4+3+1+2: ślepa uliczka? Pierwsze refleksje

Klubowe finanse, stadion, marketing, nowe logo i wiele innych. Podyskutuj na temat najważniejszych spraw związanych z Juventusem.
ODPOWIEDZ
SKAr7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 października 2009, 23:19

to prawda, ten mecz co nieco pokazał.
Ale nie zgodziłbym się, że powinniśmy zostać przy 4-2-3-1
Wadą tej taktyki jest duże zmęczenie zawodników- dziś nasi piłkarze biegali 4 razy tyle co zwykle, ponadto z zespołami z czołówki będziemy przy takiej taktyce zbyt wystawieni na kontry, bo tu trzeba grać agresywnie w destrukcji, nawet kosztem trzymania pozycji w obronie.
Wg mnie o wiele lepszym pomysłem będzie(co pewnie zrobi Ferrara) umiejętne szafowanie między 4-3-1-2, 4-2-3-1 i 4-3-2-1. Jeśli Ciro zrobi to dobrze, to obawiam się, że nie tylko Italia, ale również Europa może mieć nowego mistrza...;)

Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 października 2009, 23:25

SKAr7 pisze:to prawda, ten mecz co nieco pokazał.
Wadą tej taktyki jest duże zmęczenie zawodników- dziś nasi piłkarze biegali 4 razy tyle co zwykle, ponadto z zespołami z czołówki będziemy przy takiej taktyce zbyt wystawieni na kontry[...]
Hmm... zastanówmy się...
Dzisiaj:
a) graliśmy z zespołem z czołówki
b) biegaliśmy
c) pozwoliliśmy przeciwnikowi stworzyć jedną naprawdę dogodną sytuację bramkową.

Na chwilę obecną jest tylko jeden minus takiego ustawienia - brak zmienników dla skrzydłowych.

Ale, Alex, Alessandro. DEL PIERO!

http://wsamookno.bloog.pl
SKAr7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 października 2009, 23:43

Łukasz pisze:
SKAr7 pisze:to prawda, ten mecz co nieco pokazał.
Wadą tej taktyki jest duże zmęczenie zawodników- dziś nasi piłkarze biegali 4 razy tyle co zwykle, ponadto z zespołami z czołówki będziemy przy takiej taktyce zbyt wystawieni na kontry[...]
Hmm... zastanówmy się...
Dzisiaj:
a) graliśmy z zespołem z czołówki
b) biegaliśmy
c) pozwoliliśmy przeciwnikowi stworzyć jedną naprawdę dogodną sytuację bramkową.

Na chwilę obecną jest tylko jeden minus takiego ustawienia - brak zmienników dla skrzydłowych.

Dla Ciebie Sampdoria to drużyna z czołówki? To, że miała dobry start o niczym nie świadczy. Dla mnie taką drużyną dopiero będzie Inter, Milan, ManUtd, Chelsea czy Arsenal. Oczywiście też raczej samobójstwem byłoby wyjście na Barcelonę- pokonają nas doświadczeniem w takim ustawieniu i Xavim. To są drużyny, które będą potrafiły obejść zatłoczony przez nas środek, naszą agresywną grę i przedostać się pod nasze pole karne z tragicznym dla nas skutkiem, kiedy jeden z obrońców Juve nie zdąży wrócić po włączeniu się do gry w destrukcji.
Poza tym nie zrozum mnie źle- ja mówię wielkie TAK! dla 4-2-3-1. Tyle, że nie w każdym meczu i nie przez całe mecze.

Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 października 2009, 00:04

SKAr7 pisze: Dla Ciebie Sampdoria to drużyna z czołówki?
Tak zupełnie teoretycznie patrząc - Doriani zajmowali przed tą kolejką drugie miejsce. Tak, wiem: Doria to tylko genialny duet napastników + ośmiu statystów i bramkarz. Ale to Doriani - jako jedyna ekipa w tym sezonie - pokonali Inter.

Nie wydaje mi się ażeby 4-2-3-1 był jakimś samobójczym systemem (a jestem uczulony na tym punkcie), tym bardziej przy tym duecie dm-ów.
A rotowanie taktykami - jak najbardziej, ale niekoniecznie przed - a raczej w trakcie spotkań.
Ostatnio zmieniony 29 października 2009, 00:39 przez Łukasz, łącznie zmieniany 1 raz.

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 października 2009, 00:25

Dziwny argument z Barceloną. W takim razie powinniśmy klaskać uszami, kiedy natrafiamy na drużynę grającą 4-4-2, bo wygraną mamy praktycznie w kieszeni ;P.

Tak jak jedne 4-3-3 nie jest równe drugiemu 4-3-3, tak samo jest z 4-2-3-1. Np. u nas trzej środkowi pomocnicy (Sissoko, Melo i Diego) to nieźli fizole, w Barcelonie gra przeważnie tylko jeden taki zawodnik - Yaya lub Keita. Ich skrzydłowi to napastnicy, nasi to ofensywnie zorientowani pomocnicy (nawet Gio).

Oczywiście nie jestem zwolennikiem sztywnego przywiązywania się do jednego systemu, ale mówienie, że nie wygramy z Barceloną tym systemem, bo oni mają większe doświadczenie w grze tą taktyką jest zabawne.

SKAr7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 października 2009, 01:38

Jasne. Nie twierdzę, że na 100% przegramy, ale po prostu uważam, że wyjście Juve na mecz z aż nazbyt ofensywnie grającą drużyną, mającą w pomocy troszkę inteligentniejszych ludzi niż dziś, to nie jest najlepszy wybór.

jaccek24

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 29 października 2009, 07:45

4-2-3-1 to w naszym wykonaniu ofensywne ustawienie??

4 obrońców co prawie nie ruszają się do ataku + 2 dm
i 4 graczy ofensywny - proporcje są oki
Diego Camor też potarfią grac w obronie
Nasi boczni obrońcy to parodia oni praktycznie nie grają w ofensywie - czasami im jakiś mecz wyjdzie, jak Ty chcesz żebyśmy grali ??

zresztą system system a najważniejsi są wykonawcy, do systemu 4-3-1-2 brakuje nam pomocników środkowych którzy potrafia rozegrać piłkę( takiego Stankowica D'Agostino, Alonso bo Melo to typowy walczak- oszołom - \Momo - podobnie - wiem że się stara ale rozegrać za bardzo nie potarfi, Tiago coś potrafi Marchiso nie przekonuje, Poulsen typowy przecinak

Tharp

Nieprzeczytany post 29 października 2009, 09:04

jaccek24 pisze:4-2-3-1 to w naszym wykonaniu ofensywne ustawienie??

4 obrońców co prawie nie ruszają się do ataku + 2 dm
Nie, no wcale. Grosso szarzujacy lewa flanka i wrzucajacy co chwile pilki w pole karne to nic, to samo Chiellini ktory przy drugim golu zabawil sie w napastnika. O Grygerze ktory co jakis czas cos tam probowal skrobnac prawa strona, pokombinowac z Camorem juz nie wspomne.
jaccek24 pisze: zresztą system system a najważniejsi są wykonawcy, do systemu 4-3-1-2 brakuje nam pomocników środkowych którzy potrafia rozegrać piłkę( takiego Stankowica D'Agostino, Alonso bo Melo to typowy walczak- oszołom - \Momo - podobnie - wiem że się stara ale rozegrać za bardzo nie potarfi, Tiago coś potrafi Marchiso nie przekonuje, Poulsen typowy przecinak
Kto jak kto, ale Melo umie poslac dluga ladna pilke mniej wiecej w stylu C.Zanettiego, Sissoko ma straszny ciag na bramke przeciwnika. A jak ciebie Marchisio nie przekonuje to... brak mi slow.
4-3-1-2 jest po prostu do (_!_) w naszym wykonaniu, mimo ze mamy ekipe ktora powinna w tej formacji dominowac w Serie A.
Krotko mowiac : 4-2-3-1 FTW.
W tym sezonie trzeba sie bedzie pomeczyc z Salihamidzicem i kims z primavery jako zastepcami Giovinco i Camora na skrzydlach, a w lecie zgarnac jakiegos Schweinsteigera, Silve czy Maxi Rodrigueza

Peja

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 października 2009, 09:16

Tharp pisze:Kto jak kto, ale Melo umie poslac dluga ladna pilke mniej wiecej w stylu C.Zanettiego, Sissoko ma straszny ciag na bramke przeciwnika. A jak ciebie Marchisio nie przekonuje to... brak mi slow.
4-3-1-2 jest po prostu do (_!_) w naszym wykonaniu, mimo ze mamy ekipe ktora powinna w tej formacji dominowac w Serie A.
Krotko mowiac : 4-2-3-1 FTW.
W tym sezonie trzeba sie bedzie pomeczyc z Salihamidzicem i kims z primavery jako zastepcami Giovinco i Camora na skrzydlach, a w lecie zgarnac jakiegos Schweinsteigera, Silve czy Maxi Rodrigueza
Mnie Marchisio również nie przekonuje, w żadnym stopniu. Chociaż jako zmiennik dla Sissoko i Melo jest ok, ale do tej dwójki dużo mu brakuje.
Schweinsteiger ponoć był bliski Juventusu kiedy kończył mu się kontrakt i był do wyjęcia za darmo. Szkoda, że wtedy go nie wyciągneliśmy, bo byłby to dobry następca Nedveda. Teraz po przedłużeniu kontraktu z Bawarczykami wątpie aby do nas zawitał. Silva? Czyli Giovinco ława? A Maxi Rodriguez w tym sezonie pokazuje, że na pewno nie jest godny gry w Juventusie.

BlackShadow7412

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 29 października 2009, 09:20

jaccek24 Za przeproszeniem ale TY sie slyszysz czlowieku? Obroncy sie nie wlaczaja? A strzelajacy kilka bramek w sezonie Chiellini? Grosso na lewej flance. Zebina na prawej ( o ile jest zdrowy)?
Pomoc? kompletnie Cie czlowieku nie rozumiem- MArchisio swietny, Sissoko wlacza sie zawsze, Melo jak zauwazyl przedmowca potrafi poslac piekna pilke. Tiago tez posiada umiejetnosci, nie wspominam juz o Diego, Gio i Camorze bo to klasa sama w sobie.
Moim zdaniem ustawienie 4-3-1-2 bedzie dobre na niektore zespoly( czyt slabsze) i jak wroci Alex DP. Z kolei 4-2-3-1 bedzie dobre na mocniejszych bo widac w nim jak swietnie wspolpracuja wszystkie formacje i w meczu z Sampa JUve udowodnilo ze nawet z jednym napastnikiem ( jak ma kto mu dograc patrz. Camor , Diego, Giovinco) mozna strzelac duzo bramek. :wink:

Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 października 2009, 10:13

Peja pisze:A Maxi Rodriguez w tym sezonie pokazuje, że na pewno nie jest godny gry w Juventusie.
Wymieniony przez Ciebie Schweini - ku mojemu szczeremu ubolewaniu - pokazuje to od kilku sezonów.

Alexinhio-10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Nieprzeczytany post 29 października 2009, 10:36

Nikt mi nie powie teraz że zagralibyśmy tak grając 4-3-1-2 a jeśli tak powie to niech się domyśli gdzie mam jego zdanie :) powinniśmy się trzymać 4-2-3-1 tylko ze nie mamy zbytnio zmienników i nad tym trzeba by było popracowac w zimie.

BlackShadow7412

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 29 października 2009, 11:18

Wlasnie w tej taktyce mamy nawet zmiennikow, moze flanki obrony ( ale to do kazdej taktyki) i ew jakis pomocnik poza tym sklad na ustawienie 4-2-3-1 jest kompletny

zoff

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 29 października 2009, 11:37

Przy takiej grze jaką zaprezentowali wczoraj nasi to faktycznie, zgadzam się: 4+3+1+2 to ślepa uliczka!

W zimie kupujemy zmiennika dla Camoranesiego oraz najlepiej Giovinco i jedziemy po Scudetto ;]

Obrazek
eslk

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 29 października 2009, 12:17

Przy grze 4231 przypuszczam, że Ferrara ustawi dwie pary środkowych pomocników; Sissoko z Tiago i F. Melo z Marchisio. A na rezerwie na wypadek kontuzji jednego z nich, będzie jeszcze Poulsen.

Troszke wiekszy problem może byc jesli chodzi o skrzydla. Chociaz i tak, za Giovinco moze grac De Ceglie, ktory pokazuje momentami świetną grę ale brakuje mu ogrania. Salihamidzic moglby byc zmiennikiem Camora, chociaz zdaje sobie sprawę, że w przyszlym sezonie tak czy inaczej, koniecznoscia bedzie zakup prawokrzydłowego, ktory rowniez moze grac jako 2 napastnik - jak np. Van Persie (tak, wiem, ze jest lewonozny:).

A Marchisio to był Naszym najlepszym zawodnikiem w tym sezonie, na równi z Buffonem, do momentu kiedy doznał kontuzji. Klapki na oczach.

ODPOWIEDZ