4+3+1+2: ślepa uliczka? Pierwsze refleksje
- SKAr7
- Juventino
to prawda, ten mecz co nieco pokazał.
Ale nie zgodziłbym się, że powinniśmy zostać przy 4-2-3-1
Wadą tej taktyki jest duże zmęczenie zawodników- dziś nasi piłkarze biegali 4 razy tyle co zwykle, ponadto z zespołami z czołówki będziemy przy takiej taktyce zbyt wystawieni na kontry, bo tu trzeba grać agresywnie w destrukcji, nawet kosztem trzymania pozycji w obronie.
Wg mnie o wiele lepszym pomysłem będzie(co pewnie zrobi Ferrara) umiejętne szafowanie między 4-3-1-2, 4-2-3-1 i 4-3-2-1. Jeśli Ciro zrobi to dobrze, to obawiam się, że nie tylko Italia, ale również Europa może mieć nowego mistrza...
Wadą tej taktyki jest duże zmęczenie zawodników- dziś nasi piłkarze biegali 4 razy tyle co zwykle, ponadto z zespołami z czołówki będziemy przy takiej taktyce zbyt wystawieni na kontry, bo tu trzeba grać agresywnie w destrukcji, nawet kosztem trzymania pozycji w obronie.
Wg mnie o wiele lepszym pomysłem będzie(co pewnie zrobi Ferrara) umiejętne szafowanie między 4-3-1-2, 4-2-3-1 i 4-3-2-1. Jeśli Ciro zrobi to dobrze, to obawiam się, że nie tylko Italia, ale również Europa może mieć nowego mistrza...

- Łukasz
- Juventino
Hmm... zastanówmy się...SKAr7 pisze:to prawda, ten mecz co nieco pokazał.
Wadą tej taktyki jest duże zmęczenie zawodników- dziś nasi piłkarze biegali 4 razy tyle co zwykle, ponadto z zespołami z czołówki będziemy przy takiej taktyce zbyt wystawieni na kontry[...]
Dzisiaj:
a) graliśmy z zespołem z czołówki
b) biegaliśmy
c) pozwoliliśmy przeciwnikowi stworzyć jedną naprawdę dogodną sytuację bramkową.
Na chwilę obecną jest tylko jeden minus takiego ustawienia - brak zmienników dla skrzydłowych.
- SKAr7
- Juventino
Łukasz pisze:Hmm... zastanówmy się...SKAr7 pisze:to prawda, ten mecz co nieco pokazał.
Wadą tej taktyki jest duże zmęczenie zawodników- dziś nasi piłkarze biegali 4 razy tyle co zwykle, ponadto z zespołami z czołówki będziemy przy takiej taktyce zbyt wystawieni na kontry[...]
Dzisiaj:
a) graliśmy z zespołem z czołówki
b) biegaliśmy
c) pozwoliliśmy przeciwnikowi stworzyć jedną naprawdę dogodną sytuację bramkową.
Na chwilę obecną jest tylko jeden minus takiego ustawienia - brak zmienników dla skrzydłowych.
Dla Ciebie Sampdoria to drużyna z czołówki? To, że miała dobry start o niczym nie świadczy. Dla mnie taką drużyną dopiero będzie Inter, Milan, ManUtd, Chelsea czy Arsenal. Oczywiście też raczej samobójstwem byłoby wyjście na Barcelonę- pokonają nas doświadczeniem w takim ustawieniu i Xavim. To są drużyny, które będą potrafiły obejść zatłoczony przez nas środek, naszą agresywną grę i przedostać się pod nasze pole karne z tragicznym dla nas skutkiem, kiedy jeden z obrońców Juve nie zdąży wrócić po włączeniu się do gry w destrukcji.
Poza tym nie zrozum mnie źle- ja mówię wielkie TAK! dla 4-2-3-1. Tyle, że nie w każdym meczu i nie przez całe mecze.
- Łukasz
- Juventino
Tak zupełnie teoretycznie patrząc - Doriani zajmowali przed tą kolejką drugie miejsce. Tak, wiem: Doria to tylko genialny duet napastników + ośmiu statystów i bramkarz. Ale to Doriani - jako jedyna ekipa w tym sezonie - pokonali Inter.SKAr7 pisze: Dla Ciebie Sampdoria to drużyna z czołówki?
Nie wydaje mi się ażeby 4-2-3-1 był jakimś samobójczym systemem (a jestem uczulony na tym punkcie), tym bardziej przy tym duecie dm-ów.
A rotowanie taktykami - jak najbardziej, ale niekoniecznie przed - a raczej w trakcie spotkań.
Ostatnio zmieniony 29 października 2009, 00:39 przez Łukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Arbuzini
- Juventino
Dziwny argument z Barceloną. W takim razie powinniśmy klaskać uszami, kiedy natrafiamy na drużynę grającą 4-4-2, bo wygraną mamy praktycznie w kieszeni ;P.
Tak jak jedne 4-3-3 nie jest równe drugiemu 4-3-3, tak samo jest z 4-2-3-1. Np. u nas trzej środkowi pomocnicy (Sissoko, Melo i Diego) to nieźli fizole, w Barcelonie gra przeważnie tylko jeden taki zawodnik - Yaya lub Keita. Ich skrzydłowi to napastnicy, nasi to ofensywnie zorientowani pomocnicy (nawet Gio).
Oczywiście nie jestem zwolennikiem sztywnego przywiązywania się do jednego systemu, ale mówienie, że nie wygramy z Barceloną tym systemem, bo oni mają większe doświadczenie w grze tą taktyką jest zabawne.
Tak jak jedne 4-3-3 nie jest równe drugiemu 4-3-3, tak samo jest z 4-2-3-1. Np. u nas trzej środkowi pomocnicy (Sissoko, Melo i Diego) to nieźli fizole, w Barcelonie gra przeważnie tylko jeden taki zawodnik - Yaya lub Keita. Ich skrzydłowi to napastnicy, nasi to ofensywnie zorientowani pomocnicy (nawet Gio).
Oczywiście nie jestem zwolennikiem sztywnego przywiązywania się do jednego systemu, ale mówienie, że nie wygramy z Barceloną tym systemem, bo oni mają większe doświadczenie w grze tą taktyką jest zabawne.
- SKAr7
- Juventino
Jasne. Nie twierdzę, że na 100% przegramy, ale po prostu uważam, że wyjście Juve na mecz z aż nazbyt ofensywnie grającą drużyną, mającą w pomocy troszkę inteligentniejszych ludzi niż dziś, to nie jest najlepszy wybór.
- jaccek24
- Juventino
4-2-3-1 to w naszym wykonaniu ofensywne ustawienie??
4 obrońców co prawie nie ruszają się do ataku + 2 dm
i 4 graczy ofensywny - proporcje są oki
Diego Camor też potarfią grac w obronie
Nasi boczni obrońcy to parodia oni praktycznie nie grają w ofensywie - czasami im jakiś mecz wyjdzie, jak Ty chcesz żebyśmy grali ??
zresztą system system a najważniejsi są wykonawcy, do systemu 4-3-1-2 brakuje nam pomocników środkowych którzy potrafia rozegrać piłkę( takiego Stankowica D'Agostino, Alonso bo Melo to typowy walczak- oszołom - \Momo - podobnie - wiem że się stara ale rozegrać za bardzo nie potarfi, Tiago coś potrafi Marchiso nie przekonuje, Poulsen typowy przecinak
i 4 graczy ofensywny - proporcje są oki
Diego Camor też potarfią grac w obronie
Nasi boczni obrońcy to parodia oni praktycznie nie grają w ofensywie - czasami im jakiś mecz wyjdzie, jak Ty chcesz żebyśmy grali ??
zresztą system system a najważniejsi są wykonawcy, do systemu 4-3-1-2 brakuje nam pomocników środkowych którzy potrafia rozegrać piłkę( takiego Stankowica D'Agostino, Alonso bo Melo to typowy walczak- oszołom - \Momo - podobnie - wiem że się stara ale rozegrać za bardzo nie potarfi, Tiago coś potrafi Marchiso nie przekonuje, Poulsen typowy przecinak
- Tharp
Nie, no wcale. Grosso szarzujacy lewa flanka i wrzucajacy co chwile pilki w pole karne to nic, to samo Chiellini ktory przy drugim golu zabawil sie w napastnika. O Grygerze ktory co jakis czas cos tam probowal skrobnac prawa strona, pokombinowac z Camorem juz nie wspomne.jaccek24 pisze:4-2-3-1 to w naszym wykonaniu ofensywne ustawienie??
Kto jak kto, ale Melo umie poslac dluga ladna pilke mniej wiecej w stylu C.Zanettiego, Sissoko ma straszny ciag na bramke przeciwnika. A jak ciebie Marchisio nie przekonuje to... brak mi slow.jaccek24 pisze: zresztą system system a najważniejsi są wykonawcy, do systemu 4-3-1-2 brakuje nam pomocników środkowych którzy potrafia rozegrać piłkę( takiego Stankowica D'Agostino, Alonso bo Melo to typowy walczak- oszołom - \Momo - podobnie - wiem że się stara ale rozegrać za bardzo nie potarfi, Tiago coś potrafi Marchiso nie przekonuje, Poulsen typowy przecinak
4-3-1-2 jest po prostu do (_!_) w naszym wykonaniu, mimo ze mamy ekipe ktora powinna w tej formacji dominowac w Serie A.
Krotko mowiac : 4-2-3-1 FTW.
W tym sezonie trzeba sie bedzie pomeczyc z Salihamidzicem i kims z primavery jako zastepcami Giovinco i Camora na skrzydlach, a w lecie zgarnac jakiegos Schweinsteigera, Silve czy Maxi Rodrigueza
- Peja
- Juventino
Mnie Marchisio również nie przekonuje, w żadnym stopniu. Chociaż jako zmiennik dla Sissoko i Melo jest ok, ale do tej dwójki dużo mu brakuje.Tharp pisze:Kto jak kto, ale Melo umie poslac dluga ladna pilke mniej wiecej w stylu C.Zanettiego, Sissoko ma straszny ciag na bramke przeciwnika. A jak ciebie Marchisio nie przekonuje to... brak mi slow.
4-3-1-2 jest po prostu do (_!_) w naszym wykonaniu, mimo ze mamy ekipe ktora powinna w tej formacji dominowac w Serie A.
Krotko mowiac : 4-2-3-1 FTW.
W tym sezonie trzeba sie bedzie pomeczyc z Salihamidzicem i kims z primavery jako zastepcami Giovinco i Camora na skrzydlach, a w lecie zgarnac jakiegos Schweinsteigera, Silve czy Maxi Rodrigueza
Schweinsteiger ponoć był bliski Juventusu kiedy kończył mu się kontrakt i był do wyjęcia za darmo. Szkoda, że wtedy go nie wyciągneliśmy, bo byłby to dobry następca Nedveda. Teraz po przedłużeniu kontraktu z Bawarczykami wątpie aby do nas zawitał. Silva? Czyli Giovinco ława? A Maxi Rodriguez w tym sezonie pokazuje, że na pewno nie jest godny gry w Juventusie.
- BlackShadow7412
- Juventino
jaccek24 Za przeproszeniem ale TY sie slyszysz czlowieku? Obroncy sie nie wlaczaja? A strzelajacy kilka bramek w sezonie Chiellini? Grosso na lewej flance. Zebina na prawej ( o ile jest zdrowy)?
Pomoc? kompletnie Cie czlowieku nie rozumiem- MArchisio swietny, Sissoko wlacza sie zawsze, Melo jak zauwazyl przedmowca potrafi poslac piekna pilke. Tiago tez posiada umiejetnosci, nie wspominam juz o Diego, Gio i Camorze bo to klasa sama w sobie.
Moim zdaniem ustawienie 4-3-1-2 bedzie dobre na niektore zespoly( czyt slabsze) i jak wroci Alex DP. Z kolei 4-2-3-1 bedzie dobre na mocniejszych bo widac w nim jak swietnie wspolpracuja wszystkie formacje i w meczu z Sampa JUve udowodnilo ze nawet z jednym napastnikiem ( jak ma kto mu dograc patrz. Camor , Diego, Giovinco) mozna strzelac duzo bramek.
Pomoc? kompletnie Cie czlowieku nie rozumiem- MArchisio swietny, Sissoko wlacza sie zawsze, Melo jak zauwazyl przedmowca potrafi poslac piekna pilke. Tiago tez posiada umiejetnosci, nie wspominam juz o Diego, Gio i Camorze bo to klasa sama w sobie.
Moim zdaniem ustawienie 4-3-1-2 bedzie dobre na niektore zespoly( czyt slabsze) i jak wroci Alex DP. Z kolei 4-2-3-1 bedzie dobre na mocniejszych bo widac w nim jak swietnie wspolpracuja wszystkie formacje i w meczu z Sampa JUve udowodnilo ze nawet z jednym napastnikiem ( jak ma kto mu dograc patrz. Camor , Diego, Giovinco) mozna strzelac duzo bramek.
- Łukasz
- Juventino
Wymieniony przez Ciebie Schweini - ku mojemu szczeremu ubolewaniu - pokazuje to od kilku sezonów.Peja pisze:A Maxi Rodriguez w tym sezonie pokazuje, że na pewno nie jest godny gry w Juventusie.
- Alexinhio-10
- Juventino
- Podziekował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Nikt mi nie powie teraz że zagralibyśmy tak grając 4-3-1-2 a jeśli tak powie to niech się domyśli gdzie mam jego zdanie
powinniśmy się trzymać 4-2-3-1 tylko ze nie mamy zbytnio zmienników i nad tym trzeba by było popracowac w zimie.

- BlackShadow7412
- Juventino
Wlasnie w tej taktyce mamy nawet zmiennikow, moze flanki obrony ( ale to do kazdej taktyki) i ew jakis pomocnik poza tym sklad na ustawienie 4-2-3-1 jest kompletny
- eslk
- Juventino
Przy grze 4231 przypuszczam, że Ferrara ustawi dwie pary środkowych pomocników; Sissoko z Tiago i F. Melo z Marchisio. A na rezerwie na wypadek kontuzji jednego z nich, będzie jeszcze Poulsen.
Troszke wiekszy problem może byc jesli chodzi o skrzydla. Chociaz i tak, za Giovinco moze grac De Ceglie, ktory pokazuje momentami świetną grę ale brakuje mu ogrania. Salihamidzic moglby byc zmiennikiem Camora, chociaz zdaje sobie sprawę, że w przyszlym sezonie tak czy inaczej, koniecznoscia bedzie zakup prawokrzydłowego, ktory rowniez moze grac jako 2 napastnik - jak np. Van Persie (tak, wiem, ze jest lewonozny:).
A Marchisio to był Naszym najlepszym zawodnikiem w tym sezonie, na równi z Buffonem, do momentu kiedy doznał kontuzji. Klapki na oczach.
Troszke wiekszy problem może byc jesli chodzi o skrzydla. Chociaz i tak, za Giovinco moze grac De Ceglie, ktory pokazuje momentami świetną grę ale brakuje mu ogrania. Salihamidzic moglby byc zmiennikiem Camora, chociaz zdaje sobie sprawę, że w przyszlym sezonie tak czy inaczej, koniecznoscia bedzie zakup prawokrzydłowego, ktory rowniez moze grac jako 2 napastnik - jak np. Van Persie (tak, wiem, ze jest lewonozny:).
A Marchisio to był Naszym najlepszym zawodnikiem w tym sezonie, na równi z Buffonem, do momentu kiedy doznał kontuzji. Klapki na oczach.