Mercato (Lato 2016)
- ozob
- Juventino
W Serie A w 4-3-1-2 chcesz grac dwoma ofensywnymi bocznymi oboncami? Takie cos nie przejdzie. Allegri nawet w 3-5-2 niezmiernie rzadko gra skrzydlami Sandro-Cuadrado, a przewaznie decyduje sie na uklad ofensywno-defansywny w postaci Sandro-Stefan lub Evra-Cuadrado. Tak wiec jezeli w 4-3-1-2 po lewej bedzie biegal Sandro to po drugiej jest lub bedzie rownowaga w postaci Stefana lub Vrsaljko.
La fidanzata d'Italia
- CzeczenCZN
- Juventino
Pojęcia nie mam o czym ty mówisz? Ofensywny obrońca? Co to za pozycja? Skoro obrońca jest dobry dodatkowo w ofensywie to źle? Równowaga jest wtedy, kiedy obydwaj zawodnicy są świetni w defensywie - a to że dają dużo z przodu, np. wrzuty to źle? Gdyby Alex Sandro miał być "ofensywnym" to grałby w ataku. Defensywne skrzydła/ofensywne skrzydła - kolejny z moich ulubionych mitów na JPozob pisze:W Serie A w 4-3-1-2 chcesz grac dwoma ofensywnymi bocznymi oboncami? Takie cos nie przejdzie. Allegri nawet w 3-5-2 niezmiernie rzadko gra skrzydlami Sandro-Cuadrado, a przewaznie decyduje sie na uklad ofensywno-defansywny w postaci Sandro-Stefan lub Evra-Cuadrado. Tak wiec jezeli w 4-3-1-2 po lewej bedzie biegal Sandro to po drugiej jest lub bedzie rownowaga w postaci Stefana lub Vrsaljko.
No najlepiej, niech będzie kołkiem w ofensywie...To nie stare dzieje, gdzie obrońca dochodził góra do połowy boiska - futbol ewoluuje.rydwadydwa pisze:mi nie podchodzi ten ofensywny styl gry u bocznego obrońcy...
Lichtsteiner jest dla Ciebie najlepszy na świecie? Hmm... Każdy ma swoje zdanie...
Niektórym nie dogodzisz - tak źle i tak nie dobrze
- ozob
- Juventino
Nie medrkuj, bo to oczywisty skrot myslowy od bocznego obroncy o inklinacjach/charakterystyce ofensywnych/ej. Sam Max czesto wypowiadal sie, ze Evra i Sandro to gracze o roznych charakterystykach ofensywno-defensywnych podobni jak Stefan i Juan. Dlatego tez prawie w ogole nie decyduje sie na zestaw Sandro-Juan.
W 4-3-1-2 zachowanie proporcji jest jeszcze wazniejsze i to szczegolnie przy grze regista. Nie mozesz sobie pozwolic, aby dwaj boczni biegali do przodu z kazda akcja. Jede zawsze musu byc bardziej skupiony na bronieniu, dlatego Vrsaljko pasuje fo takiego ukladu bardziej niz Fabinho czy Aurier.
W 4-3-1-2 zachowanie proporcji jest jeszcze wazniejsze i to szczegolnie przy grze regista. Nie mozesz sobie pozwolic, aby dwaj boczni biegali do przodu z kazda akcja. Jede zawsze musu byc bardziej skupiony na bronieniu, dlatego Vrsaljko pasuje fo takiego ukladu bardziej niz Fabinho czy Aurier.
La fidanzata d'Italia
- rydwadydwa
- Juventino
Ok, to skoro lekcję historii futbolu mamy już za sobą, wcale nie twierdzę, że boczny obrońca musi być "kołkiem w ofensywie", a po prostu uważam, że mimo wszystko jego podstawowym zadaniem powinna być defensywa. Juventus to klub dobrze zorganizowany, nie tylko poza boiskiem, ale i na nim; widziałem kilka razy Fabinho w akcji i uważam że jak na ten klub, jest w nim za dużo z typowego jeźdźca bez głowy.ForzaItanimulli3vujcm pisze:No najlepiej, niech będzie kołkiem w ofensywie...To nie stare dzieje, gdzie obrońca dochodził góra do połowy boiska - futbol ewoluuje.rydwadydwa pisze:mi nie podchodzi ten ofensywny styl gry u bocznego obrońcy...
Z pełnym przekonaniem mówię, że to ścisła światowa czołówka. Mimo swoich lat to jeden z tych zawodników, którzy nigdy nie zawodzą.ForzaItanimulli3vujcm pisze: Lichtsteiner jest dla Ciebie najlepszy na świecie? Hmm... Każdy ma swoje zdanie...
- Arbuzini
- Juventino
Akurat Aurierowi w obronie nie można niczego odmówić i jest to jeden z powodów, dla którego bez większego problemu wygryzł ze składu Van der Wiela. Tylko powtórzę się po raz kolejny - jego umiejętności piłkarskie nie mają w tym momencie żadnego znaczenia. Dobrze wiecie, że zawsze go widziałem u nas, ale znając trochę politykę naszego zarządu wiem, że w tym momencie szans na transfer nie ma. Nie mi oceniać, czy robią dobrze, czy źle. Wyniki przemawiają na ich korzyść i pokazują, że to obecnie grupa jednych z najbardziej kompetentnych ludzi w tym sporcie.
Osobiście się przy Vrsaljko wcale nie upieram. Podkreślam tylko, że zanotował znaczący skok jakościowy względem poprzedniego sezonu i teraz wygląda na całkiem rozsądny cel transferowy. Zresztą rynek prawych obrońców wcale się jakoś obwicie nie prezentuje. Z bardziej rozpoznawalnych nazwisk są jeszcze Cancelo i Fabinho. Mniej znani to Arias oraz Soares, ale oni też nie mają warunków fizycznych, które byłyby w naszym stylu, ani nie przemawia za nimi doświadczenie. Także szanse na to, że ostatecznie trafi do nas Chorwat są ciągle wysokie, nawet jeśli teoria kolegi Forza ma poparcie w rzeczywistości (w co wątpię
).
Osobiście nie widzę przeszkód żeby trafili do nas Vrsaljko i Fabinho. Brazylijczyk od początku grudnia w roli prawego obrońcy wystąpił tylko 3 razy. Świetnie radzi sobie również w środku pola, a w linii defensywnej Monaco ostatnio furorę robi niespełna 20-letni Almamy Toure. Chorwat z powodzeniem może grać po obu stronach boiska, Fabinho jest właściwie równoprawnym b2b - jak dla mnie żyć, nie umierać. Dla każdego znajdzie się miejsce i ławka będzie wyglądała naprawdę imponująco. Tym bardziej, że bardziej od obrony to właśnie pomoc potrzebuje solidnego kopa jakościowego. Khedira to człowiek szklanka, a Sturaro nie ma zagwarantowanej regularności żeby się rozwijać i niestety ciągle pozostaje tylko zadaniowcem, mimo że zaczynał mieć już przebłyski.
Odnośnie priorytetów... Nie wiem jak, nie wiem skąd, nie wiem za ile, ale potrzebujemy "9" o mentalności lidera. Takiego wysuniętego Teveza. Morata psychicznie jest już dawno wypompowany, totalnie nie udźwignął tego zadania, a przecież mimo wieku ma za sobą dwa finały LM więc nie mam wątpliwości, że taka rola mu przypadała. Póki co na horyzoncie widzę tylko jednego piłkarza wpisującego się w ten profil, ale nic nie mówię, nic nie sugeruję
Osobiście się przy Vrsaljko wcale nie upieram. Podkreślam tylko, że zanotował znaczący skok jakościowy względem poprzedniego sezonu i teraz wygląda na całkiem rozsądny cel transferowy. Zresztą rynek prawych obrońców wcale się jakoś obwicie nie prezentuje. Z bardziej rozpoznawalnych nazwisk są jeszcze Cancelo i Fabinho. Mniej znani to Arias oraz Soares, ale oni też nie mają warunków fizycznych, które byłyby w naszym stylu, ani nie przemawia za nimi doświadczenie. Także szanse na to, że ostatecznie trafi do nas Chorwat są ciągle wysokie, nawet jeśli teoria kolegi Forza ma poparcie w rzeczywistości (w co wątpię

Osobiście nie widzę przeszkód żeby trafili do nas Vrsaljko i Fabinho. Brazylijczyk od początku grudnia w roli prawego obrońcy wystąpił tylko 3 razy. Świetnie radzi sobie również w środku pola, a w linii defensywnej Monaco ostatnio furorę robi niespełna 20-letni Almamy Toure. Chorwat z powodzeniem może grać po obu stronach boiska, Fabinho jest właściwie równoprawnym b2b - jak dla mnie żyć, nie umierać. Dla każdego znajdzie się miejsce i ławka będzie wyglądała naprawdę imponująco. Tym bardziej, że bardziej od obrony to właśnie pomoc potrzebuje solidnego kopa jakościowego. Khedira to człowiek szklanka, a Sturaro nie ma zagwarantowanej regularności żeby się rozwijać i niestety ciągle pozostaje tylko zadaniowcem, mimo że zaczynał mieć już przebłyski.
Odnośnie priorytetów... Nie wiem jak, nie wiem skąd, nie wiem za ile, ale potrzebujemy "9" o mentalności lidera. Takiego wysuniętego Teveza. Morata psychicznie jest już dawno wypompowany, totalnie nie udźwignął tego zadania, a przecież mimo wieku ma za sobą dwa finały LM więc nie mam wątpliwości, że taka rola mu przypadała. Póki co na horyzoncie widzę tylko jednego piłkarza wpisującego się w ten profil, ale nic nie mówię, nic nie sugeruję

- annihilator1988
- Juventino
Dobra, chyba znów trzeba włączyć Moracie licznik spotkań bez gola, a ja zastanawiam się nad sensem trzymania napastnika, który strzela od święta.
Szczerze mówiąc, to byłbym zwolennikiem już nawet Ibrahimovicia, byle nie oglądać Hiszpana jak przewraca się raz po raz. Hulkiem też bym nie pogardził.Patrząc na Morate przypominam sobie, jak wyśmiewany był Matri, który w rzeczywistości imponował grą w linii z obrońcami. Zdarzało mu się przestrzelić, ale Morata już całkiem daje dupy.
Latem wymieniłbym Hiszpana na Keite i Andersona, przynajmniej byłaby alternatywa dla Dybali. No i naprawdę chciałbym tego Ibrahimovicia
Szczerze mówiąc, to byłbym zwolennikiem już nawet Ibrahimovicia, byle nie oglądać Hiszpana jak przewraca się raz po raz. Hulkiem też bym nie pogardził.Patrząc na Morate przypominam sobie, jak wyśmiewany był Matri, który w rzeczywistości imponował grą w linii z obrońcami. Zdarzało mu się przestrzelić, ale Morata już całkiem daje dupy.
Latem wymieniłbym Hiszpana na Keite i Andersona, przynajmniej byłaby alternatywa dla Dybali. No i naprawdę chciałbym tego Ibrahimovicia

ktośtam na forum p$g pisze:Odnoszę wrażenie, że Ibra nie jest związany z PSG
- Crunny
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
https://www.whoscored.com/Players/96571
Ale jajca! Widzę, że Bouy przekwalifikował się na środkowego obrońcę i całkiem nieźle mu tam idzie.
Ale jajca! Widzę, że Bouy przekwalifikował się na środkowego obrońcę i całkiem nieźle mu tam idzie.
- Alexinhio-10
- Juventino
- Podziekował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Morata jest do ostrzału. "Sześć " dobrych meczy przez dwa sezony to trochę mało. Ibre chętnie bym zobaczył na sezon-dwa. Mógłby grać wysunięte jak i cofnięty go napastnika.
- Crunny
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Bodajże w audycji "Trzecia strona medalu" na Trójce mówili, że Ibra sam oświadczył, że idzie na Wyspy. Ponoć najbliżej mu do ManU. Piękna by to była kariera: Malmo, Ajax, Juve, Inter, Barcelona, Milan, PSG i ManU.Alexinhio-10 pisze:Morata jest do ostrzału. "Sześć " dobrych meczy przez dwa sezony to trochę mało. Ibre chętnie bym zobaczył na sezon-dwa. Mógłby grać wysunięte jak i cofnięty go napastnika.
- Alexinhio-10
- Juventino
- Podziekował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
A ja czytałem wczoraj o tym jak mówił, że nie wie gdzie zagra, mogą to być Włochy lub inny kraj. Zawsze byłem ciekaw jakby poradził sobie w Anglii. Ten sezon ma świetny jak i poprzednie, ale czy to rzeczywiście jego forma, czy słabość Ligue 1.Crunny pisze:Bodajże w audycji "Trzecia strona medalu" na Trójce mówili, że Ibra sam oświadczył, że idzie na Wyspy. Ponoć najbliżej mu do ManU. Piękna by to była kariera: Malmo, Ajax, Juve, Inter, Barcelona, Milan, PSG i ManU.Alexinhio-10 pisze:Morata jest do ostrzału. "Sześć " dobrych meczy przez dwa sezony to trochę mało. Ibre chętnie bym zobaczył na sezon-dwa. Mógłby grać wysunięte jak i cofnięty go napastnika.
Jedno jest pewne. Jakaś klasowa 9tka musi przyjść i to najlepiej za Morate.
- BlackJacky
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
LoL, nie obskoczylem go. Napisalem przeciez, ze bedzie dobrym zachowaniem ciaglosci ze Stefanem, a stwierdzilem tylko, ze jest slabszym pilkarzem, niz Aurier i Fabinho.Arbuzini pisze:Wydawało mi się, że więcej osób go obskoczyło
Melo jednym z lepszych w tamtym okresie? No prosze Cie... A watpliwosci, co do jego odejscia pojawialy sie, bo odzyskalismy za niego marny grosz w stosunku do tego, co Secco wywalil. W sumie teraz jest to wazne, jak zeszloroczny snieg

Pozwole sobie stwierdzic, ze tamci dwaj sa rowniez dobrze grajacymi pilkarzami. Rowniez uniwersalni, chociaz niekoniecznie na drugi bok obrony, ale przypiminam ze Vrsaljko zagral na lewej stronie 180min. i nie wiem skad sie wziela legenda, ze on gra rowniez tam. Na pewno plus za znajomosc ligi. Czy dobrze rozumiem, ale widzisz Cuadrado i Vrsaljko razem w jednym ustawieniu? Abstrachujac juz od tego, ze suma za obydwu pilkarzy bedzie na poziomie klauzuli odkupu Moraty przez Real.ozob pisze:Sime to dobrze grajacy, znajacy lige i PO. Malo tego, bo moze zagrac jako LO, a ponadto wydaje sie, ze chlopak bedzie rownie dobrym balansem na PO dla Sandro jak Stefan obecnie, przy czym Chorwat ma duzo lepsze doarodkowanie niz Szwajcar. Jezeli wykupimy Cuadrado, a no to sie chyba zanosi, to niepotrzebni sa nam gracze bardziej efektywni od Vrsaljko w ofensywie, ale za to potrzebujemy gracza na odpowiednim poziomie w grze z tylu i Sime nadaje sie tu najlepiej.
Kiedys forumowi szpenie potrafili zapodac kolorowe plamy, ktore przedstawialy ile minut w jakich rejonach boiska przebywal Morata. Z ciekawosci: moglby ktos zapodac takie samo cos, ale o Evrze i Alexie Sandro?ozob pisze:Nie medrkuj, bo to oczywisty skrot myslowy od bocznego obroncy o inklinacjach/charakterystyce ofensywnych/ej. Sam Max czesto wypowiadal sie, ze Evra i Sandro to gracze o roznych charakterystykach ofensywno-defensywnych podobni jak Stefan i Juan. Dlatego tez prawie w ogole nie decyduje sie na zestaw Sandro-Juan.
Ibra:*Arbuzini pisze:Odnośnie priorytetów... Nie wiem jak, nie wiem skąd, nie wiem za ile, ale potrzebujemy "9" o mentalności lidera.
Wezcie zutylizujcie tego trolla.samogwałt pisze:Największa beka to z tych, którzy mówili, że po co ściągać Dybale, skoro mamy w zanadrzu genialnego Berardiego... gdzie jest ten grajek w chwili obecnej? :rotfl:
Dawać tu Cavaniego! Zjada Moratę i Manudzikicia razem wziętych...
O, odswiezylem i juz wyałtowany.
Ja bym to widzial tak, ze jako konkurent Dybały przychodzi Berardi. Ibra gra pierwsze skrzypce, od czasu do czasu zostajac zastapionym wchodzacym z lawy jokerem Zaza. Instytucja 5-ego napastnika jest niepotrzebna, a wlasnie na nia "awansowal" Morata, wiec probowalbym go jakos wcisnac z powrotem Realowi i niech sobie na nim robia kokosy sprzedajac do UK. Mandzurowi bym podziekowal za bramki z City & Carpi i pomachal biala huteczka na pozegnanie.Alexinhio-10 pisze: Jedno jest pewne. Jakaś klasowa 9tka musi przyjść i to najlepiej za Morate.
Wybierz, komu chcesz pomóc: https://www.siepomaga.pl
"Lepszy [Arturo Vidal] prosto z baru Semafor niż ta cała reszta"
"Lepszy [Arturo Vidal] prosto z baru Semafor niż ta cała reszta"
- CzeczenCZN
- Juventino
No Dobraozob pisze:Nie medrkuj, bo to oczywisty skrot myslowy od bocznego obroncy o inklinacjach/charakterystyce ofensywnych/ej.

Jedyną zaletą Evry w porównaniu z Alexem Sandro jest doświadczenie...ozob pisze:Sam Max czesto wypowiadal sie, ze Evra i Sandro to gracze o roznych charakterystykach ofensywno-defensywnych
ozob pisze:W 4-3-1-2 zachowanie proporcji jest jeszcze wazniejsze i to szczegolnie przy grze regista. Nie mozesz sobie pozwolic, aby dwaj boczni biegali do przodu z kazda akcja. Jede zawsze musu byc bardziej skupiony na bronieniu, dlatego Vrsaljko pasuje do takiego ukladu bardziej niz Fabinho czy Aurier.

Nie czaje, w czym problem - że przy jednej akcji Fabinho jest z przodu, Alex Sandro wycofany do tyłu, przy drugiej jest odwrotnie. Równie dobrze trener może kazać im nie wychodzić za połowę - bo będzie miał taki oldschoolowy zamysł. Zresztą skoro jeden obrońca potrafi zrobić rajd lewą stroną, co w tym złego gdyby drugi potrafił zrobić to samo z prawą. W czym ty masz problem? Skoro wartość dodana to dla Ciebie coś złego. W pracy też nie lubisz premii? Szef twój musi być zachwycony.

To tak jak czepiać się Vidala, za to że jak grał w Juve strzelał masę goli - defensywnemu pomocnikowi "Strzelać nie kazano" ma bronić, nie atakować - na ławę z nim!

Juan to w docelowo prawy napastnik tak poza tym...ozob pisze:Cuadrado
Zgodnie z twoim tokiem myślenia - Alex Sandro nie nadaje się na LO - trzeba szukać kogoś innego, bo jest on kiepski w defensywie. :roll: