całkiem inne cechy i pasuje do innej pozycji na której grał przez wiele sezonów. Nie wiem jak można mieć problem z zauważeniem tego, że Evra to bardzo solidne wzmocnienie. Na koniec, co do dośrodkowań, to Evra to potrafi, gorzej że nie może z tego często korzystać, bo jego sektor bardzo pieczołowicie jest chroniony, po jego stronie gra Pogba i Tevez, a inne kluby wiedząc o tym, starają się nie dopuścić do sytuacji.

PS. Oczywiście dobra postawa nie oznacza, że nie potrzebujemy kogoś młodszego na jego pozycję...
Ostatnio zmieniony 04 marca 2015, 21:08 przez wloski, łącznie zmieniany 1 raz.

Urbi27

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 marca 2015, 21:06

Arbuzini pisze:
Urbi27 pisze:Jeżeli chodzi o lewego obrońcę to ja wciąż pokladam nadzieję w Asamoah
Mimo wszystko wydaje mi się, że od pokładania nadziei lepiej działa system sprzedaży nieprzystosowanych i kupna optymalnych.
Jest to jednak trochę droższe niż optymalne wykorzystanie aktualnie posiadanych zasobów ;)

A sprzedaż Asa po tym sezonie jest z ekonomicznego punktu widzenia bezsensowna.

meda11

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 marca 2015, 21:30

Urbi27 pisze:Drybling lepszy, strzał lepszy, szybkościowo lepszy. Dośrodkowanie ani jeden ani drugi nie zachwyca.
My mówimy o piłkarzach i ich wymiernych zaletach czy też odpowiednikach w PES/FIFA/FM?

Bo jakoś nie przypominam sobie by któryś ze stojącej piłki przeszedł choćby jednego rywala i zbudował przewagę liczebną w ataku. Strzał lepszy? No lepszy tyle tylko, że przez całe 2 lata grając na wahadle/lewej obronie (będąc jednym z najczęściej wystawianych graczy) strzelił 1-2 bramki (pamiętam jedynie strzał życia z prawej nogi)? Gość faktycznie zapowiadał się świetnie w pierwszych 2-3 meczach u Conte ale jak rywale pokapowali się że podobnie jak Krasiciowi słabsza noga potrzebna mu jest do wsiadania do tramwaju to w ofensywie zgasł momentalnie. Evra przynajmniej wprowadza zamieszanie w szeregach obrony kiedy wbija na pełnej w samo pole karne po podaniu w uliczkę i ogólnie lepiej wygląda jego współpraca z Pogbą. Kwadwo próżno szukać w polu karnym - doczłapuje wolniej/szybciej do 20 metra i w 90% zagrywa piłkę do tyłu do Chielliniego albo do środka i Pogby przy którym jest już obrońca. Ani z tego asysty, ani bramki, ani zrobienia przewagi/zamieszania. Gość któremu możesz zagrać piłkę i nie martwisz się o to, że się połamie albo straci piłkę. Ale z przodu to facet prochu nie wymyśli już nigdy. Gdyby nasz Kutcher nie był taki pokraczny z tyłu to strzelam, że Marotta dałby sobie spokój ze sprowadzaniem Evry, a Conte/Allegri z wystawianiem lewej stronie Peluso/Asamoaha/Padoina. Potrzeba nam wyraźnego skoku (dwie półki wyżej) a nie Ghańczyka zagrywającego do tyłu.

Obrazek
Urbi27

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 marca 2015, 22:06

meda11 pisze: Bo jakoś nie przypominam sobie by któryś ze stojącej piłki przeszedł choćby jednego rywala i zbudował przewagę liczebną w ataku.
Ze stojącej piłki? Pokaż mi choć dwóch lewych obrońców na świecie, który robią coś takiego? Asamoah w poprzednim sezonie nie raz i nie dwa zdobywał przewagę na skrzydle po swoich pojedynkach. Z głowy przypomnę sobie chociażby klika starć w meczu z Torino czy Genuą.
meda11 pisze:Strzał lepszy? No lepszy tyle tylko, że przez całe 2 lata grając na wahadle/lewej obronie (będąc jednym z najczęściej wystawianych graczy) strzelił 1-2 bramki (pamiętam jedynie strzał życia z prawej nogi)? Gość faktycznie zapowiadał się świetnie w pierwszych 2-3 meczach u Conte ale jak rywale pokapowali się że podobnie jak Krasiciowi słabsza noga potrzebna mu jest do wsiadania do tramwaju to w ofensywie zgasł momentalnie.
No lepszy i to wystarczy, nie porównuje go do Marcelo czy Alaby, tylko do Evry, który strzałów oddaje jak na lekarstwo, a słabsza noga Evry może jest i lepsza, ale jakoś na zbyt wiele w ofensywie też się nie przydaje.
meda11 pisze:Evra przynajmniej wprowadza zamieszanie w szeregach obrony kiedy wbija na pełnej w samo pole karne po podaniu w uliczkę i ogólnie lepiej wygląda jego współpraca z Pogbą. Kwadwo próżno szukać w polu karnym - doczłapuje wolniej/szybciej do 20 metra i w 90% zagrywa piłkę do tyłu do Chielliniego albo do środka i Pogby przy którym jest już obrońca. Ani z tego asysty, ani bramki, ani zrobienia przewagi/zamieszania. Gość któremu możesz zagrać piłkę i nie martwisz się o to, że się połamie albo straci piłkę. Ale z przodu to facet prochu nie wymyśli już nigdy. Gdyby nasz Kutcher nie był taki pokraczny z tyłu to strzelam, że Marotta dałby sobie spokój ze sprowadzaniem Evry, a Conte/Allegri z wystawianiem lewej stronie Peluso/Asamoaha/Padoina. Potrzeba nam wyraźnego skoku (dwie półki wyżej) a nie Ghańczyka zagrywającego do tyłu.
Myślę, że zatarło się wspomnienie dobrych występów Asamoah, które mam w pamięci. Ok nie raz i nie dwa było tak jak mówisz, jednakże miał w swoim wykonaniu mecze ofensywnie bardziej widowiskowe niż najlepsze występy Evry w barwach Juve.

Przede wszystkim na samym początku tej dyskusji nigdzie nie napisałem, że uważam, iż Evra jest gorszym zawodnikiem od Asamoah. Zwróciłem uwagę na fakt posiadania przez nas zawodnika, którego można spokojnie wykorzystać na pozycji lewego obrońcy bez konieczności wydawania kasy, której nie okłamujmy się, nie mamy. Asamoah jest gościem, którego widziałbym na tej pozycji ze względu na charakterystykę, którą posiada. Nie da się ukryć, że Evra zapewnia większy spokój w tyłach, jednak młodszy już nie będzie. Uważam, że jeżeli miałbym wybierać między sprowadzeniem Berardiego + jakiegoś kreatywnego zawodnika (pomijając już zupełnie fakt tego kto nim będzie), a sprowadzeniem Berardiego + lewego obrońce, to zdecydowałbym się na pierwsza opcję i liczył, że dwójka Evra, Asa zapewni nam odpowiedni poziom w następnym roku.

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 marca 2015, 22:29

Urbi27 pisze:A sprzedaż Asa po tym sezonie jest z ekonomicznego punktu widzenia bezsensowna.
Równie wiele sensu widzę w ładowaniu go na lewą obronę. Na wahadle się odnalazł, ale przeważnie odznaczał się wzorową poprawnością, a nie czymś ekscytującym i robiącym różnicę. W 43X jego miejsce jest na środku pomocy, a mając tam jeszcze Vidala, Marchisio, Pogbę, Pirlo, Pereyrę, Padoina oraz Sturaro przy jednym bardzo wiekowym lewym obrońcy aspekty ekonomiczne nie powinny przysłaniać nam oglądu na to jak wygląda rozłożenie sił w zespole.

Zresztą byłbym daleki od twierdzenia, że za wschodzącego bocznego obrońcę zapłacimy więcej niż potencjalny kupiec byłby w stanie wyłożyć za Kwadwo.

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 marca 2015, 22:45

Arbuzini pisze:
pumex pisze:Prawdę powiedziawszy ja nigdy nie rozumiałem jarania się Murru, nawet w czasach, gdy grał w pierwszym składzie Cagliari.
Kończył mu się kontrakt i wydawało się, że latem odejdzie za darmo z Cagliari. Raczej niewielu widziało w nim zbawcę lewej flanki. Nie dorabiaj ideologi, pumi.
Faktycznie nikt mu nie przypisywał roli zbawcy, natomiast trudno było oprzeć się wrażeniu, że wiele osób odbierało go jako zawodnika, który swoimi występami stwarzał bardzo dobre wrażenie, zwłaszcza jak na swój wiek. Natomiast wg mnie za dużo było w tym wszystkim właśnie ideologii, patrzenia przez pryzmat jego daty urodzenia. Znamy to rozumowanie z forum - "niekoniecznie obejrzę mecz, ale widzę na transfermarkt, że koleś ma 18 lat i gra dość często, więc musi być talentem". Otóż nie, nie musi :wink: Albo po prostu ja miałem strasznego pecha, że gdy tylko trafiłem na mecz Cagliari to Murru prezentował się przeciętnie. Tylko w takim razie jak wytłumaczyć jego obecną sytuację? :)

Obrazek
jakku1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 marca 2015, 11:41

Od Agtestiego:

- Monitorujemy pilnie sytuacje Dybaly. W połowie miesiąca mamy spotkanie z Palermo, w sprawie tego chłopaka. Inne źródła podają, że kwota ewentualnego transferu może być zbliżona do 30m euro. Oprócz nas poważnie zainteresowany Argentyńczykiem jest też Manchester United.

Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 ;)
sebatiaen

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 05 marca 2015, 11:45

Wszystko jest uzależnione od przedłużenia jego kontraktu, jeżeli Zampariniemu uda się przedłużyć umowę to posprzątane bo zawoła sobie 40 mln jak nie więcej.
Jeżeli chodzi o nas to prawidłowo nasi przyśpieszyli, zawsze odwlekaliśmy tego typu transfery i to kończyło się tragicznie, oby nasi szybko zamknęli transfer.
No no Morata/Tevez/Dybala a może do tego jeszcze Berardi i Zaza.
No to już wygląda super.

Próbujemy obniżyć cenę Berardiego włączając Donisa który gra obecnie w Emilii i wypożyczeniem Comana którego nie za bardzo chce oddać Allegri:)

Ciekaw jestem Ruganiego, on napewno wraca latem, czy sprzedamy kogoś z dwójki Bonucci/Ogbonna?
może by na serio przenieść Chelliniego na lewą obronę?zdarzają mu się głupie błędy a na środku jak gafe zrobisz to w 90% akcji kończy się bramką.

Zresztą coś takiego fajnie by wyglądało

Dybala-Morata
Tevez
Berardi-Pogba-Vidal[Markiz]
Chellini-Rugani-Bonucci-Lichy

Z Domenico zrobić tak jak Isco w Realu czy Di Marii czyli gra na pozycji środkowego pomocnika i wychodzącego do przodu, on jest lewonożny i grał na pozycjach II linii w Saussuolo

A przy 4-3-3 to wiadomo jaki skład

Poprostu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy

Nieprzeczytany post 05 marca 2015, 12:09

Ciekawe tylko czy nasze zainteresowanie Dybalą nie oznacza sprzedażny Berardiego. Wiem, że są innymi typami napastników jednak aż tacy bogaci to my chyba nie jesteśmy. Nie ukrywając Dybala/Tevez/Berardi/Morata/X robi wrażenie patrząc nie tylko na Serie A ale także i na inne ligi europejskie.

fazzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 marca 2015, 12:14

do usuniecia

Pavel Nedved pisze:"Juve ponownie jest nieprzyjemne? Mam nadzieję, nie interesuje mnie bycie miłym, tylko zwycięskim"
Zablokowany