Mercato (2012-2014)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 lipca 2012, 15:24

Ouh_yeah pisze:Za Joveticia chcą 30 mln :think: Niemała to kasa.
Coś się przebąkuje, że Prade byłby w stanie zgodzić się na sprzedaż Jo-Jo za 22mln + Matri.
Nietrudno zgadnąć, co ja na to :wink:
@D@$ pisze:Co się zaczyna? Jak czasem fajnie piszesz, tak lubisz siać zamęt z byle jaką plotą, chyba że znalazłeś coś więcej niż było na solojuve...
Normalne info, Pazzini odejdzie, dziennikarz strzela, że może Juve będzie zainteresowane, zero konkretów (oprócz tego, że w Interze grać nie będzie).
A Ty jak zwykle wyciągasz kawałek wypowiedzi i się do tego kawałka odnosisz. Odpowiedź masz kawałek dalej. Zaczynają się plotki łączące z nami przecenianych przeciętniaków na najsłabiej obsadzoną pozycję, tyle. Nie pisałem tego na podstawie SJ (wystarczy spojrzeć na godziny), tylko z innych źródeł, które uważają, że dla Marotty to będzie okazja. Czy moja wypowiedź emanuje nadmierną złością, żalem, jakby transakcja była na ukończeniu? Chyba nie...
nynek pisze:Verratti postępuje bardzo rozsądnie. Widzi, że Marotta nie da za niego powyżej 8 mln, które proponował, więc łapie swoją szansę
Wiesz, nie można patrzeć na to tak prostolinijnie, tylko w kategoriach pieniędzy. Czy Afellay zrobił dobrze idąc do Barcy w młodym wieku i wiedząc, że praktycznie nie ma szans na pierwszy skład? Czy dobrze zrobił Sahin przenosząc się do Realu? Może dobrze, może nie.

Kasa ważna rzecz, jasne. Ale kasa to nie wszystko i jakkolwiek patetycznie by to nie zabrzmiało, przez tę kasę może sobie zepsuć początek kariery. Może, ale nie musi...

Obrazek
Tacchinardi.

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 09 lipca 2012, 15:30

Rozsądny wybór? Chłopak musi wiedzieć, że podejmuje duże ryzyko. Gra w zagranicznej lidze i do tego słabszej - Ligue 1. Póki co rozegrał jeden fantastyczny sezon w Pescarze w Serie B. W drużynie, w której dawano szanse bardzo wielu młodym zawodnikom. Nie wybił się wśród starszych graczy. Do tego w PSG płacą za niego dużą kwotę, dają mu dużą pensje (jak na ten wiek), więc wymagają. Nie będzie mu tak łatwo z aklimatyzacją i grą, jak...

... w Pescarze. Bo tam zostałby na jeszcze jeden rok (po czym prawdopodobne jest także, że klub spadnie), gdyby przeszedł do włoskiego zespołu (Juventus/Napoli). Spokojnie ograłby się w Serie A, bez większej presji - załatwiony transfer, drużyna skazana na pożarcie. A w następnym sezonie gra z 35 letnim Pirlo - ostania szansa, żeby coś się od niego nauczyć. Dodajmy do tego grę w najlepszym klubie we Włoszech z najbardziej obiecującym projektem - a on jest jego kibicem od dziecka.

Co jest rozsądniejsze?

PSG wykazało determinacje? Nie, paryżanie przygotowali ofertę, którą mógł przygotować klub z kieszenią bez dna. Jeden świetny sezon w cholernej, zakichanej Serie B i 12 mln. Ma się za właściciela szejka, to można takie kwoty wpisywać. Determinacją jest nadwyrężenie budżetu dla zawodnika, albo oddanie szukanie zawodników do wymiany. A my musieliśmy negocjować Troisiego albo namawiać Bouya do przejścia do Pescary. Nie można usprawiedliwiać PSG, za to peskarczycy wykazali się świetnym drygiem do handlu. Nam zabrakło trochę szczęścia, bo zimą już prawie zaklepaliśmy ten transfer, ale Marco miał jeszcze lepsze następny pół sezonu.

Chcecie, to akceptujcie politykę klubów takich jak PSG, City, czy Malaga. Mnie to osobiście obrzydza.

Edit:
@pumex

Walcott - 9 mln funtów
Bale - 7 mln funtów
Oxlade-Chambairlain - 12 mln funtów + ewentualne bonusy

Wniosek - Southampton to kopalnia talentów. Dobra, to tak przy okazji. Ale chciałem zaznaczyć, że Chamionship jest zdecydowanie lepszą ligą od Serie B.
Ostatnio zmieniony 09 lipca 2012, 15:48 przez Tacchinardi., łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 lipca 2012, 15:41

Panowie, chciałem jeszcze raz zauważyć, iż trochę przesadzamy mówiąc, że 12mln to straszne przepłacenie. Może to za dużo, bo grał tylko w SerieB, bla, bla, bla i tak dalej, ale patrząc wstecz, tyle po prostu się płaci za czysty talent. Podawałem już przykłady Pato, Cassano. Teraz podam kolejny: Bale. Odchodził z Southampton bez meczu w PL na koncie, kosztował 10mln funtów. Właśnie dlatego, że niby był za drogi, zrezygnował z niego Ferguson. Teraz pewnie żałuje
Jeśli chcesz pozyskać nieoszlifowany diament, musisz sowicie zapłacić, niestety taka jest rzeczywistość. Albo ryzykujesz i masz, albo nie
Tacchinardi. pisze:Walcott - 9 mln funtów
Bale - 7 mln funtów
Oxlade-Chambairlain - 12 mln funtów + ewentualne bonusy
To tylko potwierdza moją mało odkrywczą tezę, że za młode talenty się słono płaci. Dlatego że to talenty i dlatego że młode.
Tacchinardi. pisze:Ale chciałem zaznaczyć, że Chamionship jest zdecydowanie lepszą ligą od Serie B.
Między Championship a Premier League jest mniej więcej taka sama różnica jak między SerieB i SerieA
Ostatnio zmieniony 09 lipca 2012, 15:52 przez pumex, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
pavel88

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 09 lipca 2012, 15:44

jak się wydaje 5 mln $ na Richmonda Boakye Yiadom'a to nie ma co płakać, że PSG ma pieniędzy jak lodu. Wolałbym tę kwotę przeznaczyć na Verrattiego...

Virgil

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 lipca 2012, 16:16

Płaci się płaci, szkoda Verattiego nie pokazaliśmy samemu zawodnikowi że nam zależy na nim, gdyż nie zwększyliśmy wcale oferty mimo zainteresowania wielu klubów.

Z drugiej strony PSG to słabe środowisko dla takiego zawodnika do rozowju, ale to nie idioci i może go wypożyczą gdzieś, kto wie.

Dybala 4ever

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 lipca 2012, 16:49

Skoro to wybór Verrattiego. To jest już dla mnie skończonym zerem. Nie chcę go nigdy zobaczyć w Juve. Po co paplał te pompatyczne frazesy, że kocha Juve od dzieciaka. Paszoł won, obyś gówniarzu zmarnował sobie karierę ! Mogłeś przyjść do Juve i może być kimś wielkim, ale jak wolisz banknociki Arabusów to wolna droga. Jasne, że mógł poczekać rok na transfer do Juve. Pograłby w Pescarze rok w Serie A i zdobyłby sporo expa. Ale dobra wynocha i nie chcę więcej o tobie słyszeć! Możesz podać rękę Ibrze będziecie wspaniałymi przyjaciółmi.

Wojtek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 lipca 2012, 16:53

Ja na tego Verattiego się nie napalałem za bardzo, widać że chłopak bardziej ceni sobie pieniądze niż rozwój umiejętności. Przy Pirlo nauczyłby się bardzo wiele i to on zastąpiłby na naszego mistrza - Andreę. Cóż to jego wybór...

Kamex22

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 lipca 2012, 16:53

Sorry za pytanie, ale mam strasznie slaby dostep do neta ostatnio (wakacje) a ciekwi mnie czy juz wiadomo cos oficjalnie na temat warunkow przejscia Elii do Werderu? Woem, ze mowilo sie o 5,5M plus bonust ale to chyba bylo podane nieoficjalnie.

deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 lipca 2012, 16:56

Elo Vidal:) pisze:Skoro to wybór Verrattiego. To jest już dla mnie skończonym zerem. Nie chcę go nigdy zobaczyć w Juve. Po co paplał te pompatyczne frazesy, że kocha Juve od dzieciaka. Paszoł won, obyś ### zmarnował sobie karierę ! Mogłeś przyjść do Juve i może być kimś wielkim, ale jak wolisz banknociki Arabusów to wolna droga. Jasne, że mógł poczekać rok na transfer do Juve. Pograłby w Pescarze rok w Serie A i zdobyłby sporo expa. Ale dobra wynocha i nie chcę więcej o tobie słyszeć! Możesz podać rękę Ibrze będziecie wspaniałymi przyjaciółmi.
Już? Wykrzyczało się dziecko? Wymachało łapkami?

Czytam te płacze o Verrattim, czytam i coraz mocniej mi się wydaje, że w sumie dobrze się stało, że do nas nie trafił. Zagrałby dwa mecze słabiej, usiadłby na ławce i zaraz zaczęłyby się płacze, że "zmarnowane pieniądze" itp.

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
Virgil

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 lipca 2012, 16:59

Elo Vidal wyzluj to jego praca, zaoferowali mu fajny kontrakt i czy on kogoś zdradził ? A ilu to piłkarzy , którzy kibicowali w dzieciństwie innym drużynom gra nawet u ich wrogów i nikt ich od zdrajców nie wyzywa. Wedle Twojej logiki to jakbyśmy np. kupili Dzeko to kibice Milanu powinni go opluwać bo jak miał 12 lat był kibicem Milanu. Co za bzdury.

PSG wcale nie dało jakiś bajońskich sum jak już zostało tutaj przywołane za takie talenty można tyle płacić, z drugiej strony to Veratti może mieć pretensje że wcale nam na nim nie zależało skoro nie zwiększyliśmy oferty.

Wcale nie wiadomo czy on my kiedykolwiek złapał u nas pierwszy skład. Spokojnie to nie Messi czy jakaś gwiazda, gwiazdeczka Serie B, fajnie gra ale dla niektórych przeskok szczebel wyżej jest nie możliwy. Ale taka agresja z powodu jednego juniora ? Tym bardziej, że przy takiej kasie to i agent mu powiedział to co mu się opłacało.

Alfa i Omega

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 lipca 2012, 17:00

Elo Vidal:) pisze:Skoro to wybór Verrattiego. To jest już dla mnie skończonym zerem. Nie chcę go nigdy zobaczyć w Juve. Po co paplał te pompatyczne frazesy, że kocha Juve od dzieciaka. Paszoł won, obyś ### zmarnował sobie karierę ! Mogłeś przyjść do Juve i może być kimś wielkim, ale jak wolisz banknociki Arabusów to wolna droga. Jasne, że mógł poczekać rok na transfer do Juve. Pograłby w Pescarze rok w Serie A i zdobyłby sporo expa. Ale dobra wynocha i nie chcę więcej o tobie słyszeć! Możesz podać rękę Ibrze będziecie wspaniałymi przyjaciółmi.
Keep calm. Piłkarze to nie komiksowi herosi, Marco na pewno wszystkie "za" i "przeciw" rozważa na bieżąco i podejmie decyzję, która jemu, jemu wydaje się najlepsza i najbardziej perspektywiczna. Marco Verratti żyje normalnym życiem profesjonalnego piłkarza i stara się wybierać słusznie - prawdę mówiąc, zapominacie kto jest trenerem PSG - stary, dobry Ancelotti. Na bank to on naciska na transfer i na bank da mu pograć. I to niemało. Przecież on od zawsze lubił grać z registą. Ba, sam tę pozycję wymyślił. A z kim Verratti tam będzie konkurował? Z Thiago Mottą i przecinakami: Mautidim i Sissoko. Ja bym go na pożarcie nie skazywał, za grą we Francji przemawia bardzo dużo:
- słabsza liga
- Paryż > Turyn
- kasakasakasa
- więcej szans na grę niż u nas
- konkurenci do pierwszego składu
- aspiracje PSG
- lepsza szansa na rozwój. A jeśli nie lepsza, to porównywalna.

Robienie z niego podłego łajdaka jest... abstrakcyjne.

No dobrze, my tak się uganiamy za tym registą i uganiamy, bo wiadomo - mistrz Andrea dał nam baaaaaardzo dużo. Za rok-dwa pewnie trzeba będzie znaleźć jego następce. Tylko tu pytanie - czy to musi być taki głęboko cofnięty rozgrywający? Czy, kiedy szkielet drużyny już zapewne będzie trwały i solidny, nie będziemy w stanie przystosować się do innej taktyki, mając piłkarzy tak uniwersalnych jak chociażby Isla? Z takim trenerem jak Conte? Myślę, że damy radę i ewentualny uszczerbek po odejściu Pirlo (swoją drogą, od początku cieszyłem się straaaasznie, że do nas przyszedł - uwielbiałem go od zawsze, ale trochę cichaczem, bo w końcu Milanista :prochno: ), załatany futbolistą o innej charakterystyce nie będzie odczuwalny.
Ostatnio zmieniony 09 lipca 2012, 17:04 przez Alfa i Omega, łącznie zmieniany 3 razy.

Dybala 4ever

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 lipca 2012, 17:01

deszczowy pisze:
Już? Wykrzyczało się dziecko? Wymachało łapkami?

Czytam te płacze o Verrattim, czytam i coraz mocniej mi się wydaje, że w sumie dobrze się stało, że do nas nie trafił. Zagrałby dwa mecze słabiej, usiadłby na ławce i zaraz zaczęłyby się płacze, że "zmarnowane pieniądze" itp.

Dobrze mówił Łukasz lepiej wywalić tą kasę na niego niż Elie czy Martineza. Tutaj jest ryzyko, ale co z tego. Czasem trzeba zaryzykować, a nie wiecznie kalkulować czy się opłaci. Lepiej na małego Verrattiego niż 25-26 letniego Elię czy Martineza. Bo tutaj szkoda wywalonych pieniędzy, a w wypadku Verrattiego przynajmniej nie będzie czego żałować.

EDIT: Alfa i Omega Virgil: Miałbym to gdzieś jakbyśmy stracili go od tak po prostu. Ale jak ktoś deklaruje uczucia do klubu, a potem go olewa na kasę to mnie krew zalewa. Dziś nie ma czegoś takiego jak miłość do barw etc. Kolejnym razem jak usłyszę taką wypowiedź aż delikwent przyjdzie faktycznie do Juve i to pokaże na boisku. Verratti jest dla mnie mentalnym zerem. Stąd moja złość, a nie żeby tak o hejtować.

Ja nie mam żalu do Juve ws Verrattiego :!: Tylko chodzi o same jego słowa i tylko o to mi chodzi. Można by było wydać więcej kasy i podjąć ryzyko. Nie mam o to żalu do nikogo z Juve. Jakby też wydali też bym nie wyklinał nikogo z zarządu. Jakoś Krasić był zdeterminowany na transfer do Juve i dopiął swego. Można ? Można!

Mercato uważam za udane i propsy dla Marotty i świty. Kawał dobrej roboty. Tylko zachowanie Verrattiego mnie boli, ale trudno przeżyję i bez niego.
Ostatnio zmieniony 09 lipca 2012, 17:08 przez Dybala 4ever, łącznie zmieniany 2 razy.

pavel88

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 09 lipca 2012, 17:04

no właśnie wszystko rozchodzi się o to, że Juventus nie chciał "wywalić" tej kasy. A Ty uważasz, że w związku z tym Verratti jest zerem...

Mate.G

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 lipca 2012, 17:11

pavel88 pisze:no właśnie wszystko rozchodzi się o to, że Juventus nie chciał "wywalić" tej kasy. A Ty uważasz, że w związku z tym Verratti jest zerem...
Nie których tutaj nie rozumiem...
Pisze ci jak byk.
Elo Vidal:) pisze:Pograłby w Pescarze rok w Serie A i zdobyłby sporo expa.
Skoro tak bardzo kochał Juve mógł zostać w Pascarze (mówił, że chce).
A za rok przeszedłby do Juve.
Ale nie poleciał na kasę.

Też mi się nie podoba jego postawa. Po co tak słodził w tych wywiadach? A no.. żeby potem przejść do PSG... -BTW żałosny klub

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 lipca 2012, 17:21

Tacchinardi. pisze:Chcecie, to akceptujcie politykę klubów takich jak PSG, City, czy Malaga. Mnie to osobiście obrzydza.
Rozumiem, że Juventus składający Bologni, Chievo czy Udine oferty nie do odrzucenia i potrajający zarobki tych piłkarzy jest w porządku ?
Arsenal płacący po 10 mln funtów za 18 latków, którzy trzy razy dobrze kopnęli piłkę też jest w porządku? Liverpool wykładający 40 mln na Carrolla jest okej bo mają historię?
Ostatnio zmieniony 09 lipca 2012, 17:25 przez Ouh_yeah, łącznie zmieniany 2 razy.

Zablokowany