Mercato (Lato 2015)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 stycznia 2015, 22:32

Mnie ciągle zadziwia to na jakiej podstawie Morata jest oceniany jako nietrafiony transfer, skoro chłopak w Serie A gra głównie ogony a ma średnią 1 bramka na 91 minut gry... Nic nie wskazuje na to, że gdyby zamienić Moratę z Llorente czasem na boisku to młodszy Hiszpan miałby nie 4 a 8 bramek. Zresztą z tego co kojarzę to został przez kibiców już nawet raz uznany piłkarzem miesiąca. Ale to bajka, co ja tam wiem.

Pytanie "gdzie te czasy...?" ma prostą odpowiedź: skończyły się. Nie wiem czy kolega nie zauważył, ale 3 z 4 naszych topowych pomocników to piłkarze, na których nie wydaliśmy pieniędzy a jeden gdy przychodził to nie był jeszcze takim topem. Bramkarz nam został w schedzie po pięknych czasach o których mówisz. Warto by było już zauważyć, że od ładnych paru lat nie stać nas na transfery typu Buffon, Nedved, Thuram z dawnych lat. To co robi Marotta, zebranie w jednym składzie Teveza, Pogby, Vidala, Pirlo uzupełnianych przez graczy tak solidnych jak Asa czy Lichy to nie lada wyczyn. Zresztą Llorente też zeszły sezon miał b.dobry. Trzeba przejść BVB w LM to latem będzie można liczyć na kolejne poważne wzmocnienia. Zapomnijmy o szastaniu kasą zimą, to jeszcze przez rok czy dwa nie wróci na pewno. Trzeba liczyć na to, ze Allegri pokaże się w Europie lepiej niż Conte i zachęci to graczy do przychodzenia do nas. Niestety dziś walka o triumf w Serie A nie jest marzeniem topowych graczy.

AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Nieprzeczytany post 03 stycznia 2015, 22:34

sebatiaen pisze:To co się dzieję coraz bardziej mi przypomina OL.LYON.
Dominacja latami i potem przejedzenie materiałem, za dużo pozycji do zmiany, kilku młodych sprowadzonych i ...
Nie wiązałbym tych dwóch spraw, jednak Juventus to marka globalna z planami, sukcesami i wielką historią a Lyon żył tym co da chwila, nie mieli zbyt długiego planu i nie myśleli co będzie za 5 czy 10 lat a w Turynie o tym myślą i często uświadamiają to kibicom.
alessandro1977 pisze:Ja tylko się zastanawiam jak to jest, że Marotta jeszcze nie wrócił do Sampdorii bo wciąż stawia chyba Juventus na równi z Sampą i stąd tak kompromituje Juve...
Weź w końcu przestań płakać bo zachowujesz się często jak 7-letnia dziewczynka, a chyba nią nie jesteś?

Makiavel@
Tylko,ze Juventus to tą kasę szastał, ale bardzo rzadko. Owszem Nedved,Thuram,Buffon i Salas przyszli w jednym okienku, ale wtedy odeszli Zizou i Inzaghi. Zgadzam się co do tego,że Marotta robił dobrą robotę, czasem miał wtopy,ale jak każdy inny. Jedno jest pewne,że transfery za grosze są jego domeną, ale jak zaczyna wydawać większa kasę to już tak kolorowo nie jest, dlatego wolę jak kupuje te swoje okazję a nie Morate za 20 czy wcześniej Islę za 13 a Martineza za 12. Widać, gdzie Beppe czuje się najlepiej, więc niech szuka tych swoich okazji.Trochę się obawiam jak wpadnie mu w ręce więcej kasy i będzie to musiał wydać na 2-3 graczy a nie 10 ;/

MRN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 205 razy

Nieprzeczytany post 03 stycznia 2015, 22:56

Ja już nie będę pisał jak Ty się chłopie zachowujesz...próbujesz wszystkim narzucić swój tok rozumowania i udajesz, że o wszystkim wiesz...zasada jest taka - nie mam o czymś pojęcia to nie wypowiadam się ale u Ciebie jest zgoła odmiennie...nie wiem, nie mam pojęcia ale co tam, napiszę coś...i żadne argumenty do Ciebie nie trafiają...ja jestem konsekwentny przynajmniej - nigdy nie ukrywałem, że nie trawię ani Conte ( także z czasów jego gry w Juve ) ani Marotty, który każdego dnia utwierdza mnie w przekonaniu, że moja antypatia do niego jest w pełni uzasadniona...

Obrazek
stf

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 stycznia 2015, 23:05

Dwa razy w roku mamy jazdę na Marottę na forum ;)

Oczywiście, mnie też wkurza, że Beppe wyrzucił kasę w błoto przy transferach chociażby Martineza czy Elii, nie jest też raczej ekspertem jeśli chodzi o sprzedaż zawodników, i jak Giovinco odejdzie w lecie za darmo to będzie następny dowód na to.

Ale... w tym biznesie każdemu zdarzają się wpadki, weźmy choćby pierwszego z brzegu Pogbę, przypomnę, że z rąk wypuścił go nikt inny jak Alex Ferguson - i to za darmo.

AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 stycznia 2015, 23:11

alessandro1977 pisze:Ja już nie będę pisał jak Ty się chłopie zachowujesz...próbujesz wszystkim narzucić swój tok rozumowania i udajesz, że o wszystkim wiesz...zasada jest taka - nie mam o czymś pojęcia to nie wypowiadam się ale u Ciebie jest zgoła odmiennie...nie wiem, nie mam pojęcia ale co tam, napiszę coś...i żadne argumenty do Ciebie nie trafiają...ja jestem konsekwentny przynajmniej - nigdy nie ukrywałem, że nie trawię ani Conte ( także z czasów jego gry w Juve ) ani Marotty, który każdego dnia utwierdza mnie w przekonaniu, że moja antypatia do niego jest w pełni uzasadniona...
Dobra już się nie pogrążaj, masz swoje uprzedzenia i to wystarczy nikt nie musi o tym wiedzieć,ze nie trawiłeś Conte i "miałeś racje",że nie trawisz Marotty i "masz rację". Oczywiście 3 scudetta + rekordowa ilość punktów, oraz 1/4 Lm to żadne argumenty przemawiające za tymi dwoma panami,którzy wspólnie podnieśli Juve z marazmu i wyprowadzili na prostą w zderzeniu z tym,że ich nie trawisz. :ok:

Wracając do mercato to transfer Rolando na ostatniej prostej, 500k za wypożyczenie + 4-5mln za wykup, jeszcze do dogrania właśnie ten wykup i możliwości jego realizacji.

Co do Sneijdera to teraz przeglądałem i na wielu stronach owszem jest kwota 4,5mln tyle,że za 18 miesięcy gry, czyli ok 3 bańki za rok co byłoby kwotą jak najbardziej do zaakceptowania. Aczkolwiek jednak jeszcze daleko do jego przybycia.

Swoja drogą szkoda,ze puszczamy Gabiaddiniego za marne 13 baniek, wyjdzie po 6,5 czyli tyle ile Marotta za niego dał, chłopak się rozwinął i zero zysku, także jak go kupowali to widocznie przepłacili, albo teraz za nisko cenią. Poprzedni sezon 8 bramek i 4 asysty, teraz już 7 goli i asysta. Do tego idzie do Napoli,klubu,który delikatnie mówiąc nie przepada za Juve, na dodatek oni bardzo potrzebują właśnie kogoś na bok ataku i dostają takiego kogoś za niewielkie pieniądze. Sprzedaże to jednak Marottcie wychodzą mocno średnio. Gabbiadini 13 baniek, a Udinesse wciska Pereyrę za ok 15, Hellas sprzedaje Iturbe za blisko 30.
Swoja drogą jak źle finansowo musi być w Genui,ze oddają bez zysku swojego kluczowego gracza w środku sezonu.

MRN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 205 razy

Nieprzeczytany post 03 stycznia 2015, 23:21

Nie uprzedzenia - kibicować Juve zacząłem jeszcze zanim Conte trafił do Juve... :wink:
Co do Marotty - masz rację...

Myślimy innymi kategoriami bo ja jeszcze jestem z czasów kiedy Juve znaczyło wiele w Europie i scudetto nie robi na mnie takiego wrażenia podobnie jak sugestie w stylu, że gdyby nie oni dwaj to nadal bylibyśmy na 7 miejscu...nie oni dwaj to dwaj inni, być może lepsi... :wink:

Obrazek
AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 stycznia 2015, 23:28

alessandro1977 pisze:Nie uprzedzenia - kibicować Juve zacząłem jeszcze zanim Conte trafił do Juve... :wink:
Co do Marotty - masz rację...

Myślimy innymi kategoriami bo ja jeszcze jestem z czasów kiedy Juve znaczyło wiele w Europie i scudetto nie robi na mnie takiego wrażenia podobnie jak sugestie w stylu, że gdyby nie oni dwaj to nadal bylibyśmy na 7 miejscu...nie oni dwaj to dwaj inni, być może lepsi... :wink:
A być może gorsi kto wie :wink:

Prawda jest taka,ze teraz dążymy do stabilności finansowej na wzór klubów niemieckich, dlatego wielkiej kasy na transfery prawdopodobnie nie będzie i wg mnie to wcale tragedii nie ma, bo co jak co ale okazje Marotta umie wynajdywać :)

PlanetJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 stycznia 2015, 23:30

AdiJuve pisze: Swoja drogą jak źle finansowo musi być w Genui,ze oddają bez zysku swojego kluczowego gracza w środku sezonu.
Bańkę zarobią, a poza tym kupili już Joaquina Correa za około 8 mln i lada moment ma przejść Muriel ale to pewnie na pokaz żeby biede ukryć :wink:

Rolando i Snajder w styczniu szału nie robią ale co tu się spodziewać po styczniu. Bardziej bym się cieszył żeby w tym miesiącu odeszli ci którzy nie grają, a nadal ciągną kasę.. Wiadomo o kim mowa.

BlackJacky

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 03 stycznia 2015, 23:42

Cześć witam.
Przyszedlem przed chwila do domu, odpalam necik i... krew mnie zalała. Podolski w Interze, Gabba w Napoli, Shaqiri za chwile w Liverpoolu, a nasi skupiaja sie na Sneijderze tudziez na Diamantim oraz telefonicznie kołują obronce z Porto, zapewne wyklocajac sie o 50ojro... :doh:
Winner pisze:Abstrahując od naszego budżetu to chyba niektórzy nie wiedza jak się prowadzi negocjacje. Jak chcesz coś kupić to zawsze zaczynasz z ofertą niższą od "zakładanej" aby było miejsce na ustępstwa,
Pelna zgoda, natomiast w przypadku, jak potrzebujesz czegos/kogos na JUZ, dodatkowo jest to jak by nie bylo okazja, to jesli taki Bayern oczekuje 3mln. za wypo+15mln. za wykup definitywny, to po prostu (jesli naprawde masz) dajesz ten hajs i ucinasz telenowele transferowa. Chyba, ze my faktycznie mamy 500tys. euro na zimowe mercato i Marotta sie gimnastykuje, zeby Portugalce nam zrobily lache i wypozyczyli niegrajacego Rolando.
gucio_juve pisze:Tak na dobrą sprawę, on może nam pomóc tylko w wygraniu ligi, którą przy wzmocnieniu defensywy, mamy praktycznie na wyciągnięcie ręki.
Nie pierwsza taka opinia widze, wiec zebyscie sie, co poniektorzy nie zdziwili, jak nas Rzymianie przeskocza.
jakku1 pisze:Zwroccie uwage, na jeszcze jedna rzecz. Jesli teraz wezmiemy Shaqiriego to latem sprowadzenie z powrotem Berardiego bedzie bezcelowe. Albo jeden albo drugi. Nie da sie ich pomiescic razem na boisku poniewaz to sa gracze o bardzo zblizonej charakterystyce.
Tutaj bym sie klocil, bo jeden, jak i drugi moze zagrac na prawym lub lewym skrzydle ataku (tak, marzy mi sie 4-3-3 - wtedy nawet Morata na srodku ataku jakąś patelnię wcisnie), dodatkowo Berardi moze zagrac na "9", a Shaq na "10".
jakku1 pisze: Moze okaze sie, ze pojawi sie mozliwosc zakupienia np. Falcao latem (pierwszy lepszy przykład), za wzglednie znosna dla nas kwote (powiedzmy 25m euro)
Zapewniam Cie, iz takiej okazji nie bedzie, bo:
- konkretny Falcao nie zredukuje swojej pensji o 300%
- Marotta nie wyda wiecej niz 20mln. na jednego grajka
- sa kluby, ktore maja lepszych skautow, lepsza renome, lepsza aktualna pozycje w swiecie futbolu, mogace dac wieksza tygodniowke, niz my i jak tylko zwietrza kogos falcaopodobnego, to wkraczaja do akcji i do widzenia Juve
Winner pisze:osobiście uważam że bardziej trzeba nam bocznych obrońców niż ofensywnego pomocnika.
I wlasnie dlatego za niedlugo dolaczy do nas... srodkowy obronca :prochno:
stf pisze:Sneijder ma 30 lat, a nie 31 jak niektorzy tutaj pisza. Czyli tyle samo co Robben. Dlaczego ten hejt? Dziekuje.
Niektorym chodzilo zapewne o "rocznikowo", a nie co do dnia i godziny.
Makiavel pisze:Mnie ciągle zadziwia to na jakiej podstawie Morata jest oceniany jako nietrafiony transfer, skoro chłopak w Serie A gra głównie ogony a ma średnią 1 bramka na 91 minut gry... Nic nie wskazuje na to, że gdyby zamienić Moratę z Llorente czasem na boisku to młodszy Hiszpan miałby nie 4 a 8 bramek. Zresztą z tego co kojarzę to został przez kibiców już nawet raz uznany piłkarzem miesiąca. Ale to bajka, co ja tam wiem.
A widziales z kim on ma te bramki strzelone? Zreszta granie tych ogonow, bycie jokerem jeszcze mu jakos wychodzi, ale jego obecnosc w podstawie = Llorente 2.0
Przypominam: zwanzig millionen ojro.
50% ludzi na forum pisze:rekordowa ilość punktów w poprzednim sezonie
Skonczcie juz z ta zdarta plyta, bo zadnych korzysci, oprocz wpisania do ksiegi rekordow Guinessa nam to nie dalo.

Wybierz, komu chcesz pomóc: https://www.siepomaga.pl

"Lepszy [Arturo Vidal] prosto z baru Semafor niż ta cała reszta"
bendzamin

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 stycznia 2015, 23:48

AdiJuve pisze:Swoja drogą szkoda,ze puszczamy Gabiaddiniego za marne 13 baniek, wyjdzie po 6,5 czyli tyle ile Marotta za niego dał, chłopak się rozwinął i zero zysku, także jak go kupowali to widocznie przepłacili, albo teraz za nisko cenią.
Połówkę Gabbiadiniego kupiliśmy za 3,5 miliona euro w gotówce i połówkę karty podpisanego kilka dni wcześniej Jamesa Troisiego. Można to przedstawić tak, że zarobiliśmy 3 miliony euro na gościu, który nawet na jeden dzień nie postawił stopy w Vinovo, a to chyba nie wygląda tak źle. Jeśli dobrze pamiętam, to Marotta na dealach z Zazą też dzięki takiemu kombinowaniu trochę grosza z niczego wytrzepał.

Swoją drogą, nie wiem czy warto płakać po Gabbiadinim. Wiadomo, definitywnie okaże się to przynajmniej za parę miesięcy, ale jego gra wydaje się dość jednowymiarowa. Do tego parę dni temu widziałem wypowiedź Gianniego Di Marzio, który twierdzi, że Gabbiadini nie pasuje na skrzydło do systemu stosowanego przez Beniteza, a jeśli ma rywalizować z Higuainem to wiadomo, jak się to skończy.

Na odpowiedzi na posty z Sampdorią czy Olympique Lyon w treści szkoda klawiatury :doh:

Obrazek
zoff

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 03 stycznia 2015, 23:54

bendzamin pisze:Do tego parę dni temu widziałem wypowiedź Gianniego Di Marzio, który twierdzi, że Gabbiadini nie pasuje na skrzydło do systemu stosowanego przez Beniteza, a jeśli ma rywalizować z Higuainem to wiadomo, jak się to skończy.
Być może szykowany jest jako podwieszenie pod Igłę.

Po Manolo nie płaczę. Skoro gość ma 23 lata i takie a nie inne osiągnięcia. Zresztą statystyki nie powalają. Jak osiągnie pułap Quagliarelli to się nie zdziwię. Potrzebujemy czegoś więcej.

Obrazek
Virgil

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 stycznia 2015, 02:26

Ja nie rozumiem tej żałoby związanej z Shaqirim.

Na forum została wykreowana jakaś moda na tego zawodnika, uważa się go za topa który nagle zbawi Juventus bo nareszcie topa kupimy i to w promocji. A prawda jest taka że Szwajcar żadnym topem nie jest, na MŚ coś tam fajnie pograł ale w Bayernie albo nie gra albo jak gra to jakoś nie porywa grą.
Do tego nijak pasuje do naszej taktyki bo jak coś to gość ma papiery na skrzydłowego a nie trequartistę. Nie wiem po co on miałby być nam potrzebny. Dobrze że Marotta tym razem nie wyrzuca pieniędzy na kogoś kto nam nie jest potrzebny.

Zdecydowanie wolę Holendra jak warunki będą przyzwoite bo w odróżnieniu od Szwajcara to jest gość który pasuje do naszej taktyki idealnie.

jakku1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 stycznia 2015, 10:57

Nasza pierwsza oferta za Sneijdera to 2m euro :prochno:.

Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 ;)
Cabrini_idol

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 stycznia 2015, 11:00

jakku1 pisze:Nasza pierwsza oferta za Sneijdera to 2m euro :prochno:.
Boże.... jak kocham ten klub tak dzisiaj jest mi wstyd. Ja rozumiem, że WS nie jest wart 8 mln ale też nie róbmy z siebie pajacy. Zaoferować 5 mln, pojechać po gościa podpisać kontrakt na 3,5 mln euro rocznie i zamknąc temat.

Obrazek
19

Juventino
Juventino
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy

Nieprzeczytany post 04 stycznia 2015, 11:07

To co że dajemy 2mln. Jak można twierdzić że taka oferta to wstyd, jak można myśleć w takich kategoriach. To co uważacie że zakup Teveza za takie małe pieniądze za jakie przyszedł też był wstydliwy? Łatwo wydawać nie swoje pieniądze

Zablokowany