Polityka
- Vimes
 - Juventino

http://telewizjarepublika.pl/morawiecki ... 26897.htmlZdaniem Kornela Morawieckiego sędziowie Trybunału Konstytucyjnego byli świadomi, że łamią konstytucję. - Dali się wybrać, nie protestowali, a teraz mają jeszcze pretensje. Złodziej nie może krzyczeć "łapać złodzieja!" – stwierdził poseł ruchu Kukiz'15.
Morawiecki mówił, że całe zamieszanie wokół TK "ma drugie dno". – PO przewidywała, że może stracić władzę i poprzez wybór posłusznego jej składu TK zabezpieczała się na przyszłość – podkreślił. – PO chciałaby stracić władzę, jednocześnie ją zachowując. Chciała mieć władzę nad narodem i Sejmem, właśnie poprzez lojalny skład TK. Teraz robi się z tego śmieszną awanturę o zamach na demokrację – dodał.
Interesujący punkt widzenia.
Jeszcze a propos Dudy to trzeba przypomnieć, że będąc elektem prosił Platformę, żeby nie modyfikowała ustawy o trybunale: "Duda apeluje do rządu: Nie dokonujcie poważnych zmian ustrojowych". Platforma tę prośbę olała. Trzech sędziów TK również, bo nie zapominajmy, że oni pisali tę ustawę do spółki z rządem Platformy i dlatego byli dzisiaj wyłączeni z orzekania o jej zgodności z konstytucją.
- jakku1
 - Juventino

Troche za duzo watkow poruszłes i przez to wyszlo nieco pomieszanie z poplątaniem. ;-)gregor_g4 pisze: dla mnie wspólny mianownik Caracala i Leoparda jest taki, że są to przestarzałe konstrukcje, które kupujemy od Francji i Niemiec, a te kraje finansują sobie nowy sprzęt. Kupujemy Leopardy 2A5 wraz z nabojami, tymczasem Niemcy wprowadzają 2A7. Dodatkowo ani pociski ani 2A5 nie są w stanie ponoć konkurować z czołgami rosyjskimi i przebić ich pancerze.
Jeśli podzespoły Caracala mają być tworzone w Polsce to jest to na pewno korzystne dla nas, ale skoro Airbus szykuje nowy model, bo ten jest przestarzały
http://tech.wp.pl/kat,130036,title,Airb ... aid=1160d5
to może mogliśmy poszukać czegoś innego, skoro i tak wywalamy ogrome pieniądze na te maszyny.
Dla mnie wygląda to tak, że i Niemcy i Francja modernizują armię naszym kosztem. O ile z Niemiec można sprowadzić używanego VW Golfa czy inne Audi, to do obrony kraju uważam, że powinniśmy sięgać po najnowsze rozwiązania.
1. Czy wiesz jaka jest różnica pomiędzy Leopardem 2A5 a 2A7? Czy wiesz za jaką kwotę dostaliśmy Leo 2A5 od Niemców oraz co za takie pieniadze moglibysmy kupic? Czy orientujesz sie, jak bedzie wygladala modernizacja naszych Leopardów 2A4 (chyba, ze Macierewicz coś popsuje)? Poszukaj odpowiedzi na te pytania a zobaczysz, ze Leopardy to byl bardzo, bardzo dobry wybor.
2. Co do Caracali i tego, że "niby" są przestarzałe, to odpowiem cytatem (źródło niżej):
"Jednym z częściej pojawiających się zarzutów wobec Airbus Helicopters H225M, ale i np. Sikorsky S-70i, było to, że są konstrukcjami wiekowymi, czy jak chcieliby przekonywać niektórzy, przestarzałymi. Twierdzenie takie jest jednak cokolwiek dyskusyjne. Choć postronnym może wydawać się to niekiedy dziwne, to jednak cykl życia konstrukcji lotniczych wydłużył się znacznie, a ich podatność na modernizacje w stosunku do maszyn należących do wcześniejszych generacji zdecydowanie się zwiększyła. Jakkolwiek oba wymienione tu śmigłowce mają dość długą historię, to były jednak poddawane ciągłym modernizacjom, na ich bazie powstawały wręcz nowe generacje znanych z kształtu modeli. Stąd też można z pełną odpowiedzialnością przyjąć, że obie z wymienionych konstrukcji spełniają wymagania współczesnego pola walki. Zatem w przypadku rozsądnego podejścia do ich dalszej modernizacji, co w szczególności dotyczy awioniki, systemów samoobrony, jednostek napędowych (w przypadku cywilnego wariantu EC225e już w ubiegłym roku zaoferowano możliwość instalacji mocniejszych jednostek napędwych Turbomeca Makila 2B, dla porównania w USA prowadzone są prace nad rodziną nowych silników w ramach programów Advanced Affordable Turbine Engine)/Improved Turbine Engine Programme, itp.), mają przed sobą jeszcze wiele lat służby".
Śmigłowce czy czołgi to nie są ciężarówki, osobówki ani hulajnogi. Nowy model nie powstaje raz na pół roku, a ich żywotność jest zupełnie inna, inne są również predyspozycje do modernizacji.
3. Artykuł na wp.pl - niestety marny (jak zawsze w mainstreamowych w mediach na temat wojska, polecam dziennikzbrojny.pl - tutaj wiecej na temat Caracala http://dziennikzbrojny.pl/artykuly/art, ... czy-szansa), poza tym... Od stworzenia projektu nowego smigłowca do oblatania go i wyeliminowania "chorob wieku dzieciecego" minie z 10 lat (albo i więcej..., F-35 był oblatany w 2006 roku a jeszcze dzisiaj ten samolot posiada bardzo wiele wad, które zostaną usunięte pewnie w kolejnych wersjach). Nie dosc, ze potrzebujemy smiglowcow na teraz to jeszcze w dodatku dzialamy w okreslonych warunkach finansowych. Jakie "nowe konstrukcje" w takim razie proponujesz, zeby dopiął się nam budzet a smiglowiec spelnial wymagania wojska?
4. Niemiecka armia nie modernizuje sie naszym kosztem - Niemcy od paru lat juz bagatelizują kwestie zbrojeń i opychają wszystko jak leci. Pierwszą partię Leopadrów dostaliśmy juz wiele lat temu niemal gratis, drugą za jakieś drobne. Kraje zachodu się rozbrajają wręcz, to wschód się zbroi.
5. Ja tez chcialbym, zeby armia kupowała wszystko, co jest najnowoczesniejsze i najbardziej wypasione na rynku, ale skad wziac na to wszystko pieniadze? Jak wiesz, to daj znac bezposrednio do nowego ministra, bo nowy rząd podjął decyzje, ze MON w tym roku jeszcze zwróci do budzetu ponad 3 miliardy złotych przeznaczonych na modernizacje... Miały byc 3% PKB, a nie bedzie nawet ustawowych 2%. Podobno ma to zwiazek z jakimis sprawami "socjalnymi". Nie wiem, nie znam się na polityce socjalnej, ale ta informacja to katastrofa. ;/
http://www.rp.pl/Przemysl-Obronny/31201 ... restricted
Żenujące ;/ Wracamy do czasów Klicha...
Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 
						- deszczowy
 - Juventino

Rozmawiałem dwa dni temu z Siemoniakiem. Miesiąc temu zostawiali resort z różnicą rzędu ok. 200 mln. Nie do końca wiem skąd Rzepie się wzięły te miliardy. 
A zresztą... pincety złoty się powietrza nie wylęgnie.
Co do naszych Leo - mówienie, że są przestarzałe jest nadużyciem i sianiem defetyzmu. Oczywiście przydałoby się je zmodernizować, szczególnie 2A4 (system kierowania ogniem, stabilizacja armaty, przyrządy celownicze) ale plany są. Tylko, że.... no, tego... trochę się opóźniają.
Natomiast nazwanie Karaczana śmigłowcem przestarzałym to absurd w najczystszej formie. Awionikę można zmodernizować, silniki tak samo. Sama maszyna ma wersję morską (nieszczęsna składana belka! i wyciągarka), można ją łatwo przystosować do działań dla specjalsów, SCAR itp. itd.
To już Black Hawk jest starszą konstrukcją. A to gówno, które chcieli nam wcisnąć bracia zza wody to jakaś porażka w ogóle

Co do naszych Leo - mówienie, że są przestarzałe jest nadużyciem i sianiem defetyzmu. Oczywiście przydałoby się je zmodernizować, szczególnie 2A4 (system kierowania ogniem, stabilizacja armaty, przyrządy celownicze) ale plany są. Tylko, że.... no, tego... trochę się opóźniają.
Natomiast nazwanie Karaczana śmigłowcem przestarzałym to absurd w najczystszej formie. Awionikę można zmodernizować, silniki tak samo. Sama maszyna ma wersję morską (nieszczęsna składana belka! i wyciągarka), można ją łatwo przystosować do działań dla specjalsów, SCAR itp. itd.
To już Black Hawk jest starszą konstrukcją. A to gówno, które chcieli nam wcisnąć bracia zza wody to jakaś porażka w ogóle
- Makiavel
 - Juventino

Porządkując sprawy:
Vimesie, skoro PiS reprezentowany jest przez PRLowskiego prokuratora, który skazywał w stanie wojennym w politycznych procesach to okrzyk "przecz z komuną" (choć ja się z nim nie zgadzam, bo u nas nie było "komuny") jest w pełni na miejscu.
Po wtóre uważam, że UJ powinien dyscyplinarnie zwolnić Dudę ze stanowiska na uczelni. Podstawa: karygodne sprzeniewierzanie się wartościom akademickim oraz popieranie i promowanie działań niezgodnych z prawem, co szczególnie u prawnika jest niedopuszczalne. Nie dziwie się wstydowi jego bezpośredniego przełożonego.
Po trzecie za 5 lat o tej porze (jeśli PiS nie wprowadzi rządów autorytarnych czy totalitarnych a na to raczej Polacy nie pozwolą) Duda pewnie będzie stał przed Trybunałem Stanu. Nowa większość parlamentarna nie popełni tego błędu, który popełniła PO w stosunku do Ziobry i Kaczyńskiego.
Po czwarte TK locuta, causa finita, parafrazując znaną sentencję. Wyroki TK mają moc obowiązującą, więc prezydent MUSI powołać trzech sędziów, których poprzedni Sejm wybrał w miejsce tych, których mandaty wygasły w listopadzie.
Wiąże się z tym kolejny punkt: TK ZMIAŻDŻYŁ i OŚMIESZYŁ dzisiaj stronę rządową i większość parlamentarną, która jąkała się jak nieprzygotowany uczeń. To będzie klasyką na lata: http://www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/sedz ... t_id=19175
Warto też powiedzieć, że PO jest współwinna temu - niepotrzebny wybór 2 sędziów dał PiSowi podstawę do zamachu na TK
Kornel Morawiecki, czy to z racji wieku czy jakiegoś "prania mózgu", jakie często przechodzą zwolennicy PiSu gada głupoty. Ta formułka o tym, że dobro narodu stoi ponad konstytucją to jakiś absurd. Kto decyduje o tym co jest dobrem narodu? Kaczyński w swoim gabinecie? Duda jednoosobowo? Sejm większością głosów? Konstytucja, o czym widocznie Morawiecki nie wie, została przyjęta w referendum ogólnokrajowym. Została więc przyjęta przez Naród, w bezpośrednim głosowaniu. Ustanowiona jest po to by bronić naród przed zakusami rządzących. Stąd do jej zmiany potrzebna jest większość kwalifikowana a nie zwykła czy nawet bezwzględna. Rządy prawa w tym uznanie prymatu konstytucji to podstawa do życia w wolnym, demokratycznym państwie. Gdy uznamy, że rządzący mogą sobie przyznać prawo do stawiania się ponad prawem to lądujemy w państwie niedemokratycznym, autorytarnym.
@fazzi
Jeszcze na koniec. Czytam wpisy mateo369:
Naprawdę nie zastanawia Was, że RPO, TK, prokuratura generalna, Krajowa Rada Sądownictwa, wydział prawa UJ, prawnicy z innych uniwersytetów, ideologicznie bliscy lewicy, jak i środowiskom katolickim mówią jednym głosem, właściwie jak nigdy? Nawet Lech Kaczyński, ponoć patron całej Zjednoczonej Prawicy, na którego co rusz się powołują, mówił, że wyroki TK są niepodważalne i dyskusja o nich ma charakter czysto teoretyczny, bo należy je wykonywać. PiS to ostatni sprawiedliwi w Sodomie? Czekacie z utęsknieniem aż zamiast dobranocki będzie orędzie Kaczyńskiego puszczane na TVP całą dobę?

Vimesie, skoro PiS reprezentowany jest przez PRLowskiego prokuratora, który skazywał w stanie wojennym w politycznych procesach to okrzyk "przecz z komuną" (choć ja się z nim nie zgadzam, bo u nas nie było "komuny") jest w pełni na miejscu.
Po wtóre uważam, że UJ powinien dyscyplinarnie zwolnić Dudę ze stanowiska na uczelni. Podstawa: karygodne sprzeniewierzanie się wartościom akademickim oraz popieranie i promowanie działań niezgodnych z prawem, co szczególnie u prawnika jest niedopuszczalne. Nie dziwie się wstydowi jego bezpośredniego przełożonego.
Po trzecie za 5 lat o tej porze (jeśli PiS nie wprowadzi rządów autorytarnych czy totalitarnych a na to raczej Polacy nie pozwolą) Duda pewnie będzie stał przed Trybunałem Stanu. Nowa większość parlamentarna nie popełni tego błędu, który popełniła PO w stosunku do Ziobry i Kaczyńskiego.
Po czwarte TK locuta, causa finita, parafrazując znaną sentencję. Wyroki TK mają moc obowiązującą, więc prezydent MUSI powołać trzech sędziów, których poprzedni Sejm wybrał w miejsce tych, których mandaty wygasły w listopadzie.
Wiąże się z tym kolejny punkt: TK ZMIAŻDŻYŁ i OŚMIESZYŁ dzisiaj stronę rządową i większość parlamentarną, która jąkała się jak nieprzygotowany uczeń. To będzie klasyką na lata: http://www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/sedz ... t_id=19175
Warto też powiedzieć, że PO jest współwinna temu - niepotrzebny wybór 2 sędziów dał PiSowi podstawę do zamachu na TK
Kornel Morawiecki, czy to z racji wieku czy jakiegoś "prania mózgu", jakie często przechodzą zwolennicy PiSu gada głupoty. Ta formułka o tym, że dobro narodu stoi ponad konstytucją to jakiś absurd. Kto decyduje o tym co jest dobrem narodu? Kaczyński w swoim gabinecie? Duda jednoosobowo? Sejm większością głosów? Konstytucja, o czym widocznie Morawiecki nie wie, została przyjęta w referendum ogólnokrajowym. Została więc przyjęta przez Naród, w bezpośrednim głosowaniu. Ustanowiona jest po to by bronić naród przed zakusami rządzących. Stąd do jej zmiany potrzebna jest większość kwalifikowana a nie zwykła czy nawet bezwzględna. Rządy prawa w tym uznanie prymatu konstytucji to podstawa do życia w wolnym, demokratycznym państwie. Gdy uznamy, że rządzący mogą sobie przyznać prawo do stawiania się ponad prawem to lądujemy w państwie niedemokratycznym, autorytarnym.
@fazzi
Masz 90% racji. Te 10%, z którym się nie zgadzam to fakt, że należy mu współczuć. Jest światłym człowiekiem, z inteligenckiego domu, prawnikiem, doktorem nauk, więc jeśli godzi się być marionetką, która depcze wszystko to, czym tak się chlubił on i jego środowisko w kampanii wyborczej ("doktor Duda" "prawnik po UJ" "ekspert prawny w kancelarii Lecha Kaczyńskiego"), jeśli ma usta pełne frazesów o miłości i wierności do Lecha Kaczyńskiego, swojego mentora a nie słucha go w kwestii szanowania TK, to wręcz przeciwnie. Trzeba mu życzyć tej sprawiedliwości, która go dosięgnie i zatriumfuje w końcu, jak będzie w tym kraju normalnie.Akurat prezydentowi to tylko współczuć. On jest przecież doktorem nauk prawnych, wie zapewne, ze za parę lat, po zmianie władzy grozi mu trybunał stanu. Ale co może zrobić, skoro prezes każe. A prezes wyjedzie ze wszystkiego bez szwanku, bo przecież on jest tylko posłem rolling eyes Genialnie to rozegrał, tak swoją drogą.
Jeszcze na koniec. Czytam wpisy mateo369:
czy cytowany przeze mnie wcześniej tekst gregora_g4Dziś w Faktach Pani "redaktor" Pochanke powiedziała: "Prezydenckie orędzie o 20 a nie 24, więc może proszę państwa to dobry sygnał" - w normalnym kraju, w normalnej telewizji za jawną kpinę z urzędującego Prezydenta dziennikarz zostałby wyrzucony z pracy w trybie natychmiastowym.
i już wiem czemu PiS wygrywa wybory, czemu tylu ludzi pochwala zamach na demokrację. Polacy tego systemu nie rozumieją. Spora część Polaków, których przedstawicielami są dwaj powyżsi ale też Vimes i inni broniący tu zaciekle PiSu, prezydenta, Morawieckiego i łamania prawa, uważają, że zamordyzm to właściwa droga. Uważają, że jak partia rządząca kogoś uważa za winnego to należy go "zwinąć" (ergo partia rządząca jest ważniejsza od niezawisłej prokuratury i systemu prawnego, w którym o tym, czy ktoś jest winny decyduje sąd a o oskarżeniu i "zwinięciu" prokuratura). Vimes uważa, że jak się rządzącym nie podoba ustawa (w tym wypadku konstytucja) to mogą ją łamać. Jeśli prezydentowi nie podoba się trójpodział władzy to może wyręczać sądy. Kolejny "mądry" uważa, że powinno się wyrzucać dziennikarzy, którzy nie robiła "łaski" (tej przez "l") prezydentowi.PIS uważał, że Bury jest winien, to się nie patyczkowali i go zawineli byle szybciej.
Naprawdę nie zastanawia Was, że RPO, TK, prokuratura generalna, Krajowa Rada Sądownictwa, wydział prawa UJ, prawnicy z innych uniwersytetów, ideologicznie bliscy lewicy, jak i środowiskom katolickim mówią jednym głosem, właściwie jak nigdy? Nawet Lech Kaczyński, ponoć patron całej Zjednoczonej Prawicy, na którego co rusz się powołują, mówił, że wyroki TK są niepodważalne i dyskusja o nich ma charakter czysto teoretyczny, bo należy je wykonywać. PiS to ostatni sprawiedliwi w Sodomie? Czekacie z utęsknieniem aż zamiast dobranocki będzie orędzie Kaczyńskiego puszczane na TVP całą dobę?
"veritas odium parit obsequium amicos"
https://poema.pl/publikacja/2633-moj-dzionek
http://natemat.pl/210925,platna-prawica ... internetem
- jakku1
 - Juventino

Ja nie widziałem tych wyliczeń, ksiegowym tez nie jestem, ale podobno chodzi tutaj o zabranie 3 miliardów z programow modernizacyjnych. Wlasnie na jakieś potrzeby socjalne, czy coś w tym stylu. Cholera wie, nie znam się na tym, tak jak pisałem.deszczowy pisze:Rozmawiałem dwa dni temu z Siemoniakiem. Miesiąc temu zostawiali resort z różnicą rzędu ok. 200 mln. Nie do końca wiem skąd Rzepie się wzięły te miliardy.
No troche się to wszystko opoznia ;/ Zalozenia sa gotowe przeciez od ponad roku. Za bardzo nie wiadomo, czym to jest spowodowane, ale jak znam zycie i praktyke to Bumarem.deszczowy pisze:
Gdyby ktoś się obudził pare lat wczesniej, to teraz bysmy mieli 400 Leopardów, a nie ok. 250. Nad czym ubolewam.
Nie wiem czy zagladasz na militarium Deszczu, ale dobre zrodla podają, że nowy minister chce cały PMT wyrzucić do kosza jako element, ktory mial na celu "rozbrojenie polskiej armii"... Przecież to jest jakiś koszmar.
Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 
						- zbysioJuve
 - Juventino

Makiavel powiedz mi jedno, jest w tej chwili straszenie i zastraszanie prezydenta tym TS co raczej chyba jest takim aktem desperacji i nie powinno być na miejscu. Ale czy właśnie Ci wszyscy co tak walczą teraz o ten TK i w dalszym ciągu chcą mieć go pod swoją kontrolą po prostu sami nie obawiają się tego TS? I być może tak naprawdę w tej walce o ten urząd tak naprawdę wcale nie chodzi o żadne dobro dla społeczeństwa i demokrację a właśnie o powyższą bojaźń.Makiavel pisze:Po trzecie za 5 lat o tej porze (jeśli PiS nie wprowadzi rządów autorytarnych czy totalitarnych a na to raczej Polacy nie pozwolą) Duda pewnie będzie stał przed Trybunałem Stanu. Nowa większość parlamentarna nie popełni tego błędu, który popełniła PO w stosunku do Ziobry i Kaczyńskiego.
- Tyrion
 - Juventino

Już tak nie gloryfikuj tego wyboru Narodu w tym przypadku. Przy frekwencji 42,86 % za było 53,45 %. Ok 22,91% uprawnionych do głosowania - faktycznie Naród wybrał. Przytoczyłem te liczby, bo ostatnio często w mediach pojawiały się wyliczenia, że niby PiS ma większość, ale tak po prawdzie to tylko ok 20 % uprawnionych na nich głosowało. Więc jak to jest? 20 % gdy decyzja jest po naszemu to git, ale 20% gdy nie po naszemu to już słaby mandat demokratyczny?Makiavel pisze: Ta formułka o tym, że dobro narodu stoi ponad konstytucją to jakiś absurd. Kto decyduje o tym co jest dobrem narodu? Kaczyński w swoim gabinecie? Duda jednoosobowo? Sejm większością głosów? Konstytucja, o czym widocznie Morawiecki nie wie, została przyjęta w referendum ogólnokrajowym. Została więc przyjęta przez Naród, w bezpośrednim głosowaniu.
Z prezesem mi zupełnie nie po drodze, ale nie znoszę tego typu podwójnych standardów.
No i pomijając antypatię trzeba mu oddać, że oceniając go tylko jako polityka, biorąc pod uwagę tylko "politykowanie" jest wybitnym graczem na polskiej scenie. Steruje już drugim prezydentem, drugim premierem i jak to było wspomniane uniknie odpowiedzialności będąc obecnie tylko posłem. Respect.
Jeszcze odnoście do TK i podwójnych standardów:
Jest orzeczenie, że 3 dla PO, 2 dla Pis (nie, nie wierzę w apolityczność)
Jedni i drudzy de facto powołali po 5. (Tak wiem, Duda be, nie zaprzysiągł, bo mu prezes kazał - możesz odpuścić dyskurs)
Czyli PO 2 za dużo, PiS 3 za dużo.
Jaki jest wydźwięk w mediach jak i na forum?:
Makiavel pisze:Warto też powiedzieć, że PO jest współwinna temu - niepotrzebny wybór 2 sędziów dał PiSowi podstawę do zamachu na TK
A tak z ciekawości teoretyzując, gdyby w ostatnich wyborach PiS uzyskał większość konstytucyjną (co się na szczęście nie stało) i zmienił ustawę zasadniczą, przyjąłbyś ją bez krzyczenia, że to zamach na demokrację? Czy to już nie demokracja, bo to nie byłaby partia, z którą sympatyzujesz?Makiavel pisze:i już wiem czemu PiS wygrywa wybory, czemu tylu ludzi pochwala zamach na demokrację. Polacy tego systemu nie rozumieją.
Zastanawia mnie swoją drogą jak Makiavel może być zwolennikiem demokracji. Jest mądrzejszy od 97 % (wybacz, jeśli zaniżyłem szacunki) ludzi, a jest zwolennikiem systemu, w którym każdy ma głos tej samej wagi. Jakoś brak w tym logiki według mnie.
- pan Zambrotta
 - Juventino

Tyrion pisze:Jeszcze odnoście do TK i podwójnych standardów:
Jest orzeczenie, że 3 dla PO, 2 dla Pis (nie, nie wierzę w apolityczność)
Jedni i drudzy de facto powołali po 5. (Tak wiem, Duda be, nie zaprzysiągł, bo mu prezes kazał - możesz odpuścić dyskurs)
Czyli PO 2 za dużo, PiS 3 za dużo.
Jaki jest wydźwięk w mediach jak i na forum?:
Makiavel pisze:Warto też powiedzieć, że PO jest współwinna temu - niepotrzebny wybór 2 sędziów dał PiSowi podstawę do zamachu na TK
idealnie podsumowanie obecnej sytuacji (histerii?) w mediach. Mam dosyć podwójnych standardów w mediach reżimowych, które stają się już przesadne do bólu. Robienie z ludzi idiotów, nic więcej.
komitet obrony demokracji - 150 ludzi na wiecu
- Don Mateo bis
 - Juventino

Domyślałem się, że kwik zabieranych świń od koryta będzie głośny, ale że aż tak jak obecnie to bym nigdy nie przypuszczał. Stępień, były prezes TK rozwiał moje wątpliwości:
1. Rozbił się rosyjski samolot.
2. Kiszczak zmarł.
3. Zestrzelono rosyjski samolot.
Cieszy fakt, że obecna władza zaczyna działać po swojemu, nie jak poprzednia - robiła tylko to, co miało dobry wizerunek i PR.

Na razie jestem zadowolony z obecnych rządów. Dostrzegam trzy plusy, a będzie ich więcej.Czasami opóźniano wdrożenie orzeczenia. Zobaczymy zresztą czy to orzeczenie Trybunału ukaże się w Dzienniku Ustaw. Bo ono, żeby mogło działać, to musi się ukazać. Jeśli będzie zwłoka, to będzie znaczyło, że rząd opóźnia. Bo to rząd jest dysponentem Dziennika Ustaw. Już kiedyś miałem taką sytuację, jako prezes Trybunału. Wówczas Trybunał wydał orzeczenie w sprawie lustracyjnej, a ówczesny premier, czyli Jarosław Kaczyński, powiedział: mamy ważniejsze rzeczy do publikowania w Dzienniku Ustaw, akty międzynarodowe, wyrok Trybunału może poczekać. A wówczas chodziło o jeden dzień.
W każdym razie w końcu Jarosław Kaczyński uległ, i wydrukował wtedy Dziennik Ustaw. I w ten sposób ucywilizowaliśmy lustrację, ona się toczy, wiele osób ma różne sprawy, ale zahamowaliśmy najgorsze rzeczy, które mogły się dziać. Już wtedy chciano zrobić rewolucję, ale Jarosław Kaczyński wtedy się cofnął. Ale on wtedy nie miał większości w Sejmie. Dziś ma.
1. Rozbił się rosyjski samolot.
2. Kiszczak zmarł.
3. Zestrzelono rosyjski samolot.
Cieszy fakt, że obecna władza zaczyna działać po swojemu, nie jak poprzednia - robiła tylko to, co miało dobry wizerunek i PR.
Forza Juve!
						- Vimes
 - Juventino

pan Zambrotta pisze:komitet obrony demokracji - 150 ludzi na wiecuparę różowych pasków, zaoczne studenciny prawa, pani Małgosia ze sklepiku szkolnego. Takich ludzi porwał michnik :lol:

Razem młodzi przyjaciele :lol:.
Don Mateo bis, bardzo kiepski żart. Samolot ruski, ale cywilny. Nie ma w tym nic zabawnego.
- Makiavel
 - Juventino

@zbysioJuve Nie ma mowy o "zastraszaniu" czy "straszeniu" to stwierdzenie faktu. Urzędnicy państwowi, w tym prezydent podlegają pod TS jeśli sprawują swój urząd niezgodnie z prawem. Duda tak właśnie robi, więc czeka go TS. Dla wielu prawników, których słyszałem i dla mnie też, to oczywiste.
@Tyrion Referendum było ogólnokrajowe, więc jego decyzję należy traktować, jako wolę narodu. To jest istota referendum. Naród zdecydował, że chce tej konstytucji, naród zdecydował, że chce obok flagi Polski flagę UE. Naród zaakceptował konstytucję, która teraz obowiązuje. Jest w niej zapis o większości potrzebnej do zmiany w jej treści. Jeśli naród w wyborach nie dał rządzącym takiej większości, która pozwala na zmianę konstytucji to rządzący muszą ją stosować. Nawet jeśli mają większość konstytucyjną to do chwili wejścia w życie nowej konstytucji obowiązuje stara.
Nie jestem prawnikiem ale akurat nieźle orientuje się w temacie pewnych aspektów prawnych. Otóż PO-PSL-SLD powoływało 5 sędziów (na mocy obowiązujących ustaw) w sytuacji prawnej, gdzie trzem kończyła się kadencja w listopadzie (tych 3 zaakceptował TK) a dwóm w grudniu (zakwestionowani). W momencie ich wyboru przez Sejm i do momentu wczorajszego wyroku TK CAŁA PIĄTKA korzystała z domniemania konstytucyjności swojego wyboru i miała status oficjalnie wybranych sędziów TK, przy czym trzech od 7.11 powinno już orzekać. Jednemu kadencja zaczęłaby się wczoraj, jednemu 9 grudnia. PiS zaś mając wybranych pięciu sędziów dokonał wyboru kolejnych pięciu bez podstawy prawnej. PiS był zobowiązany poczekać na wczorajszy wyrok TK by móc dokonywać w tej materii jakiekolwiek ruchy. Nie czekał. Stąd działanie PO ma zupełnie inny ciężar gatunkowy do tego, co robi PiS. Tu nie chodzi o stosunek liczby sędziów 3 do 2, ale o prawo. Duda również w tym zamachu brał udział nie przyjmując zaprzysiężenia od trzech sędziów, który zostali wybrani w miejsce tych "listopadowych". Poza tym za parę dni TK wypowie się o pisowskiej nowelizacji ustawy, która jest drugim krokiem w likwidowaniu niezależnego TK.
Gdyby PiS miało większość konstytucyjną to oczywiście akceptowałbym zmianę, choć zapewne bym się z nią nie zgadzał.
Jestem zwolennikiem demokracji bo nie wymyślono lepszego systemu. Alternatywy dla demokracji to ustrój Kuby, Korei Północnej, Kambodża Pol Pota, afrykańskie dyktatury wojskowe, ZSRR, III Rzesza Hitlera, w łagodniejszej formie PRL. Nie dziękuje, nie chcę.
PS. Śmiesznie się czyta wpis o "robieniu z ludzi idiotów", autorstwa człowieka, z którego nic nie trzeba robić.

@Tyrion Referendum było ogólnokrajowe, więc jego decyzję należy traktować, jako wolę narodu. To jest istota referendum. Naród zdecydował, że chce tej konstytucji, naród zdecydował, że chce obok flagi Polski flagę UE. Naród zaakceptował konstytucję, która teraz obowiązuje. Jest w niej zapis o większości potrzebnej do zmiany w jej treści. Jeśli naród w wyborach nie dał rządzącym takiej większości, która pozwala na zmianę konstytucji to rządzący muszą ją stosować. Nawet jeśli mają większość konstytucyjną to do chwili wejścia w życie nowej konstytucji obowiązuje stara.
Nie jestem prawnikiem ale akurat nieźle orientuje się w temacie pewnych aspektów prawnych. Otóż PO-PSL-SLD powoływało 5 sędziów (na mocy obowiązujących ustaw) w sytuacji prawnej, gdzie trzem kończyła się kadencja w listopadzie (tych 3 zaakceptował TK) a dwóm w grudniu (zakwestionowani). W momencie ich wyboru przez Sejm i do momentu wczorajszego wyroku TK CAŁA PIĄTKA korzystała z domniemania konstytucyjności swojego wyboru i miała status oficjalnie wybranych sędziów TK, przy czym trzech od 7.11 powinno już orzekać. Jednemu kadencja zaczęłaby się wczoraj, jednemu 9 grudnia. PiS zaś mając wybranych pięciu sędziów dokonał wyboru kolejnych pięciu bez podstawy prawnej. PiS był zobowiązany poczekać na wczorajszy wyrok TK by móc dokonywać w tej materii jakiekolwiek ruchy. Nie czekał. Stąd działanie PO ma zupełnie inny ciężar gatunkowy do tego, co robi PiS. Tu nie chodzi o stosunek liczby sędziów 3 do 2, ale o prawo. Duda również w tym zamachu brał udział nie przyjmując zaprzysiężenia od trzech sędziów, który zostali wybrani w miejsce tych "listopadowych". Poza tym za parę dni TK wypowie się o pisowskiej nowelizacji ustawy, która jest drugim krokiem w likwidowaniu niezależnego TK.
Gdyby PiS miało większość konstytucyjną to oczywiście akceptowałbym zmianę, choć zapewne bym się z nią nie zgadzał.
Jestem zwolennikiem demokracji bo nie wymyślono lepszego systemu. Alternatywy dla demokracji to ustrój Kuby, Korei Północnej, Kambodża Pol Pota, afrykańskie dyktatury wojskowe, ZSRR, III Rzesza Hitlera, w łagodniejszej formie PRL. Nie dziękuje, nie chcę.
PS. Śmiesznie się czyta wpis o "robieniu z ludzi idiotów", autorstwa człowieka, z którego nic nie trzeba robić.
- Lucas87
 - Juventino

Oj ostatnio nasłuchałem się takich mądrości - na jednych z zajęć, że przez tydzień nie wiedziałem co ze sobą zrobić. Jeśli się słyszy coś w tym stylu, że głupi naród poparł PIS, a nie PO,  bo się napalił na 500 zł - to ciężko cokolwiek powiedzieć...Jeszcze gorzej, jak mówią to ludzie, których z różnych względów się podziwia i szanuje. Szkoda {*}
----------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------
Politycy Platformy Obywatelskiej wczoraj wywołali w sejmie prawdziwą awanturę, a dziś robią już tylko dobrą minę do złej gry. Gdy Trybunał Konstytucyjny uznał, że machlojki PO, która w Sejmie poprzedniej kadencji (wsparta PSL-em) wybrała 5 sędziów TK, są częściowo niezgodne z Konstytucją i dwóch sędziów wybrano przy jej rażącym naruszeniu, politycy PO nabrali wody w usta. Wyrwało się co prawda nieśmiałe „przepraszam”, jednak posłowie PO nadal są zdania, że doszło jedynie do... „pewnej niezręczności”.

To co? Jakaś solówa może? ;]PS. Śmiesznie się czyta wpis o "robieniu z ludzi idiotów", autorstwa człowieka, z którego nic nie trzeba robić.
SANCTI PER FIDEM VICERUNT REGNA OPERATI SUNT IUSTITIAM.
						- zbysioJuve
 - Juventino

Wg mnie raczej jest, no dobra, niech Ci będzieMakiavel pisze:@zbysioJuve Nie ma mowy o "zastraszaniu" czy "straszeniu" to stwierdzenie faktu. Urzędnicy państwowi, w tym prezydent podlegają pod TS jeśli sprawują swój urząd niezgodnie z prawem. Duda tak właśnie robi, więc czeka go TS. Dla wielu prawników, których słyszałem i dla mnie też, to oczywiste.
Miałbym do Ciebie jeszcze jedno takie pytanie? Czy mógłbyś mi powiedzieć jeszcze jedną taką rzecz, może znasz się na tym? A mianowicie czy można byłoby zaskarżyć do TK przegłosowaną uchwałę o postawieniu X osoby przed TS-u? Chodzi mi o to czy po przegłosowaniu takiej uchwały ta osoba ewentualnie odpowiadałaby bezpośrednio przed TS czy byłaby możliwość jeszcze zaskarżenia jej właśnie do TK? Bo być może w tym wszystkim wcale nie chodzi o żadne tam reformy i blokowanie ich czy nie przez TK. A może po prostu chodzi o to, że być może jedni chcą sobie tak bardzo podporządkować tą instytucję aby mieć oręż w walce z poprzednikami, a znowu drudzy tak zawzięcie bronią tego żeby mieć zabezpieczenie w razie zaistnienia w przyszłości takiej sytuacji jak napisałem wyżej. Bo naprawdę tak się kłócą o ten TK, że naprawdę to jest niesłychane i to zarówno z jednej strony jak i z drugiej. Oglądałem też środowe obrady Sejmu i naprawdę to co tam się działo naprawdę przekraczało pewne granice zdrowego rozsądku. Nie wiem, ale ze swojej strony przeważnie jestem zwolennikiem spiskowej teorii dziejów i myślę, że w tym wszystkim właśnie o to może chodzić. Dziwić może tylko jeden fakt, dlaczego PO dokonało wcześniejszego wyboru 5 sędziów? a nie jak to orzekł wczoraj TK tylko trzech(co byłoby prawidłowe), bo przecież z tego co się wczoraj dowiedziałem tak czy siak nawet po wyborze tylko tych 3 i tak do końca kadencji PiS-owskiej, PIS nie miałby tzw. "większości swoich" w tej instytucji a więc tak czy siak miałby i tak najprawdopodobniej związane ręce?
- Vimes
 - Juventino

http://niezalezna.pl/73596-pat-zakonczo ... -trybunalePrezes Trybunału Konstytucyjnego prof. Andrzej Rzepliński przyjął już w siedzibie TK czterech nowych sędziów, którzy w czwartek złożyli ślubowanie przed prezydentem Andrzejem Dudą - ustalił portal niezalezna.pl. Prezes przydzielił im również pokoje do pracy. Informację tę potwierdziła nam rzecznik prasowy Biura Trybunału Konstytucyjnego, Katarzyna Sokolewicz-Hirszel.
Interesujące.
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju, ... 00122.htmlAndrzej Duda liderem rankingu zaufania wśród polityków - tak wynika z najnowszego sondażu Millward Brown dla "Faktów" TVN i TVN24. Urzędującemu prezydentowi ufa 38 proc. badanych.
Badanie przeprowadzono wczoraj.
Makiavel napisał coś o Korei Północnej. Chodzi o to, że Rysiek Petru wynajmuje biuro od ambasady tego totalitarnego państwa?
- Makiavel
 - Juventino

zbysioJuve Z tego co wiem nie ma możliwości takiego zaskarżenia. Co przyświecało PO tego nie wie nikt.
Vimesie zaufaniem na poziomie połowy tego, co miał Kwaśniewski czy Komorowski gdy byli prezydentami.

Vimesie zaufaniem na poziomie połowy tego, co miał Kwaśniewski czy Komorowski gdy byli prezydentami.