Mercato (LATO 2018) DYSKUSJA
Rummenigge potwierdził wykup w listopadzie.Crunny pisze:Wiadomo jak wygląda sytuacja D.Costy? Czy było już gdzieś oficjalne potwierdzenie (komunikat klubu albo wywiad z kimś zarządu), że go wykupujemy?
- demirci
- Juventino
Postanowiłem podzielić się moimi spostrzeżeniami. Ostrzegam, są bardzo kontrowersyjne, równie realne, jak i z gatunku sci-fi
Uważam, że ta drużyna musi zostać kompletnie przebudowana, bo nawet gdybyśmy teraz bez żadnych sprzedaży wydali 300 mln na transfery to i tak nikt nam tej upragnionej Ligi Mistrzów nie zagwarantuje. Potrzeba dużo świeżej krwi, bo ta drużyna zwyczajnie nie ma już ambicji do walki w rodzimej lidze, co na dłuższą metę nie pomoże w Europie. A lata uciekają...
Biorąc pod uwagę sytuację naszych rywali w Serie A, wcale nie musi się to odbyć kosztem utraty scudetto. Otóż moim zdaniem Napoli czeka również gruntowna przebudowa, myślę że tylko jeśli przyjdzie Conte to mogą się liczyć w walce o tytuł. W innym przypadku nie wierzę, Calejon i Hamsik ledwo zipią, zanosi się też mała wyprzedaż, a nie ma godnych następców. Inter będzie najgroźniejszy, na dzień dzisiejszy nadal bez CL, choć gdyby sprzedali Icardiego to też wcale nie musi być kolorowo. Roma swoim występem w CL sama napompuje sobie balonik, ale nie jest to drużyna, która w ostateczności będzie walczyć o scudetto, tak samo jak Milan z GG, choćby nie wiem jakie transfery przeprowadzili. W Lazio również szykuje się wyprzedaż i budowa nowego zespołu.
I tak najchętniej pozbyłbym się naszego trenera, ale chyba naprawdę nie ma w tej chwili godnego następcy. Jakoś nie mam już przekonania do Ancelottiego, a innych godnych następców póki co nie widać. Tak więc Maks ma jeszcze jeden sezon, kto wie czy nie najcięższy w swojej karierze, jeśli poniższy scenariusz wszedłby w życie
jest bardziej doświadczony i niekoniecznie musiałoby się skończyć jak w Milanie.
Zapomniałem o najważniejszym! Od dzisiaj to Juve dyktuje warunki na rynku. Nie ma wyprzedaży ot tak. Zawodnik może poprosić o transfer po sezonie, w którym zdobywamy CL, a wtedy może już nie mieć na to ochoty
Ewentualnie jeśli zdobył 3 scudetto i również kończymy sezon na czele. Ma to na celu przede wszystkim uniemożliwienie transferu po jakimś "przegranym" sezonie, kiedy trzeba będzie odzyskać tytuł. Gość, który już zdobył 3 tytuły, może rzeczywiście potrzebować nowej motywacji. A o kolejne scudetta będzie coraz trudniej. Nie jestem zwolennikiem trzymania zawodników na siłę, bo tak naprawdę jak będzie chciał odejść to zacznie świrować, kłócił się z innymi, następstwem czego może być odsunięcie od drużyny i w konsekwencji sprzedaż po promocyjnej cenie. Długo broniłem zdania Marotty w tym temacie, ale też nie możemy co roku pozbywać się kluczowych zawodników tak po prostu i stąd pomysł jaki opisałem
Jasne warunki, z polotem
W tym okienku jednak mówimy po raz ostatni wszystkim obecnym: droga wolna. Zakładam, że o transfer poprosiłby Dybala i Sandro. Proszę bardzo. Odpowiednio 150 i 60 mln euro, ani grosza mniej. W dodatku pozbywamy się zawodników, na których możemy jeszcze coś zarobić. Grzecznie dziękuję: Mandzukic (20 mln), Cuadrado (20 mln), Higuain (50 mln), Khedira (free, bo pewnie ma taki układ z Marottą). Myślę, że kwoty w nawiasach są realne, zawodnik jest tyle warty ile za niego jest ktoś w stanie wyłożyć, a myślę, że przy ich wieku, wartość ta jest chyba dość obiektywna. Choć wątpię, że ktoś w tym momencie wyłoży za Igłę tyle kasy, ale może Chiny byłyby chętne. Nie mam nic do Igły, uważam, że w pełni nie wykorzystujemy jego potencjału, grając po prostu za defensywnie. Gdyby grał u nas w czasach Trezegola to pod kątem zdobytych bramek przebiłby Francuza z palcem w nosie. Uważam, że za tą cenę, grając w ten sposób i biorąc pod uwagę jego wiek, przepłaciliśmy i próbowałbym jak najszybciej odzyskać część pieniędzy zamieniając go po prosty na kogoś młodszego, najlepiej ogranego w Serie A. Może Simeone? Co do Cuadrado, dla mnie jest za chaotyczny, jak wiele mu wychodzi, tak wiele nie wychodzi. Nierówny, w ważnych meczach raczej zawodzi. Mandzukic to nie jest skrzydłowy i jeśli tam ma być ustawiony to ja dziękuję. Może zostać jako zmienik na szpicę, czego sam chyba by nie zaakceptował. Co chyba pewne odchodzą Gigi, Lichy i Asa.
GK. Szczęsny Pinsoglio i może Marchetti. Wykładamy maks kilka mln na jakiegoś doświadczonego zmiennika dla Wojtka w razie kontuzji. Nie musi to być też akurat Marchetti, nie przywiązywałem do tego większej wagi. Jednak wykluczam Audero, który ma się ogrywać, a nie grzać ławę.
Obrona. Spinazzola, Dalbert (25 mln), Caldara, Rugani, Chiellini, Benatia, De Sciglio, Cancelo/Bellerin (50 mln). Są głosy, że Inter chciałby się pozbyć Brazylijczyka. Wydaje mi się, że gość ma potencjał i dałbym mu szansę. A jeśli nie awansują do CL to i Hiszpana będą mieli problem wykupić. W zestawieniu jest i miejsce dla gracza Arsenalu z racji tego, że mówi się o tym dość głośno. Nie wiem, który lepszy. Jeden z nich na pewno byłby wielkim wzmocnieniem. A 35 mln euro za Cancelo jest tylko dla Interu i to do końca maja. Ostatecznie może się skończyć małą licytacją.
Pomoc. Can, Marchisio, Pjanic, Milikovic-Savic, Bentacour, Matuidi. Za wiele nie trzeba chyba komentować. Sturaro oddałbym na "dwuletnie wypożyczenie" do silnej drużyny, np. Lazio z prawem odkupu. Gość ma przed sobą jeszcze trochę gry, a uważam, że w odbiorze jest dobry, ale brakuje mu ogrania. Odpowiedź przyjdzie sama.
Atak. Pjaca, Costa, Bernardeschi, Martial, Simeone, do tego jakaś silna fizycznie 9, na razie jednak nie mam pomysłu. Chorwat to dla mnie też zagadka, chyba już nie wierzę, trzeba się mu dobrze przyjrzeć na MŚ oraz przedsezonowym zgrupowaniu. Martial z racji tego, że chce odejść z MU, wg mediów coś jest na rzeczy, a my potrzebujemy zawodników przebojowych, z dobrym driblingiem.
Trzon zespołu zostałby zachowany. Ze sprzedaży dostalibyśmy około 300 mln, ale nie po to, aby wszystko od razu wydać. To byłby sezon przejściowy i na pewno ktoś by się nie sprawdził.

Biorąc pod uwagę sytuację naszych rywali w Serie A, wcale nie musi się to odbyć kosztem utraty scudetto. Otóż moim zdaniem Napoli czeka również gruntowna przebudowa, myślę że tylko jeśli przyjdzie Conte to mogą się liczyć w walce o tytuł. W innym przypadku nie wierzę, Calejon i Hamsik ledwo zipią, zanosi się też mała wyprzedaż, a nie ma godnych następców. Inter będzie najgroźniejszy, na dzień dzisiejszy nadal bez CL, choć gdyby sprzedali Icardiego to też wcale nie musi być kolorowo. Roma swoim występem w CL sama napompuje sobie balonik, ale nie jest to drużyna, która w ostateczności będzie walczyć o scudetto, tak samo jak Milan z GG, choćby nie wiem jakie transfery przeprowadzili. W Lazio również szykuje się wyprzedaż i budowa nowego zespołu.
I tak najchętniej pozbyłbym się naszego trenera, ale chyba naprawdę nie ma w tej chwili godnego następcy. Jakoś nie mam już przekonania do Ancelottiego, a innych godnych następców póki co nie widać. Tak więc Maks ma jeszcze jeden sezon, kto wie czy nie najcięższy w swojej karierze, jeśli poniższy scenariusz wszedłby w życie

Zapomniałem o najważniejszym! Od dzisiaj to Juve dyktuje warunki na rynku. Nie ma wyprzedaży ot tak. Zawodnik może poprosić o transfer po sezonie, w którym zdobywamy CL, a wtedy może już nie mieć na to ochoty

GK. Szczęsny Pinsoglio i może Marchetti. Wykładamy maks kilka mln na jakiegoś doświadczonego zmiennika dla Wojtka w razie kontuzji. Nie musi to być też akurat Marchetti, nie przywiązywałem do tego większej wagi. Jednak wykluczam Audero, który ma się ogrywać, a nie grzać ławę.
Obrona. Spinazzola, Dalbert (25 mln), Caldara, Rugani, Chiellini, Benatia, De Sciglio, Cancelo/Bellerin (50 mln). Są głosy, że Inter chciałby się pozbyć Brazylijczyka. Wydaje mi się, że gość ma potencjał i dałbym mu szansę. A jeśli nie awansują do CL to i Hiszpana będą mieli problem wykupić. W zestawieniu jest i miejsce dla gracza Arsenalu z racji tego, że mówi się o tym dość głośno. Nie wiem, który lepszy. Jeden z nich na pewno byłby wielkim wzmocnieniem. A 35 mln euro za Cancelo jest tylko dla Interu i to do końca maja. Ostatecznie może się skończyć małą licytacją.
Pomoc. Can, Marchisio, Pjanic, Milikovic-Savic, Bentacour, Matuidi. Za wiele nie trzeba chyba komentować. Sturaro oddałbym na "dwuletnie wypożyczenie" do silnej drużyny, np. Lazio z prawem odkupu. Gość ma przed sobą jeszcze trochę gry, a uważam, że w odbiorze jest dobry, ale brakuje mu ogrania. Odpowiedź przyjdzie sama.
Atak. Pjaca, Costa, Bernardeschi, Martial, Simeone, do tego jakaś silna fizycznie 9, na razie jednak nie mam pomysłu. Chorwat to dla mnie też zagadka, chyba już nie wierzę, trzeba się mu dobrze przyjrzeć na MŚ oraz przedsezonowym zgrupowaniu. Martial z racji tego, że chce odejść z MU, wg mediów coś jest na rzeczy, a my potrzebujemy zawodników przebojowych, z dobrym driblingiem.
Trzon zespołu zostałby zachowany. Ze sprzedaży dostalibyśmy około 300 mln, ale nie po to, aby wszystko od razu wydać. To byłby sezon przejściowy i na pewno ktoś by się nie sprawdził.
- Crunny
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
W tym sezonie spore szanse na spadek mają Cagliari i Udinese. Zagrożone jest zwłaszcza Cagliari, które dziś gra z Romą, przedostatnią kolejkę z Fiorentiną, a ostatnią z Atalantą.
Udinese ma znacznie łatwiejszy terminarz. Zwracam na to uwagę w temacie mercato, bo w obu klubach grają piłkarze, którymi się interesujemy:
- Barella (Cagliari)
- Jankto (Udinese)
- Barak (Udinese)
- Meret (Udinese)
Szkoda by było, gdyby Udinese spadło do Serie B, bo raczej mamy z nimi dobre stosunki i prowadzi ich teraz Tudor, ale formę mają ostatnio katastrofalną. 13 ostatnich meczów do 12 porażek i 1 remis z Benevento. Ostatni raz domowe spotkanie wygrali prawie pół roku temu! Jeśli strach przed spadkiem ich nie otrząśnie z amoku, to mogą polecieć.
Udinese ma znacznie łatwiejszy terminarz. Zwracam na to uwagę w temacie mercato, bo w obu klubach grają piłkarze, którymi się interesujemy:
- Barella (Cagliari)
- Jankto (Udinese)
- Barak (Udinese)
- Meret (Udinese)
Szkoda by było, gdyby Udinese spadło do Serie B, bo raczej mamy z nimi dobre stosunki i prowadzi ich teraz Tudor, ale formę mają ostatnio katastrofalną. 13 ostatnich meczów do 12 porażek i 1 remis z Benevento. Ostatni raz domowe spotkanie wygrali prawie pół roku temu! Jeśli strach przed spadkiem ich nie otrząśnie z amoku, to mogą polecieć.
- Marat87
- Juventino
- Podziekował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 38 razy
Swoją drogą coś się zepsuł ten słynny scouting/szkolenie w Udine, dawno nie wypuścili żadnej perełki w świat, był kilkuletni okres, gdzie gdyby zebrać kilkunastu piłkarzy wypuszczonych w świat, to ta ekipa biłaby się o scudetto.
- Baczu
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Albo po prostu Pozzo ma pecha do trenerów. Ostatnim konkretnym szkoleniowcem był Guidolin, który zakończył pracę 4 lata temu. W międzyczasie przez klub przewinęli się tacy komedianci jak Iachini, Oddo, Del Neri czy Stramaccioni, teraz jeszcze zatrudnili Tudora który z każdego klubu który prowadził wylatywał z hukiem i być może bedzie gwoździem do trumny dla klubu, który po wielu latach spadnie do Serie B.
- ballack13
- Juventino
Meret chyba jest tylko wypożyczony z Spal i pytanie czy go wykupią ale mogę się mylićCrunny pisze:W tym sezonie spore szanse na spadek mają Cagliari i Udinese. Zagrożone jest zwłaszcza Cagliari, które dziś gra z Romą, przedostatnią kolejkę z Fiorentiną, a ostatnią z Atalantą.
- Barella (Cagliari)
- Jankto (Udinese)
- Barak (Udinese)
- Meret (Udinese)
- CzeczenCZN
- Juventino
Hmmmmm... Zastanawiam się, bo są doniesienia o Moracie i o Martialu, niby tylko jeden z nich, niby od obydwu mamy tak - no ale podobnie było gdy były doniesienia o Coscie i Bernardeschim też że tylko jeden z nich. Więc tak się zastanawiam, czy przypadkiem nie - Dybala out, Mandzukic out, a oni dwaj in?Poprostu pisze:Juventus have an agreement with Morata's entourage & They are working to bring him back to Turin, Chelsea could accept Marotta's proposal of a 2 year-loan with option to buy in 2020. [Rai]
Juve pracuje nad powrotem Moraty. Mamy tak samego zawodnika. Oferta ma wyglądać 2 lata wypożyczenie i wykup w 2020.
- jakku1
- Juventino
Dybala podobno raczej zostaje. Tj. chcemy zeby został i on tez chce poki co zostać. Duzo sprzecznych doniesien jest natomiast na temat trenera.
Aha, Higuain rowniez chce zostać.
Aha, Higuain rowniez chce zostać.
Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 

- CzeczenCZN
- Juventino
No i to wydaje się mieć ręce i nogi. PSG po pierwsze musi kogoś drogo sprzedać ze względu na FFF. Po drugie tam w ataku wydaje się być za ciasno. Poza tym z Chelsea już przerabialiśmy wypożyczenie i wykup, więc tym razem też by przeszło, tylko wiadomo po negocjować muszą.jakku1 pisze:Jeszcze w sprawie uzupelnienia informacji Poprostu na temat Moraty:
1. Tuttosport: Chelsea ustaliło kwotę za Moratę w wysokosci 60m euro i w zamian za Hiszpana chce kupić Cavaniego z PSG. Morata chce wrócić do Turynu. Tuttosport też piszę o wypożyczeniu na rok/dwa lata.
@jakku Widzisz jakieś szanse na Martala i Morate razem?
- Wojtek
- Juventino
Morata...i znowu będziemy musieli oglądać multum zmarnowanych setek w jego wykonaniu żeby w końcu strzelił gola.
Poza tym niby kocha Juve, ale i tak woli Real, jeśli pojawi się okazja to zaraz tam poleci. Modlę się żeby ten transfer się nie udał
Poza tym niby kocha Juve, ale i tak woli Real, jeśli pojawi się okazja to zaraz tam poleci. Modlę się żeby ten transfer się nie udał

- gregor_g4
- Juventino
Nie oglądam prawie wcale MU, ale w piątek zrobiłem wyjątek - Martial niewidoczny.
- jakku1
- Juventino
Szczerze, to nie widzę. Albo jeden albo drugi. Z tym, ze jesli odejdzie Mandzukic i szukamy faktycznie takiego fałszywego skrzydłowego przerobionego z 9 to ja uwazam, ze bardziej na tez pozycje pasuje Morata. I tak swoją drogą, to chyba jest wlasnie pozycja dla tego chłopaka, a nie wysuniety, osamotniony napastnik, czekajacy na piłki, jak Higuain.ForzaItanimulli3vujcm pisze:
@jakku Widzisz jakieś szanse na Martala i Morate razem?
Znam wszystkie wady Hiszpana. Wiem, ze potrafi zepsuć trzy setki z rzędu, a potem przez pół meczu rozpaczać nad swoją niedolą z nosem spuszczonym na kwintę, ale pod względem taktycznym, na moje januszowe oko jego bardzo dobre warunki fizyczne, świetna motoryka i te wbiegnięcia w pole karne ze skrzydła, bardziej go predysponują do pełnienia roli "następcy" Mandzukicia, niż Martiala.
Jednocześnie sadze, ze Morata to bardzo utalentowany piłkarz, o bardzo wysokich umiejetnosciach technicznych, ale ma ten sam problem co Giovinco - głowa. Albo dorośnie kiedyś albo nie i będzie takim wiecznym talentem.
Martial to swietny pilkarz i swoja droga, tez bym chciał go zobaczyc w naszych barwach. Wydaje mi sie, ze 4141 z Martialem i Douglasem Costa na skrzydłach, Higuainem z przodu i Dybałą operującym gdzieś pomiedzy nimi wygladaloby bardzo obiecujaco.
Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 

- Crunny
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Martial jest 3 lata młodszy niż Morata i bardziej pasuje na skrzydło, ale mamy najlepszych speców od transferów, więc widocznie coś w tym Moracie musi być takiego niewzykłego 
Chyba, że Martial jest rozpatrywany jako następca Mandzukica, a Morata - Higuaina.

Chyba, że Martial jest rozpatrywany jako następca Mandzukica, a Morata - Higuaina.