Książki
- LordJuve
- Juventino
Ocenianie Tolkiena przez pryzmat tylko i wyłącznie LOTR czy Hobbita to jak twierdzenie, ze pierwsza z powyższych książek to "bajka dla dzieci" - czysta ignorancja i powierzchowna znajomość tematu.
Po przeczytaniu "Dżumy" czy "Lorda Jima" też można powiedzieć: nihil novi.
Po przeczytaniu "Dżumy" czy "Lorda Jima" też można powiedzieć: nihil novi.
- Giovani
- Juventino
Ostatnio sięgnąłem po Stephena Kinga. Przyczytałem "Czarną Bezgwiezdną Noc". I szczerze ? Ani trochę mnie ona nie zachwyciła, ani nie ruszyła. To była moja pierwsza książka Kinga, jaką przeczytałem, a to dlatego, że wszyscy tak nad nim fapali.
Pytanie do wszystkich fanów powyższego autora : Którą książke byście mi polecili, abym zmienił o nim zdanie ?
I co myślicie o "Czarnej Bezgwiezdnej Nocy" ?
Pytanie do wszystkich fanów powyższego autora : Którą książke byście mi polecili, abym zmienił o nim zdanie ?

- deszczowy
- Juventino
Którą książkę? "Buick 8". Nieduża, zwarta, fajna opowieść w stylu s/f horror. Warto! A także "Carrie" i "Christine". Szczególnie ta druga jest genialna. Uwielbiam do niej wracać.Giovani pisze:Ostatnio sięgnąłem po Stephena Kinga. Przyczytałem "Czarną Bezgwiezdną Noc". I szczerze ? Ani trochę mnie ona nie zachwyciła, ani nie ruszyła. To była moja pierwsza książka Kinga, jaką przeczytałem, a to dlatego, że wszyscy tak nad nim fapali.
Pytanie do wszystkich fanów powyższego autora : Którą książke byście mi polecili, abym zmienił o nim zdanie ?I co myślicie o "Czarnej Bezgwiezdnej Nocy" ?
Ja ostatnio przeczytałem "44 listy ze świata płynnej rzeczywistości" Zygmunta Baumana. Kapitalny zbiór niedużych, krytycznych esejów na temat współczesnej kultury i globalizacji. Teraz zabieram się do lektury kolejnych jego książek. Baaardzo polecam, jeśli lubicie lekko podaną socjo-filozofię.
Aha, polecam też książkę "Ostatni lot". Jej współautorem jest płk Robert Latkowski, człowiek, który przyprowadził z Rosji do Polski samolot Tu-154M o nr. bocznym 101. Świetna rzecz.
- Castiel
- Juventino
W ciemno możesz brać "Miasteczko Salem", "Lśnienie", "Christine" i "Cmętarz zwieżąt". Po przeczytaniu tych książek na pewno zmienisz zdanie o Kingu.Giovani pisze:Pytanie do wszystkich fanów powyższego autora : Którą książke byście mi polecili, abym zmienił o nim zdanie ?
- Pan Mietek
- Juventino
"Sklepik z marzeniami", "Martwa strefa", "Misery". Jak się spodoba to polecam później przeczytać "Serca Atlantydów" bo to najlepsza książka Kinga, przynajmniej dla mnie.Castiel pisze:W ciemno możesz brać "Miasteczko Salem", "Lśnienie", "Christine" i "Cmętarz zwieżąt". Po przeczytaniu tych książek na pewno zmienisz zdanie o Kingu.Giovani pisze:Pytanie do wszystkich fanów powyższego autora : Którą książke byście mi polecili, abym zmienił o nim zdanie ?
- flying_birds
- Juventino
"Misery" zdecydowanie. Dodałbym "To", IMO najlepsza książka Kinga. Doskonały jest też "Wielki Marsz". Z "Christine" bym się wstrzymał, bo niektórych mieszana narracja potrafi odrzucić. "Zielona mila" jest rewelacyjna, ale polecam też zbiory opowiadań - mnogość pomysłów wraz z fantastycznym stylem Kinga sprawiają, że się nie można oderwać.
- Juras_Senat
- Qualità Juventino
- Push3k
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
A co powiesz komuś, kto czytał i mu tak czy siak się nie podoba?Castiel pisze:W ciemno możesz brać "Miasteczko Salem", "Lśnienie", "Christine" i "Cmętarz zwieżąt". Po przeczytaniu tych książek na pewno zmienisz zdanie o Kingu.Giovani pisze:Pytanie do wszystkich fanów powyższego autora : Którą książke byście mi polecili, abym zmienił o nim zdanie ?
Przeczytałem kilka książek, bo to chyba presja internetu i fanów była, na siłę mi wciskali, ale to mi się nie podoba. Czytałem to jak lektury szkolne.
Loud
Louder!
MOTÖRHEAD
1945-2015 RIP Lemmy
Louder!
MOTÖRHEAD
1945-2015 RIP Lemmy
- Juras_Senat
- Qualità Juventino
- Castiel
- Juventino
Nic. Nie ma czegoś takiego jak książka dla każdego. Ja lubię np Kinga i jego styl pisania bardzo mi się podoba. To, że akurat Tobie się nie podoba tzn że musisz rozejrzeć się za czymś innym. Nie mam zamiaru Ci niczego wciskać.Push3k pisze:A co powiesz komuś, kto czytał i mu tak czy siak się nie podoba?
- deszczowy
- Juventino
Dokałdnie tak, jak napisał Castiel. King nie wszystkim odpowiada. Ma bardzo specyficzny styl pisania. Może spróbuj np. z Mastertonem? Albo z Koontz'em?Castiel pisze:Nic. Nie ma czegoś takiego jak książka dla każdego. Ja lubię np Kinga i jego styl pisania bardzo mi się podoba. To, że akurat Tobie się nie podoba tzn że musisz rozejrzeć się za czymś innym. Nie mam zamiaru Ci niczego wciskać.Push3k pisze:A co powiesz komuś, kto czytał i mu tak czy siak się nie podoba?
- Nicolas
- Juventino
Polecam książki o tematyce wojennej, a w szczególności o Powstaniu Warszawskim. Zachęcam również do czytania książek Łysiaka oraz trochę o masonach, spiskowej teorii dziejów - dzieła Dana Browna ;] A z gatunków SF to rzecz jasna Tolkien, ale również dzieła Sapkowskiego(nie tylko Wiedźmina)
- Push3k
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Nie musisz mi polecać. Mam swoich pisarzy.deszczowy pisze:Dokałdnie tak, jak napisał Castiel. King nie wszystkim odpowiada. Ma bardzo specyficzny styl pisania. Może spróbuj np. z Mastertonem? Albo z Koontz'em?Castiel pisze:Nic. Nie ma czegoś takiego jak książka dla każdego. Ja lubię np Kinga i jego styl pisania bardzo mi się podoba. To, że akurat Tobie się nie podoba tzn że musisz rozejrzeć się za czymś innym. Nie mam zamiaru Ci niczego wciskać.Push3k pisze:A co powiesz komuś, kto czytał i mu tak czy siak się nie podoba?
Jakby ktoś pytał - Pilipiuk, Lovecraft i kilku pisarzy alpinistów.
Ja czytałem i bardzo mi się podoba, ale z tego co widzę, to mało komu podchodzi labo może mało kto po to sięga.Castiel pisze:Osobiście nie czytałem, ale z tego co wiem z opinii innych ludzi to Zew Cthulhu Lovecrafta też jest dobry.
Loud
Louder!
MOTÖRHEAD
1945-2015 RIP Lemmy
Louder!
MOTÖRHEAD
1945-2015 RIP Lemmy