Gigi Buffon Najlepszym Bramkarzem 2007 !!!
- stahoo
- Juventino
Mi z tym przypadkiem chodzi o cos takiego, że jak napastnik dobrze strzeli, to zaden bramkarz swiata nie ejst w stanie obronić (przykład- Lewandowski vs cech Polska-Czechy). W ostatnim meczu z Romą, kiedy Iaquinta uderzał z woleja i fenomenalnie bronił Doni, to tak naprawde ten strzał był w środek bramki. Wiele spektakularnych interwencji bramkarzy jest takich, że strzał jets blisko środka, bramkarz wyciaga ręce, broni, a dopiero "siła odbicia do piłki" powoduje ze wylatuje w powietrze i robia tzw. paradę (wiem cos o tym, bo sam bronie). Wg. mnie sekeret Buffona na jego niezwykłe umiejętności polega na genialnym ustawianiu się. Bardzo często np. przy obronionych sytuacjach 1 na 1 piłka trafia w Buffona. Wiadomo, troche szczęścia w tym na pewno jest, ale też jego niesamowita umiejętność ustawiania sie we właściwym miejscu. Z kolei Casillas jest bardzo "lotny". Z miejsca potrafi sie wybić tak, że sciągnie piłke z okienka. Buffon tak nie potrzebuje, bo wyczuje ze strzał bedzie w okienko i zrobi ten krok, dwa w dobra stronę, co powoduje, ze jego interwencja nie ejst juz taka spektakularna, bo strzał podobny. Nie mozna jednak powiedziec który z nich jest "lepszy". Na pewno każdego chciałaby każda druzyna europejska.
- achilles1989
- Juventino
ale jak by Petr Cech Stał Bliżej Lewego Słupka to by odbił ten strzał .Dokładnie wszystko zależy od ustawienia i Refleksu !! ale TP Buffon Potrafi !! Nie ma Pojęcia Bramkarz Doskonały . Więc musi sprzyja troche szczęścia a szczęscię sprzyja lepszym
a Gigi z Casillasem Są najlepsi

- turyniak
- Juventino
To skoro nie można porównywac bo wszystko zależy od sytuacji szczęścia i wielu innych czynników itd itp to jakoś Buffon został nazwany przez wielu najlepszym bramkarzem świata to powiedziecie teraz na jakiej podstawie tak mówicie??skoro sie jednak nie powinno przyrównywać? Bo każdy jest inny niepowtarzalny itd
- stahoo
- Juventino
Dlatego, że został tak nazwany, ja twierdzę, że nie tyle bezpodstawnie, co bez sensu. Jakby tak nie stwierdzono, to bym nie pisał, że jest to bez sensu... czaisz? btw. powiedz mi kto jest najlepszym pomocnikiem obecnie? Messi? Kaka? Pirlo? Ja np. twierdze, że C. Ronaldo... Albo z innej beczki: jaki jest najlepszy samochód? Tu sprawa jest prostsza, bo samochody maja swoje maksymalne osiągi i mozna porównać. Ale co znaczy najlepszy? Najszybszy? Najoszczedniejszy? Naj bardziej rodzinny? Tak samo z bramkarzami. Buffon świetnie broni sam na sam, Casillas strzały "nie do obrony" ale gorzej wychodzi mu gra na przed polu. Boruc w lidze szkockiej dobrze gra na przedpolu ale strzały z dystansu to u niego pieta achillesowa...turyniak pisze:To skoro nie można porównywac bo wszystko zależy od sytuacji szczęścia i wielu innych czynników itd itp to jakoś Buffon został nazwany przez wielu najlepszym bramkarzem świata to powiedziecie teraz na jakiej podstawie tak mówicie??skoro sie jednak nie powinno przyrównywać? Bo każdy jest inny niepowtarzalny itd
zobacz wiek tych piłkarzy, zwłaszcza Kahna. Chyba oczywiste ze prawie 40 letni bramkarz, nie ebdzie ssac jak 30 latek? (btw. 30 lat- jeden z najlepszych czasow dla goalkeepera- dobra sprawnosc fizyczna jeszcze cały czas ma, a i doswiadczenie ogromne...). Myslicie ze za 5 lat buffon nadal bedzie taki cudowny, oh i ah? mam nadzieje ze tak, ale nie sadze...herjuve pisze:Bo jego forma jest bardzo dobra i zauważ, że utrzymuje ją przez dluższy czas..a np: Dudek miał przebłysk i znikł, podobnie Kahn..a GiGi z Casilliasem, obecnie to najlepsi bramkarze świaat!
- stahoo
- Juventino
O tym własnie pisze. Że może z nim sie porównywac Casillas, ale też Gigi z Casillasem. Do tego bym dodał Petra Cecha. Po za tym mylimy teraz 2 rzeczy- przebieg kariery a obecna formę. Bo Buffo nie dostał nagrody za całokształt kariery, ale za ostatni czas. Więc argumenty "Buffon zdobył MŚ, pare scudettow" sa nie na miejscu. Jak tak patrzeć to w 2007 roku (za który została przyznana nagroda) Casillas siegnął po mistrzostwo Hiszpanii, a Buffon mistrzostwo... 2 ligi włoskiej. A wiec (patrzac osiagnieciami) Casillas 1:0 Buffon. A więc Iker jest lepszy od Gigego. Mam racje? 
- herjuve
- Juventino
Heh..ale trzeba też zauważyć to jak w ilu meczach wystąpił, jakie miał oceny za poszczególne spotkania i jak grał w pucharze itd. Osiągnięcia to jedno, ale i poszczególne statystyki z każdego meczu są bardzo ważne.
- Okoni
- Juventino
Buffon ma same dobre okresy powiedz mi ile razy Casillas został najlepszym bramkarzem roku.Buffon ma zawsze wysoką formę, a Iker raz broni lepiej raz gorzej.A z resztą sprawdzimy jak Iker broni bo dzisiaj jego Real zagra z Romą :-D .pilkarzyk pisze:Aj tam no proste ,że Iker lepszy od Buffona. Po za tym ja oceniam za całokształt..a nie tylko za ostatni okres...
- stahoo
- Juventino
1. to ty pare postów wczesniej tłumaczyłes ze Buffon jesty lepszy bo ma lepsze osiagniecia...herjuve pisze: Osiągnięcia to jedno, ale i poszczególne statystyki z każdego meczu są bardzo ważne.
2. statystyki to tylko statysktyki- dzieki nim Dida jest przed wieloma lepszymi od siebie bramkarzami...
za całokształt to zdecydowanie Gigi nr 1 w Europie... :roll:pilkarzyk pisze:Aj tam no proste ,że Iker lepszy od Buffona. Po za tym ja oceniam za całokształt..a nie tylko za ostatni okres...
- mati888
- Juventino
pilkarzyk pisze:Aj tam no proste ,że Iker lepszy od Buffona. Po za tym ja oceniam za całokształt..a nie tylko za ostatni okres...
:shock: :rotfl: no co Ty??? Żartujesz chyba (mam nadzieję)...od Gigiego OGółEM mógł być lepszy Zoff i ewentualnie Jaszyn(aczkolwiek nie bardzo

'Czasem lepiej nic nie mówić i sprawiać wrażenie głupiego niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości'
- Venomik
- Juventino
Mam wrażenie, że większość tu piszących nie ogląda zwyczajnie gry Casillasa. Gdyby obejrzeli kilka spotkan to zmieniliby zdanie.
Hiszpan prezentuje wyborną formę i (mówię to jako wieloletni kibic Juve i wielbiciel Buffona
) jest w stanie stanąć z Gigi w szaranki o prymat najlepszego bramkarza Europy.
Hiszpan prezentuje wyborną formę i (mówię to jako wieloletni kibic Juve i wielbiciel Buffona

Dirty mind
- stahoo
- Juventino
Wreszcie ktos po mojej stronie!
Dokładnie, to co napisał Venomik. Ogladnijcie pare meczy Realu. Casillas dokonuje tam momentami cudów. Polecam oglądnąć szczegółowy skrót meczy: 2008.01.27 Primera División - 21. kolejka Real - Villarreal 3 : 2 oraz 2008.01.20 Primera División - 20. kolejka Atletico - Real 0 : 2.
Nie twierdzę, że Buffon jest gorszy, ale nie mozna mówić, że "na pewno jest najlepszy, wszyscy inni sa 100 razy gorsi"...

Nie twierdzę, że Buffon jest gorszy, ale nie mozna mówić, że "na pewno jest najlepszy, wszyscy inni sa 100 razy gorsi"...