Polityka
- szczypek
 - Juventino

- Otrzymał podziękowanie: 36 razy

W tym konkretnym przypadku zdecydowana większość osób ma związek ze środowiskiem Platformy Obywatelskiej. Jeżeli tego nie widzisz, jeżeli temu zaprzeczasz, ta dyskusja nie ma sensu. To nie jest przypadek, że właśnie ta partia ma teraz w mediach taką reklamę, to nie jest przypadek, że bardzo dobrze wypadają w sondażach (wypadali w nich dobrze zanim tak naprawdę powstali). Chyba, że Ty wierzysz w takie przypadki w momencie, gdy Platforma nie ma żadnych szans na zwycięstwo w wyborach.

To oczywiście świadczy na ich niekorzyść, no chyba, że są jakieś podwójne standardy i doświadczenie jest kluczowe tylko gdy mówimy o politykach PiSu (czytaj: dyskusja o Dudzie przy okazji wyborów prezydenckich).Makiavel pisze:nie byli nigdy ministrami, marszałkami czy v-ce marszałkami.
- Makiavel
 - Juventino

Związani bo mając ojca w PO? Bo pracowali w spółce państwowej za ich rządów? Bo byli w UW? Nie pomyślałeś, że to może być związane z tym, że środowisko UW, szeroko pojęte, z którego potem urodziła się PO to po prostu spora część polskiej inteligencji zaangażowanej politycznie? Że z tym środowiskiem, bo przecież nie z Wałęsą, nie z SLD i nie Kaczyńskimi wiązali się (mocniej lub słabiej) od początku lat 90. ludzie wykształceni, dobrze radzący sobie w nowej rzeczywistości. Stąd przedsiębiorcy czy inni ludzie z epizodami politycznymi w Nowoczesnej są związani akurat z tym środowiskiem. Że alternatywą jest bycie Stanem Tymińskim - znikąd?
Nie widzisz zasadniczej różnicy między nimi a Schetyną, Tuskiem, Grabarczykiem, Komorowskim, Niesiołowskim ?
W mediach dziesięc razy częściej widzę Kaczyńskiego, Szydło i Kopacz niż Petru. Zaś Petru to osoba dobrze znana w grupie docelowych wyborców Nowoczesnej, stąd ich poparcie. A teraz najlepsze. Nowoczesna ZABIERA WYBORCÓW PO, OSŁABIA TĘ PARTIĘ I POMAGA, W OSTATECZNYM RACHUNU - PiSowi. Gdyby nie partia Petru PO miałoby lepszy wynik, różnica byłaby mniejsza i PiS miałby mniejsze szanse na samodzielne rządzenie.
Serio nie rozróżniasz pozycji posła od prezydenta? Pomogę Ci: jeden prezydent, 460 posłów, władza wykonawcza vs ustawodawcza, głowa państwa vs jeden z reprezentantów... Duda był bardzo dobrym posłem a jest, co już widzimy, bardzo słabym, partyjno-klerykalnym prezydentem. Tak, mam podwójne standardy: od kandydata na posła wymagam mniej niż od kandydata na prezydenta, tak jak mniej wymagam od kandydata na radnego niż od kandydata na posła.
Nigdy nie popierałem córki Nowackiej. Zaś nazwisko Nowacka, jak i Jaruga to nazwiska słowiańskie, polskie. Wassermann średnio.

Nie widzisz zasadniczej różnicy między nimi a Schetyną, Tuskiem, Grabarczykiem, Komorowskim, Niesiołowskim ?
W mediach dziesięc razy częściej widzę Kaczyńskiego, Szydło i Kopacz niż Petru. Zaś Petru to osoba dobrze znana w grupie docelowych wyborców Nowoczesnej, stąd ich poparcie. A teraz najlepsze. Nowoczesna ZABIERA WYBORCÓW PO, OSŁABIA TĘ PARTIĘ I POMAGA, W OSTATECZNYM RACHUNU - PiSowi. Gdyby nie partia Petru PO miałoby lepszy wynik, różnica byłaby mniejsza i PiS miałby mniejsze szanse na samodzielne rządzenie.
Serio nie rozróżniasz pozycji posła od prezydenta? Pomogę Ci: jeden prezydent, 460 posłów, władza wykonawcza vs ustawodawcza, głowa państwa vs jeden z reprezentantów... Duda był bardzo dobrym posłem a jest, co już widzimy, bardzo słabym, partyjno-klerykalnym prezydentem. Tak, mam podwójne standardy: od kandydata na posła wymagam mniej niż od kandydata na prezydenta, tak jak mniej wymagam od kandydata na radnego niż od kandydata na posła.
Nigdy nie popierałem córki Nowackiej. Zaś nazwisko Nowacka, jak i Jaruga to nazwiska słowiańskie, polskie. Wassermann średnio.
"veritas odium parit obsequium amicos"
https://poema.pl/publikacja/2633-moj-dzionek
http://natemat.pl/210925,platna-prawica ... internetem
- szczypek
 - Juventino

Bardzo wygodna wersja, wszystko sobie tak pięknie tłumaczysz, jednakże obserwując świat polityki, jest to podejście bardzo bardzo naiwne. Za dużo "może", za dużo doszukiwania się pewnych rzeczy na siłę. Tam na to nie ma miejsca, nikt nie trafia tam z przypadku. 
Przecież to oczywiste, że chodziło mi o reklamę te partii względem innych partii, które nie należą do tego głównego nurtu. Gdyby o Korwinie mówiło się tak jak mówi się o Nowoczesnej, miałby bez wątpienia wynik dwucyfrowy.

Serio? Wkręcasz.Makiavel pisze:W mediach dziesięc razy częściej widzę Kaczyńskiego, Szydło i Kopacz niż Petru.
Przecież to oczywiste, że chodziło mi o reklamę te partii względem innych partii, które nie należą do tego głównego nurtu. Gdyby o Korwinie mówiło się tak jak mówi się o Nowoczesnej, miałby bez wątpienia wynik dwucyfrowy.
Heh zabiłeś mnie. Połączone siły Nowoczesnej i PO będą mieć znacznie lepszy wynik niż mogłaby wyciągnąć sama Platforma gdyby Nowoczesna w ogóle nie powstała i to jest jedyny sposób, aby ograniczyć samodzielne rządzenie PiSu. Nowoczesna to bardziej zabieranie wyborców Kukizowi, zbieranie tych, którzy mają już dość Platformy, a Nowoczesna jest dla nich czymś nowym. Przecież nie zagłosują na PiS, Lewicę czy Korwina.Makiavel pisze:A teraz najlepsze. Nowoczesna ZABIERA WYBORCÓW PO, OSŁABIA TĘ PARTIĘ I POMAGA, W OSTATECZNYM RACHUNU - PiSowi. Gdyby nie partia Petru PO miałoby lepszy wynik, różnica byłaby mniejsza i PiS miałby mniejsze szanse na samodzielne rządzenie.
O nie, kolego. Ne psiałeś o pozycji posła a ministra. A ja zapytałem czy będąc ministrem to doświadczenie jest potrzebne czy nie? Jeżeli nie byli nawet posłami, jak mają zajmować takie stanowiska?Makiavel pisze:Serio nie rozróżniasz pozycji posła od prezydenta?
- Don Mateo bis
 - Juventino

Don Mateo bis pisze:Barbara Nowacka? Córeczka Jarugi-Nowackiej. Wybitne polskie nazwisko. Idące do Sejmu nie wiadomo po co.Makiavel pisze:Jedynka w Krakowie - córeczka Wassermanna (ktoś by tu mógł napisać "wybitnie polskie nazwisko") idąca do Sejmu żeby się zemścić za Smoleńsk.
Tonący nazwiska się chwyta! Od kiedy patrzysz na pochodzenie nazwiska, płatniku Tuska?Makiavel pisze:Nigdy nie popierałem córki Nowackiej. Zaś nazwisko Nowacka, jak i Jaruga to nazwiska słowiańskie, polskie. Wassermann średnio.
Polskie nazwiska w PO:
http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/posel. ... =K&klub=PO
I wisienka na torcie:
Jeśli kogoś pominąłem to wgląd tutaj:
http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/klubpo ... sp?klub=PO
Odnośnie Nowoczesnej, wydawać się może oczywistym fakt, że jeśli komuś zbrzydła PO, chciałby lekkiej zmiany, to zagłosuje na Nowoczesną (bo np. mają fajną nazwę). Nie wszyscy natomiast wiedzą, że na jej listach roi się od ludzi z przeszłością w Platformie. Tym sposobem do Sejmu niejako tylnymi drzwiami wchodzą starzy-nowi członkowie PO, których gdyby nie szyld Petru ponownie w Sejmie by prawdopodobnie by nie było.
Parafrazując klasyka "Ciemny Makiavel wszystko kupi".
Forza Juve!
						- Makiavel
 - Juventino

@szczypek nie dobijam mnie na dobranoc... Przecież to "może" to figura retoryczna. Nie ma żadnego przypadku w tym, że Olechowski, Frasyniuk, Balcerowicz, Petru, Geremek, Celiński i wielu wielu innych światłych, ogarniętych ludzi zajmujących się polityką lub będący w jej orbicie mają korzenie rodem z UD/UW. To był, na początku lat 90. ten obóz, który zrzeszał inteligencje, ludzi o dość liberalnych poglądach (choć spektrum było szerokie i odcienie liberalizmu różne). Wychowywany w inteligenckiej rodzinie Duda też nieprzypadkowo otarł się o UW a nie o PC. Dlatego ludzi zorientowanych w polityce nie może dziwić to, że na listach Petru są ludzie, którzy byli w UW czy nawet w PO, która zaczynała, jako partia liberalna. Na tych listach nie ma jednak czołowych postaci ani dawnej UW ani PO. Trudno też się dziwić, że znalazły się tam osoby, które współpracowały z politykami UW/PO. Z kim miały współpracować, chcąc działać w ten sposób? Z ludźmi z PiS skoro to totalnie nie ich bajka? Z PSL gdzie chcą gremialnie likwidacji KRUS? Z SLD skoro są neoliberałami? 
Korwin w polityce jest od lat 70. i jego rozpoznawalność jest x razy większa, niż Petru. Ale ile można zajmować się starym ekscentrykiem, który ciągle gada to samo i wszyscy wiedzą, że to bzdury albo fantazje? Petru to osoba medialna, która potrafi się przebić ze swoim przekazem. Nie mówi się o nim wcale więcej niż np. o Kukizie w kampanii prezydenckiej. A Petru od Kukiza dzielą lata świetlne w erudycji, znajomości tematu, którym postanowili się zajmować.
@Don Mateo bis Nie kompromituj się już więcej. Gdybyś śledził ten temat doskonale wiedziałbyś do czego nawiązałem a tak to pogrążasz się, robiąc z siebie większego idiotę niż jesteś.

Korwin w polityce jest od lat 70. i jego rozpoznawalność jest x razy większa, niż Petru. Ale ile można zajmować się starym ekscentrykiem, który ciągle gada to samo i wszyscy wiedzą, że to bzdury albo fantazje? Petru to osoba medialna, która potrafi się przebić ze swoim przekazem. Nie mówi się o nim wcale więcej niż np. o Kukizie w kampanii prezydenckiej. A Petru od Kukiza dzielą lata świetlne w erudycji, znajomości tematu, którym postanowili się zajmować.
W cytacie, który zrobiłeś z mojego posta pisałem o "jedynkach" na liście Nowoczesnej, czyli o kandydatach na posłów.Makiavel napisał:
nie byli nigdy ministrami, marszałkami czy v-ce marszałkami.
To oczywiście świadczy na ich niekorzyść, no chyba, że są jakieś podwójne standardy i doświadczenie jest kluczowe tylko gdy mówimy o politykach PiSu (czytaj: dyskusja o Dudzie przy okazji wyborów prezydenckich).
To ja się pytam, w którym miejscu pisałem o ministrach? Chyba wiesz, że ministrów mianuje się zarówno spośród swoich posłów, jak i poza partią. Akurat o to, że Petru znalazłby np. kompetentnego ministra finansów, spraw zagranicznych czy sprawiedliwości to się nie martwię. Ekonomistów-ekspertów zna sporo, pierwszym z brzegu kandydatem na szefa MSZ jest choćby Olechowski a w kręgach inteligencji i byłej UW znajdzie się wielu prawników praktyków i teoretyków.O nie, kolego. Ne psiałeś o pozycji posła a ministra. A ja zapytałem czy będąc ministrem to doświadczenie jest potrzebne czy nie? Jeżeli nie byli nawet posłami, jak mają zajmować takie stanowiska?
@Don Mateo bis Nie kompromituj się już więcej. Gdybyś śledził ten temat doskonale wiedziałbyś do czego nawiązałem a tak to pogrążasz się, robiąc z siebie większego idiotę niż jesteś.
- zbysioJuve
 - Juventino

Mi się wydaje, że kolega właśnie dobrze pisze a jeszcze lepiej podsumował trochę wcześniej postawienie przed Trybunałem Stanu, panów Kaczyńskiego i Ziobry. No bo niby z jakiego powodu? Wszak oni porównując ich do tych naszych obecnych prominentnych polityków po prostu wyglądają jak "łagodne baranki"Makiavel pisze:@Don Mateo bis Nie kompromituj się już więcej. Gdybyś śledził ten temat doskonale wiedziałbyś do czego nawiązałem a tak to pogrążasz się, robiąc z siebie większego idiotę niż jesteś.
I jeszcze jedna kwestia odnośnie tej twojej wypowiedzi. Może trochę jednak hamował byś się od takich określeń jak ta powyższa bo za to może być upomnienie a i po prostu obrażasz innych użytkowników. No i nie robisz tego już pierwszy raz.
Choć tak naprawdę sam nie wiem o co chodzi to zwracam się też do Ciebie Makiavelu z taką prośbą może byś mi był skłonny to wytłumaczyć bo ostatnio z tego co zauważyłem dosyć sporo się o tym mówi w mediach. Chodzi mi o odniesienia się do niby rzekomego złamania konstytucji przez ministra cyfryzacji pana Halickiego? A co za tym by szło, że rząd Polski miałby płacić z tego powodu jakieś olbrzymie odszkodowanie.
No w morde nawet nie wiedziałem, że Maciej Zieliński jest posłem :roll:. Toż to były podopieczny G. Schetyny za czasów gdy obaj panowie występowali w Sląsku Wrocław.Don Mateo bis pisze: Jeśli kogoś pominąłem to wgląd tutaj:
http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/klubpo ... sp?klub=PO
A i jeszcze jedna kwestia odnośnie tych nadchodzących wyborów, która mnie zastanawia. Jak myślicie, czy będą one czyste? Ta znaczy czy nie może być podczas nich żadnych nadużyć, nieprawidłowości? Bo wiadomo, że stawka jest duża czyli samodzielne objecie władzy przez PiS i tak patrząc co się wyrabia w obecnej kampanii to dochodzę do wniosku, że wszystko się może wydarzyć podczas tych wyborów z wiadomo czym, włącznie. Nawet z tym, że PSL byłby wciągnięty ponownie siłą do przyszłego Sejmu, bo jak zwykle sondaże mają nienajlepsze. Także nie wiem czy ponownie PiS nie powinien wydać jakiś instrukcji odnośnie czuwania nad prawidłowym przebiegiem tych wyborów jak to było podczas wyborów prezydenckich. Jednak jak dla mnie może być to trudniejsze niż jak to miało miejsce w maju.
- szczypek
 - Juventino

@Makiavel. Nadal podtrzymuję to, co powiedziałem, jesteś bardzo naiwny w swoim myśleniu o polityce. Jeśli pewnych rzeczy nie rozumiesz, jeśli nie potrafisz wyciągać odpowiednich wniosków, nie mamy o czym rozmawiać. Jeżeli dla Ciebie to "nowa siła", nie mamy o czym rozmawiać, bo Ty już dałeś się na to wszystko nabrać. Przekonasz się o tym wszystkim za jakiś czas.
Napisałeś, że kandydaci na posłów z Nowoczesnej nie mają doświadczenia w byciu ministrami, stąd moje podejrzenie, że nie będą się oni nadawać na ewentualnych ministrów, bo doświadczenia nie mają nawet w byciu posłami. Czego nie rozumiesz?
Mówiąc o mediach nie chodziło mi tylko o to ile mówią, ale jak. Jak mówią o Kukizie czy Korwinie, a jak o Petru. Czego nie rozumiesz kiedy mówię, że to nie jest przypadek?

Napisałeś, że kandydaci na posłów z Nowoczesnej nie mają doświadczenia w byciu ministrami, stąd moje podejrzenie, że nie będą się oni nadawać na ewentualnych ministrów, bo doświadczenia nie mają nawet w byciu posłami. Czego nie rozumiesz?
Mówiąc o mediach nie chodziło mi tylko o to ile mówią, ale jak. Jak mówią o Kukizie czy Korwinie, a jak o Petru. Czego nie rozumiesz kiedy mówię, że to nie jest przypadek?
- Don Mateo bis
 - Juventino

Sugerujesz, że mam przeczytać 526 stron tego tematu żeby wiedzieć co pan od noszenia nesesera ma na myśli pisząc o młodej Wasserann?Makiavel pisze:@Don Mateo bis Nie kompromituj się już więcej. Gdybyś śledził ten temat doskonale wiedziałbyś do czego nawiązałem a tak to pogrążasz się, robiąc z siebie większego idiotę niż jesteś.
Podałeś przykład Wassermann, poszła kontra z Nowacką, więc zacząłeś rzucać idiotami. Nie najlepiej to o Tobie świadczy jako rozmówcy i człowieku.
PS: Nadal nie otrzymałem odp. na pytanie:
Don Mateo bis pisze:W jaki sposób ją zaszczuły? Czy ktoś został skazany za wtargnięcie do niej o 6 rano? Nie pytam o szeregowych funkcjonariuszy, tylko ich mocodawców.Makiavel pisze:Cóż, może kiedyś Ciebie zaszczują służby i wreszcie wpadną Ci do chaty minutę po szóstej rano i wtedy się przekonasz.(nawiasem mówiąc, kto niewinny strzela sobie w klatę? laughing )
Oczywiście pomijam "wytworzoną atmosferę strachu za rządów PiS" bo ta jak wiadomo odsiaduje dożywocie. :lol:
Forza Juve!
						- Makiavel
 - Juventino

Jestem bardzo naiwny, choć Ty się wymądrzasz mimo ogromnych luk w wiedzy. Otóż sam system liczenia głosów w Polsce sprawia, że obecność Nowoczesnej, walczącej o ten sam elektorat co PO jest z korzyścią dla PiS, bo system ów faworyzuje duże partie. Niestety najzwyczajniej w świecie łyknąłeś to, co Ci napisali w internecie a teraz tu przychodzisz i to powtarzasz, zarzucając mi naiwność. Jeśli Nowoczesna jest platformą ratunkową dla PO to wyjątkowo dziwną: osłabia ich wynik w wyborach, zwiększa szanse największego oponenta na rządzenie i nie ma ANI JEDNEGO prominentnego działacza PO na swoich listach. Teraz pytanie, kto z nas jest naiwny?
Dwa scenariusze po wyborach, jeden z, drugi bez Nowoczesnej. Ten pierwszy wygląda tak: PiS wygrywa zdecydowanie i ma samodzielną większość albo jest blisko, bierze parę szczurów od Kukiza i rządzi. Nowoczesna wprowadza paru posłów, jest w opozycji przez 4 lata, siedzą sobie obok posłów PO i patrzą się na siebie. Scenariusz bez Nowoczesnej: PiS wygrywa, ale jego wygrana nad PO jest o parę punktów procentowych mniejsza, do Sejmu wchodzi ZL i PSL (albo tylko ZL ale z odrobinę większym wynikiem niż w opcji z ludowcami). PiSowi brakuje szabel i w parlamencie z 4 ugrupowaniami:PiS, PO, ZL i Kukiz zaczynają się szachy. Duża szansa dla PO, że tort jest tak podzielony, że z lewicą dadzą radę rządzić (w wariancie 5 partii, z PSL to prawdopodobieństwo koalicji "antyPiS" jest jeszcze większe). Pytanie numer dwa: który wariant jest lepszy dla PO?
Jeśli Ty uważasz, że nową siłą może być tylko partia, która zrzesza ludzi dotąd politycznie nieaktywnych to kto z nas jest naiwny, pytam ponownie? Kukiz, w takim razie, nową siłą nie jest: Morawiecki to raczej nie jest nowa twarz w polityce, Winniki był w LPR, Skutecki w UPR, Porwich AWS, Wójcikowski - współpracował z Kaczyńskim, Mordak - startował, bez powodzenia, z list PiSu, Siarkowska - LPR, Tyszka Polska Razem Gowina, z którym współpracował w MS. To tak w skrócie, dalej szukać mi się nie chce. KORWiN to jeszcze łatwiej - lider od dekad w polityce, drugi po "bogu" Wipler jeszcze niedawno był w PiS.
Zgadzam się, że to nie jest przypadek, że media lepiej mówią o Petru niż o Kukizie czy Korwinie. Petru to znany ekonomista z bardzo dużym doświadczeniem praktycznym. Kukiz to piosenkarz a Korwin ekonomista-teoretyk, który zatrzymał się na poglądach klasycznego liberalizmu, który opisywał ekonomię ery rewolucji przemysłowej. Do tego to ekscentryk, który od nastu lat opowiada te same rzeczy w tym wiele takich, które dyskredytują go, jako poważnego polityka.
@zbysioJuve Nudzi mnie Twoje umoralnianie. Przeczytaj komentarz do którego się odnosiłem i umoralniaj jego. To raz. Dwa ja nawet nie czytałem tego, co napisał, bo nie zrozumiał, że "czepiając się" nazwiska Wassermann nawiązywałem do tego, że nie tak dawno tutaj ktoś piętnował europosłów o "wybitnie polskich nazwiskach" wymieniając tam Różę Thun i kogoś tam jeszcze z PO czy SLD. Cały jego wywód był więc totalnie nietrafiony, bez sensu i skierowany pod zły adres.
Sprawy Halickiego nie znam.
Wybory na pewno będą jednym wielkim fałszerstwem chyba, że wygra je PiS i będzie rządził. Wtedy będą uczciwe. Jeszcze nie zauważyłeś, że Komorowskiego 5 lat temu wybrano "przez pomyłkę/przypadek" (nie pamiętam, jak to dokładnie określił Kaczyński bojkotując zaprzysiężenie swojego oponenta w wyborach i jednocześnie prezydenta-elekta swojego kraju) a sfałszowane były te wybory, w których PiS osiągał niesatysfakcjonujący wynik? Natomiast wybory prezydenckie, zakończone wygraną Dudy to nie był przypadek/pomyłka i oczywiście nie były sfałszowane. Więc powtarzam jeszcze raz, jest alternatywa taka: albo wygra zdecydowanie PiS (i stworzy rząd) albo wybory będą sfałszowane. Tertium non datur.
@Don Mateo bis Sugeruję, że nie powinieneś zabierać głosu gdy nie wiesz o co chodzi.
Co się tyczy odpowiedzi, to znajduje się ona w dyskutowanych tu wątkach. Skazano Kamińskiego, skazano oficera ABW, Tuleya dobitnie określił metody działania CBA. Mam ogromny żal do PO, że nie przypilnowali tego by rozliczyć IV RP odpowiednio. Zabrakło TS dla Ziobry i Kaczyńskiego, choć Kalisz rzetelnie, bo to dobry prawnik, opisał to, co się w czasach ich rządów działo. Sąd Najwyższy też dobitnie określił co państwo może, co nie http://wyborcza.pl/1,76842,15651866,Wyr ... anice.html . Oczywiście wyroku za samo wejście o 6 rano nie ma, bo teoretycznie od tej godziny można stosować tego rodzaju działania w sprawach, które nie są niecierpiące zwłoki. Pytanie tylko czy Blidę trzeba było zatrzymywać akurat nad ranem? Czy Garlickiego ze szpitala musieli wyprowadzać, jak członka "pruszkowa" albo "wołomina" w asyście kilku funkcjonariuszy w kominiarkach. Normalne państwo tak obywateli nie zatrzymuje.

Dwa scenariusze po wyborach, jeden z, drugi bez Nowoczesnej. Ten pierwszy wygląda tak: PiS wygrywa zdecydowanie i ma samodzielną większość albo jest blisko, bierze parę szczurów od Kukiza i rządzi. Nowoczesna wprowadza paru posłów, jest w opozycji przez 4 lata, siedzą sobie obok posłów PO i patrzą się na siebie. Scenariusz bez Nowoczesnej: PiS wygrywa, ale jego wygrana nad PO jest o parę punktów procentowych mniejsza, do Sejmu wchodzi ZL i PSL (albo tylko ZL ale z odrobinę większym wynikiem niż w opcji z ludowcami). PiSowi brakuje szabel i w parlamencie z 4 ugrupowaniami:PiS, PO, ZL i Kukiz zaczynają się szachy. Duża szansa dla PO, że tort jest tak podzielony, że z lewicą dadzą radę rządzić (w wariancie 5 partii, z PSL to prawdopodobieństwo koalicji "antyPiS" jest jeszcze większe). Pytanie numer dwa: który wariant jest lepszy dla PO?
Jeśli Ty uważasz, że nową siłą może być tylko partia, która zrzesza ludzi dotąd politycznie nieaktywnych to kto z nas jest naiwny, pytam ponownie? Kukiz, w takim razie, nową siłą nie jest: Morawiecki to raczej nie jest nowa twarz w polityce, Winniki był w LPR, Skutecki w UPR, Porwich AWS, Wójcikowski - współpracował z Kaczyńskim, Mordak - startował, bez powodzenia, z list PiSu, Siarkowska - LPR, Tyszka Polska Razem Gowina, z którym współpracował w MS. To tak w skrócie, dalej szukać mi się nie chce. KORWiN to jeszcze łatwiej - lider od dekad w polityce, drugi po "bogu" Wipler jeszcze niedawno był w PiS.
Zgadzam się, że to nie jest przypadek, że media lepiej mówią o Petru niż o Kukizie czy Korwinie. Petru to znany ekonomista z bardzo dużym doświadczeniem praktycznym. Kukiz to piosenkarz a Korwin ekonomista-teoretyk, który zatrzymał się na poglądach klasycznego liberalizmu, który opisywał ekonomię ery rewolucji przemysłowej. Do tego to ekscentryk, który od nastu lat opowiada te same rzeczy w tym wiele takich, które dyskredytują go, jako poważnego polityka.
Nie pisałem nic, że mają oni być ministrami. Kompetencje na posłów, wielu z nich, ma świetne, bo to dobrzy prawnicy, ekonomiści, samorządowcy, przedsiębiorcy. Jestem też przekonany, o czym pisałem wcześniej, że wśród członków i sympatyków znajdzie się wielu lepszych kandydatów na ministrów niż w PiS, nie mówiąc już o Kukizie. Zarzuciłeś mi podwójne standardy, teraz rakiem wycofujesz się przypisując mi coś, czego nie pisałem.Napisałeś, że kandydaci na posłów z Nowoczesnej nie mają doświadczenia w byciu ministrami, stąd moje podejrzenie, że nie będą się oni nadawać na ewentualnych ministrów, bo doświadczenia nie mają nawet w byciu posłami. Czego nie rozumiesz?
@zbysioJuve Nudzi mnie Twoje umoralnianie. Przeczytaj komentarz do którego się odnosiłem i umoralniaj jego. To raz. Dwa ja nawet nie czytałem tego, co napisał, bo nie zrozumiał, że "czepiając się" nazwiska Wassermann nawiązywałem do tego, że nie tak dawno tutaj ktoś piętnował europosłów o "wybitnie polskich nazwiskach" wymieniając tam Różę Thun i kogoś tam jeszcze z PO czy SLD. Cały jego wywód był więc totalnie nietrafiony, bez sensu i skierowany pod zły adres.
Sprawy Halickiego nie znam.
Wybory na pewno będą jednym wielkim fałszerstwem chyba, że wygra je PiS i będzie rządził. Wtedy będą uczciwe. Jeszcze nie zauważyłeś, że Komorowskiego 5 lat temu wybrano "przez pomyłkę/przypadek" (nie pamiętam, jak to dokładnie określił Kaczyński bojkotując zaprzysiężenie swojego oponenta w wyborach i jednocześnie prezydenta-elekta swojego kraju) a sfałszowane były te wybory, w których PiS osiągał niesatysfakcjonujący wynik? Natomiast wybory prezydenckie, zakończone wygraną Dudy to nie był przypadek/pomyłka i oczywiście nie były sfałszowane. Więc powtarzam jeszcze raz, jest alternatywa taka: albo wygra zdecydowanie PiS (i stworzy rząd) albo wybory będą sfałszowane. Tertium non datur.
@Don Mateo bis Sugeruję, że nie powinieneś zabierać głosu gdy nie wiesz o co chodzi.
Co się tyczy odpowiedzi, to znajduje się ona w dyskutowanych tu wątkach. Skazano Kamińskiego, skazano oficera ABW, Tuleya dobitnie określił metody działania CBA. Mam ogromny żal do PO, że nie przypilnowali tego by rozliczyć IV RP odpowiednio. Zabrakło TS dla Ziobry i Kaczyńskiego, choć Kalisz rzetelnie, bo to dobry prawnik, opisał to, co się w czasach ich rządów działo. Sąd Najwyższy też dobitnie określił co państwo może, co nie http://wyborcza.pl/1,76842,15651866,Wyr ... anice.html . Oczywiście wyroku za samo wejście o 6 rano nie ma, bo teoretycznie od tej godziny można stosować tego rodzaju działania w sprawach, które nie są niecierpiące zwłoki. Pytanie tylko czy Blidę trzeba było zatrzymywać akurat nad ranem? Czy Garlickiego ze szpitala musieli wyprowadzać, jak członka "pruszkowa" albo "wołomina" w asyście kilku funkcjonariuszy w kominiarkach. Normalne państwo tak obywateli nie zatrzymuje.
- Don Mateo bis
 - Juventino

Ponawiam pytanie tym razem z pogrubieniem i objaśnieniem, bo widzę że jest problem z odpowiedzią. Pytam o sprawę Blidy, jej rzekomego zaszczucia i wyrokach na mocodawcach funkcjonariuszy za tę konkretną sprawę. Nie Sawicka, Garlicki, Tuleya, a Blida. Barbara Blida.Don Mateo bis pisze:W jaki sposób ją zaszczuły? Czy ktoś został skazany za wtargnięcie do niej o 6 rano? Nie pytam o szeregowych funkcjonariuszy, tylko ich mocodawców.
Oczywiście pomijam "wytworzoną atmosferę strachu za rządów PiS" bo ta jak wiadomo odsiaduje dożywocie. :lol:
Forza Juve!
						- Makiavel
 - Juventino

To, że nie rozumiesz odpowiedzi nie znaczy, że nie została udzielona. To o czym mówi wyrok SN, to co mówił Tuleya, wyrok na Kamińskiego, postępowania przeciwko agentowi Tomkowi to wszystko jest odpowiedzią na to, jak była zaszczuta. Wyrok zapadł w sprawie nieprawidłowości przy jej zatrzymaniu. Kalisz, szef komisji śledczej w tej sprawie wnioskował o TS dla Ziobry i Kaczyńskiego http://polska.newsweek.pl/kaczynski-i-z ... 7,1,1.html. Nie udało się, tak jak rozliczyć wielu spraw z okresu PRL. To nie znaczy, że się nie wydarzyły.

- Smok-u
 - Juventino

- Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nie ma to jak pisać o przestępcach, że są zaszczuci 
. Faktycznie mogli jej kupić w empiku zaproszenie na komendę i jeszcze laurkę do tego dodać. 
Córka Kopacz powiedziała, że jak wygra PiS to ucieka! Nie wiem jak Wy, ale mnie to przekonało!

Córka Kopacz powiedziała, że jak wygra PiS to ucieka! Nie wiem jak Wy, ale mnie to przekonało!
- Makiavel
 - Juventino

Przestępcą jest osoba skazana przez sąd. Blidę sąd nie skazał. To raz. Dwa istnieje coś takiego, jak wezwanie do prokuratury a w normalnych państwach i w Polsce przed i po rządach PiS, ludzi zatrzymuje się, jeśli nie są groźnymi bandytami, w sposób spokojny, cywilizowany, po cichu. Nie wysyła się po lekarza "kominiarzy" do jego miejsca pracy i nie zgarnia się ludzi o 6 rano, tylko spokojnie, za dnia wysyła się dwóch, trzech funkcjonariuszy, którzy robią swoje. Potwierdzi to każdy, kto się na tym zna. Ale lepiej być ignorantem i się tu wymądrzać. Przecież wyprowadzenie kogoś z domu, w blasku fleszy i przy kamerach, skutego, jakby był drugim "Masą" czy "Dziadem" i natychmiastowe dostarczanie filmików z zatrzymania prasie wcale nie jest elementem zaszczuwania i robienia szopki, która ma na celu natychmiastowe uznanie zatrzymanego za przestępce w oczach gawiedzi. Jak widzę, działało.

- Ouh_yeah
 - Qualità Juventino

No akurat o 6 rano trudno kogoś wyprowadzić w blasku fleszy, ale uznajmy, że gdyby przyszli po obiedzie, albo wysłali wezwanie pocztą, to pani by się nie wymknęła, żeby się zastrzelić, a już na pewno by złożyła wyczerpujące wyjaśnienia.

- Don Mateo bis
 - Juventino

Kolego neseser już nie proszę o udzielenie odp. bo widzę, że masz z tym wyraźny kłopot, i odnosisz się do wszystkiego, tylko nie meritum. Komisja Kalisza ustaliła, że winna jest atmosfera jaką rządy PiS wprowadziły w Polsce. Atmosfera.   :lol: Ja bym ją wsadził na dożywocie! 
Kalisz wnioskował o TS dla Ziobry i Kaczafiego, z kolei Józef Zych (doktor nauk prawnych) na ostatnim głosowaniu czy postawić ich przed TS wstrzymał się od głosu bo nie widział ku temu przesłanek. PO miała tyle czasu by postawić ich przed TS. Nie zrobiła tego. Ty zrzucasz to na pokpienie sprawy, ja na brak ku temu podstaw. Mówimy o Ziobrze i Kaczafim, faszystach IV RP których skazanie uszczęśliwiłoby całą postępową, wykształconą Polskę i niektóre kręgi akademickie, którzy zniknęliby z życia politycznego raz na zawsze. Nie zrobili tego. Ziobro&Kaczafi chodzą sobie wolno po ulicy, mało tego - za dwa tygodnie mają czelność wygrać wybory parlamentarne. Ku chwale TS!

Kalisz wnioskował o TS dla Ziobry i Kaczafiego, z kolei Józef Zych (doktor nauk prawnych) na ostatnim głosowaniu czy postawić ich przed TS wstrzymał się od głosu bo nie widział ku temu przesłanek. PO miała tyle czasu by postawić ich przed TS. Nie zrobiła tego. Ty zrzucasz to na pokpienie sprawy, ja na brak ku temu podstaw. Mówimy o Ziobrze i Kaczafim, faszystach IV RP których skazanie uszczęśliwiłoby całą postępową, wykształconą Polskę i niektóre kręgi akademickie, którzy zniknęliby z życia politycznego raz na zawsze. Nie zrobili tego. Ziobro&Kaczafi chodzą sobie wolno po ulicy, mało tego - za dwa tygodnie mają czelność wygrać wybory parlamentarne. Ku chwale TS!
					Ostatnio zmieniony 12 października 2015, 16:16 przez Don Mateo bis, łącznie zmieniany 1 raz.

Forza Juve!