Wszystko o Squadra Azzurra

Pokój dla fanów piłki reprezentacyjnej.
ODPOWIEDZ
evilboy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 maja 2012, 09:49

deszczowy pisze:Bez kitu, panowie. W ataku Włoch straszyć mają: psychopata - podpalacz, który strzelał do dzieci i jest zagrożeniem drogowym, koleś który omal nie umarł na zawał, dwóch młodzików i jeden wieczny Di Natale? No shit.
Zapomniałeś o karle ;)

"Un cavaliere non lascia mai una signora."
Alex Del Piero
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 maja 2012, 09:57

evilboy pisze:
deszczowy pisze:Bez kitu, panowie. W ataku Włoch straszyć mają: psychopata - podpalacz, który strzelał do dzieci i jest zagrożeniem drogowym, koleś który omal nie umarł na zawał, dwóch młodzików i jeden wieczny Di Natale? No shit.
Zapomniałeś o karle ;)
3X 90 - Dwarf Dreams. Too mainstream :P
A tak w ogóle - jest dwóch grajków z Serie B. Interesujące.

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
zoff

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 14 maja 2012, 10:01

Balotelli - Cassano wydaje być się mieszanką wybuchową, ale jeśli ich Prandelli ogarnie... kto wie. Talentu nie wolno im odmówić, w Milanie Antonio troche spokorniał bardziej bałbym się o Mario. Jest jeszcze Giovinco, który rozegrał fenomenalny sezon i nie można o nim zapomnieć mimo tego, że ma nie zbyt dobrą reputację na tym forum.

Obrazek
stahoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 maja 2012, 10:05

Giovinco powinien moim zdaniem grać trequartistę w tym Prandellowym 4-3-1-2. Atak Babol-Cassano.

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 maja 2012, 10:05

Prandelli już dawno ich ogarnął. Balotelli w kadrze jest potulny jak baranek a Cassano grał wyśmienicie.

Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Nieprzeczytany post 14 maja 2012, 10:19

tak słabego ataku dawno nie widziałem w reprezentacji Włoch (sytuacja dość podobna jak w Polsce), dlatego chyba nawet to powołanie dla Destro, który pogodził Matriego, Pazziniego i przede wszystkim Osvaldo, nie może aż tak bardzo dziwić (świetna końcówka sezonu a w jego wieku to jednak ma ogromne znaczenie)

już nawet nie chodzi jak napisał deszczowy, że będzie grał "psychopata" i "zombie" ale o to, że nie za bardzo ma kto wejść i zmienić obraz gry, wysokiego tura co to by nagle zmienił proporcje przy wrzutkach nie ma, kogoś kto utrzyma piłkę nie ma, kogoś kto strzeli z 25 metrów nie ma

dlatego wydaje mi się wielce prawdopodobne, że będziemy grali 352 gdzie brak super snajpera równoważony jest bramkami pomocników a De Rossi spełniałby wg mnie wspaniale rolę Vidala w środku pomocy a Nocerino byłby złotym rezerwowym, stąd też także zaskakujące powołanie dla Giaccheriniego a także dla Verrattiego, który jako jedyny może zastąpić Pirlo bez zmiany systemu gry, co więcej uważam, że takim zestawieniem Włosi mogą zaskoczyć rywali bo wcześniej tak nie grali i może mieć to decydujący wpływ na wyniki, no ale zobaczymy na żywo jak to będzie

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
jakku1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 maja 2012, 10:40

Z Wlochami moze byc tak samo jak z Juventusem w przyszlej LM. Nikt na nich nie stawia, krazy obiegowa opinia o tym, ze Wlosi sie skonczyli, zlota generacja 2006 dawno wymarla, a najwieksza "gwiazda" Italii - Balotelli to psychol. Cassano? Prawie umarl w samolocie. Giovinco? A kto to w ogole jest? Pirlo? A on wytrzyma kondycyjnie caly mecz?

A tymczasem trzeba powiedziec, ze ten sklad jest bardzo dobry. Brakuje jedynie porzadnego lewego obroncy i tutaj zaluje, ze nie zostal powolany De Ceglie, ktory mowiac szczerze ostatnio gra na duzo wyzszym poziomie niz bezplciowy Criscito (od razu mowie, ze jego meczow w Zenicie nie ogladam, opieram sie na jego grze w kadrze... Jesli Criscito zaczal wymiatac to niech mnie ktos poprawi). No ale rozumiem, ze ta kontuzja pokomplikowala sprawe. Interesujace dla mnie jest zwlaszcza powolanie dla Schelotto, poniewaz gdzies tam sie przewijaly w ostatnich dniach plotki, ze mozemy byc nim zainteresowani (to na razie nic pewnego, takie glupie plociuchy jakich wiele). Mowiac szczerze nie widzialem wielu spotkan Atalanty w tym sezonie, a wczoraj chlopak nie zrobil na mnie jakiegos wielkiego wrazenia.

Dziwi mnie takze powolanie dla Boriniego, ktory o ile jeszcze dwa, trzy miesiace temu gral bardzo dobrze, to w ostatnich kilku kolejkach (widzialem dwa mecze Romy w ostatnim miesiacu) jak na moje oko gral juz slabiej... duzo slabiej. No ale rozumiem, ze to jest ten mlody wilk, ktory ma pojechac na wielka impreze i poczuc jej klimat, zeby na kolejnych turniejach juz seryjnie strzelac gole i korzystac z doswiadczenia. Zreszta, jesli nie Borini to kto? Matri? Quagliarella? Pazzini? No wlasnie... Akurat w temacie snajperow panuje we Wloszech kryzys.

Reszta powolan bardzo dobra. Wiadomo, ze w ataku siac postrach bedzie trio Balotelli, Cassano i Giovinco (ten pewnie bedzie wchodzil z lawki, no ale zalezy od modulu). W pomocy bogactwo jest duze, bo oprocz Pirlo, De Rossiego i Marchisio, mamy takze Motte, Nocerino (jaki by on nie byl) czy Montolivo. Faktycznie zastanawiajace sa te powolania dla bardziej ofensywnych graczy jak Diamanti czy Schelotto. Mysle, ze jeden z nich na 100% pojedzie na mistrzostwa, a nie zdziwilbym sie, gdyby Prandelli zabral ich obu. Obrona to wiadomo - wielu dobrych graczy, jak Chiellini, Maggio, Barzagli, czy Abate. Oprocz tej czworki sadze, ze Ranocchia, Bonucci i Balzaretti nie maja sie czego obawiac i z pewnoscia nie zostana w ostatniej chwili ostawieni na boczny tor. Walka sie rozegra pomiedzy Criscito, Ogbonna, Astorim i Bocchettim.

Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 ;)
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 maja 2012, 11:14

Ej, serio myślicie, że Diamanti, Schelotto i Verratti pojadą? A jeśli już - to że powąchają murawę?

Szczególnie ten ostatni. On gra w Serie B, for God sake!

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 14 maja 2012, 11:19

@D@$ pisze:W
Co do Balotelliego nie zdziwię się jeśli wyjdzie na moje. Złapie głupią czerwień czy będzie próbował łapać żenujące karne i się obrażać na wszystkich. I wtedy będziecie pisać "no cóż, zdaża się, kto mógł przewidzieć". Może być bohaterem, ale może i skompromitować tę kadrę. Wbrew tem co sugeruje Borek i w ogóle większość mediów na ME czy MŚ nie bierze się 23 najlepszych zawodników a 23 zawodników którzy stworzą najlepszy mozliwy zespół. Jest to różnica a taki typ jak Mario jest tego świetnym przykładem. Cóż pozostaje mi nadzieja, że Balotelli przez tydzień zdąży coś takiego odwalić, ze w tej grupie 23 się nie znajdzie. Takie jest moje zdanie, tego się będę trzymał, piszcie sobie co chcecie.
Wszyscy wiemy jaki jest Balotelli, jaki ma charakter i jak nieprzewidywalny jest. Wie o tym niewątpliwie również Prandelli i to raczej nie od dzisiaj. Wiedział o tym dwa lata temu, kiedy pierwszy raz powołał Mariuszka do kadry, miał tego świadomość później, kiedy konsekwentnie na niego stawiał i zrobił go wręcz murowanym kandydatem do pierwszego składu biorąc pod uwagę kontuzje Rossiego i chorobę Cassano. Mając świadomość wszystkich plusów i minusów tego gracza świadomie na niego stawiał. Może trochę na kredyt, może nie - nieistotne, ważne jest że Balotelli ewentualny kredyt zaufania regularnie spłacał, nie zawodził, nie schodził w kadrze poniżej pewnego poziomu, a co najważniejsze, w reprezentacji nigdy nie odwalił żadnego numeru.
A zatem w obecnej Prandelli nie miał innego wyjścia jak go powołać - w innym wypadku musiałby błysnąć konsekwencją na poziomie Smudy. "Słuchaj, wiem że oparłem na tobie atak, że cały czas grałeś dobrze i nie zawiodłeś mojego zaufania, ale sorry, nie mogę cię wziąć na EURO bo masz zryty beret" - każdy normalny człowiek zapytałby w tym momencie "to wcześniej tego nie wiedziałeś???".

Ergo, nie możesz się czepiać Prandellego o to, że bierze Balotellego na mistrzostwa bo gdyby w tym momencie nagle ni z gruchy, ni z pietruchy z niego zrezygnował, to wyszedłby na niepoważnego człowieka. Możesz co najwyżej mieć do niego pretensje o to, że budując tę kadrę od momentu kiedy ją objął postanowił dać w niej szansę Mario zamiast postawić mu warunek typu "jak rozegrasz cały sezon w klubie bez jednego skandalu, dostaniesz powołanie".
Ostatnio zmieniony 14 maja 2012, 11:40 przez zahor, łącznie zmieniany 1 raz.

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 maja 2012, 11:38

deszczowy pisze:Ej, serio myślicie, że Diamanti, Schelotto i Verratti pojadą? A jeśli już - to że powąchają murawę?
Śledząc sezon oczywiście wiem, że był on dobry w wykonaniu Diamantiego, jednak nie rozumiem jego powołania w kontekście formacji, jaką gra Prandelli. On głównie stosuje 4-3-1-2, natomiast Diamanti jest przede wszystkim prawym napastnikiem (przynajmniej tak grał w klubie). O ile jego można by jeszcze upchnąć gdzieś na ataku lub jako trequartistę, o tyle Schelotto w ogóle nie ma miejsca ani w 4-3-3, ani w 4-3-1-2. Kompletnie nie kumam zachwytów nad tym zawodnikiem, którego gra opiera się na dośrodkowaniach w taktyce 4-4-2.
Moim zdaniem już bardziej sensownym byłoby zabranie na Euro właśnie Verrattiego, który pasowałby do taktyki, byłby zabezpieczeniem dla Pirlo lepszym niż Montolivo i który mógłby złapać nieocenione doświadczenie na Euro

Obrazek
De Rossi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 maja 2012, 12:32

Dzięcioł pisze:Bieda straszna w ataku, podstawowymi napastnikami będą Barwuah i Cassano, być może niedługo kumple z klubu. Di Natale jako joker jest idealny.
Cassano i Balotelli to jest bieda?

@D@$ pisze:I nie jedźcie tak po Lippim, na mudnail 2006 też Cassano nie brał i wyszło na jego, widocznie miał swoje powody.
Na mundial 2010 też nie brał Cassano i wyszło na moje.
W 2006 roku Lippi, mógł sobie nie brać Antonio, ten nie grał w Realu, a on miał do dyspozycji Tottiego, Alexa itd., a w 2010 musiał brać Antonio, ten był w rewelacyjnej formie, a on nie miał do dyspozycji Tottiego, Alexa itd. Zresztą nie tylko Cassano powinien wtedy brać. Spier..niczył Mundial, on i tylko on. Ale za 2006 wszystko mogę wybaczyć.

deszczowy pisze:Powołanie do szerokiej kadry Gacka mówi jaka bieda jest we Włoszech. Coś czuję, że Prandelli może wrócić w nocniku, z ręką na tarczy.
Powołanie kluczowych graczy w świetnych formach, może mówić jaka jest moc we Włoszech. Coś czuję, że Prandelli może wrócić z medalem, z jedną ręką na pucharze.
Bez kitu. Jak rejestrowałem się na tym forum miałem wrażenie, że Ty piłkę włoską oglądasz stale i wiesz o niej dużo. Nie wiem czemu, ale z każdym miesiącem, mój pogląd szedł w przeciwną stronę. Pytałeś o formę zawodników, których formę trzeba znać, jeżeli wie się więcej, niż to co onet pisze, pytałeś o graczy, których każdy kibic Calcio winien znać, pisałeś jakieś głupie posty. Nie wiem, jestem dziwnie przekonany, że nie widziałeś żadnego meczu Balotellego i tylko jarasz się nowinkami, które dostarczają o nim media, że nie widziałeś meczów Cassano po powrocie do zdrowia (w ostatnich 4 strzelił 1 gola i zaliczył 3 asysty), które dają wielką nadzieję, że trafi z formą na EURO, bo już wygląda dobrze i tak jak zawsze stwarza swoim kolegom 712837981273 okazji na mecz, że nie wiesz kto to Destro, że nie oglądałeś Giovinco, że Borini to jakiś leszcz, co w Anglii pewnie cieniował, a we Włoszech coś tam gra, co pokazuje jakie Serie A to gówno. No i oczywiście Lewandowski jest Bogiem, Bundesliga jest najlepsza, a Pepe to bardzo dobry gracz.

Maly pisze:tak słabego ataku dawno nie widziałem w reprezentacji Włoch
Ominął Cię mundial w 2010?

Maly pisze:nie za bardzo ma kto wejść i zmienić obraz gry,
Di Natale, Giovinco. Chyba, że przyjmujemy, że Antonio jednak w reprezentacji rady nie daje, a Giovinco jest słaby dla zasady.

Maly pisze:wysokiego tura co to by nagle zmienił proporcje przy wrzutkach nie ma,
Jeżeli Prandelli będzie grał jak w eliminacjach, to takiego kogoś nie potrzeba, bo wrzutek tu nie ma. A przy stałych fragmentach jest Chiellini, jest De Rossi.

Maly pisze:kogoś kto utrzyma piłkę nie ma,
Że piłkę przytrzyma? A Balotelli z Cassano, nie potrafią?

Maly pisze:kogoś kto strzeli z 25 metrów nie ma
Poza Balotellim, De Rossim, Montolivo, Di Natale, Giovinco i kilku innych, nie ma.

Maly pisze:Verrattiego, który jako jedyny może zastąpić Pirlo bez zmiany systemu gry,
A Cigarini to jaki styl gry preferuje?

Dante93

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 maja 2012, 12:37

Schelotto jest okej, ale tylko pod 4:4:2. Zawodnik ala Krasić, opierający swoją gre na rajdach przy linii i dośrodkowaniach. Ale jak już wspomnieliście- dla niego w ustawieniu CP miejsca nie ma.

Jak dla mnie grać powinien Giovinco ustawiony za plecami Balotellego i Cassano. Chociaż nad Balotellim bym sie mocno zastanowił.. :prochno: Może jednak Di Natale na szpice to lepsze wyjście? Wtedy Mario zostaje jako super-joker. Trójząb Giovinco-Di Natale-Cassano też robi wrażenie.
Ciekawa jest również sytuacja w obronie, gdzie trzech zawodników wydaje sie być pewniakami (Chiellini, Barzagli, Abate). Pozostaje luka na lewej obronie. Szczerze mówiąc Criscito mnie średnio przekonuje. Grajek z niego solidny, ale to chyba jednak nie to. Z drugiej strony jednak ciężko sobie wyobrazić przestawianie taktyki na trójke z tyłu.

Ogólem uważam, że obecna kadra ma szanse zwojować miejsce w 'trójce'. Środek pomocy Włosi mają zdecydowanie konkurencyjny do choćby Hiszpanów. Obrona, jeżeli utrzyma forme z sezonu, jest chyba najmocniejszą ze wszystkich reprezentacji. Problemem jest atak, gdzie z jednej strony wszyscy mają potencjał na rozegranie świetnego turnieju, z drugiej jednak nie ma typowego snajpera ala Toni z 2006r. który zapewniałby troche spokoju w ataku. Ale ja wierze, że i bez typowej '9' można grać szalenie skuteczną piłke (vide Barcelona).

Obstawiam minimum półfinal.

pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 maja 2012, 12:37

De Rossi, a kto na trequartiście w 4-3-1-2? są jakieś szanse an Giovinco na tej pozycji? tercet Seba-Cassa-Balo byłby nie z tej ziemi, z tyłu Pirlo, De Rossi i Marchisio, w obronie z Buffonem, Maggio, barzaglim, Chiellinim i... jakimś lewym obrońcą :think: rozmarzyłem się, ale takie ustawienei raczej nierealne...

moja propozycja an EURO:
kadra na EURO pisze: Prandelli oglosil 32-osobowa kadre na Euro.

Goalkeepers: Buffon (Juventus), De Sanctis (Napoli), Sirigu (Paris St. Germain), Viviano (Palermo);

Defenders: Abate (Milan), Astori (Cagliari), Balzaretti (Palermo), Barzagli (Juventus), Bocchetti (Rubin Kazan), Bonucci (Juventus), Chiellini (Juventus), Criscito (Zenit San Pietroburgo), Maggio (Napoli), Ogbonna (Torino), Ranocchia (Inter);

Midfielders: Cigarini (Atalanta), De Rossi (Roma), Diamanti (Bologna), Giaccherini (Juventus), Marchisio (Juventus), Montolivo (Fiorentina), Thiago Motta (Paris St. Germain), Nocerino (Milan), Pirlo (Juventus),Schelotto (Atalanta), Verratti (Pescara);

Forwards: Balotelli (Manchester City), Borini (Roma), Cassano (Milan), Destro (Siena), Di Natale (Udinese), Giovinco (Parma)
moja kadra na Euro, zaznaczeni na czerwono odpadają
Ostatnio zmieniony 14 maja 2012, 12:42 przez pan Zambrotta, łącznie zmieniany 1 raz.

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 maja 2012, 12:40

pan Zambrotta pisze:w obronie z Buffonem, Maggio, barzaglim, Chiellinim i... jakimś lewym obrońcą :think:
Przy tym, jakie średniactwo prezentuje Criscito, chyba możemy liczyć na obornę Maggio-Barzagli-Bonucci-Chiellini, o ile ten ostatni będzie zdrowy. Chyba, że do składu ponownie wskoczy Balzaretti.

Obrazek
Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 maja 2012, 12:51

Troch dziwne, że Prandelli powołuje Schelotto, który nie pasuje zbytnio do ustawienia a jakiegoś świetnego sezonu również nie rozegrał. Bardziej bym się spodziewał powrotu do kadry Mauriego, który choć chimeryczny (jak całe Lazio) to jednak ostatnio ma niezłą formę a przecież pamiętamy, że przez pewien okres to z niego Prandelli chciał zrobić swojego trequartistę (i miało to na pewno więcej sensu niż próbowanie na tej pozycji Motty).

ODPOWIEDZ