Juventus Stadium
- klsmkr
- Interista
Otoz to.railis pisze:W tej sytuacji właściciel to również klub. Fiat będzie musiał sypnąć groszem, bo wie że jeżeli chodzi o stadion to jest inwestycja na przyszłość.
Z tym, ze nie mozna sypac groszem w nieskonczonosc. Podejrzewam, ze Fiat i tak bedzie musial dolozyc troche pieniedzy, zeby zalatac dziure budzetowa (tak samo jak Moratti Interowi, a Berlusconi Milanowi). No chyba, ze uda Wam sie zrownowazyc budzet, co we wloskiej pilce byloby ewenementem.
Mialem na mysli sponsorow samego stadionu. Zreszta, patrzac na Niemcy i Anglie to w tej chwili chyba najlepsze rozwiazanie.railis pisze:A co do sponsorów to od tego są i chyba nie ma takiego klubu co by się sam utrzymał sam.
- Polmos
- Juventino
Nie dysponuje oficjalnymi danymi wiec nie będe mówil o konkretnych kwotach, ale niektóre rzeczy są poprostu oczywiste.Lord_ Juve pisze:A skad Ty wiesz ile Juventus stracil, co? Jakos oficjalnie sie nie mowi ile, gdzie i dlaczego. Dlaczego jest cena zaporowa? Bo Juventus wie ile kto jest wart i jesli Stara Dama ma przeplacic za zawodnika to woli tego nie robic, przeciez to dziala w obie strony, chcemy jak najwiecej za kazdego zawodnika, prawo biznesu, zaplacic jak najmniej, dostac jak najwiecej.
Jaki kontrakt, o ile wiem wszyscy najwieksi(Tamoil, Nike, Mediaset) zostali z Juve, do tego nowy kontrakt z Warner Br.(choc dalekoterminowy)-nie rozumiem twojego podejscia.
Są lepsze i gorsze kontrakty, nalezy o tym pamietac. Dlaczego mamy byc po B. Monachium kolejnym klubem, ktory dla kasy sprzedal czesc siebie, bo nazwa stadionu jest czescia klubu.
Dla mnie nazwa stadnionu jest rowniez bardzo wazna.
Po pierwsze bardzo dużym ciosem dla zespołu jest brak występu w lidze mistrzów, bo to jest średnio kilkadziesiąt milionów euro z tego tytułu (nagrody za gre, prawa do wizerunku, prawa za transmisje itp.)
Po drugie to kontrakt za transmisje meczy w serie A, który przy meczach w serie B nie jest juz tak okazały
Poza tym nie wiem jak ma sie sprawa kontraktów reklamowych, bo o tym sie nie mówi, ale nie jest wykluczone, że ich sumy były renegocjowane.
Licząc to, że koszt zespołu tak bardzo nie zmalał, bo nie odeszło od nas zbyt wielu graczy (a to właśnie pensje są głównym kosztem) to trzeba liczyć sie z każdym groszem by utrzymać stabilność finansową klubu, bo wszyscy wiemy, że fiat juz od pewnego czasu nie jest skory do lożenia na klub, ponieważ ma wlasne problemy.
Jak popatrzec na kondycje finansową klubów serie A można zauważyc, ze wyprowadzić klub na "zero" na koniec roku to juz jest sukces, takie czasy.
juventus jest dodatkowo przedsiębiorstwem notowanym na giełdzie, wiec liczenie pieniędzy i rozsądna kalkulacja jest tu jak najbardzej na miejscu, wiec nie dziwi pomysł nadania imienia sponsora stadionowi (choć mi też to sie nie podoba), bo jest to porządny zatrzyk finansowy, który jest bardzo potrzebny klubowi, a jak wiadomo pieniędzy szuka sie teraz wszędzie i moim zdaniem sprzedanie nazwy stadionu sponsorowi nie jest jakąś bardzo niegodziwą rzeczą, takie czasy poprostu, chociaż ja sam także nie chciał bym tego, bo jestem osobą lubiącą tradycje itp., no ale potrafie to wszystko zrozumieć.
- Venomik
- Juventino
To nie był żaden atak (mam wrażenie, że nawet dość kulturalnie się wyraziłem) ale prośba o odpowiadanie na argumenty, bo nie można normalnie dyskutować.
Zaczynamy
Polmos już wyjaśnił Tobie gdzie tracimy pieniądze.
Od siebie dodam jeszcze dwie kwestie:
1. Prawa telewizyjne. Nasz wielki kontrakt przepadł, tak czy inaczej. Kilka tygodni (miesięcy?) temu federacja uchwaliła nowy podział zysków. Część pieniędzy jest dzielona pomiędzy wszystkie zespoły a pozostałe rozdzielane wedle zasług w lidze. Nawet drużyna wygrywająca Serie A nie będzie miała szans na tak wielkie pieniądze jakie sobie (choćby) Juve wynegocjowało. A przecież wygranie ligi będzie ciężkie. Tym bardziej, że kontrakt mieliśmy na kilka lat.
2. Wpływy z LM to nie tylko kwestia ich absolutnego braku w tym roku. To także duże ryzyko, że w przyszłości wpływy będą mniejsze. Ciężko będzie za rok (w zasadzie półtora) awansować do ćwierćfinału LM.
Dochodzi do tego to, co napisał Polmos i et voila, jak mawiał Poirot, mamy powody do mniej optymistycznego zdania, niż Twoje.
Co z resztą potwierdza zachowanie Juve - mamy problemy z obrońcami. Kilkoma się interesowaliśmy, oni sami wyrazili chęci gry w Juve nawet w Serie B - a jednak ceny nas odstraszają. Dla nas liczy się każdy milion. A ewentualne 30 mln od sponsora to już niemal sprawa być albo nie być dla modernizacji.
I ostatnia kwestia - mała prośba z mojej strony.
Nie pisz o pieniądzach jakby to była zachcianka Juve - oni nie podpisują umów patrząc na siebie. Oni chcą dobra Juve. To nie jest kwestia: Siemens nam zapłaci, będziemy mieli więcej pieniędzy, chcemy mieć więcej pieniędzy. Juve nie jest formą nastawioną na zysk akcjonariuszy. Pieniądze to kwestia istnienia Juve i jego obecności na szczycie. Po to Juve istnieje i po to Juve potrzebuje funduszy.
Gdybyśmy mieli sami wyłożyć te 30 mln to mogłoby się to źle skończyć. Nie ma tak - weźmiemy sobie z kasy 30 mln, w końcu to nasza historia.
Te 30 mln trzeba by jakoś zaoszczędzić. Częściowo na pewno odbyłoby się to kosztem nowych transferów, może nawet sprzedaży zawodników, jeśli Juve nie miałoby pieniędzy na odpowiednio wysokie gaże.
A to najgorsze, co może teraz być.
Wolę Juve z Siemens Arena - na szczycie Serie A - niż Juve z innym stadionem w środku tabeli.
Znaleźliśmy się w bardzo trudnym momencie, powrócenie na szczyt nie będzie łatwe. Caly nasz obecny optymizm może być mocno przesadzony. Być nie może czeka nas kilka lat w środku tabeli.
I ostatnia sprawa: my i tak wykładamy sporo pieniędzy na modernizacje stadionu. To nie są tylko sponsorzy. Tak więc: duże zmniejszenie wpływów połączone z dużym wydatkiem - a Ty wolną ręką chcesz oddać 30 mln. To może siębardzo źle skończyć.
Zaczynamy
Polmos już wyjaśnił Tobie gdzie tracimy pieniądze.
Od siebie dodam jeszcze dwie kwestie:
1. Prawa telewizyjne. Nasz wielki kontrakt przepadł, tak czy inaczej. Kilka tygodni (miesięcy?) temu federacja uchwaliła nowy podział zysków. Część pieniędzy jest dzielona pomiędzy wszystkie zespoły a pozostałe rozdzielane wedle zasług w lidze. Nawet drużyna wygrywająca Serie A nie będzie miała szans na tak wielkie pieniądze jakie sobie (choćby) Juve wynegocjowało. A przecież wygranie ligi będzie ciężkie. Tym bardziej, że kontrakt mieliśmy na kilka lat.
2. Wpływy z LM to nie tylko kwestia ich absolutnego braku w tym roku. To także duże ryzyko, że w przyszłości wpływy będą mniejsze. Ciężko będzie za rok (w zasadzie półtora) awansować do ćwierćfinału LM.
Dochodzi do tego to, co napisał Polmos i et voila, jak mawiał Poirot, mamy powody do mniej optymistycznego zdania, niż Twoje.
Co z resztą potwierdza zachowanie Juve - mamy problemy z obrońcami. Kilkoma się interesowaliśmy, oni sami wyrazili chęci gry w Juve nawet w Serie B - a jednak ceny nas odstraszają. Dla nas liczy się każdy milion. A ewentualne 30 mln od sponsora to już niemal sprawa być albo nie być dla modernizacji.
I ostatnia kwestia - mała prośba z mojej strony.
Nie pisz o pieniądzach jakby to była zachcianka Juve - oni nie podpisują umów patrząc na siebie. Oni chcą dobra Juve. To nie jest kwestia: Siemens nam zapłaci, będziemy mieli więcej pieniędzy, chcemy mieć więcej pieniędzy. Juve nie jest formą nastawioną na zysk akcjonariuszy. Pieniądze to kwestia istnienia Juve i jego obecności na szczycie. Po to Juve istnieje i po to Juve potrzebuje funduszy.
Gdybyśmy mieli sami wyłożyć te 30 mln to mogłoby się to źle skończyć. Nie ma tak - weźmiemy sobie z kasy 30 mln, w końcu to nasza historia.
Te 30 mln trzeba by jakoś zaoszczędzić. Częściowo na pewno odbyłoby się to kosztem nowych transferów, może nawet sprzedaży zawodników, jeśli Juve nie miałoby pieniędzy na odpowiednio wysokie gaże.
A to najgorsze, co może teraz być.
Wolę Juve z Siemens Arena - na szczycie Serie A - niż Juve z innym stadionem w środku tabeli.
Znaleźliśmy się w bardzo trudnym momencie, powrócenie na szczyt nie będzie łatwe. Caly nasz obecny optymizm może być mocno przesadzony. Być nie może czeka nas kilka lat w środku tabeli.
I ostatnia sprawa: my i tak wykładamy sporo pieniędzy na modernizacje stadionu. To nie są tylko sponsorzy. Tak więc: duże zmniejszenie wpływów połączone z dużym wydatkiem - a Ty wolną ręką chcesz oddać 30 mln. To może siębardzo źle skończyć.
Dirty mind
- Vimes
- Juventino
W życiu czasem trzeba iść na kompromis, jeżeli sponsor oferuje nam kilkadziesiąt milionów na budowę stadionu w zamian za nazwę, to nie określiłbym tego sprzedawaniem siebie, czy jakąś rysą na wizerunku Juve. Gdybyśmy wszystko tak ortodoksyjnie traktowali to równie dobrze nie powinno być sponsora na koszulkach, które są dla mnie dużo bardziej integralną częścią klubu niż stadion. Oczywiście fajnie by było, gdyby stadion nosił jakąś nazwę związaną z Juve, ale cóż, nawet jakby klub było stać na samodzielne wybudowanie nowego obiektu, to oznaczałoby, że pieniądze przeznaczone na jego budowę, nie zostały na przykład wydane na jakiegoś wartościowego piłkarza, który pomógłby Juve w osiąganiu sukcesów. Coś za coś. Jeżeli w zamian za nazwę otrzymamy ładny i nowoczesny stadion to trzeba znieść takie poświęcenie.
Co do samego Delle Alpi, to jest to nasz stadion dopiero od 16 lat, to mało w porównaniu do całej historii Juve i szczerze mówiąc to ja tak bardzo do niego przywiązany nie jestem.
Co do samego Delle Alpi, to jest to nasz stadion dopiero od 16 lat, to mało w porównaniu do całej historii Juve i szczerze mówiąc to ja tak bardzo do niego przywiązany nie jestem.
- Juventino15
- Juventino
Juventus Football Club SpA ogłosił, że podpisał z radą Turynu porozumienie w sprawie projektu przebudowy największego stadionu w mieście - Stadio Delle Alpi oraz terenów wokół obiektu. "To porozumienie jest kolejnym ważnym krokiem w naszej strategii. Stadion to kluczowy element w planie rozwoju Juventusu" powiedział dyrektor wykonawczy drużyny, Jean Claude Blanc. Stadion jest obecnie własnością władz miejskich Turynu.
Źródło : solojuve.com
Źródło : solojuve.com
Juventus Turyn !!
- AmericanPsycho
- Juventino
Nareszcie... Ile to zajmie?
Platon mawiał: Szlachetną rzeczą jest wybaczać, ale nigdy nie płać za spóźnioną pizzę.
- Soulfly_Fanatic
- Juventino
Tego nie wiedzą nawet najstarsi druidzi. Ile razy juz bylo o tej przebudowie a w sumie jeszcze nie zaczeli nawet... CHyba ze czegos nie wiemdelakha pisze:Nareszcie... Ile to zajmie?

Another Day Another Strike,Jumpdafuckup and Fight!
- Rafek
- Juventino
O przebudowie było sporo, ale cofnięto decyzję wraz z degradacją. Później liczono na EURO 2112, ale jak wiadomo się zawiedli. Teraz z pomocą miasta budowa pójdzie pełną parą.Soulfly_Fanatic pisze:Tego nie wiedzą nawet najstarsi druidzi. Ile razy juz bylo o tej przebudowie a w sumie jeszcze nie zaczeli nawet... Chyba że czegoś nie wiemdelakha pisze:Nareszcie... Ile to zajmie?
- dr.DeV
- Juventino
- Podziekował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Ja tez liczylem ze Euro 2112 bedzie we WloszechRafek pisze: O przebudowie było sporo, ale cofnięto decyzję wraz z degradacją. Później liczono na EURO 2112, ale jak wiadomo się zawiedli.

A co do stadionu czy to ten ktorego projekt widnieje w serwisie www.stadiony.net ?
http://stadiony.net/project.php?p=12

- CzarnyZkultury
- Juventino
chyba nie dozyjemy tych ME, a raczej napewnoDeViLl0o pisze:Ja tez liczylem ze Euro 2112 bedzie we WloszechRafek pisze: O przebudowie było sporo, ale cofnięto decyzję wraz z degradacją. Później liczono na EURO 2112, ale jak wiadomo się zawiedli.
tak wlasnie ma wygladac nasz stadionik w przyszlosci, taki na wzor angielski zrobiony. fajnie bo trybuny beda blisko murawy..A co do stadionu czy to ten ktorego projekt widnieje w serwisie
http://stadiony.net/project.php?p=12
- darkknight
- Juventino
Szkoda, ze bedzie taki maly. Moglby miec conajmniej 60.000. Mam nadzieje, ze nie bedzie juz tej biezni, ktora zawsze mnei denerwowala.
"Forza Juve, Grande Juve !!!"
- Conrad JUVE
- Juventino
Kliknij w ten link co kolega podal 4 posty wyzej i zobaczysz ze o zadnej biezni nie moze byc mowydarkknight pisze:Szkoda, ze bedzie taki maly. Moglby miec conajmniej 60.000. Mam nadzieje, ze nie bedzie juz tej biezni, ktora zawsze mnei denerwowala.
NA ZAWSZE JUVENTINO !!!
- fataem
- Juventino
Dobrze, że będzie taki, a nie większy. I tak na mecze Juve dużo ludzi nie przychodziło, więc nie widzę powodu, aby miał powstać większy obiekt. Jestem ciekaw o ile podrożeją wejściówki, bo jak patrzę na wnętrze stadionu, to jestem pewien, że podrożeją...darkknight pisze:Szkoda, ze bedzie taki maly. Moglby miec conajmniej 60.000. Mam nadzieje, ze nie bedzie juz tej biezni, ktora zawsze mnei denerwowala.
PS. Tak patrzę na tą stronkę stadiony.net i ciekawi mnie dlaczego w Białymstoku miał powstać Stadion im. Hakana Sukura, a także wygląd obiektów w Łomży i Częstochowie xD
W górę serca, niech zwycięża Lech
Niech zwycięża Lech
Niech zwycięża Lech
Niech zwycięża Lech
Niech zwycięża Lech