Calciopoli 2: Juventus czeka nowy proces i Serie C?

Klubowe finanse, stadion, marketing, nowe logo i wiele innych. Podyskutuj na temat najważniejszych spraw związanych z Juventusem.
ODPOWIEDZ
Gacek_CCM

Milanista
Milanista

Nieprzeczytany post 14 kwietnia 2007, 12:14

R.Baggio pisze:Jak dla mnie to tylko robienie zamieszania wobec Juve... ciężko mi uwierzyc, że mozemy zostac ukarani dwa razy za to samo (patrz przykład Venomika z sąsiadami)
Przykład, który dla każdego choć trochę znającego się na prawie, jest kompletnie mylny.
Ale rozumiem, że Wy dopuszczacie tylko pozytywne myśli o przyszłości Juventusu. I nie dziwię się.
Odbędzie się kolejny proces we włoskim futbolu w związku z dalszym ciągiem afery korupcyjnej. Nowe materiały dowodowe zgromadzone przez prokuraturę neapolitańską wkrótce dotrą do rąk szefa Ufficio Indagini - Francesco Savero Borrelliego. Po przesłuchaniach sprawa trafi na salę sądową.

"Będzie kolejny proces."- stwierdził zastępca Borrelliego. Pojawiły się kolejne spotkania ligowe wcześniej nie analizowane przez śledczych w pierwszym rozdziale Calciopoli. Podobnie jak szwajcarskie telefony, za pomocą których Moggi kontaktował się z arbitrami.

FC Messina, która nie znalazła się w gronie zamieszanych w aferę korupcyjną w pierwszej odsłonie Calciopoli, teraz ryzykuje sporo. Jeśli jej dyrektorowi generalnemu zostanie udowodnione ustawienie meczów, wówczas klub nie uniknie degradacji do niższej klasy rozgrywek.

Nadal zagadką pozostaje sytuacja Juventusu, który został już skazany za "ustawienie" sezonu 2004/05. Klubu nie można ukarać dwukrotnie za to samo. Jeśli jednak na podstawie nowych materiałów dowodowych będzie można mówić o nowych złamanych regułach, wówczas niewykluczony jest kolejny proces Starej Damy.
Proces niewykluczony. To dość ważne słowa.

TdF

Interista
Interista
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 kwietnia 2007, 12:33

Jeśli prokuratura postawi zarzuty i kolejny proces się odbędzie, to oznaczać to będzie, nie mniej nie więc, to że mogą to zrobić. Chyba prokuratorzy we Włoszech znają na tyle prawo, aby osądzić czy jest to samo co wcześniej, czy jednak coś innego. Poza tym podobnie jak w poprzednim przypadku niektóry rzeczy wypływają z prokuratury, więc nie nazywałbym tego wszystkiego plotką.

PS. Widać, że Moratti przestraszył się tych waszych 100 baniek na transfery i ponownie zaczął działać. Jeszcze tylko trzeba Rossiego przywrócić na odpowiednie stanowisko. :whistle:

Inter per SempreObrazek
Quake

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 14 kwietnia 2007, 12:39

Według mnie to tylko kolejna plotka i mam nadzieje że mój tok myślenia jest prawdziwy... Juve w Serii C ?? Niewieże

Forza Juve
Gacek_CCM

Milanista
Milanista

Nieprzeczytany post 14 kwietnia 2007, 13:15

[quote="TdF"Chyba prokuratorzy we Włoszech znają na tyle prawo, aby osądzić czy jest to samo co wcześniej, czy jednak coś innego.[/quote]
Nie! Prokuratura włoska nie zna prawa! Najlepiej prawo włoskie znają polscy kibice Juventusu! A ci wszyscy, którzy się tą sprawą zajmują, to laicy, bo jak w ogóle można Juventus karać!
:lol:
Jeszcze tylko trzeba Rossiego przywrócić na odpowiednie stanowisko.
A to Wy nie macie wszystkich stanowisk już obsadzonych Interistami? Niemożliwe. :] :lol:
Według mnie to tylko kolejna plotka
Ciekawe, że wszystkie osoby zamieszane ewentualnie w tę sprawę, zaczęły się wypowiadać: Moggi, zarząd Juventusu, prokuratura... Gdyby to była plotka, to na pewno by się nie odzywali, bo i po co?
BTW: Co znaczy "niewieże"? :>

Gość

Nieprzeczytany post 14 kwietnia 2007, 13:22

Ludzie ja mam pomysł podpalić INTER FC :-)

MaHeR

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 kwietnia 2007, 13:37

spoof pisze:Ludzie ja mam pomysł podpalić INTER FC :-)
w sumie to ten twoj pomysl jest calkiem dobry :twisted:
a tak na powaznie to uwazam ze juz nie dosiegna nas zadne kary...zostalismy juz ukarani a ci co zawinili odeszli z klubu (gl. "Lucek") wiec nie ma sensu zebysmy znowu przechodzili proces, sankcje itp.

Mr Cezary

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 kwietnia 2007, 14:51

wErOn pisze:Jestes za malutki zeby ze mna dyskutowac. Podobnie jak szanowny Gacek. Zadam tylko jeszcze jedno pytanie - gdzie napisalem ze 'jedna prawde znam ja?' :prochno:
Tak więc największy wErOnie, który dyskutujesz tylko z równymi sobie, napisałeś takie oto zdanie:
wErOn pisze:Przedstawic tu swoja niewiarygodna teorie o calciopoli? (o ktorej oczywiscie wiesz wiecej niz my wszyscy razem wzieci z Szanowna Medi na czele :f)
Oczywiście wprost tego nie napisałeś, ale nie trzeba być geniuszem, by stwierdzić, że wiedzieć więcej o tej aferze od Ciebie, to już się chyba nie da. Pozdrawiam.

Łuki z Brzegu

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 14 kwietnia 2007, 22:23

Gacek_CCM pisze:
Mr Cezary pisze: Mimo, że Juventus został osądzony i skazany na Serie B, ujemne punkty, zawieszenie działaczy, kary finansowe i odejście czołowych piłkarzy, to i tak wszyscy wkoło nazywają nas krętaczami, oszustami itp. Nawet po odbyciu 'czyśćca' ta wizytówka będzie nam towarzyszyć przez pewien czas.
Ani mi w głowie było nazywanie Juventusu oszustami, tyle że skoro ktoś napisał coś takiego, to coś musi być na rzeczy.
Brzmi to tak, jakbyś uważał kibiców Starej Damy za gorszych od tiffosich Milanu i Interu. Sugerujesz, że Juventini nie są przywiązani do swoich barw klubowych?
Brzmi to tak, jak chcesz to usłyszeć.
Nie, nie uważam, bynajmniej.
Po prostu jestem świadom tego, że Turyn ma kibiców wszędzie, poza Turynem, gdzie rządzi - bądźmy szczerzy - Torino.
W samym centrum Turynu, wśród rodowitych Turyńczyków, faktycznie bardziej popularne jest Toro. Jednak wśród ludności napływowej w zdecydowanej większości przeważają fani Bianconerich, tak więc stereotypem jest ciągłe powtarzanie, że Juventus nie ma, bądź ma mało, kibiców w Turynie.
Żąden stereotyp, całe Włochy z Turynem tak mówią.
Ta ludność napływowa też kibicuje ekipie dlatego, że wygrywają, a z biegiem czasu są prawdziwymi kibicami. Tak jest właściwie wszędzie - czy Ty byś był kibicem Juventusu, gdyby grał zawsze jak np. Empoli?
Jestem na 90 % jednak przekonany, że wszelkie kary ominą już sam klub.
Sam wiesz, jak wyglądało pierwsze Calciopoli. Niby takie ostre kary, a jak przyszło co do czego, to członek bombki strzelił. :] W tych sprawach to ciężko cokolwiek mówić, bo jeśli macie coś za uszami faktycznie, to sto razy sprawa się zmieni - od degradacji do Serie D po minus punkt w Serie A. :] A temat jest na tyle wygodny, że podłapią go we Włoszech i będą pisać wiele. A w Polsce możemy się tylko domyślać, jak jest naprawdę.
Nie sądzę, podobno tamtych jest tyle we Włoszech, co kibiców Juve i Napoli razem wziętych.
A jak Ci napiszę, że Milanistów jest więcej, niż wszystkich tifosich razem wziętych, to uwierzysz?
To nieprawda.
Wyobrażasz sobie, co działo by się we Włoszech, gdyby faktycznie Juventus zdegradowali do III lub IV ligi? Klub to nie tylko piłkarze i działacze. To także czynnik napędzający biznes.
Czy wyobrażasz sobie, co właśnie powiedziałeś?
Wiem, że świat tak teraz może i działa, ale to jest wbrew prawu. Juventus w niczym nie jest lepszy od Messiny, jeśli kupował mecze. Odpowiada za ten sam paragraf i ma prawo do takiej samej obrony. Ilość kasy na koncie niczego nie usprawiedliwia.
Serie C to nie jest katastrofa? Mam nadzieje, że to była ironia.
Nie, szczerze. Już Serie B nie było. Wystarczy spojrzeć, jakie budżety ma ten klub. A w wypadku degradacji Juventus tak czy owak czeka exodus wszystkich graczy - o ile spadnie, co w tej chwili jest dla mnie ciężkie do wyobrażenia sobie - więc w Serie C będzie wręcz lepiej się odbudować, niż szybko awansować z samym Del Piero i przeciętną ekipą do Serie A.
Poza tym Serie C1A, gdzie grałby ewentualnie Juventus, wcale nie jest taki słaby.
Wiedziałem, że jesteś Prawnikiem Razz Mój Tato także.
8)
Kolego Gacek_COSTAM - chcialo ci sie rejestrowac na naszym forum tylko po to zeby... no wlasnie - uswiadamiac nas? Przedstawic tu swoja niewiarygodna teorie o calciopoli?
Jak to możliwe, że kulturalni kibice jakoś potrafią ze mną dyskutować, a Ty tylko wylewasz żółć?
Gdybym chciał tu wejść i zrobić sieczkę, to uwierz mi - takich kibiców, jak Ty, można tak łatwo sprowokować, że już dawno byś opluł monitor ze złości.
Więc albo napisz coś sensownego, albo wyjdź, gdy dorośli rozmawiają.
Ni e znAM wloskiego prawea ale nie wieze zeby w cywilizowanym panstwie Europy hołdowano zasadze podwójnej karalności - nie można dwa razy karac kogos za to samo !!
Ile razy i komu jeszcze mam wyjaśniać, że o zasadzie podwójnej karalności, którą Łuki przed chwilą wymyślił, nie ma mowy w tym temacie?
a jak inaczej drogi kolego Gaciusiu (czy jak Cie tam zwą) interpretowac pomysł dwókrotnego karania tej samej osoby za ten sam czyn ??

Juve e' mio
Io sono Juve
Gacek_CCM

Milanista
Milanista

Nieprzeczytany post 14 kwietnia 2007, 22:33

Łuki z Brzegu pisze:a jak inaczej drogi kolego Gaciusiu (czy jak Cie tam zwą) interpretowac pomysł dwókrotnego karania tej samej osoby za ten sam czyn ??
A czy Ty, drogi Łukusiu, dasz radę przeczytać wcześniejsze posty, czy to wykracza poza Twoje możliwości?
W tej sprawie nie ma tematu powtórnego karania za ten sam czyn.
EoT.

Łuki z Brzegu

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 14 kwietnia 2007, 22:47

Gacek_CCM pisze:
Łuki z Brzegu pisze:a jak inaczej drogi kolego Gaciusiu (czy jak Cie tam zwą) interpretowac pomysł dwókrotnego karania tej samej osoby za ten sam czyn ??
A czy Ty, drogi Łukusiu, dasz radę przeczytać wcześniejsze posty, czy to wykracza poza Twoje możliwości?
EoT.
SprZeczałbymsie (choć wiem ze Milanisty do swoich pogladów nie przekonam ale co tam). Z kar nałożonych na Juve w "pierwszej" aferze można wnioskowac ze zostaliśmy ukarani za działania w poprzednich dwóch sezonach (sam napisałwees ze nie były to konkretne mecze) a te "nowosci" również dotycza tego co miało dziac się w tym okresie tak wiec biorąc pod uwage ramy czasiowe........

Juve e' mio
Io sono Juve
figc1898

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 kwietnia 2007, 12:58

Sędzia odpowiedzialny za pierwszy proces powiedział, że Juventusowi nic nie grozi w związku z Calciopoli 2. Prokuratura w Neapolu zakończyła śledztwo i ogłosiła listę 48 osób podejrzanych o oszustwa. Zarzuty dotyczą byłego dyrektora Juve Luciano Moggiego, który rzekomo miał dostarczyć szwajcarskie karty SIM arbitrom piłkarskim, aby bezpiecznie się z nimi kontaktować. Wobec Bianconerich prawdopodobnie nie zostaną wyciągnięte żadne konsekwencje.

„Czy coś grozi Juve? Nasza decyzja nie brała pod uwagę nowych okoliczności, ponieważ musieliśmy wydać wyrok w ‘klimacie’ sprzyjającym Bianconerim.” – wyjaśnił Piero Sandulli, sędzia, który wysłał klub do Serie B z 17 punktami ujemnymi, a następnie zredukował karę do 9. „Jeśli nowe dowody są częścią starej sprawy, to wątpię by Juventus dosięgła jakakolwiek kara dyscyplinarna. To byłaby sprawa sportowa, w której został już wydany wyrok.”

źródło

No wreszcie jakaś dobra i konkretna informacja.

Obrazek
Obrazek
wit_juve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 kwietnia 2007, 13:39

no i pysznie :lol: nie mogą nic zrobic JUVE. Poprostu obawiaja juz sie Juventusu bo wiedza ze awansuja do Serie A :dance:

Obrazek
Obrazek
Venomik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 kwietnia 2007, 17:20

Gacek_CCM pisze:
EoT.
Dałem Ci jeden cytat wysoko postawionej osoby, która twierdziła to, co my tutaj. Olałeś moją wypowiedź.
Wklejam drugi cytat:
Piero Sandulli, sędzia, który zdegradował klub do Serie B: „wątpię by Juventus dosięgła jakakolwiek kara dyscyplinarna. To byłaby sprawa sportowa, w której został już wydany wyrok.”
Dlatego nim następny raz napiszesz nam, że się nie znamy, jesteśmy nieobiektywni, śmiemy sprzeciwiać się Twoim światłym postom, itp, wyślij maila do Piero Sandulliego, wyślij też maila do zastępcy szefa Ufficio Indagini.
Napisz im, że się nie znają. Że nie mają racji.
Jeśli tego nie zrobisz to zamilknij na wieki.
Bo, jak widzisz, mamy bardzo mocne podstawy by sądzić tak, jak sadzimy.
Więc jeśli chcesz nas dalej oświecać (a właściwie tylko po to tutaj się zarejestrowałeś) to oświeć i tych panów, których Ci wymieniłem.
Powodzenia

Dirty mind
Gacek_CCM

Milanista
Milanista

Nieprzeczytany post 15 kwietnia 2007, 17:23

Łuki z Brzegu pisze: SprZeczałbymsie (choć wiem ze Milanisty do swoich pogladów nie przekonam ale co tam).
To nie chodzi o to, że jestem Milanistą i mnie nie przekonasz, tylko po prostu nie mam racji.
no i pysznie Laughing nie mogą nic zrobic JUVE. Poprostu obawiaja juz sie Juventusu bo wiedza ze awansuja do Serie A Dance
Primo, faktycznie, cały świat boi się Juventusu, szczególnie Inter, Milan i Roma, które obecnie stoją dwie klasy wyżej sportowo. :lol:
Secundo - mogą, nie mogą. Czy mogą, to poczekajmy do ewentualnej sprawy. Wszyscy "znający się" na calciopoli kibice też rok temu byli przekonani, że Juventus jest czysty i nic im nie zrobią, tak samo myślałem o Milanie.
I zonk. :wink:

Nick

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 kwietnia 2007, 17:43

przypomina mi sie sytuacja jak kumpel opowiadał nam o swoim pierwszym razie z jego laską... do dzisiaj o dziwo jest prawiczkiem (metafora) chodzi mi o to że jak sie nie znasz to sie nie odzywaj, jak nie znasz tematu to zamilcz!
najbardziej dziwi mnie postawa 'internisty' (dziwnie sie czuje wypowiadając to coś), ty człowieku sie nie odzywaj, jakby nie 'wasi' siedzieli za stołkami...
najłatwiej jest cos zdobyc pozbywając sie konkurencji.. ponoc kłamstwo ma krótkie nogi, no to czekam na inter w polskiej serie A może jak pogracie z nami to wam tyta zmięknie!
nic nam nie udowodniono, wpływanie? cos jak flirt...- rozmowa
teraz inter sie wsytraszył i ponownie postanowił pogrzebac w tekach Juve...
Juvefobia? moze wreszcie zmierzycie sie z nami na boisku a nie w sądzie?
AMENT

Forza la Juve !
ODPOWIEDZ