Serie A: Mercato 2011

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
francois

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 lipca 2011, 10:04

Loremaster pisze:Napoli bardzo mądrze uzupełnia skład - Santana, Britos.
Coś drogie te uzupełnienia składu. Gdzieś czytałem, że Britos będzie kosztował ok. 10 mln euro.
Gdyby to Marotta zrobił taki transfer to zostałby zlinczowany podobnie jak za Martineza.
Swoją drogą taka Bologna czy inna Catania to umią promować piłkarzy :D

„To jest miejsce wyjątkowe,
tu się mogą ziścić sny,
za te barwy, herb, tradycję,
zostaw serce, pot i łzy”
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 13 lipca 2011, 15:08

jurson09 pisze:Zahor trzeba określić definicję no name'a

Bo ja już się trochę gubię. Przyznaję że przykład z Salasem był chybiony i bije się w pierś.

Ale czy zostanie najlepszym piłkarzem ligi rosyjskiej, gra w podstawowym składzie Porto czy Nantes od razu wyklucza piłkarza z grona no name'ów.

Ja myślałem że poprzez "wybicie się" należy rozumieć stanie się z piłkarza z krajową reputacją - Arszawin, Deco, Giuly, Makélélé, Carvalho piłkarzem klasy światowej

Deco i Carvalho stali się nimi po zdobyciu LM. Może wcześniejsze sezony mieli dobre a rok wcześniej wygrali Puchar UEFA a mimo to dopiero sukces w LM przyniósł im sławę i transfery do klubów z najwyższej półki.

Arszawin to samo zdobycie nagrody w Rosji nie otworzyło mu drogi do Arsenalu tylko EURO.

Makélélé racja grał w półfinale LM ale piłkarzem światowej klasy stał się, gdy po świetnych występach w Celcie kupił go Real.

Jeśli oczekujesz przykładu powiedzmy Faranek Kowalski z Frasati Fajsławice trafił do Man U i wygrał wszytko, strzelając 100 bramek w sezonie. To zgadzam się z Tobą takich piłkarzy nie ma.
Nie, nie szukam gościa takiego jak opisany przez Ciebie Franek Kowalski, tylko takiego jak chociażby Luca Toni - facet, który pałętał się po jakichś drużynach z pogranicza Serie A i Serie B, w wieku 27 lat nagle eksplodował formą i mając na karku lat 29 miał swój wkład w zdobycie przez Włochy Mistrzostwa Świata. Chyba zgodzisz się ze mną że Toni z Brescii, Vicenzy czy Treviso był znany tylko najbardziej zagorzałym fanom włoskiej piłki. Ja osobiście z tamtej epoki nijak go nie pamiętam. Nie porównuj go do gościa którzy jest jednym z czołowych graczy Mistrza Portugalii albo drużyny która dochodzi do półfinału Ligi Mistrzów. Jasne, Deco, Carvalho czy Makelele nie byli wówczas gwiazdami światowego formatu, ale mimo wszystko byli rozpoznawali, kto się interesował futbolem jako takim ten ich nazwiska wówczas raczej kojarzył. Czego o Tonim powiedzieć nie można.
A mi chodzi o to, że tacy zawodnicy jak on to pojedyncze przypadki. Gdyby D'Agostino miał wnieść do kadry Włoch tyle, co swego czasu Toni, to pewnie bym żałował że go "zmarnowali". A tak dopisuję go do długiej listy gości, którzy mieli swoje pięć minut ale niczego ogólnie w poważnej piłce nie zwojowali.
francois pisze:
Loremaster pisze:Napoli bardzo mądrze uzupełnia skład - Santana, Britos.
Coś drogie te uzupełnienia składu. Gdzieś czytałem, że Britos będzie kosztował ok. 10 mln euro.
Gdyby to Marotta zrobił taki transfer to zostałby zlinczowany podobnie jak za Martineza.
Swoją drogą taka Bologna czy inna Catania to umią promować piłkarzy :D
Wynika to z faktu że Napoli mimo wszystko jest w innym miejscu niż Juventus - oni mają co uzupełniać, my musimy praktycznie budować od zera.

Dybala 4ever

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 lipca 2011, 23:30

Akcja łupienia Sampy trwa w najlepsze: po Zieglerze, Pazzinim, Cassano teraz odszedł Lucchini. Zasilił on Atalantę Bergamo. Do tego oficjalnie w Interze boczny obrońca brazylijski Jonathan. Riise w Fulham oficjalnie. To tyle z dzisiejszych oficjali. Trochę plotek do tego:
-Napoli szuka napastnika, z pewnością będzie to uzupełnienie formacji, bo niewykluczone, że zostanie tam wykupiony jednak wypożyczony z Parmy Cristiano Lucarelli
-Sabatini w wywiadzie powiedział, że Roma już prawie dopięła transfer Kameruńczyk Kameniego na bramkę
-menedżer Edera, grał on w tym sezonie w Brescii, najprawdopodobniej zasili Cesenę
-Roma potwierdza zainteresowanie ex Rosanero Kjaera
-bliski transferu do Genoi jest Evander Sno, byłby to darmowy transfer
-Lazio ponoć zainteresowane Gabrielem Milito na obronę
- Milan zainteresowany Montolivo
-Udinese gotowe pozbyć się Candrevy, aby pozyskać Parolo z Ceseny
-Bradley może zasili Genoę lub Cesenę
-Roma dołącza się do walki o Matiasa Silvestre z Catanii
-Milan zainteresowany Pastore

Transfery naprawdę dość ciekawe. Inter nadal inwestuje w młodych. Lazio po wzmocnieniu ataku postara się wzmocnić obronę, Roma podobnie. Poszukują bramkarza i ŚO.

Loremaster

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 lipca 2011, 11:28

Mnie osobiście cieszy co robi Inter. Dostaną furę kasy za Sneijdera ale zawsze mieli wręcz nieograniczony budżet więc jakoś nie rozumiem tego transfery - sam zainteresowany chce zostać a pomocnika tej klasy ciężko będzie mi znaleźć, bo to najwyższa półka. Kupują jakiś młodych ale Ci młodzi to tam ciężka się wdrażają. Obrona raczej dziurawa nadal. Nie wiem jakoś straszne osłabienia tam planują na razie.

Napoli się chyba najbardziej obawiam , jeżeli zatrzymają gwiazdy to będę niezwykle ciężkim konkurentem dla każdego tak naprawdę, solidna drużyna z kilkoma gwiazda, dobrze ułożona , z silną i długą ławką.

Lazio też zatrzymało narazie najważniejszych piłkarzy i dokonało kilku ciekawych transakcji.

Roma inwestuje dużo w młodzieć - Lamela, Krkic, Kajer , solidy bramakrz. Ale moim zdaniem narazie to mniej groźna drużyna niż Napoli czy Lazio. Z tego co można zauważyć to drużyna nie na teraz, tylko na przyszłość.

Ale ogólnie cieszy taka sytuacja bo Serie A będzie niezwykle wyrównana, no i należy trzymać kciuki za drużyny w LE, gdzie trzeba nastukać punktów to może uda się to 4 miejsce odzyskać.

gruzin_juve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 lipca 2011, 12:46

Loremaster pisze:

Napoli się chyba najbardziej obawiam , jeżeli zatrzymają gwiazdy to będę niezwykle ciężkim konkurentem dla każdego tak naprawdę, solidna drużyna z kilkoma gwiazda, dobrze ułożona , z silną i długą ławką.
Ja liczę natomiast, że LM będzie im się odbijać czkawką. Granie co 3 dni + podróże po Europie mogą dać im nieźle w kość. W tym właśnie upatruje szansę dla Nas. Kadrowo raczej nie będziemy gorsi od Napoli i mam nadzieję na conajmniej 3 miejsce, powiem więcej jakby Sneijder odszedł z Ynteru to kto wie.. :smile:

Loremaster

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 lipca 2011, 14:39

Inter niech robi co chce :P z drugiej strony nie rozumiem klubu, który ma pieniądze i chce sprzedawać najlepszego czy jednego z najlepszych zawodników mimo, iż ten chce zostać. Ale to Inter nie takie rzeczy się tam działy, niech kupią jeszcze Teveza i Kakę.

dawid1897

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 14 lipca 2011, 15:00

Loremaster pisze:Inter niech robi co chce :P z drugiej strony nie rozumiem klubu, który ma pieniądze i chce sprzedawać najlepszego czy jednego z najlepszych zawodników mimo, iż ten chce zostać. Ale to Inter nie takie rzeczy się tam działy, niech kupią jeszcze Teveza i Kakę.
Skąd wiesz, że ma pieniądze? Ponoć niezłe straty zanotowali w ostatnich trzech latach. Moratti już tak nie szaleje na rynku transferowym jak kiedyś, widać, że nie ma kasy. Może zrobić interes jak my na przykład z Zidanem.

FORZA JUVE!!!
Pan Mietek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 lipca 2011, 15:06

Sneijder sobie wyrobił markę w sezonie 09/10 ale trzeba powiedzieć, że zaliczył dość wyraźny spadek formy po tym sezonie. Ma 27 lat więc to najlepszy moment na to, żeby go sprzedać a moratti najwyraźniej nie cierpi na nadmiar kasy więc nie mógłby odrzucić oferty 40 mln euro.

Trochę dziwię się Fergusonowi bo to mnóstwo kasy :whistle:

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 lipca 2011, 15:21

Mietson pisze:Ma 27 lat więc to najlepszy moment na to, żeby go sprzedać
Najlepszy moment na sprzedaż, masz na myśli że najwięcej kasy można wyciągnąć? Bo sportowo to chyba najgorszy moment na jego sprzedanie. 27-29 lat to zazwyczaj najlepszy okres kariery środkowego pomocnika.

Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 lipca 2011, 15:47

Sprzedaż Sneijdera to byłaby komedia. Bez Holendra, za to z Gasperinim na ławce i jego 3-5-8 to ten klub by daleko zaszedł.
:D
Ostatnio zmieniony 14 lipca 2011, 15:58 przez Łukasz, łącznie zmieniany 1 raz.

Ale, Alex, Alessandro. DEL PIERO!

http://wsamookno.bloog.pl
Pan Mietek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 lipca 2011, 15:51

Ouh_yeah pisze:
Mietson pisze:Ma 27 lat więc to najlepszy moment na to, żeby go sprzedać
Najlepszy moment na sprzedaż, masz na myśli że najwięcej kasy można wyciągnąć? Bo sportowo to chyba najgorszy moment na jego sprzedanie. 27-29 lat to zazwyczaj najlepszy okres kariery środkowego pomocnika.
Jak zawodnik ma 27 lat to jest ostatnia szansa na to, żeby go drogo sprzedać (chyba, że jest tak wybitny jak Zizou, który miał chyba 28 albo 29). Statystycznie na te lata faktycznie przypada najlepszy okres gry piłkarza ale po każdym kolejnym roku wartość spada. Warto zauważyć, że poza nielicznymi wyjątkami, zawodnicy w wieku 29 lat już nie zmieniają klubów za duże pieniądze.

W przypadku Sneijdera widać także, że najlepszy sezon to ten w którym grał u Mourinho i ja wątpię, żeby kiedykolwiek był jeszcze w takiej formie jak w okresie maj-lipiec 2010.

francois

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 lipca 2011, 19:55

Loremaster pisze:Roma inwestuje dużo w młodzieć - Lamela, Krkic, Kajer , solidy bramakrz.
Wszystko wskazuje na to, że tym bramkarzem będzie Kameni:
http://www.eurofutbol.pl/news/304092-Ka ... isko-Romy/
Bardzo dobry bramkarz, nawet trochę za późno przenosi się do większego klubu. Ciekawe jak sobie poradzi w Serie A.

Roma buduje naprawdę groźną drużynę :doh:

„To jest miejsce wyjątkowe,
tu się mogą ziścić sny,
za te barwy, herb, tradycję,
zostaw serce, pot i łzy”
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 14 lipca 2011, 20:48

gruzin_juve pisze: Ja liczę natomiast, że LM będzie im się odbijać czkawką. Granie co 3 dni + podróże po Europie mogą dać im nieźle w kość. W tym właśnie upatruje szansę dla Nas. Kadrowo raczej nie będziemy gorsi od Napoli i mam nadzieję na conajmniej 3 miejsce, powiem więcej jakby Sneijder odszedł z Ynteru to kto wie.. :smile:
Nam akurat jako tako szło póki żeśmy się po tej Europie tłukli. Jak "skupiliśmy się na lidze" to zaczęły się uroczystości pogrzebowe. Notabene w poprzednim sezonie też było podobnie.
Mietson pisze:
W przypadku Sneijdera widać także, że najlepszy sezon to ten w którym grał u Mourinho i ja wątpię, żeby kiedykolwiek był jeszcze w takiej formie jak w okresie maj-lipiec 2010.
Otóż to, otóż to. Jak się patrzy na jego grę na wiosnę 2010 to ma się ochotę wyśmiać propozycję sprzedaży za takie pieniądze. Ale trzeba sobie zadać pytania - po pierwsze, jakie są szanse na to że on jeszcze rozegra chociaż pół takiego sezonu. Drugie - nawet jeżeli zagra, to na ile ta jego gra przełoży się na wyniki Interu. Wtedy dała mu potrójną koronę, ale miał wokół doskonałych partnerów, miał kogo obsługiwać podaniami, miał zabezpieczone tyłu. Gdyby w dzisiejszym Interze grał tak, jak wtedy, to nie wiem na ile by to pomogło. Ligi Mistrzów raczej na pewno by nie wygrali.
Rywal zza miedzy też sprzedawał Szewczenkę czy Kakę kiedy byli jeszcze dość młodzi, w sumie po jednym słabszym sezonie, ale czas pokazał że tamte transakcje były dla Milanu baaardzo korzystne (a raczej - były bardzo niekorzystne dla kontrahentów). Na drugim biegunie są niektórzy na tym forum, którzy ew. dywagacje na temat sprzedaży Buffona traktują jako świętokradztwo... ale to już temat na inną dyskusję.

Loremaster

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 lipca 2011, 01:55

Zapominasz o jednej ważnej rzeczy za Buffona nikt nie da więcej niż 20mln... a za taką kwotę to transakcja nie opłacalna, za 40 też bym poważnie rozważył sprzedaż.

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 lipca 2011, 09:44

Za 40 byś "poważnie rozważył" ? Ja bym Gigiego związał i sam zawiózł do siedziby oferującego klubu.
francois pisze:Roma buduje naprawdę groźną drużynę :doh:
E tam. Za takie transfery to u Nas Marotta by zawisł. I to nie za szyję.

ODPOWIEDZ