Transfery w Europie
- blackadder
- Juventino
Równie dobrze możemy nazwać kłócącym się z ideą wolnego rynku podział zysków z praw telewizyjnych w Anglii czy w Niemczech. Wiadomo że największe tłumy przed telewizorami na całym świecie zbiera Manchester United czy Arsenal, jednak te kluby dostają 'tylko' 2 razy więcej niż ostatnia drużyna w tabeli, która kibiców poza Anglią, ba, poza miastem, może praktycznie nie mieć.
Jednak w Anglii nikt na taki podział nie narzeka, bo wyrównanie poziomu piłki dało lidze olbrzymie korzyści.
Nie ma innego, lepszego pomysłu na premiowanie tych najbardziej przedsiębiorczych nad tymi z największymi majątkami czy zdolnościami kredytowymi.
Wiadomo, FFP może być odbierane jako działanie mające na celu ochronę interesów tych klubów, które właśnie dzięki pompowaniu w nie lata temu olbrzymich pieniędzy dziś są na szczycie, bo jak inaczej można nazwać ograniczanie PSG w walce z europejską czołówką, gdy zdolności kredytowe tych największych sięgają setek milionów euro.
Jednak w Anglii nikt na taki podział nie narzeka, bo wyrównanie poziomu piłki dało lidze olbrzymie korzyści.
Nie ma innego, lepszego pomysłu na premiowanie tych najbardziej przedsiębiorczych nad tymi z największymi majątkami czy zdolnościami kredytowymi.
Wiadomo, FFP może być odbierane jako działanie mające na celu ochronę interesów tych klubów, które właśnie dzięki pompowaniu w nie lata temu olbrzymich pieniędzy dziś są na szczycie, bo jak inaczej można nazwać ograniczanie PSG w walce z europejską czołówką, gdy zdolności kredytowe tych największych sięgają setek milionów euro.
Ostatnio zmieniony 04 września 2012, 12:49 przez blackadder, łącznie zmieniany 1 raz.

- Supersonic
- Juventino
Pan od Lenina przykozaczyl, posmialismy sie wszyscy, a teraz do roboty bo trzeba jakas ta 2ke miesiecznie zarobic.
Jest pare dziedzin zycia, gdzie czysto- kapitalistyczne zasady nie maja zastosowania, jedna z takich branz jest energetyka inna edukacja a kolejna - z innych powodow sport. Nigdy nie byl i nie powinien byc stricte biznesem, bo to jest zaprzeczenie calej jego idei.
Po pierwsze smieszne jest nazywanie popierajacych FPP, placzacymi biedakami, bo tak sie sklada ze kibicujemy klubowi, ktory chyba miesci sie w TOP5 wydajacych ostatnich 2 lat. PSG,City, Anzhi, Zenit- sa obecnie 4 kluby na swiecie ktore wydaly konkretnie wiecej ( Chelsea, Real mysle podobnie do nas - trzeba by poszperac). Takze please. Ok, co innego kiedy ktos patrzy z perspektywy Izolatora Boguchwala.
Dlaczego dziki kapitalizm w pilce jest zly? Z takiego samego powodu, z ktorego wiekszosc panstw otwierajacych swego czasu drzwi dla bezposrednich inwestycji zagranicznych nie pozwolila na nielimitowany zakup ziemii przez obcy kapital.
Z tego samego powodu, dla ktorego w NBA zarabia sie lepiej niz w futbolu, a wciaz rotacja zajmowancyh przez zespoly miejsc w kolejnych latach jest ogromna.
W bardzo wielu dziedzinach zycia ludzkosc stara sie wyrownywac szanse, UE doklada Wam do firm, niektorzy bezplatnie studiuja, niektore dzieci w Afryce maja wode, bo ktos im pomaga a Wy chcecie zeby w pilce rosla pozycja agentow finansowych, ktorzy beda zmuszali fortelami ( casus Peszki) pilkarzy do zmiany klubow, a w polskich klubach za 5 lat beda grali sami Serbowie, Slowacy i Nigeryjczycy, a LM beda wygrywaly zadluzone na miliard funtow kolosy, ktorzy to zwyciestwo kupili i byc moze nigdy nie splaca dlugow.
Od tego bym zaczal - masz dlugi - wypad z pucharow. Ciekawy bylby sezon bez United, Realu, Interu - a nie, ich nie ma i tak 8)
Swiat futbolu nalezy monitorowac i nie pozwalac na sobiepanstwo.
Jest pare dziedzin zycia, gdzie czysto- kapitalistyczne zasady nie maja zastosowania, jedna z takich branz jest energetyka inna edukacja a kolejna - z innych powodow sport. Nigdy nie byl i nie powinien byc stricte biznesem, bo to jest zaprzeczenie calej jego idei.
Po pierwsze smieszne jest nazywanie popierajacych FPP, placzacymi biedakami, bo tak sie sklada ze kibicujemy klubowi, ktory chyba miesci sie w TOP5 wydajacych ostatnich 2 lat. PSG,City, Anzhi, Zenit- sa obecnie 4 kluby na swiecie ktore wydaly konkretnie wiecej ( Chelsea, Real mysle podobnie do nas - trzeba by poszperac). Takze please. Ok, co innego kiedy ktos patrzy z perspektywy Izolatora Boguchwala.
Dlaczego dziki kapitalizm w pilce jest zly? Z takiego samego powodu, z ktorego wiekszosc panstw otwierajacych swego czasu drzwi dla bezposrednich inwestycji zagranicznych nie pozwolila na nielimitowany zakup ziemii przez obcy kapital.
Z tego samego powodu, dla ktorego w NBA zarabia sie lepiej niz w futbolu, a wciaz rotacja zajmowancyh przez zespoly miejsc w kolejnych latach jest ogromna.
W bardzo wielu dziedzinach zycia ludzkosc stara sie wyrownywac szanse, UE doklada Wam do firm, niektorzy bezplatnie studiuja, niektore dzieci w Afryce maja wode, bo ktos im pomaga a Wy chcecie zeby w pilce rosla pozycja agentow finansowych, ktorzy beda zmuszali fortelami ( casus Peszki) pilkarzy do zmiany klubow, a w polskich klubach za 5 lat beda grali sami Serbowie, Slowacy i Nigeryjczycy, a LM beda wygrywaly zadluzone na miliard funtow kolosy, ktorzy to zwyciestwo kupili i byc moze nigdy nie splaca dlugow.
Od tego bym zaczal - masz dlugi - wypad z pucharow. Ciekawy bylby sezon bez United, Realu, Interu - a nie, ich nie ma i tak 8)
Swiat futbolu nalezy monitorowac i nie pozwalac na sobiepanstwo.
- Castiel
- Juventino
Wszystko ma swoje dobre i złe strony. Ciekawie by było gdyby istniała jakaś szacunkowa wartość piłkarza bo nikt mi nie powie, że Falcao, Pepe z Realu, Coentrao, Martinez byli warci takich pieniędzy. Przychodząc do np Realu Pepe nijak nie był wart 30 mln. W Rosji to już w ogóle, niejaki Danny też kosztował 30 mln, co tacy piłkarze osiągnęli, że mają tyle kosztować?Vimes pisze: Przepraszam bardzo, a kto ma decydować o tym ile jakiś piłkarz jest warty? Jeżeli kupujący godzi się na określoną cenę to jego sprawa jeżeli przepłaca. Widać uznaje, że dla niego ten piłkarz jest tyle warty.
Patrząc sucho na Juve to według tego co jest np na transfermarkt to wartości są w miarę realne, ale jest wielu piłkarzy którzy są dla nas bezcenni i nie na sprzedaż za żadne pieniądze.
FFP ma być chyba głównym zabezpieczeniem przed stale rosnącym zadłużeniem klubów.
Real był tak zadłużony, że dopiero ich fan Król wyciągnął ich z bagna...
Rome już jakiś bank połknął, nie wspominając o przypadku Valencii...
Ligi są zadłużone, problem ze spłatami zobowiązań stale jest większy.
- deszczowy
- Juventino
Szczególnie Real wydający sto baniek na CR 7 czy Chelsea, która na 3 (!) piłkarzy wydała w tym sezonie 80 (!) mln euro.Supersonic pisze:( Chelsea, Real mysle podobnie do nas - trzeba by poszperac)
Tak, podobnie do nas. Przykozaczyłeś. Pośmialiśmy się wszyscy a teraz do roboty. Ty myśl dalej.
A do tego mistrz <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>

Ostatnio zmieniony 04 września 2012, 13:12 przez deszczowy, łącznie zmieniany 2 razy.
- Supersonic
- Juventino
na maturze z polskiego chyba siedziales na livescorze zakladka SzwajcariaSupersonic pisze: kibicujemy klubowi, ktory chyba miesci sie w TOP5 wydajacych ostatnich 2 lat

jutro ma byc konferencja Sydney gdzie przedstawia Del Piero. no nie wiem, nie wiem..
edit:
Chyba masz slabszy dzien dzis :roll:
Wiem, ze probujesz zakamuflowac glupote jaka palnales, ale i tak wiadomym jest, ze powyzsze odnosi sie to do Ciebie.
Prosze bardzo- biggest net spenders 2011 w Europie:
1.PSG 86
2.Juve 72
3.City 67
4.Chelsea 60
5. Malaga 58
2012 nie znalazlem jeszcze total podsumowania ale Chelsea jesli nas przegoni to minimalnie, zas galaretos sa za nami. Fajnie byloby jakbys sobie wyrobil nawyk przygotowania merytorycznego do dyskusji, bo oprocz wrzucania filozoficzno- politycznych tresci na tym forum, jednak chodzi tu tez o futbol.
Btw, moglem sie troche pomylic - Anzhi i Zenit chyba tez beda za nami. Kto by pomyslal - top3 bedzie. Bogacze

Ostatnio zmieniony 04 września 2012, 13:30 przez Supersonic, łącznie zmieniany 2 razy.
Umiesz czytać ? Więc zoba jeszcze razzahor pisze:Jasne że czym innym, ale w dalszym ciągu - zakazywać? Czy uważasz że barman przed sprzedaniem piwa za 20 zeta powinien najpierw sprawdzić czy delikwent sam się dorobił? Co innego osobiste odczucia, co innego odgórne zakazy.fazzi pisze:Wiadomo że nie można zakazać, ale czym innym jest sytuacja, w której ten ktoś zarabia tyle, że go stać na płacenie 20zł za piwo, a czym innym gdy ma np. bogatego tatusia, a sam w życiu nic nie zarobił.Ouh_yeah pisze:To trochę jakby zakazywać komuś kupienia sobie w luksusowym lokalu piwa za 20 złotych bo w żabce za rogiem można je kupić za 3,20 8)
A co do tekstu o kapitalizmie w czystej postaci to hm.... nie do końca tzn. fakt, kto bogatemu zabroni. Rzecz w tym, że ci szejkowie nie stworzyli ciężką pracą jakiś swoich imperiów, oni się "dobrze urodzili" i to tyle. I teraz taki ktoś się nudzi, to kupuje sobie zabawkę. Dlatego to jest takie irytujące. To nie mentalność Kalego. Transfery Realu czy Barcy jakoś mnie nie denerwowały nigdy, mimo często zawrotnych kwot.fazzi pisze:Wiadomo że nie można zakazać
Pavel Nedved pisze:"Juve ponownie jest nieprzyjemne? Mam nadzieję, nie interesuje mnie bycie miłym, tylko zwycięskim"
- Arcadio Morello
- Juventino
Ja wiem, że Alex nie chciał odejść z JUVE, bo za bardzo kocha ten klub i barwy. Takiej LEGENDY jak on w JUVE już nie będzie. Może za 50, 100 lat. Wielki mam żal do zarządu JUVE, że pozwolili odejść Naszej legendzie tak po prostu i nie pozwolili mu dograć do końca kariery w ukochanych barwach... :płaczę:.MishaAveJuve pisze:Ale nie wiń za to tylko piłkarzy, masz przykład z własnego podwórka Del Piero - żywa legenda klubu który pobił chyba każdy z możliwych rekordów do pobicia, a na pewno większośc - myślisz, że chciał odchodzic? Jak potraktował go nasz klub? Czy tak traktuje się legendę? uważam, że jednak bywają sytuacje gdzie są równi i równiejsi, a Del Piero zasługuje na szczególne traktowanie.Arcadio Morello pisze: Era piłkarzy dla których barwy są ważniejsze niż pieniądze się kończy.... Przykre...
Co to transferów Zenitu to cena za Hulka wygórowana nie jest, nawet spodziewałem się wyższej ceny za niego to przecież naprawdę - jak to się ostatnio mówi na forum - topowy gracz, oczywiście dziwi mnie tylko że nie poczekał na Chelsea, która go bardzo chciała - ale to tylko infromacje z prasy, ale Witsel? przecież on nawet połowy nie jest wart, Benfica zrobiła świetny interes, jeżeli ich DS wynegocjował taką cenę to czapki z głów - Marotta ucz się sprzedawac(żart)
A ktoś pisał że może Zenit kupi Iaquinte - hehe, para Hulk - Iaquinta wyglądała by naprawdę zdumiewająco
Dziwi transfer Meirelesa bo z meczy które oglądałem na prawde grał dobrze, często brał grę na siebie i dużo walczył.
Jeżeli chodzi o barwy klubowe to nie miałem na myśli Hulka, tylko np. Ibrahimovicia, który zobaczy większą kasę to tam pójdzie... Juventus -> inter -> Barcelona -> AC Milan -> PSG. Carlos Tevez: Manchester United -> Manchester City albo ostatnio Robin Van Persie: Arsenal -> Manchester United.

- deszczowy
- Juventino
Nie chce mi się dodawać tego, w pracy jestem. Ale tylko w sezonie 2010/2011 Niebiescy wydali ponad 100 mln funtów, z czego połowę na Torresa. W 2009 r. Real wydał na CR 7 92 mln euro. I tak dalej. Jak chce Ci się bawić w dodawanki i zliczanki - wolna droga 

- artur_89
- Juventino
- Podziekował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Vimes pisze:Przepraszam bardzo, a kto ma decydować o tym ile jakiś piłkarz jest warty? Jeżeli kupujący godzi się na określoną cenę to jego sprawa jeżeli przepłaca. Widać uznaje, że dla niego ten piłkarz jest tyle warty.artur_89 pisze:Tutaj nie chodzi, już nawet o wydawanie takich wielkich pieniędzy, tylko o podbijanie cen na rynku, za piłkarzy, którzy nie są tego warci. Co innego jak Zidane, czy R7 poszli do Realu, za takie kwoty, ale oni już byli gwiazdami ogromnego formatu, kosztowali tyle ile są warci ! Czego nie można powiedziec o Witselu i innych wynalazkach, co w piłce nic nie osiągnęli. Oczywiście mogą kiedyś byc "kimś", ale to jest gdybanie...
To się nazywa głupota i zachłannosc. Musieli tyle wydac, żeby im klub sprzedał zawodnika, nie wierzę, że inne kluby nie proponowały za Hulka z 20-30 mln. Kto da więcej wygrywa. Porto zobaczyło kasę i nie zastanawiając się sprzedało go ruskim. A to czy jest wart tyle Witsel...pomyśl sam.
- MishaAveJuve
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Arcadio ja wspomniałem nie wiń tylko piłkarzy, bo pilka to wielki biznes, kluby też chcą się pozbywać piłkarzy gdyż zarabiaja na nich ogromne pieniądze wymieniłeś Ibrahimovica. Przechodząc po calciopoli Juventus nie mógł sobie pozwolic na utrzymanie tylu tak dobrych piłkarzy musial z części zrezygnowac, a Ibra nie chciał grac w drugiej lidze co jest moim zdaniem logicze w Barcelonie był pokłócony z Guardiolą, nie pasowało mu więc odszedł, po co miał się męczyć. Z milanu odszedł bo milan nie ma kasy a zlatan i silva to jedni z bardziej wartościowych pilkarzy milanu więc by podreperowac budżet musieli sprzedac kogos.
A taki RvP myślisz że on nie ma ambicji żeby coś wygrac z drużyną? Jak widzi co się dzieje w Arsenalu, że co jakis piłkarz pokaże się z lepszej strony to jest sprzedawany, to on też chce być, zresztą patrząc na politykę Arsenalu parę lat wstecz to raczej nie była to tylko decyzja samego RvP ale tez klubu.
Nie dziw się piłkarzom to ich praca, nie wiem czy pracujesz czy nie ale jeżeli w jednej pracy zarabiasz powiedzmy 4 tys i jest to polska firma i nie masz szans na awans a przychodzi pracowadca zagraniczny i daje Ci 8 tys z możiwością awansu i rozwoju co zostajesz bo jesteś partiotą? czy bierzesz lepszą ofertę?
A przypominam, że na transfer to nie tylko kwestia podpisania umowy piłkarza z klubem kupującym ale również umowa miedzy klubami. Dlatego FFP jest naprawdę dobrym pomysłem, tylko ja nie wiem czy to sama idea czy coś się dzieje w tej sprawie, bo za jakiś czas cały ten interes nazywany piłka padnie nie bedzie już tak interesujacy garść klubów będzie wykupywała najlepszych a reszta będzie tylko mogła patrzec z boku, spadnie atrakcyjność piłki, ilość kibiców a za tym oglądalność i cały marketing z tym związany. Taki obrót spraw jaki jest teraz to początek końca, bo już ManC inwestuje ogromne pieniądze w młodzież sprowadza najlepszych trenerów juniorskich, wykupuje najlepsze młode talenty jak chelsea, jak barca i za parę lat kluby te będą nie tylko skupowały najlepszych, ale prawdopodobnie będą miały najlepszych juniorów. A rywalizacja między paroma klubami na arenie europejskiej może będzie jeszcze w miare ciekawa, ale rozgrywki krajowe? juz w hiszpani puszczane są tylko mecze realu i barcelony, chociaż barcelona może grac z getafe a w innym meczu o tej samej porze valencia z athetico madryt to i tak 90% osob bedzie ogladało barcelone.
A taki RvP myślisz że on nie ma ambicji żeby coś wygrac z drużyną? Jak widzi co się dzieje w Arsenalu, że co jakis piłkarz pokaże się z lepszej strony to jest sprzedawany, to on też chce być, zresztą patrząc na politykę Arsenalu parę lat wstecz to raczej nie była to tylko decyzja samego RvP ale tez klubu.
Nie dziw się piłkarzom to ich praca, nie wiem czy pracujesz czy nie ale jeżeli w jednej pracy zarabiasz powiedzmy 4 tys i jest to polska firma i nie masz szans na awans a przychodzi pracowadca zagraniczny i daje Ci 8 tys z możiwością awansu i rozwoju co zostajesz bo jesteś partiotą? czy bierzesz lepszą ofertę?
A przypominam, że na transfer to nie tylko kwestia podpisania umowy piłkarza z klubem kupującym ale również umowa miedzy klubami. Dlatego FFP jest naprawdę dobrym pomysłem, tylko ja nie wiem czy to sama idea czy coś się dzieje w tej sprawie, bo za jakiś czas cały ten interes nazywany piłka padnie nie bedzie już tak interesujacy garść klubów będzie wykupywała najlepszych a reszta będzie tylko mogła patrzec z boku, spadnie atrakcyjność piłki, ilość kibiców a za tym oglądalność i cały marketing z tym związany. Taki obrót spraw jaki jest teraz to początek końca, bo już ManC inwestuje ogromne pieniądze w młodzież sprowadza najlepszych trenerów juniorskich, wykupuje najlepsze młode talenty jak chelsea, jak barca i za parę lat kluby te będą nie tylko skupowały najlepszych, ale prawdopodobnie będą miały najlepszych juniorów. A rywalizacja między paroma klubami na arenie europejskiej może będzie jeszcze w miare ciekawa, ale rozgrywki krajowe? juz w hiszpani puszczane są tylko mecze realu i barcelony, chociaż barcelona może grac z getafe a w innym meczu o tej samej porze valencia z athetico madryt to i tak 90% osob bedzie ogladało barcelone.
Od kołyski Az po grób jedna miłość jeden klub!!!!- JUVENTUS
- Arcadio Morello
- Juventino
Zgadzam się z Tobą, że piłka nożna to normalna praca i wielki biznes, ale afera Calciopoli pokazała dla kogą liczą się bardziej barwy klubowe niż pieniądze. Alex Del Piero gdy był by młodszy spokojnie mógł grać w innym klubie (teraz też), ale grał w Juve 19 lat. Buffon też mógł by grać spokojnie w innym klubie, ale jest z Juve na dobre i na złe. Nawet zgodził się na obniżkę pensji. Danielle de Rossi mógł iść do Manchesteru City, ale ostatecznie został w Romie. Gerrard, Xavi, Iniesta, Giggs, Scholes mogli by grać w innych klubach, ale grają w jednym klubie po kilkanaście lat i dla nich barwy są ważniejsze niż pieniądze.MishaAveJuve pisze:Arcadio ja wspomniałem nie wiń tylko piłkarzy, bo pilka to wielki biznes, kluby też chcą się pozbywać piłkarzy gdyż zarabiaja na nich ogromne pieniądze wymieniłeś Ibrahimovica. Przechodząc po calciopoli Juventus nie mógł sobie pozwolic na utrzymanie tylu tak dobrych piłkarzy musial z części zrezygnowac, a Ibra nie chciał grac w drugiej lidze co jest moim zdaniem logicze w Barcelonie był pokłócony z Guardiolą, nie pasowało mu więc odszedł, po co miał się męczyć. Z milanu odszedł bo milan nie ma kasy a zlatan i silva to jedni z bardziej wartościowych pilkarzy milanu więc by podreperowac budżet musieli sprzedac kogos.
Decyzję RvP o przejściu do Manchesteru United po części można zrozumieć, bo od kilku lat Arsenal nic nie może wygrać. Głód sukcesów pewnie zrobił swoje, ale mógł przejść do Juve.
To trochę złe porównanie. Przykładowo piłkarz grający w Juve zarabia 6-7 mln euro za sezon i dostaje propozycje przejścia do innego klubu za sezon z pensją 8-9 mln euro to dla którego kasa to nie wszystko nie robi zbytniej różnicy. Jeżeli widzi tylko $, to wiadomo, że przejdzie tam gdzie więcej płacą.
Dla nas zwykłych ludzi, którzy tak jak powiedziałeś zarabiali by 4000 zł na miesiąc i dostali propozycje zarabiania 8000 zł na miesiąc to jest bardzo duża różnica i wiadomo, że każdy by poszedł do tej pracy gdzie więcej płacą. 4000 zł, a 8000 zł to masz 100% różnicę.

- szycha21
- Juventino
Widze, że tu każdy przeciwko mnie i każdy popiera teraźniejszy system, ale ja nadal będę przy swoim. Tak jak napisałem...wkurza mnie to niesamowicie, że wartości rynkowe nie są proporcjonalne do umiejętności zawodników i każdy chce bóg wie ile za zawodnika...a ich agenci to już wgl... to jest paranoja!!!! Niedługo to każdy będzie co najmniej po 200 mln kosztował bo co... arab i tak zapłaci - chociaż to w sumie zależy też od tego jaki piłkarz...jak pazer to zawsze będzie szukał $, ale niektórzy (choć niewielu) wiedzą w jakich 'firmach' trzeba grać, żeby być wielkim piłkarzem.
A co do ograniczeń UEFY... to wy chyba nie za bardzo wiecie o co chodzi a każdy się wypowiada jakby miał to w małym paluszku. Otóż klub będzie mógł wydawać po 100mln...200 mln a jak chce nawet 500 mln, tylko jak sobie sam na to zarobi. Każdy właściciel klubu będzie mógł włożyć na rok chyba ok 20-30mln. I jak klub sb zarobi...albo będzie zbierał 10 lat to sb kupią kolesia za 80mln a ja nie to nie.
Według mnie to jest bardzo dobry pomysł... i powinien zostać wprowadzony jak najszybciej.
A co do ograniczeń UEFY... to wy chyba nie za bardzo wiecie o co chodzi a każdy się wypowiada jakby miał to w małym paluszku. Otóż klub będzie mógł wydawać po 100mln...200 mln a jak chce nawet 500 mln, tylko jak sobie sam na to zarobi. Każdy właściciel klubu będzie mógł włożyć na rok chyba ok 20-30mln. I jak klub sb zarobi...albo będzie zbierał 10 lat to sb kupią kolesia za 80mln a ja nie to nie.
Według mnie to jest bardzo dobry pomysł... i powinien zostać wprowadzony jak najszybciej.
- zahor
- Juventino
Mógłbyś to rozwinąć, bo nie kumam o co chodzi? Sugerujesz że ceny nie są proporcjonalne do umiejętności, to znaczy że za gorszego zawodnika trzeba zapłacić więcej niż za lepszego?szycha21 pisze:wkurza mnie to niesamowicie, że wartości rynkowe nie są proporcjonalne do umiejętności zawodników i każdy chce bóg wie ile za zawodnika
No i w jakich trzeba? Zgaduję że w tych, co szastają forsą nie, czyli Terry, Lampard, Cech czy Drogba nie są wielkimi piłkarzami? Mógłbyś stworzyć listę tych klubów w których można się stać wielkim zawodnikiem? Szalenie jestem ciekaw.szycha21 pisze: jak pazer to zawsze będzie szukał $, ale niektórzy (choć niewielu) wiedzą w jakich 'firmach' trzeba grać, żeby być wielkim piłkarzem.
Aha. A nie wpadłeś na taki na przykład pomysł, że jeden Arab drugiemu Arabowi sprzeda za, dajmy na to, 80 baniek jakiegoś nieudacznika, który wyląduje w rezerwach, przez co zanotuje 80 milionów zysku i będzie mógł tę sumę przeznaczyć na wzmocnienia. To jest pierwszy lepszy pomysł jak można te ograniczenia ominąć, jestem spokojny o to że dobrze opłaceni prawnicy znajdą bez problemu inne, nawet jeżeli pojawią się dodatkowe zabezpieczenia prawne.szycha21 pisze: A co do ograniczeń UEFY... to wy chyba nie za bardzo wiecie o co chodzi a każdy się wypowiada jakby miał to w małym paluszku. Otóż klub będzie mógł wydawać po 100mln...200 mln a jak chce nawet 500 mln, tylko jak sobie sam na to zarobi. Każdy właściciel klubu będzie mógł włożyć na rok chyba ok 20-30mln. I jak klub sb zarobi...albo będzie zbierał 10 lat to sb kupią kolesia za 80mln a ja nie to nie.
- Ouh_yeah
- Qualità Juventino
To chyba oczywiste, że FFP wymyśliły największe kluby (zapewne również Juventus) bo im się nie spodobało, że ekscentryczni szejkowie mogą ich przebijać na rynku transferowym i podnosić/pensje ceny piłkarzy w kilka lat budując potęgi konkurujące z nimi na równi.
Najśmieszniejsze jest to, że Platini ciągle nawija o niemoralnych kwotach ale pieniądze jakie płaci klubom za ligę mistrzów rosną z roku na rok, mcdonald i coca cola już płacą olbrzymie sumy za sponsorowanie Euro :lol: Rozumiem, że reklamowanie fastfoodów i napoju składającego się z prawie samego cukru przed meczem piłkarskim jest <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> moralne
Jak wiadomo Uefie kasa musi się zgadzać a bez Barcelony, Manchesteru United, Bayernu, Juventusu i innych wielkich marek nie jest to możliwe więc Platini nie może pierdnąć bez ich pozwolenia.
Najśmieszniejsze jest to, że Platini ciągle nawija o niemoralnych kwotach ale pieniądze jakie płaci klubom za ligę mistrzów rosną z roku na rok, mcdonald i coca cola już płacą olbrzymie sumy za sponsorowanie Euro :lol: Rozumiem, że reklamowanie fastfoodów i napoju składającego się z prawie samego cukru przed meczem piłkarskim jest <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> moralne

Jak wiadomo Uefie kasa musi się zgadzać a bez Barcelony, Manchesteru United, Bayernu, Juventusu i innych wielkich marek nie jest to możliwe więc Platini nie może pierdnąć bez ich pozwolenia.