Polityka
- Karowiew
 - Juventino

Tutaj więcej o suflerce, która steruje "Bulem Nadzieji" :lol: :blackadder pisze: Znów, nie bronię Dudy, bo to odrobinę mniejsze zło. Ale Bronek potrzebuje pomocy do rozmowy ze zwykłymi ludźmi.
Debata debatą, nie będę wybierał prezydenta na podstawie jakiegoś show, gdzie pytania są wcześniej znane.
"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
						- Azrael
 - Juventino

Bycie wybitnym artystą, sportowcem tudzież profesorem nie oznacza jednocześnie, że - delikatnie ujmując - jest się nieomylnym, zwłaszcza w kwestiach polityki. Ludzie, których wymieniłeś wspaniale znają życie na tzw. salonach, mieszkają w pięknych willach, spotykają się w centrach wielkich miast, na wykładach, bankietach, w blasku fleszy i w zaciszu wykwintnych restauracji. Oni oglądają świat przez ten wlasnie pryzmat, dawno juz stracili kontakt z tzw. "szarym człowiekiem". Często myli im się kolorowa rzeczywistość rodem z seriali, w których grają (idealnym przykładem jest tu pan Karolak) z realnym światem.Makiavel pisze:@Azrael Wajda, Gajos, Penderecki, Olbrychski, Stańko, Szewińska, Gortat, Lang, Blikle, Englert, Holland, Szymborska, Preisner, Szaflarska i wielu, wielu innych z tej listy dorobiło się w ostatnie 10 lat? To establishment trzymający się na powierzchni dzięki rządom PO? Chyba sam nie wierzysz w to co piszesz.
Pan Karolak jest zresztą wyjątkowo bolesnym przykładem ludzi, którzy zostali wplątani w politykę, a którzy nie rozumieją mechanizmów jej działania. Zabawne były "gorzkie żale", ktore wylewał w programie redaktora Lisa o tym jak ciezko jest w Polsce być artystą, bo panuje dyktat kościelnej hierarchii i np. blokuje sie wystawianie sztuk takich jak "Golgota Picnic". Zapomniał tylko o tym, że kraj w którym miały miejsce te wydarzenia od 10 lat rządzony jest przez partię, którą tak gorliwie popiera...
W ogole mam wrażenie, że ludzie popierający PO i Komorowskiego cierpią na jakąś dziwaczną schizofrenię. To smutne.
Pozdrawiam!
						- Vimes
 - Juventino

Źle mnie zrozumiałeś, mi nie chodzi o to, że Duda jest mniejszym złem, tylko o rozbicie monopolu władzy. Dzisiaj mamy do czynienia z sytuacją, że Platforma kontroluje nie tylko Sejm i Senat oraz urząd Prezydenta, Telewizję Publiczną, ale także jest chroniona przez większość prywatnych mediów. Materiał na taśmach ujawnionych przez "Wprost" i "Do Rzeczy" wystarczyłby do upadku niejednego rządu. Jednak symbioza w jakiej żyją Platforma i mainstreamowe media doprowadził do tego, że wszystko zostało zamiecione pod dywan i zbyte stwierdzeniem, że "taśmy z nielegalnych podsłuchów, więc nie będziemy o nich mówić". Media nie bez przyczyny są nazywane "czwartą władzą", bo to dziennikarze w imieniu społeczeństwa mają kontrolować polityków i patrzeć im na ręce, a fakty są takie, że dziennikarze występują w charakterze bodyguardów Platformy.Cabrini_idol pisze:Jedni twierdzą aby wybrać mniejsze zło Dudę (PiS) na czele z Vimesem
Ten monopol należy rozbić. Nawet jeżeli PiS przejmie władzę to większość prywatnych mediów nadal będzie sprzyjać establishmentowi i będzie czekać na najdrobniejsze potknięcie i najmniejszą aferę PiS-u. PiSiory doskonale o tym wiedzą, więc jest nadzieja, że to będzie hamowało ich zapędy. Zapanuje większa równowaga sił, co moim zdaniem będzie lepsze dla Polski. Jedni i drudzy nie będą mogli schować swoich afer, tak jak jest to w stanie obecnie robić Platforma.
					Ostatnio zmieniony 22 maja 2015, 16:34 przez Vimes, łącznie zmieniany 1 raz.

- Kucharius1
 - Juventino

Mam dokładnie takie samo zdanie ! Piona.Cabrini_idol pisze:Jedni twierdzą aby wybrać mniejsze zło Dudę (PiS) na czele z Vimesem, drudzy, żeby wybrać Komorowskiego (PO) ze względu na stabilizację i brak perspektyw zmian po objęciu władzy przez PiS (Makiavel).
Serio, tacy naiwni jesteście ? Te 2 partie przeszło dekadę już rządzą i decydują o naszych losach.. Po prostu nie jestem w stanie pojąć jak te partie nadal żyją, osiągają takie rezultaty w kolejnych wyborach. Polska to jednak trochę ciemnogród. W innych państwach, bardziej rozwiniętych nie ma miejsca na pomyłki w polityce na taką skalę jak w Polsce, ludzie tam nie dają kolejnych szans tak jak u nas. To boli, bo nie widzę alternatywy na dzień dzisiejszy. Ja świadomie glosowałem na PO prawie 10 lat temu, teraz w życiu nie oddałbym na nich głosu podobnie jak na PIS. Wytłumaczy mi ktoś dlaczego ludzie w Polsce nadal na nich glosują? Gdzie tu logika, chęć zmiany?
Kłócicie się, strzelacie ripostami, faktami oczerniając Po czy Pis naprzemiennie, bo u jednych jak i u drugich nie brakuje brudów. To są dokładnie takie same mafie. Was już chyba też ten system zjadł, przykro mi.
gregor Moja lista zarzutów jest dłuższa taka małą kompresja tego :
http://www.mpolska24.pl/post/6734/7-grz ... ownych-pis
i bardziej ekonomicznie
http://www.mpolska24.pl/post/6506/prawd ... iedliwosci
Napiszę jeszcze raz - każda z partii PSL, SLD, PIS, PO to aferzyści śmierdzący układami. Pisanie że jest się w stanie poprzeć każdego, byle nie wygrał Bronek, jest niedorzeczne, bo świadczy to tylko o tym że naprawdę wierzysz że to jakiś wybór.
- gregor_g4
 - Juventino

Czyli uważasz, że najlepiej nie głosować? Tak?Cabrini_idol pisze: Kłócicie się, strzelacie ripostami, faktami oczerniając Po czy Pis naprzemiennie, bo u jednych jak i u drugich nie brakuje brudów. To są dokładnie takie same mafie. Was już chyba też ten system zjadł, przykro mi.
Pozwól, że każdy sam podejmie wybór - zresztą do tego namawiał każdy z antysystemowych kandydatów.
Kucharius1 pisze:PO rządziło 8 lat, PiS 2 - jest różnica. To PO mając prezydenta + rząd większościowy czuło się bezkarnie. Świadczy o tym ostatnie wotum nieufności. Świadczy o tym ta kampania - gdyby 1 tura zakończyła się tak jak sondaże czyli 44% PBK 30% AD to Komorowski żadnej obietnicy by nie złożył bo byłby pewny zwycięstwa w2 turze.Cabrini_idol pisze:Serio, tacy naiwni jesteście ? Te 2 partie przeszło dekadę już rządzą i decydują o naszych losach.. Po prostu nie jestem w stanie pojąć jak te partie nadal żyją, osiągają takie rezultaty w kolejnych wyborach. Polska to jednak trochę ciemnogród. W innych państwach, bardziej rozwiniętych nie ma miejsca na pomyłki w polityce na taką skalę jak w Polsce, ludzie tam nie dają kolejnych szans tak jak u nas. To boli, bo nie widzę alternatywy na dzień dzisiejszy. Ja świadomie glosowałem na PO prawie 10 lat temu, teraz w życiu nie oddałbym na nich głosu podobnie jak na PIS. Wytłumaczy mi ktoś dlaczego ludzie w Polsce nadal na nich glosują? Gdzie tu logika, chęć zmiany?
Na jesień wybory do parlmentu i tam mam nadzieje obie partie zostaną rozliczone. Póki co ja uważam że obecnego prezydenta trzeba odsunąć od władzy.
skoro żadnego wyboru nie ma, to dlaczego nie zagłosujesz na kandydata PIS? Przecież to to samo.Kucharius1 pisze:Jedni twierdzą aby wybrać Napiszę jeszcze raz - każda z partii PSL, SLD, PIS, PO to aferzyści śmierdzący układami. Pisanie że jest się w stanie poprzeć każdego, byle nie wygrał Bronek, jest niedorzeczne, bo świadczy to tylko o tym że naprawdę wierzysz że to jakiś wybór.
Poza tym wcześniej pisałeś by uszanować Twoją decyzję, a teraz sam nie szanujesz decyzji innych.
- Kucharius1
 - Juventino

Szanuje wybór, ale umotywowanie tego wyboru jest dla mnie wątpliwe. 
Miałem kandydata w pierwszej turze, w tej nie mam więc nie głosuje.
Pokój.

Miałem kandydata w pierwszej turze, w tej nie mam więc nie głosuje.
Pokój.
- wagner
 - Juventino

Ale zdajesz sobie sprawę , że to tak na prawdę błędne koło? Jeśli A.Duda wygra wybory prezydenckie to nie wierzę, że naglę ludzie zaczną głosować na PO w wyborach do sejmu i senatu. Więc najprawdopodobniej znowu władza będzie w rękach jednej partii. Jeszcze raz powtórzę. Polska polityka potrzebuje trzeciej partii, żeby to się zmieniło. Tylko nie wymieniajcie Kukiza. Proszę.Vimes pisze:Ten monopol należy rozbić.
- Alex96
 - Juventino

Od czegos trzeba zaczac. Jak ma sie cos zmienic a na chwile obecna wybór jest kiepski to jednak warto to zaczac. PO bedzie miala nad głową widmo Veta i bardzo dobrze. A moze jesienia PiS bedzie zmuszony do koalicji z JKM czy Kukizem.. A to juz spora zmiana..wagner pisze:Ale zdajesz sobie sprawę , że to tak na prawdę błędne koło? Jeśli A.Duda wygra wybory prezydenckie to nie wierzę, że naglę ludzie zaczną głosować na PO w wyborach do sejmu i senatu. Więc najprawdopodobniej znowu władza będzie w rękach jednej partii. Jeszcze raz powtórzę. Polska polityka potrzebuje trzeciej partii, żeby to się zmieniło. Tylko nie wymieniajcie Kukiza. Proszę.Vimes pisze:Ten monopol należy rozbić.
- Vimes
 - Juventino

Ostatni sondaż poparcia dla partii politycznych pokazuje, że Platforma nadal zajmuje pierwsze miejsce przed PiS-em: "Najnowszy sondaż poparcia dla partii: Ludowcy poza Sejmem". Przewaga wynosi 7 punktów procentowych, czyli dużo. Zatem to w wyborach prezydenckich trzeba wmontować w ten system bezpiecznik w postaci prezydenta z opozycji, bo wciąż bardziej prawdopodobny jest scenariusz, że to Platforma wygra wybory do parlamentu. Popierając teraz Komorowskiego opowiadasz się za utrzymaniem monopolu władzy przez Platformę, a w konsekwencji bezkarnością i zamiataniem kolejnych afer pod dywan tak jak robiono to do tej pory. Jeżeli Duda wygra w systemie zapanuje większa równowaga. Zresztą jeżeli tak się stanie, to w wyborach parlamentarnych nie zamierzam głosować na PiS. Swojego kandydata wybiorę zapewne z grona ugrupowań, których obecnie nie ma w parlamencie.wagner pisze:Ale zdajesz sobie sprawę , że to tak na prawdę błędne koło? Jeśli A.Duda wygra wybory prezydenckie to nie wierzę, że naglę ludzie zaczną głosować na PO w wyborach do sejmu i senatu. Więc najprawdopodobniej znowu władza będzie w rękach jednej partii. Jeszcze raz powtórzę. Polska polityka potrzebuje trzeciej partii, żeby to się zmieniło. Tylko nie wymieniajcie Kukiza. Proszę.Vimes pisze:Ten monopol należy rozbić.
Obecnie nawet władza sądownicza sprzyja Platformie. PiS złożył w trybie wyborczym oskarżenie o ewidentne kłamstwo ludzi Platformy, a sąd powiedział, że po 16-tej to mu już nie pracujemy: "Wniosek w trybie wyborczym przeciwko Grupińskiemu i Szejnfeldowi zostanie rozpatrzony dopiero po wyborach". Powtarzam jeszcze raz, ten monopol władzy trzeba rozbić przy pierwszej okazji.
Nawet Czarzasty zauważył jak zakłamaną stacją jest tvn: https://twitter.com/wlodekczarzasty/sta ... 6705305600
- Vimes
 - Juventino

Najlepszy spot tej kampanii, bez słów, bez kosztów i z bardzo mocnym przekazem: https://www.youtube.com/watch?v=89_18igX38w.
Dodam jeszcze, że pan Komorowski dochował się już wnuków, więc w niedzielę weźcie to pod uwagę i oddajcie im dziadka zamiast skazywać go na kolejny 5-letni pobyt w Pałacu Prezydenckim. Niech się nim nacieszą. Taka powinna być polityka prorodzinna
.

Dodam jeszcze, że pan Komorowski dochował się już wnuków, więc w niedzielę weźcie to pod uwagę i oddajcie im dziadka zamiast skazywać go na kolejny 5-letni pobyt w Pałacu Prezydenckim. Niech się nim nacieszą. Taka powinna być polityka prorodzinna
- Karowiew
 - Juventino

Polityka historyczna. Fragment filmu o bohaterach spod Tobruku - Samodzielnej Brygadzie Strzelców Karpackich:
Komuniści oczywiście odebrali generałowi Kopańskiemu obywatelstwo polskie, motywując swoją decyzję: "przyjęciem bez zgody właściwych władz polskich, urzędu publicznego w państwie obcym, a to podejmując się funkcji współorganizowania Polskiego Korpusu Przysposobienia i Rozmieszczenia, będącego formacją paramilitarną stanowiącą część armii brytyjskiej".

Tutaj więcej: http://historia.wp.pl/title,Polscy-boha ... aid=114ea0Rekord pozostawania na wyłomie osiągnięty przez Australijczyków wynosi 4 tygodnie, a Polacy wytrzymać mogliby o tydzień dłużej - twierdził gen. Stanisław Kopański. Brygada Karpacka broniła tego najgorszego odcinka frontu przez 10 tygodni
Komuniści oczywiście odebrali generałowi Kopańskiemu obywatelstwo polskie, motywując swoją decyzję: "przyjęciem bez zgody właściwych władz polskich, urzędu publicznego w państwie obcym, a to podejmując się funkcji współorganizowania Polskiego Korpusu Przysposobienia i Rozmieszczenia, będącego formacją paramilitarną stanowiącą część armii brytyjskiej".
"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
						- pan Zambrotta
 - Juventino

Od znajomego prowadzącego wrocławski bar - budyń na razie stoi po 5,40 zł, amatorzy bigosu płacą 4,60 zł. To dość zaskakujący wybór, bo do restauracji w moim okręgu chodzą głównie "młodzi, wykształceni, z dużych miast".
Ja głosuję wieczorem, wybieram budyń.

Ja głosuję wieczorem, wybieram budyń.