Serie A (16): JUVENTUS 4-2 Milan
- L u k
- Interista
Ufff. No to po adrenalinie przeciw Chievo, mozna dzis ze spokojem usiasc przed TV
, i obejzec mecz, w ktorym jakikolwiek wynik by nie byl, bedzie on korzystny dla Interu.
Oczywiscie, jak wszyscy interisci najbardziej chcialbym remis, ale mysle, ze podchodzicie do tego meczu z lekka przewaga nad Milanem, nie tylko ze wzgledu na wlasne boisko, wiec nie zdziwie sie jak zobacze 1:0, lub 2:1 dla was.
Z drugiej strony, Milan ma teraz bardzo ciezki grafik przed soba, i punkty na pewno zgubia, wiec mozliwe, ze wynik 3 punktowy dla Milanu nie bylby tez taki zly.
Jakby nie patrzec, mam nadzieje, ze bedzie to dobry mecz do ogladania, dla kazdego fana Calcio.
Niech wygra lepszy.
ps. To co czytalem ostatnio o "prawdziwych" derby d'Italia, to jest smiechu warte. Serio. Jak ktos chce byc slepy to prosze bardzo, tylko niech nie robia tego publicznie, bo niektorzy jeszcze sa zdolni w to uwierzyc. Prawdziwe derby d'Italia byly od ZAWSZE przeciwko najwiekszym wrogom w serie A, to jest Juve, a Interem.

Oczywiscie, jak wszyscy interisci najbardziej chcialbym remis, ale mysle, ze podchodzicie do tego meczu z lekka przewaga nad Milanem, nie tylko ze wzgledu na wlasne boisko, wiec nie zdziwie sie jak zobacze 1:0, lub 2:1 dla was.
Z drugiej strony, Milan ma teraz bardzo ciezki grafik przed soba, i punkty na pewno zgubia, wiec mozliwe, ze wynik 3 punktowy dla Milanu nie bylby tez taki zly.
Jakby nie patrzec, mam nadzieje, ze bedzie to dobry mecz do ogladania, dla kazdego fana Calcio.
Niech wygra lepszy.
ps. To co czytalem ostatnio o "prawdziwych" derby d'Italia, to jest smiechu warte. Serio. Jak ktos chce byc slepy to prosze bardzo, tylko niech nie robia tego publicznie, bo niektorzy jeszcze sa zdolni w to uwierzyc. Prawdziwe derby d'Italia byly od ZAWSZE przeciwko najwiekszym wrogom w serie A, to jest Juve, a Interem.
- Pontius21
- Milanista
ale jesli popatrzec w ten sposob ze jest to mecz najbardziej utytulowanej w Europie wloskiej druzyny z najbardziej utytulowana na krajowym podworku to ma to sens ...Luker pisze: ps. To co czytalem ostatnio o "prawdziwych" derby d'Italia, to jest smiechu warte. Serio. Jak ktos chce byc slepy to prosze bardzo, tylko niech nie robia tego publicznie, bo niektorzy jeszcze sa zdolni w to uwierzyc. Prawdziwe derby d'Italia byly od ZAWSZE przeciwko najwiekszym wrogom w serie A, to jest Juve, a Interem.
- Radek_88
- Qualità Juventino
Jednak nigdy w ten sposob nie 'definiowalo' sie derby d'Italia. I nic tego nie zmieni.Pontius21 pisze:ale jesli popatrzec w ten sposob ze jest to mecz najbardziej utytulowanej w Europie wloskiej druzyny z najbardziej utytulowana na krajowym podworku to ma to sens ...
- Siewier
- Administrator
- Podziekował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Można też na to popatrzeć w ten sposób, że niektórzy wpychają się na siłę, nie wiedząc czemu, po prostu tam gdzie nie ma dla nich miejsca.Pontius21 pisze:ale jesli popatrzec w ten sposob ze jest to mecz najbardziej utytulowanej w Europie wloskiej druzyny z najbardziej utytulowana na krajowym podworku to ma to sens ...Luker pisze: ps. To co czytalem ostatnio o "prawdziwych" derby d'Italia, to jest smiechu warte. Serio. Jak ktos chce byc slepy to prosze bardzo, tylko niech nie robia tego publicznie, bo niektorzy jeszcze sa zdolni w to uwierzyc. Prawdziwe derby d'Italia byly od ZAWSZE przeciwko najwiekszym wrogom w serie A, to jest Juve, a Interem.
- szczypek
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Powołując się na samą tylko wikipedię:
A co do samego meczu... Mam nadzieje na naprawdę dobre widowisko i naszą dobrą grę. Zasługujemy, aby ten rok zakończyć jakimś entuzjastycznym wydarzeniem. Forza!
edit
Dalej idąc czytam sobie...Wikipedia o Derby d'Italia pisze:Derby d'Italia (Derby Włoch) - określenie użyte po raz pierwszy przez włoskiego dziennikarza Giannego Brery, , określające spotkania pomiędzy dwoma najbardziej utytułowanymi klubami czyli Interem Mediolan i Juventusem Turyn.
Wikipedia o Sukcesach AC Milan pisze:17 × Mistrz Włoch
5 × Puchar Włoch
5 × Superpuchar Włoch
7 × Puchar Europy
2 × Puchar Zdobywców Pucharów
5 × Superpuchar Europy
1 × Klubowe mistrzostwo świata
3 × Puchar Interkontynentalny
Mógłby mi to ktoś głębiej wyjaśnić?Wikipedia o Sukcesach Interu Mediolan pisze:Mistrzostwo Włoch - 15x
Puchar Włoch - 5x
Superpuchar Włoch - 4x
Liga Mistrzów - 2x
Puchar UEFA - 3x
Puchar Interkontynentalny - 2x
A co do samego meczu... Mam nadzieje na naprawdę dobre widowisko i naszą dobrą grę. Zasługujemy, aby ten rok zakończyć jakimś entuzjastycznym wydarzeniem. Forza!
edit
Wiki czytuje tylko czasami (żeby się mądrym poczuć). Tak btw. Juventus nigdy do Serie B nie spadł, raz tylko został zdegradowany.VirusT pisze:Czytaj wikipedie bedziesz madry
Derby D'Italia o ile sie nie myle odnosilo sie od meczów pomidzy druzynami które nigdy nie spadły do Serie B. I dlatego jest to Inter a nie AC MilanAle ostatnio niestety sie Juventusowi przydazylo, ale okreslenie zostalo.
Jezeli sie myle to poprawcie
Ostatnio zmieniony 14 grudnia 2008, 18:20 przez szczypek, łącznie zmieniany 1 raz.
- D-Rose
- Juventino
Czytaj wikipedie bedziesz madry 
Derby D'Italia o ile sie nie myle odnosilo sie od meczów pomidzy druzynami które nigdy nie spadły do Serie B. I dlatego jest to Inter a nie AC Milan
Ale ostatnio niestety sie Juventusowi przydazylo, ale okreslenie zostalo.

Derby D'Italia o ile sie nie myle odnosilo sie od meczów pomidzy druzynami które nigdy nie spadły do Serie B. I dlatego jest to Inter a nie AC Milan

- Pontius21
- Milanista
Marna prowokacjaSiewier pisze: Można też na to popatrzeć w ten sposób, że niektórzy wpychają się na siłę, nie wiedząc czemu, po prostu tam gdzie nie ma dla nich miejsca.

WOW dobra sorry nie bede wiecej kwestionowac tego " zaszczytnego miana " tak naprawde malo mnie obchodzi jak dziennikarze beda sobie nazywac te mecze , to byla tylko taka luzna uwaga z mojej strony a prawda jest taka ze z meczy Juventus - Inter takie "Derby Italia" jak z Barca - Real " Derby Europy "
:lol:
EOT z mojej strony
- Venomik
- Juventino
Oj oj oj...
Sytuacja nie jest taka z prosta. To się w dużej mierze do Ciebie odnosi, VirusT - w momencie gdy ta nazwa powstała (lata sześćdziesiąte ubiegłego stulecia) na mapie Włoch były cztery drużyny, grające od zawsze w Serie A:
Juventus, Inter, Milan oraz Bologna.
Włoska, angielska i polska wikipedia są pod różnymi względami, więc ocenianie na podstawie polskiej wiki mija się celem.
Fakt faktem, że włoskie media są dość jednoznaczne: Derby Włoch to mecz Juve z Interem. I choć przed każdym pojedynkiem, gdzie gra Juventus z Interem bądź Milanem bedą wyciągane różne niuanse historii, mające przemawiać za likwidacją określenia derbów Włoch czy też wymianę Mediolańczyków (Milan zamiast Interu), ale nie zmieni to niczego.
Dzięki jedności mediów nazwa Derby d'Italia zostanie zachowana dla pojedynków z Interem (o czym jestem przekonany) i wszelkie inne rozważania zostają czysto akademickie.
Sytuacja nie jest taka z prosta. To się w dużej mierze do Ciebie odnosi, VirusT - w momencie gdy ta nazwa powstała (lata sześćdziesiąte ubiegłego stulecia) na mapie Włoch były cztery drużyny, grające od zawsze w Serie A:
Juventus, Inter, Milan oraz Bologna.
Włoska, angielska i polska wikipedia są pod różnymi względami, więc ocenianie na podstawie polskiej wiki mija się celem.
Fakt faktem, że włoskie media są dość jednoznaczne: Derby Włoch to mecz Juve z Interem. I choć przed każdym pojedynkiem, gdzie gra Juventus z Interem bądź Milanem bedą wyciągane różne niuanse historii, mające przemawiać za likwidacją określenia derbów Włoch czy też wymianę Mediolańczyków (Milan zamiast Interu), ale nie zmieni to niczego.
Dzięki jedności mediów nazwa Derby d'Italia zostanie zachowana dla pojedynków z Interem (o czym jestem przekonany) i wszelkie inne rozważania zostają czysto akademickie.
Dirty mind
- Siewier
- Administrator
- Podziekował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Nadużywasz ewidentnie słowa prowokacja.Pontius21 pisze:Marna prowokacjaSiewier pisze: Można też na to popatrzeć w ten sposób, że niektórzy wpychają się na siłę, nie wiedząc czemu, po prostu tam gdzie nie ma dla nich miejsca.![]()
W 67' kiedy po raz pierwszy użyto tego określenia to właśnie Juve i Inter były najbardziej utytułowanymi drużynami we Włoszech. W 94' Milan przegonił Inter, jednak po aferze Totonero w latach 80' Juve i Inter były jedynymi drużynami, które zawsze grały w Serie A i z tego tytułu nadal używano w/w określenia na pojedynki tych dwóch drużyn. Fakt, że Juve spędziło sezon w Serie B tego nie zmienił. Pojedynki Juve z Milanem nie mają tak wielkiego znaczenia i podtekstów historycznych jak i poza boiskowych jak te z Interem.
- stahoo
- Juventino
@szczypek
Derby d'Italia były miedzy Juve a Interem- dwoma najbardziej utytułowanymi klubami Serie A. Potem Milan przegonił Inter pod wzgledem liczby mistrzostw. Tradycyjnie jednak Derbami Włoch nazywami pojedynki miedzy Intrem a Juve.
No chyba, że mi sie coś w pamięci pochrzaniło
Derby d'Italia były miedzy Juve a Interem- dwoma najbardziej utytułowanymi klubami Serie A. Potem Milan przegonił Inter pod wzgledem liczby mistrzostw. Tradycyjnie jednak Derbami Włoch nazywami pojedynki miedzy Intrem a Juve.
No chyba, że mi sie coś w pamięci pochrzaniło

- Vince_89
- Juventino
A ja napiszę coś poza waszymi sporami na temat Słowa: Derby:P
Liczę na twardą grę NASZYCH i zwycięstwo 1-0 po bramce Amauriego (grałem dzis w fm09 i taki wlasnie był wynik,wiec miejmy nadzieje,ze tak to się skonczy:D). Tyle,ze w grze Giovinco zagral na prawej pomocy ,a dzis pewnie w ogóle nie wybiegnie;) Zbieram się wlasnie na mecz do pubu,gdzie zrobilismy sobie ustawke : będą i Juventino i Milanisci
DOBREGO OGLĄDANIA!
Liczę na twardą grę NASZYCH i zwycięstwo 1-0 po bramce Amauriego (grałem dzis w fm09 i taki wlasnie był wynik,wiec miejmy nadzieje,ze tak to się skonczy:D). Tyle,ze w grze Giovinco zagral na prawej pomocy ,a dzis pewnie w ogóle nie wybiegnie;) Zbieram się wlasnie na mecz do pubu,gdzie zrobilismy sobie ustawke : będą i Juventino i Milanisci

DOBREGO OGLĄDANIA!
- 90loker90
- Juventino
Oficjalne 11...
JUVENTUS (4-4-2): Manninger; Grygera, Mellberg, Chiellini, Molinaro; Marchionni, Sissoko, Marchisio, Nedved; Del Piero, Amauri.
AC MILAN (4-3-2-1): Abbiati; Zambrotta, Maldini, Kaladze, Jankulovski; Ambrosini, Emerson, Pirlo; Seedorf, Ronaldinho; Pato.
no Milan bez Kaki... Bez Flaminiego... ciekawe... Wielki powrót Zambrotty i Emersona do Turynu
oj będą gwizdy...
JUVENTUS (4-4-2): Manninger; Grygera, Mellberg, Chiellini, Molinaro; Marchionni, Sissoko, Marchisio, Nedved; Del Piero, Amauri.
AC MILAN (4-3-2-1): Abbiati; Zambrotta, Maldini, Kaladze, Jankulovski; Ambrosini, Emerson, Pirlo; Seedorf, Ronaldinho; Pato.
no Milan bez Kaki... Bez Flaminiego... ciekawe... Wielki powrót Zambrotty i Emersona do Turynu

- Dybala 4ever
- Juventino
Oficjalne jedenastki:
Nie zagra Kaka i Flamini
do boju !! Forza Juve :!: :-D
Nie zagra Kaka i Flamini

- matekkuba
- Juventino
Skład bez fajerwerków, obie drużyny. Osobiście jestem troszkę zawiedziony tym, że Ranieri nie pokombinował troszkę, ale może to i dobrze - za dużo moglibyśmy stracić. Co do meczu - trzeba go wygrać, bo nasi "przyjaciele" wygrali z Chievo. Na pewno będzie trzeba uważać na Ronaldinho, a ja obawiam się też Seedorfa. Liczę na dobry występ twardzieli - Sissoko i Amauriego. Do boju JUVE!