Książki

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 01 lipca 2011, 15:24

Ocenianie Tolkiena przez pryzmat tylko i wyłącznie LOTR czy Hobbita to jak twierdzenie, ze pierwsza z powyższych książek to "bajka dla dzieci" - czysta ignorancja i powierzchowna znajomość tematu.

Po przeczytaniu "Dżumy" czy "Lorda Jima" też można powiedzieć: nihil novi.

Giovani

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 sierpnia 2011, 11:42

Ostatnio sięgnąłem po Stephena Kinga. Przyczytałem "Czarną Bezgwiezdną Noc". I szczerze ? Ani trochę mnie ona nie zachwyciła, ani nie ruszyła. To była moja pierwsza książka Kinga, jaką przeczytałem, a to dlatego, że wszyscy tak nad nim fapali.

Pytanie do wszystkich fanów powyższego autora : Którą książke byście mi polecili, abym zmienił o nim zdanie ? :prochno: I co myślicie o "Czarnej Bezgwiezdnej Nocy" ?

deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 sierpnia 2011, 11:58

Giovani pisze:Ostatnio sięgnąłem po Stephena Kinga. Przyczytałem "Czarną Bezgwiezdną Noc". I szczerze ? Ani trochę mnie ona nie zachwyciła, ani nie ruszyła. To była moja pierwsza książka Kinga, jaką przeczytałem, a to dlatego, że wszyscy tak nad nim fapali.

Pytanie do wszystkich fanów powyższego autora : Którą książke byście mi polecili, abym zmienił o nim zdanie ? :prochno: I co myślicie o "Czarnej Bezgwiezdnej Nocy" ?
Którą książkę? "Buick 8". Nieduża, zwarta, fajna opowieść w stylu s/f horror. Warto! A także "Carrie" i "Christine". Szczególnie ta druga jest genialna. Uwielbiam do niej wracać.

Ja ostatnio przeczytałem "44 listy ze świata płynnej rzeczywistości" Zygmunta Baumana. Kapitalny zbiór niedużych, krytycznych esejów na temat współczesnej kultury i globalizacji. Teraz zabieram się do lektury kolejnych jego książek. Baaardzo polecam, jeśli lubicie lekko podaną socjo-filozofię.

Aha, polecam też książkę "Ostatni lot". Jej współautorem jest płk Robert Latkowski, człowiek, który przyprowadził z Rosji do Polski samolot Tu-154M o nr. bocznym 101. Świetna rzecz.

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
Castiel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2011, 14:22

Giovani pisze:Pytanie do wszystkich fanów powyższego autora : Którą książke byście mi polecili, abym zmienił o nim zdanie ? :prochno:
W ciemno możesz brać "Miasteczko Salem", "Lśnienie", "Christine" i "Cmętarz zwieżąt". Po przeczytaniu tych książek na pewno zmienisz zdanie o Kingu.

Pan Mietek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2011, 14:46

Castiel pisze:
Giovani pisze:Pytanie do wszystkich fanów powyższego autora : Którą książke byście mi polecili, abym zmienił o nim zdanie ? :prochno:
W ciemno możesz brać "Miasteczko Salem", "Lśnienie", "Christine" i "Cmętarz zwieżąt". Po przeczytaniu tych książek na pewno zmienisz zdanie o Kingu.
"Sklepik z marzeniami", "Martwa strefa", "Misery". Jak się spodoba to polecam później przeczytać "Serca Atlantydów" bo to najlepsza książka Kinga, przynajmniej dla mnie.

flying_birds

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2011, 14:56

"Misery" zdecydowanie. Dodałbym "To", IMO najlepsza książka Kinga. Doskonały jest też "Wielki Marsz". Z "Christine" bym się wstrzymał, bo niektórych mieszana narracja potrafi odrzucić. "Zielona mila" jest rewelacyjna, ale polecam też zbiory opowiadań - mnogość pomysłów wraz z fantastycznym stylem Kinga sprawiają, że się nie można oderwać.

Juras_Senat

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2011, 17:22

Ze zbioru opowiadań: "Secret Window", bardzo lekko się czyta, ciekawy wątek. Po przeczytaniu warto obejrzeć ekranizację z Deep'em i Torturro.

Obrazek
Push3k

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 7 razy

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2011, 17:34

Castiel pisze:
A co powiesz komuś, kto czytał i mu tak czy siak się nie podoba?
Przeczytałem kilka książek, bo to chyba presja internetu i fanów była, na siłę mi wciskali, ale to mi się nie podoba. Czytałem to jak lektury szkolne.

Loud
Louder!
MOTÖRHEAD
1945-2015 RIP Lemmy
Juras_Senat

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2011, 17:51

@UP
Mam znajomych którzy mają podobnie, obok King'a nie da się przejść obojętnie, ale nie każdy musi go lubić. Ja akurat wsiąkłem totalnie przy okazji "Mrocznej Wieży".

Obrazek
Push3k

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2011, 18:21

Za to filmy są przyjemne.

Ja ostatnio sporo czytam literatury górskiej.

Loud
Louder!
MOTÖRHEAD
1945-2015 RIP Lemmy
Castiel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2011, 19:27

Push3k pisze:A co powiesz komuś, kto czytał i mu tak czy siak się nie podoba?
Nic. Nie ma czegoś takiego jak książka dla każdego. Ja lubię np Kinga i jego styl pisania bardzo mi się podoba. To, że akurat Tobie się nie podoba tzn że musisz rozejrzeć się za czymś innym. Nie mam zamiaru Ci niczego wciskać.

deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2011, 19:47

Castiel pisze:
Nic. Nie ma czegoś takiego jak książka dla każdego. Ja lubię np Kinga i jego styl pisania bardzo mi się podoba. To, że akurat Tobie się nie podoba tzn że musisz rozejrzeć się za czymś innym. Nie mam zamiaru Ci niczego wciskać.
Dokałdnie tak, jak napisał Castiel. King nie wszystkim odpowiada. Ma bardzo specyficzny styl pisania. Może spróbuj np. z Mastertonem? Albo z Koontz'em?

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
Nicolas

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2011, 21:39

Polecam książki o tematyce wojennej, a w szczególności o Powstaniu Warszawskim. Zachęcam również do czytania książek Łysiaka oraz trochę o masonach, spiskowej teorii dziejów - dzieła Dana Browna ;] A z gatunków SF to rzecz jasna Tolkien, ale również dzieła Sapkowskiego(nie tylko Wiedźmina)

Castiel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2011, 21:54

deszczowy pisze:Może spróbuj np. z Mastertonem? Albo z Koontz'em?
Osobiście nie czytałem, ale z tego co wiem z opinii innych ludzi to Zew Cthulhu Lovecrafta też jest dobry.

Push3k

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2011, 22:20

deszczowy pisze:
Castiel pisze:
Dokałdnie tak, jak napisał Castiel. King nie wszystkim odpowiada. Ma bardzo specyficzny styl pisania. Może spróbuj np. z Mastertonem? Albo z Koontz'em?
Nie musisz mi polecać. Mam swoich pisarzy.

Jakby ktoś pytał - Pilipiuk, Lovecraft i kilku pisarzy alpinistów.
Castiel pisze:Osobiście nie czytałem, ale z tego co wiem z opinii innych ludzi to Zew Cthulhu Lovecrafta też jest dobry.
Ja czytałem i bardzo mi się podoba, ale z tego co widzę, to mało komu podchodzi labo może mało kto po to sięga.

Loud
Louder!
MOTÖRHEAD
1945-2015 RIP Lemmy
ODPOWIEDZ