Mercato (zima 2011/12)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 listopada 2011, 12:12

zahor, ja powiem tak: mimo tych dwóch słabych sezonów nawet przez myśl by mi nie przeszło, żeby sprzedawać Chielliniego za 20mln. Początek tego sezonu chyba pokazuje, że jednak dobrze mieć dalej Giorgio w zespole (dobra, nie wypominaj błędu z meczu z Catanią :wink: )

Obrazek
pablo1503

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 listopada 2011, 12:38

pumex pisze:zahor, ja powiem tak: mimo tych dwóch słabych sezonów nawet przez myśl by mi nie przeszło, żeby sprzedawać Chielliniego za 20mln. Początek tego sezonu chyba pokazuje, że jednak dobrze mieć dalej Giorgio w zespole (dobra, nie wypominaj błędu z meczu z Catanią :wink: )
Chiellini w formie jest nie do przejścia. To, że od jakiegoś czasu nie ma wysokiej formy(chociaż ostatnio ją złapał), to nie jest powód, żeby go sprzedawać.

Obrazek
jakku1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 listopada 2011, 13:21

iltalismano pisze:Szkoda słów na Ciebie. Każdy expert piłkarski, na N'ce, C+ czy innych stacjach wręcz rozpływa się nad Hummelsem.
No to bardzo ciekawe, zwlaszcza, ze Bundeslige pokazuje Eurosport, a Hummelsa w jednym z meczow nawet Hajto krytykowal (jesli to w ogole cos znaczy... moim zdaniem nie, ale odbijam pileczke).
iltalismano pisze: Twoja ocena bazuje na wąskim przedziale spotkań oraz opinii która nie jest powielana przez żadnego experta prócz Ciebie.
Ktos ogarnia te czesc zdania?; )

W zasadzie, to wlasnie powiedziales, ze JESTEM EKSPERTEM. Alez dziekuje :D
iltalismano pisze: Wskaże cie mecze w których Vidic, Nesta, Thiago Silva ,Lucio ,Chiellini (sic!) i wielu "najlepszych" robi podobne błędy. Też stwierdzisz zatem że to słabi obrońcy?
Nigdzie nie napisalem, ze Hummels to slaby obronca ; ) No i podlaczam sie do pytania Zahora - wskaz mi mecz w ktorym Thiago Silva popelnia 3 koszmarne bledy.

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 listopada 2011, 13:41

Hummels to już bardzo dobry piłkarz o ogromnych możliwościach, co pokazał w minionym sezonie jak i w sobotę przeciwko Bayernowi. Nawet jeśli zawali połowę meczów do końca tego sezonu to ja i tak bym go kupił za 20+ milionów euro.
jackop pisze:
Arbuzini pisze:Dla mnie w 433:
Hummels + Kolarov + Ayew > ktoś, nie wiadomo kto + Ziegler + Jovetic
No odkrycie roku to nie jest. Zwłaszcza, że pierwsza trójka kosztowałaby z dwa razy tyle co druga :D

alina

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 22 listopada 2011, 15:08

iltalismano pisze:
jakku1 pisze:moim zdaniem Hummels gra bardzo, bardzo przecietnie, zeby nie powiedziec, ze po prostu slabo - co mecz to popelnia jakis powazny blad.
Hahah! Hummels gra przeciętnie?

Kolejny forumowicz z cyklu "Mam mniej niż zerowe pojęcie o piłce"
Ale ci pojechał :D
iltalismano pisze:A teraz wasz Argument 'słabszych' meczy potwierdzający wasza niewiedzę.

Czy chodzi Ci o ten mecz? http://www.goal.com/en/match/65967/boru ... er-ratings

Tu słabo zagrał?
http://www.goal.com/en/match/65973/boru ... er-ratings
czy moze Tu?
http://www.goal.com/en/match/65969/mars ... er-ratings
Nawet tu został wyróżniony jako jedyny który trzymał zespół w ryzach.

1 na 4 - słownie CZTERY - mecze zagrał słabo jak cała drużyna mistrza Niemiec , a wy mówicie w jego kierunku słowa 'przeciętny'?
Dziwnym trafem zapomniałeś o jego najsłabszym meczu: http://www.goal.com/en/match/65971/olym ... und/report
jackop pisze:Wszystko tak naprawdę zależy od taktyki Conte i sprzedaży Marotty (w tych mniej oczywistych kwestiach typu Krasic, Elia, Melo, Ziegler, Quag).
Melo to akurat dość oczywista opcja.
@D@$ pisze:
alina pisze:Mnie się jakoś perspektywa Gio na SS nie podoba. Wolałbym go jako lewego napastnika w 4-3-3
Póki co od kilku meczów gramy tym ustawieniem, więc by pasował. Też go wolę jako skrzydłowego bo jego atutami sa szybkość i drybling, a pamiętam za Ciro, że jako trequartista się nie sprawdził. Nie jest to oczywiście to samo co SS, ale jednak jakoś powiązane.
Mamy 2 pewniaków na przyszły sezon - Matri i Vucinić. Zakładając powrót Gio brakuje typowej 9.
Arbuzini pisze:Nasz ihmo powinna wyglądać tak:
(...)
można dorzucić darmowego "Biave", jako nasz odpowiednik Yepesa
:ok:
pumex pisze:zahor, ja powiem tak: mimo tych dwóch słabych sezonów nawet przez myśl by mi nie przeszło, żeby sprzedawać Chielliniego za 20mln. Początek tego sezonu chyba pokazuje, że jednak dobrze mieć dalej Giorgio w zespole (dobra, nie wypominaj błędu z meczu z Catanią :wink: )
Ciekawe, że sporo ludzi narzeka ("Chiellini nie gra jak kilka lat temu na Euro...") i jeździ po nim, a Chiellini ciągle gra w reprezentacji, żaden trener nawet nie myśli o posadzeniu go na ławce, a w każdym meczu Giorgio kryje najgroźniejszego piłkarza drużyny przeciwnej (który potem często w wywiadach mówi, że najgorzej w życiu grało mu sie przeciwko Chielliniemu)

Obrazek

Nedved4life

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 22 listopada 2011, 15:17

No bo Chiellini to jest świetny obrońca, a błędy zdarzają się każdemu, zwłaszcza jak cała drużyna gra piach, a trener nie robi żadnych znaczących zmian i po prostu jest za słaby (patrz: poprzedni sezon). Chiellini jest solidny na lewej, a czasami nawet wyśmienity, to samo na środku, nie ma też wysokiego kontraktu, a w dodatku gra w Juve już chyba 6 sezon. Takich graczy się nie sprzedaję, on jest takim typem wokół którego można budować drużynę.

zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 22 listopada 2011, 15:40

alina pisze:
Ciekawe, że sporo ludzi narzeka ("Chiellini nie gra jak kilka lat temu na Euro...") i jeździ po nim, a Chiellini ciągle gra w reprezentacji, żaden trener nawet nie myśli o posadzeniu go na ławce, a w każdym meczu Giorgio kryje najgroźniejszego piłkarza drużyny przeciwnej (który potem często w wywiadach mówi, że najgorzej w życiu grało mu sie przeciwko Chielliniemu)
No więc po kolei. Pumex, przeprowadź następujący eksperyment myślowy. Załóż że Secco w 2009 albo Marotta w 2010 nie odrzucił propozycję sprzedaży Chielliniego za 20 baniek, tylko kupił go za takie pieniądze. Zakładam że obecnie byłby to jeden z najbardziej krytykowanych transferów. Nie wierzę że wszyscy byliby zgodni, że zawodnik który w zeszłym sezonie był tragicznym jeźdźcem bez głowy, w tym zdążył zawalić, o ile mnie pamięć nie myli, trzy gole po fatalnych błędach i sprokurować kilka groźnych rzutów wolnych (plus karnego w reprezentacji - w Juve chyba jeszcze w tym sezonie nie zdążył), wart był wówczas tych 20 baniek, skoro po drugiej stronie hasa sobie połowę tańszy i o dwie klasy lepszy jak dla mnie Lichtsteiner. Rozumiem że co innego kupić, a co innego nie sprzedać, ale mi tylko chodzi o to że umiejętnie zainwestowane 20 milionów mogło nam przynieść więcej spokoju w defensywie w ostatnich latach.
Alina, jednym z moich głównych zarzutów które miałem do Kielona to takie, że gra za ostro. O ile zawsze bronię np. Gattuso, który też ma skłonność do ostrej gry, o tyle Chielliniego za to ganię. Pomocnikowi wolno popełnić kilka fauli w środku pola, obrońcy pod własną bramką - już nie. Stąd może stwierdzenia że najgorzej grało się przeciwko Giorgio.
Druga sprawa - z tego co pamiętam to w meczu z Milanem za Zlatana odpowiadał akurat Bonucci. Z Interem również to nie Kielon, a najczęściej Vidal wyłączał z gry Sneijdera, z kolei Giorgio kilka razy nie upilnował Zanettiego. Nie wiem więc skąd to stwierdzenie że "Chiellini kryje zawsze najgroźniejszego" - chyba że tylko w meczach z kalafiorami.

alina

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 listopada 2011, 15:52

zahor pisze:Alina, jednym z moich głównych zarzutów które miałem do Kielona to takie, że gra za ostro. O ile zawsze bronię np. Gattuso, który też ma skłonność do ostrej gry, o tyle Chielliniego za to ganię. Pomocnikowi wolno popełnić kilka fauli w środku pola, obrońcy pod własną bramką - już nie. Stąd może stwierdzenia że najgorzej grało się przeciwko Giorgio.
Druga sprawa - z tego co pamiętam to w meczu z Milanem za Zlatana odpowiadał akurat Bonucci. Z Interem również to nie Kielon, a najczęściej Vidal wyłączał z gry Sneijdera, z kolei Giorgio kilka razy nie upilnował Zanettiego. Nie wiem więc skąd to stwierdzenie że "Chiellini kryje zawsze najgroźniejszego" - chyba że tylko w meczach z kalafiorami.
Dziwne, żeby krył Sneidera, skoro to pomocnik. Poza tym on kryje zazwyczaj tych większych napastników. Podczas gry Ibrę musi kryć ktoś ze środkowych, nie boczny obrońca. Giorgio go krył indywidualnie podczas stałych fragmentów i głównie o to mi chodzi.

Ostatnio np zagrał pięknie. Ilićić sobie nie pograł.

zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 22 listopada 2011, 15:55

alina pisze: Dziwne, żeby krył Sneidera, skoro to pomocnik. Poza tym on kryje zazwyczaj tych większych napastników. Podczas gry Ibrę musi kryć ktoś ze środkowych, nie boczny obrońca. Giorgio go krył indywidualnie podczas stałych fragmentów i głównie o to mi chodzi.

Ja go nie winię za to, że nie kryje Sneijdera czy Ibry tylko stwierdzam fakt, że w czasie meczu nie jest zawsze odpowiedzialny za najgroźniejszego zawodnika. Ilcić nie poszalał, ale ok akurat ostatnio jest pod formą, w sumie jak cały zespół. Natomiast Zanetti robił momentami z Kielonem rzeczy, których z Lichtsteinerem się jeszcze nikomu nie udało zrobić w tym sezonie. Zastanawiam się zatem co to by było gdybyśmy mieli lewe skrzydło obstawione tak dobrze, jak prawe. A z 20 milionami już coś by można było zakombinować.

A co do gry głową, to akurat tego mu nie odmawiam - bardziej mnie jednak martwi fakt że przechwytywanie dolnych piłek już mu tak nie idzie.

alina

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 listopada 2011, 16:10

zahor pisze:
alina pisze: Dziwne, żeby krył Sneidera, skoro to pomocnik. Poza tym on kryje zazwyczaj tych większych napastników. Podczas gry Ibrę musi kryć ktoś ze środkowych, nie boczny obrońca. Giorgio go krył indywidualnie podczas stałych fragmentów i głównie o to mi chodzi.

Ja go nie winię za to, że nie kryje Sneijdera czy Ibry tylko stwierdzam fakt, że w czasie meczu nie jest zawsze odpowiedzialny za najgroźniejszego zawodnika. Ilcić nie poszalał, ale ok akurat ostatnio jest pod formą, w sumie jak cały zespół. Natomiast Zanetti robił momentami z Kielonem rzeczy, których z Lichtsteinerem się jeszcze nikomu nie udało zrobić w tym sezonie. Zastanawiam się zatem co to by było gdybyśmy mieli lewe skrzydło obstawione tak dobrze, jak prawe. A z 20 milionami już coś by można było zakombinować.
Podchodzisz do sprawy nieco inaczej, ja nie traktuje Chielliniego jako lewego obrońcy (mimo wszystko). Wg mnie nie powinien tam grać na stałe.

Chiellini to klasyczny twardziel przeciwko któremu gra się ciężko i mnie sie to podoba.

Pamiętasz jak skosił jednego zawodnika Palermo dwukrotnie w czasie kilku sekund? Mistrz.

Castiel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 listopada 2011, 17:20

alina pisze: Chiellini to klasyczny twardziel przeciwko któremu gra się ciężko i mnie sie to podoba.
Moim zdaniem ostatnimi czasy Giorgio gra zbyt delikatnie.

stahoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 listopada 2011, 17:33

Moim zdaniem graŁ w zeszłym sezonie. Teraz jest chyba ok.

Loremaster

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 listopada 2011, 17:45

Akurat możemy mieć na następny sezon ładny budżet bo trochę można wyciągnąć za Melo, Bonucciego , Krasica, Qugliarelle ( jeżeli przyjdzie Gio i ewentualnie napastnik) + zwolnią się pensje Amauriego, Iaquinty itd.

Marzeniem przynajmniej moim jest Hummels, Koralov + Jovetic ale to ok. 60mln , a potrzebny będzie przecież już na gwałt zmiennik Pirlo. Wróci pewnie też Giovinco.

fazzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 listopada 2011, 18:45

Takie pieniądze na lato są realne, tak jak napisałeś, z samej sprzedaży będzie spokojnie ponad 20mln, do tego stadion daje nam większe przychody oraz ewentualny awans do LM.

Pavel Nedved pisze:"Juve ponownie jest nieprzyjemne? Mam nadzieję, nie interesuje mnie bycie miłym, tylko zwycięskim"
stahoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 listopada 2011, 19:13

1) Było mówione, że tego lata wykorzystaliśmy "znaczną część" budżetu na najbliższe 3(?) letnie okienka. Wydaliśmy około ile? 80 mln€? Tak mi cos chodzi po głowie...

2) Stadion "nie działa" tak, jak sobie wyobrażacie, czyli: przychody wzrastają z 10 do 30 mln €, to do dyspozycji Marotty jest 20 mln € więcej.

3) Z doświadczenia mówię: jeżeli zakładacie, że będzie około 60 mln €, to będzie 35-40.

Zablokowany