Mercato (Lato 2015)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Nieprzeczytany post 23 grudnia 2014, 13:54

Chielliniego to powinniśmy przy pierwszej lepszej okazji sprzedać bo apogeum swoich umiejętności pokazał 3-4 lata temu a potem stagnacja albo spadek w dół. Wymienić go na Schara i Ruganiego.
Swoją drogą taka hipotetyczna para Chiellini-Hummels na papierze by straszyła każdego napastnika a w rzeczywistości by pewnie tylko wywołała dużo śmiechu i zażenowania.
Marotta zapowiadał jakość,której patrząc na chwilę obecną nijak się nie doszukują. Wystarczy powiedzieć tylko,że to Evra okazuje się najciekawszym posunięciem letniego okienka.

Morgesztern

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 grudnia 2014, 18:29

http://www.fourfourtwo.com/statszone/23 ... per-anchor
Oto statystyki Montoi w ostatnim meczu Barcy. Na papierze wygląda to nie najgorzej, meczu nie oglądałem, ale na whoscored dostał za ten mecz notę 7.3. Osobiście jestem na tak. Może grać na obu flankach, młody jest (23 lata). Jeśli ma kosztować do 8 paczek to daje zielone światło.
Słyszałem o dalszym zainteresowani Realu Pogbą, ale to na 100% pieprzenie. Paul na pewno nas opuści, lecz nie w środku sezonu. :naughty:

Obrazek
Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 19 razy

Nieprzeczytany post 23 grudnia 2014, 19:02

Morgesztern pisze:(...)na whoscored dostał za ten mecz notę 7.3.
http://www.whoscored.com/Matches/862192 ... na-Cordoba

1) To 7.3 było jedną z najsłabszych not i wg not był zdecydowanie najsłabszym ogniwem w 4-osobowym bloku obrony.
2) Polecam obejrzeć jakiś mecz, a potem porównać swoje wrażenia z ocenami na WhoScored. Często są absurdalne.

AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 grudnia 2014, 19:43

Morgesztern pisze:http://www.fourfourtwo.com/statszone/23 ... per-anchor
Oto statystyki Montoi w ostatnim meczu Barcy. Na papierze wygląda to nie najgorzej, meczu nie oglądałem, ale na whoscored dostał za ten mecz notę 7.3. Osobiście jestem na tak. Może grać na obu flankach, młody jest (23 lata). Jeśli ma kosztować do 8 paczek to daje zielone światło.
Słyszałem o dalszym zainteresowani Realu Pogbą, ale to na 100% pieprzenie. Paul na pewno nas opuści, lecz nie w środku sezonu. :naughty:
Tylko na whoscored nota graczy,którzy niczym się nie wyróżniają zależna jest w dużej mierze od wyniku, tylko Intiesta i Bravo dostali gorsze noty, także to żaden "+" a raczej "-" gdyby się tymi notami sugerować:)

Kruczenzo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 grudnia 2014, 22:47

zahor pisze:
Crunny pisze:Powinniśmy dążyć do tego, aby w przyszłości grać 4-3-3 lub 4-2-3-1. Wiem, że to tylko liczby, ale w ostatnich latach sukcesy odnoszą drużyny grające głównie tymi 2 ustawieniami.
W ostatnich latach sukcesy odnosza zespoly, ktorych ofensywa opiera sie na pilkarzach takich jak Messi, Ronaldo, Bale, Robben, Ribery czy Müller. I akurat tamte formacje pomagaja wyeksponowac najwieksze zalety tych graczy. Jezeli u nas w ich role wcielic sie maja Pogba na zupelnie nietypowej dla siebie pozycji albo Pereyra, ktory pod bramka rywala nie stanowi zadnego zagrozenia, to apelowalbym zeby dac sobie z tym spokoj.

W takim razie co proponujesz? Powrót do magicznego 3-5-2 z wizjonerskimi skrzydłami Rysiek Kwadwo czy może od razu rozwiążmy cały klub i sprzedajmy wszystko, a za pozyskane środki wykupmy dożywotni karnet na Real czy Bayern co wszyscy razem będziemy mogli wzdychać do Robbenów i Messich.

Liczę na sensowną odpowiedź co proponujesz, a nie na odwracanie kota ogonem.

Mam nadzieję, że ten cały Montoya nie przyjdzie. I chciałbym mocno Berardiego już w zimę.

wloski

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 grudnia 2014, 22:58

Po co ma Berardi przyjść i zamienić I skład na ławkę rezerwowych.

Alexinhio-10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Nieprzeczytany post 23 grudnia 2014, 23:08

Zahorowi chodzi o to, ze teraz gra opiera się na skrzydlowych, szybkich z dobrym dryblingiem, a my mamy aż jednego piłkarza o takim Profilu, który ma 18 lat i siedzi na lawie. Potrzebujemy tego typu graczy i w lato, prócz Berrardiego z dwóch takich zawodników będzie potrzebnych. Perreyra na ta chwile jest cienki jak sik pająka i więcej dalby nam Pepe. Poza tym wychodząc czterema środkowymi pomocnikami na wstępie strzelamy sobie w stopę.

zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 23 grudnia 2014, 23:13

Ardjan pisze: Liczę na sensowną odpowiedź co proponujesz, a nie na odwracanie kota ogonem.
Ależ to chyba proste i logiczne. Skoro nie mamy piłkarzy, którzy pozwalaliby tworzyć non stop zagrożenie na skrzydle, mamy natomiast takich jak Tevez, Vidal czy Pogba, to chyba oczywiste jest że trzeba atakować głównie środkiem, a rolę boków ograniczyć do destrukcji i sporadycznego atakowania tak, aby wprowadzić element zaskoczenia i nieprzewidywalności. To opluwane przez wszystkich 3-5-2 jest właśnie jednym z takich rozwiązań. Innym jest obecnie stosowany system, w którym w grze na skrzydłach zaangażowanych jest jedynie tylu piłkarzy, aby trzeba żeby rywal nie czuł się na flankach zbyt swobodnie.

Ofensywnie usposobionych skrzydłowych odpowiedniej klasy prędzej czy później trzeba kupić, ale do tego czasu należy grać tak, aby ich brak jak najmniej kłuł w oczy.
Alexinhio-10 pisze:Poza tym wychodząc czterema środkowymi pomocnikami na wstępie strzelamy sobie w stopę.
Moim zdaniem większym strzałem w stopę byłaby próba atakowania bokami skoro skrzydłowych mamy dwóch, przy czym jeden jest szczawiem a drugi inwalidą. Nawet jak liczyć Pereyrę jako takowego, to i tak niewiele to zmienia. Z dwojga złego wolę biciem głową w mur za pomocą tej mocnej czwórki w środku.

Kruczenzo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 grudnia 2014, 23:40

zahor pisze:
Ardjan pisze: Liczę na sensowną odpowiedź co proponujesz, a nie na odwracanie kota ogonem.
Ofensywnie usposobionych skrzydłowych odpowiedniej klasy prędzej czy później trzeba kupić, ale do tego czasu należy grać tak, aby ich brak jak najmniej kłuł w oczy.

Tyle, że to właśnie napisał Crunny, a Ty podważałeś jego wypowiedź, stąd logicznym było moje pytanie co proponujesz, bo to że największy potencjał obecnie mamy grając przez środek to jest kwestia oczywista.

Co do Berardiego, tak jak się spodziewałem, zostawienie go na kolejne pół roku w Sassulo ani trochę go rozwinęło, i żeby iść dalej to potrzebuje mocnego bodźca, czyli Juve. Co do ławki, szczerze, Llorente czy Morata w obecnej formie to jest jakaś wielka konkurencja do 1 skladu? Przeciez w tym momencie na obu specjalnie nie da się patrzeć.

BlackJacky

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 24 grudnia 2014, 00:02

Crunny pisze:
Jacky pisze:Mozemy sprzedac Morate juz latem czy musimy odczekac 2 lata, az laskawie Real oficjalnie wylozy na niego lache?
Przez 2 lata możemy go sprzedać do innego klubu niż Real tylko jeśli ktoś wyłoży 100 mln euro :angry:
Trageeedia Panie... :doh:
Crunny pisze:Zaskoczyła mnie wiadomość na stronie Milanu, że niby obserwujemy Ramiego :shock:
Yno Nastasic.
Skoro juz jestesmy przy obroncach, to tak usilnie tutaj przez niektorych reklamowany Schar, serio jest jakims dobry kozakiem, czy po prostu wszyscy sie na niego napalili, bo bedzie za friko?

Montoya, to byl spoko, jak byl dostepny za free. Teraz szkoda kazdego grosza na rezerwistow, tym bardziej, ze pilnych wzmocnien potrzebuje podstawa.

I podbijam moje pytanie, moze najbardziej do Arbuza: co sadzisz o Mendym und Kurzawie?

Wybierz, komu chcesz pomóc: https://www.siepomaga.pl

"Lepszy [Arturo Vidal] prosto z baru Semafor niż ta cała reszta"
Urbi27

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Nieprzeczytany post 24 grudnia 2014, 00:11

Naszym problemem jest brak finezji w ofensywie. Tevez potrafi czasem błysnąć, Pogba również, ale to wciąż za mało. Możemy sobie mówić o tym, że mamy genialny środek pola i trzeba go wykorzystywać, tylko pytanie czy to nam przynosi jakieś pozytywne efekty. Gra bez skrzydeł jest powolna i schematyczna, każda ekipa na trochę wyższym poziomie potrafi sobie z tym poradzić. Pogba, Vidal, Marchisio, absolutnie genialny środek pola, nawet na skale europejską, tylko co z tego. To są gracze, którzy muszą mieć przed sobą jeszcze dwóch kreatywnych zawodników stricte ofensywnych i jednego egzekutora. Nawet jeśli Teveza uznamy za gracza potrafiącego nie tylko wykończyć akcję, ale tez ją stworzyć (co aż tak wielką jego zaletą nie jest, to wciąż jest dla mnie napastnik) to brakuje nam ewidentnie kogoś kto potrafiłby wygrać pojedynek 1 na 1, bazowałby na technice i przyspieszeniu (tak naprawdę brakuje nam dwóch zawodników tego typu). Ten zespół stać na wielkie rzeczy, jest dobrze poukładany, brakuje paru elementów, niestety bardzo drogich elementów. Skupianie się jednak na schemacie, który może i jest bardziej dopasowany do zawodników, których aktualnie posiadamy, ale nie pozwala nam na wygrywanie meczów o wysoką stawkę jest chyba kiepskim pomysłem. Mamy Comana, mamy Pereyre, mamy Teveza. Chciałbym zobaczyć ten zespół ustawiony 4 4 3 z Tevezem i Comanem na skrzydłach i na szpicy z Moratą/LL.

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 grudnia 2014, 00:36

Alexinhio-10 pisze:Perreyra na ta chwile jest cienki jak sik pająka i więcej dalby nam Pepe.
Bez przesady, Pepe po tej kontuzji nie ma już czego szukać na poziomie pierwszoligowym. Z Argentyńczykiem jest ten problem, że on ma nogi piłkarza, ale głowy za cholerę... Jakby to miał byłby zawodnikiem na poziomie Kovacicia z Interu, który swoją drogą będąc najmłodszym podstawowym zawodnikiem przerasta resztę swojego zespół o klasę.
<trochę o tym jak wygląda kupowanie w Serie A>
Tym się różni właśnie Serie A od Bundesligi. W Niemczech przyszedłby Bayern, powiedział że go kupuje i tak by się stało. A we Włoszech? Nawet jakby się Juventus dogadał z Interem na jakieś wypożyczenie za 10 mln E i obowiązkowy wykup za 15 po sezonie to pewnie kibice w Mediolanie podnieśliby takie larum, że nici by były z transakcji. Swoją drogą świetny zawodnik, takich nam właśnie trzeba.

Patrząc na tych młodych i faktycznie zdolnych w Serie A to praktycznie tylko ci już powiązani z nami są dla nas realnymi celami. Nie licząc bramkarzy, jak Perin czy Scuffet, ale oni póki gra Buffon raczej nas nie interesują. My chcąc sprzedać 23 lata, który na półmetku rozgrywek ma trzeci wynik strzelecki w lidze mamy problem żeby kupiec dał 15 mln E, a jakbyśmy się zgłosili po takiego Dybale to pewnie usłyszelibyśmy kwotę rzędu 40 mln E. Każdy chyba wie jak wyglądała próba kupna Iturbe. Zresztą o czym my mówimy... Udinese w imię dobrych stosunków goli nas aż miło (oczywiście im jest miło :P ).
</trochę o tym jak wygląda kupowanie w Serie A>

Odnośnie Berardiego to nie jest do końca prawdą, że te pół roku w Sassuolo go nie rozwinęło. Lepiej współpracuje z drużyną, skuteczniej angażuje się w obronie i poprawił grę głową. Statystyki ma owszem gorsze, ale wiosna przecież ciągle przed nim ;). Jednak jeśli zimą chcemy sprzedać Giovinco i sprowadzić kogoś nowego do ataku to poza Kramariciem i właśnie Berardim nie widzę innej sensownych opcji. Tylko kogo w miarę dobrego jesteśmy w stanie im zaproponować w zimie tak żeby utrzymali się w Serie A? Ich spadek nie byłby dla nas zbytnio szczęśliwy...
Jacky pisze:I podbijam moje pytanie, moze najbardziej do Arbuza: co sadzisz o Mendym und Kurzawie?
Myślę, że nie potrzebowaliby wiele czasu żeby stać się najlepszymi lewymi obrońcami w Serie A. Poza nimi jestem w stanie wymienić jeszcze czterech innych zawodników w wieku 22 lat lub młodszych grających na tej pozycji, o których można powiedzieć to samo i przynajmniej 2-3 jest w naszym zasięgu sportowo-finansowym. To już nie te czasy, kiedy na rynku transferowym LO było jak na lekarstwo.
Urbi27 pisze:Chciałbym zobaczyć ten zespół ustawiony 4 4 3 z Tevezem i Comanem na skrzydłach i na szpicy z Moratą/LL.
A ja chyba coraz bardziej chciałbym zobaczyć ten zespół bez Llorente, z Tevezem na szpicy, Moratą w odwodzie oraz dwoma fajnymi skrzydłowymi na bokach (np. Berardi-Depay/Lacazette + Coman w roli zmiennika).

Alexinhio-10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Nieprzeczytany post 24 grudnia 2014, 08:28

Arbuzini pisze:A ja chyba coraz bardziej chciałbym zobaczyć ten zespół bez Llorente, z Tevezem na szpicy, Moratą w odwodzie oraz dwoma fajnymi skrzydłowymi na bokach (np. Berardi-Depay/Lacazette + Coman w roli zmiennika).
:ok: Aczkolwiek LLorente najlepiej czułby się właśnie w takim ustawieniu ze skrzydłowymi bo wreszcie by dostawał jakieś konkretne piłki. Co do Pepe to w sparingach był chyba naszym najlepszym zawodnikiem i wydaję mi się że więcej by było z niego pozytku, gdyby mógł znów powspółpracować z Lichym. Co do tego że nie mamy skrzydłowych to nie jest tak do końca. Wiadomo z lewej Tevez, a po prawej Max mógłby spróbować Comana, Giovinco, Perreyre, czy nawet Morate.

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 grudnia 2014, 09:22

W naszym wypadku hajs nie rośnie na drzewie i jednak chyba czas skupić się na zawodnikach, którzy sprawdzają się niezależnie od systemu. Pamiętam jak kiedyś rozważaliśmy kto byłby najlepszym partnerem dla Sissoko w środku i... ciężko było o sensowne kandydatury. Kto by się teraz nad czymś takim zastanawiał w przypadku Marchisio, Vidala, czy Pogby? Tevez swój najlepszy sezon w City grał chyba głównie jako wysunięty napastnik w 433/4231, a w obecnym futbolu rola wysuniętego napastnika nie jest już tak kluczowa jak kiedyś.

A co do Pepe i sparingów to wiadomo, że one rządzą się swoimi prawami. Dla kontrastu to Ogbonna był w nich zdecydowanie najgorszy, a obecnie nie rozumiem dlaczego nie gra on kosztem Chielliniego, bo moim zdaniem momentami prezentuje się nawet lepiej od Bonucciego.

AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 grudnia 2014, 09:28

Żeby zrobić progres trzeba zaryzykować. Albo ściąga 2-3 topów co jest mało realne, albo stawiamy głównie na młodych zdolnych i dajemy im grać jak najwięcej a mamy w kim wybierać Rugani,Berardi,Coman,Sturaro,Matiello,Vitale,Romagna. Nie stać nas na topa to trzeba sobie takowego wychować.Owszem polować na okazję trzeba dalej ale takie jak Tevez czy Vidal a nie takie jak Morata czy Pereyra:)

Zablokowany