Mercato (Lato 2015)
- Robaku
- Juventino
oni zaproponowali jeszcze Napoli, Atalancie, wiec szukają łosią.sebatiaen pisze:QPR zaproponowało nam Taarabta, żeby się nie skończyło tak że kosztem Szaqiriego czy Sneijera weźmiemy na darmowe wypożyczenie Taarabta;)
A my sondujemy mozliwosc pozyskania Versaljko - via Agresti.
- sebatiaen
- Juventino
- Crunny
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Shaqiri to taki zdecydowanie lepszy, lepiej trzymający się na nogach Giovinco. Ale to też nie ta półka co A.Sanchez. Szwajcar mimo, że jest 4 lata młodszy, ma już większe doświadczenie niż nasz wychowanek. Shaqiri błyszczał w Basel w LM i w reprezentacji na wielkiej imprezie. Grał nie w Parmie, ale w Bayernie i to nawet z powodzeniem w pierwszych 2 sezonach, bo był dobrym rezerwowym. Dlaczego zatem Bayern go sprzedaje? Z tego co zaobserwowałem w paru meczach z jego udziałem i usłyszałem od znajomych fanów ligi niemieckiej, Shaqiri ma duże problemy z decyzjami w kluczowych momentach akcji (chyba taki nasz Pereyra). Często uczestniczy w super zapowiadających się akcjach i wszystko idzie mu w nich idealnie, ale jego ostatnie podanie jest za słabe albo za mocne, strzela zamiast podawać do lepiej ustawionych partnerów.
Ale ogólnie wielkie TAK. Pasuje do 4-3-1-2, jak i 4-2-3-1 oraz 4-3-3. A to pół sezonu gry tylko we Włoszech też pomogłoby mu się zaaklimatyzować. W końcu nie przyjdzie tu jako boski Diego, który od razu pomoże nam wygrać LM, ale jako 23-letni gracz, który będzie miał całe pół sezonu na zbudowanie sobie pozycji w zespole.
Ale ogólnie wielkie TAK. Pasuje do 4-3-1-2, jak i 4-2-3-1 oraz 4-3-3. A to pół sezonu gry tylko we Włoszech też pomogłoby mu się zaaklimatyzować. W końcu nie przyjdzie tu jako boski Diego, który od razu pomoże nam wygrać LM, ale jako 23-letni gracz, który będzie miał całe pół sezonu na zbudowanie sobie pozycji w zespole.
- Vincitore
- Juventino
Bayern szykuje miejsce w kadrze dla De Bruyne z tego co idzie wyczytać na forum Monachijczyków.
Shaqiri bardzo okej, ale widziałbym go bardziej w 4-3-3 na skrzydle, niż jako trequartista, jeżeli prawdą jest to co się pisze, czyli 2 mln za loan i 13 w lecie, to bardzo dobra cena.
Shaqiri bardzo okej, ale widziałbym go bardziej w 4-3-3 na skrzydle, niż jako trequartista, jeżeli prawdą jest to co się pisze, czyli 2 mln za loan i 13 w lecie, to bardzo dobra cena.
- Robaku
- Juventino
Chyba dla Busquetsa, ale to nie nasz problem co tam Pep robi.Widac, że nasi nie chca odpaść w 1/8 LM, a przy dobrym losowaniu chcą przejść dalej.Vincitore pisze:Bayern szykuje miejsce w kadrze dla De Bruyne z tego co idzie wyczytać na forum Monachijczyków.
.
- Robaku
- Juventino
Nie odnoszę się bezposrednio do Szwajcara, ale do innych ruchów jak Montoya (on chyba może) , Rolando ( on może na pewno). A Xerdan powiedzmy, że odciązy Teveza w Serie A.alessandro1977 pisze:Szarik może grać w LM ?
- MRN
- Juventino
- Podziekował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 205 razy
Czyli moje przypuszczeni potwierdziły się bo przecież Szwajcar grał już w tej edycji LM w barwach Bayernu, podobnie jak Snejder w Galacie...szkoda, że nie będzie mógł pomóc w LM ale dobre i to bo sezon długi...

- zahor
- Juventino
Teraz to już żeś pofrunął. Gdzie Shaqiri, a gdzie Cerci? Włocha do lata tego roku znać mogli właściwie wyłącznie ci, którzy oglądali ligę włoską, w której to facet pałętał się po zespołach spoza ścisłej czołówki. W kadrze nie zdążył nawet jeszcze strzelić gola, w europejskich pucharach weteranem również nie jest. Szwajcar zdążył już poprowadzić Bazyleę do fazy pucharowej Ligi Mistrzów, eliminując Manchster United, zagrać ponad 80 meczów w jednym z najlepszych zespołów świata i stać się gwiazdą swojej reprezentacji, a do tego zagościć w wielu zestawieniach najbardziej perspektywicznych piłkarzy młodego pokolenia. Poważnie uważasz że rozpoznawalność Cerciego jest choćby zbliżona?AdiJuve pisze:No-name to już wyjaśniłem,ze chodziło mi szersze grono kibiców, dla wielu tutaj znajomość Shaqiriego nie jest niczym nadzwyczajny, ale dla innych to gracz zagadka, jak np. Cerci, którego tutaj wszyscy znają a kibice mniej obeznani pewnie nawet nie kojarzą.
Co rozumiesz przez "przepłacenie"? Podam Ci taki przykład - załóżmy że Juventus interesuje się dwoma piłkarzami, obaj są na podobnym poziomie, w podobnym wieku itp. Można w uproszczeniu przyjąć, że dla Juventusu obaj mają podobną wartość. Przyjmijmy że ich cena rynkowa to w normalnych warunkach 30 milionów. Rzecz w tym, że piłkarz X przedłużył niedawno kontrakt, a umowa gracza Y jest ważna jeszcze tylko pół roku. Klub, w którym gra X jest w stanie pójść nam na rękę i sprzedać swojego gracza za jedyne 25 mln, czyli w promocyjnej cenie. Natomiast mimo wygasającego kontraktu, za Y właściciel jego karty żąda 20 baniek. Co byś w takiej sytuacji zrobił? Kupił okazyjnie X czy przepłacił za Y? Bo ja odnoszę wrażenie że wielu tutaj wolałoby dołożyć pięć milionów więcej byle tylko się nie nazywało, że "przepłacili".AdiJuve pisze:Cenię tego gracza, ale patrząc na to ile gra a właściwie,ze nie gra prawie wcale, ma 1,5 roku do końca kontraktu i za bardzo nie chce siedzieć w Bayernie to powyżej 20mln byłoby przepłaceniem, Marotta tyle za niego nie da bo pewnie myśli podobnymi kryteriami.
- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
zahor@
Już mi się znudziło odpisywanie na coś co próbujesz mi wmówić,ze napisałem.Także skończmy tą dyskusję.
Okaże się kto i za ile kupi Shaqiriego i kto miał racje.
Już mi się znudziło odpisywanie na coś co próbujesz mi wmówić,ze napisałem.Także skończmy tą dyskusję.
Okaże się kto i za ile kupi Shaqiriego i kto miał racje.
- pumex
- Juventino
Cena za Shaqiriego podawana ostatnio w mediach faktycznie czyni go ciekawym kąskiem, lecz jednak mam pewne wątpliwości odnośnie jego ewentualnego transferu do Turynu, głównie pod kątem tego, czy tej kasy nie można by spożytkować lepiej. Dla jasności, nie jestem przeciwnikiem Szwajcara, natomiast zastanawia mnie jedna rzecz - jeśli do roli trequartisty szukamy typowego indywidualisty, w dużej mierze bazującego na szybkości i dryblingu, do tego trochę wybrakowanego pod względem taktycznym, to czemu nie zaufać Comanowi, a niemałe pieniądze odłożone na Shaqiriego wykorzystać w inny sposób?
Bo żebyśmy szukali kogoś o odmiennej charakterystyce niż Coman (coś a'la Kaka czy Sneijder), to wtedy zrozumiałbym nieufność w stosunku do Francuza i chęć przeznaczenia funduszy na rywala dla niego.

- sebatiaen
- Juventino
Jeżeli szukamy of. pomocnika to widocznie Coman jeszcze nie nadaję się do pierwszego składu, on ma dopiero 18 lat i cały czas nasi powtarzali że on się uczy.
Przecież to cały czas jest powtarzane.
Coman niech zagra 10 meczy w sezonie w tym roku i następnym 10 i niech się rozwija, Pogba to był ewenement.
Zarząd i trener mają bezpośredni kontakt z zespołem więc wiedzą czy Coman się nadaje już teraz do pierwszego składu czy nie.
[/code]
Przecież to cały czas jest powtarzane.
Coman niech zagra 10 meczy w sezonie w tym roku i następnym 10 i niech się rozwija, Pogba to był ewenement.
Zarząd i trener mają bezpośredni kontakt z zespołem więc wiedzą czy Coman się nadaje już teraz do pierwszego składu czy nie.
[/code]
- wloski
- Juventino
Pumex i wszystko jasne. Francuz to melodia przyszłości i nie będzie on drugim Pogbą, bo Pogba to nie tylko umiejętności, ale też charakter, a połączenie tych dwóch czynników to zdarza się tak rzadko jak rzadko 19 latkowie grają regularnie w podstawowym składzie potęg Europejskich. Szakiri może Sanchezem nie jest, ale Coman nie jest Szakirim. I o jakie spożytkowanie kasy chodzi? Hmm o 2 mln na wypożyczenie? A co za to byś wypożyczył? Bale czy Di Maria XD? A może Falcao. Prosta piłka, potrzebujemy zawodnika lepszego niż Vidal i Pereyra na OŚP, a o to jest <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> łatwo, ale zarazem nie tak łatwo, żeby Comana sobie tam stawiać.
- Don Paolo
- Juventino
Dla mnie Coman to bardziej lewoskrzydłowy w taktyce 4-3-3. Operujący prawą nogą i schodzący do środka. Do takiej roli jest stworzony. Szybki, dynamiczny, dobry technicznie. Taki podręcznikowy kocurrr, który musi mieć nieco więcej miejsca, przestrzeni przed sobą i wokół siebie.
Gra w ataku chyba go ogranicza. Jego boiskowa charakterystyka też jakoś nie specjalnie pasuje mi do gry 4-3-1-2 w roli ofensywnego pomocnika. Jakoś średnio go widzę w grze w tłoku, w jakimś ataku pozycyjnym na przykład. Oczywiście dobrze, że w razie czego może tam występować i mieć przebłyski jak to podanie do Moraty w meczu z Parmą, ale na dłuższą metę nie pchałbym go tam na siłę.
Shaqiri o wiele bardziej pasuje mi do gry za wysuniętym napastnikiem. Ma lepszy przegląd pola i uderzenie z dystansu, ale też mógłby z powodzeniem grać we wspomnianej taktyce 4-3-3 jeśli Maxiowi chciałoby się dokonywać kolejnej roszady taktycznej, a wiem, że coś takiego może chodzić mu po głowie. Zakup Szwajcara to klasyczny transfer strategiczny, dzięki któremu Allegri może mieć dwa razy większe pole manewru niż miał do tej pory. Pomijając już takie oczywistości, że Xherdan to kawał piłkarza. Na dodatek wciąż młody, mający najlepsze lata gry jeszcze przed sobą.
Coman --- Tevez --- Shaqiri*
Tevez --- Llorente/Morata --- Shaqiri*
*pamiętajmy, że za prawą flankę reprezentacji Szwajcarii odpowiadają Lichtsteiner i właśnie Shaq.
//
-------Tevez -------- Llorente/Morata
-------------- Shaqiri ----------
Vidal ---- Pirlo/Marchisio ---- Pogba
Gra w ataku chyba go ogranicza. Jego boiskowa charakterystyka też jakoś nie specjalnie pasuje mi do gry 4-3-1-2 w roli ofensywnego pomocnika. Jakoś średnio go widzę w grze w tłoku, w jakimś ataku pozycyjnym na przykład. Oczywiście dobrze, że w razie czego może tam występować i mieć przebłyski jak to podanie do Moraty w meczu z Parmą, ale na dłuższą metę nie pchałbym go tam na siłę.
Shaqiri o wiele bardziej pasuje mi do gry za wysuniętym napastnikiem. Ma lepszy przegląd pola i uderzenie z dystansu, ale też mógłby z powodzeniem grać we wspomnianej taktyce 4-3-3 jeśli Maxiowi chciałoby się dokonywać kolejnej roszady taktycznej, a wiem, że coś takiego może chodzić mu po głowie. Zakup Szwajcara to klasyczny transfer strategiczny, dzięki któremu Allegri może mieć dwa razy większe pole manewru niż miał do tej pory. Pomijając już takie oczywistości, że Xherdan to kawał piłkarza. Na dodatek wciąż młody, mający najlepsze lata gry jeszcze przed sobą.
Coman --- Tevez --- Shaqiri*
Tevez --- Llorente/Morata --- Shaqiri*
*pamiętajmy, że za prawą flankę reprezentacji Szwajcarii odpowiadają Lichtsteiner i właśnie Shaq.
//
-------Tevez -------- Llorente/Morata
-------------- Shaqiri ----------
Vidal ---- Pirlo/Marchisio ---- Pogba
- Morgesztern
- Juventino
Jestem zwolennikiem tego transferu, ale latem. W letnim mercato NA PEWNO opuści nas Vidal lub Pogba. Andrzej nie może grać w każdym meczu, zresztą ostatnio gra przeciętnie. Przydałby nam się gość, który gra cały mecz, od początku do końca. Takim zawodnikiem jest Radja "Ninja" Nainggolan. :-DWojtek pisze:a gdzie byś go chciał wcisnąć mając pomoc Pogba,Marchisio,Pirlo,Vidal ?Morgesztern pisze:Co do Nainggolana to jest to moje osobiste transferowe marzenie, ale pewnie się nie uda.
Shaquiri? Wielkie tak!
Co do Szwajcara to też popieram.