Zastrzeżenie numeru?
- Monte Cristo
- Juventino
A Alexa lubisz za to ze dobrze strzela w Fifie?artoni pisze:Może nie jest to dobry przykład dlaczego głosuję na TAK, ale:
Gram w FM i po zakończeniu wirtualnej kariery przez Alexa zastrzegłem jego numer (nie ma tam takiej opcji, lub też się nie dopatrzyłem, po prostu nikomu go nie daję).
Odpowiadam w poscie tak samo jak w sondzie:
Nie.
- Trunxik
- Juventino
zastrzeganie numeru 10 to kiepski pomysl. Chyba, ze po smierci pilkarza. I nie mowie tu o Juve tylko ogolnie
nosic 10 to zaszczyt. W wielu klubach przeciez glowni pilkarze graja w tym numerze (np Tsubasa czy Kojiro hahah
). Wiekszy sens ma zastrzeganie nietypowych numerow.
nosic 10 to zaszczyt. W wielu klubach przeciez glowni pilkarze graja w tym numerze (np Tsubasa czy Kojiro hahah

- artoni
- Juventino
Nie, Alexa lubię za to że to on 'pokazał mi' Juventus. kiedy byłem dzieckiem miałem jedną koszulkę piłkarską Alessandro del Piero. Dostałem od brata. Stał się on moim ulubionym piłkarzem, nawet gdy dobrze nie wiedziałem co to jest Juventus, lubiłem już del Piero. Było tylko na meczach;
-tato, kto gra?
-Juventus.
-znaczy ?
-del Piero.
-a, to fajnie.
Stał się on dla mnie legendą, i symbolem większym niż samo godło turyńskiego klubu. Zawsze już będę go pamiętał i stał po jego stronie, co byś się nie działo i co no by nie chodziło.
PS. FM -Football Manager (2007)
-tato, kto gra?
-Juventus.
-znaczy ?
-del Piero.
-a, to fajnie.
Stał się on dla mnie legendą, i symbolem większym niż samo godło turyńskiego klubu. Zawsze już będę go pamiętał i stał po jego stronie, co byś się nie działo i co no by nie chodziło.
PS. FM -Football Manager (2007)
- Push3k
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
[quote="rastapastor"]
[b]RAV[/b] tylko nikt dla Maldiniego nie chce zastrzec numeru, bo przyjdie pewenie(mam taką nadzieję) na jego miejsce ktoś równie niesamowity jak on...
[/quote]
Np.: jego syn.
[b]RAV[/b] tylko nikt dla Maldiniego nie chce zastrzec numeru, bo przyjdie pewenie(mam taką nadzieję) na jego miejsce ktoś równie niesamowity jak on...
[/quote]
Np.: jego syn.
- rastapastor
- Milanista
- B@rt
- Juventino
- Podziekował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Jestem jak najbardziej za! Nie wydaje mi się, aby w całej historii JUVE grał wcześniej piłkarz z numerem 10, dla którego zastrzeżenie tego numeru dla ALEXA byłoby brakiem szacunku. Gość jest w naszej drużynie od 13 lat, rozegrał ponad 500 meczów, strzelił najwięcej bramek w historii JUVE, właściwie całą karierę spędził w Turynie, pozostał mimo degradacji, chociaż był świeżo upieczonym mistrzem świata i miał propozycję z MU. Osiągnięcia sportowe wszyscy i tak znają, więc nie ma sensu ich wymieniać. ALEX zasłużył na zastrzeżenie tego numeru, tym bardziej, że niedawno obiecano Trezeguetowi zastrzeżenie numeru 17. Jeżeli Treze zasłużył na taką nagrodę, to sprawa ALEXA jest bezdyskusyjna.
- rastapastor
- Milanista
- M.
- Juventino
W pierwszym poście wyraźnie podkreśliłem, że jestem za zastrzeżeniem numeru 10 dla Del Piero.Bart_DB pisze:Diego, powiedz wprost, że chcesz zastrzeżenia numeru 10 dla DP
Tego nie wiem. Ale na razie argumentu przeciw zastrzeżeniu do mnie nie docierają. Mamy to szczęście, że w naszych czasach gra jedna z największych (o ile nie największy) symboli w historii. Grubo ponad 500 meczów i 200 bramek to kapitalny wyczyn, który jednak jest niczym w porównaniu z ogromnym uczuciem i poświęceniem dla Juventusu. Z pewnością w Turynie grali świetni piłkarze: Boniperti, Platini, Sivori. Część z nich na pewno była lepszymi zawodnikami od Del Piero. Jednak żaden z nich nie dał w moim odczuciu więcej naszemu klubowi niż Alex. Wiem, że za kilkadziesiąt lat kibice będą się doskonale orientować kim on był, będzie wymieniany jednym tchem w wyżej wymienionymi piłkarzami. Jednak ja bym wolał, żeby w tej hierarchii Del Piero był na wyższej pozycji, zasłużył sobie na to. A że to numer 10? Nie szkodzi. Tyle zawdzięczamy Alexowi, że akurat to nie powinno stanowić żadnego problemu. Dla mnie osobiście Del Piero jest bohaterem, idealnym kapitanem. Jestem dumny z tego, że mogę oglądać jego grę. Dał nam bardzo dużo, przyjdzie czas, aby się odwdzięczyć. Laurką?Bart_DB pisze:i nikt Cie nie zdoła przekonać.
:roll:
- hara
- Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Napoli zastrzegło '10' Maradonie i nikt nie rozpacza z tego powodu... nie wyobrażam sobie w tym momencie nikogo kto mógłby nosić ten nr, a ta osoba z pewnością nie miałaby lekko, bo nosić ten nr po Alexie to nie tylko wielka duma, ale i odpowiedzialność, może lepiej dać piłkarzom skupić się na grze niż na numerze, który noszą
... ja bym był za takim rozwiązaniem, że dopóki nie znajdzie się ktoś godny tego nr, to niech leży odłogiem w szatni i czeka, wciąż z nazwiskiem Del Piero nad nim...

Ostatnio zmieniony 25 maja 2007, 13:32 przez hara, łącznie zmieniany 1 raz.
Capo di tutti capi
- Bart_DB
- Juventino
A więc ostatecznie spróbuję Cię przekonać :]. Przede wszystkim, nikt nie podważa autorytetu Del Piero, jego osiągnięć. Bez wątpienia, jest jednym z najważniejszych piłkarzy w historii klubu, jak i w ogóle jedną z ważniejszych osób związanych z klubem od jego początków. I to nawet nie jest sprawa tego czy inni grający z 10 byli więksi od niego, czy nie.
Sęk w tym, że głosy w tej sprawie będą prawdopodobnie zawsze oscylowały wokół podziału 50%/50%. A to prowadzi do głównego wniosku. Jeżeli połowa ludzi nie chce, to robić się tego nie powinno, bo jest to działanie na ich "niekorzyść". A druga połowa może znaleźć sto innych, czasem o wiele lepszych i mniej problemowych sposobów uczczenia wielkości Alexa. Chodzi mi o to, że uczcić go trzeba w sposób popierany przez wszystkich. A skoro rezerwacja numeru 10 wywołuje takie spory, to oznacza, że jest ZŁYM sposobem. To bym nazwał podejściem społecznym.
A teraz podejście sportowe. Gdyby przeprowadzono sondę wśród osób, które miały okazję oglądać w swoim życiu zarówno Del Piero jak i Platiniego, to jak myślisz, kogo uznaliby za lepszego. Gwarantuję Ci, że przewaga Francuza wynisiłaby pewnie 95% do 5%. A biorąc przy tym pod uwagę oddanie i zasługi Alexa dla klubu, to powróciłbym do sylwetki, którą bodajże Juveluck wyciągnął w tej sprawie na wierzch. Gaetano Scirea. Cała kariera w Juve, ponadto można powiedzieć, że zginął w trakcie wypełniania zobowiązań wobec klubu. Jeśli numer Scirei, o wiele mniej znaczący w numerologii piłkarskiej, nie został zarezerwowany, to nie wyobrażam sobie, żeby zrobiono taki gest w stronę Del Piero. Wielki szacunek dla Alexa. Może za kilkanaście lat, kiedy emocje z kibicowaniem jego osobie opadną, to będzie możliwość trzeźwej oceny Del Piero jako piłkarza i człowieka. Myślę, że teraz zbyt wiele osób podchodzi trochę emocjonalnie do jego sprawy, bo dla większości z nas jest symbolem klubu, bo kibicujemy mniej więcej w okresie w którym on się rozwijał i rósł na wielką gwiazdę. Ale za 20 lat, będą inni młodzi fani, którzy będą mieli swojego Del Piero , i z całym szacunkiem, co by nie wydziwiał, to dla nas będzie gorszy od naszego kapitana. Wchodzi tu w grę pokoleniowe przywiązanie do osoby Del Piero. Jak będziesz miał dzieci, to one wyskoczą z hasłem, że jakiś tam ich idol, bardziej od DP zasługuje na wielkie honory, bo w niezliczonych statystykach jest lepszy.
Podsumowując Diego, myślę, że pomysł z kupnem skutera, byłby lepszy
.
Sęk w tym, że głosy w tej sprawie będą prawdopodobnie zawsze oscylowały wokół podziału 50%/50%. A to prowadzi do głównego wniosku. Jeżeli połowa ludzi nie chce, to robić się tego nie powinno, bo jest to działanie na ich "niekorzyść". A druga połowa może znaleźć sto innych, czasem o wiele lepszych i mniej problemowych sposobów uczczenia wielkości Alexa. Chodzi mi o to, że uczcić go trzeba w sposób popierany przez wszystkich. A skoro rezerwacja numeru 10 wywołuje takie spory, to oznacza, że jest ZŁYM sposobem. To bym nazwał podejściem społecznym.
A teraz podejście sportowe. Gdyby przeprowadzono sondę wśród osób, które miały okazję oglądać w swoim życiu zarówno Del Piero jak i Platiniego, to jak myślisz, kogo uznaliby za lepszego. Gwarantuję Ci, że przewaga Francuza wynisiłaby pewnie 95% do 5%. A biorąc przy tym pod uwagę oddanie i zasługi Alexa dla klubu, to powróciłbym do sylwetki, którą bodajże Juveluck wyciągnął w tej sprawie na wierzch. Gaetano Scirea. Cała kariera w Juve, ponadto można powiedzieć, że zginął w trakcie wypełniania zobowiązań wobec klubu. Jeśli numer Scirei, o wiele mniej znaczący w numerologii piłkarskiej, nie został zarezerwowany, to nie wyobrażam sobie, żeby zrobiono taki gest w stronę Del Piero. Wielki szacunek dla Alexa. Może za kilkanaście lat, kiedy emocje z kibicowaniem jego osobie opadną, to będzie możliwość trzeźwej oceny Del Piero jako piłkarza i człowieka. Myślę, że teraz zbyt wiele osób podchodzi trochę emocjonalnie do jego sprawy, bo dla większości z nas jest symbolem klubu, bo kibicujemy mniej więcej w okresie w którym on się rozwijał i rósł na wielką gwiazdę. Ale za 20 lat, będą inni młodzi fani, którzy będą mieli swojego Del Piero , i z całym szacunkiem, co by nie wydziwiał, to dla nas będzie gorszy od naszego kapitana. Wchodzi tu w grę pokoleniowe przywiązanie do osoby Del Piero. Jak będziesz miał dzieci, to one wyskoczą z hasłem, że jakiś tam ich idol, bardziej od DP zasługuje na wielkie honory, bo w niezliczonych statystykach jest lepszy.
Podsumowując Diego, myślę, że pomysł z kupnem skutera, byłby lepszy

ti porterò all'inferno con me.
- M.
- Juventino
Rozumiem. Ale spójrz na to z drugiej strony. Zastrzeżenie numeru to największy z możliwych szacunków, jakie można oddać piłkarzowi. I według mnie Del Piero zasługuje na taki szacunek. Chyba się zgodzisz.Bart_DB pisze:Sęk w tym, że głosy w tej sprawie będą prawdopodobnie zawsze oscylowały wokół podziału 50%/50%. A to prowadzi do głównego wniosku. Jeżeli połowa ludzi nie chce, to robić się tego nie powinno, bo jest to działanie na ich "niekorzyść". A druga połowa może znaleźć sto innych, czasem o wiele lepszych i mniej problemowych sposobów uczczenia wielkości Alexa. Chodzi mi o to, że uczcić go trzeba w sposób popierany przez wszystkich. A skoro rezerwacja numeru 10 wywołuje takie spory, to oznacza, że jest ZŁYM sposobem. To bym nazwał podejściem społecznym.
Błędne koło. Nie zastrzeżono numeru Scirei, to nie zastrzegą też Del Piero. Gaetano dostał dwukolorową laurkę, to Alex też taką dostanie, bo nie może być od niego lepszy.Bart_DB pisze:Jeśli numer Scirei, o wiele mniej znaczący w numerologii piłkarskiej, nie został zarezerwowany, to nie wyobrażam sobie, żeby zrobiono taki gest w stronę Del Piero.
Wymień mi jeszcze kilka symboli oprócz Del Piero i Scirei. I pomiń Platiniego, który wsławił się genialną grą, a nie całkowitym przywiązaniem. Nadal uważasz, że wielkie legendy są w każdym pokoleniu?Bart_DB pisze:Wielki szacunek dla Alexa. Może za kilkanaście lat, kiedy emocje z kibicowaniem jego osobie opadną, to będzie możliwość trzeźwej oceny Del Piero jako piłkarza i człowieka. Myślę, że teraz zbyt wiele osób podchodzi trochę emocjonalnie do jego sprawy, bo dla większości z nas jest symbolem klubu, bo kibicujemy mniej więcej w okresie w którym on się rozwijał i rósł na wielką gwiazdę.
Wątpię, naprawdę wątpię, żeby za 20 lat znalazł się w naszym klubie człowiek tak wierny i oddany jak Del Piero, który mimo upokorzeń bez wątpliwości podejmie decyzję o pozostaniu w zdegradowanym i oczernionym Juventusie. Śmiem twierdzić, że to niemożliwe.Bart_DB pisze:Ale za 20 lat, będą inni młodzi fani, którzy będą mieli swojego Del Piero , i z całym szacunkiem, co by nie wydziwiał, to dla nas będzie gorszy od naszego kapitana. Wchodzi tu w grę pokoleniowe przywiązanie do osoby Del Piero. Jak będziesz miał dzieci, to one wyskoczą z hasłem, że jakiś tam ich idol, bardziej od DP zasługuje na wielkie honory, bo w niezliczonych statystykach jest lepszy.
:roll:
- Ave_Juventus
- Juventino
alex jest sercem juve i bedzie nim zawsze to co zrobił dla juve nikt inny nie zrobi więcej
- rastapastor
- Milanista
- Łukasz
- Juventino
Jeśli chodzi o zastrzeżenie numeru Alexa to mam mieszane uczucia. W tym przypadku jednak, mimo iż nie jestem fanem ACM, uważam że "3" po Maldinim rzeczywiście nie powinien nosić żaden inny kopacz.rastapastor pisze:i stało się po odejściu Maldiniego numer 3 zostanie zastrzeżony... nie pochwalam tego faktu, myślałem że do tego nie dojdzie ehhh
Pozdroo...BLESS