Polityka
- jarmel
- Juventino

Dziwisz się? "Zamożni przedsiębiorczy" bardziej powiedziałbym urzędasy i reszta, którym pasuje obecny syf i biurokracja w Państwie, bo nachapali się kosztem innych. Dziwne żeby nie mieli na nich głosować skoro taki stan rzeczy ich cieszy. Gorzej tylko, że dzieje się to kosztem innych, skoro tak bardzo kochasz swój kraj to powinieneś patrzeć na ogół obywateli, a nie tylko na tych "lepszych". A sorry, zapomniałem, Ty przecież nikim nie gardzisz :lol:Makiavel pisze:Jeszcze raz powtórzę odpowiedź na pytanie: kto w ogóle głosuje na Komorowskiego? Dobrze wykształceni, zamożni, odnoszący sukcesy, przedsiębiorczy.
I nie wciskaj proszę, że wszyscy wykształceni głosują na Bronka, bo to tłumaczenie conajmniej śmieszne. Jakoś każdy z moich znajomych z czasów studiów nie może patrzeć na tego człowieka.
#AllegriOut
- Smok-u
- Juventino

- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Oczywiście, że na serio : ).AdiJuve pisze:Ty się tak zgrywasz?Smok-u pisze:Ty masz wyższe wykształcenie, a ciągle jesteś na garnuszku rodziców, więc dlaczego zdanie ciężko tyrającego rolnika ma być mnie istotne od Twojego?Czy to na serio:)
U mnie to samo, z wyjątkiem ziomka z młodych demokratów. Co ciekawe, zwróćcie uwagę na wypowiedzi młodych z SLD. Przynajmniej w SZ-N, większość mówi, że jeżeli się wybierze na II turę, to poprze Dudę. Cieszy mnie, że ludzie otwierają oczy i nie dają się już tak łatwo manipulować.jarmel pisze:I nie wciskaj proszę, że wszyscy wykształceni głosują na Bronka, bo to tłumaczenie conajmniej śmieszne. Jakoś każdy z moich znajomych z czasów studiów nie może patrzeć na tego człowieka.
- Cabrini_idol
- Juventino

Co by nie mówić, wybór między manipulantami z PO na czele z Komorowskim a fanatykami z PiSu na czele z Dudą ( choć to jest bardziej Kaczyński w masce gościa znikąd) to jak wybór między dżumą a cholerą. :doh: .
Ja już drugą turę odpuszczam, mój kandydat wypadł i nie zamierzam oddawać swojego głosu na kogoś kogo nie trawię lub wręcz nie szanuję.
Ja już drugą turę odpuszczam, mój kandydat wypadł i nie zamierzam oddawać swojego głosu na kogoś kogo nie trawię lub wręcz nie szanuję.

- Makiavel
- Juventino

@Karowiew Zapewniam Cie, że w tekstach oddawanych przeze mnie do recenzji język polski stoi na najwyższym poziomie.
Po wtóre nie uwzględniłeś pewnego faktu pisząc o tym, że dzisiejsze dyplomy nie są nic warte. Właściwie kilku faktów, ale pozostańmy przy jednym. Otóż Komorowski ma bardzo niskie poparcie wśród młodych ludzi, a więc tych, którzy mogli zdobyć dyplom w ciągu ostatnich paru lat. Ma za to wysokie poparcie wśród osób w średnim wieku i starszych, czyli takich, które kończyły studia w czasach, gdy dyplom więcej znaczył.
Swoją drogą powtarzanie sloganów o tym, że wyższe wykształcenie nie ma znaczenia jest nudne. Skoro tak stadnie kwestionujecie to wykształcenie to leczcie się u znachorów, porady prawne pobierajcie u sąsiadki, swoje dyplomy spalcie i wykreślcie studia z CV, omijajcie doradców finansowych, maklerów, brokerów, doradców podatkowych. Budujmy gospodarkę opartą na wiedzy z ludźmi, którzy swoją wiedzę będą czerpać z Wikipedii i gazet, ewentualnie książek popularno-naukowych.
Możemy dalej powtarzać frazesy o tym, że żaden polityk w Polsce nie miał doświadczenia. Wierzyć w to, że zbawieniem Polski jest pan Kukiz. Dyskredytować Mazowieckiego bo źle powiedział o "żołnierzach wyklętych" albo zarzucać mu "grubą kreskę" nie wiedząc o co chodziło. Możemy wmawiać sobie, że przez 25 lat demokracji ktoś Polskę rozkradł i jesteśmy w stanie ruiny. Możemy twierdzić, że żyje nam się coraz gorzej i przybywa "gorszych" a ci, którym się w życiu powiodło to są źli, egoistyczni i zapewne wyzyskują innych oraz kradną i oszukują ("socjalizmie wróć!"). Mamy taki ustrój, że wszystko to wolno. Wolno wierzyć panu Dudzie w to, że obniży wiek emerytalny, Kukizowi, że JOWy wypędzą z wiejskiej PO i PiS oraz SLD i PSL. Wolno też twierdzić, że poziom wiedzy o świecie, polityce, gospodarce nie różni się między osobą z wykształceniem podstawowym a wyższym, między absolwentem szkoły zawodowej a osobą z doktoratem. To w prawdzie powoduje pewne paradoksy, bo osoby z wyższym wykształceniem uczą w szkołach tych, co wykształcenie zdobywają a autorzy książek i podręczników wszelakich mają najczęściej te doktoraty co najmniej. Ale można, każdemu wolno twierdzić, że jajko jest mądrzejsze od kury. Ma też rację Vimes, że zgadzam się z Michnikiem w pewnych kwestiach - można to wszystko, tylko szkoda Polski
Łatwo tu zarzucić mi jakiś snobizm czy pogardę dla kogoś. A ja tylko wyznaję proste zasady: jak mnie boli ząb to idę do dentysty, nie rolnika. Gdy cieknie mi kran to wzywam hydraulika nie prawnika zaś gdy potrzebuje porady prawnej pytam o nią prawnika a nie robotnika na budowie. Robotnika zatrudnię chętnie przy budowaniu domu a nie wykorzystam do tego ekonomisty, bo zrobi koślawo. Stąd też uważam, że o konsekwencjach wprowadzenia euro więcej wie człowiek po europeistyce, ekonomii albo przedsiębiorca bezpośrednio tym zainteresowany niż dozorca albo pani ze spożywczego. Wynika z tego prosta konkluzja - ludzie z wyższym wykształceniem są bardziej świadomymi wyborcami. Gdyby w polityce chodziło o metody uprawy pola to najbardziej kompetentni byli by rolnicy, gdyby chodziło o instalacje elektryczne to elektrycy, a gdyby o fryzurę to fryzjerzy. Ale chodzi o gospodarkę, prawo, politykę zagraniczną i bezpieczeństwo, więc bardziej kompetentni są tu prawnicy, ekonomiści, etc..
Swoją drogą idę o zakład, że gdyby było odwrotnie to byście prześcigali się w drwinach z tego, że na Komorowskiego najchętniej głosowali bezrobotni albo ludzie z wykształceniem podstawowym a inteligencja i biznes to na Kukiza czy Dudę.
@jarmel

Po wtóre nie uwzględniłeś pewnego faktu pisząc o tym, że dzisiejsze dyplomy nie są nic warte. Właściwie kilku faktów, ale pozostańmy przy jednym. Otóż Komorowski ma bardzo niskie poparcie wśród młodych ludzi, a więc tych, którzy mogli zdobyć dyplom w ciągu ostatnich paru lat. Ma za to wysokie poparcie wśród osób w średnim wieku i starszych, czyli takich, które kończyły studia w czasach, gdy dyplom więcej znaczył.
Swoją drogą powtarzanie sloganów o tym, że wyższe wykształcenie nie ma znaczenia jest nudne. Skoro tak stadnie kwestionujecie to wykształcenie to leczcie się u znachorów, porady prawne pobierajcie u sąsiadki, swoje dyplomy spalcie i wykreślcie studia z CV, omijajcie doradców finansowych, maklerów, brokerów, doradców podatkowych. Budujmy gospodarkę opartą na wiedzy z ludźmi, którzy swoją wiedzę będą czerpać z Wikipedii i gazet, ewentualnie książek popularno-naukowych.
Możemy dalej powtarzać frazesy o tym, że żaden polityk w Polsce nie miał doświadczenia. Wierzyć w to, że zbawieniem Polski jest pan Kukiz. Dyskredytować Mazowieckiego bo źle powiedział o "żołnierzach wyklętych" albo zarzucać mu "grubą kreskę" nie wiedząc o co chodziło. Możemy wmawiać sobie, że przez 25 lat demokracji ktoś Polskę rozkradł i jesteśmy w stanie ruiny. Możemy twierdzić, że żyje nam się coraz gorzej i przybywa "gorszych" a ci, którym się w życiu powiodło to są źli, egoistyczni i zapewne wyzyskują innych oraz kradną i oszukują ("socjalizmie wróć!"). Mamy taki ustrój, że wszystko to wolno. Wolno wierzyć panu Dudzie w to, że obniży wiek emerytalny, Kukizowi, że JOWy wypędzą z wiejskiej PO i PiS oraz SLD i PSL. Wolno też twierdzić, że poziom wiedzy o świecie, polityce, gospodarce nie różni się między osobą z wykształceniem podstawowym a wyższym, między absolwentem szkoły zawodowej a osobą z doktoratem. To w prawdzie powoduje pewne paradoksy, bo osoby z wyższym wykształceniem uczą w szkołach tych, co wykształcenie zdobywają a autorzy książek i podręczników wszelakich mają najczęściej te doktoraty co najmniej. Ale można, każdemu wolno twierdzić, że jajko jest mądrzejsze od kury. Ma też rację Vimes, że zgadzam się z Michnikiem w pewnych kwestiach - można to wszystko, tylko szkoda Polski
Łatwo tu zarzucić mi jakiś snobizm czy pogardę dla kogoś. A ja tylko wyznaję proste zasady: jak mnie boli ząb to idę do dentysty, nie rolnika. Gdy cieknie mi kran to wzywam hydraulika nie prawnika zaś gdy potrzebuje porady prawnej pytam o nią prawnika a nie robotnika na budowie. Robotnika zatrudnię chętnie przy budowaniu domu a nie wykorzystam do tego ekonomisty, bo zrobi koślawo. Stąd też uważam, że o konsekwencjach wprowadzenia euro więcej wie człowiek po europeistyce, ekonomii albo przedsiębiorca bezpośrednio tym zainteresowany niż dozorca albo pani ze spożywczego. Wynika z tego prosta konkluzja - ludzie z wyższym wykształceniem są bardziej świadomymi wyborcami. Gdyby w polityce chodziło o metody uprawy pola to najbardziej kompetentni byli by rolnicy, gdyby chodziło o instalacje elektryczne to elektrycy, a gdyby o fryzurę to fryzjerzy. Ale chodzi o gospodarkę, prawo, politykę zagraniczną i bezpieczeństwo, więc bardziej kompetentni są tu prawnicy, ekonomiści, etc..
Swoją drogą idę o zakład, że gdyby było odwrotnie to byście prześcigali się w drwinach z tego, że na Komorowskiego najchętniej głosowali bezrobotni albo ludzie z wykształceniem podstawowym a inteligencja i biznes to na Kukiza czy Dudę.
@jarmel
Nie powiedziałem, że wszyscy. Powiedziałem, że uzyskał w tej grupie największe poparcie.I nie wciskaj proszę, że wszyscy wykształceni głosują na Bronka, bo to tłumaczenie conajmniej śmieszne.
A jaki błąd tutaj popełniłeś to pewnie chętnie powie Ci Vimes odwołując się do pracy Kahnemana i Tversky'egoJakoś każdy z moich znajomych z czasów studiów nie może patrzeć na tego człowieka.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2015, 10:49 przez Makiavel, łącznie zmieniany 1 raz.
"veritas odium parit obsequium amicos"
https://poema.pl/publikacja/2633-moj-dzionek
http://natemat.pl/210925,platna-prawica ... internetem
- AdiJuve
- Juventino

- Podziekował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Młodzi głównie poparli Kukiza w grupie wiekowej 18-39 to on wygrał te wybory, czy starsi tym chętniej głosowali na Dudę i Komorowskiego.
Jeszcze raz o wykształconych, uwzględniając frekwencję to na Komorowskiego nie zagłosował nawet co piąty obywatel z wyższym dyplomem, tyle tej propagandy.
Jeszcze raz o wykształconych, uwzględniając frekwencję to na Komorowskiego nie zagłosował nawet co piąty obywatel z wyższym dyplomem, tyle tej propagandy.
- gregor_g4
- Juventino

Było o książce, teraz czas odnieść się do spraw bezpośrednio związanych z wyborami.
)
Ten sam gwiazdor disco-polo alkoholikiem był w trakcie prezydentury... Co ciekawe, to dla Ciebie był on dobrym Prezydentem. No tak, pijackie tańce na grobach to są normy i standardy reprezentowania Polski na arenie międzynarodowej.
Tym czasem w wieczorze wyborczym Kraśko i Tadla z niedowierzaniem pytają jak to możliwe?! Żaden sondaż tego nie przepowiadał...
Sam moment ogłoszenia wyników, gdy nazwisko Duda, ledwo przeszło im przez gardła pokazał za kim te media optują, a właściwie to kto stoi za mediami i je opłaca...
Czysta hipokryzja, medialna prostytucja....
Z każdego kto tak się wypowiadał, aż kipiała ta zgoda i bezpieczeństwo o której tak dużo mówi prezydent.
Czemu PO nie mówi kto stoi za prezydentem? Niesiołowski robi za durnia naczelnego, kipi agresją, jednak tego już PO nie widzi... Baaa Nałęcz nawet mówi, że Niesiołowskiemu wolno, bo on nie jest wiceprzewodniczącym partii tak jak Antoni.
Bronek to już przeszedł samego siebie na swoim porannym wystąpieniu.
Dobrze to skwitował jeden facet od PR (nie pamiętam nazwiska)
"w tym tempie to za 3 dni Komorowski będzie pochwalać rozwiązanie WSI"
:D:D
Zgadzam się z mniejszym złem. Niestety Kukizowi 12% zabrakło a Bronek to byłaby melodia przeszłości. W drugiej turze wierze, że zmiótłby Dudę, bo spora cześć tych co nie głosowali poszli by w 2 turze, bo widzieliby, że warto.
Duda widać jak ogromną pracę wykonał. Wypada w wystąpieniach dużo lepiej jak "obyty" Komorowski. To Duda dla mnie jest mniejszym złem. Boję się tylko tego, że Tusk w kampani w 2007 też wyglądał jak aniołek, co było potem wiadomo....
To dla niego nauczka, że tam nie wolno ufać nikomu bo jest to walka. Jednak gdy i Kukiz i Korwin, dostaliby się do parlamentu na pewno rozmawiali by o wspólpracy.
Tylko po co , jak przecież u nich ceny nie skoczyły?

Mnie ciekawi także, jak bardzo Kukiz sobie zaszkodził i odsunął od siebie tych nie do końca zdecydowanych po swoim bardzo słabym wystąpieniu w debaci...
Mimo wszystko jest wygranym w tych wyborach. Pokazał to na swoim wieczorze wyborczym, jego kapitał na 100% będzie rosnąć i nie sądze by skończył jak Palikot.
Nie sądziłem, że to powiem, ale pozytywnie zaskoczył mnie kandydat PSL - Jarubas. Partię tą miałem zawsze za polityczną kobiete lekkich obyczajów, która pójdzie tam gdzie więcej dostanie. Teraz znaleźli ciepłą posadkę u boku PO. Mieli kandydata nie wystawiać, by Bronkowi nie odbierać elektoratu, dlatego bardzo mnie zdziwiło pojawienie się Jarubasa.
Łącząc to z jego wczorajszą wypowiedzią, że jego program powstał poza partią - można się domyśać, że w PSL jest rozłam, a przynajmniej frakcja która nie popiera Piechocińskiego i jego działań.
Mimo wszystko uważam, że kwestia prezydentury nie jest rozstrzygnięta, a Komorowski ciągle ma realne szanse.
W 1 turze lwia część elektoratu Komora, mogła nie głosować, bo przecież TVN powiedział że Bronek wygra w pierwszej turze.
Teraz dużo rozstrzygnie debata, media będą się prześcigać w oczernianiu Dudy, a jednocześnie przeciąganiu elektoratu Kukiza - który paradoksalnie jako jedyny połączył wyborców z prawicy i lewicy.
Dla mnie mimo wszystko wczorajsze wyniki to historyczny moment, pokazujący jak bardzo Polacy są zawiedzeni, rozczarowani żeby nie powiedzieć wk%#@wieni....
Ponad 25% wg exit poll na kandydatów antystemowych, pomimo że w mediach nie istnieli (poza internetem) a jak już ich pokazywano, to zwykle oczerniano, wykręcano kota ogonem, robiono głupków i spychano na margines.
To dobry prognostyk. Wynik Komorowskiego poniżej oczekiwań też jest dobrym prognostykiem.
O tym, że jego sztab jest nieudolny to wiadomo, teraz zaczną się nerwy a to Bronkowi nie służy.
To co mu napiszą on przeczyta - jego 3 dzisiejsze postulaty pokazują to jacy hipokryci tam pracują.
czy jest w sieci dostępny ten wywiad? nie dysponuje niestety (a może na szczęście TVN 24Vimes pisze: Dzisiaj odbył się wywiad trzech dziennikarzy tvn z Bronisławem Komorowskim, chciałem skomentować wystąpienie pana prezydenta, ale jeden obraz jest wart ponoć tysiąca słów, więc niech za komentarz posłuży mina Andrzeja Morozowskiego:
Naprawdę sam bym tego lepiej nie ujął. Jego sztabowcy pewnie się cieszą, że to leciało tylko na tvn24, a nie w głównym tvnie.
był już Prezydent, który był gwiazdą hitu disco-polo, co złego jest w piosenkarzu? Argument o alkoholiku poniżej poziomu morza...Makiavel pisze:Ale to są wybory na głowę państwa, na prezydenta RP! 20% ludzi chce żeby głową państwa był piosenkarz, były alkoholik,
Ten sam gwiazdor disco-polo alkoholikiem był w trakcie prezydentury... Co ciekawe, to dla Ciebie był on dobrym Prezydentem. No tak, pijackie tańce na grobach to są normy i standardy reprezentowania Polski na arenie międzynarodowej.
Najbardziej dziwią mnie dziennikarze mediów reżimowych. Powinni być wykształceni, wiedzieć jak działają mechanizmy polityczne, medialne, jak przeprowadza się i w jakim celu sondaże.Vimes pisze: Pamiętajcie o tym oglądając telewizję:
.
.
.
Najwięksi kłamcy z sondażowni, bo żadna nie przewidziała zwycięstwa Dudy. Sondaże życzeniowe, które mają sterować zachowaniami wyborców. Polska się budzi? Mam nadzieję, że tak.
Tym czasem w wieczorze wyborczym Kraśko i Tadla z niedowierzaniem pytają jak to możliwe?! Żaden sondaż tego nie przepowiadał...
Sam moment ogłoszenia wyników, gdy nazwisko Duda, ledwo przeszło im przez gardła pokazał za kim te media optują, a właściwie to kto stoi za mediami i je opłaca...
Czysta hipokryzja, medialna prostytucja....
Sztandarowy argument PO... wszyscy w mediach jak jeden mąż wczoraj grzmiali: Kaczyński, Rydzyk, Antoni! To oni będą rządzić, ich chcecie?Makiavel pisze: Ale dla mnie tu chodzi o Polskę i za żadne skarby świata nie chcę mieć prezydenta sterowanego przez Kaczyńskiego, bo już przerabiałem takiego premiera. Jedna rzecz mnie pociesza.
Z każdego kto tak się wypowiadał, aż kipiała ta zgoda i bezpieczeństwo o której tak dużo mówi prezydent.
Czemu PO nie mówi kto stoi za prezydentem? Niesiołowski robi za durnia naczelnego, kipi agresją, jednak tego już PO nie widzi... Baaa Nałęcz nawet mówi, że Niesiołowskiemu wolno, bo on nie jest wiceprzewodniczącym partii tak jak Antoni.
no tak... Duda przecież nie mówił o zmianie Konstytucji...Makiavel pisze: Jedna rzecz mnie pociesza. Duda obiecał czy wręcz przyrzekł publicznie, że jeśli nie obniży wieku emerytalnego (65 mężczyźni i 60 kobiety) to się poda do dymisji. Więc nawet jak zostanie prezydentem to długo nim nie będzie - TK wyraźnie orzekł, że różnicowanie wieku emerytalnego ze względu na płeć jest niezgodne z konstytucją.
to jest jedno, ale druga sprawa to jak teraz liżą tyłek Kukizowi...jarmel pisze: W tv już przyczepiają Dudzie Rydzyka itp, ależ się będą ślinić przez te dwa tygodnieAle to dobrze, bo widać, że ludzi w końcu ta propaganda tylko zaczyna drażnić.
Bronek to już przeszedł samego siebie na swoim porannym wystąpieniu.
Dobrze to skwitował jeden facet od PR (nie pamiętam nazwiska)
"w tym tempie to za 3 dni Komorowski będzie pochwalać rozwiązanie WSI"
baaa Tusk... Komorowski też obiecywał wycofanie się z polityki i co? guzik...bajbek17 pisze:Mówisz o obietnicy Dudy i jego rezygnacji gdy jej nie spełni, ale ile takich miał Donald Tusk? Nie widzisz co się stało z tą Polską za panowania ich rządów? Młodzi ludzie za tę Polskę już tak ochoczo nie oddaliby życia. Trzeba wybrać mniejsze zło, a dla mnie ono jest proste.
Zgadzam się z mniejszym złem. Niestety Kukizowi 12% zabrakło a Bronek to byłaby melodia przeszłości. W drugiej turze wierze, że zmiótłby Dudę, bo spora cześć tych co nie głosowali poszli by w 2 turze, bo widzieliby, że warto.
Duda widać jak ogromną pracę wykonał. Wypada w wystąpieniach dużo lepiej jak "obyty" Komorowski. To Duda dla mnie jest mniejszym złem. Boję się tylko tego, że Tusk w kampani w 2007 też wyglądał jak aniołek, co było potem wiadomo....
Tego bym nie przesądzał. To co jednak wartościowe wg mnie, a Kukiz wyciągnał z kampanii to zobaczył jak działają umowy i dawanie słowa w polityce.Ouh_yeah pisze:Oni się raczej nie dogadają, po tym jak Korwin wywinął mu numer w debacie, a Kukiz ze swoimi głosami teraz nie ma za bardzo powodów do układania się z Korwinem.blackadder pisze:Jeśli Korwinowi udałoby się dogadać z Kukizem
To dla niego nauczka, że tam nie wolno ufać nikomu bo jest to walka. Jednak gdy i Kukiz i Korwin, dostaliby się do parlamentu na pewno rozmawiali by o wspólpracy.
Słowacja. Do niej Polacy z miejscowości przygranicznych jeździli po zakupy. Od alkoholu, przez spożywke i paliwo. Co się stało po wejściu naszych sąsiadów do strefy Euro? Media pisały o tym jak w przygranicznych miejscowościach wyrastały markety jak grzyby po deszczu. Kilka lat minęło, a Słowacy dalej jeżdżą do Polski.Makiavel pisze: Wygląda na to, że zostanie wybrany głosami tych, którzy wierzą, że wprowadzenie euro spowoduje niewiarygodną drożyznę, tych, którzy myślą, że będą krócej pracować i dostawać wyższe emerytury, etc.. To mnie martwi.
Tylko po co , jak przecież u nich ceny nie skoczyły?
ale przecież to nic nowego, Makiavel ma ten wielki dar, który cechuje wychowanych na reżimowych mediach ludzi - mianowicie wszystko można przedstawić tak, żeby wyszło na moje...Marat87 pisze: Klikam, klikam i widzę, że manipulujesz.
Bronek 37% wśród wykształconych, a Duda z Kukizem razem 50%.
Jakby Bronek zdobył pod 60% w tej grupie, to co innego, a on tymczasem ma raptem 1/3. Wychodzi na to, że większość tych najbardziej wartościowych i świadomych, gajowego nie chce mieć za prezydenta.
Dobre pytania, pisałem wyżej o tym, że wg mnie wiele osób i tak nie poszło dać głosu na Kukiza, bo wiedzieli, że to nic nie da...joy pisze:Mnie ciekawią 2 rzeczy, ale sprowadzające się do tego samego:
1. Ile osób z głosujących na Bronka/Dudę, znając obecne wyniki wyborów zagłosowałoby jednak na Kukiza? (bo uważali wcześniej, że Kukiz i tak nie szans)
2. Ile osób, które nie poszło do głosowania, widząc obecne wyniki jednak do tego głosowania by poszło? (jw.)
Mnie ciekawi także, jak bardzo Kukiz sobie zaszkodził i odsunął od siebie tych nie do końca zdecydowanych po swoim bardzo słabym wystąpieniu w debaci...
Mimo wszystko jest wygranym w tych wyborach. Pokazał to na swoim wieczorze wyborczym, jego kapitał na 100% będzie rosnąć i nie sądze by skończył jak Palikot.
zawsze możesz, a wręcz powinieneś, oddać pusty głos.Cabrini_idol pisze:Ja już drugą turę odpuszczam, mój kandydat wypadł i nie zamierzam oddawać swojego głosu na kogoś kogo nie trawię lub wręcz nie szanuję.
Nie sądziłem, że to powiem, ale pozytywnie zaskoczył mnie kandydat PSL - Jarubas. Partię tą miałem zawsze za polityczną kobiete lekkich obyczajów, która pójdzie tam gdzie więcej dostanie. Teraz znaleźli ciepłą posadkę u boku PO. Mieli kandydata nie wystawiać, by Bronkowi nie odbierać elektoratu, dlatego bardzo mnie zdziwiło pojawienie się Jarubasa.
Łącząc to z jego wczorajszą wypowiedzią, że jego program powstał poza partią - można się domyśać, że w PSL jest rozłam, a przynajmniej frakcja która nie popiera Piechocińskiego i jego działań.
Mimo wszystko uważam, że kwestia prezydentury nie jest rozstrzygnięta, a Komorowski ciągle ma realne szanse.
W 1 turze lwia część elektoratu Komora, mogła nie głosować, bo przecież TVN powiedział że Bronek wygra w pierwszej turze.
Teraz dużo rozstrzygnie debata, media będą się prześcigać w oczernianiu Dudy, a jednocześnie przeciąganiu elektoratu Kukiza - który paradoksalnie jako jedyny połączył wyborców z prawicy i lewicy.
Dla mnie mimo wszystko wczorajsze wyniki to historyczny moment, pokazujący jak bardzo Polacy są zawiedzeni, rozczarowani żeby nie powiedzieć wk%#@wieni....
Ponad 25% wg exit poll na kandydatów antystemowych, pomimo że w mediach nie istnieli (poza internetem) a jak już ich pokazywano, to zwykle oczerniano, wykręcano kota ogonem, robiono głupków i spychano na margines.
To dobry prognostyk. Wynik Komorowskiego poniżej oczekiwań też jest dobrym prognostykiem.
O tym, że jego sztab jest nieudolny to wiadomo, teraz zaczną się nerwy a to Bronkowi nie służy.
To co mu napiszą on przeczyta - jego 3 dzisiejsze postulaty pokazują to jacy hipokryci tam pracują.
- Railis
- Qualità Juventino

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/ ... 8431_o.jpg
Komorowskiemu i całej prorządowej świcie zaczyna hipokryzja wychodzić szybciej niż słoma z butów.
Po mojej małej sondzie wśród wyborców Komorowskiego, głównym powodem głosów na niego jest "A bo jest spokojniejszy", "Nie znam reszty kandydatow", "Nie bedzie wojował z Rosją (yeah, vide Sikorski)", "Nie bedzie mowił o Smoleńsku".
Komorowskiemu i całej prorządowej świcie zaczyna hipokryzja wychodzić szybciej niż słoma z butów.
Po mojej małej sondzie wśród wyborców Komorowskiego, głównym powodem głosów na niego jest "A bo jest spokojniejszy", "Nie znam reszty kandydatow", "Nie bedzie wojował z Rosją (yeah, vide Sikorski)", "Nie bedzie mowił o Smoleńsku".
- Makiavel
- Juventino

My tu sobie gadamy a Komorowski zapowiedział już: projekt zmiany konstytucji likwidujący pięcioprzymiotnikowość wyborów do Sejmu oraz zarządził referendum w sprawie JOW, finansowania partii i jednej kwestii związanej z podatkami. Oczywiście referendum musi zatwierdzić Senat, ale dzięki JOW PO ma tam ogromną większość więc mogą to zrobić bez problemu.
Ewidentnie dążymy do stania się republiką bananową. Pozostaje jeszcze kwestia, do postawienia w referendum, co będzie u nas zastępować banany w eksporcie (klimat bananom nie sprzyja).
Ewidentnie dążymy do stania się republiką bananową. Pozostaje jeszcze kwestia, do postawienia w referendum, co będzie u nas zastępować banany w eksporcie (klimat bananom nie sprzyja).
Ostatnio zmieniony 11 maja 2015, 11:07 przez Makiavel, łącznie zmieniany 1 raz.
- blackadder
- Juventino

No i dochodzimy do sedna. Okazuje się że z tych najlepiej wykształconych, 35% to ludzie świadomi i bystrzy bo głosowali na Komorowskiego, a te 27% za Dudą to ludzie zapewne po Uniwersytecie Rolniczym, Katolickim Uniwersytecie Lubelskim albo Papieskim Uniwersytecie Jana Pawła II . 23% głosujących z tej na Kukiza to musi być jakiś żart.Makiavel pisze:
@jarmel
Nie powiedziałem, że wszyscy. Powiedziałem, że uzyskał w tej grupie największe poparcie.I nie wciskaj proszę, że wszyscy wykształceni głosują na Bronka, bo to tłumaczenie conajmniej śmieszne.
Faktycznie, Dudę wybrali nam nieświadomi ludzie po zawodówkach.
Duda wygrał na poparciu emerytów. Ludzi których Bronisław pozwolił okraść z 2 lat emerytury i podpisał się pod kradzieżą ich pieniędzy z OFE.
Co do ludzkiej świadomości. Jeśli korzystam z czyichś usług, a ten okaże się być partaczem który zdziera ze mnie pieniądze, to drugi raz nie daję mu szansy.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2015, 11:25 przez blackadder, łącznie zmieniany 3 razy.

- Smok-u
- Juventino

- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Już naprawdę trzeba wstydu nie miećRailis pisze:https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/ ... 8431_o.jpg
- Karowiew
- Juventino

Może uwierzyłbym Ci, gdyby nie to, że nie potrafiłeś napisać nawet tego zdania poprawnie.Makiavel pisze:@Karowiew Zapewniam Cie, że w tekstach oddawanych przeze mnie do recenzji język polski stoi na najwyższym poziomie.
"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
- Makiavel
- Juventino

Pozdrawiam :-)O tym, że minister w rządzie Messnera lubi sobie golnąć niezwykle często, w Warszawie było tajemnicą Poliszynela już w latach 80.
- Karowiew
- Juventino

"Czekej" - jak mawiają starzy Poznaniacy - teraz mówisz, że bardziej kompetentni są prawnicy, jeśli idzie o gospodarkę, prawo, politykę zagraniczną i bezpieczeństwo, ale onegdaj to pożal się Boże historyk "Bul" był według twej wykształconej osoby bardziej kompetentny od Dudy, który jest właśnie prawnikiem. Mało tego, doktorem praw.Gdyby w polityce chodziło o metody uprawy pola to najbardziej kompetentni byli by rolnicy, gdyby chodziło o instalacje elektryczne to elektrycy, a gdyby o fryzurę to fryzjerzy. Ale chodzi o gospodarkę, prawo, politykę zagraniczną i bezpieczeństwo, więc bardziej kompetentni są tu prawnicy, ekonomiści, etc..
:-D
Ostatnio zmieniony 11 maja 2015, 11:28 przez Karowiew, łącznie zmieniany 1 raz.
"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
- zahor
- Juventino

No coz, nalezy w takim razie ubolewac ze zamiast Kwacha nie startowal Gierek albo Jaruzelski. Obaj mogli sie wowczas pochwalic jeszcze wiekszym doswiadczeniem w tych rolach, zatem jeden z drugim prawdopodobnie bylby jeszcze lepszym prezydentem i jeszcze szybciej wprowadzilby Polske do pierwszej ligi.Makiavel pisze:W 1995 roku Kwaśniewski nie miał gorszego wykształcenia od Kukiza (który chyba nawet nie dotarł na studiach do tego etapu, co Kwach), za to był liderem dużego ugrupowania politycznego, z dużym, jak na swój wiek, doświadczeniem.
Slowo "tylko" jest nie na miejscu, bo to calkiem spory elektorat.Smok-u pisze:Chyba tylko idiota się na to nabierze.
- pan Zambrotta
- Juventino

i wtedy pani Jadzia dopisze "x" do Komorowskiego. Ostrzegam przed takim sposobem! Nie wiem kto propaguje idee tzw. "pustych głosów". Lepiej już postawić dwa krzyżyki.gregor_g4 pisze:zawsze możesz, a wręcz powinieneś, oddać pusty głos.Cabrini_idol pisze:Ja już drugą turę odpuszczam, mój kandydat wypadł i nie zamierzam oddawać swojego głosu na kogoś kogo nie trawię lub wręcz nie szanuję.
Wciąż czekam na oficjalne wyniki, te obecne są obiecujące. Szacunek dla Kukiza - mojego nr 2 - za mobilizację antysystemowców pod (prawie) jedną banderą. Jednak na jesieni będzie miał zdecydowanie trudniej. W wyborach prezydenckich można startować jako one man army, trudniej zebrać cały sztab odpowiedzialnych ludzi i pełny program.
Paradoksalnie Kukiz najwięcej odebrał poparcia... Korwinowi. Jest cała rzesza ludzi (w tym ja), którym generalnie odpowiadają postulaty gospodarcze, ale światopoglądowo... jest im z nim nie po drodze. Ostatnie podłożenie świni dla Kukiza to paradoksalnie najlepsze, co Krowin mógł mu zrobić, spolaryzowano mocno tę dwójkę, a większość rzuciła się z emocjonalnym ratunkiem na Pawła.
Wystąpienie korwina pt. "ja i paweł zdecydujemy"
W drugiej turze Duda. Jest pora szansa. Wczoraj oglądałem tvn24(!), w ciągu całego wieczoru wyborczego, dwa razy puścili wystąpienie Jarka, straszenie kaczyzmem się już zaczęło...