Polityka
- Makiavel
 - Juventino

Moim zdaniem PO powinna postawić na Siemoniaka albo... (nikogo nie zaskoczę) na Sikorskiego. Ten pierwszy byłby twarzą merytoryczną, mniej ograną od Schetyny, nie kolejną babą plotąca androny, jak Kopacz zaś Radziu (tak wiem, nie lubią go w partii i to bufon) byłby zupełnie innym komunikatem, niż ten, który nie zadziałał ostatnio. Zrobienie z niego lidera to byłby komunikat, że podsłuchy nie będą dyktować kto i co robi, nie będą rozdawać kart, PO chce wyrazistego lidera, który za swoje błędy został ukarany 4 letnią przerwą od Sejmu i teraz ma prowadzić partię o konkretnych wartościach, nowoczesną, europejską. Co więcej, byłby to sygnał, że w PO zajmują się czymś więcej niż gierkami partyjnymi, które już raz ich doprowadziły do tego, że mieli Komorowskiego za prezydenta i klapę w maju. Skoro do Sejmu, jak gdyby nigdy nic, kroczy Mariusz Kamiński z wyrokiem i zapewne lada chwila obejmie jakieś ważne stanowisko, skoro w PiS dalej jest Macierewicz ("jeśli w Smoleńsku był zamach, (a jego zdaniem był) to jesteśmy w stanie wojny z Rosją") i też będzie zapewne ważną personą w nowym rozdaniu, skoro premierem ma być kobieta, która parę dni temu nazwała Rosję "przeciwnikiem" to "robienie łaski" (przez "l") Amerykanom czy kolacja za kasę z budżetu to pikuś. A każdy, choćby nie wiem jak Sikorskiego nie lubił, musi przyznać, że w każdej debacie i pod każdym względem (prezencja, wiedza, doświadczenie, autorytet, obycie, medialność) Sikorski taką Szydło po prostu miażdży.
@Ouh_yeah Jestem na tyle dużym chłopcem i na tyle rozumiem świat dookoła mnie i tak bardzo troszczę się o Polskę, że mi nie potrzeba "nowych otwarć" tylko dobrych, dla Polski, rządów. Dlatego wolę Petru, Rosatiego, Rostowskiego, Sikorskiego, Siemoniaka, Olechowskiego i im podobnych, z byłej UW i tego środowiska niż Kaczyńskiego, Ziobrę, Fotygę, Macierewicza, Kukiza, Liroya, Szydło czy Mojzesowicza. Gdybym miał w Polsce do wyboru 2-3 partie na równym poziomie i każda miałaby elementy programu, które mi się podobają i dobrych ludzi, to rotacyjnie bym na nie głosował, by żadna nie rządziła więcej, niż dwie kadencje (bo władza korumpuje). Kiedyś było SLD z Cimoszewiczem, Oleksym, Borowskim, Rosatim, Kołodko a dla nich alternatywą Unia Wolności z Geremkiem, Suchocką, Olechowskim, Frasyniukiem. Jaką teraz mamy alternatywę? Przegrała PO, SLD nie ma w Sejmie a całą władze ma człowiek, który, po ciężkich doświadczeniach w ostatnich latach (śmierć brata i matki, z którymi był blisko związany) ze zwykłego prawicowca-cynika stał się obłąkanym prawicowcem-cynikiem. Dla hecy, jak wielu młodych ludzi, mam wpuszczać do Sejmu Kukiza, Liroya a obok nich Morawieckiego, który pasuje do nich, jak pięść do nosa? Może "nową jakość" w postaci staruszka Korwina, który w polityce robi od czterech dekad i Wiplera, awanturującego się po pijaku pod dyskoteką? Mam głosować, żeby było oryginalnie i "nowo" na Razem z ich skrajnie idiotycznym programem, który momentami jest na merytorycznym poziomie, jaki prezentują ludzie na tym forum (czyli postulujemy coś, choć ni hu hu nie wiemy, bośmy nie doczytali, jak to naprawdę działa)? My wybieramy ludzi, którzy nam państwo będą urządzać, tworzyć prawo! To nie są żarty, to nie cyrk, choć czasem tak wygląda.
EDIT: Jednak cała władza skupiona w rękach Jarosława Kaczyńskiego :head:
Druga sprawa, przewodniczący PKW genialnie zgasił "dziennikarkę" TV Republika, która bardzo chciała zadać mądre pytanie
EDIT 2: Rysiu w świetnej formie, choć chyba lekko "dziabnięty": http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... 39109.html (szczególnie polecam początek)

@Ouh_yeah Jestem na tyle dużym chłopcem i na tyle rozumiem świat dookoła mnie i tak bardzo troszczę się o Polskę, że mi nie potrzeba "nowych otwarć" tylko dobrych, dla Polski, rządów. Dlatego wolę Petru, Rosatiego, Rostowskiego, Sikorskiego, Siemoniaka, Olechowskiego i im podobnych, z byłej UW i tego środowiska niż Kaczyńskiego, Ziobrę, Fotygę, Macierewicza, Kukiza, Liroya, Szydło czy Mojzesowicza. Gdybym miał w Polsce do wyboru 2-3 partie na równym poziomie i każda miałaby elementy programu, które mi się podobają i dobrych ludzi, to rotacyjnie bym na nie głosował, by żadna nie rządziła więcej, niż dwie kadencje (bo władza korumpuje). Kiedyś było SLD z Cimoszewiczem, Oleksym, Borowskim, Rosatim, Kołodko a dla nich alternatywą Unia Wolności z Geremkiem, Suchocką, Olechowskim, Frasyniukiem. Jaką teraz mamy alternatywę? Przegrała PO, SLD nie ma w Sejmie a całą władze ma człowiek, który, po ciężkich doświadczeniach w ostatnich latach (śmierć brata i matki, z którymi był blisko związany) ze zwykłego prawicowca-cynika stał się obłąkanym prawicowcem-cynikiem. Dla hecy, jak wielu młodych ludzi, mam wpuszczać do Sejmu Kukiza, Liroya a obok nich Morawieckiego, który pasuje do nich, jak pięść do nosa? Może "nową jakość" w postaci staruszka Korwina, który w polityce robi od czterech dekad i Wiplera, awanturującego się po pijaku pod dyskoteką? Mam głosować, żeby było oryginalnie i "nowo" na Razem z ich skrajnie idiotycznym programem, który momentami jest na merytorycznym poziomie, jaki prezentują ludzie na tym forum (czyli postulujemy coś, choć ni hu hu nie wiemy, bośmy nie doczytali, jak to naprawdę działa)? My wybieramy ludzi, którzy nam państwo będą urządzać, tworzyć prawo! To nie są żarty, to nie cyrk, choć czasem tak wygląda.
EDIT: Jednak cała władza skupiona w rękach Jarosława Kaczyńskiego :head:
Druga sprawa, przewodniczący PKW genialnie zgasił "dziennikarkę" TV Republika, która bardzo chciała zadać mądre pytanie
EDIT 2: Rysiu w świetnej formie, choć chyba lekko "dziabnięty": http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... 39109.html (szczególnie polecam początek)
"veritas odium parit obsequium amicos"
https://poema.pl/publikacja/2633-moj-dzionek
http://natemat.pl/210925,platna-prawica ... internetem
						https://poema.pl/publikacja/2633-moj-dzionek
http://natemat.pl/210925,platna-prawica ... internetem
- zbysioJuve
 - Juventino

Oficjalne wyniki wyborów:
http://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/wyb ... li=AAaGjkQ
Ostatecznie bez Palikota i Lewicy, która tym zjednoczeniem chyba zrobiła sobie sama krzywdę, ale za to z ludowcami, których wynik balansujący na progu wyborczym 5,13 może być mocno podejrzany. Jedynym pocieszeniem pozostaje fakt, że przyszły Sejm będzie prawdopodobnie bez Piechocińskiego, Burego i być może bez Sawickiego

http://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/wyb ... li=AAaGjkQ
Ostatecznie bez Palikota i Lewicy, która tym zjednoczeniem chyba zrobiła sobie sama krzywdę, ale za to z ludowcami, których wynik balansujący na progu wyborczym 5,13 może być mocno podejrzany. Jedynym pocieszeniem pozostaje fakt, że przyszły Sejm będzie prawdopodobnie bez Piechocińskiego, Burego i być może bez Sawickiego
- pan Zambrotta
 - Juventino

Wyniki naszej zabawy:

I oto sygnaturka, gratulacje Smok-u
 (możesz trochę go jeszcze zwęzić, za wysoki mi wyszedł, choć wg regulaminu spełnia kryteria)

Pragnę zauważyć, że Wiking jako jedyny przewidział tak dobry wynik partii razem. Czyżby żydokomunista ?

I oto sygnaturka, gratulacje Smok-u

Pragnę zauważyć, że Wiking jako jedyny przewidział tak dobry wynik partii razem. Czyżby żydokomunista ?
- Karowiew
 - Juventino

Sikorski ogłosił, iż przechodzi do głębokiej rezerwy. Żałoba dla niektórych, więc liczmy, że Radzio za chwilę zmieni zdanie i powie, że zawiodła go - tym razem nie pamięć - ale głowa  :lol: 
Po cichu liczyłem, że te pazerne chłopki z PSL się nie dostaną, ale jak zwykle wślizgnęli się do sejmu. Mam nadzieję, że kilku gości z RN się dostało. Ponoć Kornel Morawiecki się dostał z listy Kukiza. Co ciekawe, jego syn jest jednym z kandydatów na MF w rządzie PiS.

Po cichu liczyłem, że te pazerne chłopki z PSL się nie dostaną, ale jak zwykle wślizgnęli się do sejmu. Mam nadzieję, że kilku gości z RN się dostało. Ponoć Kornel Morawiecki się dostał z listy Kukiza. Co ciekawe, jego syn jest jednym z kandydatów na MF w rządzie PiS.
"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
						- pan Zambrotta
 - Juventino

nie ponoć, tylko na 100%Karowiew pisze:Mam nadzieję, że kilku gości z RN się dostało. Ponoć Kornel Morawiecki się dostał z listy Kukiza.
na twitterku czytałem info o 10 narodowcach, mam nadzieję na Winnickiego i Tumanowicza. Wciąż nie mogę odżałować, że Bosak zrezygnował.
- LordJuve
 - Juventino

No i nie będzie nominalnej lewicy w sejmie. 
Zastanawiam się kto teraz przejmie część tematów, które dla lewicowców mogą być ważne? W kwestiach ekonomicznych będzie to PiS. Natomiast w warstwie światopoglądowej... moim zdaniem PO. Oni będą musieli stworzyć jakąś wyraźną opozycję dla partii rządzącej. Opozycją gospodarczą będzie Nowoczesna Petru, więc "peło" zostaje tylko granie na in vitro, związki partnerskie i neutralność światopoglądową.
Nie zdziwię się, jeśli kilku bardziej konserwatywnych posłów PO przejdzie do PiSu. Nie tylko ze względów typowo koniunkturalnych, ale w związku z przewidywanym przeze mnie skrętem w lewo.
Ciekawe są też dalsze losy Zlewu i Razem. Ci drudzy są na fali. Mają motywację i kasę (subwencja) do działania. Zlew (i cały obóz postkomuny) wręcz odwrotnie.
Ja tutaj nie widzę innej opcji jak jednoczenie środowiska i start w przyszłych wyborach pod jedną banderą. Pytanie, czy oni są w stanie się dogadać, skoro dla przedstawicieli Razem Zlew = postkomuna i SLD z "krwią na rękach", a dla Zlewu Razem = ci, przez których wylądowaliśmy poza sejmem. Jeżeli Zlew pozbędzie się leśnych dziadków z Millerem na czele, to jest szansa na jednoczenie. Szczególnie jeśli się w to wszystko zaangażuje Biedroń, który przez wielu na lewicy jest uważany za prawdziwego mesjasza tych ugrupowań (Nowacka to co najwyżej "zapowiedź", "prorok").
Interesuje mnie też przyszłość KORWINa. JKM ciągle będzie europosłem, więc jakiś dostęp do mediów będą mieli. Do tego dostaną około 5 mln rocznie subwencji. Jeżeli do tej pory byli w stanie wygenerować prawie 5%, to za 4 lata mogą mieć jeszcze więcej. Tym bardziej, że KORWIN jest najpopularniejszy wśród licealistów i studentów.
W ich przypadku jest tylko jedno, poważne "ale"... nie wiadomo, czy Krul dożyje 2019...

Zastanawiam się kto teraz przejmie część tematów, które dla lewicowców mogą być ważne? W kwestiach ekonomicznych będzie to PiS. Natomiast w warstwie światopoglądowej... moim zdaniem PO. Oni będą musieli stworzyć jakąś wyraźną opozycję dla partii rządzącej. Opozycją gospodarczą będzie Nowoczesna Petru, więc "peło" zostaje tylko granie na in vitro, związki partnerskie i neutralność światopoglądową.
Nie zdziwię się, jeśli kilku bardziej konserwatywnych posłów PO przejdzie do PiSu. Nie tylko ze względów typowo koniunkturalnych, ale w związku z przewidywanym przeze mnie skrętem w lewo.
Ciekawe są też dalsze losy Zlewu i Razem. Ci drudzy są na fali. Mają motywację i kasę (subwencja) do działania. Zlew (i cały obóz postkomuny) wręcz odwrotnie.
Ja tutaj nie widzę innej opcji jak jednoczenie środowiska i start w przyszłych wyborach pod jedną banderą. Pytanie, czy oni są w stanie się dogadać, skoro dla przedstawicieli Razem Zlew = postkomuna i SLD z "krwią na rękach", a dla Zlewu Razem = ci, przez których wylądowaliśmy poza sejmem. Jeżeli Zlew pozbędzie się leśnych dziadków z Millerem na czele, to jest szansa na jednoczenie. Szczególnie jeśli się w to wszystko zaangażuje Biedroń, który przez wielu na lewicy jest uważany za prawdziwego mesjasza tych ugrupowań (Nowacka to co najwyżej "zapowiedź", "prorok").
Interesuje mnie też przyszłość KORWINa. JKM ciągle będzie europosłem, więc jakiś dostęp do mediów będą mieli. Do tego dostaną około 5 mln rocznie subwencji. Jeżeli do tej pory byli w stanie wygenerować prawie 5%, to za 4 lata mogą mieć jeszcze więcej. Tym bardziej, że KORWIN jest najpopularniejszy wśród licealistów i studentów.
W ich przypadku jest tylko jedno, poważne "ale"... nie wiadomo, czy Krul dożyje 2019...
- Karowiew
 - Juventino

Bym zapomniał, Petru ogłosił, iż Kukiz nie proponuje niczego oprócz "hejtu i brunatnych koszul". Jak już zauważono, trzeba uznać, że "brunatną koszulę" nosi też - tak logika Petru - Kornel Morawiecki.
W czasie komuny Morawiecki był "terrorystą", teraz stał się "faszystą". Mam cichą nadzieję, że Petru będzie miał za to wytoczoną sprawę.
Oficjalnie można ogłosić, że Unia Wolności - zakała polityki w III RP - wróciła na front ideologiczny. Adaś - wielki tropiciel faszystów - pewnie bije brawo. :lol:

W czasie komuny Morawiecki był "terrorystą", teraz stał się "faszystą". Mam cichą nadzieję, że Petru będzie miał za to wytoczoną sprawę.
Oficjalnie można ogłosić, że Unia Wolności - zakała polityki w III RP - wróciła na front ideologiczny. Adaś - wielki tropiciel faszystów - pewnie bije brawo. :lol:
"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
						- Ouh_yeah
 - Qualità Juventino

Trafnie, tylko że to się już przecież dzieje od dawna. Tusk zobaczył, że PiS mu blokuje całkowicie prawą stronę, więc wpadł na pomysł, żeby przejąć trochę głosów gubiącej się Palikociarni i niemrawej Lewicy. Wtedy powiedział, że się czuje socjaldemokratą i zaczął forsować związki partnerskie i inne cuda. To było jakoś dwa lata temu, 2,5 roku.LordJuve pisze:Zastanawiam się kto teraz przejmie część tematów, które dla lewicowców mogą być ważne? W kwestiach ekonomicznych będzie to PiS. Natomiast w warstwie światopoglądowej... moim zdaniem PO. Oni będą musieli stworzyć jakąś wyraźną opozycję dla partii rządzącej. Opozycją gospodarczą będzie Nowoczesna Petru, więc "peło" zostaje tylko granie na in vitro, związki partnerskie i neutralność światopoglądową.
- LordJuve
 - Juventino

To, że co jakiś czas PO podchwyciło lewicowe tematy czy polityków (por. B. Arłukowicz) nie jest tym samym, o czym ja piszę. Chodzi mi o to, że PO z czasem będzie jawnie przechodzić w partię lewicową, a nie bezideowy twór, który idzie "szerokim frontem". Oczywiście, od jakiegoś czasu ten front przechodzi ku lewej stronie. Dyplomatycznie napiszę, że Ty wskazałeś na początki pewnego procesu, a ja nakreśliłem jego finał.Ouh_yeah pisze:Trafnie, tylko że to się już przecież dzieje od dawna. Tusk wpadł na pomysł, żeby przejąć trochę głosów gubiącej się Palikociarni i niemrawej Lewicy. Wtedy powiedział, że się czuje socjaldemokratą i zaczął forsować związki partnerskie i inne cuda. To było jakoś dwa lata temu, 2,5 roku.
- gregor_g4
 - Juventino

Widzę, że czujesz się bardzo niedowartościowany, a mój post dodatkowo bardzo pogłębił ten stan. Zatem chciałem Cie tu publicznie pochwalić, że zwróciłeś uwagę na to ważne pytanie, brawoMakiavel pisze: Kraśko zapytał właśnie o te sprawy globalne, które są ważne dla Polski a ja go za to chwaliłem, jako człowiek, który tymi sprawami zajmuje się na co dzień. Więc widzę, że silnie postanowiłeś wtórować Shadow Marshallowi w ośmieszaniu się.
Kurde, przepraszam Cię po raz kolejny. Jak mogłem zapomnieć, że kluczowym argumentem za poparciem Petru, był dla Ciebie VAT 16%, bo przecież sam napisałeś, że w Twoich zakupach dominuje woda mineralna i papier toaletowy, więc na tym będziesz 7% o przoduMakiavel pisze:Podobnie, jak Shadow Marshall nie przeczytałeś tego, co tu pisałem o .Nowoczesnej i wyciągasz kretyńskie wnioski. Otóż chwaliłem tu Petru i jego formację za racjonalne podejście do gospodarki, zbieżne w bardzo wielu punktach z tym co od lat mówię i co nie raz tu pisałem. Sprawy światopoglądowe to był dla mnie warunek konieczny ale niewystarczający. To raz. Po wtóre pragnę Cie poinformować, że te postulaty nie są wymyślone przez Palikota tylko istnieją w programach partii lewicowych, centrowych i centroprawicy od dekad. Również obecne były w Unii Demokratycznej/Unii Wolności czyli najlepszej partii, jaka dotąd w Polsce istniała.
W sejmie mamy 2 nowe partie, Nowoczesna i Kukiz. Szkoda Korwina, brakło bardzo niewiele. Po całym zamieszaniu z KNP byłem zdecydowany nie głosować na niego, jednak debata liderów mniie do tego przekonała - cóż, szkoda, bo zamiana Korwin - PSL była by według mnie z korzyścią dla sejmu jak i Polaków. Nawet jeśli obie partie by weszły, to wtedy również byłby pozytyw, bo PIS musiałby szukać koalicji. Tutaj obawiam się jedynie kukizowców - bo dla mnie jest to najmniej stabilna partia - zbieranina z lewa, prawa, centrum ludzi którzy na plecach Pawła chcieli wjechać do sejmu i im to się udało. Korwin jak dla mnie gwarantował pewne bezpieczeństwo.
Brak postkomuchów to największy plus tych wyborów, jednak o lewicę nie ma się co martwić, gdyż partii reprezentujących te poglądy w sejmie jest sporo (przynajmniej w wybranych dziedzinach)
- Lucas87
 - Juventino

http://deser.gazeta.pl/deser/10,88223,1 ... kraju.html
#beka z lemingów# #ucieczka z kraju# #wilanów# #kaczafi nadchodzi#
Pan Zambrotta jak się napracował.

#beka z lemingów# #ucieczka z kraju# #wilanów# #kaczafi nadchodzi#
Pan Zambrotta jak się napracował.
SANCTI PER FIDEM VICERUNT REGNA OPERATI SUNT IUSTITIAM.
						- Smok-u
 - Juventino

- Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Dziękuję bardzo, będę nosił ją z dumą. Chciałbym z tego miejsca podziękować mamie, że zawsze we mnie wierzyła, społeczności JP za wzięcia udziału w konkursie i Panu Z za jego zorganizowanie.pan Zambrotta pisze: I oto sygnaturka, gratulacje Smok-u(możesz trochę go jeszcze zwęzić, za wysoki mi wyszedł, choć wg regulaminu spełnia kryteria)
![]()
Piękna chwila, natchnęła mnie do tego, że chyba sobie zrobię doktorat
Co do wyników. Myślę, że Kukiz może się bardzo szybko "rozsypać" część posłów pójdzie w jedną stronę, część w drugą stronę. PiS zacznę oceniać i rozliczać po raz pierwszym po pół roku, niech na spokojnie sobie wszystko "poukładają". Bardzo cieszy brak lewicy, ale 3%+ postkomunistów jest jednak trochę przerażające.
- Karowiew
 - Juventino

Parlament bez Pawlaka! Facet "zdalnie sterowany z kosmosu" wydawał się niezatapialny 
Oczywiście gratulacje dla Smok-a!!!
 Pytanie do organizatora, czy planowane są dalsze konkursy, w których nagrodą będzie "Złoty Makiavel"? Czy w razie zdobycia 10 "Złotych Makiavelów" dany użytkownik otrzyma gwiazdkę, którą można będzie umieścić w podpisie czy na profilu, albo ewentualnie naszyć na turecki sweter?  

Oczywiście gratulacje dla Smok-a!!!
						- Push3k
 - Juventino

- Otrzymał podziękowanie: 9 razy

I bez Burego. Na Podkarpaciu go nie wybrali. Co lepsze, to na Podkarpaciu PSL nie uzyskał żadnego mandatu. W końcu więcej niż garstka ludzi zorientowała się, że Bury z kolegami kradną na skalę przemysłową.Karowiew pisze:Parlament bez Pawlaka! Facet "zdalnie sterowany z kosmosu" wydawał się niezatapialny
Loud
Louder!
MOTÖRHEAD
1945-2015 RIP Lemmy
						Louder!
MOTÖRHEAD
1945-2015 RIP Lemmy
- mateo369
 - Juventino

Jeden zielony się przecisnął - Mieczysław KasprzakPush3k pisze:I bez Burego. Na Podkarpaciu go nie wybrali. Co lepsze, to na Podkarpaciu PSL nie uzyskał żadnego mandatu. W końcu więcej niż garstka ludzi zorientowała się, że Bury z kolegami kradną na skalę przemysłową.Karowiew pisze:Parlament bez Pawlaka! Facet "zdalnie sterowany z kosmosu" wydawał się niezatapialny
"Freddy believes if a fridge falls in front of you, it's your job to get out of its way. I believe it's the fridge's job to get out of mine." - Frank Underwood