Prace domowe na forum... - zadania tu
- juverm
- Juventino
Ludzie mam kłopot :!:
Potrzebuje na dzisiaj napisać list po angielsku:
"Writing a letter to protest about something"...
Błagam niech mi go ktoś tutaj napisze
Dopiero teraz sobie o tym przypomniałem
, a z Angielskiego nie jestem jakiś super 
Poniżej skan jak to ma np. wyglądać...

...List może być do obojętnie kogo o obojętnie czym np. do Leppera że traktory zanieczyszczają środowisko
POZDRAWIAM I LICZĘ NA WASZĄ POMOC
BŁAGAM :!:
JESLI MOŻECIE TO OD RAZU Z TŁUMACZENIEM
EDIT
Hej no ludzie :!:
Nie macie serca czy co

Potrzebuje na dzisiaj napisać list po angielsku:
"Writing a letter to protest about something"...
Błagam niech mi go ktoś tutaj napisze

Dopiero teraz sobie o tym przypomniałem

Poniżej skan jak to ma np. wyglądać...

...List może być do obojętnie kogo o obojętnie czym np. do Leppera że traktory zanieczyszczają środowisko

POZDRAWIAM I LICZĘ NA WASZĄ POMOC
JESLI MOŻECIE TO OD RAZU Z TŁUMACZENIEM

EDIT
Hej no ludzie :!:
Nie macie serca czy co

- RuTeK
- Juventino
Witam mam spr. z Chemi a nie jestem z niej wybitnym uczniem wiec prosze o POMOC w rozwiazaniu zadan na spr! Potrzeba mi na Poniedziałek wiec licze na was całym sercem ! Sprawdzian jest Alkoholi Fenolów Ketonów Amidów
Zadanie 1) Uzupełnij ponizsze równanie
... + ... ==> CH3 - CHCOOH -CH3 + Ag
..... + Cu(Oh)2 ==> CH3CH-CH3-CH2COOH - ....
Zadanie 2 )
Podaj po dwa wzory półstrukturalne związku o składzie C5 H1 O, przyjmujac, że zawiera on grupę karbonylową a najdłuższy łancuch węglowy składa się z 5 lub 4 atomów węgla
Zadanie 3 )
Zapisz wformie cząsteczkowej równanie reakcji kwasu octowego z
a) magnezem
b)tlen. wapnia
c)wodorotlenkiem sodu
nazwij produkty reakcji
zadanie 4) Oblicz masę bromu jaka przereaguje z 94 g kwasu oleinowego
zadanie 5 ) Pewien ester ma taki sam wzór sumaryczny i kwas propanowy. Zapisz jego wzór półstrukturalny i podaj jego nazwę
zadanie 6) Tłuszcze są mieszanina estrów glicerolu i wyższych kwasów tłuszczowych. Zapisz wzory półstrukuralne estru jeżeli wiadomo, że w wyniku kwasowego jego hydroliza otrzymano glicerol stearynowy i oleinowy w stosunku molowym 1:1:2
zadanie 7) Nazwy alkoholi i rzędowosc
CH3
a) CH3 - C - CH2 -CH2 -CH3
OH
CH3
b) CH3 -CH2 -CH - CH2 - CH
CH2 CH2
OH CH3
zadanie 8 ) Reakcje spalania butanolu do:
a) Tlenku węgla IV i pary wodnej
B) Tlenku węgla II i pary wodnej
Zadanie 9) Wzór półstrukuralny
a) pentano - 1,3- diol
b) burtano -1,2,3- triol
Zadanie 10) Fenol ulega reakcji substytucji elektrofilowej. Wiedzac o tym ze grupa - OH kieruje inne podstawniki w połozenie orto i para zapisz reakcje bromowanie fenolu oraz podaj nazwy powstajacych prodóktów
Zadanie 2 )
Podaj po dwa wzory półstrukturalne związku o składzie C5 H1 O, przyjmujac, że zawiera on grupę karbonylową a najdłuższy łancuch węglowy składa się z 5 lub 4 atomów węgla
Zadanie 3 )
a) magnezem
b)tlen. wapnia
c)wodorotlenkiem sodu
nazwij produkty reakcji
zadanie 5 ) Pewien ester ma taki sam wzór sumaryczny i kwas propanowy. Zapisz jego wzór półstrukturalny i podaj jego nazwę
zadanie 6) Tłuszcze są mieszanina estrów glicerolu i wyższych kwasów tłuszczowych. Zapisz wzory półstrukuralne estru jeżeli wiadomo, że w wyniku kwasowego jego hydroliza otrzymano glicerol stearynowy i oleinowy w stosunku molowym 1:1:2
CH3
OH
CH3
CH2 CH2
OH CH3
a) pentano - 1,3- diol
b) burtano -1,2,3- triol
Zadanie 10) Fenol ulega reakcji substytucji elektrofilowej. Wiedzac o tym ze grupa - OH kieruje inne podstawniki w połozenie orto i para zapisz reakcje bromowanie fenolu oraz podaj nazwy powstajacych prodóktów
- "Dziadku byłeś bohaterem na Wojnie ?"
- "Nie... ale służyłem w kompani Bohaterów "
WSZYSTKO I NIC O Amaurim i innych Drewnianych Graczach !
- pekkk
- Juventino
Witam
Mam problem z rozwiązaniem zadania z algorytmów. Oto jego treść:
Suma liczb naturalnych od "n" do "k"
S=n+(n+1)+(n+2)+...+k
Zadania rozwiązujemy w ELI 2.0
Ja wogóle niemam pojęcia jak to rozwiązać. Próbowałem pół dnia to rozwiązać i żadnych efektów. Jak ktos jest mi wstanie pomóc to będe bardzo wdzięczny.
mój mail: pekkk@interia.pl
gg:5215960
z góry dzięki za pomoc
Mam problem z rozwiązaniem zadania z algorytmów. Oto jego treść:
Suma liczb naturalnych od "n" do "k"
S=n+(n+1)+(n+2)+...+k
Zadania rozwiązujemy w ELI 2.0
Ja wogóle niemam pojęcia jak to rozwiązać. Próbowałem pół dnia to rozwiązać i żadnych efektów. Jak ktos jest mi wstanie pomóc to będe bardzo wdzięczny.
mój mail: pekkk@interia.pl
gg:5215960
z góry dzięki za pomoc
- Railis
- Qualità Juventino
RuTeK pisze:Witam mam spr. z Chemi a nie jestem z niej wybitnym uczniem wiec prosze o POMOC w rozwiazaniu zadan na spr! Potrzeba mi na Poniedziałek wiec licze na was całym sercem ! Sprawdzian jest Alkoholi Fenolów Ketonów Amidów
Zadanie 2 )
Zadanie 3 )
a) magnezem
b)tlen. wapnia
c)wodorotlenkiem sodu
nazwij produkty reakcji
CH3
OH
CH3
CH2 CH2
OH CH3
a) pentano - 1,3- diol
b) burtano -1,2,3- triol
Witam. Postaram się pomóc.
1.
a) ... + ... ==> CH3 - CHCOOH -CH3 + Ag
CH3-(CH2)2-CH2-OH+Ag2O==> CH3 - CHCOOH -CH3 + 2Ag
Tego równania nie jestem pewny.
b) ..... + Cu(Oh)2 ==> CH3CH-CH3-CH2COOH - ....
nie wiem, jedyne równanie takiego pokroju to może być:
CH3CH-CH3-CH2COOH+Cu(OH)2==>(CH3-(CH2)3-CH2-COO)2-Cu+2H2O(2woda)
2.
NIe rozumiem tego zapisu: C5 H1 O
3.
a) CH3COOH+Mg===>(CH3COO)2Mg+H2 - Octan Magnezu, Wodór(cząsteczkowy)
b) CH3COOH+CaO===>(CH3COO)2Ca+H2O - Octan Wapnia, Woda
c) CH3COOH+NaOH===>CH3COONa+H2O - Octan Sodu, Woda
4.
Br2+4C17H33COOH===>2(C17H33COO)2Br+2H2
Napiszemy proporcję.
Jeżeli z 160g Bromu (bo mol Bromu [cząsteczkowego] waży 160g) reaguje z 1144g Kwasu Oleinowego to:
Ile Bromu przereaguje z 94g Kwasu Oleinowego?
160g------------1144g
xg------------ 94g
Kwas propanowy ma wzór: C2H5COOH
no więc ester będzie mieć wzór: CH3COOCH3
Obydwa mają uproszczony wzór: C3H6O2
Wzór półstrukturalny ma się tak:
CH3-COO-CH3 - jest to Octan Metylu
6.
7.
a) 3-metylo-butanol
b) przyznam się bez bicia że nie potrafię.
8.
C4H9OH+9O2===>4CO2+10H2O
2C4H9OH=9O2===>8CO+10H2O
9.
a) CH2-CH2-CH2-CH2-CH3
OH OH
B) CH2-CH-CH-CH3
OH OH OH
Ile potrafiłem zrobic to zrobiłem. Za poniesione błędy proszę się nie gniewać. Chodzię dopiero do 3 Gimnazjum. Polecam się na przyszłość.
- RuTeK
- Juventino
Zapraszam na Sprawdzian na Jutro do Wrocławia!
Slicznie dziekuje !

- "Dziadku byłeś bohaterem na Wojnie ?"
- pan Zambrotta
- Juventino
Potrzebuję na jutro zrobić zadanie z włoskiego - opisać mój zwykły dzień. Ostatnie lekcje trochę "przebimbałem", jednak nie chcę wyjść przy instruktorce na przygłupa. Dlatego mam prośbę: czy znajdzie się na forum osoba o wielkim sercu, która mogłaby sprawdzić moje wypociny ?
Wersja polska:
Po szkole wracam do domu o godzinie 16.00. Kiedy mam czas, wychodzę z przyjaciółmi: rozmawiamy, gramy w piłkę, idziemy do baru, lub robimy dużo innych rzeczy. Kiedy nie mogę, odpoczywam w moim pokoju. Wieczorem jem kolację i oglądam mecz piłki nożnej. Moja ulubiona drużyna to Juventus Turyn. O północy idę spać. Śpię od 24.00 do 6.30
Pokaleczona wersja włoska:
Dopo la scuola torno a casa alle quattro. Quando posso, esco con i miei amici: discutiamo, giociamo a calcio sul campo sportivo, andiamo al bar o facciamo altre molte cose. Quando non posso, mi riposo nella mia camera da letto. La sera mangio la cena e guarda la partita del calcio. La mia preferitta squadra e' Juventus Torino. Vado a letto a mezzanotte. Dormo dalle ventiquattro alle sei e mezza
Pytanie natury technicznej:
Jak jest "około godziny szóstej" ?
Wersja polska:
Po szkole wracam do domu o godzinie 16.00. Kiedy mam czas, wychodzę z przyjaciółmi: rozmawiamy, gramy w piłkę, idziemy do baru, lub robimy dużo innych rzeczy. Kiedy nie mogę, odpoczywam w moim pokoju. Wieczorem jem kolację i oglądam mecz piłki nożnej. Moja ulubiona drużyna to Juventus Turyn. O północy idę spać. Śpię od 24.00 do 6.30
Pokaleczona wersja włoska:
Dopo la scuola torno a casa alle quattro. Quando posso, esco con i miei amici: discutiamo, giociamo a calcio sul campo sportivo, andiamo al bar o facciamo altre molte cose. Quando non posso, mi riposo nella mia camera da letto. La sera mangio la cena e guarda la partita del calcio. La mia preferitta squadra e' Juventus Torino. Vado a letto a mezzanotte. Dormo dalle ventiquattro alle sei e mezza
Pytanie natury technicznej:
- LordJuve
- Juventino
Witam,
Mam wielką prosbę, mianowicie potrzebuje materialow na temat ekologii Hiszpanii. Wiem, że jest to dość dziwna prosba, ale niestety temat nie jea wybieralem.
Bardzo proszę o jakiekolwiek teksty, linki zwiazane z tym tematem :!:
Mam wielką prosbę, mianowicie potrzebuje materialow na temat ekologii Hiszpanii. Wiem, że jest to dość dziwna prosba, ale niestety temat nie jea wybieralem.
Bardzo proszę o jakiekolwiek teksty, linki zwiazane z tym tematem :!:
- mnowo
- Qualità Juventino
Prawidłowa forma "gramy" to giochiamo.pan Zambrotta pisze:Pokaleczona wersja włoska:
Dopo la scuola torno a casa alle quattro. Quando posso, esco con i miei amici: discutiamo, giociamo a calcio sul campo sportivo
Stawiam, że "circa le sei".Pytanie natury technicznej:
EDIT: Ooo, właśnie spojrzałem na datę Twojego posta. Cóż, mam refleks, nie ma co.
- Garfieldo
- Juventino
Bardzo proszę o pomoc ! Mam na poniedziałek zadanie z fizyki, a prawie nic z niej nie umiem. Jest to zadanie z 1 klasy gimnazjum, więc chyba nie będzie problemu
Prosze o pomoc .
O to zadanie:
Drewniana kulka o gęstości 600 kg/m3 (metr sześcienny) pływa częściowo zanurzona w pewnej cieczy. Stosunek objętości części zanurzonej do całkowitej wynosi 0,55. Oblicz gęstość tej cieczy.
Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc

O to zadanie:
Drewniana kulka o gęstości 600 kg/m3 (metr sześcienny) pływa częściowo zanurzona w pewnej cieczy. Stosunek objętości części zanurzonej do całkowitej wynosi 0,55. Oblicz gęstość tej cieczy.
Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc

- pan Zambrotta
- Juventino
Analiza zadania
Na drewnianą kulę działa siła wyporu, która jest większa od siły grawitacji. Dlatego też drewniana kula zostaje "wypchnięta" na powierzchnię wody aż do momentu, gdy iloczyn gęstości cieczy i objętości zanurzonej części kuli będzie równy sile grawitacyjnej.
d*V*g=d'*0,55V*g
d - gęstość drewna [600 kg/m3]
V - objętość kulki
g - przyspieszenie ziemskie
d' - gęstość cieczy
skreślamy po obu stronach przyspieszenie ziemskie i objętość. Pozostaje nam zwór:
d=0,55*d'
d'= d/ 0,55
d'= około 1090 kg/m3
Tyle
.
Ale i tak dzięki
Na drewnianą kulę działa siła wyporu, która jest większa od siły grawitacji. Dlatego też drewniana kula zostaje "wypchnięta" na powierzchnię wody aż do momentu, gdy iloczyn gęstości cieczy i objętości zanurzonej części kuli będzie równy sile grawitacyjnej.
d*V*g=d'*0,55V*g
d - gęstość drewna [600 kg/m3]
V - objętość kulki
g - przyspieszenie ziemskie
d' - gęstość cieczy
skreślamy po obu stronach przyspieszenie ziemskie i objętość. Pozostaje nam zwór:
d=0,55*d'
d'= d/ 0,55
d'= około 1090 kg/m3
Tyle

Lęcznej gratulujemy mnowomiejsky'egomnowomiejsky pisze: Ooo, właśnie spojrzałem na datę Twojego posta. Cóż, mam refleks, nie ma co.
Ale i tak dzięki

- JuveR
- Juventino
Mam z Polskiego dwa zadania, myślę że mi pomożecie.
1.Zadanie niby banalnie proste, a jednak nic nie przychodzi mi do głowy. Mam do napisania krótką komedię w 5-7 zdaniach. Nie musicie mi pisać całej komedii (chyba że ktoś chce). Wystarczy, że podsuniecie mi jakiś fajny pomysł.
2. Wyobraź sobie, że przeniosłeś się do starożytnych Aten. Jesteś jednym z widzów obserwyjących premierę pierwszej komedii. Napisz krótkie sprawozdanie z tego wydarzenia. Ma być to na około jedną kartkę w zeszycie.
Z góry dzięki
1.Zadanie niby banalnie proste, a jednak nic nie przychodzi mi do głowy. Mam do napisania krótką komedię w 5-7 zdaniach. Nie musicie mi pisać całej komedii (chyba że ktoś chce). Wystarczy, że podsuniecie mi jakiś fajny pomysł.
2. Wyobraź sobie, że przeniosłeś się do starożytnych Aten. Jesteś jednym z widzów obserwyjących premierę pierwszej komedii. Napisz krótkie sprawozdanie z tego wydarzenia. Ma być to na około jedną kartkę w zeszycie.
Z góry dzięki

- Negri
- Juventino
- Podziekował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Hej ja równiez mam duży problem mianowicie mam stworzyć referat na WOS o Instytucjach Unii Europejskiej. Czy ktos moze mi tu podrzucic ciekawe materiały? Z góry dziękuję
EDIT : Dziękuję ślicznie panie ULAT
EDIT : Dziękuję ślicznie panie ULAT
Ostatnio zmieniony 06 czerwca 2006, 19:52 przez Negri, łącznie zmieniany 1 raz.
- ULAT
- Juventino
http://eduseek.interklasa.pl/artykuly/artykul/ida/2879/Damianinho pisze:Hej ja równiez mam duży problem mianowicie mam stworzyć referat na WOS o Instytucjach Unii Europejskiej. Czy ktos moze mi tu podrzucic ciekawe materiały? Z góry dziękuję
tu masz aż za dużo o radzie UE
http://www.bph.pl/pl/ue/abc/instytucje
a tu o pozostałych
- stefan590
- Juventino
Witam
Chciałbym prosić was o małą pomoc. Dostałem zadanie z informatyki, polega ono na stworzeniu strony internetowej. Takiej bardzo prostej, bez większych "bajerów". Ostatnio mam kupe problemów w domu i nie mam czasu nic zrobić. Czy mógłbym prosić kogoś, kto taką stronę już ma, żeby przesłał mi folder z tą, że stroną na e-mail.
Strona będzie wykorzystana tylko raz-pokażę ją nauczycielowi od informatyki, i zaraz po tym usunę ją. Nie chce z niej korzystać w żaden sposób, poza tym, który opisałem powyżej.
Strona może zawierać treści o dowolnej tematyce.
P.S.Bardzo dziękuję wszystkim, którzy zgodzą się mi pomóc.
Chciałbym prosić was o małą pomoc. Dostałem zadanie z informatyki, polega ono na stworzeniu strony internetowej. Takiej bardzo prostej, bez większych "bajerów". Ostatnio mam kupe problemów w domu i nie mam czasu nic zrobić. Czy mógłbym prosić kogoś, kto taką stronę już ma, żeby przesłał mi folder z tą, że stroną na e-mail.
Strona będzie wykorzystana tylko raz-pokażę ją nauczycielowi od informatyki, i zaraz po tym usunę ją. Nie chce z niej korzystać w żaden sposób, poza tym, który opisałem powyżej.
Strona może zawierać treści o dowolnej tematyce.
P.S.Bardzo dziękuję wszystkim, którzy zgodzą się mi pomóc.