Mercato (Lato 2015)
- Ivory
- Juventino
Właśnie Agresti pisze o takim scenariuszu, czyli reinwestycja pieniędzy uzyskanych z Manolo w Kramaricia. (w styczniu)Robaku pisze:Uzyskanie ok. 8 baniek z Gabbiadiniego to byłoby niezle, w sam raz na Kramaricia![]()
http://www.goal.com/it/news/7/calciomer ... e-cash-per
Widać, na poważnie nasz zarząd napalił się na tego snajpera z Rijeki i bardzo szybko przedsięwziął ku temu niezbędne kroki. No to mamy już jakieś pierwsze poważne zręby nadchodzącego mercato.
- Urbi27
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Danilo za 10 mln to jakieś bajki, chłopak jest jednym z najbardziej perspektywicznych prawych obrońców na świecie i miałby trafić do nas za tak marną kasę, szczerze wątpię...
Co do lewej obrony to rzeczywiście jest teraz na rynku wielu ciekawych zawodników i można by spróbować z Willemsem. Trzeba by się też mocno zastanowić czy nie warto by było szukać kupców na Ase. Przy przejściu na nowe ustawienie wróciłby raczej do rywalizacji o środek pola, ale tam mamy Vidala, Pirlo, Marchisio, Pogbę, Pereyere, więc problemów nie ma, a kasa by się przydała
Co do lewej obrony to rzeczywiście jest teraz na rynku wielu ciekawych zawodników i można by spróbować z Willemsem. Trzeba by się też mocno zastanowić czy nie warto by było szukać kupców na Ase. Przy przejściu na nowe ustawienie wróciłby raczej do rywalizacji o środek pola, ale tam mamy Vidala, Pirlo, Marchisio, Pogbę, Pereyere, więc problemów nie ma, a kasa by się przydała
- Vincitore
- Juventino
Na oficjalnym facebookowym fanpageu Pocchettino umieścił poniższe zdjęcie, podpisując, że dzisiaj wybiera się do Italii.
https://scontent-b-cdg.xx.fbcdn.net/hph ... e=54D2989A
https://scontent-b-cdg.xx.fbcdn.net/hph ... e=54D2989A
- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Niestety ale Asamoah prawdopodobnie wypadł na 3 miechy i to opcja optymistyczna, pesymistyczna mówi o min. 4;/ Patrząc po tym ile Vidal dochodził do siebie, ba dalej dochodzi to być może Asa nawet jak się wyleczy to nie będzie zbyt użyteczny w tym sezonie.Romulo też ma przejść operację, tracimy na dobrą sprawę 2 rezerwowych do środka i w osobie Asy też na lewą stronę. W obliczu tych informacji nie wyobrażam sobie żeby nie przyszedł ktoś na lewą obronę, bo z Evrą i Padoinem, który będzie też 2 rezerwowym do środka to może nie wyglądać za dobrze;/
- Robaku
- Juventino
A ja sobie myślę, że wujek Marotta wraz z przydupasem Allegrim ( tak jak zaczynam powiedzmy cenic skilly trenerskie Maxa tu uważam, że jest ciapą, która uzna wszystko co powie zarząd) przekwalifikują zawodników w taki sposób, aby można było do lata przeżyć bez transferów.AdiJuve pisze:Niestety ale Asamoah prawdopodobnie wypadł na 3 miechy i to opcja optymistyczna, pesymistyczna mówi o min. 4;/ Patrząc po tym ile Vidal dochodził do siebie, ba dalej dochodzi to być może Asa nawet jak się wyleczy to nie będzie zbyt użyteczny w tym sezonie.Romulo też ma przejść operację, tracimy na dobrą sprawę 2 rezerwowych do środka i w osobie Asy też na lewą stronę. W obliczu tych informacji nie wyobrażam sobie żeby nie przyszedł ktoś na lewą obronę, bo z Evrą i Padoinem, który będzie też 2 rezerwowym do środka to może nie wyglądać za dobrze;/
Moim zdaniem będzie tak, że będziemy grali w obronie Evra/ Padoinem a w pomocy przy 4 pomocników będzie to wyglądało Pogba, Vidal, Markiz i Mozart i w zależności od kontuzji, kartek, zmęczenia - Perreyra

Co oczywiście skończy się brakiem wykupu w lato Romulo i sypnięciem kasy na jakieś bocznego zawodnika z powodu odejscia Lichego...
A daje sobie jedną furtkę, jeśli okaże się, że Toro napiera na Gio to spróbujemy ugrac z nimi deal ze coś dorzucimy i weźmiemy Darmiana na inne akcje bym nie liczył. Jesli skupimy się na jakichs działaniach w zimę to wedlug mnie będzie to głównie pozyskanie Kramaricia przy jednoczesnej sprzedazy Manolo i być może jakimś wypożyczeniu Marrone, ale ta ostatnia opcja - oczywiscie w zależnosci od kontuzji, kartek, zmeczenia.
- kangurekm
- Juventino
- zahor
- Juventino
Tutaj byłbym ostrożny, przyzwyczaiłem się już do tego że jeżeli do Juventusu trafia z jakiegoś mniejszego włoskiego klubu zawodnik na wypożyczenie, bez konieczności wykupu, to i tak koniec końców Marotta nabywa jego kartę zawodniczą niezależnie od tego, co dany jegomość zaprezentował. A już w szczególności w temacie prawych obrońców/wahadłowych przykładów takich działań nie brakuje.Robaku pisze: Co oczywiście skończy się brakiem wykupu w lato Romulo
Jeżeli szukać pozytywów, to wymieniłbym dwa. Po pierwsze nie pojedzie na tej cały śmieszny PNA, po którym ostatnio dochodził do formy właśnie ze 3 czy 4 miesiące. Po drugie, jak zauważył Urbi27, w chwili obecnej pozycja naszego bambo nie jest najmocniejsza i nawet jeżeli korzystanie z usług Evry i Padoina nie brzmi jak spełnienie marzeń, na lewej obronie Asamoah aż tak wielkiej różnicy na plus by nie zrobił. Ważne tylko żeby nie doszło do sytuacji, w której zagra tam z konieczności Chiellini.AdiJuve pisze: Niestety ale Asamoah prawdopodobnie wypadł na 3 miechy i to opcja optymistyczna, pesymistyczna mówi o min. 4;/
Czy ktoś jest mi w stanie przedstawić chociaż pół argumentu przemawiającego za tym, że Porto sprzeda nam Danilo za 10 milionów?
A nie czasem 13 baniek? Co czyniłoby kwotę 10 milionów jeszcze bardziej absurdalną.wagner pisze:Porto właśnie tyle dało za niego gdy przychodził do Portugalii z Santosu.
Ostatnio zmieniony 02 grudnia 2014, 23:10 przez zahor, łącznie zmieniany 1 raz.
- wagner
- Juventino
Między bajki można włożyć te 10 mln. Porto właśnie tyle dało za niego gdy przychodził do Portugalii z Santosu. Dziennikarze którzy wymyślili tą kwotę chcą nas przekonać, że jego wartość nie wzrosła ? Kontrakt mu się kończy w 2016 roku, więc jeśli jej nie przedłuży można przypuszczać że być może będzie chciał szukać nowego pracodawcy latem 2015, a wtedy przyjdzie City i wyłoży 25 na stół, a Juve zacznie się ślinić do Sagny. Perfect song.zahor pisze:Czy ktoś jest mi w stanie przedstawić chociaż pół argumentu przemawiającego za tym, że Porto sprzeda nam Danilo za 10 milionów?
- Ouh_yeah
- Qualità Juventino
Według mnie, sprawa Romulo nie jest przesądzona i to nie z powodów, o których pisze zahor (czyli właściwie braku powodów, bo sam nie wiem co miał na myśli mówiąc o ciągotach Marotty do wykupowania wypożyczonych zawodników niezależnie od tego, co prezentują, tak jakby poprzednie transfery miały cokolwiek wspólnego z kolejnymi, albo jakby połówka Isli kupiona za prawie 10 milionów miała wrócić do Udinese, ciekawe ile by zaoferowali, 2? ). Jeśli odeślemy Romulo, trzeba będzie się rozejrzeć za piłkarzem o podobnej charakterystyce i najlepiej też cenie. Czy znajdziemy kogoś sensownego za 6 milionów? Gdyby nie przedłużać kontraktu z Lichym, to można się szarpnąć i sięgnąć po jakiegoś naprawdę dobrego zawodnika za grubą kasę, ale jeśli Stefan zostanie i podpisze nowy, tłusty kontrakt, to potrzeba jedynie niezłego zmiennika, a takim bez wątpienia może być Romulo pomimo obecnych problemów ze zdrowiem.
- zahor
- Juventino
Jakiś czas temu pojawiła się na tym forum teoria jakoby Marotta po prostu dbał o dobre stosunki z mniejszymi klubami i wykupywał wypożyczanych piłkarzy ze względu na dżentelmeńską umową. Mnie ona co prawda do końca nie przekonuje, bo nie widzę wymiernych profitów takich działań, ale nie powiesz mi chyba że wykupienie Motty po tragicznym sezonie bez próby negocjowania ceny wykupu choćby o centa było normalnym ruchem transferowym, który powtórzyłby każdy inny dyrektor. Nie powiesz mi że kwestii Isli nie dało się rozwiązać inaczej niż sprzedając jego drugą połówkę do Udinese za 2 miliony - pierwsze z brzegu rozwiązanie to chociażby czekanie na konkurs kopert. Cofnijmy się wcześniej - 25 baniek na wykup Quagliarelli i Matriego, bez żadnych negocjacji za kwoty ustalone wcześniej, mimo że pierwszy się połamał, drugi przyszedł jako jego zastępstwo. Dalej twierdzisz że jak wziąć pod lupę każdy przypadek wykupu, to za każdym razem dojdzie się do wniosku że ruch taki był optymalny, a szans na stargowanie ceny nie było żadnych?Ouh_yeah pisze:sam nie wiem co miał na myśli mówiąc o ciągotach Marotty do wykupowania wypożyczonych zawodników niezależnie od tego, co prezentują, tak jakby poprzednie transfery miały cokolwiek wspólnego z kolejnymi, albo jakby połówka Isli kupiona za prawie 10 milionów miała wrócić do Udinese, ciekawe ile by zaoferowali, 2?
Nie sposób nie przyznać Ci racji, ale przypomnij sobie jak grał w pierwszym sezonie w Juventusie Marco Motta. To był najgorszy piłkarz w nowożytnej historii Starej Damy. Na jego tle kapitalnie wyglądał 18-letni wówczas Soerensen, nominalny środkowy obrońca, który obecnie prezentuje poziom z pogranicza Serie A i Serie B. Nie wiem jak tam się panowie w kwestii wykupu dogadali, nie wiem co Marotta dokładnie naobiecywał, do czego się zobowiązał, ale żadnej możliwości nie jestem w stanie wykluczyć.Robaku pisze:wydaje mi się, że inwestowanie w 28 obrońce, który pierwszy sezon w powaznym klubie spędził u lekarzy jako zmiennika 30 letniego obrońcy - jest ponad poziom abstrakcji osób, które zarządzają klubm i decydują o transferach.
Ostatnio zmieniony 02 grudnia 2014, 23:29 przez zahor, łącznie zmieniany 2 razy.
- Robaku
- Juventino
Panowie, to ja już kompletnie zgłupiałem, zostajemy z kolesiem, który po pierwsze ani w żadnym meczu pupy nam nie urwał, poza tym przez 40 % sezonu był kontuzjowany, a przez 20 % wchodzi z ławki, albo siedzi na niej. (nawet jesli po powrocie chłop ogarnie i będzie gral po 90 min w każdym meczu to i tak do rozegrania zostanie mu max 40 % spotkań) i do tego młodszy nie bedzie, mimo iż w 2015 będzie miał 28 lat.
Mówimy tutaj o sytuacji kiedy Romulo wystepuje jako zmiennik Lichego. Wedlug mnie możemy uderzyć lepiej, skuteczniej, począwszy od Darmiana i chęci pozyskania Gio przez Toro, poprzez dobre stosunki z Bergamo i wyciągnięcie czy to Baselliego czy Zappacosty, jako zmiennika Stefana w sam raz do przyuczenia.
Szwajcar z sezonu na sezonu gra gorzej i jego motoryka siada systematycznie, wydaje mi się, że inwestowanie w 28 obrońce, który pierwszy sezon w powaznym klubie spędził u lekarzy jako zmiennika 30 letniego obrońcy - jest ponad poziom abstrakcji osób, które zarządzają klubm i decydują o transferach.
Mówimy tutaj o sytuacji kiedy Romulo wystepuje jako zmiennik Lichego. Wedlug mnie możemy uderzyć lepiej, skuteczniej, począwszy od Darmiana i chęci pozyskania Gio przez Toro, poprzez dobre stosunki z Bergamo i wyciągnięcie czy to Baselliego czy Zappacosty, jako zmiennika Stefana w sam raz do przyuczenia.
Szwajcar z sezonu na sezonu gra gorzej i jego motoryka siada systematycznie, wydaje mi się, że inwestowanie w 28 obrońce, który pierwszy sezon w powaznym klubie spędził u lekarzy jako zmiennika 30 letniego obrońcy - jest ponad poziom abstrakcji osób, które zarządzają klubm i decydują o transferach.
- Arbuzini
- Juventino
Romulo rozpatrywałbym jako taką bardziej ofensywną i lepiej wyszkoloną wersję Padoina, a nie stricte zmiennika Lichtsteinera. Bliżej mu do środka pomocy i wahadła niż boku obrony, ale chyba śmiało można powiedzieć, że to człowiek od wszystkiego. Mi jego występy przez ten czas, który miał na boisku podobały się. Życzę mu zdrowia. Mam jakieś przeczucie, że w umowie z Hellasem nie bez powodu znalazł się zapis o 60% rozegranych spotkań i w przypadku Romulo możemy odpuścić jego wykup. Oby mógł się jeszcze wykazać na wiosnę i jednak został.
Posypały nam się chłopaki. Szczęście w nieszczęściu, że kontuzje uderzają w rezerwowych. Oprócz Barzagliego oczywiście, ale na szczęście jest jeszcze Ogbonna. Tak, Asamoaha liczę jako rezerwowego, bo ihmo w 43X jego miejsce powinno być tylko i wyłącznie w środku pomocy pomimo totalnej nyndzy na lewej obronie.
Posypały nam się chłopaki. Szczęście w nieszczęściu, że kontuzje uderzają w rezerwowych. Oprócz Barzagliego oczywiście, ale na szczęście jest jeszcze Ogbonna. Tak, Asamoaha liczę jako rezerwowego, bo ihmo w 43X jego miejsce powinno być tylko i wyłącznie w środku pomocy pomimo totalnej nyndzy na lewej obronie.
- Il Fenomeno
- Juventino
Ja tam szczerze nie zauważyłem, by Lichy odkąd przyszedł do Juventusu, rok w rok notował jakiś zjazd w dół - był coraz gorszy. Statystyki też tego nie widzą:Robaku pisze:Szwajcar z sezonu na sezonu gra gorzej i jego motoryka siada systematycznie
2011/12 - 2 gole, 2 asysty;
2012/13 - 4 gole, 1 asysta;
2013/14 - 2 gole, 8 asyst;
2014/15 - 2 gole, 4 asysty (po 13 kolejkach).
Ktoś cos wspomniał o Donatim. Nie oglądam Bundesligi, ale słyszałem, że to podobno nie jest nawet gracz pierwszego składu w Bayerze. Może ktoś coś powiedzieć?

- Robaku
- Juventino
Statystycznie to wychodząc na spacer z psem...
Jak dla mnie Lichy z sezonu na sezon ma coraz mniejszy wpływ na drużynę. Zaczyna nie opanowywać swojego charakteru i kończy się jak kończy. Jasne, że Juve wygląda na chciwych kretynów, którzy nie doceniają swoich starych zawodników ( czego bardzo nie lubie) bo dają Evrze 4 mln na wstępie, a dla Lichego brak 3 baniek, no ale uważam, że Lichy na pewno nie jest tak przebojowym zawodnikiem jak jeszcze 1,5 roku temu.
A może to tylko optyczne złudzenie z powodu innych zadań, które trener mu przeznaczył.
Jak dla mnie Lichy z sezonu na sezon ma coraz mniejszy wpływ na drużynę. Zaczyna nie opanowywać swojego charakteru i kończy się jak kończy. Jasne, że Juve wygląda na chciwych kretynów, którzy nie doceniają swoich starych zawodników ( czego bardzo nie lubie) bo dają Evrze 4 mln na wstępie, a dla Lichego brak 3 baniek, no ale uważam, że Lichy na pewno nie jest tak przebojowym zawodnikiem jak jeszcze 1,5 roku temu.
A może to tylko optyczne złudzenie z powodu innych zadań, które trener mu przeznaczył.
- bramek
- Juventino
Duże znaczenie ma również fakt, że nie opieramy swojj gry do przodu na skrzydłach. Ciężar rozgrywania akcji zdecydowanie się przeniósł. Jeszcze dwa lata temu ratowały nas tylko Piłki od Pirlo do Lichego. Teraz jest de facto trochę więcej polotu w grze, dużo więcej gry bierze na siebie Tevez. Myślę że stąd bierze się deprecjonowanie wartości poszczególnych zawodników, od których byliśmy uzależnieni jeszcze dwa lata temu.